Premier League - preview 1. kola

08.08.2015, 09:02, aktualizováno 10.08.2015, 08:30
Previews
Poslední dva celky dnes vstoupí do nové sezony anglické Premier League a jedním z nich bude Manchester City, jehož cílem je návrat na mistrovský trůn. Citizens se představí na půdě West Bromwiche Albion...
West Bromwich Albion - Manchester City  (pondělí 21:00)
V posledních letech jako by Tony Pulis záměrně skákal do rozjetých vlaků. Jednou takhle pomáhal nahoru Crystal Palace, aby pak v létě pro neshody se šéfem klubu nečekaně rezignoval. Loni obdobně tahal z bryndy West Bromwich. Teď tedy po delší době opět bývalý manažer Stoke City načíná sezonu se zaručeným výdělkem; a proti složitému soupeři...

Nebyl by to tak úplně Tony Pulis, kdyby si alespoň nějakým způsobem nestěžoval na počínání svého klubu na přestupovém trhu. To byla ostatně domnělá příčina jeho konce v Crystal Palace, a všechno v pořádku se nezdá být ani teď. Pulis se vyjádřil, že s kádrem ještě rozhodně není spokojený, a že se usilovně pracuje na jeho posílení.

"Vždy jsem pracoval s materiálem, jaký jsem dostal, a taková vždy byla i moje filozofie - pokusit se dostat co nejvíc z každého jednotlivce," je si nicméně svými schopnostmi jistý muž, který ve své kariéře zatím nikdy nesestoupil a neočekává se to od něho ani tentokrát.

Partnerství útočníků Lambert-Berahino vypadá na papíře nesmírně slibně a v Jamesi McCleanovi získal Pulis levého křídelníka tak akorát svého střihu. Přesto se přirozeně větší pozornost věnuje posilám Manchesteru City, zítřejšího soupeře Albionu; respektive posile jedné.

Jak známo, Raheem Sterling se při svém odchodu z Anfieldu stal aktérem nejdražší transakce mezi dvěma kluby Premier League, a manažer Manuel Pellegrini - jemuž byl zrovna trochu překvapivě prodloužen kontrakt - bude teď pod velkým tlakem dostat z něho to nejlepší.

Manchester City úvodní střetnutí nové sezony neprohrál už šestkrát v řadě, přičemž hned pětkrát triumfoval, a mírným favoritem bude i tentokrát. Proti WBA se však bude muset mít na pozoru; Pulis na The Hawthorns zpevnil defenzívu, jenom během jara s Baggies udržel 10 čistých kont, a navíc tým v rámci celé sezony platil za nejnebezpečnější hlavičkáře před soupeřovými brankami.

Dobrou zprávou pro Pellegriniho beze sporu je, že trojlístek Silva-Nasri-Agüero stihl vyléčit své nemoci a bude připraven startovat. Nově příchozího Fabiana Delpha ovšem do utkání nepustí natažený stehenní sval, zatímco Clichyho trápí kotník.

Jako už tradičně Pulis neplánuje nasadit dva klasické krajní beky a očekává se od něho vysvlečení Brunta (levého záložníka) spolu s Dawsonem (stoperem). Leccos by však na jeho úmyslech mohly změnit zdravotní problémy Lescott s McAuleym; ačkoliv za prvně jmenovaného případně hravě zaskočí nově zakoupený James Chester z Hullu.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, Olsson, Lescott (Chester), Brunt - Gardner, Fletcher, Morrison, McClean - Lambert, Berahino
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Kompany, Mangala, Kolarov - Touré, Fernando - Sterling, Silva, Nasri - Bony
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 4.00 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Arsenal FC - West Ham United  (neděle 14:30)
Arsene Wenger možná načíná už svou 20. sezonu v Premier League, sám však trvá na tom, že je připraven a stále svěží, čemuž se popravdě nelze divit - však má k dispozici patrně nejsilnější kádr za celou uplynulou dekádu. První letošní test Gunners připraví další londýnský klub, West Ham...

Tedy test - tahle malá londýnská derby zpravidla představují spíše pochoutku pro Arsenal. Ten zvládl již 10 pohárových i ligových vzájemných měření sil v řadě, včetně devíti posledních v nejvyšší anglické soutěži, a na novém manažeru West Hamu tudíž teďka je prolomení černé série ihned v rámci svého debutu v PL.

Pro oba mančafty nepůjde o soutěžní premiéru v tomto ročníku, ovšem jejich výchozí pozice by asi těžko mohla být odlišnější.

Zatímco Arsenal se naladil zaslouženou výhrou v Community Shieldu nad svými rivaly ze Stamford Bridge, West Ham senzačně vypadl z Evropské ligy ještě před losem skupinové fáze. Proti Astře Giurgiu sice ve čtvrtek nastoupila béčková, ne-li snad skoro céčková jedenáctka, nicméně tak jako tak se v kostce jedná o nemalou ostudu.

Samozřejmě, nepřítomnost v pohárové Evropě se nakonec pro Hammers může klidně ukázat být požehnáním, avšak v tuhle chvíli se o nic pozitivního nejedná. Tím spíš, když Arsenal v přípravě dominoval, 6:0 roznesl i ambiciózní Lyon a naopak Bilićův tým se na prostoru 11 utkání jen tak tak stíhal konsolidovat.

West Ham má ze všech klubů nejhorší zkušenost s otevíracími zápasy ročníků Premier League, když prohrál hned devět takových, a nyní mu navíc pozici komplikuje zranění dvou útočníků Carrolla s Valenciou. Na hrot se tak z trequartisty bude muset posunout Zárate, místo něhož má tvořit hru nejlepší nahrávač v loňském kádru Marseille Dimitri Payet.

Mimoto Slaven Bilić registruje ještě pár otazníkových hráčů; jmenovitě s Joeym O’Brienem, Winstonem Reidem i Pedrem Obiangem se přitom počítá rovnou do základu, takže nejde o žádné malichernosti. To na druhé straně barikády by patrně nestartovali ani zranění Welbeck s Wilsherem, takže Arsene Wenger nijak zásadně limitován není.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin - Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Özil, Cazorla - Walcott (Giroud)
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - O'Brien, Reid (Tomkins), Ogbonna, Cresswell - Noble - Kouyaté, Obiang (Amalfitano) - Payet - Zárate, Sakho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Southampton FC  (neděle 14:30)
Southampton letos čeká velice náročná sezóna. Poprvé v historii nahlédli do pohárové Evropy, kde díky dvěma výhrám proti Vitesse postoupili už do play-off Evropské ligy. Druhý duel odehráli ve čtvrtek; jen po třech dnech je tak čeká ostrý ligový debut. A Newcastle po loňské mizérii hodlá fanouškům spravit chuť.

Saints však nehodlají účast v další soutěži používat jako berličku; byť se anglickým týmům (mluvě o týmech mimo úplnou anglickou špičku) pravidelně vede v Premier League hůře, hrají-li navíc evropský pohár.

"Když hrajete Evropskou ligu, nestěžujte si. Vždyť musíte být šťastní hned ze dvou důvodů - zaprvé jednoduše proto, že ji hrajete, a zadruhé proto, že můžete hrát Premier League v neděli," hledá pozitiva Erwin Koeman, asistent a bratr manažera Ronalda Koemana. Ten má potíže s achillovkou a zřejmě zápas zkoukne z pohodlí domova.

Klub z jihu Anglie v létě nezahálel a přestoupivší Schneiderlina, Clynea a Alderweirelda nahradili Clasie, Soares a Caulker. Minimálně první dva by si měli užít ligový debut. Stejně tak Maarten Stekelenburg, jenž zastupuje dlouhodobě zraněného Frasera Forstera. Mimo hru jsou také obránci Gardos, Bertrand; nad záložníky Ramírezem, Clasiem a Longem se pak vznáší otazníky.

Newcastle má od léta nového manažera, Johna Carvera nahradil Steve McClaren. Bývalý trenér Albionu očekává těžký start. "Southampton začal soutěžní sezónu dřív a bude dobře připraven. Loni hráli výborný fotbal, jejich výsledky byly rozhodně pozitivní a překvapující," pochválil soupeře McClaren.

Straky kromě nového trenéra posílil ve všech řadách. Přišli obránce Chancel Mbemba, záložník Georginio Wijnaldum a útočník Aleksandar Mitrović. Fabricio Coloccini naproti tomu nenastoupí, stejně jako Cheick Tioté, Emanuel Riviere a Paul Dummett. Nejistý je také start Remyho Cabelly.

Southampton v minulé sezóně zažil historický úspěch a odnesl to i Newcastle. Magpies nedokázali proti Saints loni uhrát jediný bod - celkově mu pak podlehli už třikrát v řadě, přičemž desetkrát inkasovali. Domácí porážka z letošního ledna je přitom jediná od roku 1997.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Janmaat, S. Taylor, Williamson, Haïdara - Colback, Anita - Sissoko, Wijnaldum, Ayoze Pérez - Papiss Cissé
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Soares, Fonte, Yoshida, Targett - Clasie, Wanyama - Tadić, Davis, Mané - Pellé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Stoke City - Liverpool FC  (neděle 17:00)
Spíš zklamání panovalo po skončení minulé sezóny v Liverpoolu. Brzké vypadnutí z Ligy mistrů, umístění na pátém místě, otřesná derniéra Stevena Gerrarda. Právě se Stoke si Reds utrhli ostudu, po ani ne třech měsících se nyní na místo činu vracejí. A hrozivou porážku 1:6 mají pořád v hlavách.

"Byl to unikátní zápas. Předvedli jsme naprosto nepřijatelný výkon - zasloužili jsme si přesně to, co jsme dostali," ví manažer Liverpoolu Brendan Rodgers. Jeho cíl pro nadcházející sezónu je jasný. Navrátit hrdý celek do milionářské soutěže. "Naším hlavním úkolem je umístění v první čtyřce. Hodláme o ni zabojovat lépe než v minulé sezóně," dodal.

A na přestupovém trhu to podle toho vypadalo. Odešel sice legendární Steven Gerrard a trucující Raheem Sterling, ale náhrady dorazily rovnocenné. Do středu zálohy James Milner, do obrany Nathaniel Clyne a Joe Gomez; a ofenzivní vozbu vyztuží Christian Benteke, Roberto Firmino a Danny Ings.

Brazilský forvard patrně začne pouze z lavičky, ale Benteke si brousí zuby na debut od první minuty. Tak jako Clyne, teprve osmnáctiletý Gomez či Milner. Mimo hru jsou pouze Daniel Sturridge, Joe Allan a Jon Flanagan.

Potters zažívají pod Markem Hughesem pozitivní progres a jejich ambice jsou stále větší. "Dokázali jsme se zlepšit v obou minulých sezónách a hodláme v tom pokračovat. Naším cílem je dostat se do Evropy. Získali jsme skvělé posily, jejichž schopnosti mě překvapily více, než jsem čekal," pochválil Hughes své nové "koně".

Stoke do svých služeb získalo Glena Johnsona, Joselua, Ibrahima Affelaye či Marka van Ginkela. Posun vpřed po technické stránce je zřejmý na první pohled; obzvlášť pokud manažer počítá se všemi muži do základní sestavy. Dnes pravděpodobně nastoupí od první minuty "jen" Van Giknel a Johnson.

Affelay ještě není kondičně v dokonalé formě - totéž platí o Bojanu Krkićovi. Největší starosti však "Hrnčířům" dělá vážné zranění stopera a kapitána Ryana Shawcrosse, který se do hry zapojí nejdříve v říjnu.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - G. Johnson, Muniesa, Wollscheid, Pieters - Van Ginkel, Whelan - Walters, Adam (Bojan), Arnautović - Diouf
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Škrtel, Lovren, Gomez - Henderson, Lucas, Milner - Ibe, Benteke, Lallana (Coutinho)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Tottenham Hotspur  (sobota 13:45)
První kolo, první zápas a hned souboj dvou celků, které mají ambice minimálně na boj o pozice zaručující účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Tottenham zajíždí na půdu Manchesteru United, který opět v létě mohutně posiloval. Minulou sezónu se vzájemné duely těchto celků nesly především v duchu střetu dvou z nejlepších gólmanů Premier League. Dnes tomu tak nebude; z překvapivého důvodu.

Hugo Lloris si v půlce června poranil zápěstí a měl být do konce srpna mimo hru. Místo toho však už po třech týdnech znovu nasadil gólmanské rukavice a pomůže svému týmu v úvodním kole. Ke konfrontaci s Davidem De Geou však nedojde. Louis van Gaal jeho start vyloučil; patrně kvůli blížícímu se přesunu do Realu Madrid.

V brance se tak pravděpodobně ukáže nová posila Sergio Romero - a před ním nastoupí další nováčci. Memphis Depay, Morgan Schneiderlin a Matteo Darmian. "Jsme mnohem lepší než loni v tuto dobu, takže nám opravdu věřím," řekl před utkáním manažer Red Devils.

Van Gaalovi nicméně bude chybět řada hráčů. Kromě De Gey si nezahraje ani Bastian Schweinsteiger a Marcos Rojo, kteří podle trenéra nemají dostatečnou kondici. Tottenham prožil skromnou přípravu, porci dvou zápasů však odehrál rovnou dva dny po sobě v uplynulém týdnu. Možná i proto Spurs mohou kvůli špatnému fyzickému stavu postrádat Roberta Soldada, Androse Townsenda či Ryana Masona.

Naopak Toby Alderweireld a Kieran Trippier se těší na ligový debut v novém dresu. Měli by vyztužit bídnou defenzivu, která loni inkasovala 53 branek (pátý nejvyšší počet v lize). V útoku bude Tottenham opět spoléhat na mladou hvězdu Harryho Kanea, který pro změnu nastřílel 21 gólů.

Mauricio Pochettino svému týmu věří. "Je pro nás lepší začít s Manchesterem United na Old Trafford. V Mnichově jsme hráli s Realem Madrid a AC Milán, takže jsme nachystaní." Pozici však bude mít nesnadnou. Mimo loňského neúspěchu se Swansea totiž Rudí ďáblové naposledy doma prohráli úvodní zápas soutěže před dlouhými třiačtyřiceti roky.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Romero - Darmian, Smalling (Jones), Blind, Shaw - Schneiderlin, Carrick, Herrera - Mata, Rooney, Depay
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Mason, Bentaleb - Lamela, Eriksen, Chadli - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Aston Villa  (sobota 16:00)
Před osmnácti lety zachránili klub před bankrotem fanoušci. Šest roků zpátky Cherries slavili překvapivou záchranu v League Two, do níž nastupovali se 17bodovým odpočtem. Dnes pohádka Bournemouthu dostane pomyslnou "třešničku" na dortu. Nováček Premier League se chystá na historicky první zápas na elitní scéně, pročež na svém stadionu přivítá Aston Villu.

Pohádkový příběh musí skončit, je čas na tvrdou práci, zní z kabiny maličkého klubu z jihu Anglie. "Cítíme, že je tým připraven. Teď musíme ukázat, že jsme dostatečně dobří. Víme, že naše cesta bude plná překážek a že to bude těžké. Myslím však, že jsme na to připraveni," řekl hrdina Bournemouthu Eddie Howe, který v 37 letech bude druhým nejmladším manažerem ligy.

Cherries jako nováček soutěže logicky mohutně posiloval. V základní sestavě proti Aston Ville by se měli objevit stoper Distin, levý bek Mings a jedno z rychlých afrických křídel. Před Atsuem zřejmě dostane přednost bývalý kanonýr Saint-Étienne Max Gradel. Naopak jeden z tahounů minulé sezóny Harry Arter je vinou zranění mimo hru.

Ani Villans na přestupovém trhu nezaháleli. Tým posílila řada borců z francouzské ligy - záložníci Idrissa Gueye a Jordan Veretout, ofenzivní univerzál Jordan Ayew a do třetice Jordan, tentokrát obránce Amavi. Z Blackburnu přišel útočník Rudy Gestede, jenž svede souboj o pozici vysokého a silného forvarda s Liborem Kozákem.

Manažer celku z Birminghamu Tim Sherwood se na zápas v Bournemouthu moc těší. "Čeká nás určitě slavnostní atmosféra. Abych se přiznal, vybral bych si raději jakéhokoliv jiného soupeře, nikdo nechce hrát první zápas na půdě nováčka," přemítal mladý trenér. "My jsme přišli o dvě důležité opory, jiní hráči ale přišli. Bude chvíli trvat, než si to sedne," připomněl Sherwood odchody Bentekeho a Delpha.

Na domácí půdě to navíc Howeovým svěřencům náramně šlape. Tomu, že by mohli svůj historicky první zápas v Premier League oslavit ziskem nějakého toho bodu, nasvědčuje i skutečnost, že Aston Villa nikdy v otevírací den nováčka neporazila (1 remíza, 2 porážky).
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruć - Francis, Elphick, Distin, Mings - Ritchie, Surman, Gosling, Gradel - Kermorgant - Wilson
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Richards, Clark, Amavi - Bacuna, Westwood, Gueye, Sinclair - J. Ayew, Kozák (Gestede)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.80 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Everton FC - Watford FC  (sobota 16:00)
Zajímavý souboj dvou španělských myslitelů na lavičkách klubů Premier League bude k vidění úvodem ročníku na Goodison Parku. A jestliže Roberto Martínez je v Anglii již dávno etablovaným jménem a sám se cítí být alespoň z půlky Angličanem, Quique Flores načíná zcela nové dobrodružství...

Jmenování vítěze Evropské ligy s Atlétikem Madrid do čela nováčka z Watfordu bylo do jisté míry kontroverzním i riskantním krokem. Slaviša Jokanović ostatně Hornets na jaře vlastní silou nakopl a výrazně se tak zasadil o samotný postup, aniž by mu bylo umožněno slíznout smetanu.

Quique Flores teď každopádně do Premier League přináší docela odlišný Watford, když celé léto strávil drilováním systému 4-2-3-1, na který Sršni z minulé sezony vůbec nebyli navyklí.

Výsledky v předsezónních přátelských kláních tomu nicméně tak úplně neodpovídaly (4-1-2) a třeba šestigólový Odion Ighalo nejevil nejmenší známky nějakého zadrhnutí.

Everton naproti tomu prožil všelijakou přípravu na novou sezonu (tři výhry, stejný počet výher) a zatím se s ní ani nezdá být tak úplně hotov.

Teprve den před zahájením sezony si Toffees pojistili klíčové duo McCarthy-Mirallas, mezitímco se manažer Roberto Martínez vyjádřil ve smyslu, že soupisce chybí k finalizaci ještě tři posily.

"Tahle sezona bude opravdu náročným tažením od prvního dne, protože v prvních 10 kolech narazíme na kompletní top7 loňského ročníku a jeden čerstvě postoupivší tým, který s sebou ponese obrovské nadšení, jež se nám musí podařit dorovnat," uvědomuje si navíc možná úskalí Martínez.

To Watford přes léto v žádném případě nezahálel a počet nových akvizic zaokrouhlil na deset. Minimálně tři z nich se ovšem nezdají být připraveny k okamžitému debutu: Almen Abdi se Stevenem Berghuisem trpí na zdravotní problémy a Miguel Britos si z Itálie na Ostrovy přenesl trest.

V Liverpoolu naproti tomu musejí zvážit zdravotní stav nejlepšího střelce uplynulé sezony, ale i letní přípravy, čtyřgólového Romelua Lukakua. A stejný neduh - natažený zadní stehenní sval - stíhá rovněž navrátilce Gerarda Deulofeua. Starty dvojice Pienaar-Bešić byly již dopředu vyloučeny.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Jagielka, Baines - Barry, McCarthy - Mirallas, Osman, Cleverley (Barkley) - Lukaku
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Prödl, Holebas - Behrami, Capoué - Anya (Vydra), Ighalo, Jurado - Deeney
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Tenhle zápas by slušel spíš poslednímu než prvnímu kolu. Leicester přivítá doma Sunderland v utkání týmů, které i letos budou zuby nehty hájit ligovou příslušnost. V květnu by takový duel byl v centru dění, dnes je však upozaděn jinými zajímavějšími příběhy...

Utkání bude soutěžním debutem pro Claudia Ranieriho, jenž tým překvapivě převzal po Nigelu Pearsonovi. Autor "great escape", při němž Leicester vyhrál sedm z devíti zápasů, byl nahrazen zkušeným koučem, který už v Premier League dříve působil - téměř čtyři sezóny vedl Chelsea. Posledně ovšem trénoval řeckou reprezentaci; místo sportu to však bylo spíše divadlo - tragédie.

Ranieri však nebere angažmá jako touhu o nápravu reputace. "Já zaujmout nechci. Přeju si, aby hráči zaujali fanoušky a vyhráli pro ně. Slyšel jsem, jak moc diváci naše fotbalisty posouvali. To musí pokračovat i nadále. Nechci myslet na jiné týmy. Jestli jsou lepší než my, dobrá práce, během zápasu však budu bojovat," prohlásil na první tiskovce.

Leicester v létě přišel o Estebana Cambiassa, přišli ale obránci Christian Fuchs a Yohan Benalouane, záložník Ngolo Kante a útočník Shinji Okazaki. Obě posily z francouzské ligy však ještě nestačily nahnat fyzickou kondici.

Ani Sunderland v létě neotálel a přivedl ještě zvučnější jména. Yann M’Villa patřil před třemi lety k nejcennějším mladým středopolařům v Evropě, v Rusku však zmizel z očí a o návrat se pokouší u Mackems. Útok posílil Jeremain Lens a obranu zase Younés Kaboul.

"Koupili jsme hráče, kteří vylepší náš kádr. Loni si bylo až příliš mnoho hráčů jisto svou pozicí, letos to budou mít o dost těžší. Problémy jsme měli hlavně při tvorbě šancí, a právě proto je tu Lens," jmenoval největší posilu manažer Sunderlandu Dick Advocaat.

Mimo hru bude z hráčů Black Cats snad jen zmínění M’Villa, který ještě s týmem ani pořádně netrénoval, a stoper Wes Brown. Ten však bude mít s účastí v sestavě, jakožto stoper číslo 4, i ve stoprocentní kondici.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Huth, Morgan, Wasilewski - Albrighton, King, Drinkwater, Schlupp - Mahrez - Vardy, Ulloa
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Jones, O'Shea, Coates, Van Aanholt - Larsson, Rodwell, Cattermole - Johnson, Defoe, Lens
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.80 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Po pouhé roční pauze se vrací do Premier League Norwich a s ním i většina tehdy sestupující bandy. Tentokrát už ovšem Canaries nevede poněkud jemný a defenzivně orientovaný manažer Chris Hughton, nýbrž progresivní a nesmírně mladý lodivod Alex Neil. Osamocený nositel skotské tradice...

"Měl by tam být vidět důraz a odhodlání od hráčů. Pokud nakonec nebude, potom mám problém já i oni. Chceme, aby se každý rval každou sekundu každého zápasu, a přesně k tomu by teď mělo dojít," nechal se na předzápasové tiskové konferenci slyšet 34letý kormidelník s ostrým přízvukem.

Jeho Norwich by měl být hladový, ofenzivně naladěný a velmi nevyzpytatelný i flexibilní, co se voleného rozestavení týče. To samo o sobě by Canaries mohlo pomoci k první výhře v zahajovacím utkání nového ligového ročníku po drahné době; v předešlých 12 pokusech celek z Norfolku vždy nepochodil.

Crystal Palace nicméně určitě nebude jednoduchým soupeřem. Na Carrow Road padlo jen dvakrát z posledních sedmi výjezdů a navíc do zbrusu nové sezony kráčí pozitivně naladěn.

Loni Eagles uhráli nejvyšší umístění v dějinách vlastního působení v Premier League, přičemž přes léto vhodně vyztužili kádr Yohanem Cabayem, Patrickem Bamfordem, Bakarym Sakem, ale i pozapomenutým juniorským talentem Connorem Wickhamem.

Všechny letní posily nyní Alan Pardew bude mít k dispozici i pro sobotní duel, zatímco starý známý Marouane Chamakh je zraněný. Minimálně první kolo zmešká rovněž loňská brankářská jednička CPFC Julian Speroni, takže se o post (pravděpodobně) dočasného startéra poperou Wayne Hennessey a Alex McCarthy.

Alex Neil zatím nebude moci využít služeb letošní akvizice v Youssoufovi Mulumbuovi. Reprezentant DR Kongo si v přípravě zlomil zánártní kůstku. Problémy s ramenem dál trápí Martina Olssona, a tak by si měl svou premiéru ve žlutozeleném trikotu zaručeně odbýt Robbie Brady.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Whittaker, Martin, Bassong, Brady - Redmon, Howson, Tettey, Johnson - Hoolahan - Jerome
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey (McCarthy) - Ward, Dann, Delaney, Souaré - Jedinak, McArthur - Puncheon (Zaha), Cabaye, Bolasie - Murray
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Chelsea FC - Swansea City  (sobota 18:30)
"Nyní začíná opravdový fotbal. Myslím, že na tohle všichni čekali." Slova Josého Mourinha jasně ukazují přístup, jímž Chelsea pojala předsezónní přípravu (včetně Community Shieldu). Výsledky se sice počítají, důležitější je však 90 minut tréninku. Ne tak dnes. Swansea je letos silnější než kdy dřív a vstup do sezóny potřebuje obhájce zvládnout stoprocentně.

Loni se tento zápas hrál v kole čtvrtém a na Stamford Bridge padlo šest branek. V lednu ve Walesu míč rozvlnil síť hned pětkrát. Anomálie minulého ročníku byla spíše výjimkou potvrzující pravidlo, že když se Chelsea utká se Swansea, moc gólů nepadá - vždyť v předchozích sedmi vzájemných střetnutí viděli diváci rovných deset zásahů. Minulý ročník tuto pasáž překonal v pouhých dvou zápasech.

"Loni jsme od nich dostali devět gólů, což není moc dobré," je si vědom manažer Swans Garry Monk, který pochválil svého soka na lavičce Chelsea. "José je po taktické stránce jeden z nejlepších manažerů v lize. Jeho tým je schopen adaptovat se na všemožné výkony soupeřů. Každý zápas proti Josému je zajímavý," podotkl Monk.

Jeho tým přes léto velmi dobře posílil - především André Ayew je mužem, který povýší ofenzivu mužstva na novou úroveň. Spolu s Gylfim Sigurdssonem by měl tvořit největší ofenzivní hrozbu pro defenzivy soupeřů.

Chelsea se v létě držela zkrátka a zaměřila se spíš na stabilizaci kádru. Základní sestava by se neměla vůbec změnit, rošády zaznamenal jen post náhradního brankáře a žolíka do útoku, kde Drogbu nahradil Falcao. Ten by se mohl dočkat soutěžního debutu už v prvním kole Premier Lrague, jelikož Diego Costa vinou zranění nenastoupí. Falcao tak spolu s Rémym budou doufat v nominaci do sestavy.

Jinak ale Mourinho, který včera prodloužil v Chelsea smlouvu až do roku 2019, může využít kompletní kádr, včetně nejlepšího hráče minulé sezóny Edena Hazarda. Londýňané zvládají vstupy do sezóny vždy brilantně - z posledních 23 "openerů" vyhráli 15 a poslední porážka je stará už sedmnáct roků. Sám portugalský stratég pak bral tři body ve všech šesti případech na lavičce Chelsea.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Fábregas, Matić - Willian, Oscar, Hazard - Rémy
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Cork, Ki (Shelvey) - A. Ayew, Sigurdsson, Montero - Gomis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Southampton FC00000:00
 Norwich City00000:00
 Leicester City00000:00
 Crystal Palace00000:00
 Stoke City00000:00
 Watford FC00000:00
 Swansea City00000:00
 AFC Bournemouth00000:00
 West Bromwich Albion00000:00
 West Ham United00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
 Everton FC00000:00
 Chelsea FC00000:00
 Aston Villa00000:00
 Liverpool FC00000:00
 Manchester City00000:00
 Sunderland AFC00000:00
 Newcastle United00000:00
 Manchester United00000:00
 Arsenal FC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3543)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele