Ligue 1 - preview 29. kola

15.03.2013, 08:42, aktualizováno 17.03.2013, 08:26
Previews
Marseille v pátek remizovala, Lyon včera prohrál a šanci na navýšení náskoku tak dostává PSG, v St. Étienne ho ovšem nečeká snadný úkol. Nice senzačně útočí na evropské poháry a z duelu v Nancy bere jenom výhru. Bordeaux cestuje do Toulouse...
AS Nancy-Lorraine - OGC Nice  (neděle 14:00)
Největší překvapení dosavadního průběhu Ligue 1 z Nice chce zabojovat o evropské poháry, stále má šanci získat třetí příčku a tudíž se kvalifikovat i do Ligy mistrů. Jeho soupeř z Nancy se horko těžko pere se záchranou, jeho ztráta na bezpečné pásmo je už mnohabodová, ale i tak věří v úspěch. Musí - do konce soutěže totiž zbývá pořád ještě dost.

Když OGC vyjel ven naposledy, nedopadlo to vůbec dobře. St. Étienne ho smetl z povrchu zemského čtyřmi trefami, přičemž právě Les Verts jsou přímými konkurenty v boji o co nejlepší umístění. Zase ho musí hřát bezproblémový výkon proti Montpellieru, díky němuž slavil vítězství 2:0 nad Montpellierem. Dva góly vsítil mladík Stephane Bahoken.

"Týmům, které prochází jakousi rekonstrukcí, můžou pomoci mladíci jako je on," uvedl trenér Claude Puel. "Nesmíme to ale zevšeobecňovat, jsou to vesměs kluci, kteří hrají proti mužům. Můžou si myslet, že jsou profesionálové a že se nemusí nic učit. Právě proto je důležité mít všechno v hlavě srovnané, dávat na tréninku pozor, protože pokud nepracují, neuspějí."

Puel je zatím se sezónou nadmíru spokojený. O páté příčce možná nesnil ani on sám. "Mají skvělý ročník. Zaslouží si ji," chválil soupeře útočník Benjamin Moukandjo, autor jediného zásahu svého týmu v minulém utkání s PSG. "Je to ambiciózní mužstvo, které chce hrát v Evropě na novém stadionu v příští sezóně," dodával.

ASNL je na tom podstatně hůře. Je pravda, že v Parku princů naposledy předvedl statečný výkon, venku předtím dokázal skolit Sochaux. I tak je ale na samotném dně tabulky. "Tři body chceme podle mého názoru více než Nice. Jsou pro nás nesmírně důležité," pokračoval Moukandjo. "Už loni jsme uspěli proti velkým klubům, tak bychom to mohli zopakovat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.00 - 2.63
více informací
Toulouse FC - Girondins Bordeaux  (neděle 17:00)
Bordeaux musí rychle zapomenout na exit z Evropské ligy a poprat se o účast v této soutěži i v následující sezoně. Ambiciozní celek totiž zaostává za očekáváními a v tabulce mu patří až devátá pozice. Dnes se utká s jedenáctým Toulouse.

Stopku francouzské týmu vystavila v osmifinále portugalská Benfica. Momentálně vedoucí celek Primeira Ligy nejdříve vybojoval před vlastními fanoušky vítězství 1:0, aby tuto výhru potvrdil i na hřišti Bordeaux. Francouzský celek nedokázal zastavit ofenzivní smršť soupeře a nakonec mu podlehl 2:3.

Bordeaux přitom před utkáním s Benficou povzbudil výsledek z domácí ligy. Les Girondins po čtyřech zápasech bez jediného bodu konečně dokázali bodovat - na Stade Chaban-Delmas porazili díky brance Cheicka Diabatého korsickou Bastii. V tabulce se tak celek okolo českého kapitána Jaroslava Plašila posunul alespoň do první poloviny tabulky.

"Doufali jsme, že se v Evropské lize probojujeme dál. Ale tohle je fotbal. Nesmíme přemýšlet nad tím, co by bylo, kdyby... Teď se musíme koncentrovat na utkání s Toulouse. Můžeme vylepšit svou formu v lize, proti Benfice jsme odehráli dobré utkání. To nám řekl jak trenér, tak i prezident Bordeaux," sdělil Grégory Sertić, záložník hostujícího celku.

Tmavomodří jdou do utkání z deváté pozice, na čtvrté Saint-Étienne nyní ztrácí již sedm bodů. O moc lépe na tom nejsou ani hráči Toulouse, ti sice v minulém kole dokázali přerušit sérii šesti zápasů bez vítězství, když přehráli sestupem ohrožený Brest 1:0, nicméně v tabulce patří do té horší poloviny.

Po osmadvaceti kolech okupuje až jedenáctou příčku a je tak bodově dokonce blíže sestupovým než pohárovým pozicím. "Zápas s Brestem byl důležitý, opět nám dodal sebevědomí. Bylo důležité, že se nám podařilo vstřelit branku, vždyť jsme za sebou měli hned dvě bezbrankové remízy," připomněl obránce Steeva Yago zápasy s Évianem a Valenciennes.

"Ale nadále musíme pracovat na zlepšení. Musíme zůstat koncentrovaní a dohrát sezonu se vztyčenou hlavou," dodal.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Saint-Étienne - Paris Saint-Germain  (neděle 21:00)
Devětadvacáté kolo Ligue 1 si schovalo největší šlágr až na samý závěr - souboj Saint-Étienne s PSG bude mít příchuť tvrdé bitvy o čelní pozice v tabulce. Historický velkoklub by rád do Ligy mistrů, Pařížané zase touží po titulu..

Pro Ancelottiho svěřence půjde o jeden z nejtěžších testů - Saint-Étienne totiž v roce 2013 ještě neprohrálo a zle dotírá na třetí Marseille. PSG má oproti tomu spíše proměnlivou formu; v Lize mistrů sice prošlo přes Valencii do čtvrtfinále a může se těšit na jiného španělského soupeře, věhlasnou Barcelonu, v lize to však často skřípe.

A Ancelotti přiznává, že nabitý program (PSG stále zůstává i v Coupe de France) si bere svou daň. "Je vždy těžké hrát po evropském utkání," nezastíral kouč po vydřené domácí výhře 2:1 nad Nancy, kdy musel prohrávajícího favorita vysvobodit až dvougólový spasitel Ibrahimovic. "V první půli jsme byli příliš pomalí, pak se to ale zlepšilo."

Pařížané mají na čele tabulky čtyřbodový náskok na druhý Lyon, avšak k jistotě titulu potřebují stálejší formu. Uvědomuje si to i štítový záložník Blaise Matuidi, jehož letošní excelentní forma byla po právu odměněna pozvánkou na reprezentační dvojzápas proti Gruzii a Španělsku v kvalifikaci na mistrovství světa.

"Byl to náš třetí zápas v šesti dnech," vypočítává hráč, kterého pro velký fotbal vychovalo právě Saint-Étienne. "Bylo to velmi těžké, utkání se kumulují, vše je čím dál hektičtější a musíme se opravdu hodně snažit, abychom získali výsledky."

PSG bude opět spoléhat zejména na Ibrahimovice, který zaznamenal už 24 ligových branek a neohroženě kraluje tabulce střelců. Že to bude právě švédský forvard, kdo bude vytvářet klíčový rozdíl, si myslí i legendární kanonýr Jean-Pierre Papin.

"Pokud na něj tým hraje, dává góly," lakonicky shrnuje bývalá hvězda Marseille. "Nelze ho obehrát zády k brance, má skvělou levačku i pravačku. Není až tak rychlý, ale dohání to silou a chytrostí, s níž dokáže obehrát každého. Není náhodou, že kamkoliv jde, sbírá tituly."

ASSE však kontruje jinou těžkou vahou - Pierre-Emerick Aubameyang letos prožívá životní sezonu a zejména v novém kalendářním roce je jednoduše excelentní. V posledních sedmi utkáních skóroval osmkrát a s 16 brankami celkově se drží na pozici za Ibrahimovicem.

Právě skvělá forma gabonského útočníka je stěžejní ingrediencí výtečného jara; Les Verts jsou čtvrtí a na Ligu mistrů ztrácí pouze dva body. Kouč Christophe Galtier se navíc může těšit z návratu Aubameyangova parťáka Brandaa, který vyléčil poraněné stehno a měl by být připraven nastoupit.

"Není jednoduché dostat se na takovouto vlnu, ale mám k dispozici oddaný tým, který je nohama na zemi a nelétá hlavou v oblacích," vypočítává Galtier. "Víme, že tato šňůra jednou skončí, ale chceme si ji užívat, dokud můžeme."

ASSE minulý víkend bez Brandaa remizovalo 2:2 v Rennes; Aubameyang k tomu přispěl gólem a asistencí. S PSG mají navíc Zelení letos skvělé zkušenosti - v Parku princů na podzim vyhráli 2:1 a poté vyřadili soupeře z hlavního města i v Coupe de la Ligue.

"V Rennes jsme ukázali charakter," těšilo kapitána Loïce Perrina. "Už od ledna prokazujeme velkou mentální sílu, a teď je potřeba to potvrdit." Perrin se však na hřišti bude muset obejít bez parťáka Jérémyho Clémenta, který má po brutálním zákroku Valentina Eysserice z Nice zlomenou nohu a je mimo na celý zbytek sezony.

PSG pak postrádá lednovou akvizici Lucase Mouru, kterého zranění vyřadilo ze hry minimálně na dva týdny; Brazilcovo místo na hřišti by mohl zaujmout David Beckham, který stále čeká na plnohodnotný ligový debut. Anglický veterán by se tak mohl na Stade Geoffroy Guichard vrátit po 15 letech - právě zde totiž dostal slavnou červenou kartu proti Argentině.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Bastia - Olympique Lyon  (sobota 17:00)
Pouze dvakrát z posledních šesti zápasů se Lyonu podařilo obrat své soupeře o všechny body. Sedminásobný francouzský šampion má nyní příležitost snížit vedení Paris Saint-Germain na jediný bod. Pro to ale musí zvítězit na horké korsické půdě, míří do Bastie.

Naposledy se lyonským příliš nevyvedlo utkání s Olympiquem Marseille. Svěřenci Rémi Gardeho sice díky skvělé obranné práci nepustili soupeře k žádné velké příležitosti, nicméně jejich laxní přístup v útoku nepřiřkl žádnou gólovou šanci ani jim. Nebylo tak divu, když utkání na Stade Velodrome skončilo nepříliš populárním výsledkem, tedy bezbrankovou remízou.

Na druhé straně Francie si zase Paris Saint-Germain dokázalo na domácím stadionu poradit se sestupem ohroženým Nancy a upevnilo si tak jinak své labilní vedení v tabulce. Nyní však tým Carla Ancelottiho čeká velice náročný nedělní duel se Saint-Étienne, které se díky skvělé formě prodralo tabulkou už na čtvrtou pozici. A Rémi Garde tak tuší, že zápas proti Bastii může hrát ještě velkou roli v boji o titul.

"Bastia není soupeř, kterého si můžeme dovolit podcenit. Bojují o udržení v nejvyšší soutěži, v domácím prostředí jsou navíc poměrně silní. Ale my se tu chystáme získat všechny body, protože jsme jich v posledních týdnech poztráceli až příliš mnoho," připomněl Garde například prohru s Ajacciem či remízu s Brestem.

"Očekávám, že se Lyonu bude více dařit jak v ofenzivní, tak i v defenzivní činnosti. Musíme být údernější, avšak nesmíme ztratit svou rovnováhu," vysvětlil manažer l’OL, jehož celek zdobí druhá nejvyšší produktivita a čtvrtá nejlepší obrana. Avšak Bastia by alespoň podle statistik žádné větší ohrožení Vercoutrovy branky znamenat neměla.

V posledních osmi ligových zápasech se totiž toto korsické mužstvo dokázalo prosadit jen a pouze dvakrát. Mimo sestupové příčky se nacházejí pouze díky jednomu muži, gólmanu Mickäelu Landreauovi, jenž tým posílil v zimním přestupovém období. Od jeho příchodu se až neuvěřitelně zlepšila celková defenziva klubu, jenž v posledních třech zápas inkasoval pouze jednou.

"Jediné, co potřebujeme, je najít rovnováhu mezi útočením a bráněním. Na začátku sezony jsme stříleli hodně branek, ale rovněž jsme jich hodně inkasovali. Nyní se to otočilo k druhému extrému. Musíme pokračovat v dobré defenzivní práci, ale zároveň najít odvahu a přecházet co možná nejčastěji i do útoku," myslí si Gilles Cioni, stoper domácího mužstva.

Do dnešního utkání by opět mohl nastoupit Anthony Modeste, jenž v minulém utkání nemohl nastoupit proti svému kmenovému klubu, tedy Bordeaux. Naproti tomu Jérome Rothen byl vedením francouzské ligy potrestán za tipování výsledků druhé nejvyšší soutěže na webu sázkové kanceláře Unibet. Čtyřiatřicetiletý bývalý reprezentant Francie dostal podmíněný tříměsíční trest. Do sestavy se však opět vrací Florian Thauvin, Sylvain Marchal a Sambou Yatabare.

Lyonu se vrací Yoann Gourcuff s Jimmym Briandem, což znamená, že manažer Rémy Garde může vybírat ze všech hráčů svého mužstva.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Reims - Stade Rennes  (sobota 20:00)
Stade de Rennais se v poslední době propadlo až nečekaně hluboko v tabulce francouzské Ligue 1. Na pohárovou Evropu ztrácí již šest bodů - a zabrat by mělo již v tomto kole proti sestupem ohrožené Remeši.

Remeš v poslední době pronásledují naprosto nesourodé výsledky. Nejdříve nečekaně porazí hvězdami nabité Paris Saint-Germain, následně však ztratí všechny body s Troyes, předposledním týmem tabulky. A to po nečekaném výsledku, domácí totiž svému soupeři dokázali nasázet hned čtyři branky - a Remeš nyní od sestupového pásma dělí pouze o něco lepší skóre než to Sochaux.

"Analýza zápasu proti Troyes je opravdu velmi jednoduchá. Inkasovali jsme čtyři branky, jelikož jsme jim čtyři branky darovali. Žádný jiný důvod za čtyřmi obdrženými góly není. Brankář Kossi Agassu v tomto zápase udělal navíc tři hrubky. Na druhou stranu si myslím, že je dobře, že se všechny nakumulovaly do jednoho zápasu, místo aby nás pronásledovaly v několik utkáních po sobě," přemítal manažer Remeše Hubert Fournier.

"Na druhou stranu nás do této chvíle v několika zápasech podržel, a pomohl nám tak získat důležité body. Byl to pochopitelně důležitý zápas, jelikož Troyes je nyní pouze čtyři body za námi. A Évian porazil Sochaux 5:1, což nám nehraje do karet kvůli skóre. Musíme na tento zápas zapomenout a koncentrovat se pouze na Rennes," uzavřel Fournier.

Nicméně ani v Rennes není situace zrovna radostná. Ambiciozní celek, jehož cílem je každoročně účast v evropských pohárech, v posledních čtyřech ligových zápasech ani jednou nevyhrál a pokaždé inkasoval dvě branky. Ve výsledku to tak znamená dvě venkovní porážky 0:2 a dvě remízy 2:2 na Stade de la Route de Lorient.

I proto je nyní Rennes až na osmé pozici, z níž na čtvrté Saint-Étienne, shodou náhod soupeře z minulého kola, ztrácí již šest bodů. "Nadále tvrdě pracujeme, nemyslím si, že bychom hráli tak špatně. Doufám, že za své úsilí brzy budeme odměněni. Pokusíme se získat v Remeši body. Potřebujeme vítězství. To je náš hlavní úkol," sdělil Vincent Pajot, záložník papírového favorita duelu.

"Ale proti Remeši to určitě bude těžké. Víme, že v poslední době se jim na domácím hřišti poměrně dařilo. Počítáme s těžkým bojem. Hrát s takovým týmem je určitě náročné, ale je v našich silách, abychom si domů odvezli všechny body," uzavřel Pajot, jehož mužstvo na vítězství čeká od začátku února.

Zatímco Remeš na domácím stadionu prohrála ze čtrnácti zápasů pouze třikrát, Rennes se nepodařilo venku zvítězit ani v polovině případů...
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Montpellier HSC - ES Troyes  (sobota 20:00)
Montpellier sice po tragickém podzimu zabral a dostal se na dostřel pohárovým příčkám, ale minulý týden byl jeho progres trochu přibrzděn; kouč René Girard doufá, že domácí zápas s Troyes dá věci opět do pořádku.

Girardova budoucnost na Stade de la Mosson se pomalu uzavírá; osmapadesátiletý lodivod sice provinčnímu klubu dokázal vyhrát historicky první ligový titul, ale prezident Louis Nicollin se vyjádřil, že jeho kontrakt nebude po sezoně prodloužen. Okamžitě se tak rozjely spekulace o jménech jako Raymond Domenech a Diego Maradona.

Montpellier před týdnem prohrál 0:2 s dalším pohárovým aspirantem z Nice a nabral další manko na klíčové čtvrté místo; právě nedostatek konzistence způsobuje Les Pailladins velké problémy. Nevyšla ani evropská anabáze; z Ligy mistrů se francouzský mistr poroučel už po základních skupinách.

I přes praktickou jistotu odchodu však Girard, bývalý kouč reprezentační jednadvacítky, apeluje na maximální soustředěnost na zbytek sezony. Evropské poháry stále rozhodně nejsou ztraceny, je však třeba začít znovu vyhrávat - a domácí klání s Troyes k tomu poskytuje ideální příležitost.

"Tyhle věci mě od práce nezdržují," reagoval trenér na předzápasové tiskové konferenci. "Byl jsem trochu zklamaný ze zápasu s Nice, protože jsem věděl, že jsme mohli udělat více, ale neberu to jako žádnou katastrofu."

Girardovi se nelíbil zejména přístup jeho svěřenců: "Oprášili jsme nějaké staré resty, jako je nedostatek agresivity. To není nikdy dobré, ale vyříkali jsme si to a proti Troyes se pokusíme hrát lépe. Nyní je pro nás klíčové získat tři body. Chceme předvést uvolněnější výkon."

Domácí navíc hlásí radostné zprávy z kabiny - do kádru se po vypršení trestu vrací levý bek Henri Bédimo, a připraven by měl být i uzdravený Benjamin Stambouli.

Troyes má úplně jiné starosti - nováček pod vedením Jeana-Marca Furlana zuřivě bojuje o záchranu, a jeho šance lehce stouply po důležitém vítězství 4:2 nad podobně ohroženou Remeší. O cenné body na půdě favorita bude v modrém dresu bojovat i Stéphane Darbion, který prošel mládežnickou akademií Montpellieru.

"Neměli bychom zapomínat na to, že je to stále ještě francouzský mistr," varuje středopolař před svými bývalými spoluhráči. "Mají dobrý tým, kterému se v poslední době vrátila forma. My však po výhře nad Remeší máme také důvod k sebevědomí. Jsme přesvědčeni, že se můžeme zachránit - zápasů zbývá ještě dost a jsme připraveni bojovat," uzavírá.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lille OSC - Évian Thonon Gaillard  (sobota 20:00)
Jedni bojují o evropské poháry, druzí o záchranu. Tři body tak nutně potřebují oba týmy. Daleko lepší formu mají domácí Dogy, které si v lize připsaly na své konto již pět ligových výher v řadě. Ani Évian na tom ovšem není špatně, z posledních osmi zápasů vytěžil osm bodů, přičemž jen dvakrát prohrál.

Svěřenci trenéra Rudiho Garcíi, jako již tradičně, závěrečnou fázi sezóny zvládají na jedničku. Jsou ve velké pohodě a šplhají tabulkou stále nahoru. Především v útoku může být LOSC nadmíru spokojené, v posledních pěti utkání skórovalo hned třináctkrát, minulý týden venku v derby s Valenciennes rovněž gólově uspělo (3:1).

Garcia ale jako by viděl na hře svého týmu dost chyb. "Hodně střílíme, jakmile prohráváme. Hrajeme sice lépe, ale jinak tohle nemůžu pozitivně hodnotit. Na druhou stranu to vlastně nevadí, vůbec nám totiž nebrání ve stálém se zlepšování," uvedl lodivod, který nebude moci počítat s se stoperskou dvojicí Chedjou - Baša.

Hosté si po posledním zápase se Sochaux hodně věří. Jednoho z přímých soupeřů v boji o prvoligovou příslušnost hladce skolil 5:1. Postrádat ovšem budou Fabriceho Ehreta, který kromě zranění ramene dostal od francouzské disciplinárky trest na dvě kola po nedávném incidentu v utkání proti Marseille.

Dupraz s výší tohoto zákazu vůbec nesouhlasí. "Je to nepřiměřené, to si myslím. Je mi Fabriceho strašně líto," soptil. "Vadí mi, že se to stalo až teď. Vracel se totiž do formy," zakončil. Jeho mužstvo nemá s Lille úplně neulepí bilanci, v minulých dvou domácích střetnutí ani jednou nebodovalo.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Sochaux - Valenciennes FC  (sobota 20:00)
Valenciennes zažívá zvláštní sezonu - na podzim atakovalo příčky zajišťující Ligu mistrů, teď vypadají reálněji spíše záchranářské problémy. Výhra proti Sochaux by však měla normandskému klubu zajistit klidný zbytek sezony ve středu tabulky.

Svěřenci Daniela Sancheze čekají na triumf už čtyři utkání; naposledy padli doma s Lille (1:3). Do dnešního zápasu vstupují z dvanácté pozice, osm bodů nad svým oponentem, nad kterým vážně visí hrozba sestupu.

"Pokud zvítězíme, vzdálíme se sestupové zóně na 11 bodů 9 zápasů před koncem ligy, což je dostačující," vypočítává Sanchez. "Musíme co nejrychleji získat nějaké body, abychom se mohli přestat stresovat. Momentálně jsme ve středu tabulky, a jakmile bude jasné, že nesestoupíme, budeme moci hrát mnohem uvolněněji," dodává.

Lvíčata jsou na tom mnohem hůře; špatná forma v posledních týdnech anulovala jejich předchozí progres a zapříčinila pád na sestupovou osmnáctou příčku. Po domácí porážce 1:2 následoval minulý víkend výprask na hřišti Évianu, který utkání ovládl impozantním skóre 5:1.

Sochaux však rozhodně není v beznadějné situaci - od bezpečných pozic jej dělí pouze horší skóre. Je však třeba rychle nabýt ztracenou formu, jelikož jak Nancy, tak Troyes se zespodu dotahují; proti Les Athéniens tomu mohou pomoci i navrátilci Mathieu Peybernes a Jérome Roussillon. Jediným zraněným, kterého nemůže kouč Éric Hély využít, tak zůstává Kalilou Traoré.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Lorient - Stade Brestois  (sobota 20:00)
Lorient přivítá na svém hřišti Brest a bude se snažit navrátit zpět na vítěznou vlnu; pohárový sen v tuto chvíli nicméně vypadá už příliš daleko a zdá se, že Les Merlus dohrají sezonu v klidném středu tabulky.

Kouč Christian Gourcuff přiznává, že jeho tým nejvíce sráží nezvládnuté závěry zápasů; naposledy se to ukázalo minulý víkend v Ajacciu, kde domácí vyhráli díky brance Ronalda Zubara ze 75. minuty. Týden předtím pak Lorient přišel o výhru nad Valenciennes až 10 minut před koncem.

Místo čtyř bodů tak bretaňští získali pouze jeden a na Evropu mohou zřejmě zapomenout. Momentálně skromný celek uzavírá první polovinu tabulky a čtvrté Saint-Étienne je vzdálené celých 8 bodů.

"Hrajeme nyní dobře v defenzivě, ale jinak se nám příliš nedaří. Dáváme svým soupeřům příliš mnoho šancí v závěrečných minutách," shrnuje Gourcuff, který bude muset vyřešit velký problém na levé straně obrany - Lucas Mareque i Arnaud Le Lan jsou mimo hru a účast Maxime Barthelmeho zůstává nejistá.

Brest se minulý víkend vrátil do početné skupiny klubů bojujících o záchranu, když doma podlehl 0:1 trápícímu se Toulouse. Tento výsledek znamená, že svěřenci Landry Chauvina získali plný počet bodů pouze v jednom z posledních čtyř pokusů a propadli se na patnáctou příčku, pouhé dva body nad osmnáctým Sochaux.

Hosté se navíc nebudou moci spolehnout na pomoc kapitána Ahmeda Kantariho - marocký obránce si v utkání proti Toulouse pochroumal kotník a není připraven nastoupit.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - AC Ajaccio  (pátek 20:30)
Marseille čeká v předehrávce 29. kola Ligue 1 papírově jednoduchý zápas - nad Ajacciem má náskok deseti míst a osmnácti bodů, navíc v dosavadních dvanácti domácích vzájemných zápasech prohrálo pouze jednou a triumfovalo hned devětkrát.

Jenže Les Phocéens jsou letos zkrátka nevyzpytatelní a rozhodně se nedá říci, že by šlo o nějakou jasnou sázku; Ajaccio je navíc silný, bojovný tým, proti kterému se hraje velice těžko. Motivace obou soupeřů je jasná - domácí zůstávají v boji o titul spíše teoreticky, nicméně uhájit třetí pozici (a tedy kvalifikaci do Ligy mistrů) je jednoznačným cílem, zatímco hosté chtějí i nadále pokračovat ve stoupání od sestupových pozic směrem ke středu tabulky.

Korsičané se minulý týden oklepali ze dvou porážek díky nejtěsnější výhře nad Lorientem a poskočili na bezpečné třinácté místo. Dnešní utkání bude zvláštní zejména pro kouče Alberta Emona, který na Vélodrome ještě nikdy nevyhrál - přestože k tomu měl jako aktivní fotbalista řadu příležitostí, zejména v dresu Monaka. Dnešní plán je však jasný: Les Acéistes chtějí získat alespoň bod.

"Marseille je silný, kvalitní tým," nepřekvapil Emon na tiskové konferenci. "Velmi důležitých bude prvních 20 minut, protože Marseille doma útočí velmi rychle. Musíme být opatrní - hraje se zhruba 95 minut, to je dlouhá doba, navíc proti nám stojí třetí tým tabulky se zkušenostmi s Evropy. Bude to podobné jako zápas s PSG," přirovnává kouč.

"Musíme jim co nejvíce zamezit v pohybu. Nebudeme však hrát pouze na defenzivu - chceme také řídit hru a dostávat se do šancí. Jde to i v těžkých zápasech, proti Lille jsme měli místy převahu, ale nebyli jsme dostatečně efektivní, což chceme změnit," uzavírá.

Emon bude moci počítat už i s Mathieu Chalmém, který si odpykal trest za vyloučení v derby proti Bastii; další hříšnici Benjamin André a Dennis Oliech však ještě dnes hrát nemohou, a mimo je i s vymknutým kotníkem laborující Jean-Baptiste Pierazzi.

Marseille jde do zápasu povzbuzeno bezbrankovou remízou 0:0 na půdě Lyonu v zápase, který kouč Baup kvalitativně přirovnal k evropským pohárům. Je pravděpodobné, že na levém kraji obrany opět nastoupí mladý Brazilec Lucas Mendes, který se v bleděmodrém dresu adaptoval velmi dobře a zařadil se mezi jistoty základní sestavy.

Pro Mendese bude mít utkání navíc zvláštní příchuť, neboť právě proti Ajacciu absolvoval svůj ligový debut. "Neexistují jednoduché zápasy," tvrdí. "Párkrát se stalo, že jsme si mysleli, že vyhrajeme, a nakonec jsme prohráli. Proti Ajacciu to bude velmi těžké, je to dobrý tým. Pamatuji si, jak jsem proti nim hrál poprvé, to jsme vyhráli 2:0," připomíná podzimní utkání na korsickém svatostánku.

A koho že se teprve dvaadvacetiletý bek obává nejvíce? "Musíme si dávat velký pozor hlavně na Mutua. Je třeba ho hlídat velmi důsledně, protože dokáže skórovat v jakýkoliv okamžik."
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain28176551:1857
2.Olympique Lyon28158547:2653
3.Olympique Marseille28155834:3250
4.AS Saint-Étienne28139646:2148
5.OGC Nice28139641:3248
6.Lille OSC281210640:2846
7.Montpellier HSC281351043:3444
8.Stade Rennes281261041:3842
9.Girondins Bordeaux281011728:2441
10.FC Lorient281010843:4440
11.Toulouse FC28910933:3237
12.Valenciennes FC28981136:4035
13.AC Ajaccio288101030:3732
14.SC Bastia28861430:5230
15.Stade Brestois28851528:3829
16.Évian Thonon Gaillard28691330:4027
17.Stade Reims28691325:3527
18.FC Sochaux28761529:4527
19.ES Troyes284111333:5023
20.AS Nancy-Lorraine28491525:4721
Bodové odečty
AC Ajaccio-2za výtržnosti fanoušků v utkání s Lyonem v sezóně 2011/2012

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (41)

Přidat komentář
Israha

Mendes "opět" na levém kraji obrany? Nastoupil tam snad jednou a moc mu to tam nešlo, primárně hraje na stoperu a tam mu to sedí výrazně lépe. Morel je navíc nominovaný, takže vlevo bude stejně hrát on.

Reagovat
.13

ach jaj Barca

ti asi budu nad nase sily, aj ked rad by som sa mylil

Reagovat
smazaný uživatel

Má Montpellier na to aby se dostal na pohárové příčky?

Reagovat
.13

S Maradonom aj na zostup

Reagovat
.13

OT: zaujimave spekulacie

PSG- Moutinho, Bayern chce Ibru

ASSE- Ruffier do AC vraj a zanho bud Costil alebo Pouplin

Arsenal chce Kongobdiu a Ramiho, Chelsea Nianga

a Toulalan vraj do Atletica ma podpisat.

Reagovat
Israha

Ibra do Bayernu mi přijde jako naprostá blbost...a bez Moutinha byste se obešli.

Reagovat
.13

ja mam Joaa celkom rad, zdy na fife som ho kupoval, kebyze odisiel Motta, tak by to este aj bolo realne, ale tiez myslim, ze je to zbytocne

Reagovat
Israha

Hráč je to kvalitní, ale ne lepší než to, co máte k dispozici...buď by seděl a nebo by na jeho úkor seděl někdo, kdo je s týmem už sžitý. Nesmysl tak nebo tak. Ale už jste podle některých úvah měli kupovat i Cristiana nebo Rooneyho, takže...

Reagovat
Langi

a Essien do Lyonu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

no včera sem to někde četl ale asi stejná blbost jako v případě Maloudy předpokládám

Reagovat
smazaný uživatel

lidi, koho všechno chce to Monaco? ... Monaco další PSG?????

Reagovat
Godwinson

Bohužel si myslím, že ano. Mají tam parádní mladé hráče, kteří je táhnou, takže mě to neskutečně sere.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jako PSG, které mělo parádní hráče a nahradili je třicetiletými brazilci. Jedna velká škoda, že loni nespadli do toho Nationalu, kdy na to měli ze začátku náběh.

Reagovat
.13

ja som cital, ze chcu Lisandra a Teveza

Reagovat
smazaný uživatel

N'Koulou pokud je mi známo přišel do OM z Monaca

Reagovat
Langi

jinak "Lyonu se vrací Yoann Gourcuff s Jimmym Briandem, což znamená, že manažer Rémy Garde může vybírat ze všech hráčů svého mužstva."

v nominaci nejsou, pro zranění Reveilleré a Greniér

Reagovat
smazaný uživatel

Gourcuff musí nutně do základu.

Reagovat
Langi

no Bastie snad neni potřeba se bát, tak doufám že Rémi zas nepostavý to připosraný 4-3-3 s defenzivním středem...Gourcuff dneska musí

Reagovat
Godwinson

Reagovat
vlastik

Reagovat
.13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Andis

Lille sympaŤáci

Reagovat
smazaný uživatel

Vercoutre - Dabo, Lovren, Bisevac, Umtiti - Gonalons, Malbranque, Gourcuff - Ghezzal, Lisandro, Lacazette

Reagovat
Langi

hezká sestava...ale to je na papíře vždycky...hlavně Licha aby se probral

Reagovat
smazaný uživatel

do pice Duhamel..

Reagovat
smazaný uživatel

Bože Saša

Reagovat
smazaný uživatel

Gourcuff sa da po 100 rokoch dokopy a po 35 minutach ho nejaky kokot z Bastie zraní

Reagovat
smazaný uživatel

On se zase zranil?

Reagovat
smazaný uživatel

nie ale uz trochu krival,, ten Duhanel je xuj,, Lisandro mohol ist sam na branu a stoper ho zatial,, cista cervena...duhamel nic,,, šlapak na Yoana na clenok a nic,, a teraz slapak na Dabove koleno, tak len odpiskal a bez karty.....do pc gol..

Reagovat
smazaný uživatel

*ho zatiahol

Reagovat
Godwinson

Na Korsice se tak hraje, no. Ale s Yoannem je to tedy v prdeli

Reagovat
smazaný uživatel

ale nech tak hraju, ale na to tam je rozhodca a ten s tym nic nerobi...

Reagovat
smazaný uživatel

No já raději jdu pryč, na tohle nemám nervy

Reagovat
smazaný uživatel

tá naša obrana je dned horšia ako ked hral Cris s Bodmerom

Reagovat
smazaný uživatel

lepší jít na pivko, než se koukat na tu francii teďkom

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, jestli to tu už někdo připomněl, ale Becks zítra nastoupí po 15 letech v St. Etienne, kde na MS v 98 hrál to (ne)slavné 8fn proti Argentině. Doteď si vzpomínám, jak mi ho bylo líto, když šel ze hřiště.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
.13

Sanca ist do trhaku, snad to dnes dame aj ked ASSE na nas vie

Allez PSG

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele