Gambrinus liga - souhrn 10. kola

02.10.2009, 19:24, aktualizováno 05.10.2009, 19:31
Komentáře a souhrny
Sparta dokázala vyhrát v Edenu a posunula se na třetí místo. Slavia po prohře 0:1 ztrácí na první Jablonec sedm bodů, druhé jsou Teplice. Baník Ostrava zvládl zápas na hřišti Slovácka, dařilo se i Plzni, k výhře nad Olomoucí stačila jediná branka. I nadále se trápí České Budějovice, branku nepřineslo derby dvou "bohemek".

1. FC Brno - 1. FK Příbram 2:1

02.10.2009 17:30

Góly: 30. Tomáš Došek, 81. Juraj Križko (pen.) - 75. Paulo Rodrigues da Silva

Brno zvítězilo v předehrávce 10. kola Gambrinus ligy nad Příbramí 2:1. O čtvrtém vítězství domácích v sezoně rozhodla penalta, kterou proměnil Slovák Križko.

Úvodních deset minut prvního poločasu patřilo hostům, kteří si dokázali vytvořit několik brankových příležitostí. Tu největší viděli diváci v deváté minutě, kdy nejprve bravurně vyrazil Štochlovu hlavičku brněnský brankář Bureš, jenž si pak vzápětí poradil i s dorážkou Šmejkala. Poté se hra na obou stranách uklidnila a další rozruch na stadionu přišel až v 30. minutě, kdy Brno poslal do vedení útočník Tomáš Došek. Ten totiž úspěšně tečoval dalekonosnou střelu svého spoluhráče Šurala do brány. O své vedení však domácí mohli přijít těsně před odchodem do šaten, když z nebezpečné vzdálenosti prověřil příbramský Pleško Bureše.

Po změně stran se mohli domácí fotbalisté dostat do dvoubrankového vedení. V 49. minutě se totiž dostal do šance po krásné Dostálkově přihrávce Šural, jenž zblízka se pokusil překonat příbramského brankáře. Ten si s jeho střelou však dokázal poradit. Další větší nebezpečná akce se udála až v 69. minutě, kdy se stupňoval tlak Příbrami. Rodriguez mohl pomoci svému týmu vyrovnat, jenže s jeho těžkou ránou s velkými problémy zneškodnil domácí gólman Bureš. O šest minut později se však Rodriguez nakonec radoval, když napodruhé překonal brněnskou bránu. Příbram tak jeho zásluhou vyrovnala na 1:1.

Tento stav však dlouho nevydržel a Brňané dokázali rychle odpovědět na vyrovnávací gól. Deset minut před koncem utkání totiž Štochl fauloval Doška v pokutovém území a rozhodčí nařídil penaltu pro domácí. Tu v pohodě proměnil Slovák Križko a Brno se opět dostalo do vedení. To si svěřenci trenéra Miroslava Beránka nenechali do zbytku zápasu vzít a mohli tak slavit své čtvrté vítězství v sezoně.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 1:0

03.10.2009 16:00

Góly: 73. Marek Bakoš

Sigma se stále utápí na samém konci tabulky. Po nijakém výkonu si z Plzně neodváží ani bod, a tak se klidně může stát, že po deseti kolech bude na patnáctém, sestupovém místě. Naopak Plzeň se díky parádní gólové akci drží nadosah pohárových příček.

Úvodní minuty přinesly vyrovnaný boj, přesto měli lehce navrch domácí. Ti byli blízko vedení po dvanácti minutách. Po přímém kopu Horvátha zůstal až moc dlouho míč ve vápně, napálil ho tak Petržela. Jeho dělová rána letěla do břevna a od něj nejspíše přesně na brankovou čáru.

Ve dvacáté minutě mohl olomouckou neschopnost při standardních situacích dokumentovat Kolář. Petržela rozehrál roh nakrátko, Jiráček stříleným centrem našel v malém vápně právě Daniela Koláře, který ale míč stehnem nechtěně odvrátil do bezpečí.

Na dlouhou dobu se pak oba týmy odmlčely, hlásily se pouze o karetní tresty. Sigma po útoku snad ani netoužila, Plzeň se zase svou laxností do šance dostat nemohla. Bohužel obdobně působil i druhý poločas, kde alespoň Sigma začala projevovat nějaký zájem o držení míče.

Vyjímala se tak hned úvodní šance Rajtorala, který ze šestnáctky prověřil Lovásika. Ten musel rychle vykrýt prostor dorážejícímu Petrželovi. Na druhé straně se ujal slova po hodině hry Petr, ale z malého vápna mířil nad branku.

Po sedmdesáté minutě přišly dva velké momenty Severočechů. Nejprve se radovali zbytečně, když podle všech domácích hráčů ve vápně skončil míč po rohu za brankovou čárou - píšťalka rozhodčího však byla němá. Jenže o dvě minuty později si to vynahradili i s úroky. Rozebrání olomoucké obrany přímo v jejich vápně bylo výsledkem několika přesných přihrávek z prvních, na jejichž konci stál před odkrytou brankou Bakoš. Ten prakticky nemohl nedat.

Hra poté konečně dostala tempo a míč lítal shora dolů, jen pozorné obrany znemožňovaly další šance. Sigma si v závěru vypracovala nadějné centry, Daněk byl však vždy na svém místě. Když plzeňští nevyužili v nastaveném čase protiútoku čtyři na dva, připsala si nejtěsnější možné vítězství.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 0:2

03.10.2009 16:00

Góly: 64. Aleš Urbánek (vl.), 75. Mario Lička

Výrazně lepší hra Baníku po změně stran rozhodla do té doby nezáživné utkání. Urbánkův nešťastný odkop posunul Ostravu na třetí místo, naopak Slovácko ani popáté bez Švancary neskórovalo a po neděli může klesnout na sestupová místa.

Hosty mohl zmrazit už ve druhé minutě Racko, který po přihrávce Perůtky střílel sám před brankářem. Trestuhodně však trefil pouze vybíhajícího Baránka, slabou dorážku Chmelíčka pak vykopl Tchuř. Slibný začátek předcházel pádu výraznějších šancí.

Oba týmy sice bojovaly a několik hráčů neudrželo na uzdě své emoce, co se týče ohrožení té či oné branky byly na tom obě mužstva mizerně. V poločase tak vynikaly i dva metry nepřesné střely, úroveň utkání tak zvedala pouze známá atmosféra v Uherském Hradišti.

Druhá půle nabídla v úvodu znovu stoprocentní šanci. V té se tentokrát po šesti minutách objevili hosté, když Lukešův přímý kop hrubě nepokryla obranná dvojice, mezi kterou míč proputoval až k Neuwirthovi. Ten sám před Vaškem nedokázal míč usměrnit mezi tři tyče.

Na rozdíl od první půle se ale v úspěšné ofenzivní snaze pokračovalo. Po náznacích těsně před hodinou hry na obou stranách, kde útoky ztroskotaly až na finální přihrávce, přišel první gól utkání. V 63. minutě se po rohu Lukeše stala situace před brankou natolik nepřehlednou, až domácí Urbánek odkopl pouze do Ličky, od kterého míč putoval až za brankovou čáru. Nic na tom nezměnil pohotový odkop Zelenky.

Slovácko mohlo vyrovnat dvacet minut před koncem, kdyby Clébera "nevychytal" jeden z obránců na brankové čáře odkryté svatyně. A tak se naopak vedení pojišťovalo ve vápně domácích. Po dlouhém autu se dostal míč k Ličkovi, který tentokrát už uvědoměleji prostřelil po zemi brankáře soupeře.

A mohlo být ještě hůře, kdyby Mičolovu přihrávku dokázal lépe využít Strnad, který v souboji tváří v tvář ztroskotal na Vaškovi. I přes toto selhání ale bez problémů udržel Baník dvoubrankové vedení a připsal si tři body.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 2:0

03.10.2009 18:15

Góly: 9. Vlastimil Vidlička, 45. Aidin Mahmutovič

Liberec neuspěl ani na hřišti druhého severočeského soupeře a po dvou skvostných gólových přihrávkách Verbíře posunul Teplice na prozatímní první místo. Svěřenci trenéra Škorpila naopak zůstávají ve spodní polovině tabulky.

Hned rozjezd utkání nabídl tři obrovské šance. Nejprve Nezmar střelou přes hlavu přehodil Grigara, který se k míči vrátil až těsně před brankovou čarou a jednou rukou vyrazil míč na roh. Brzy poté Holeňák vybídl do dobré pozice podařeným centrem Dočkala, který jen o decimetry minul vzdálenější tyč.

A tak se trestalo na druhé straně, kde Verbířovu přihrávku do vápna nesebral Janů ani Dejmek a střílel tak Vidlička. Na rozdíl od libereckého záložníka mířil přesně k protější tyči a v deváté minutě rozvlnil hostující síť. Hosté se sice snažili vyrovnat, přesto po čtyřiadvaceti minutách byli blízko pojištění vedení tepličtí hráči.

Verbíř přenesl hru na pravou stranu ke Kalivodovi, ten pohotově dával do vápna na Mahmutoviče, který z první branku prudkou ranou netrefil. Liberec už do konce poločasu tápal, a tak jen pár vteřin před koncem poločasu mohl zvýšit vedení Teplic Mahmutovič.

Verbíř před vápnem čekal ve stoje několik sekund neatakován, v klidu tak mohl nahrát do běhu do vápna Mahmutovičovi, který napodobil Vidličku gólovou střelou na zadní tyč. Gól do šatny rozhodně nepomohl hostům, kteří za svým soupeřem o tolik nezaostávali.

Druhá půle mohla začít stejně jako ta první skončila. Vachoušek ve vápně prodloužil přihrávku patičkou na Mahmutoviče, který si naběhl do výhodnější pozice, aby branku těsně přestřelil. V páté minutě si chytrým zpracováním uvolnil ke střele zpoza vápna, ani tentokrát branku netrefil.

Na druhé straně střílel po rychlém přechodu do útoku z úhlu Kerič, nicméně Grigara nepropálil. Ohromná desetiminutovka pokračovala dalšími šancemi Teplic. Mareš rychlý a pohledný brejk zastavil špatným zaseknutím, Ljevakovič z dálky nepotrestal špatný odkop Hauzra a přetažený centr na Verbíře se otřel o bližší tyč.

Na druhé straně musel po chytré přihrávce Holeňáka vychytat Grigar Dočkala, který k jeho štěstí mířil přímo do něj. Bylo zřejmé, že tempo, za které by se nemusela stydět ani anglická či španělská liga, nevydrží dlouho. Po čtvrthodince tak hra i šance začaly kolísat, to se nehodilo především Libereckým.

Poslední půlhodina se tak nesla ve stínu úvodu, šancemi přesycené Stínadla už žádnou zajímavou akci nenabídla a Liberec byl tak prakticky bez naděje vstřelit dva góly a zajistit alespoň bod.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - SK Kladno 0:0

04.10.2009 15:00

Góly: -

České Budějovice stále zůstávají v sestupových vodách tabulky. Rozhodla o tom bezbranková remíza v utkání proti Kladnu.

Hráči obou celků již od samého začátku utkání působili nervózním dojmem. Ve 2. minutě měli domácí příležitost ujmout se vedení. Po centru Žižky střílel Ondrášek z malého vápna do brankáře Pavlíka. Poté následovalo hluché období bez vyložených šancí. Až v 74. minutě mohli diváci vidět přečíslení Kladna 3 na 1. Střílel Klinka, ale jeho ránu výborně vychytal domácí Kučera. O minutu později se do míče svou levačkou opřel Meszároš a trefil spojnici tyče a břevna kladenské brány. Následně si na centr Hudsona si naběhl Benát a svou hlavičku poslal jen těsně vedle levé tyče brány hostí. V 6. minutě nastavení šel Mezsároš sám na brankáře Pavlíka, ale jeho pokus o přehození Pavlík chytil.

Oba týmy se tak po remíze 0:0 rozešly smírně.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav 1:0

04.10.2009 17:00

Góly: 36. Anes Haurdič

Jablonec doma porazil Boleslav 1:0 s zůstává i nadále v čele tabulky. Jediný gól dal v 39. minutě Haudrič.

V šesté minutě mohli domácí vést. Jarolím uvolnil Lafatu, ten udělal kličku brankáři, ale dostal se mimo dobrý úhel, a tak branku nedal. O chvíli později střílel domácí Čížek, jeho střela gólových parametrů šla těsně vedle tyče. Hned poté střílel Lafata, opět neúspěšně. Na druhé straně se ke střele dostal Kulič, ale trefil jen Špita. V další šanci Lafata uvolnil Jarolíma, který byl faulován. Z následného volného kopu pálil Čížek do břevna. Čížek se mohl trefit i deset minut před přestávkou, ale jeho slabou střelu do odkryté brány stihl odvrátit jeden z obránců. Gólu se vysoce aktivní domácí dočkali až ve 39. minutě. Lafata nahrával, Haudrič střílel pod břevno do prázdné - 1:0. V úplném závěru prvního dějství ještě stříleli domácí Loučka s Pavlíkem, ale oba vykryl Šeda.

V druhé půli šel sám na brankáře hostující Kulič, ale ten jeho ránu konečky prstů vytáhnul. A když Jablonec nezvýšil po akci Loučky s Lafatou, kdy tato dvojice zkazila v samostatném postupu na brankáře přihrávku, zůstal už stav konečný, tedy 1:0.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Bohemians 1905 0:0

04.10.2009 17:00

Góly: -

Derby dvou Bohemek skončilo smírně, když se oba týmy rozešly po bezbrankové remíze. Zápas nabídl choreo v podání fanoušků Bohemians 1905, kteří roztáhli během zápasu transparenty s nápisy jako "Střížkov - vrchol trapnosti" nebo "Kdo lže, ten krade".

První brankovou příležitost měli deset minut před koncem první půle fotbalisté Bohemians 1905. Dian vypálil táhlou střelu a gólman střížkovských se musel hodně natahovat, aby míč vyrazil na roh. Z toho hosté nic nevytěžili, ale na druhé straně se po chvíli mohl právě z rohu prosadit domácí stoper Lencevič. Ten však zblízka netrefil prázdnou bránu, poté co k němu prodloužil míč Ibe. Dvě minuty před odchodem do šaten ještě pálil Štohanzl, ale Beláň reflexivně vyrazil. Poločas tak skončil smírně 0:0.

Druhá půle začala spornou situací, kdy se hostující hráči marně dožadovali penalty. Dian centroval do vápna na sbíhajícího škodu, jenže před ním míč uklidil domácí obránce Turtenwald. Podle hostí Tunterwald hrál rukou a měla se pískat penalta, sudí byl ovšem opačného názoru. V 65. minutě se hosté pokutového kopu marně dožadovali znovu. Ibragimovov vystřelil a míči měl rukou v cestě do brány zabránit Lencevič, ovšem nepískalo se. Utkání tak skončilo plichtou 0:0.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Sparta Praha 0:1

05.10.2009 17:30

Góly: 28. Wilfried Bony

Slavia doma poprvé padla! V tu nejnevhodnější chvíli. Jubilejní 270. pražské derby totiž herně příliš nezvládla, šancí si mnoho nevytvořila a plánovaný revanš za debakl s Lille vůbec nedopadl. Sparta naopak díky brance Wilfrieda konečně venku naplno bodovala.

Jak už to tak při derby pražských "S" bývá, hráči se již od úvodních vteřin vůbec nešetřili. To byla také alfa a omega prvních, nepříliš oku lahodících okamžiků tohoto výjimečného zápasu. Každopádně jestli byl někdo zkraje fotbalovější, byla to rozhodně domácí Slavia. Zatímco ta se totiž snažila kombinovat především po zemi, poslepovaná záloha Sparty se daleko častěji uchylovala k nakopávaným balonům. Tak jako tak, v úvodních 25 minutách se diváci museli spokojit pouze s pár polovičními šancemi. Třeba s tou Wilfriedovou, jemuž v poslední chvíli ukopl míč od kopaček Krajčík, nebo nespočtem červenobílých průniků po trestuhodně průchozích stranách.

Nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco mělo v brzké době změnit a ani sparťanský gól z 26. minuty nastavené schéma hry nenarušil. Slávisty znovu zradilo nedokonalé bránění standardních situací. Vstupem do Kaloudova šikovného centru prověřil vlastního brankáře Ragued a pro Bonyho Wilfrieda už nebyl žádný problém odražený míč doklepnout do sítě.

I nadále se pokračovalo v podobném duchu, v jakém se předtím začalo. Fotbalistům v rudém nadále scházel klid v rozehrávce, slávistům se pro změnu pořád nedařilo využívat soupeřových zaváhání. A tak opět zahrozili hosté a vcelku pochopitelně prostřednictvím standardní situace, respektive dlouhého autu. Po dalším smolném zásahu Ragueda se ve vyložené gólové příležitosti zjevil Kovba, avšak svou hlavičku nasměroval jen těsně vedle.

Zkraje druhého dějství připomínal zelený pažit v Edenu spíš jatka než fotbalové kolbiště. Hráči se spíš demolovali, než že by se zesměšňovali technickými parádičkami a narážečkami. Na zemi se postupně ocitli Belaid, Wilfried či Kušnír. V těchto chvílích se opravdu nebylo moc na co koukat, a tak klimbající diváky mohl probudit alespoň déšť, který po hodině hry zkropil trávník Synot Tip Arény. A stalo se tak právě včas. Co nevidět se totiž k dech beroucí ráně z přímého kopu odhodlal Belaid a z takových 30 metrů orazítkoval břevno.

Tato situace sešívané přeci jen pro závěrečné minuty povzbudila, ale ani ustavičný tlak kýžené gólové příležitosti nenesl. Slávisté však šmodrchali a šmodrchali, příliš složitou cestou se zpravidla snažili dostat k soupeřově svatyni. Zato sparťané jí klidně mohli udílet lekce z jednoduchosti, když jen šikovná spolupráce Wilfrieda s Kadlecem vyústila v nebezpečnou střelu druhého jmenovaného do boční sítě.

A heslem "v jednoduchosti je síla" se hosté řídili i při střežení svého pokutového území. Slávistům takové kouskování zápasu samozřejmě nevyhovovalo a postupem času se uchýlili spíš k zákeřné než účelné hře. Ztrestat je navíc mohl ještě Hušek, který z prostoru penaltového puntíku pálil přímo do Vaniaka či nepřesně mířící Prudnikov.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Jablonec1072113:823
2.FK Teplice1064019:822
3.Sparta Praha104609:318
4.Baník Ostrava1053213:1018
5.Viktoria Plzeň1052312:1017
6.Slavia Praha1044214:916
7.1. FC Brno1044210:716
8.1. FK Příbram1042411:1014
9.FK Mladá Boleslav1033413:1012
10.Bohemians 1905102535:511
11.Slovan Liberec1032513:1511
12.SK Kladno103259:1411
13.Sigma Olomouc101458:127
14.1. FC Slovácko102178:167
15.Bohemians Praha102177:177
16.České Budějovice101365:156

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (484)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele