Gambrinus liga - preview 16. kola

29.11.2008, 08:18, aktualizováno 01.12.2008, 08:31
Previews
Dnes se půjde naposledy v tomto kalendářním roce na prvoligový fotbal. Závěrečný duel podzimu obstarají fotbalisté Ostravy a Jablonce. Domácí mužstvo jde za vítězstvím, které jej přiblíží k druhé Mladé Boleslaví na rozdíl jednoho bodu. Zato hosté budou chtít dát zapomenout na svou sérii tří proher na Bazalech.
Slovan Liberec - 1. FC Brno  (sobota 15:00)
Brno bude chtít v posledním zápase podzimu v Liberci potvrdit hladké vítězství nad Zlínem, zatímco domácí by rádi neztratili kontakt s nejlepšími týmy tabulky.

Liberec momentálně sice okupuje páté místo, ale od druhého místa jej dělí pouhé tři body. "Pokud chceme zůstat v kontaktu s předními celky, musíme zvítězit. Potřebujeme se hlavně vrátit do té naší domácí produktivity," řekl trenér domácích Ladislav Škorpil, jehož svěřenci na domácím hřišti dosud ztratily jen čtyři body.

Necelé dva měsíce trvalo, než Brňané opět slavili plný bodový zisk. Navázat na jednoznačné vítězství nad Zlínem a dokázat, že jejích herní krize už pominula, s takovými cíli vstoupí v sobotu na horkou půdu pod Ještědem. "Potřebovali jsme impuls a věřím, že na to dokážeme v Liberci navázat. Musíme si hlavně pohlídat rychlý přechod soupeře do protiútoku," uvedl trenér domácích Aleš Křeček, jehož tým aktuálně uzavírá horní polovinu tabulky.

Obě mužstva nastoupí téměř kompletní. Domácím bude chybět Dočkal a hosté nebudou moci počítat s Večeřou.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák, Košťál, Vulin - Kerič, Bílek, Frejlach, Papoušek - Smetana, Nezmar.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Švejnoha, Dvorník, Trousil, Čoupek - Mareček, Polách, Střeštík, Lira - T. Došek, Vrána.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
Plzeň hostí Olomouc. Domácí budou chtít odčinit zaváhání v Kladně, zatímco čtvrtá Sigma by ráda pokračovala ve své spanilé jízdě.

Plzeň pod vedením trenéra Pavla Vrby poprvé prohrála. Po pětizápasové bodové šňůře přišla totiž porážka v Kladně. To bude chtít napravit v sobotu, kdy přivítají na svém hřišti rozjetou Olomouc. "Tu ztrátu s Kladnem musíme napravit. Věřím, že se vrátíme k předchozím výkonům, ale Olomouc nemá co ztratit, nahrála už dost bodů," řekl Vrba, jehož tým figuruje na desátém místě.

Olomouckým se naskýtá šance strávit zimu dokonce na druhém místě. V prvním případě musí bodovat naplno ve Štruncových sadech a pak doufat, že Zlín zvítězí nad druhou Mladou Boleslav a Baník doma neporazí Jablonec. "Takhle neuvažujeme, chceme hlavně bodovat. Plzeň se ale pod trenérem Vrbou hodně zlepšila a doma je její síla v ofenzivě kole špílmachra Horvátha," řekl trenér hostí Zdeněk Psotka, jehož celek by rád natáhl svou sedmizápasovou sérii bez prohry.

Domácím bude pouze chybět distancovaný Navrátil a u hostů visí pouze otazník nad startem Hubníka.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Limberský, Rada, Halama, Jiráček - Petržela, Horváth, Trapp, Kolář, Rezek - Mlika.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Rossi, Šuškavčevič, Komárek, Onofrej - Kaščák, Hořava - Janotka, Melinho, Hubník - Ordoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.90 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tescoma Zlín - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Poslední Zlín na domácí půdě změří síly s druhou Mladou Boleslaví. Moravané se pokusí favorita zaskočit a získat tak cenné body, zatímco soupeř by rád snížil bodové manko na čelo tabulky.

Dva body ztrácí na předposlední místo a čtyři na nesestupové. Takové je momentální postavení zlínských fotbalistů před posledním zápasem ligového podzimu. Levého výběr potřebuje vyhrát, pokud chce zabránit větší bodové ztrátě na nesestupové pozice. "Budeme chtít odčinit špatný výkon z Brna, a i když se jedná ještě o podzimní část sezony, bereme tento zápas jako předehrávku jarního kola, a do jarní části chceme vstoupit úspěšně, abychom pak měli po zimní přestávce na co navazovat," uvedl kouč Stanislav Levý, jenž nebude moci počítat se službami zraněných Pennera a Konečníka.

Mladá Boleslav se po čtyřech kolech dočkala dalšího vítězství, když o minulém víkendu doma zdolala střížkovské Bohemians. Získat další tři body mají v plánu i ve Zlíně. "Ve Zlíně prostředí znám, působil jsem tam rok jako trenér a vím, že hrací plocha nebude optimální, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Chceme uspět a to pro nás znamená zvítězit." prohlásil mladoboleslavský kouč Pavel Hapal, jenž se bude muset obejít bez dvou vykartovaných klíčových opor Rajnocha a Procházky. Nenastoupí i dlouhodobě zraněný Hrdlička.
Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:
Baránek - Čelůstka, Kroča, Zbožínek, Pazdera - Malcharek, Šmahaj, Zúbek, Bača, Vyskočil - Žůrek.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Janíček, Mach - Mendy, Sylvestre, Opiela, Poláček - Papadopulos, Pecka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.00 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - SK Kladno  (sobota 17:00)
Pražská Sparta zakončí nepovedený podzim domácím utkáním s Kladnem, které se zatím zuby nehty drží na nesestupové pozici. Svěřenci trenéra Jozefa Chovance zaujímají až šestou pozici, což je pro klub s naší nejúspěšnější historií více než žalostné umístění.

Spartě se nevyvedlo hned několik utkání po sobě a tým, který kdysi válčil na polích Ligy mistrů je pryč. Současná Sparta představuje více méně průměrný kádr, který pokud o zimní přestávce nepřijde "zemětřesení", jen stěží vybojuje ligový titul či titul českého vicemistra. Letenští by ale rádi před zimní přestávkou naplno bodovali, a alespoň částečně si zvýšili sebevědomí, které Spartě tak strašně moc v důležitých utkáních chybí. V AXA Aréně je čeká čtrnácté Kladno. "Kladenští jsou povzbuzeni vítězstvím proti Plzni, nemají tady co ztratit. Určitě na nás vyrukují s maximální bojovností. Té se musíme minimálně vyrovnat a předčit je ve fotbalovostí." Prohlásil o sobotním soupeři mladičký obránce Jan Krob, který v minulé sezoně za Kladno nastupoval. Cíl Sparty je jasný, jednoznačně z tohoto utkání získat tři body.

Naopak Kladenští cestují do Prahy s tím, že rozhodně nemají co ztratit. Středočeši se navíc pokusí využit velmi špatné formy a zisk například jednoho bodu by byl velikánským úspěchem. Kladno naposledy dokázalo porazit Plzeň a právě z tohoto utkání vychází největší motivace hostů, jelikož v Plzni působí mnoho ex-sparťanských hráčů. "Proti Plzni jsme podali opravdu velmi dobrý výkon a do druhé poloviny soutěže je pro nás povzbuzením. Na Spartě budeme daleko odvážnější než tomu bylo v prvním vzájemném utkání v domácím prostředí," říká trenér Martin Hřídel.

Kladno na Spartu dlouhodobě neumí, loni s ní prohrálo obě utkání aniž by vstřelilo branku, ovšem před dvěma roky se Středočechům podařilo bodovat, na Spartě se tenkrát zrodila překvapivá remíza 0:0.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Jaromír Blažek - Jiří Kladrubský, Petr Voříšek, Štěpán Kučera, Marián Had - Ondřej Kušnír, Nejc Pečnik, Luboš Hušek, Patrik Berger, Miroslav Matušovič - Miroslav Slepička
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Peter Kostolanský - Jan Procházka, Vít Beneš, Patrik Gross, Lukáš Hajník - Pavel Bartoš, Ondřej Herzán, Tomáš Strnad, Ondřej Szabo - Roman Smutný, Jaromír Šilhan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Viktoria Žižkov  (neděle 15:00)
Nedělní program posledního podzimního kola začne v 15 hodin, kdy se střetnou fotbalisté Teplic a Žižkova. Domácí by rádi odčinili porážku od Slavie, zatímco hosté by chtěli přezimovat na nesestupových pozicích.

Teplice zvítězily v prvním vzájemném měření sil se Žižkovem vysoko 3:0. Nyní navíc budou hrát doma, takže se od Plíškových svěřenců očekává vítězství a posun tabulkou vzhůru. Nyní okupují desátou příčku. "Žižkov bude sbírat body, ale až od jara," prohlásil kouč domácích Jiří Plíšek.

Předposlední Žižkov chce využít zaváhání čtrnáctého Kladna, jež si z pražské Letné odvezlo debakl 0:5. V případě výhry nad Teplicemi by totiž hráči Viktorie vystřídali Středočechy, na které ztrácí dva body, a přezimovali by tak na nesestupové pozici. "Proti Příbrami jsme se zvedli. Navíc jsme předvedli kvalitní výkon, i když stále nebyl ideální. Pokud ho zapakujeme, případný úspěch by nám velmi pomohl před zimní přestávkou," řekl kouč hostí Zdeněk Ščasný.

Domácím bude v sestavě chybět čtveřice zraněných Smíšek, Smejkal, Ljevakovič a Vaščák. Hosté hlásí absenci distancovaných Vozábala a Straceného.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Belic - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Dolešal, Sabou, Matula, Stožický - Vachoušek, Mahmutovič.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Bartalský - Kučera, Pilař, Gabriel, Xavier - Novotný, Procházka, Besta, Koukal - Kalod, Švancara.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.45 - 5.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha - České Budějovice  (neděle 17:00)
Letos poprvé zajíždí tým Českých Budějovic do hlavního města republiky. Na žižkovském stadionu je přivítají Bohemians, kteří se v případě výhry mohou před svého soupeře posunout.

Pražský tým udivuje zejména domácími výsledky. Z posledních čtyř zápasů vyhrál třikrát, i v oslabení udolal Spartu. Naposledy však po špatném výkonu zaslouženě prohrál v Boleslavi. Obdobný výkon předvedly Bohemians i ve druhém kole na Střeleckém ostrově, kde získaly po bezbrankové nudě bod za remízu.

Tentokrát se dá od svěřenců trenéra Urbana čekat přeci jen ofenzivnější podívaná. Outsider ligy by v případě výhry mohl mít před zimou až osmibodový náskok na sestupové příčky. Utkání začne nejspíše stejná sestava, která se objevila v minulém kole.

Jihočeský tým pod vedením trenéra Tobiáše zažívá obdobnou sérii jako před patnácti lety. Pod stejným trenérem tehdy neprohrál prvních dvanáct kol a před zimní přestávkou byl na druhém místě. Letošní jedenáctizápasová série se ovšem skládá z obrovského množství remíz a z posledního místa se tak po změně trenéra posunul pouze o pět míst výše.

Na hřištích soupeře podzimní remízový král ještě nevyhrál. Po úvodních dvou porážkách následovalo hned pět nerozhodných výsledků, z toho třikrát diváci neviděli ani gól. Hostujícímu trenérovi bude chybět pouze stoper Hunal, který se zranil v posledním zápasu.
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Belaň - Macháček, Turtenwald, Horáček, Grznár - Dobeš, Demeter - Fenyk, Zoubek, Jeslínek - Kincl
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Riegel, Horejš, Hunal, Leština - Benát, Homoláč, Hílek, Šíma - Svátek, Sedláček
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.65 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Slavia Praha  (neděle 20:00)
Vedoucí Slavia odehraje poslední zápas tohoto podzimu v Příbrami, kde si bude chtít minimálně udržet osmibodový náskok před svými hlavními pronásledovateli. Dojde také ke střetu dvou nejlepších ligových kanonýrů mezi příbramským Huňou a slávistickým Necidem.

Příbram, figurující na dvanáctém místě, by ráda v neděli před televizními kamerami prodloužila svou vítěznou sérii čtyř domácích zápasů. Ale nebude to mít lehké s vedoucím celkem nejvyšší české fotbalové soutěže.

"Slavia je trochu jiná kategorie, ale my jsme doma dost sebevědomí a zase se budeme rvát. Nechceme podzimní část zakončit s prázdnýma rukama," zdůraznil trenér domácích Massimo Morales, jehož tým porazil sešívané naposledy před pěti lety. Do hry nezasáhnou marodi Oguzhan s Nohýnkem a otazník visí nad startem De Oliveiry.

Slavia v tomto týdnu absolvovala utkání Poháru UEFA v Žilině, kde opět nepředvedla takový výkon, jaký předvádí na českých trávnících. Ze Slovenska si odvezla bezbrankovou remízu a stále čeká v evropské soutěži na svou premiérovou trefu. Nyní se ale musí svěřenci Karla Jarolíma opět koncentrovat svou pozornost na domácí ligu.

"Liga nejde stranou. Hráči se dostali po cestování ze Žiliny do postelí sice až v pátek nad ránem, ale věřím, že se dáme dohromady," řekl trenér hostí Jarolím, jenž by mohl v sestavě počítat již s uzdravenými Šmicrem, Tavaresem a Černým. Naopak k dispozici určitě nebude zraněný Litteri.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Slavík - Thsiabola, Müller, J. Štochl, Mišun - Klesa, Tarczal, Borek, Pleško - Huňa, De Oliveira (Fantiš).
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Belaid, Latka, M. Jarolím, Švento - Ivana, Necid.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.65 - 3.25 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - FK Jablonec  (pondělí 17:15)
Dnes se půjde naposledy v tomto kalendářním roce na prvoligový fotbal. Závěrečný duel podzimu obstarají fotbalisté Ostravy a Jablonce. Domácí mužstvo jde za vítězstvím, které jej přiblíží k druhé Mladé Boleslaví na rozdíl jednoho bodu. Zato hosté budou chtít dát zapomenout na svou sérii tří proher na Bazalech.

Svěřenci domácího trenéra Karla Večeři mají v pondělí co napravovat. Jednak domácí remízu s Českými Budějovicemi a porážku na olomouckém Andrově stadiónu. Díky tomu přišli o lepší umístění, na kterém mohli přezimovat. Nyní jim patří třetí příčka, na níž pravděpodobně zůstanou. "My bychom chtěli povedený podzim dobře zakončit. Bude to těžký zápas, ale věřím, že se na něj dobře nachystáme. Musíme se proti utkání na Hané polepšit v koncovce. Bude to zase jiný duel, hodně napoví i terén," prohlásil Večeřa.

Jablonečtí hráči figurují na devátém místě a mohou si ještě polepšit. K tomu jim stačí i remíza, která by zajistila sedmé místo. Ta by také znamenala konec série tří proher na půdě Ostravy. "Jedeme na půdu týmu, který se netají ambicemi hrát o titul, je favoritem, ale to neznamená, že na hřiště půjdeme předem poraženi," vyhlásil trenér hostí František Komňacký, jenž se vrací na místo činu. Před čtyřmi lety slavil s Baníkem mistrovský titul.

Domácí budou postrádat zraněného Řezníka a do sestavy se vrací i uzdravený brankář Vašek, jenž ale nemá jistotu, že bude proti Jablonci chytat. Náhradník Buček jej totiž kvalitně zastoupil a trenér Večeřa ještě není pevně rozhodnut, koho postaví mezi tři tyče. Hosté nastoupí nejspíš kompletní, pouze visí otazník nad startem Zábojníka.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Marek, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Lička, Galásek, Otepka, Mičola - Svěrkoš, Střihavka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník (Krejčí), Pavlík, Huber, Hamouz - Michálek, Loučka, Eliáš, Klapka, Žofčák - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha15113137:1136
2.FK Mladá Boleslav1584321:1628
3.Baník Ostrava1583427:1527
4.Sigma Olomouc1575321:1726
5.Slovan Liberec1574421:1725
6.Sparta Praha1573522:1724
7.FK Jablonec1564515:1722
8.1. FC Brno1554617:1619
9.FK Teplice1554615:1419
10.Viktoria Plzeň1547419:1919
11.České Budějovice1539314:2018
12.1. FK Příbram1552817:2117
13.Bohemians Praha1551921:2916
14.SK Kladno153489:2213
15.Viktoria Žižkov15321016:2411
16.Tescoma Zlín1523108:259

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (40)

Přidat komentář
smazaný uživatel

libe-brno 0

Reagovat
risk je zisk

ne liberec-brno 3:1

Reagovat
sosna

tak Libe nejspíš nezaváhá, ale o to bude výhra Sigmy v Plzni cennější. Ve Zlíně na tom oraništi bude pro Bolku bod úspěchem, kěž by překvapilo Kladno, ale moc reálné to není...

Reagovat
soukup

libe - brno 0

plzeň - olomouc 0

zlin - bolka 2

sparta - kladno 1

Reagovat
satan_666

sparta - Kladno 0,dyť ty traqgédi nemaj ani kdo by dal gól,ty jejich útočníci sou pro srandu akorát

Reagovat
sosna

Reagovat
soukup

nějak to tam dotlačí a bude to drtivá výhra 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

co mi řeknete na těch 5 gólů?

Reagovat
smazaný uživatel

To je nějaké nedorozumění. Ale ne, Berger měl bohovskou mušku.

Reagovat
soukup

někdy se prostě zadaří, copak 5:0 někdo mohl od současné Sparty čekat?

Reagovat
risk je zisk

no ja si myslim ze jim sparta d atag 2-3 goly vic ne ale vyhraji urco

Reagovat
$dolar$

Takze dneska jdu opet na stadion takze to bude zase 2:0 pro Plzen Plzeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen!!!!! Goly: Kolar, Rezek

Reagovat
smazaný uživatel

Mě nenasereš

Reagovat
sosna

Reagovat
$dolar$

Ja vim, ja vim mel jsem dat hned 4:0 ale ja jim az tak neveril

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta - Kladno = 4:1 !!!!!!!! titul bude na letne,slavie to nezvladne a to je moc dobre SLAVIE DO H... !!!!

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Nenapravitelný snílek.

Reagovat
fantomas

1:2

Reagovat
sosna

Teplice dnes vyhrajou. A pak 2 plichty...

Reagovat
smazaný uživatel

Teplice - Žižkov = 10

Střížkov - Č. Budějovice = 02

Příbram - Slavia = 1 (Huňa to zařídí!)

Reagovat
smazaný uživatel

snílku

Reagovat
smazaný uživatel

proc?

Reagovat
smazaný uživatel

Teplice - Žižkov = 02

Střížkov - Č. Budějovice = 10

Příbra - Slavia = 2

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych pogratulovat Spartě k vítězství, protože porážet Kladno 5:0 neumí jen tak někdo. Problém Sparty je, že porazila tak akorát to Kladno.. Jsem zvědav, jak se obmění kádr, ale případný odchod Řepky bych nedoporučoval, ať je jaký je, tak na hřišti je dobrej..

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by místo Oliveiry hrál aspoň na chvilku Fantiš

Reagovat
smazaný uživatel

mate tam chybu teplice nevyhraly prvni zaps 3-0 ale dostaly 3-0 od žižkova ... takže neska 2 žižkov vYhraje ....

Reagovat
Tomanatura

Ne, Teplice první zápas porazily Budějovice 3:0

Reagovat
$dolar$

Tam je prvni vzajemny zapas se Zizkovem

Reagovat
Tomanatura

Jo ták, tak to jo

Reagovat
smazaný uživatel

4:0 !!!

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo by zajímavé, kdyby se opět rozjel známý psychický blok a slávistický kotel mohl opět skandovat PENALTY!!

Reagovat
smazaný uživatel

Střeštík je kretén

Reagovat
sosna

VELKÁ PRAVDA

Reagovat
soukup

neznám jedinýho fotbalistu, kterej by se v týhle situaci neskácel na zem

Reagovat
sosna

taky pravda, ale to nic nemění na tom, že ten šampon je ostuda ligy. já ho nesnáším už dlouho, co u nás v olmu předváděl za tyjátr...to byl hnus. Stejnej teplouš jako Geynaldo...

Reagovat
sosna

dneska snad Jablonec urve boda..

Reagovat
sosna

tak ne no..

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím vás, mám dotaz. Kdy začíná a končí přestupový termín pro Gambrinus Ligu ? Dík

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele