Nizozemská Eredivisie - souhrn 24. kola

20.02.2009, 22:39, aktualizováno 22.02.2009, 18:27
Komentáře a souhrny
Další krok v cestě za titulem udělal Alkmaar, jenž zvítězil v Almelu, krok s AZ ještě drží Twente. Tři body má po těsné výhře nad posledním Volendamem Ajax, PSV vyhrálo v Groningenu, roli favorita potvrdil Heerenveen, který si doma poradil s Willemem II. Fanoušci Feyenoordu si oprášili, jak chutná výhra venku...

SBV Vitesse - Roda JC 3:0

20.02.2009 20:45

Góly: 15. Dalibor Stevanovič, 19. Sébastien Sansoni, 66. Nicky Hofs

Vitesse zvládlo další zápas a jejich spanilá jízda pokračuje. Tentokrát dokázalo vyhrát na domácí půdě proti sestupem ohrožené Rodě 3:0.

Vstup do utkání patřil jednoznačně domácímu favoritovi. Ten se do první velké šance dostal v 16. minutě zásluhou Dalibora Stefanoviče. Ten využil velkou chybu hostujícího brankáře Brama Castra a jednoduše poslal domácí do brzkého vedení. Uběhli necelé tři minuty a pro domácí barvy to bylo ještě mnohem lepší. Nicky Hofs se postavil k volnému kopu a namířil jej přímo na volného Sébastiena Sansoniho, který svou pohotovou ranou zvýšil na 2:0.

Teprve po půl hodině hry o sobě dali vědět i hostující hráči. K míči se dostal zcela osamocen Andres Oper a svou střelou výrazně vyzkoušel pozornost domácí jedničky mezi tyčemi Pieta Velthuizena. Poločas skončil jednoznačně lépe pro domácí barvy. Do toho druhého šli hosté s cílem snížil a popřípadě vyrovnat utkání.

Tento cíl chtěl co nejrychleji naplnit Kris De Wree. Ten svou hlavičku poslal nebezpečně na branku domácích. Ti však mají Velthuizena a ten vytáhl další skvělý zákrok. Stav utkání tedy zůstal stále stejný. Domácí se poté okamžitě zmocnili míče. Santi Kolk si naběhl do volného prostoru, získal míč a perfektní přihrávkou vybídl ke skórování Nickyho Hofse. Ten nabídnutou šancí nepohrdl a poslal Vitesse již do tříbrankového vedení.

Další branka mohla následovat o čtyři minuty později, avšak střelu z hranice šestnáctky, kterou vyslal Lasse Nilsson s přehledem lapil brankář Castro. Neuběhlo ani pár minut a do šance se vrhli hostující hráči. Tentokráte výbornou hlavičkou Jeanviona Yulu-Matonda, ale ani jeho pokus nenašel svůj cíl, když jej těsně před brankou odhlavičkoval bránící hráč.

Následující minuty patřili spíše hostujícímu celku. Další akce proběhla pod taktovkou Opera, ten se blýsknul skvělou individuální prací a svou střelu poslal těsně nad břevno. Blížil se konec utkání a do další dobré šance se dostal hostující Boldizsar Bodor, ten svou střelou výrazně zahrozil. Vitesse poté po zbytek utkání ubránilo své výrazné vítězství 3:0 a udělalo veliký krok k záchraně v nejvyšší soutěži.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Willem II 3:1

21.02.2009 18:45

Góly: 13. Paulo Henrique, 40. Kristian Bach Bak, 80. Roy Beerens - 83. Mohammed Messoudi

Heerenveen potvrdil roli favorita a v utkání 24. kola dokázal zdolat na své půdě Willem II v poměru 3:1.

Začátek utkání patřil jednoznačně favoritovi, ten se do svého soupeře zakousnul ihned od úvodního hvizdu. Do první velké šance se však dostali hosté a to po prvních deseti minutách hry zásluhou Mohameda Messoudiho. Jeho střela však postrádala mnoho fotbalové kvality. A domácí přišli s rychlou odpovědí na tuto akci. Uběhli necelé tři minuty a do šance se díky své dravosti dostal domácí Paulo Henrique. Ten si nejvýše naskočil na rozehraný roh a bez problému zavěsil.

Domácí poté dominantně vévodili dění na hřišti a hostující celek se jen sporadicky dostával do šancí. Blížil se konec první půle a domácí svůj tlak začínali stupňovat. Běžela 40. minuta a k míči se dostal domácí Viktor Elm, ten naservíroval perfektní přihrávkou brankovou příležitost volnému Kristianu Baku Nielsenovi, který s přehledem překonal hostujícího brankáře Maikela Aertse.

První půle tedy skončila a na řadu přišla půle druhá. Ta začala přesně jako začal samotný úvod utkání, tedy silnou převahou domácího Heerenveenu. První větší šanci měl tedy na svědomá hráč domácích barev, konkrétně Roy Beerens. Ten se svým důrazem dostal až před Aertse a svou střelou nechal hostujícího brankáře vyniknout.

Poté přišla spíše nudná pasáž bez jakýchkoliv šancí. Blížil se tedy konec utkání a závěrečná desetiminutovka pod taktovkou domácího mužstva. Běžela 80. minuta a domácí opět dokázali vyvinout silný tlak na svého soupeře. A okamžitě také přišla odměna. Ještě v 80. minutě se k míči dostal Elm a svým centrem našel Beerense, který zvýšil již na 3:0.

To však nebylo v závěrečné desetiminutovce vše, ale kdo by čekal další branky domácích je na omylu. O slovo se výrazně přihlásili hostující hráči, když po parádní akci zakončil svůj průnik Messoudi a snížil na konečných 3:1.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - NAC Breda 1:1

21.02.2009 19:45

Góly: 70. Rick Hoogendorp - 20. Nourdin Boukhari

ADO Den Haag udělal v domácím zápase další větší krok k záchraně, když proti favoritovi z Bredy dokázal remizovat 1:1.

Začátak utkání patřil překvapivě domácímu celku, když se už ve druhé minutě dostal ke střele Yuri Cornelisse. Jeho pokus však s přehledem lapil hostující brankář Jelle ten Rouwelaar. NAC se poté stalo režisérem hry a začalo dominovat celému průběhu prvního poločasu. Další významná akce přišla v 21. minutě zásluhou hostujícího Joonase Kolkky, ten vytvořil zmatek v pokutovém území a snadnou práci poté měl dobíhající Nourdin Boukhari, který svou střelou poslal hostující celek do vedení. Další událost, která stojí za zmínění přišla ve 40. minutě.

Špatná zpráva přišla pro hostující celek, protože aktivní opora týmu Fouad Idabdelhay musel opustit hřiště již během prvního poločasu vlivem zranění. To se zdálo být jako klíčová okamžik utkání, protože od té doby jakoby NAC ztratilo vítr z plachet. Iniciativy se poté překvapivě chopili hráči domácích barev a okamžitě je naplnila myšlenka na vyrovnání. První poločas skončil vítězstvím hostů 0:1, ale druhý poločas sliboval velké věci.

ADO okamžitě vtrhlo do druhého poločasu jako uragán a svou velkou šanci si vytvořili v 68. minutě zásluhou dotírajícího Dannyho Buijse. K míči se dostal volný Berry Powel a svou střelou trefil již zmíněného Buijse, od kterého se míč dostal za brankovou čáru. Gól však nebyl uznán, protože míč se za čáru dostal od ruky nabíhajícího Buijse.

T však pouze předznamenalo to co mělo přijít později. Uběhli necelé tři minuty, když si s míčem pohrál Richard Knopper, který později nalezl nabíhajícího Ricka Hoogendorpa. Ten svou šanci k radosti domácího publika využil a svou střelou vyrovnal na 1:1. Hrdinou se poté mohl stát domácí Powel, když v nastaveném čase vyskočil na centrovaný balon a svou hlavičkou zaměstnal hostujícího ten Rouwelaara. Rozhodčí poté utkání ukončil a domácí okamžitě začali oslavovat důležitý bod za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - AZ Alkmaar 0:2

21.02.2009 19:45

Góly: 53. Mounir El Hamdaoui, 90+3. Mounir El Hamdaoui

Mounir El Hamdaoui vystřelil Alkmaaru pohodlné vítězství v Almelu. AZ tak má nyní na čele náskok už 12 bodů, ale Twente má ještě zápas k dobru. Heracles zůstává pět bodů na pásmem sestupu.

První poločas nemohl oku diváka vůbec lahodit, jelikož domácí si usmysleli, že budou bránit a vydolují alespoň bod. Nakonec to byl Heracles, kdo měl první šanci, ale Van den Berghovu hlavičku zlikvidoval Romero. Hra postrádala spád a příliš šancí k vidění nebylo. Alkmaar měl tu první až po půlhodině hry, kdy pálil nad branku Dembele. Vedle mířil také Ari.

Hostující favorit nakonec udeřil až sedm minut po přestávce. Vedení na stranu Alkmaaru strhl svou 19. brankou v sezoně kanonýr El Hamdaoui. Domácí rázem museli útočit, pokud chtěli získat nějaký bod. Větší šanci měli po trestném kopu Fledderuse, ale hlavičkující Quansah nemířil přesně, což v podstatě rozhodlo. Alkmaar sice ještě ve velké šanci kvůli selhání Pelleho nerozhodl, ale v posledních minutách upravil na konečných 2:0 El Hamdaoui.

Více informací k zápasu

FC Groningen - PSV Eindhoven 0:1

21.02.2009 21:10

Góly: 90+2. Danko Lazović

Groningen držel celý zápas s obhájcem titulu krok, jenomže v poslední minutě se trefil střídající Danko Lazovič, obral domácí o dlouhou sérii neprůstřelnosti a zároveň o všechny body.

Utkání začalo asi s 25 minutovým zpožděním, protože na stadionu Euroborg odešel hlasový systém, takže nebyl slyšet hlasatel. Když hra konečně začala, obtížný terén nedovoloval hrát příliš dobrý fotbal. První šanci si připsali domácí, ale hlavičku Marcuse Berga lapil brankář Isaksson. Na druhé straně se snažil prostrčit na Dannyho Koevermanse Afellay, ale obrana Groningenu míč odvrátila. Největší šanci měl pravděpodobně v závěru prvního dějství domácí Gonzalo Garcia, jemuž míč na proti noze poslal Granqvist, ale Garcia branku přestřelil.

Groningen hrozil znovu v 66. minutě, ale ani tentokrát při něm nestálo štěstí. Marcus Berg nastřelil pouze tyč. Sedm minut před koncem udělali hosté klíčový krok duelu, když místo Dannyho Koevermanse přišel Danko Lazovič. O dvě minuty později se na hřišti objevil ještě Stefan Nijland a byla to právě tato střídající dvojice, která zajistila PSV rozhodující branku. Culina vyhrál v záloze míč, poslal ho na Nijlanda, jehož pas byl hlavičkou poslán za záda Luciana. Groningen již nestačil odpovědět a prohrál 0:1.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - Feyenoord Rotterdam 0:2

22.02.2009 14:30

Góly: 54. Karim El Ahmadi, 90. Jon Dahl Tomasson

V jednom z nedělních zápasů hostil domácí De Graafshap tápající Feyenoord Rotterdam. Ten potvrdil roli favorita a odváží si tři body za vítězství 2:0.

Hosté si ihned po úvodním hvizdu chopili herní iniciativy a hned od samotného začátku usilovali o rychlou branku. O první šanci utkání se postaral Georgino Wijnaldum, ten svou tvrdou střelou zaměstnal Erika Heijbloka v brance domácích. O pár minut později se o slovo přihlásili domácí hráči. Zcela lacině se k míči dostal Stijn Wuyten, ten prokličkoval přes bránícího hráče a svou ranou vyzkoušel pro změnu pozornost brankáře hostujícího celku, tedy Henka Timmera.

Za pár chvilek se do šance znovu dostali aktivní hosté, tentokrát zásluhou Roye Makaaye, který svou citlivou přihrávkou vybídl ke skórování Karima El Ahmadiho. Ten však svou šancí pohrdl a míč poslal hodně mimo domácí branku.

První poločas tedy skončil bezbrankovou remízou a diváci měli jediné přání do druhé dějství a to brankové příležitosti. O ty se mohl postarat ihned v úvodu Wijnaldum, avšak jeho pokus letěl mimo domácí branku. Poté přišla 54. minuta a svou parádní střelou o sobě dal vědět hostující El Ahmadi, když z dvaceti metrů překonal svou ranou Heijbloka a poslal Feyenoord do vedení.

Odpovědět se snažil svou individuální akcí Ben Sahar, ale jeho slalom skončil těsně před pokutovým územím, když se zmohl jen na slabou střelu z hranice vápna. Domácí však nesložili zbraně a do dobré šance se dostal v závěru Geert Den Ouden. Avšak jeho hlavička pouze vyzkoušela pozornost hostujícího brankáře.

Přišel tedy samotný závěr zápasu a hosté se dostali do ustáleného tlaku, který v nastaveném čase dokázal využít Jon Dahl Tomasson a stanovil tak konečné skóre 0:2 ve prospěch Feyenoordu.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - NEC Nijmegen 0:2

22.02.2009 14:30

Góly: 77. Youssef El Akchaoui, 80. Joël Tshibamba

Závěrečné minuty rozhodli zápas v Utrechtu kam přijel Nijmegen a díky bojovnosti vlastních hráčů si odváží důležité tři body za vítězství 0:2.

Začátek utkání patřil domácím hráčům, když se do první vážné šance dostal Utrecht zásluhou Michaela Silberbauera. Ten si výborně zpracoval míč na hranici šestnáctky a svou střelou provětral rukavice hostujícího brankáře Gabora Babose. Poté o sobě dala vědět domácí dvojice Cedriku van der Gun - Tom Caluwe. Ti si spolu dobře rozumějí a ukázali to také při vzájemné pomoci, když se několika narážečkami dostali do těsné blízkosti Babosovo branky. Ten však byl velice pozorný a vzájemnou souhru přečetl a kvalitním výběhem zlikvidoval domácí šanci.

Hosté si na svou šanci museli počkat až do druhého poločasu. To se k míči dostal hostující John van Beukering, avšak jeho střelecký pokus skončil již u bránícího Toma Caluwého, který míč razantním odkopem poslal do bezpečí. Tom Caluwé se poté objevil v jiné pozici, tentokrát ne v té bránící, ale jako útočník, když se výborně naběhl na centr Sandera Kellera. Jeho akrobatický pokus však skončil pouze v náruči hostujícího brankáře.

Poté přišel závěr zápasu a hosté si překvapivě vybudovali silný tlak. Běžela 78. minuta a k přímému kopu se postavil hostující Youssef El Akchaoui, který svou tvrdou ranou poslal Nijmegen do vysněného vedení. To však nebylo vše. Utrecht poté jakoby překvapen brankou hostí nevěděl co s míčem, což byla voda pro mlýn do hry aktivního Nijmegenu. V probíhající 80. minutě si naběhl na centrovaný balon Joel Tshibamba a svou hlavičkou poslal hosty již do dvoubrankového vedení.

Utkání se poté dohrálo v klidném tempu a hostující celek tak ubránil své vedení 2:0 až do samotného konce.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - FC Twente 1:2

22.02.2009 14:30

Góly: 31. Ruud Knol (pen.) - 4. Sander van Gessel (vl.), 90. Theo Janssen

Sparta Rotterdam držela s Twente po 90 minut krok, jenomže v poslední minutě udeřil Theo Janssen a rozhodl o těsném vítězství hostů. I přes výhru ale má Twente na vedoucí Alkmaar velkou ztrátu.

Hosté z Enschede se ujali rychlého vedení, už po čtyřech minutách. Nutno říci, že s velkým štěstím. Eliův centr, který směřoval ke N'Kufovi, se snažil zastavit Van Gessel, jenomže místo odkopu míč pouze uklidil do vlastní sítě. Sparta však dokázala odpovědět menším tlakem, který vyvrcholil ve 31. minutě. Slobodan Rajkovič fauloval v pokutovém území a Ruud Knol proměněnou penaltou vyrovnal.

Druhý poločas patřil z velké části Twente, ačkoliv tentokrát již neměli hosté tolik štěstí. Sparťanský brankář Cassio Ramos musel zasahovat proti Eliově střele. Stejný hráč zakončoval i v 56. minutě, ale tentokrát Ramose na brankové čáře zastoupil obránce Kim Jaggy. Ojedinělá šance domácích přišla po tečované střele Johna, brankář Boschker ji kryl. Vypadalo to, že domácí nakonec udrží remízu 1:1, jenomže v poslední minutě udeřil Janssen. Hostující záložník vyslal dalekonosnou střelu téměř ze 40 metrů a překvapil brankáře Ramose, jenž již nestihl zakročit.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - FC Volendam 2:1

22.02.2009 16:30

Góly: 29. Luis Suárez, 75. Thomas Vermaelen - 14. Gerson Sheotahul

Tři body za těsné vítězství 2:1 si na své konto připsali fotbalisté Ajaxu v utkání proti Volendamu. Hosté, kteří jsou na posledním místě tabulky, se ujali po čtvrthodině hry dokonce vedení zásluhou Sheotahula. Domácí výběr stačil do konce poločasu vyrovnat, rozhodující branku přinesla až 75. minuta, kdy Thomas Vermaelen vystřelil Ajaxu plný bodový zisk.

Ajax byl sice týmem, který si do statistik připsal první střelu utkání, ale úvodní branka byla ve znamení Volendamu. Sheotahul vyrazil do rychlého protiútoku, využil rozhozené obrany domácího celku a přízemní střelou poslal momentálně poslední tým soutěže do vedení. Ajax si na vyrovnání musel počkat až do 29. minuty, kdy Lindgren našel přesným centrem Suáreze, který se nemýlil a přízemní střelou překonal Verhoevena v brance Volendamu.

V druhém poločase to byli znovu hosté, kdo mohl jít do vedení. Po hodině hry se Van Zaanen ocitl v těsné blízkosti branky Ajaxu, ale proti jeho pokusu vytáhl domácí gólman perfektní zákrok. Druhý gól domácích přišel až v 75. minutě, přímý kop zahrával střídající Sulejmani, ale jeho rozehrávka se mu příliš nepovedla. Míč se však dostal k Vermaelenovi, který jej dokázal usměrnit do sítě. Remíza visela ve vzduchu dvě minuty před koncem zápasu, Van Zaanen nebezpečně vypálil na domácí branku, odražený balón se dostal do skrumáže mezi několik hráčů, ale v poslední chvíli dokázali obránci Ajaxu odkopnout míč do bezpečí a "zachránit" tak těsnou výhru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar24193251:1460
2.FC Twente24156347:2351
3.AFC Ajax24153652:2848
4.PSV Eindhoven24136550:2545
5.SC Heerenveen24136549:4245
6.FC Groningen24124843:2640
7.FC Utrecht24107735:2837
8.NAC Breda24106834:3736
9.NEC Nijmegen2498732:2635
10.SBV Vitesse2478926:3329
11.Feyenoord Rotterdam24761135:3327
12.Willem II24741328:4025
13.Sparta Rotterdam24661236:5024
14.ADO Den Haag24651325:3923
15.Heracles Almelo24581124:4023
16.Roda JC24461425:4418
17.BV De Graafschap24451515:4717
18.FC Volendam24431727:5915

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jak bylo ještě do minulýho roku v Eredivisii to play-off od 2. do 5. místa tak to už je zrušený že? a je tam ted nějaký jiný play-off nebo se tabulka uzavře 34. kolem?

Reagovat
Shevchenko

Myslím, že tam je jen play-off o UEFU.

Reagovat
smazaný uživatel

že se na to nevykašlou, jak kdyby těch zápasů nebylo dost

Reagovat
One-Real

El Hama

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kazdorocny vypredaj elitnych klubov dostane konecne trhlinu. myslim ze AZ za posledne roky pod vedenim Van Gaala urobilo kus roboty, postavili stadion a titul im bude patrit pravom.

to si uz nikto nespomenie na obdobie ked na starucky alkmaarderhout chodilo 4,000 vernych podporovat svoj klub na ceste za zachranou.

Reagovat
terry

ALKMAAAAR.

Reagovat
terry

Groningen prej na titul. A to neporazí ani PSV.

Reagovat
terry

Co fantomasi?

Reagovat
One-Real

chlast je šmejd

Reagovat
terry

Mluvíš o fantomasovi, doufám..

Reagovat
One-Real

fantomas 21.02.2009 09:25

PSV si ani neškrtne, to je jasnější jak slunce.

Reagovat
terry

Reagovat
smazaný uživatel

Tak PSV opět po halusy.

Přiznávám, Ajax dnes taky - chybí jim někdo jako byl Klaas-Jan, ale konečně začal hrát Aissati.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele