Konferenční liga - souhrn odvetných zápasů předkola play-off

23.02.2023, 20:45, aktualizováno 23.02.2023, 23:14
Komentáře a souhrny
Rolando Mandragora (© AFP)

Fiorentina i v odvetě zdolala Bragu a souhrnným skóre 7:2 postupuje do osmifinále. Basilej rovněž po dvou výhrách jde dál na úkor Trabzonsporu, zatímco Laziu stačila na postup přes Kluž i bezgólová remíza z Rumunska. Šeriff Tiraspol po domácí porážce s Partizanem zvládl odvetu na srbské půdě a výhrou 3:1 si zajistil další fázi Konferenční ligy...

KAA Gent - Qarabağ Ağdam 2:0p

23.02.2023 21:00

Góly: 74. Gift Orban

První zápas: 0:1, postupuje KAA Gent

Vyrovnaný souboj o osmifinále Konferenční ligy urval ve svůj prospěch Gent. Karabach ještě zhruba čtvrthodinu před koncem základní hrací doby držel postupové trumfy ve svých rukou poté, co v prvním střetnutí v Baku zvítězil o jednu branku, přece každopádně inkasoval, a tak se muselo prodlužovat, a pak došlo i na kopání penalt. A domácí tuhle disciplínu zvládli lépe.

První velkou možnost ke skórování si vytvořili hosté už ve 2. minutě. Jejich soupeř evidentně hodně zaspal, jinak by si ve vápně hlídal Mustafazadäho bezpochyby daleko precizněji. A měl ve finále jediné štěstí, že hostující stoper nasměroval svůj pokus hlavou pouze do břevna.

Až ve druhém poločase Gent začal opravdu zásadněji hrozit. V 57. minutě se svou hlavičkou neuspěl Cuypers, který zamířil v podstatě pouze do stojícího obránce B. Hüsejnova, krátce nato ostře vypálil Kums, avšak hostující brankář Gugešašvili se mezi třemi tyčemi bravurně vyčinil.

KAA se nakonec propracovalo k potřebnému přesnému zásahu až v 74. minutě. Dopomohlo si standardní situací, kterou rozehrál Hong, Ngadeu míč ve vápně sklepl do brankového území pro střídajícího Orbana, a ten z blízkosti neměl problém překonat Gugešašviliho.

V nastavení druhého dějství ještě na krátkou dobu rozradostnil Karabach náhradník Benzia poté, co mu Šejdajev předložil přihrávku před prázdnou bránu, jenže tahle trefa nakonec nebyla uznána, poněvadž se ázerbájdžánský forvard předtím dostal s merunou těsně mimo hrací plochu.

Prodloužení postupujícího nerozsoudilo, to až penaltový rozstřel. A v něm byl úspěšnější belgický celek, který proměnil všech pět pokutových kopů. Hosté zaváhali v nejnevhodnější moment, Benzia nevyzrál na zasahujícího gólmana Roefa ve čtvrté sérii, zatímco na druhé straně Van Daele následně nekompromisně prostřelil Gugešašviliho.

Více informací k zápasu

FC Basilej - Trabzonspor 2:0

23.02.2023 21:00

Góly: 13. Zeki Amdouni, 76. Andi Zeqiri

První zápas: 0:1, postupuje FC Basilej

Trabzonspor jednobrankový náskok z prvního utkání neuhlídal, a s Konferenční ligou se tak hned na úvod vyřazovací části rozloučil. Přitom v Basileji měl dostatek příležitostí pro zisk úspěšného výsledku, především se pak neproměněná penalta jeví jako klíčový okamžik jeho konečného nezdaru. Švýcarský celek naopak obecně vykázal daleko lepší produktivitu práce.

Domácí každopádně vstoupili do duelu velmi povedeným způsobem a už ve 13. minutě dorovnali resty, které si způsobili během prvního klání na turecké půdě. Lang poslal dlouhý pas dopředu, na něj si naběhl Amdouni, který až příliš snadno pláchl bránícímu Haspolatovi, a následně z vápna překonal brankáře Cakira.

Ve 26. minutě ovšem byla pod tlakem Basilej. Obránce Kade totiž ve vlastní šestnáctce vrazil zezadu do Gómeze, který se skácel k zemi, a sudí Lahoz nařídil pokutový kop. Jenže Bakasetas jakožto exekutor selhal, lépe řečeno si neporadil se zřejmě vlhčím trávníkem, jenž mu znemožnil penaltu zahrát lépe, než jak si představoval. Uklouzl během zakončování, a tak jeho střela skončila pouze v zámezí.

Ve 49. minutě došlo na další důležitý moment v zápase. Gólman Hitz ve vlastním vápně podle názoru Lahoze skosil Gómeze nepovoleným způsobem, a Uruguayec tedy podruhé vybojoval pro Trabzonspor penaltu. Jenže španělský arbitr byl nakonec přizván k videu. A své rozhodnutí poté přehodnotil, protože Hitz přece merunu odehrál o chlup dříve, než jeho protivník, který přes něj následně přepadnul.

Hosté na každý pád i nadále pokračovali v hledání cesty za vyrovnáním, a když už se v 61. minutě podařilo rozvlnit síť Denswilovi, byl ve finále usvědčený z ofsajdu. V 67. minutě se pak trestuhodně nezadařilo v koncovce Bozokovi, jenž z vyloženého postavení trefil pouze vnější část brankové konstrukce.

Všechny tyhle promarněné možnosti v podstatě stály Trabzonspor postup do osmifinále. Jeho rival totiž v 76. minutě přidal na své konto druhý přesný zásah a rozhodl o své kvalifikaci do další fáze evropských pohárů. Sergio López ještě se svým pokusem na Cakira nevyzrál, avšak jeho spoluhráč Zeqiri již z dorážky ano.

Více informací k zápasu

Lech Poznań - FK Bodø/Glimt 1:0

23.02.2023 21:00

Góly: 63. Mikael Ishak

První zápas: 0:0, postupuje Lech Poznań

Těsný dvojzápas play-off Konferenční ligy nakonec o něco lépe zvládl Lech. O jeho postupu se rozhodovalo v odvetě díky jedinému přesnému zásahu, o který se po zhruba hodině hry postaral Mikael Ishak. Bodö/Glimt ani v jednom ze dvou utkání proti polskému protivníkovi neumělo skórovat, samozřejmě že s takovou bilanci na úspěch jednoduše pomýšlet nemohlo.

První poločas vlastně jasně prokázal, proč už v prvním měření sil nepadla žádná branka. Šancí bylo, lidově řečeno, jako šafránu, oba celky měly ke skórování hodně daleko. Ve 12. minutě se pokoušel změnit bezbrankový stav Skóraš, ovšem jeho zakončení, které minimálně aspoň ohrožovalo hostujícího brankáře Fayeho Lunda, vyblokoval do zámezí na poslední dobrou vracející se Moe.

Až krátce po obrátce, konkrétně ve 48. minutě, se osmělil rovněž norský soubor, nicméně Sörensen nebyl v tak komfortní pozici, aby nějak zásadně ohrozil domácího gólmana Bednarka. V 55. minutě byl každopádně v o dost lepším postavení jeho spoluhráč Vetlesen, avšak trestuhodně vypálil svou levou nohou pouze nad soupeřovo břevno.

Tohle neproměnění se nakonec ukázalo pro Bodö/Glimt jako kritický a v podstatě i klíčový moment. V 62. minutě totiž naopak Lech skóroval, to když pas zprava od Joela Pereiry využil z vápna střelou z voleje Ishak, a svůj jednogólový náskok udržel až do konečného hvizdu sudího Dabanoviče. V samém závěru byl vyrovnání jaksi blízko snad jen Pellegrino, po jeho hlavičce a následném závaru však meruna za brankovou čáru nedoputovala.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - SC Braga 3:2

23.02.2023 21:00

Góly: 37. Rolando Mandragora, 58. Riccardo Saponara, 83. Arthur Cabral - 17. Castro, 34. Álvaro Djaló

První zápas: 4:0, postupuje ACF Fiorentina

Braga sice dokázala v Toskánsku vstřelit rychlé dvě branky a teoreticky snila o zdramatizování celého dvojzápasu, ale nakonec z toho nic nebylo. Domácí postupně odpověděli na oba zásahy a v samém závěru zpečetil druhé vítězství Fiorentiny Cabral.

"Fialky" neměly s Bragou v prvním utkání žádné milosrdenství a nasázely jí bez milosti čtyři branky. Takže heslo dnešního dne bylo hlavně neprohrát o moc branek. A to se Fiorentině relativně dařilo, i když jako první se poměrně rychle prosadili právě Portugalci. Svěřenci trenéra Artura Jorgeho už v 17. minutě podnikli rychlý brejk a po souboji dvou hráčů se k balonu dostal André Castro, který neomylně napálil míč přesně do sítě!

Trenér Italiano nebyl nervózní, ale stačilo pár dalších minut a na jeho relativně klidném obličeji byly vidět první negativní pocity. To především proto, že ve 34. minutě Banza prodloužil nákop z pravé strany na Alvara Djala a ten využil špatně postaveného obránce Martíneze, který jej nechal zakončit. Velezkušený brankář Salvatore Sirigu neměl nárok a kapituloval!

Fiorentina se ale velmi rychle vzpamatovala a po pouhých třech minutách panovala na stadionu Artemia Franchiho lepší nálada. Jack Bonaventura pronikl relativně snadno až k vápnu a vracel míč do druhé vlny, kde si všiml nabíhajícího Rolanda Mandragory. Univerzál v záložní řadě Fialek prakticky jen nastavil nohu a radoval se ze snížení!

Toskánskému týmu ale ani tohle skóre v součtu obou zápasů nestačilo, respektive s tím nebyli domácí stále spokojení. Lépe se jim dýchalo ve 49. minutě, kdy se po centru ze strany položil do míče padající útočník Arthur Cabral a dopravil míč do sítě. Brankář Sá si sice na míč sáhl, ale v cestě do sítě mu zabránit nedokázal. Tedy ne hned, jenže sudí Bastien se nakonec šel podívat na video a to mu ukázalo, že i když se jeho hodinky ozvaly, míč celým objemem brankovou čáru nepřešel.

S domácími fanoušky musel vývoj utkání dělat divy a jejich srdeční tep se asi dost naběhal, protože po třech minutách padl další gól! Tentokrát už regulérní, protože Bonaventura poslal průnikovou nahrávku v ideálním čase na nabíhajícího Riccarda Saponaru a ten už se nemýlil - 2:2.

Pak se hodně dlouho nic nedělo a "Fialky" si zkušeně hlídaly tohle skóre. Nakonec se jim ale přeci jen povedlo prosadit se ještě jednou. Sedm minut před koncem se opět nesmrtelný Bonaventura proháčkoval do vápna a přesný centr od něj zakončil Arthur Cabral!

Více informací k zápasu

CFR Cluj - SS Lazio 0:0

23.02.2023 18:45

Góly: -

První zápas: 0:1, postupuje SS Lazio

Zatímco v prvním zápase hrálo téměř celý zápas i v oslabení Lazio, které i za této situace vstřelilo jediný gól, tentokráte se role otočily. V desíti dohrávala závěrečnou pasáž utkání Kluž, jež tak byla připravena o závěrečný tlak.

Během úvodní dvacetiminutovky každý z týmů jednou vystrčil růžky. Po Lazzariho centru a Albertově hlavičce se zaskvěl Scuffet, po chybě v rozehrávce pak jen o kousek vedle napálil balón Krasniqi.

Další příležitost přišla až po více než hodině hry, kdy před domácí svatyní vzniknul veliký závar. Vecinovu ránu zblízka obětavě zablokoval Manea, následně proti Casalemu a znovu Vecinovi předvedl famózní dvojzákrok Scuffet. Vše zakončil Vecino do třetice, když tentokrát pálil nepřesně.

Domácí obecenstvo i nadále věřilo minimálně ve vyrovnání dvojzápasu a jeho prodloužení, jenže velkou ránu těmto nadějím zasadil Karlo Muhar. Ten se žlutou kartou v zádech sestřelil Immobileho, za což jej čekalo druhé napomenutí a předčasný odchod do sprch.

I kvůli tomu se rumunský celek k další větší příležitosti nedočkal a jakožto kat Slavie končí svou pouť před branami osmifinále. Naopak Lazio se v evropských pohárech podívám mezi nejlepší šestnáctku v jakékoliv soutěži po pěti letech.

Více informací k zápasu

SK Dnipro-1 - AEK Larnaka 0:0

23.02.2023 18:45

Góly: -

První zápas: 0:1, postupuje AEK Larnaka

V srpnu Larnaca skolila Dnipro-1 v obou zápasech předkola Evropské ligy, a protože nepadla ani jednou v jarním play-off Konferenční ligy s tímto soupeřem, znovu se z postupu radovala. Těsný mač mezi ukrajinským a kyperským klubem ve finále rozhodla jediná trefa z úvodního klání, konaného před týdnem, jelikož v Košicích na neutrální půdě již žádná na řadu nepřišla.

Domácí moc dobře věděli, že pokud chtějí pomýšlet na postup do další fáze, musejí vsítit gól, a o ten se pokoušel už ve 3. minutě Pichaljonok, avšak jeho skákavý pokus uměl brankář Pirič zkrotit. V 7. minutě přitom domácí záložník ozkoušel svou mušku ještě jednou, mířil vlastně do těch míst, co před pár okamžiky, nicméně tentokráte zacílil pouze do zámezí.

V 11. minutě se snažila také Larnaca pohnout skórem směrem kupředu, z levé strany až do vápna unikl Jakoliš, jenže vystřelil vlastně pouze do rukavic připraveného gólmana Maxe Walefa. Ve 23. minutě se musel brazilský muž v rukavicích ve službách Dinpra-1 činit ještě jednou, ovšem s pokusem Guse Ledese ze střední vzdálenosti v podstatě též neměl větší potíže.

Ani po přestávce se pak ukrajinský celek k toužebnému přesnému zásahu nepropracoval. V 51. minutě měl možná nejblíže vstřelené brance Peglow, který vypálil z dálky, Pirič si přitom nepočínal vůbec jistě, naštěstí pro hosty však míč nakonec orazítkoval jen tyčku. V 72. minutě se ještě k nebezpečné hlavičce dostal Huculjak, každopádně Piriče napřímo nezaměstnal, poněvadž zamířil jen vedle brány.

Více informací k zápasu

FK Partizan - Sheriff Tiraspol 1:3

23.02.2023 18:45

Góly: 14. Queensy Menig - 21. Cédric Badolo (pen.), 45+1. Mouhamed Diop, 47. Mouhamed Diop

První zápas: 1:0, postupuje Sheriff Tiraspol

Těsný náskok z prvního měření sil se Partizanu uhájit nepodařilo. Šeriff sice před týdnem ani jednou neskóroval, v odvetě se mu ovšem povedlo rozvlnit síť celkem třikrát, a takový počin nakonec stačil na celkový obrat v tomto dvojzápase. Domácí předvedli obecně opravdu dost špatné vystoupení, především se zdálo, že celou situaci hrubě podcenili, že ztratili kontrolu.

Ve 4. minutě se poprvé ozvali domácí, a to prostřednictvím Ricarda Gomese, avšak jeho pokus, směřující v podstatě do brány, umně zablokoval skluzující Radeljič. I kdyby každopádně bělehradský forvard cílil úspěšně, neplatila by jeho trefa kvůli ofsajdu.

Ve 13. minutě se ovšem Partizan již přece dočkal úvodního přesného zásahu, kterým jen navýšil svoje predikce ohledně postupu do další fáze. Ricardo Gomes ze středu pole uvolnil do běhu Meniga, který měl před sebou odhrnutou dálnici, vrhnul se po ní v rychlosti do vápna, odkud pak pravačkou pohotově překonal vyběhnuvšího brankáře Kovala.

Kdyby ještě několik dalších minut udržel srbský soubor pohotový náskok, možná by Šeriff postupně čím dál více ztrácel víru ve zdárný výsledek. Jenže v 19. minutě došlo na moment, který zásadně srazil jeho sebevědomí dolů. Atiemwen sice nezpracoval balón dobře, po odrazu ho však bránící Saničanin, poněkud nepochopitelně, zasáhl ve vlastním pokutovém území rukou, kterou jaksi chtěl merunu vyrazit pryč do bezpečí.

Většina hráčů moldavského klubu se dožadovala nařízení pokutového kopu, a ačkoli rozhodčí Ekberg na tuto situaci zprvu nereflektoval, po shlédnutí opakovaných záběrů musel dát hostům za pravdu, že se jednalo o porušení pravidel. Penalty se chopil Badolo, který skóroval zkušeně do protipohybu brankáře Popoviče.

Tenhle okamžik nakonec předznamenal konečnou porážku Partizanu, kterému se duel začal bortit jako domeček z karet. Když už se chystal na poločasovou přestávku, udeřil Šeriff gólově podruhé, to když Rasheed nablízko pobídnul Diopa, a ten technickou střelu usměrnil výstavně na zadní tyčku.

Rozhodující branku, která strhla postupovou matematiku na stranu hostů, pak s sebou přinesla 47. minuta. Diop vyhrál souboj s nedůrazným protihráčem Beličem, seběhl si za vápno a namířil svou přízemní dělovku na bližší tyč. Grobari přitom ve druhém poločase působili natolik mdle, že se na žádný obrat nezmohli, a po mizerném výkonu tak na evropské scéně pro letošek skončili.

Více informací k zápasu

RSC Anderlecht - Ludogorec Razgrad 3:1p

23.02.2023 18:45

Góly: 13. Franco Russo (vl.), 68. Yari Verschaeren - 71. Igor Thiago

První zápas: 0:1, postupuje RSC Anderlecht

Větší štěstěna v penaltové loterii posunula do dalších bojů Konferenční ligy RSC Anderlecht. Belgický celek si přitom z Bulharska přivezl jednobrankovou ztrátu, ale tu dokázal hned v úvodní čtvrthodině vymazat. "Fialky" se dokonce dostaly do dvoubrankového vedení, ale bleskurychlá reakce Ludogorce zápas protáhla. Penaltový rozstřel měl jasný průběh, protože nikdo ze tří hostů nedokázal Verbruggena překonat.

Bulhaři nevstoupili do zápasu zrovna ideálně a nejprve po dvanácti minutách ztratili zraněného Aslaka Witryho a hned vzápětí inkasovali první branku. Po centru zakončoval v šestnáctce Islam Slimání a Franco Russo si vstřelil vlastní gól. Anderlechtu tak stačila na stažení manka pouhá čtvrthodina.

Ludogorec se nesesypal a na rychle inkasovaný gól zareagoval větší aktivitou. Po půlhodině hry se hosté marně dožadovali pokutového kopu. Je pravdou, že Ludogorec si v prvním poločase žádnou větší příležitost nevytvořil a jeho trenér byl o přestávce nucen sáhnout ke střídání.

Po změně stran ale pokračovala vyrovnaná partie a hosté zkusili štěstí formou Despodova, jehož střela skončila mimo tři tyče. Teprve v 68. minutě se znovu měnilo skóre a opět to bylo ve prospěch domácích. Slimání výtečně sklepl balón na Yariho Verschaerena a jeho střela od země zapadla za záda Padta. Anderlecht se radoval z dvoubrankového vedení jen krátce. Despodov tentokrát přesně naservíroval balón do druhé vlny na Igora Thiaga a ten podobně jako v prvním zápase vstřelil gól. Součet obou zápasů tedy dával dohromady remízu.

S blížícím se koncem základní hrací části nechtěl nikdo z aktérů vyrobit osudnou chybu a tak žádný další gól do naplnění devadesáti minut nepadl. Nutno podotknout, že stav byl po 90 minutách spravedlivý.

V prodloužení to na plejádu šancí nevypadalo, nicméně nuda to také nebyla a hlavně v 96. minutě si Ludogorec všechno zkomplikoval. Jakub Piotrowski podsekl zezadu protihráče a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Bulhaři vsadili po zbytek zápasu na defenzivu a i když Anderlecht měl šanci rozhodnout, výborně zasáhl Padt. Penaltový rozstřel se stal nevyhnutelnou záležitostí.

V něm zcela selhali střelci Ludogorce. Bulharský celek neproměnil tři penalty v řadě a protože exekutoři Anderlechtu byli stoprocentní, bylo po třetí sérii vymalováno. Anderlecht v Konferenční lize pokračuje, Ludogorec i přes náskok z prvního duelu končí.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
mrtvej ofsajd

Lech

Reagovat
Salfovic

12.4. proti Realu s Lampardem.

4.4. proti Poolu se Saltorem

1.4. proti Aston Ville s Potterem

14.8. proti Tottenhamu s Tuchelem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele