Premier League - preview 10. kola

24.10.2015, 08:42, aktualizováno 25.10.2015, 08:43
Previews
Premier League nabízí dnes hned čtyři zápasy a největší pozornost bude směřována do Manchesteru, kde se hraje tradiční derby. Nejedná se o jediný nedělní souboj velkých rivalů, druhý se koná v Sunderlandu, kam přicestuje Newcastle. Liverpool hostí Southampton, Tottenham cestuje do Bournemouthu...
Sunderland AFC - Newcastle United  (neděle 13:00)
Tyne-wear, nebo chcete-li severovýchodní derby mezi Sunderlandem a Newcastlem je každý půl rok ostře sledovaným a očekávaným duelem. Letos je ještě umocněno tím, že oba týmy vstoupily do Premier League přímo strašně a boj o záchranu je pro ně už zcela reálná situace.

Newcastle nicméně minulý týden udělal výrazný krok k tomu, aby se věci začaly pohybovat správným směrem. Drtivé vítězství 6:2 nad Norwichem, které čtyřmi góly, respektive třemi asistencemi okořenilo duo Wijnaldum - Sissoko, dá Strakám přinejmenším obrovské množství sebevědomí do žil. A to je pro vymanění se z krize nejdůležitější esence.

Naopak Black Cats působí v letošní sezóně Premier League absolutně bezradně. Z posledních pěti zápasů v lize získal Sunderland jenom jeden bod, přesně v tomto jednom zápase navíc dokázal skórovat. Krize tradičního celku postihla útok, obranu i brankáře Pantilimona, jenž se chybou podepsal pod poslední porážku s West Bromwichem, kterou neúspěšně zahájil své působení v týmu Sam Allardyce.

Sunderland nicméně na Newcastle umí. Vyhrál všech pět posledních Tyne-wear derby, přičemž jen jedinkrát neudržel čisté konto. Forma a postavení v tabulce sice tentokrát mírně favorizuje Newcastle, ale historie ukazuje, že tomu tak bylo ve všech ze zmíněných pět případů. Před dvěma lety se celky utkaly v devátém kole, tedy o týden dřív než letos - a pro Black Cats to byla první výhra v sezóně. Paralela s tímto kláním se dokonale nabízí.

Ať tak či onak, tento zápas může výrazně napovědět, kterým směrem se budou sezóny obou celků ubírat. Oba týmy potřebují derby vyhrát, aby posílily svoje šance na únik ze sestupových příček. Newcastlu se v případě zisku tří bodů může do klidnějších vod posunout už nyní - pokud Bournemouth nebo Norwich své zápasy nezvládnou.

Steve McClaren nemá žádné starosti s čerstvými maordy, z opor chybí pouze gólman Krul. Naopak Kevin Mbabu a Rolando Aarons se po zranění vrací do hry. Taky v Sunderlandu spíše vítají - Jeremain Lens a Sebastian Coates se vrací po karetních trestech, zatímco Ola Toivonen vyléčil zranění třísla. Otazník visí jen nad Fabiem Borinim.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Yedlin, Kaboul, O'Shea, Jones - Cattermole, M'Vila - Larsson, Borini, Lens - Fletcher
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett - Sissoko, Colback, Tioté, Wijnaldum - Ayoze Pérez, Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AFC Bournemouth - Tottenham Hotspur  (neděle 15:05)
Zlatým hřebem Super Sunday je jednoznačně manchesterské derby, ale ani zbylá klání na atraktivitě neztrácejí. Vedle vždy vyhroceného Tyne-wear derby se mohou fanoušci těšit na utkání Bournemouthu, který na svém stadionu hostí Tottenham. Cherries v minulém utkání inkasovali těžký knokaut od Man City a proti tápajícím Kohoutům by si rádi spravili chuť.

Zápas na půdě Citizens Bournemouth těžce nezvládl. Eddie Howe se netajil tím, že v Premier League hodlá udržet atraktivní pojetí fotbalu, jenže defenziva absolutního nováčka proti silným soupeřům prostě a jednoduše nestíhá. Více gólů dostaly jen Newcastle a Sunderland - naopak v ofenzivě se Bournmouthu docela daří - a to i přesto, že přišel o dvě největší útočné hvězdy.

I bez Calluma Wilsona a Maxe Gradela dokážou fotbalisté z jihu Anglie střílet góly na pravidelné bázi - naposledy vyšli naprázdno ve druhém kole; a to je o branku připravil chybující rozhodčí. Pozitivně se jeví především Wilsonův náhradník Glenn Murray, jenž se trefil v obou posledních zápasech.

Proti Spurs by právě Murray mohl mít rozhodující slovo, tedy pokud Howe opět vsadí na ofenzivnější strategii. Zrovna v tomto zápase by se obávat nemusel, protože Tottenham v útoku (s výjimkou utkání s Man City) strach rozhodně nenahání. Doma s Liverpoolem uhrál jen bezgólovou remízu, na Swansea ho zase musel zachraňovat dvěma přímými kopy Christian Eriksen. Ani on pak nespasil matné svěřence Mauricia Pochettina v utkání na půdě Anderlechtu, které prohráli 1:2.

Největším problémem londýnského týmu je ztráta formy Harryho Kanea, jenž v letošní sezóně za Tottenham ještě nedal regulérní gól. Trefil se jen proti Manchesteru City, dorážkou po přímém kopu Eriksena; opakovaný záběr však ukázal, že se v době střely nacházel Kane v ofsajdu a branka být uznána neměla. Anglický forvard tak na regulérní zásah čeká přes tisíc minut.

A to je problém, jelikož Tottenham nemá žádného jiného hrotového útočníka. Korejen Son a Nacer Chadli jsou navíc zranění a Pochettino tak bude mít problém i se složením záložní řady. Do té by se nicméně mohli vrátit Ryan Mason a Eric Dier.

Naopak Bournemouthu se konečně definitivně uzdravil loňský tahoun Harry Arter, jenž by mohl nasbírat první prvoligové minuty v záloze Cherries. Velký otazník ale visí nad stehenním svalem Artura Boruce.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Francis, Distin, Cook, Daniels - Ritchie, Surman, Gosling, Pugh - King - Murray
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Dier, Dele Alli - Dembélé, Eriksen, Lamela - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester United - Manchester City  (neděle 15:05)
Jeden z největších zápasů, jaký vůbec Premier League může nabídnout, se odehraje v neděli odpoledne. V rámci jubilejního 170. manchesterského derby se střetnou City a United o to, kdo se dotáhne, respektive předskočí Arsenal na čele tabulky. Favorita byste při tomto duelu hledali těžko.

Zatímco Manchester City bude chtít potvrdit fakt, že se mu v posledních letech na svého městského rivala daří, neboť z předešlých pěti utkání zvítězil hned ve čtyřech případech, Manchester United má zase v plánu navázat na klání z dubna tohoto roku, kdy na Old Trafford zvítězil 4:2. Zárukou těchto zápasů je každopádně to, že padají góly. V předcházejících deseti střetnutích padlo celkem 41 branek, což dělá průměr více jak 4 (!) na utkání.

Střílení gólů je hlavní devízou Sergia Agüera, který však stejně jako jeho dvorní nahrávač David Silva figurují na seznamu zraněných. Proto se příznivci Sky Blues musí spoléhat na jiné plejery - jedním z nich bude určitě Kevin De Bruyne, který se těší na jeho první velké derby. "Nakonec jde pouze jen o tři body, a jestli vyhrajeme nebo prohrajeme, mnoho se toho nezmění. Ale pokud je porazíme, dostaneme je trochu pod tlak. Doufám, že se nám to pro naše fanoušky povede," věří belgický talent, který v novém působišti již pětkrát skóroval.

Premiéru v městském derby má před sebou i Bastian Schweinsteiger. Kapitán německé reprezentace v dresu Bayernu podobné duely nezažil, neboť jiný mnichovský klub, TSV Mnichov 1860, hraje až druhou ligu. "Rozhodně se na derby moc těším. Myslím, že je něco výjimečného a měli bychom být velmi rádi, že v jednom městě máme dva kluby, které hrají v Lize mistrů. V Mnichově taková derby nebyla možná, protože Mnichov 1860 nehrál dostatečně dobře. Tady můžeme hrát takový zápasů spousta a za to jsem rád," přiznal Schweinsteiger.

Oba manažeři se shodují na tom, že následující utkání rozhodně nebude klíčové, nicméně důležitost pro další vývoj sezóny rozhodně má. "Měli jsme o den méně na přípravu (než City), takže to máme obtížnější. Když se podíváte na fakta, oni jsou první v tabulce, tudíž by podle mého měli být považovány za favority," říká Louis van Gaal a dodal: "Šampion se korunuje v květnu. Ano, je pravda, že pokud zítra vyhrajeme, uděláme velký krok, ale musíme v tom pokračovat."

V podobném duchu mluvil i jeho kouč Citizens Manuel Pellegrini. "Vždycky říkám, že je to zápas o šest bodů, proti týmu, který je za námi, ale není to utkání, které by rozhodovalo o titulu," tvrdí. Chilský manažer bude v neděli kromě již zmiňovaného Silvy s Agüerem postrádat ještě Samira Nasriho, Gaëla Clichyho a Fabiana Delpha. Jeho nizozemský protějšek na lavičce se zase musí obejít bez Ashleyho Younga, Luka Shawa a Paddyho McNaira.

Ostře sledovaný duel dostal na starost rozhodčí Mark Clattenburg, jenž tak bude bitvu o Manchester pískat již po třetí v kariéře. Byl u historické výhry City na Old Trafford 6:1 a rozhodoval i již zmiňované poslední vzájemné klání v dubnu 2015. Kdo za jeho přítomnosti vyhraje tentokrát, můžete sledovat v sobotu od 15.05 na stanici Digi Sport 1 a O2 Sport.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Smalling, Jones, Rojo - Schneiderlin, Schweinsteiger - Mata, Herrera, Martial - Rooney
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Kompany, Mangala, Kolarov - Fernandinho, Yaya Touré - Navas, Sterling, De Bruyne - Bony
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.50 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Liverpool FC - Southampton FC  (neděle 17:15)
Jürgen Klopp po svém příchodu do Liverpoolu dvakrát remizoval, teď by plnohodnotným ziskem přepsal pětapadesátiletou historii ligových setkání se Southamptonem. Ten je přitom jedním ze čtyř celků Premier Leauge, které na hřišti soupeře v této sezóně ještě neprohrály.

Od léta 1960, kdy se obě mužstva prvně utkala v rámci Leauge Division 2, se ani jednomu nepodařilo v lize vyzrát na svého soupeře čtyřikrát v řadě. Brendan Rodgers však v loňském i letošním kalendářním roce uspěl a německý lodivod může sérii rekordně prodloužit. Za ona tři klání navíc v dresu poražených skóroval pouze Nathaniel Clyne, současný zadák Liverpoolu. Což v přestupové praxi těchto klubů není nic zvláštního. Po návratu mezi elitu se do sítě úspěšnějšího celku trefilo patero hráčů - Rodriguez je jediným, který drží stejnou klubovou příslušnost, Schneiderlin hájí barvy Manchesteru United a trio Clyne, Lovren, Lambert už působí na druhé straně.

Nový šéf liverpoolských fotbalistů zatím může skuhrat nad bídnou koncovkou, když po bezbrankové remíze na hřišti Tottenhamu vedlo pětatřicet střel na bránu Kazaně k jedinému gólu. Danny Ings je přitom vyřazen až do konce sezóny, Kloppův oblíbenec už z let předchozích, Divock Origi, se v Anglii ještě neprosadil a Daniel Sturridge se nejspíš kvůli zranění neobjeví ani v neděli. Z útočníků tak domácím zbývá jen čerstvě uzdravený Christian Benteke, který se v novém klubu střelecky hledá. O své místo v základní sestavě by ale po návratu Sturridge přijít nemusel. "Mohou hrát spolu, v tom není problém, ale musíme vymyslet, jak to spojit se zbytkem týmu," prohlásil Klopp.

Změna na trenérském postu zatím nechává chladným Ronalda Koemana. "Prvních dvacet minut proti Tottenhamu tlačili více než za Rodgerse, ale jinak jiný Liverpool nevidím. Ve čtvrtek to byl pro ně těžký zápas a nebylo to dobré. Vím, že můžeme porazit velké týmy a Liverpool je jedním z největších,"" věří si manažer hostů v podobné překvapení, jakým byl parádní obrat na Stamford Bridge před třemi týdny.

To bylo také první letošní vítězství Southamptonu na půdě soupeře a nejlepší možné navázání na předchozí tři remízy. Lepšímu než devátému místu v tabulce brání totiž pouze domácí porážky, když na vlastním hřišti inkasoval více zásahů jen Leicester, přičemž na výjezdech je defenzíva Saints třetí nejlepší. Výraznější zaměření na obranu na cizím trávníku odnáší Graziano Pellè, který ze sedmnácti ligových gólů jen třikrát slavil mimo domovský stadion.

K dalšímu úspěšnému výletu už bude chtít opět pomoci brankář Stekelenburg, jehož ze zápasu v minulém týdnu vyřadila bolavá záda, a přes poranění by měl defenzívu vyztužit i Cédric Soares. Otazníky visí nad ofenzivně laděným Jayem Rodriguezem. Z domácí šatny by kromě Bentekeho mohl po pauze vyběhnout i Firmino, jiných změn se Jürgen Klopp zřejmě nedočká.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Škrtel, Sakho, Moreno, Milner, Lucas, Can, Lallana, Coutinho, Benteke
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Soares, Fonte, van Dijk, Bertrand, Clasie, Wanyama, Mane, Davis, Tadić, Pellè
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Souboj jedněch z nejlepších manažerů uplynulé čtvrtinky Premier League. Leicester vedený Claudiem Ranierim doma přivítá Crystal Palace, který drží na výsluní Alan Pardew. Foxes překvapují fanoušky každým kolem především neutuchajícím odhodláním i za nepříznivého stavu - budou muset dotahovat i dnes v utkání dosavadních popelek soutěže?

Neustálé omílání dvou jmen Leicesteru už začíná trochu omrzovat. Jenže nejlepší střelec Premier League Jamie Vardy a jeho věrný souputník Riyad Mahrez jsou zkrátka neutuchajícím fenoménem. I v Southamptonu to byli právě oni, kdo nakonec zařídil Liškám bod za remízu 2:2, a hlavními oporami budou i tentokrát.

Mahrez sice v posledních dvou zápasech vypadl ze základní sestavy; nejspíš za účelem zkvalitnění defenzivy, do níž se Alžířan při vší úctě k tvůrčím a střeleckým schopnostem takřka nezapojuje. Na domácí zápas by se však důvěry dočkat měl; byť na úkor útočníka Okazakiho, jenž naopak doposud příliš nepřesvědčil.

Obrana Crystal Palace s nimi bude mít velké penzum práce a na Alanu Pardewovi nyní stojí těžký úkol, a to zvolit, v jakém složení nastoupí. Damien Delaney už je plně fit, k dispozici už by měl mít taky pravého beka Joela Warda, který od skvělého srpna ležel na marodce. Třígólový příděl od West Hamu na domácí půdě by však mohl zamíchat kartami a duo Kelly - Hangeland je v ohrožení.

Eagles na přelomu září a října dvakrát zvítězili s čistým kontem, za což z velké míry vděčí právě Hangelandovi, jenže závěr zápasu s Kladiváři - a góly Lanziniho s Payetem - mohou být příliš. Norský zadák navíc nemá příliš dobré předpoklady k zastavení rychlého a neustále napadajícího Vardyho.

Naopak nepříjemné potíže bude mít Pardew se složením ofenzivy. Connor Wickham je totiž zraněný a Dwight Gayle dostal před týdnem červenou kartu. Schyluje se tak k ojedinělému startu pro Fraizera Campbella, zatímco z Chelsea hostujícímu Patricku Bamfordovi ani tato absence pravděpodobně nepomůže k navýšení své zatím chabé vytíženosti v Premier League.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Huth, Morgan, Fuchs - Drinkwater, Kanté - Albrighton, Mahrez, Schlupp - Vardy
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Kelly, Dann, Delaney (Hangeland), Souaré - Cabaye, McCarthy - Zaha, Puncheon, Bolasie - Campbell
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.60 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Nacházíme se teprve na konci měsíce října, přesto se celky West Bromwiche a Norwiche potkávají již podruhé v sezoně. První střetnutí v rámci Ligového poháru vyznělo zcela jasně pro Kanárky, ti se však nyní oklepávají z prvních dvou slepených proher pod vedením Alexe Neila. A že ta poslední byla věru těžká...

Zmíněný první vzájemný duel je nutno brát s patřičnou rezervou. Tony Pulis tehdy ostatně postavil útočníka Anichebeho na post štítového záložníka, patrně se skrytou zprávou vedení, že potřebuje více hráčů (na což si stěžoval už v létě). Na druhou stranu, tehdejší výprask 0:3 není úplně ojedinělý; tři góly dále WBA inkasovalo také od Chelsea, Man City a Evertonu.

Pulisovy mančafty se vždy pyšnily robustními defenzivními valy, a navzdory výše jmenovaným propadákům taková mantra svým způsobem platí dál. Před týdnem Baggies šťastně přemohli Sunderlandu a udrželi už páté čisté konto v devíti zápasech.

Naopak Norwich na první nulu nadále čeká a začíná velmi připomínat čtyři roky starý Lambertův tým, jenž po postupu do Premier League nebyl schopen po celých 90 minut odolávat nájezdům soupeře až do měsíce ledna. Přesto platil za příjemné překvapení a fotbalem zatím baví i Neilův Norwich, jakkoliv mu čerstvý debakl od Newcastlu (2:6) ani trochu nelichotí.

Pokud Canaries lze přičíst k dobru alespoň solidní útočnou hru, West Brom se právě takovým elementem pochlubit rozhodně nemůže. "Minulou sezonu jsme směrem dopředu vypadali jako potentní mančaft, který dokáže střílet góly, ale něco takového tam teď není," lamentoval Pulis, jehož hlavní hvězdy - Berahino s Rondonem - prozatím jen letmo vykazují záblesky kvality.

Manažer WBA se posledně pokusil oživit ofenzivní složku týmu přeskupením formace na 4-4-2, teď se nicméně všeobecně počítá s návratem k jeho klasickému 4-5-1 s Berahinem na levé straně. V takovém případě zřejmě ze sestavy vypadne James McClean. Středopolař James Morrison zatím není plně zdráv.

Youssuf Mulumbu se ani napodruhé proti svému bývalému zaměstnavateli nepředstaví, jakkoliv po zlomenině zánártní kůstky před pár dny konečně účinkoval alespoň v utkání rezervy Norwiche. Dvojice forvardů Hooper-Grabban se mílovými kroky blíží k finiši rekonvalescence a alespoň jeden z nich by se už mohla objevit na lavičce.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Whittaker, Martin, Bassong, Olsson - Redmond, Tettey, Howson, Brady - Hoolahan - Mbokani
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - Sessegnon, Fletcher, Yacob, Gardner, Berahino - Rondon
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stoke City - Watford FC  (sobota 16:00)
Velmi slabý start do sezóny prožili ve Stoke City. Šest zápasů nedokázali zvítězit a tísnili se na spodku tabulky s vědomím, že horší vstup do Premier League na Britannia Stadium ještě nikdy trpět nemuseli. Kvalitní kádr Marka Hughese ovšem s příchodem podzimu pookřál a nyní má formu jako hrom. Tři zápasy = devět bodů a nyní je v cestě tápající Watford.

Jak působili letošní nováčci nejvyšší anglické soutěže pozitivně, tak v posledních týdnech čím dál tím víc začínají naplňovat nekalé předtuchy. Největší kontrast zažívá právě Watford, který v září pod vedením dua Deeney - Ighalo porážel leckoho. Jenže poslední dobou už ani tahle spolupráce nefunguje a Hornets jsou především v ofenzivě absolutně sterilní. Vždyť ze současného kádru dokázal dát gól jen a pouze Ighalo...

A to je voda na mlýn Stoke, které dvakrát za sebou udrželo čisté konto (minulý týden na hřišti silné Swansea) a takový vyleštěný hattrick by skvěle chytajícímu Jacku Butlandovi moc slušel. Obranu Potters navíc posílí kapitán Ryan Shawcorss - i když je poměrně složitá otázka, zda se při dobré formě Camerona a Wollscheida vrátí do základní sestavy okamžitě.

Kromě něj jsou v pořádku i dva útočníci Jon Walters, jenž laboroval s tříslem, a Mame Biram Diouf. Watfordu budou scházet Jose Manuel Jurado, Joel Ekstrand a Tommie Hoban. Po domácí prohře 0:3 od Arsenalu by se mohl do sestavy vrátit Valon Behrami.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Cameron, Wollscheid, Pieters - Whelan, Adam - Shaqiri, Bojan, Arnautović - Joselu
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Cathcart, Prödl, Cathcart, Aké - Behrami (Watson), Capoue - Anya, Deeney, Abdi - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Klasické londýnské derby. Jeden tým ze špičky hostí celek, který se naopak na pozice zajišťující účast v pohárové Evropě snaží dostat. Nic zvláštního na utkání Chelsea s West Hamem. Kromě toho, že čelo okupují překvapivě Kladiváři, zatímco svěřenci Josého Mourinha ještě teď suší boty od namočení do sestupových vod. Přijde v šlágru sobotního programu kýžený zlom?

Po úspěšném utkání s Aston Villou jsou na Stamford Bridge klidnější. Chelsea konečně zlepšila defenzivu, což potvrdila i v týdnu v Lize mistrů na hřišti Dynama Kyjev. Dříve neuvěřitelně zranitelná obrana udržela dvě čistá konta, za což nese svůj díl zásluhy i duo mužů - John Terry se alespoň na chvíli vrátil do formy a Branislav Ivanović se zranil.

V posledních zápasech už vypadal o poznání lépe taky Nemanja Matić - právě on s Ramiresem má dost možná na svědomí lepší soudržnost hry Chelsea, která teď není tak náchylná k chybám a následným laciným obdrženým brankám. A to by proti West Hamu mohlo být zcela klíčové - Blues totiž stojí co do ofenzivy proti druhému nejlepšímu týmu Premier League.

Tým Slavena Biliće je v letošní sezóně zjevením. Kladiva rozbily Manchester City, Arsenal, Liverpool nebo posledně v souboji o čtvrtou příčku Crystal Palace (všechny venku). V devíti zápasech navíc nasázel 20 gólů - víc dokázalo dát jen Man City. Proto se jen těžko odhaduje, kdo by měl dnes být v utkání favorit.

Jedna docela důležitá věc se však pod rouškou senzačních výher a krásného umístění umně skrývá. West Ham je totiž jasně nejlepší venkovní tým. Jenže doma se trápí. Vyhrál jen jedinkrát a celkově dostává na vlastním stadionu každý zápas průměrně dva góly (druhý nejhorší zápis v lize).

V utkání s Chelsea navíc bude kladivářům chybět klíčový stoper Winston Reid, který laboruje s bolavými zády. Hrát nemůže ani Alex Song a Victor Moses, který hostuje ve West Hamu právě z týmu nejbližšího soupeře.

Chelsea, která s městským rivalem neprohrála ani neinkasovala pětkrát v řadě, se bude vedle Ivanoviće muset obejít ještě bez trojice hráčů. Zranění jsou také Thibaut Courtois, Loïc Rémy a Pedro.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson, Tomkins, Collins (Ogbonna), Cresswell - Kouyaté, Noble - Lanzini, Payet, Zárate - Sakho
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Begović - Zouma, Cahill, Terry, Azpilicueta - Ramires, Matić - Willian, Fábregas, Hazard - Diego Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.80 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Aston Villa - Swansea City  (sobota 16:00)
Aston Villa stejně jako Swansea nezažívá povedené období. Oba sobotní soupeři čekají na vítězství od srpna, přičemž družina Tima Sherwooda je na tom ještě o dost hůř než Labutě, během září a října si na své konto připisuje pouze samé porážky a je veřejným tajemstvím, že nad manažerem birminghamského celku visí Damoklův meč.

Villans sice v žádné dosavadním utkání vyloženě nepropadli a až do předchozího kola vždy prohráli nejtěsnějším možným rozdílem, bodů je však ukrutně málo a kritickou situaci si uvědomuje i manažer Sherwood. "Když nepřichází vítězství, dostáváte se pod tlak a musíte se smířit i s tím, že se spekuluje o vaší pozici. To je součást této práce. Pro mě se ale nic nemění, plně ručím za svůj tým a zítra vyhrajeme," prohlásil na tiskové konferenci.

Swansea začala sezónu výborně a za svou ofenzivní hru byla chválena ze všech stran. Jenomže od senzační výhry nad Manchesterem United přišla série remíz a porážek, která vyvrcholila v pondělní dohrávce se Stoke City, kdy po nevýrazném výkonu doma padla 0:1. "Nikdo na mě nevyvíjí větší tlak než já sám. Hráči by to měli vzít jako příležitost vrátit věci do pořádku a vrátit se na úroveň, kde jsme byli na začátku tohoto ročníku," říká lodivod Garry Monk.

Fanoušci velšského klubu očekávají, že jejich oblíbenci potvrdí s Aston Villou pozitivní bilanci. Vždyť od postupu Swans do Premier League v roce 2011 dokázali Villans svého soka porazit pouze jednou a to již před více než třemi lety. Diváci se pak v posledních zápasech nemohli potěšit ani z větší gólové nadílky, oba předcházející vzájemné duely totiž dopadly výsledkem 1:0 pro Labutě.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Richards, Lescott, Richardson - Gueye, Westwood - Gil, Grealish, Agbonlahor - Gestede
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Ki, Shelvey - A. Ayew, Sigurdsson, Montero - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Everton FC  (sobota 18:30)
Arsenal půjde do dalšího ligového kola ve velmi dobré náladě a to nejen kvůli tomu, že v úterý v Lize mistrů porazil Bayern Mnichov. Svěřenci Arséna Wengera v Premier League zvítězili třikrát v řadě s vynikajícím skóre 11:2 a dalším cílem je potvrdit dobré výsledky s Evertonem, který na Emirates či dříve Highbury v novém miléniu ještě nevyhrál.

Klubu z Goodison Parku se však letos daří venku více než v domácím prostředí, nicméně celkově se dosavadní postavení v tabulce dá považovat spíše za zklamání. Nutno ovšem dodat, že los se s Toffees nikterak nepáral a v úvodních devíti kolech se utkal s kromě zmiňovaným obhájcem trofeje ještě s oběma manchesterskými celky, s Liverpoolem i s Tottenhamem. Další soupeř atakující nejvyšší příčky je čeká v sobotu v podvečer.

Arsenal může být se vstupem do nové sezóny Premier League spokojen a Gunners se tento týden navíc povedlo napravit dvě zaváhání i v Lize mistrů. "Vezeme se na správné vlně, což nám dodává důvěru a sebevědomí do dalšího zápasu," říká manažer Arséne Wenger, jenž bude v sobotu kromě dlouhodobě zraněných hráčů postrádat také Aaron Ramseyho a Davida Ospinu. Oba budou dle slov francouzského lodivoda k dispozici až po reprezentační přestávce.

Doba, jaká dělí Everton od posledního vítězství na hřišti Kanonýrů, vypadá vskutku hrozivě. 20. ledna 1996 na starém Highbury tři body pro hosty zajistil Graham Stuart a Andrei Kanchelskis. V tu dobu ještě například Arséne Wenger vedl japonský klub Nagoja, dvaadvacetiletý defenzivní záložník Roberto Martínez zase působil ve Wiganu.

Dnes již anglickou ligou ostřílený kouč bude zítra při tvorbě sestavy moci počítat s uzdraveným Tomem Cleverleym, naopak na seznamu zraněných se stále nachází Muhamed Bešić a trio obránců Hibbert, Baines i Garbutt. Levá strana defenzivy tak bude opět patřit talentovanému Brendanu Gallowayovi. "Když máme svůj den, můžeme porazit kohokoliv. Tvrdě jsme pracovali a hledali slabiny Arsenalu. Je to dobrý tým, ale můžeme je zdolat," myslí si teprve devatenáctiletý mladík.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin, Cazorla - Walcott, Özil, Sánchez - Giroud (Oxlade-Chamberlain)
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Jagielka, Stones, Galloway - Barry, McCarthy - Deulofeu, Barkley, Koné, Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.25 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City970224:821
2.Arsenal FC961216:719
3.Manchester United961215:819
4.West Ham United952220:1217
5.Leicester City944119:1716
6.Crystal Palace950412:1015
7.Tottenham Hotspur935111:714
8.Southampton FC934215:1213
9.Everton FC934212:1113
10.Liverpool FC93428:1013
11.Stoke City93339:1012
12.Chelsea FC932414:1711
13.West Bromwich Albion93247:1111
14.Swansea City924310:1110
15.Watford FC92436:1010
16.Norwich City923414:209
17.AFC Bournemouth922511:178
18.Newcastle United913512:196
19.Aston Villa91178:154
20.Sunderland AFC90368:193

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2366)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele