play off - čtvrtfinále
03.07.2021 18:00 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Kasper Dolberg (© AFP)

Česko na Euru končí, ve čtvrtfinále nestačilo na Dánsko

Velký krajíc si ukrojili čeští reprezentanti, když v prvním poločase čtvrtfinále evropského šampionátu inkasovali od Dánska dva góly. Po změně stran sice rychle snížil Patrik Schick, žádný velký tlak se ovšem nekonal a mezi nejlepší čtyřku nakonec prošli Seveřané.

Po sedmnácti letech se česká reprezentace opět utkala s muži ze země Shakespearova Hamleta a také dnes ji čekala náročná výzva. Vzpomínky na památné utkání, v němž zazářilo duo Koller - Baroš, trochu kalilo jen to, v jak dobré formě dnes Dáni byli. I díky případu kolem Eriksena si získávali soucit a podporu ostatních fandů a postupně i jejich respekt za své výkony.

Česká anabáze v dalekém Baku začala hodně smolně. V páté minutě totiž Čelůstka svedl souboj o míč s Kasperem Dolbergem a nizozemský sudí Kuipers odpískal chybně rohový kop pro Dány, i když se český obránce míče vůbec nedotkl. Řeklo by se jen hloupá maličkost. Jenže Stryger Larsen načechral míč do vápna na naprosto nehlídaného Thomase Delaneyho a ten balon umístil tvrdou hlavičkou do sítě - 1:0.

Trochu opařená česká družina se delší dobu nedokázala koncentrovat na utkání a na její především ofenzivní fázi to bylo vidět. Bez nápadu, energie a hlavně s přílišným respektem přistupovali Češi k soupeřovu vápnu. Schickův průnik do vápna na poslední chvíli zablokovala dánská obrana a na opačné straně si zase s Damsgaardovým atakem poradil vracející se Coufal.

Trenér Šilhavý sledoval nápor dánského národního týmu konkrétně projevený v 17. minutě, kdy Češi opět nedotáhli dánský útok vedený po straně. Thomas Delaney se znovu dostal ve vápně zcela nehlídán do zakončení, které ale kolenem poslal mimo. Ojedinělou českou šanci ve vápně Dánska zarazil Kasper Schmeichel, který vyběhl proti zakončení Tomáše Holeše.

Deset minut před koncem první půle si mohl bezvadný dárek k narozeninám nadělit Mikkel Damsgaard, jenže tenhle objev Sampdorie Janov pálil po sprintu s Čelůstkou jen do připraveného Vaclíka. Český brankář svou práci odváděl svědomitě, ale na všechno stejně nestačil.

Psala se 42. minuta, když Joakim Mæhle sprintoval po čáře a krásnou šajtlí nacentroval před bránu. Tam si naskočil Kasper Dolberg, před nímž nikdo nedokázal míč odklidit. Někdejšímu hráči Ajaxu stačilo nastavit nohu a Dánsko vedlo o dvě branky.

Češi potřebovali v útoku větší razanci i přesnost a proto se na hřiště dostavili Jankto s Krmenčíkem. Právě rána druhého jmenovaného začala druhou půli. Krmenčíkova jedovatá rána ale Schmeichela z míry nevyvedla. Rána Patrika Schicka už ale české fandy zvedla ze sedadel. Po ostrém centru od Coufala se Schick dostal před bránícího hráče a tečoval míč mimo Schmeichelův dosah - 2:1.

Postupem času se hra zase trochu uklidnila a z velké části za to mohla i viditelná únava na české straně. Někteří hráči "tahali nohy" už kolem hodiny hry. Krátce poté se do šance dostal střídající Youssef Poulsen, kterému vystavil stopku až Tomáš Vaclík.

Tenhle duel se do konce utkání ještě několikrát opakoval a vždy skončil lépe pro někdejšího hráče Sevilly. Českou zástavu mohl zvednout Souček, jenže těsně před ním odpálil míč po Barákově centru Schmeichel. Syn slavného otce pak ještě sledoval kolegu Vaclíka, jak brilantním výběhem zamezil ve skórování Mæhlemu. Česká republika se nakonec loučí s hlavou zdviženou. Dál jdou Dánové, kteří dnes byli nad síly českých lvů.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1922)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele