Gambrinus liga - preview 2. kola

31.07.2009, 08:18, aktualizováno 03.08.2009, 08:15
Previews
Druhé kolo uzavře duel Jablonce a Slovácka. Oba týmy by rády ukořistily své první vítězství v sezóně, domácí mají zatím na kontě jeden bod, hosté žádný...
Sparta Praha - Bohemians 1905  (pátek 19:00)
Program druhého kola Gambrinus ligy začne opět v pátek. Sparta posílená vítězstvím nad Panathinaikosem hostí v rámci prvního pražského derby v sezoně fotbalisty Bohemians 1905. Oba týmy vstoupily do nového ročníku bezbrankovou remízou.

Sice Letenští nevstoupili do ligy tak, jak by si sami představovali, ale v úterý si spravili chuť, když v prvním zápase 3. předkola Ligy mistrů nečekaně zdolali favorizovaný Panathinaikos Atény 3:1. Než pojedou do řecké metropole bojovat o postup, tak nejprve musí v pátek odehrát druhé kolo v tuzemské lize proti nováčkovi soutěže. "Myslíme jenom na ligu, Panathinaikosem se začneme zabývat až po zápase s Bohemians," řekl trenér domácích Jozef Chovanec, jenž možná vyzkouší forvarda Prudnikova, protože další útočník Holenda má pochroumaný kotník.

Po úvodní remíze s Brnem čeká Klokany tentokrát jiný oříšek v podobě pražské Sparty, která si po zápase s Panathinaikosem zvýšila sebevědomí. "Sparta je teď v takovém rozpoložení, že my pro ně máme být jen takovým povinným mezičlánkem mezi zápasy s Panathinaikosem, protože její hráči určitě odvetu už mají někde vzadu v hlavě. Toho bychom mohli využít," myslí si trenér vršovického celku Pavel Hoftych, jehož svěřenci budou mít na Letné více než dvoutisícovou podporu svých věrných fanoušků.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Kalouda, Vacek, Hušek, Zeman (Střeštík) - Prudnikov, Wilfried
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Nikl (Pávek), Lukáš, Rychlík - Bartek, Adam, Dian, Štohanzl - Zelenka, Hartig
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Teplice  (sobota 18:15)
V sobotu je na programu pouze jediný zápas, v němž před televizními kamerami Plzeň přivítá Teplice. Domácím vyšel úvod do sezony vítězně, zatímco jejich protějšek se musel spokojit s remízou.

Plzeňští budou chtít doma potvrdit vítězství nad Slováckem a navíc mají Teplicím co vracet, když z posledních čtyř vzájemných zápasů získali pouhý bod. "Teplice jsou známé tím, že dostávají velice málo branek. Čeká nás důsledná obrana a rychlý přechod do útočné fáze, na který mají vhodné typy hráčů. My ale chceme výhrou potvrdit tři body ze Slovácka," řekl trenér domácích Pavel Vrba, jenž může počítat s téměř kompletní sestavou.

Po bezbrankové remíze se Spartou čeká Severočechy první výjezd, a to do Štruncových sadů. "Plzeň je silná, ukázala to výhrou v prvním kole, má ambice i kvalitu. Chceme tam bodovat a až zápas ukáže, jestli budeme třeba remízy litovat nebo ji slavit," prohlásil kouč hostí Jiří Plíšek, jemuž bude scházet zraněný Elsamni a rekonvalescent Gašparík.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Limberský, Hájovský, Rada, Lecjaks - Petržela, Rýdel, Horváth, Kolář, Jiráček - Střihavka.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Ljevakovič, Matula, Vachoušek, Stožický - Mareš (Vondrášek), Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.05 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Brno - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Brno v neděli hostí pražskou Slavii. Oba týmy vstoupily do ligové sezony remízami. Fotbalisté Brna doma na sešívané umí, když čtyřikrát za sebou ji porazili.

Tým vedený koučem Miroslavem Beránkem začal ligovou pouť remízou na půdě vršovického nováčka Bohemians 1905. S předvedenou hrou byl trenér napůl spokojen. "S defenzivou jsem tam byl spokojený, ale s útočnou fází ne. Chceme to zlepšit. Snad budeme mít podporu zaplněného stadionu. Na koho jiného než na Slavii by lidi měli přijít?" prohlásil Beránek, jenž se bude muset obejít bez trojice zraněných Trousila, Pospěcha a Večeři.

Slavia, dvojnásobný obhájce mistrovského titulu, má za sebou rozpačitý start do sezony. Domácí remíza 1:1 s Mladou Boleslaví a bezbrankové skóre bylo k vidění v prvním zápase třetího předkola Ligy mistrů s moldavským Šerifem Tiraspol. "Po utkání v Tiraspolu se musíme už plně koncentrovat na utkání v Brně. K některým situacím z poháru se ještě vrátíme, musíme zlepšit hlavně útočnou fázi a být důraznější," uvedl kouč hostí Karel Jarolím, jenž nebude moci do sestavy počítat s třemi marody Šmicrem, Kaufmanem a Pekhartem.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Križko, Dvorník, Jílek, Dřížďal - Šural, Polách, Mareček, Lira - Došek, Rabušic.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Čelůstka, Vomáčka, Suchý, Hloušek - M. Jarolím, M.Černý, Ragued, J. Černý - Vlček, Naumov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.00 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
Nedělní program druhého kola první fotbalové ligy nabídne ostře sledovaný duel mezi Olomoucí a Ostravou. Hanáci budou chtít navázat na excelentní výkon ze Skotska, zatímco Baník by rád vylepšil bilanci vzájemných zápasů.

Olomouc vstoupila do nové sezony bravurním způsobem. Ligu začala výhrou na hřišti střížkovských Bohemians a ve čtvrtek se postarala o senzaci, když v rámci třetího předkola Evropské ligy ve Skotsku smetla Aberdeen 5:1. "Poslední zápasy nám vyšly a to se únava vstřebává lépe. Aberdeen musíme rychle hodit za hlavu a soustředit se na Baník, který po špatném jaru začal výhrou a je jisté, že bude hodně nepříjemný," prohlásil kouč domácích Zdeněk Psotka.

Ostravě se v posledních letech na Andrově stadionu nedařilo, když z posledních čtyř vzájemných utkání vytěžila jediný bod. Tuto nepříznivou bilanci se pokusí napravit tuto neděli, kdy se postaví rozjetým Hanákům. Kouč Baníku Miroslav Koubek na takové statistiky nevěří a nemyslí si, že by jeho mužstvu mohl nabitý program Olomouce prospět. "Na konci podzimu by to bylo o něčem jiném, ale teď jsme na začátku. Soupeř bude spíše rozehranější, vidím to jako jeho malé plus," řekl Koubek.

Domácí budou postrádat zraněné duo Komárek se Štětinou a nejistý je start Šultese. Hostům bude scházet Kraut kvůli červené kartě a nemocný Strnad, otazník visí nad startem Hableho a Metelky.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Rossi, Dreksa, Škerle, Onofrej - Bajer, Hořava - Janotka, Otepka, Hubník - Petr.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Zawada, Neves, Bolf, Tomašák - Marek - Varadi, Lukeš, Lička, Mičola - Zeher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.90 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Mladá Boleslav, která v úvodním kole ligy vyválčila bod na půdě mistrovské Slavie, se poprvé v této sezoně představí před vlastním publikem proti Liberci.

Potvrdit cenný bod se Slavií domácím vítězstvím, to je nedělní cíl svěřenců mladoboleslavského trenéra Dušana Uhrána mladšího. "Nad Libercem chceme vyhrát, jedině vítězstvím doma můžeme zúročit bod ze Slavie. Musíme být ale odvážnější," řekl kouč Dušan Uhrin mladší.

Liberec již v tomto týdnu vstoupil do bojů o postup do hlavní části Evropské ligy čtvrtečním vítězstvím na hřišti lichtenštejnského Vadúzu a do odvety si tak veze nadějný výsledek pro postup do posledního předkola. Nyní se však Škorpilova parta musí plně koncentrovat na domácí ligu a její druhé kolo. "Prostě nemáme s Boleslaví stejnou startovní čáru. Zatímco oni se cílevědomě připravují na utkání celý týden, Liberec má na přípravu jeden den," posteskl si kouč Ladislav Škorpil, jehož tým absolvuje v neděli třetí zápas během devíti dnů.

V sestavě hostů bude chybět dvojice zraněných Papoušek s Vulinem, zatímco Mladoboleslavští hlásí prázdnou marodku s nejistým startem brankáře Millera.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vorel - Kúdela, Rajnoch, Rolko, Djalovič - Kysela, Procházka, Mendy, Táborský - Kulič, Chramosta.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Janů - Dočkal, Gecov, Čorič, Liška - Kerič, Blažek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.00 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha - České Budějovice  (neděle 17:00)
Do nového ročníku české nejvyšší ligy vstoupily ze všech týmů nejhůře střížkovští Bohemians. V neděli budou hostit loňského remízového krále z jihu Čech, který i tuto sezónu začal dělbou bodů.

Minulý ročník se Pražanům ve vzájemných zápasech dařilo, když po bezbrankové remíze nedostali gól ani doma, kde potvrdili, že vyhrávat umí. V novém působišti na Strahově však nezačali svou druhou prvoligovou sezónu nikterak dobře a ve formě hrající Sigma se díky tomu ujala pozice lídra ligy. Trenér Žák se bude muset obejít bez zraněného Ibe a Grznára, kteří nenastoupili ani v úvodním kole. Domácí lodivod tak věří v první vítězství. "I remíza by pro nás teď byla ztráta,"sebevědomě prohlásil.

Stejně jako jejich soupeře čeká i na Jihočechy těžké dvojkolo, ve kterých narazí na Teplice a Slavii. A tak i pro České Budějovice představuje druhé kolo nutnost tří bodů. Vůbec by se tak nezlobily, kdyby skóre otevřely ve třetí minutě stejně jako proti Jablonci, který ale ještě do první čtvrthodinky stihl vyrovnat. Cílem k úspěchu je tak především zapomenout na loňské zápasy a poprvé vsítit Střížkovu branku. "Hrajeme novou sezonu a k loňskému ročníku se nechceme vracet. Vylosování nám velí na Strahově bodovat," ví trenér Tobiáš. Ten bude postrádat Horeješe se Stráským, ke kterým by se mohl přidat záložník Benát.
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Belaň - Macháček, Horáček, Obermajer, Mach - Dittrich, Zoubek, Demeter, Dobeš, Adjei - Kincl
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Riegel, Hunal, Žižka, Leština - Hudson, Homoláč, Benát, Šíma - Meszároš, Sedláček
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.95 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SK Kladno - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Atraktivita na stadion Františka Kloze v neděli táhnout nebude, psychologicky už má zápas naprosto jiný náboj. Domácí mohou odstartovat slibný začátek, zatímco Příbram po dvou zápasech na soupeřově hřišti může zůstat bez bodu.

Loni poslední nepotopení začali novou sezónu vskutku dobře. Na hřišti favorizovaného Liberce dokonce vedli, nakonec si připsali alespoň cenný bod. Domácí prostředí navíc Kladnu prospívá a los, který mu přiřadil dalšího aspiranta na sestup, mu nahrává ke skvělému vstupu do ligy. Vzájemné prvoligové zápasy doprovází zvláštní úděl pro hostující tým - ani v jednom ze čtyř utkání se totiž nedokázal trefit. V neděli by tak tuto výhodu mohli využít Kladenští, kterým právě domácí výhra nad Příbramí značně pomohla v závěru sezóny. "Asi to nebude moc pěkné na koukání," zve na zápas diváky trenér Hřídel, jenž se hned v úvodu sezóny bude muset obejít bez trojice Mašanský, Broschinský a Bartoš.

Příbram taktéž sahala po cenném bodu z Ostravy, ale i přes pozdní vyrovnání nedokázala remízu udržet. Teď navíc zajíždí na hřiště, kde v novodobé historii nedokázala v devadesáti minutách vyhrát. "I když nás čeká další zápas venku, nechceme po něm mít nulový bodový zisk," prohlásil trenér Marko. Tomu budou v zápase chybět jak zranění Penc s Nechvátalem, tak Šmejkal, který první letošní zápas zakončil červenou kartou. Svou šanci by naopak mohl dostat Dos Santos, který po necelé půlhodince na hřišti vyrovnal na Bazalech.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Mráz, Beneš, Procházka, Hajník - Holub, Strnad, Szabo, Moravec - Tatanašvili, Klinka
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Plašil, Müller, J. Štochl, Pleško - Klesa, Borek, Tarczal, Rodriguez, Fantiš - Huňa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - 1. FC Slovácko  (pondělí 17:30)
V dohrávce druhého ligového kola se spolu střetnou domácí tým a nováček soutěže, jenž si koupil účast v první lize - Slovácko. Ani jeden z týmů nedokázal v prvním kole vyhrát, když Jablonec pouze remizoval v Českých Budějovicích a Slovácko doma podlehlo Plzni.

Domácí tým sice v prvním kole nedokázal na hřišti Budějovic vyhrát, ale domů si odvezl alespoň bod a kouč Komňacký našel ve hře pasáže, se kterými byl spokojen. "První zápas ukázal, že máme určitou kvalitu. Na druhé straně tam byly i chyby. Zhruba prvních 25 minut druhého poločasu jsme hráli to, co bychom chtěli hrát," řekl domácí lodivod. Ten by také rád navázal na kvalitní výkony z minulé sezony, podpořené velmi dobrou bilancí na svém stadionu. "Čeká nás nováček, který má entuziasmus, ale i propracovanou defenzivu a Švancaru na hrotu útoku. Start chceme doma ale každopádně zvládnout," dodal kouč František Komňacký.

To hosté v minulém kole nebrali ani bod, když podlehli Plzni 2:3, trenér Mazura si z toho ovšem hlavu příliš nedělá a věří, že tentokrát jeho tým už první body urve. "V útočné i přechodové fázi jsme odehráli dobrý zápas. Mrzí nás individuální chyby v defenzivě, které nás stály body. Pokud zpřesníme a zagresivníme obrannou fázi a budeme nebezpeční i dopředu, tak se nemusíme ničeho bát, i když Jablonec je kombinačně velice dobré mužstvo," řekl Mazura.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Huber, Drsek, Krejčí - Haurdič, Loučka, Pavlík, Kovařík - Lafata, Vošahlík
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Randa, Němčický, Formánek, Urbánek - Fujerik, Valenta, Abrahám, Cleber - Chmelíček, Švancara
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sigma Olomouc11002:03
2.Viktoria Plzeň11003:23
3.Baník Ostrava11002:13
4.SK Kladno10101:11
České Budějovice10101:11
Slavia Praha10101:11
Slovan Liberec10101:11
FK Mladá Boleslav10101:11
FK Jablonec10101:11
10.Bohemians 190510100:01
Sparta Praha10100:01
1. FC Brno10100:01
FK Teplice10100:01
14.1. FC Slovácko10012:30
15.1. FK Příbram10011:20
16.Bohemians Praha10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (334)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele