Ligue 1 - preview 28. kola

08.03.2013, 09:03, aktualizováno 10.03.2013, 08:47
Previews
PSG si nakonec poradilo s Nancy a vytvořilo tlak na dva své konkurenty v boji o titul, z nich nyní minimálně jeden ztratí - Francii totiž čeká šlágr mezi Lyonem a Marseille. Překvapení z Nice hostí lepšícího se mistra z Montpellieru, Bordeaux chce proti Bastii ukončit sérii porážek...
OGC Nice - Montpellier HSC  (neděle 14:00)
Ve Francii se těší na večerní souboj Lyonu s Marseille, atraktivní ale bude už první zápas nedělního programu. Nice a Montpellier bojují o evropské poháry a jejich vzájemný souboj by mohl dost napovědět.

Montpellier hodně dlouho nepřipomínal tým, který loni slavil historický titul a potácel se ve druhé polovině tabulky, poslední měsíce mu ovšem vycházejí na výbornou a sune se tabulkou směrem vzhůru. Aktuálně vyhrál tři zápasy v řadě a tři body si připsal v pěti z posledních šesti duelů, díky čemuž poskočil na sedmé místo.

"Bude to hodně zajímavý zápas, Nice je v tabulce před námi a doma bude muset tvořit. Nikdo neočekával, že se budou pohybovat na těchto pozicích, ale pokud tam jsou, je to díky jejich kvalitě. Zároveň mají trenéra, který přišel a dal spoustu věcí do pořádku," uznává hostující záložník Romain Pitau.

V Montpellieru se v posledních dnech hodně mluví o tom, kdo se po letošní sezoně stane novým trenérem. René Girard už má své plány a neprodlouží kontrakt, v souvislosti s jeho náhradou pak padají zajímavá jména jako Raymond Domenech či Diego Maradona.

Montpellieru v letošní sezoně už nepomohou dlouhodobě zranění obránce Garry Bocaly a záložník Jamel Saïhi, v Nice pak dost možná nenastoupí ani Marco Estrada (svalové zranění).

Nice je jednoznačně největším překvapením letošní sezony, v tabulce je šesté a v hodnocení domácích zápasů mu dokonce patří čtvrtá pozice. Před týdnem ovšem dostalo za vyučenou, ze St-Étienne odjelo s debaklem 0:4.

Oba týmy letos už dvakrát měřily síly, pokaždé v Montpellieru a v obou případech se radoval domácí tým. V rámci Ligue 1 Montpellier vyhrál 3:1, ve čtvrtfinále Coupe de la Ligue porazil Nice 3:2.

Zatímco v Montpellieru je tématem číslo jedna trenér, v Nice si zase vysloužil velkou pozornost Valentin Eysseric. Tento záložník před týdnem předvedl ohavný zákrok, jehož obětí se stal Jérémy Clément, pro oba pak sezona skončila - Clément má zlomený kotník, Eysseric zase dostal stop na jedenáct zápasů a proti trestu se nebude odvolávat.

Domácím bude hodně dlouho chybět rovněž Grégoire Puel, mladý obránce má zlomenou nohu a mimo hru bude minimálně měsíc.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.00 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girondins Bordeaux - SC Bastia  (neděle 17:00)
Bordeaux v novém roce bojuje samo se sebou a dnes má jednu z posledních šancí, jak se ještě navrátit do boje o pohárové příčky - musí však doma bezpodmínečně porazit nováčka z Bastie, který bojuje o udržení.

Les Girondins dlouhodobě trápí především útočná fáze a kouč Francis Gillot doufá, že se to právě dnes podaří vylepšit; zatímco obrana šlape perfektně, pouhých 27 branek ve stejném počtu zápasů řadí ambiciózní tým mezi nejhorší v lize. Bordeaux se po čtyřech porážkách v řadě propadlo už na desáté místo, a co hůře, po dlouhé době padlo i v Evropě - i když nejtěsnější prohru na hřišti silné Benfiky lze jen těžko brát za nějaký propadák.

Utkání na Estádio da Luz navíc rozhodl nešťastný vlastní gól brankáře Cédrika Carrassa, který si srazil do sítě Rodrigovu střelu odraženou od břevna. Francouzský celek má díky tomuto výsledku v odvetě stále slušnou šanci, teď je však třeba soustředit se na domácí soutěž - a Bastia rozhodně nebude jednoduchým oříškem.

Gillotův recept na úspěch je jasný: je potřeba jít více za vítězstvím, ukázat větší vůli. "Nemůžete nikdy říct, že jste šťastní, pokud jste právě prohráli," lamentoval kouč, jehož svěřenci skórovali pouze třikrát v posledních šesti zápasech, z toho jednou z penalty a dvakrát v poháru proti diviznímu Raonnaise. "Odvetné utkání bude složité, protože Benfica je velký tým, ale máme se od čeho odrazit. Ve fotbale je však hlavní střílet góly, a to se nám opět nepovedlo," připomíná.

V kabině korsického celku oproti tomu vládne dobrá nálada - vítězství v prestižním derby s Ajacciem (1:0) zvedlo Hantzův tým už na třicetibodovou hranici, šest bodů nad pásmo ponoru. Kazí to pouze vyloučení dvou hráčů po závěrečném extempore (Ajaccio dohrávalo dokonce v osmi).

"Důležité bylo vyhrát, a to se nám povedlo. Udělali jsme dobře, že jsme vepředu hráli na riziko," pochvaloval si Hantz. "Incidentu v závěru lituji, ale nebudu to dále komentovat. Máme radost, že jdeme dopředu. Byl to pro nás velmi specifický zápas, protože jsme potřebovali uspět," dodává.

"Po taktické a mentální stránce je u nás vidět progres. Toto vítězství však bylo pouze prvním krokem, musíme pokračovat dále. Čekají nás totiž těžké zápasy proti dvěma velkoklubům, Bordeaux a Lyonu," uzavírá charismatický lodivod, který se v Bastii těší pověsti lokálního hrdiny.
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Carrasso - Mariano, Henrique, Planus, Trémolinas - Ben Khalfallah, Plašil, Obraniak, Maurice-Belay - Diabaté, Saivet
SC Bastia - pravděpodobná sestava:
Landreau - Cioni, Faty, Choplin, Harek - Mary, Beauvue, Khazri - Ilan, Maoulida, Palmiéri
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Jeden z klíčových soubojů jara nabídne 28. kolo francouzské Ligue 1. Lyon a Marseille jsou největšími pronásledovateli hrdého lídra z PSG, přičemž vzájemný duel těchto dvou celků může už nyní hodně napovědět. Derby dvou Olympiqueů slibuje ostatně velkou podívanou už jenom proto, jak oba neústupně bojovaly proti sobě v nedávné minulosti.

Nemusíme zacházet vůbec, ale vůbec daleko. Poslední podzimní klání? Vítězství 4:1 pro Lyon na Stade Vélodrome! V předchozím utkání se však naopak radoval OM, který ve finále Coupe de France zdolal svého soupeře 1:0 po prodloužení. Památný je pak zápas z roku 2009, který skončil divokou remízou 5:5.

I letos máme o náboj postaráno. Těžko přitom odhadovat, který z týmů je v lepší náladě. Lyonu možná pořád ještě leží v žaludku hořké vypadnutí z Evropské ligy s Tottenhamem, Marseille naopak nedávno dvakrát prohrálo v Le Clasique v rychlém sledu za sebou. A poslední ligová kola? Upřímně řečeno - nic moc.

OM se naposledy pořádně nadřel na výhru 2:1 nad nejpodceňovanějším celkem z Francie Troyes, Les Gones naopak poztráceli cenné korálky v Brestu, kde uhráli jen remízu 1:1. Po sobotním vítězství Paříže nad Nancy činí propast na první příčku pět, respektive osm bodů. Zezadu se navíc nepříjemně tlačí St. Étienne nebo Lille.

Sečteno a podtrženo - tři body z tohoto utkání bodu mít velkou cenu. "Začne zápas a vy máte vždy šanci na úspěch. Je to velká výzva, ale na této úrovni si myslím, že je vše otevřené," brzdil emoce hostující lodivod Élie Baup. "Lyon je velký klub, aktuálně ve skvělé pozici, my ovšem máme také kvalitu."

Rémi Garde na tenhle mač neklade takový důraz možná tak enormně, jako třeba média "Důležitý zápas," shrnul na úvod, ale dodal: "Je pravda, že pořád bude do konce deset kol. To je stále hodně, daleko do sezóny. Nebude to tedy klíčové utkání. Samozřejmě že je dobré porazit přímého konkurenta, ale to v ostatních zápasech to není jiné."

Ze všech stran je cítit, že pro titul si zřejmě dojde PSG. Domácí ovšem v žádném případě neskládají zbraně. "Nestaráme se o druhé, důležité je udržet si formu," uvedl Garde. "Pokud si udržíme odstup dvou bodů, nebudeme daleko. Lille má své silné stránky, St. Étienne hraje elegantní fotbal. Pak je tu OM. Mezi námi se vše rozhodne."
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - AS Nancy-Lorraine  (sobota 17:00)
PSG čeká papírově jednoduché utkání, do Parku princů totiž přijíždí Nancy, které je v tabulce předposlední. Pařížané naopak vedou a rádi by udělali další krůček k vysněnému titulu.

Les Chardons jsou však známí tím, že umí potrápit prakticky kohokoliv a jsou schopni dosáhnout velmi nečekaných výsledků; jejich forma se navíc na jaře lehce zlepšila a z posledních šesti utkání vyhráli hned tři, včetně toho minulý víkend na půdě Sochaux (2:1). Právě na tomto stadionu mimochodem PSG nedávno překvapivě padlo.

Hostující obránce Jordan Loties si nemyslí, že dvě nečekané prohry (kromě Sochaux nezvládlo PSG ani utkání v Remeši) budou mít nějaký vliv na hru Ancelottiho týmu. "Nečekám, že budou něco měnit kvůli dvěma porážkám. Hrají doma, budou chtít vyhrát před svými fanoušky, a se svým kádrem se nemusí ohlížet na oponenta," shrnuje.

Nancy si už letos na cestách připsalo jeden šokující výsledek, Loties tomu však velkou váhu nepřikládá: "Ano, vyhráli jsme v Marseille, ale to nelze porovnávat. Pro nás je výlet do Paříže další šancí získat body a hrát uvolněně. Nemyslím si, že to bude nudné utkání - oni nebudou hrát na remízu, my také ne."

Zkušený hráč nepopírá, že se Nancy daří lépe, když nemá co ztratit. "To je pravda, není na nás takový tlak, což nám vyhovuje," přemítá. "Jsme pak volnější. Nesmíme však přeceňovat poslední výhru v Sochaux." Hosté mají překvapivě v Parku princů výbornou bilanci: 10 výher oproti pouhým osmi porážkám. Loni zde navíc tehdy Fernandezův tým triumfoval 1:0. "Měli bychom být rádi, že můžeme hrát na takovémto stadionu před takovými fanoušky, a uvědomovat si, co jsme tu dokázali před rokem," dodává Loties.

PSG postoupilo v Lize mistrů do čtvrtfinále a stále tak zůstává ve hře o tři trofeje, což glosoval záložník Blaise Matuidi: "V Evropě není mnoho týmů ve stejné situaci. Budeme bojovat až do konce, abychom všude vydrželi co nejdéle. V Lize mistrů je motivace jasná, ale to neznamená, že nejsme motivovaní na ligu - naopak."

Domácí kouč bude pro utkání s Nancy postrádat zraněné hráče základu Christophe Jalleta a Thiaga Mottu, a také mladého náhradního gólmana Alphonse Aréolu.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Sirigu - van der Wiel, Alex, Silva, Maxwell - Lucas, Verratti, Matuidi, Pastore - Lavezzi, Ibrahimovic
AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:
Grégorini - Jebbour, Sané, Puygrénier, Mangani - Karaboué, Lotiés, Ayasse, Bakar - Moukandjo, Zitte
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Brestois - Toulouse FC  (sobota 20:00)
Utkání dvou celků středu tabulky se odehraje v Brestu, kam přijíždí dvanácté Toulouse; domácí jsou patnáctí. Oba konkurenty od sebe dělí pět bodů.

Brestois dokázali minulý víkend remizovat 1:1 se silným Lyonem a kouč Landry Chauvin věří, že se na tento výsledek podaří navázat a uchránit se tak od bitvy o záchranu. Chauvin by se totiž raději díval nahoru než ohlížel za sebe.

Proti Lyonu nakonec o remíze rozhodl až vlastní gól Tripyho Makondy, ale trenér i přesto svůj tým za předvedený výkon chválil. "Lituji toho, že jsme nevstřelili druhý gól, protože jsme měli příležitosti, ale bod bereme i tak - vždyť jsme hráli proti klubu, který bojuje o čelo tabulky. Máme teď soutěživější tým, v několika posledních týmech mají naši hráči ideální formu," pochvaluje si.

"Ukázali jsme, že jsme kompaktní tým; teď musíme pokračovat ve sbírání bodů a nedívat se v tabulce pod sebe,"/ plánuje Chauvin. Proti Toulouse bude mít velmi dobrou příležitost - Les Violets to totiž na jaře vůbec nejde, z boje o poháry se rychle odporoučeli a v posledních šesti utkáních vybojovali pouze čtyři body za remízy. Už 180 minut pak Casanovovi svěřenci nevstřelili ani neinkasovali jedinou branku.

Prostovlasý kouč lituje zejména odchodu Moussy Sissoka, který od ledna válí v dresu Newcastle. "Naší hře scházela intenzita a rytmus," stěžoval si po bezbrankové plichtě s Évianem. "Vzadu jsme byli dostatečně efektivní, ale to je vše. Naše sebevědomí je už nějakou dobu u dna. Hráli jsme proti dobře organizovanému soupeři a nedokázali jsme s tím nic udělat."

"Momentálně jsme na tom špatně. Uvědomujeme si, že Sissokův odchod naši hru hodně poznamenal," podotýká Casanova. "Musíme přijít na nějaké řešení, abychom si zase začali věřit. Náš potenciál je mnohem výše než naše poslední výsledky," uzavírá.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valenciennes FC - Lille OSC  (sobota 20:00)
Fotbalistům Valenciennes se daří i bez nějaké delší série vítězství stále držet pohodlný střed tabulky, přičemž sestupové starosti ho aktuálně netrápí. Lille naopak nesmí ztratit kontakt s popředím tabulky, jinak by si také v příští sezóně nemuselo vůbec zahrát evropské poháry. Ze severofrancouzského derby potřebují všechny body hlavně hosté.

Dogy mají přímo famózní formu, dokázali porazit Lyon, Rennes, Ajaccio i Bordeaux a to je navíc nyní čeká o dost lehčí los. Pořád je tu navíc možnost zabojovat o třetí příčku, a tedy zopakovat si potřetí v řadě účast alespoň v kvalifikaci Ligy mistrů. Nyní je k tomuto cíli poměrně daleko, přesněji řečeno šest bodů.

VAFC však rovněž nesmí usnout na vavřínech. Zatím poctivě sbírá body tehdy, kdy potřebuje, život mu nekomplikují ani závažnější absence, dalo by se říci, že mu nestojí nic v cestě. Do konce soutěže však zbývá ještě deset kol, pohodlný náskok na sestupové pásmo se dá během této dlouhé chvíle v pohodě ztratit.

Nejseverněji položené celky Ligue 1 se především těší na opepřený vzájemný duel, kluby leží jen několik desítek kilometrů od sebe. "I když většina z nás nepochází z tohoto regionu, známe mentalitu a historii našeho klubu," říkal hostující obránce Lucas Digne. "Ačkoli rivalita mezi oběma byla v minulosti větší, pořád je to derby."

Jinak nemluví ani domácí forvard Grégory Pujol. "Doufám, že to bude skvělé derby," přál by si. "Pro mě je vždy zábava hrát takovéhle zápasy. Ta zvláštní atmosféra na stadionu, tlak... Musíme věci dělat správně, pak si myslím, že to bude dobré utkání. Víme, že jsme schopni uhrát takový výsledek, který nám dodá sebedůvěru do konce sezóny."

Domácí v posledních třech kolech získali jen dva body, remizovali doma s Toulouse a před týdnem v Lorientu. Výhru z devíti klání v roce 2013 slavili jen jednou. "Soupeř se od loňska moc nezměnil, víme o jeho silných stránkách. Bude to složité," dodával Digne. "My hodláme pokračovat v sérii, kterou jsme začali. Jedeme tam vyhrát."
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Mater, Angoua, Isimat-Mirin, Bong - Saez, Danic, Dossevi, Sankharé - Pujol, Aboubakar
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Elana - Badri, Sidibé, Baša, Digne - Balmont, Pedretti, Martin - Kalou, Rodelin, Payet
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Évian Thonon Gaillard - FC Sochaux  (sobota 20:00)
Přímý záchranářský souboj uvidí diváci v Annecy; tamní Évian hostí Sochaux a potřebuje zvítězit, aby se na svého soupeře dotáhl a unikl tak ze spárů sestupové zóny.

Domácí kouč Pascal Dupraz spoléhá na to, že případná výhra by také zafungovala jako obrovské psychické povzbuzení do náročného zbytku sezony. Sochaux si však nemůže dovolit prohrát - ze sedmnáctého místa je červená propast nebezpečně blízko, pouhé tři body.

"Matematicky hrajeme zápas o tři body, ale z psychologického hlediska je těch bodů tisíc," přirovnával Dupraz. "Nevyhráli jsme už deset zápasů, ale myšlení našich hráčů mi dovoluje věřit tomu, že to brzy skončí. Před utkáním s Montpellierem jsem řekl, že každý další zápas je pro nás jako finále, a je třeba to stále opakovat," připomíná prohru z minulého kola.

"Pokud bychom prohráli i nyní, neznamenalo by to konec našeho snažení, ale psychologický efekt vítězství by byl obrovský," zakončuje kouč, který si chce vzít příklad z jiného sestupem ohroženého celku, Remeše - konkrétně jejich šokující výhry nad PSG minulé kolo.

"Jsme v komplikované situaci a víme to," nezastírá a podotýká, že remešský úspěch udělat jeho svěřencům pořádnou čáru přes rozpočet. "Nebyl to výsledek, ve který bych doufal, ale pokud něco takového mohou dokázat ostatní, proč ne my? Také nás čeká domácí zápas s PSG, ale nejdřív musíme naprosto bezpodmínečně porazit Sochaux," burcuje kouč.

Duprazův protějšek Éric Hély sumarizuje: "Přestože máme špatnou sezonu, nasbírali jsme už 27 bodů. Pár týdnu zpátky si nikdo nemyslel, že je něco takového možné." Pravý bek a jedna z největších hvězd týmu, Sébastien Corchia, dodává: "Bude to těžký boj až do konce, a ať už se stane cokoliv, budeme bojovat do posledního dechu. Toto je velmi důležité utkání pro oba týmy - abychom uspěli, musíme navázat na výkon proti Nancy a svého soupeře zatlačit."
Évian TG - pravděpodobná sestava:
Laquaït - Wass, Cambon, Betao, Ehret - Barbosa, Sorlin, Koné, Rabiu, Khelifa - Bérigaud
FC Sochaux - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Corchia, Peybernes, Kanté, Mikari - Boudebouz, Nogueira, Sauget, Roudet - Sio, Bakambu
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
ES Troyes - Stade Reims  (sobota 20:00)
Velmi důležitý zápas sehrají Troyes s Remeší - oběma nováčkům totiž akutně hrozí sestup, a proto potřebují vyhrávat. Domácí jsou na tom ještě o dost hůře...

...krčí se totiž na posledním místě se sedmibodovou ztrátou na první nesestupující, Sochaux a právě Remeš. ESTAC nepomohlo ani jarní herní zlepšení, a hostující forvard Nicolas Fauvergue doufá, že se jeho týmu podaří zatlouct další hřebíček do troyeské prvoligové rakve.

Kromě existenciálního podtónu jde navíc o derby kraje Champagne - obě města leží blízko sebe, a dá se tak očekávat bouřlivá atmosféra. Utkání nemá jasného favorita - domácí poženou za úspěchem tribuny na Stade L'Aube, ale minulý víkend neuspěli v Marseille a na výhru tak čekají už pět zápasů, zatímco Remeš doma senzačně porazila PSG.

Fauvergue sice přibyl do kádru Huberta Fourniera teprve loni v létě, ale i tak si dobře uvědomuje, co derby pro jeho tým znamená. "Vím, jaké jsou historické okolnosti," zdůrazňuje. "Toto je skvělá příležitost porazit je před jejich fanoušky, protože to by znamenalo, že na záchranu budou ztrácet už 10 bodů."

"Víme, že jde o velmi důležitý zápas, a dokážeme zahrát stejně jako proti PSG," nepochybuje útočník. "Ten zápas (PSG) byl pro nás pouze přípravou na tento víkend. Musíme sezonu zakončit co nejlépe."

Fauverge dobře ví, že úspěch proti gigantovi nesmí týmu příliš stoupnout do hlavy: "Minulou sobotu jsme měli skvělý den, porazili jsme jeden z nejlepších týmů Evropy, ale musíme zůstat opatrní. Nesmí nám to přerůst přes hlavu, to by mělo katastrofální následky. Proti Troyes půjde o úplně jiný zápas, možná ještě těžší - proti PSG jsme totiž neměli co ztratit. Teď musíme vyhrát a navýšit náskok."

Podzimní klání sice skončilo remízou 1:1, ale Troyes bylo lepším týmem; oba celky se navíc v září potkali v Coupe de la Ligue, kde ESTAC zvítězilo 2:1. Domácí záložník Quentin Othon věří, že se v tomto trendu bude pokračovat: "Tento tým je schopný odrazit se ode dna. Remeš má velmi silný a kvalitní tým, a my už je dokázali letos překvapit."
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Ajaccio - FC Lorient  (sobota 20:00)
Lorient jede na Korsiku, a přestože si může stále dělat zálusk na pozice pro Evropu, kouč Christian Gourcuff podobné řeči rázně odmítá. Domácím jde naopak o přežití.

Bretaňský klub je aktuálně devátý s osmibodovou ztrátou na čtvrté ASSE; za určitých okolností by však k pohárům mohlo stačit i šesté místo, a to je vzdálené pouhé čtyři body. Gourcuff je však razantní: "Nemůžeme ztrácet čas. Naše současné výsledky nedostačují na to, abychom se přiblížili Evropě, přestože jsme si z posledních zápasů odnesli něco pozitivního."

Les Merlus měli vždy pověst atraktivního celku, a Gourcuff v souladu s touto tradicí dodává: "V současnosti si hru užíváme, takže by bylo dobré získat nějaké body. Utkání v Ajacciu jsou vždy komplikovaná, naším hlavním úkolem je dobře se připravit na těžký zápas."

Lorient letos táhne zejména Jérémie Aliadiére; devětadvacetiletý forvard skóroval už jedenáctkrát v pětadvaceti utkáních. Do Ajaccia ho však nepustil disciplinární trest, z čehož trenér nemíní dělat velkou vědu: "Máme hodně hráčů do útoku, Jérémieho absenci tak pokryjeme. Je to také příležitost pro ostatní, aby se ukázali - Jérémie bude chybět i proti Brestu," připomíná Gourcuff. "Takové věci se v sezoně prostě dějí."

Domácí mají s disciplínou také pořádné problémy: vyhecované korsické derby minulý týden skončilo hned pěti červenými kartami, z toho třemi pro hráče Ajaccia (Benjamin André, Mathieu Chalmé a Dennis Oliech). Úkol neprohrát potřetí za sebou je tak ztížen už od začátku, na což lorientský kouč reaguje: "Ajaccio má dobře poskládaný tým a dostatek náhrad, takže to zvládne. Hráč jako Dennis Oliech umí nadělat hodně problémů, ale jeho náhradníci mají také svou kvalitu."
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Stade Rennes - AS Saint-Étienne  (pátek 20:30)
Součást ostrého boje o pohárové příčky, a zároveň generálka na nadcházející finále Coupe de la Ligue - předehrávaný zápas mezi Rennes a Saint-Étienne je zajímavý hned ze dvou důvodů. Už nyní je tak jisté, že jednoho ze soupeřů uvidíme příští rok soutěžit v Evropě..

Pohárové finále, které se odehraje na Stade de France, je naplánováno na 20. duben, a pro oba celky jde o velkou událost - vždyť Rennes vyhrálo poslední trofej v roce 1971 (Coupe de France), zatímco ASSE čeká "pouze" o deset let méně (v roce 1981 získali Stéphanois svůj poslední, desátý ligový titul). V současné formě jsou jasnými favority právě oni - Galtierův tým ještě v roce 2013 neprohrál jediný zápas, a šňůra šesti výher a dvou remíz v ligových zápasech jej vyzdvihla už na čtvrté místo tabulky.

Třetí Marseille, a tedy Liga mistrů, je navíc vzdálené pouhé dva body. Rennes se oproti tomu v posledních týdnech dařit přestalo úplně - z šesti utkání vyhrálo jediné, a jestliže to byli právě Antonettiho svěřenci, kdo na přelomu roku okupoval klíčovou čtvrtou pozici, nyní jsou až osmí s šestibodovou ztrátou na dnešního oponenta. Nadcházející zápas tak může být stěžejní pro oživení či zažehnání pohárových nadějí.

"V pátek se bude hrát o tři body. Naším cílem je udržet náskok na pronásledovatele, případně ho ještě navýšit," podotýká Christophe Galtier, kouč Zelených.
"Finále Coupe de la Ligue bude mít jiný kontext a nemyslím si, že by jej výsledek z ligového utkání nějak ovlivnil. Finálový zápas bude specifický."


Julien Féret, který po zranění Alessandriniho zůstal prakticky sám na rozhýbávání renneské ofenzivy, dodává: "Tento zápas nám nedá žádné předpoklady ohledně toho, jak bude vypadat finále. Stále je čas na změnu formy. Saint-Étienne ji má výbornou, což o nás neplatí, ale 20. dubna může být všechno jinak."

"Na finále myslíme každý týden," přiznává kreativní záložník. "Je to v našich hlavách, ale zbývá ještě hodně času, a momentálně záleží pouze na pátečním utkání. Musíme vyhrát, abychom se dotáhli na kluby před námi. Nechceme to vzdávat, protože víme, že stále máme šanci," uzavírá.

Klíčem k pohodě ASSE je perfektně šlapající defenziva a útočná souhra talentovaného Aubameyanga se zkušeným Brandaem. Zejména gabonský útočník je ve vynikající formě, skóroval v každém z šesti posledních utkání, zatímco u Brandaa tato série čítá tři zápasy, včetně double v posledním důležitém střetnutí s Nice (4:0). Brazilský forvard tak navršil svoje sezonní skóre na 9 branek, což je nejvíce v jeho kariéře v Ligue 1.

Právě Brandaova účast v dnešním zápase je však nejistá poté, co ho v týdnu zlobilo stehno; hlavní novinkou v kádru Zelených však zůstává těžké zranění Jérémyho Clémenta, kterého zlomený kotník vyřadil ze hry na půl roku. Clément, který se zranil po "červeném" faulu Valentina Eysserice z Nice, už podstoupil operaci.

Galtier odmítá stavět vzdušné zámky, forma neforma. "Nic zatím není rozhodnuté. Jsme ve stejné pozici jako loňský rok touhle dobou. Tehdy jsme byli čtvrtí se 46 body, teď máme jen o bod více. Taková je realita čísel," připomíná důvěrně známou situaci.

Rennes bude pochopitelně stále chybět dlouhodobě zraněný Alessandrini, bez nějž ofenziva týmu zkrátka nefunguje a je to bolestivě vidět; Antonetti od doby, kdy byl mladík a velké překvapení letošní sezony nedobrovolně vyřazen ze sestavy, stále nedokázal najít vítězný recept. "Jonathan Pitroipa se přesunul na levé křídlo, ale je to jiný hráč než Romain (Alessandrini)," přemítá Féret. "Věděli jsme, že bude potřebovat čas po návratu z Afrického poháru národů, a nyní už je zase rychlý jako předtím. Doufáme, že proti Saint-Étienne bude ještě lepší, potřebujeme ho," ujišťuje.

"Napravo máme Sadia Dialla, Romaina Danzého nebo Cheicka Diarru," vyjmenovává dále Féret. "Snažíme se nějak adaptovat na situaci, což se nám zatím nepovedlo. Nejsme dostatečně efektivní, neútočíme dostatečně dobře. Mezi vápny hrajeme dostatečně sjednoceně a kompaktně, což se ukázalo naposledy v Montpellieru, ale čistě v obraně ani v útoku neděláme to, co by nám pomohlo udržovat čistá konta a střílet branky," zakončuje bývalá opora Nancy svoji analýzu.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain27166549:1754
2.Olympique Lyon27157547:2652
3.Olympique Marseille27154834:3249
4.AS Saint-Étienne27138644:1947
5.OGC Nice27129639:3245
6.Montpellier HSC27135943:3244
7.Lille OSC271110637:2743
8.Stade Rennes271251039:3641
9.FC Lorient271010743:4340
10.Girondins Bordeaux27911727:2438
11.Valenciennes FC27981035:3735
12.Toulouse FC27810932:3234
13.SC Bastia27861330:5130
14.AC Ajaccio277101029:3729
15.Stade Brestois27851428:3729
16.Stade Reims27691223:3127
17.FC Sochaux27761428:4027
18.Évian Thonon Gaillard27591325:3924
19.AS Nancy-Lorraine27491424:4521
20.ES Troyes273111329:4820
Bodové odečty
AC Ajaccio-2za výtržnosti fanoušků v utkání s Lyonem v sezóně 2011/2012

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (88)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska prostě Rennes musí. Ti zelenáči už mi pijou krev.

Reagovat
Israha

Jeden ze šlágrů kola, škoda, že nebudu moct sledovat. Ale Rennes podle mě nevyhraje, spíš bych to tipl na remízu.

Reagovat
.13

hovoris teda, ze amm podat cistu 2 za vsetko co amm pri sebe?

Reagovat
Israha

Jednou v životě se strefím a bude z toho tvůj osobní bankrot, radši ne

Reagovat
.13

dakujem, ze dbas o moje blaho

Reagovat
.13

Dneska, cista X, ale ako poznam Stepanov, tak to urcite uhaluzia zas

Reagovat
domingo

Stepani jsou favorit

Reagovat
.13

podla mna je toto taky "xkovy" zapas

Reagovat
.13

Leonardo před sebou má údajně poslední měsíce ve funkci sportovního ředitele PSG, podle rozhlasové stanice RMC někdejší brazilský záložník francouzský klub po sezoně opustí.

aj ked je to asi len spekulacia, ja to dnes idem ZAPIT

Reagovat
.13

a pekne som to aj zapil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

By mě zajímalo, jestli tím souvisí i nabídka za Wengera

Reagovat
vlastik

Reagovat
Langi

Lyonu by v důležitém zápase s Marseille mohl chybět Anthony Réveillère, francouzský obránce si během včerejšího tréninku poranil stehno.

no...tak Dabo nebo Zeffane...žádná výhra teda

Reagovat
smazaný uživatel

no o jeho problemoch sa pisalo uz na zaciatku týzdna,, ale on sam vraj povedal, ze sa cíti dobre, a ze chce hrať

Reagovat
smazaný uživatel

Dabo

Reagovat
Langi

no Dabo určitě...matně si pamatuju, že když naposled hrál tak si mu i ty, jakožto jeho velkej fanoušek, dával palec dolu

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud to nebude mít přes nohu, tak bude ještě lepší

Reagovat
Langi

to je fakt no...že RB by mu mohlo svědčit víc...hlavně aby stíhal

Reagovat
Langi

Lyonu by v důležitém zápase s Marseille mohl chybět Anthony Réveillère, francouzský obránce si během včerejšího tréninku poranil stehno.

no...tak Dabo nebo Zeffane...žádná výhra teda

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
.13

Domácí kouč bude pro utkání s Nancy postrádat zraněné hráče základu Christophe Jalleta a Thiaga Mottu, a také mladého náhradního gólmana Alphonse Aréolu.

Toho Areolu mi je luto, u nas iba mrha talentom, nech ho aspon pustia niekam na hostovanie. Podla man je na tom kvalitativne ako Ahmada urcite

Reagovat
Godwinson

To určitě ne. Ahamada je úplně jinde. Pokud jsi tedy nemyslel talentem ... tam neměl/nemá konkurenci.

Reagovat
.13

podla mna by boli minimalne vyrovnani, lenze my si ho musime drzat ako 3. brankara, namiesto toho aby sa niekde zlepsoval

Reagovat
Godwinson

Podle mě ani vyrovnaní nebyli. Ahamada byl mladý brankář, Areola mladý, obrovsky talentovaný brankář. Rozdíl je jen v tom, že Ahamadovi dali pořádnou šanci, Areolovi se tohle nepovede. Bude tam smrdět do konce smlouvy (možná, když bude mít štěstí, ho pustí hostovat) a pak nám možná něco ukáže. Podobný osud bych viděl i u Yaisiena.

Reagovat
.13

aj Rabiota, to s tou sancou som chcel aj napisat, cet Salvatoreho to proste v momentalnej forme asi nejde, naviac je tam este Douchez

skoda vzdy na FM mi chytal fantasticky a bolo to take moje zbozne prianie aby sa u nas presadil

Reagovat
Godwinson

Pravda, ten taky. Ona je to škoda celkově, počet mladých talentů v PSG je jeden z největších v celé Francii, ale tak, zbytečné plakat nad rozlitým mlékem. Holt to místo talentů budou Falcaové a podobní :)

Reagovat
.13

dovolim si tvrdit, ze pred takymi 4-3 rokmi keby sa zapracovali, tak by teraz ziarili( hypoteticky, ze by mali tento vek, Areola mozno aj vtedy) vtedy, ked koncil Gregory a Makelele. Vtedy sa zapracoval aj Sakho, ale teraz im asi ruze kvitnut nebudu, skoda no

Reagovat
domingo

Nezapominej, ze tem talentum na povesti dost pridava ten hype kolem PSG. Se koukni, jak hrajou ti mladici z jejich akademie jinde v L1 - Bahebeck, Sankhare, Ngyoi, nikdo zadna slava, a to minimalne kolem Sankhareho byl obrovsky poprask..

Reagovat
.13

tak zasa oni pokial boli v PSG tak hrali celkom solidne, ale potom sa nejak vytratili

Reagovat
Godwinson

Pokud to myslíš aktuálně díky šejkům, tak to si úplně nemyslím. Viz materiál mládežnických kategorií, kde má Lyon, Auxerre a PSG prakticky 90% hráčů :) Pokud to myslíš celkově, tak určitě souhlasím s tím, že už i tam existují tlaky a tlačenka z protekčního klubu.

Reagovat
domingo

Je to ctvrtej brankar, nezapominej, ze jeste delate charitu Le Cromovi

Areolovi preju idealne Angers, pokud postoupi, protoze Malickemu je asi 800 let a ti nahradnici jsou nejake lamy.

Reagovat
.13

neni Le Crom aj trener branakrov?

Reagovat
Godwinson

Už se spekuluje o Ibrahimovićovi v souvislosti s Juventusem ... kéž by to vyšlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Langi

Leonardo bude i nadále sportovním ředitelem PSG. Některá média spekulovala o jeho chystaném letním odchodu, něco takového ovšem popřel prezident pařížského klubu Nasser Ghanim Al-Khelaïfi.

tak .13 se ožral zbytečně

Reagovat
.13

akurat som cakal, ze kto to tu prvy da

Reagovat
Langi

a s tim Ibrou to bude stejná kachna podle mě

Reagovat
smazaný uživatel

Snad ne. Doufáme.

Reagovat
smazaný uživatel

Goooooooooooooooool Nancy go go go

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Ku*va diky borci Ted uz se jen smeju,jeste,ze sem ty smatlaky nedal. Nevim,kdo mi to predtim radil radsi nesazet tuhle ligu,ale diky !

Reagovat
.13

to ti odporuci asi kazdy

Reagovat
vlastik

jak důležité je míti Ibru

Reagovat
Langi

chm...to bylo radosti...bohužel chvilkový

Reagovat
Godwinson

Raději se tentokrát zdržím komentáře.

Reagovat
Langi

Valenciennes udržet

Reagovat
Langi

dobrý zas no

Reagovat
Langi

Le groupe de l'OL contre l'OM

Bisevac – Briand - Dabo – Ferri - Fofana - Ghezzal - Gomis - Gonalons –Gourcuff – Grenier – Koné.B - Lacazette - Lisandro - Lopes - Lovren -Malbranque - Mvuemba - Umtiti - Vercoutre

Reagovat
Langi

překvapuje mě že Zeffane není ani v nominaci, za to tam je zase pět MC...sem zvědavej na tu sestavu a hlavně na to jesi Rémi po tom minulym tejdnu posadí Greniéra

Reagovat
smazaný uživatel

dufam ze bude hrat na pravo Dabo, a ze tam Remy nenapcha Ferriho

Reagovat
Langi

twl to snad né, podle mě je Dabo jasnej, navíc RB je jeho primární post...Gourcuff půjde místo Greniéra asi, vzhledem k tomu co předváděl posledně...co mě sere je současná forma Lisandra a Gomise...fakt nevim, když je poslední dobou vidim, posadil bych je oba a místo nich Ghezzala s Benziou...to ale Rémi proti Marseille neudělá

Reagovat
Godwinson

Já ani nevím, jestli ty body Montpellieru ještě přát. Co se v tom klubu děje mě dost irituje. A Nice bych poháry přál, za tu odvedenou práci by si to zasloužili jako nikdo.

Reagovat
Langi

Lyon : Vercoutre – Dabo, Bisevac, Lovren, Umtiti – Fofana, Malbranque, Gonalons – Lacazette, Lisandro, Gomis

Marseille : Mandanda – Fanni, Nkoulou, Mendes, Morel – Barton, Romao, A. Ayew – Valbuena, Sougou, Gignac

vole já to čekal

Reagovat
Langi

jinak ta sestava Marseille taky celkem divná...sem na tu čutanou zvědavej...

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska se asi nepodívám, UPC je proti a jak koukám na tu sestavu, tak mě to ani moc neláká

Reagovat
Langi

mě už tahle připosranost proti "silnějším" soupeřům celkem sere...fakt sem to ale čekal že tam zas pošle 4-3-3...ale podivám se když je to proti Marseille...poslední dvě kola sem neviděl

Reagovat
smazaný uživatel

preco hrame doma v modrych dresovh? preboha..

Reagovat
smazaný uživatel

taky mě to překvapilo

Reagovat
.13

Zatial je ten OL nejaky staticky

Reagovat
Langi

lehce...

Reagovat
.13

CO ten Gignac furt s tymi noznicami ma?

proti nam skusil a teraz zasa

Reagovat
Langi

hrozný...už abysme dostali góla, at můžem začit hrát

Reagovat
smazaný uživatel

Sougou do pč karta

Reagovat
Langi

já nevim co by se muselo stát, aby Rémi přestal hrát 4-3-3...chudáci ti na stadionu, kteří za tohle dali peníze

Reagovat
Langi

panebože...Alex si rozbije hubu o míč...

Reagovat
smazaný uživatel

Fanni dalsia zlta,, ten sudi je slepy jak patron..

Reagovat
smazaný uživatel

a Ayew dalsia...hlavne ze po kazdom suboji place, ale okopava jak zemiaky

Reagovat
Israha

Zatím nic moc fotbal, jak kdyby oběma stačila remíza...

Reagovat
Langi

Marseille mi přijde lepší

Reagovat
smazaný uživatel

ke konci se zase dostal do hry spíše Lyon

Reagovat
Langi

no zhruba po 35 minutách sme začli něco hrát...doufám že půjde brzo do hry aspon Gourcuff

Reagovat
Langi

rozhodne jeden gól podle mě

Reagovat
Israha

Taky bych řekl. A na výhry 1:0 vy specialisti moc nejste, takže snad...

Reagovat
smazaný uživatel

Já to hodnotím jako docela nezáživný fotbal až na pár šancí - třeba Sougou ... Je to docela vyrovnané a nejspíše to skončí jednogólovým rozdílem ... s výhrou pro Marseille (doufám )

Reagovat
Israha

Sougou měl super začátek, ale pak se vytratil. Ale pochválit musím kupodivu Morela, ten poslední dobou hraje dost solidně a dneska je jeden z nejlepších na hřišti.

Reagovat
Langi

tak to aspon rozhodni Greniér kurva

Reagovat
.13

Vobec ma to nebavi, nech je to Xka vsetci su spokojni

Reagovat
Langi

mě to taky nebaví...ale už hrajem líp než první půlhodinu

Reagovat
.13

to je pravda

Reagovat
smazaný uživatel

jasná ruka ...

Reagovat
Langi

jak svině

Reagovat
Langi

Greniér aspon jednu přesnou přihrávku pošli dneska...prosím

Reagovat
Langi

už ať je konec...nemůžu se dívat na to, jak sme už asi stopadesátou akci zazdili posranou finální přihrávkou...

Reagovat
smazaný uživatel

Grenier hrál úplnou *******

Reagovat
Langi

ještě že nehrál od začátku...já nechápu co s nim je, hrál nadprůměrně od září až do konce února pomalu...minule hrál hovno a dneska za půlhodiny posral snad všechny přihrávky...Ghezzal to bylo něco podobnýho...Gomis už mě taky sere, že neni schopnej asi měsíc a půl dát góla, dneska všechno pálil vedle nebo padal

Reagovat
smazaný uživatel

fuj, otras, cely zapas strašne sklamanie, ako keby to bolo dohodnute, nikto nechcel stratiť...

Reagovat
Langi

tak druhej poločas tam bylo z naší strany aspon nějaký nasazení, ale naše neschopnost uvolnit se do šance mě vážně zaráží...Alex si rozbije hubu o míč, Greniér s Ghezzalem nenahrajou na 3 metry, Gomis se válí, Gonalons ztrácí míče a blbě rozehrává...dneska nejlepší Malbranque a Umtiti...zbytek o ničem...a překvapuje mě, že v takovymhle zápase neměli oba gólmani snad ani jeden těžkej zákrok...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele