play off - čtvrtfinále
03.07.2021 21:00 CET
0 : 4
(0:1)

Reportáž

Harry Kane (© AFP)

Anglie skvělým nástupem do poločasů smetla Ukrajinu čtyřmi góly

Po nepříliš atraktivních výkonech s důrazem na defenzivu si anglický národní tým beze zbytku napravil pověst čtvrtfinálovým výkonem proti Ukrajině. Jeden z favoritů celého turnaje totiž kromě dalšího čistého konta zabral i směrem dopředu, a především díky gólové smršti na úvod obou poločasů nakonec postupuje do semifinále s Dánskem suverénní výhrou 4:0. Dvěma brankami se uvedl kapitán Harry Kane, po jedné trefě přidali Maguire s Hendersonem.

Gareth Southgate sice zůstal z velké části věrný stálicím základní sestavy z předešlých kol a navrátil do sestavy i Masona Mounta, jenž si odbyl preventivní koronavirovou izolaci, ovšem k jednomu překvapení přece jen sáhl. Po nepříliš přesvědčivých výkonech Phila Fodena a zranění jeho alternativy Bukaya Saky se vůbec poprvé na Euru ocitl v základní sestavě Albionu Jadon Sancho. Čerstvá posila Manchesteru United se sice nakonec na vysoké výhře svého týmu přímo nepodílela, přesto může být Southgate se Sanchovým aktivním výkonem, který poutal pozornost bránících hráčů, plně spokojen.

Vstup do zápasu Angličanům snad ani nemohl vyjít lépe. Potenciální penaltový incident na Mounta sice nechal sudího Brycha klidným, avšak hráči v bílém pokračovali v neúprosném nátlaku a jen o pár chvil později se dočkali brzkého průlomu skóre. Na svědomí jej neměl nikdo jiný než dosavadní tahoun Anglie Raheem Sterling, jenž si zkraje hřiště posunul míč do středu a ideálně načasovanou kolmicí vysunul Harryho Kanea, jenž byl u míče dřív než vyběhnuvší brankář Buščan a pohotově jej špičkou kopačky uklidil do sítě.

Teprve pak se ke slovu dostali i Ukrajinci prostřednictvím Jaremčuka, jehož vyslal do úniku lacinou chybou v rozehrávce Kyle Walker, avšak Jordan Pickford si s nedůraznou ranou z úhlu bezpečně poradil. Vyjma tohoto raritního výletu na útočnou polovinu však ukrajinští hráči i nadále zůstávali v hlubokém defenzivním bloku a po půlhodině hry se jejich manko málem zdvojnásobilo. Poté, co aktivní Sterling natropil v pokutovém území řádný chaos, se k zpola odraženému míči dostal Declan Rice a razantní pumelicí přinutil Buščana k nelehkému reflexivnímu zákroku.

Andrej Ševčenko na nepříznivý vývoj zápasu zareagoval změnou rozestavení, když zraněného Kryvcova nahradil Cygankov. Ukrajinská hra směrem dopředu díky tomu skutečně ožila, ovšem i tak následující šance na sklonku poločasu připadla znovu Angličanům. Další Sterlingova povedená kolmice pro změnu vyslala do úniku levého beka Shawa, jenž místo zakončení ještě pod sebou hledal Sancha a Buščan zvládl zakročit i tentokrát. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení favorita.

Jestliže se Angličanům povedl nástup do první půle, po změně stran svůj výkon v úvodních minutách vyšperkovali k dokonalosti. Takřka hned po restartu hry se z přímého kopu prosadil Harry Maguire, jemuž posadil míč na hlavu jeho klubový kolega Shaw, a než se opaření Ukrajinci stačili vzpamatovat, další precizní Shawův pas pro změnu procedil mezi nohama Buščana Harry Kane a už v 50. minutě tak uťal jakékoli pochyby o posledním semifinalistovi.

Zůstávalo jen otázkou, jaké bude konečné skóre, a ke smůle demoralizovaných Ukrajinců zůstával Albion i nadále při chuti. Kaneovu ostrou ránu levačkou sice Buščan mistrně vytěsnil konečky prstů, jenže z následujícího Mountova rohového kopu se opět ze vzduchu prosadil střídající Jordan Henderson, pro nějž šlo o vůbec první reprezentační zásah kariéry. Poté již Southgate s ničím neotálel a stáhl ze hry vytížené či karetně ohrožené hráče včetně Sterlinga, Shawa či dvougólového Kanea s výhledem na středeční duel s Dánskem.

Se čtyřbrankovým polštářem Angličané přece jen poněkud polevili a umožnili soupeři dostat se k příležitosti alespoň kosmeticky zmírnit nastalý debakl, ovšem Pickford si s Makarenkovou ranou zdálky poradil, a tak udržel čisté konto i v pátém zápase šampionátu.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (419)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele