Pohár UEFA: Souhrn středečních zápasů 4. kola ve skupinách

05.12.2007, 23:11
Komentáře a souhrny
Pohár UEFA zná dalších pět týmů, které se moou těšit na jarní vyřazovací boje. Everton si vítězstvím nad Zenitem zajistil jak postup, tak první místo ve skupině, dál jdou i dva španělské kluby, Atlético po výhře v Kodani a Villarreal, jenž si poradil s Elfsborgem, postupová vítězství uhrály také Basilej doma s Bergenem a Hamburk v Záhřebu.
Skupina A

Everton FC - Zenit Petrohrad 1:0

05.12.2007 20:45

Góly: 85. Tim Cahill

Everton zvítězil na domácím hřišti nad Zenitem Petrohrad 1:0 a zajistil si potup do další fáze Poháru UEFA z prvního místa. Hrdinou zápasu se stal Tim Cahill, který vstřelil jediný gól pět minut před koncem utkání. Zenit je na druhém místě tabulky s pěti body, ale musí doufat, že alespoň jeden ze dvojice Norimberk a AZ Alkmaar nebudou bodovat v posledním kole. Do zápasu za hosty nastoupil i Radek Šírl, ale do statistik utkání se zapsal pouze žlutou kartou.

V prvním poločase byl lepší Everton. Ten mohl skórovat ve 30. minutě z penalty, když hráč hostí Nicolas Lombaerts zasáhl v pokutovém území míč rukou. Po červené kartě musel ze hřiště, další trest ale nepřišel, Mikel Arteta ze značky pokutového kopu minul. Další rána pro Zenit přišla v nastaveném čase prvního poločasu, když se zranil Alejandro Dominguez, kterého nahradil Olexandr Gorškov.

Everton nastoupil do druhého poločasu s jasnou taktikou využít přesily jednoho muže v poli. Jenže první šanci měli hosté. Pavel Pogrebnjak se nádherně uvolnil a přihrál Konstantinu Zirjanovovi, ale ten přestřelil. V 64. minutě přišel na hřiště domácí Victor Anichebe, který se trefil za Everton v posledních třech zápasech Poháru UEFA. Blízko gólu byl i dnes. To když se dostal, po čtyřech minutách pobytu na hřišti, do velké šance. Jeho střela však byla zblokovaná. Poté se domácí dostali do očekávaného tlaku, který vyústil v 85. minutě gólem Tima Cahilla. Ten usměrnil míč do branky, který vyrazil brankář Vjačeslav Malafejev po střele Joleona Lescotta.

Více informací k zápasu

1. FC Norimberk - AZ Alkmaar 2:1

05.12.2007 20:45

Góly: 83. Marek Mintál, 85. Marek Mintál - 29. Demy De Zeeuw

Norimberk zvítězil v dnešním utkání nad AZ Alkmaar 2:1, když se dvakrát trefil Marek Mintál. Norimberk tak zvýšil své šance na postup do vyřazovací fáze Poháru UEFA. Poslední zápas odehraje na hřišti týmu AEL Larisa, který je na posledním místě skupiny A bez bodu a šance na postup. Německý tým je na čtvrtém místě, ale jen o bod za druhým Zenitem Petrohrad. Jistým vítězem skupiny se stal Everton. Do utkání zasáhli i oba čeští hráči Tomáš Galásek a Jaromír Blažek.

AZ Alkmaar šel překvapivě do vedení po necelé půlhodině hry. Ve 29. minutě se trefil Demy de Zeeuw, který v pokutovém území domácích zpracoval přihrávku Moussy Dembélého a ranou pravačkou nedal šanci českému brankáři Blažkovi. Kouč domácích Hans Meyer okamžitě reagoval na gól hostí a poslal na hřiště slovenského útočníka Marka Mintála. To běžela 38. minuta. Do konce prvního poločasu se domácí snažili vrátit do zápasu, ale střely Mintála a Charistease šli mimo bránku.

Druhý poločas byl ve znamení snahy domácích o vyrovnání. Dlouho to vypadalo na další nepovedený večer Norimberku. Domácí útočili do připravené obrany hostí, ti nevynechali jediné možnosti k rychlému protiútoku. Když už to vypadalo, že Norimberk může zapomenout na jarní fázi Poháru UEFA, přišla chvíle slovenského útočníka.

V 83. minutě Marek Mintál vyrovnal na 1:1 po přihrávce od Ivana Saenka. O minutu později pálil ve výhodné pozici Saenko, ale minul. Norimberk otočil výsledek v 85. minutě, když se znovu trefil Marek Mintál. Tomu přihrál Dominik Reinhardt na střed pokutového územi a slovenský střelec se ranou levačkou nemýlil. Pro AZ Alkmaar to byl tvrdý direkt, ze kterého se už nevzpamatoval. Nizozemský tým tak o jistotu postupu bude muset bojovat doma s Evertonem, bude mu stačit i remíza.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Everton FC (ENG)33006:19
2.Zenit Sankt-Peterburg (RUS)41216:65
3.AZ Alkmaar (NED)31113:34
4.1. FC Norimberk (GER)31114:54
5.AEL Larisa (GRE)30033:70
Skupina B

Panathinaikos FC - Lokomotiv Moskva 2:0

05.12.2007 20:45

Góly: 70. Dimitris Salpingidis, 74. Dimitris Salpingidis

Panathinaikos si po dnešku udržel stoprocentní bilanci v Poháru UEFA. Ze tří zápasů neztratil ani bod a má suverénní skóre 6:0. Prohra vyřadila Lokomotiv z dalších pohárových bojů. V rozmezí čtyř minut rozhodl o osudu utkání Salpigidis, který vstřelil oba góly.

Pokud si chtěl Lokomotiv udržet naději na postup, musel bezpodmínečně zvítězit. Panathinaikos hrál od začátku utkání s větším klidem, postup měl již v kapse. Hosté vtrhli do utkání po hlavě, ale po chvilce našli domácí obránci recept na moskevské útočné výpady a směle jim odolávali.

Do obrovské šance se dostal v 7. minutě domácí Romero, jeho střela však mířila mimo. Akce měla pokračování, ale ani Papadopoulos síť nerozvlnil. Lokomotiv se do první velké příležitosti dostal až deset minut před koncem prvního poločasu, domácí obranu překvapil Samedov a jeho střele chyběly milimetry.

V druhém poločase se domácí v předváděné hře zlepšili a tato změna přinesla ovoce. V 70. minutě otevřel skóre po Tziolisově přihrávce Salpigidis a o čtyři minuty později ten samý hráč přidal hlavičkou druhý gól a rozhodl o výsledku zápasu.

Více informací k zápasu

FC Kodaň - Atlético Madrid 0:2

05.12.2007 20:45

Góly: 21. Simão, 62. Sergio Agüero

Atletiko Madrid si vítězstvím v Dánsku zajistilo účast ve třetím kole letošního ročníku Poháru UEFA. Tam může stále postoupit také FC Kodaň.

V úvodu utkání se osmělili domácí Hutchinson a hostující Motta, jejich střely ale našly pouze prostor, v němž stáli brankáři soupeře. Štěstí neúspěšně pokoušel také Luis Garcia, poté už se ale hosté radovali. Ve 21. minutě se míče zmocnil Simao, narazil si s Aguerem a otevřel skóre utkání - 0:1.

Svou formu mohl krátce před odchodem do kabin potvrdit Aguero, Christiansen však jeho pokus vyrazil nad. Argentinský útočník si vše vynahradil v 62. minutě, kdy ho pasem za obranu našel Motta, Aguero se vyhnul ofsajdové pasti, obešel Christiansena a do prázdné svatyně pojistil vedení Atletika - 0:2.

Po změně stran se na hřiště dostal také Libor Sionko a byl tak přímým svědkem jediné vážnější šance domácích. Žádné drama nakonec nepřipustil Abbiati, který zneškodnil dalekonosnou ránu Kvista.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Panathinaikos Atény (GRE)33006:09
2.Atlético Madrid (ESP)32107:37
3.FC Kodaň (DEN)31021:33
4.Lokomotiv Moskva (RUS)40224:72
5.Aberdeen FC (SCO)30121:61
Skupina C

Villarreal CF - IF Elfsborg 2:0

05.12.2007 20:45

Góly: 2. Jon Dahl Tomasson, 51. Jon Dahl Tomasson

Villarreal porazil na domácím stadionu Elfsborg v poměru 2:0 a zajistil si tak postup do jarní fáze Poháru UEFA. Naopak švédský celek toho ve skupině F příliš nepředvedl a s jedním bodem skončí na posledním místě. Zápas rozhodl Jon Dahl Tomasson, dánský útočník se postaral o obě branky, které mohli diváci na stadionu El Madrigal vidět, v závěru utkání odmítl bývalý útočník AC Milán hattrick, když neproměnil pokutový kop.

Žlutá ponorka vstoupila do utkání výborně, už ve druhé minutě šla do vedení. Nihat Kahveci z pravé strany přihrál přesně na kopačky svého útočného kolegy, Jona Dahla Tomassona, který si v pokutovém území zpracoval míč a přesnou střelou mezi nohy gólmana Wilanda uklidnil domácí tým. Elfsborg mohl srovnat v sedmnácté minutě, kdy chyboval stoper Pascal Cygan, míč se dostal k Mathiasovi Svenssonovi, který nevystřelil vůbec špatně, ovšem skvělý zákrok předvedl brankář Diego Lopez. Villarreal měl převahu, další příležitost na zvýšení skóre měl Nihat, který střílel z velké dálky těsně mimo. S hlavičkou Pascala Cygana po rohovém kopu si poradil brankář Wiland. V závěru poločasu pálil ze střední vzdálenosti hostující Denni Avdic do břevna Lopezovy branky.

Španělskému klubu se podařil vstup i do druhého poločasu, Matias Fernandez poslal exkluzivní balon z přímého kopu za obranu Elfsborgu, kam si naběhl zkušený Tomasson a z první trefil přesně k tyči – 2:0. Villarreal se v poklidném tempu snažil přidat další branku, obrovskou příležitost k tomu měl po v 88. minutě Tomasson. Dánského útočníka v pokutovém území poslal k zemi brankář Wiland, sám postižený však poté pokutový kop díky dobrému zákroku brankáře neproměnil.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - AEK Atény 0:1

05.12.2007 20:45

Góly: 46. Tamandani Nsaliwa

Fotbalisté Mladé Boleslavi promarnili šanci postoupit do jarních vyřazovacích bojů v Poháru UEFA. Středočeši dnes podlehli 0:1 AEK Atény, kterému zajistil výhru minutu po přestávce Nsaliwa. Mladá Boleslav, která v případě vítězství mohla slavit historický úspěch, musí spoléhat na poslední zápas ve skupině C na hřišti italské Fiorentiny. Tam potřebuje 20. prosince bezpodmínečně zvítězit. Po třech odehraných zápasech má Mladá Boleslav bilanci jedné výhry nad Elfsborgem a dvou porážek s Villarrealem a AEK.

Domácí chtěli na lídra řecké ligy vyrukovat s ofenzivní hrou, ale na týmu jako by ulpělo prokletí z posledních čtyř domácích pohárových vystoupení, v nichž Středočeši nedokázali ani jednou zvítězit. Hlavně v ofenzivě působili hodně toporným dojmem a AEK daleko od své branky všechny útoky zastavoval.

Obrana řeckého klubu, v níž postavou i výkonem vyčníval stoper Dellas, který v roce 2004 poslal gólem v prodloužení českou reprezentaci domů z portugalského Eura, tak byla dlouhé minuty bez pořádného vytížení.

Řekové sice působili vyzrálejším dojmem, ovšem také oni v chladném počasí postrádali tradiční kreativitu. Až po dvaceti minutách brankáře Pižanowského zaměstnala nepříliš prudká střela někdejšího nejlepšího hráče světa Rivalda. Největší hvězda AEK sice v Mladé Boleslavi šetřila pohybem, ale s míčem u nohy byl někdejší světový šampion stále nebezpečný. Ve 34. minutě se nachomýtl u další akce, po níž těsně nad střílel Manú. Domácí se v útoku viditelně trápili, brankáře Moretta slabé pokusy Kysely a Matějovského nemohly ohrozit.

Taktikou svázaný duel oživila až situace těsně po návratu z kabin. Španělskému trenérovi Serru Ferrerovi dokonale vyšlo střídání. Nový muž na trávníku Manduca vlétl z levé strany do týlu obrany a po jeho přízemním centru záložník Nsaliwa zblízka prostřelil Pižanowského.

Nažhavený Manduca za další dvě minuty mohl zápas ještě víc naklonit na stranu AEK, jenže po jeho úniku se blýskl skvělým zákrokem boleslavský brankář. Pižanowski se pak ještě musel natáhnout i po trestném kopu Rivalda.

Středočeši se až pak probrali z útlumu. V jejich první vážnější šanci se objevil Táborský, který po akci Mendyho míč špičkou kopačky tečoval vedle pravé tyče. To byl pro Boleslav signál ke zvýšení obrátek, jenže výsledkem byla jen jalová územní převaha, kterou umocnily i špatně zahrávané standardní situace. Na druhé straně mohl boleslavské naděje definitivně zmrazit Manú, po jehož dravém úniku musel míč z brankové čáry obětavě vykopnout stoper Procházka.

Domácí jako by znovu spoléhali na svůj tradičně silný závěr, v němž Boleslav většinou dohání ztrátu z nepovedeného průběhu. Po Villarrealu se o účinnosti jejich náporu přesvědčil i AEK, jenž byl v závěru pod velkým tlakem. Pět minut před koncem po akci střídajících hráčů Vaněčka a Holuba druhý jmenovaný pálil do tyče a vzápětí dělovku Táborského zázračně vytěsnil nad břevno Moretto. Brankář AEK se vzápětí jen ohlédl po další střele Mendyho, která po teči skončila na břevně. Víc ze sebe už domácí vyždímat nedokázali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Villarreal CF (ESP)32105:27
2.ACF Fiorentina (ITA)31208:35
3.AEK Atény (GRE)31203:25
4.FK Mladá Boleslav (CZE)31024:43
5.IF Elfsborg (SWE)40133:121
Skupina D

FC Basilej - SK Brann 1:0

05.12.2007 20:45

Góly: 40. Carlitos

FC Basilej zvítězila na domácí půdě nad SK Brann Bergen 1:0 a zajistila si postup do dalších bojů. Nejtěsnější výhru zajistil švýcarskému týmu povedenou trefou záložník Carlitos.

Oba týmy zahájily utkání aktivně a střelami z větší vzdálenosti se pokoušely o brzký vedoucí gól. Ve čtvrté minutě vyslal nebezpečnou ránu z třiceti metrů hostující Moen, ale domácí brankář Costanzo byl připraven. O chvíli později to podobným způsobem zkoušel na druhé straně Carlitos, avšak Opdal jeho střelu bez problémů vyrazil. První, a nakonec jediný gól v tomto utkání, přišel chvíli před přestávkou, konkrétně ve 40. minutě. Hostující obránce Corrales fauloval blízko pokutového území Carlitose a z následného přímého kopu sám faulovaný parádně trefil pravý roh svatyně.

Možnost navýšit své vedení měli domácí krátce po pauze, ale obránce Zanni na Opdala nevyzrál. Na druhé straně mohl vyrovat v 57. minutě Sjohage, jenomže z dobré pozice mířil vedle. O dvě minuty později měli hosté další příležitost po faulu Majstrojovice na Karadase, Moen z přímého kopu vyrovnání nevytěžil. Poslední možnost pohnout se skóre měl hostující Huseklepp, ale ani jeho střela Costanza nepřekvapila a domácí si už výhru pohlídali.

Díky třem bodům si Basilej upevnila postupovou druhou pozici, o kterou už Švýcaři nepřijdou ani v případě prohry v závěrečném utkání v Hamburku. Bergen má i přes porážku dobré vyhlídky na postup, v poslední kole ale bude muset čekat na výsledek utkání Rennes proti Dinamu Záhřeb.

Více informací k zápasu

Dinamo Záhřeb - Hamburger SV 0:2

05.12.2007 20:45

Góly: 88. Nigel de Jong, 90. Piotr Trochowski (pen.)

Hamburk potvrdil, že je jedním ze suverénů skupinové fáze Poháru UEFA. Na hřišti Dinama Záhřeb díky gólům v samém závěru vyhrál 2:0 a zajistil si postup, má plný počet bodů a navíc zatím neinkasoval.

První náznak šance měli sice domácí, ale pořádně se blýsklo až v 18. minutě na druhé straně, když David Jarolím famózní střelou zdálky mířil těsně nad. Pak dvakrát zahrozilo Dinamo, Vukojevič z hranice vápna těsně minul, Pokrivac přinutil k dobrému zákroku hostujícího gólmana Rosta. Své branářské umění předvedl i domácí Koch, když skvěle vytáhl Kompanyho střelu a pak si poradil i s nebezpečným rohem z kopačky Van der Vaarta.

Do druhé půle vstoupili Chorvati snad ještě odhodlanější vstřelit rozhodující gól, blízko byl Cale, ale s jeho střelou si poradil Rost a pak už se otěží zápasu ujal Hamburk. A těsně před koncem byl odměněn hned dvěma góly. V 88. minutě Nigel De Jong hlavou za Kochova záda usměrnil Van der Vaartův centr z přímého kopu, za dvě minuty pak Cale ve vápně fauloval Demela a nařízenou penaltu proměnil Piotr Trochowski, který byl na hřišti sotva pár vteřin poté, co vystřídal kapitána Van der Vaarta.

Zatímco Hamburk už se může těšit na los dalšího kola, pro Dinamo se postup přesunul do oblasti teorie. Musel by v posledním kole na hřišti Rennes vstřelit nejméně tři góly a inkasovat maximálně o dva méně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Hamburger SV (GER)33006:09
2.FC Basilej (SUI)32102:07
3.Brann Bergen (NOR)41123:44
4.Dinamo Záhřeb (CRO)30121:41
5.Stade Rennes (FRA)30121:51

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Shevchenko

Mintál U Bolky už pomůže jen zázrak, ale my všichni víme, že zázraky se dějí!

Reagovat
-Kopy-

Villarreal, Atlético

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně že AS vyhrálo tu dohrávku!

Reagovat
smazaný uživatel

Mintál je dobrý hráč, len škoda, že potom ako bol najlepší strelec nemeckej ligy, bol skoro 2 roky stále zranený. Mal obrovskú smolu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele