Eredivisie - souhrn 2. kola: PSV opět suverénně

12.08.2022, 21:58, aktualizováno 14.08.2022, 18:45
Komentáře a souhrny
PSV Eindhoven před týdnem porazil Emmen a problémy neměl ani ve druhém kole. Ajax si snadno poradil s Groningenem a Twente přehrálo Sittard, jen bod má naopak Feyenoord. Stoprocentní zůstává také Alkmaar...

Sparta Rotterdam - AZ Alkmaar 2:3

14.08.2022 16:45

Góly: 1. Vito van Crooij, 59. Vito van Crooij - 45+1. Vangelis Pavlidis (pen.), 57. Dani De Wit, 65. Milos Kerkez

AZ po pohárových gólových hodech se skotským Dundee United (7:0) sehrálo nesrovnatelně vyrovnanější partii s houževnatou Spartou a nakonec může být rádo, že si z Rotterdamu odváží všechny tři body za výhru 3:2. Od úvodní minuty totiž prohrávalo a krátce po odehrané hodině hrálo se svým protivníkem nerozhodně (2:2), nakonec o jeho vítězství rozhodl Milos Kerkez gólem z 65. minuty.

Alkmaar se tak dobře naladil na play-off Konferenční ligy s portugalským Gil Vicente a v lize zůstává stoprocentní se šesti body, naopak domácí celek je s jediným bodem až jedenáctý. Přitom svěřenci trenéra Maurica Steijna vstoupili do nedělní dohrávky 2. kola naprosto fantasticky a už po osmi sekundách senzačně vedli, čímž navíc stanovili nový rekord v historii Eredivisie. O vůbec nejrychlejší branku se postaral domácí hrdina Vito van Crooij.

Ten na hranici ofsajdu převzal centr od Namliho, obešel brankáře Verhulsta a vzápětí zamířil do poloprázdné branky. Praporek pomezního rozhodčího sice nejprve vylétl vzhůru, ale po konzultaci hlavního sudího Jannicka van der Laana s videorozhodčím nakonec tento gól platil. Hosté se pak dlouhou dobu nemohli dostat do tempa, nicméně v nastaveném čase úvodního dějství přeci jen srovnali krok z pokutového kopu.

Van der Laan ho nařídil za nedovolený zákrok na řeckého šikulu Vangelise Pavlidise a právě on si následně postavil míč na penaltový puntík. Při penaltě zachoval chladnou hlavu a zavěsil přímo doprostřed branky za bezmocného gólmana Olija. Hosté alespoň na chvíli otočili vývoj dvanáct minut po změně stran. Po pasu z levého křídla a prodloužené hlavičce Pavlidise stanul před hranicí brankového území Dani de Wit a z první nekompromisně zamířil pod břevno.

Nicméně neuběhly ani další dvě minuty a bylo opět srovnáno. Podruhé v tomto utkání skóroval Vito van Crooij, když převzal famózní kolmici za defenzivu protivníka od De Guzmána a pak geniálně přeloboval bezmocného Verhulsta. Tato branka však nebyla Spartě nic platná, protože za dalších šest minut rozhodl na opačné straně Kerkez povedenou střelou z deseti metrů k bližší tyči.

Více informací k zápasu

FC Twente - Fortuna Sittard 3:0

14.08.2022 14:30

Góly: 22. Ricky van Wolfswinkel, 44. Joshua Brenet, 53. Virgil Misidjan

Celek z Enschede po překvapivém čtvrtém místu z předchozího ročníku pokračuje v dobrých výkonech také letos a po úvodním těsném vítězství s Nijmegenem (1:0) dokázal nyní přehrát také Fortunu. O svém úspěchu rozhodl již v prvním poločase, kde skóroval hned dvakrát, krátce po změně stran svůj náskok ještě pojistil. Naopak klub ze Sittardu po sympatickém výkonu s Ajaxem (2:3) podruhé vyšel bodově naprázdno a teď měl k bodovému zisku daleko.

Domácí výběr se tak dobře naladil na důležité play-off Konferenční ligy, ve kterém se utká s italskou Fiorentinou a za favorita považován není. V tomto nedělním střetnutí měl od začátku navrch a svou mírnou aktivitu přetavil ve vedoucí gól krátce po dvaceti odehraných minutách. Vůbec poprvé v této sezóně skóroval strůjce loňského úspěchu Ricky van Wolfswinkel, jenž po vynikajícím pasu Smala usměrnil svůj volej přímo do pravé šibenice.

Twente od tohoto okamžiku rozhodně nepolevilo a další trefu zaznamenalo minutu před vypršením základní hrací doby úvodního dějství. Do černého se trefil osmadvacetiletý obránce Joshua Brenet, který po přízemním pasu Virgila Misidjana zamířil po zemi přesně k levé konstrukci. Po změně stran se obrázek hry příliš neměnil, FC přidalo definitivní třetí trefu v 53. minutě.

Skórovat dokázal právě devětadvacetiletý útočník se surinamskými kořeny Misidjan, neboť se po kombinaci na jeden dotek s Vlapem ocitl sám před gólmanem van Oschem a bez větších potíží ho překonal. Ve zbývajícím průběhu se tento zápas spíše dohrával a Fortuna se vůbec na nic nezmohla. V základní sestavě domácího týmu opět odehrál celý zápas český reprezentant Michal Sadílek, útočník Václav Černý začal na lavici náhradníků a na trávník přišel v 83. minutě.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - FC Groningen 6:1

14.08.2022 14:30

Góly: 4. Steven Bergwijn, 28. Antony, 45. Steven Bergwijn, 57. Steven Bergwijn, 66. Kenneth Taylor, 87. Steven Berghuis (pen.) - 10. Cyril Ngonge

Obhájce mistrovského titulu Ajax si po minulém vybojovaném vítězství 3:2 na půdě Sittardu vedl mnohem lépe a podceňovanému Groningenu uštědřil obrovský debakl po výsledku 6:1. Hosté na první trefu favorizovaného protivníka ještě dokázali odpovědět, ovšem pak do přestávky inkasovali hned dvakrát a po změně stran kapitulovali dokonce třikrát. Amsterdamský klub se tedy vyhoupl na druhé místo tabulky s plným bodovým ziskem jen o skóre za vedoucí PSV.

Naopak svěřenci trenéra Franka Wormutha neuspěli podruhé za sebou, minule totiž neudrželi vedení 2:0 nad nováčkem z Volendamu a teď zaostávali za svým rivalem ve všech ohledech. Ajax vstoupil do nedělního střetnutí skvěle a hned svou první větší možnost ze 4. minuty přetavil ve vedoucí gól. Po vynikající práci Rensche na pravé straně si elegantně na prsa zpracoval balón Steven Bergwijn a pak nekompromisně zavěsil přímo pod břevno.

Groningen se vzápětí zmátožil a ani ne o šest minut později se dočkal nečekaného vyrovnání. Po rychlém brejku přihrál do volného prostoru Strand Larsen, balónu se vzápětí chopil Cyril Ngonge a ten přízemním pokusem překonal bezmocného brankáře Pasveera. Domácí si však vzali zpět ztracený náskok po necelé půlhodině hry a od té doby na trávníku naprosto dominovali. O jejich druhý gól se postaral Brazilec Antony.

Ten si po spolupráci s Álvarezem dovedl balón až před hranici pokutového území a následně nechytatelně zamířil do protější šibenice, gólman Verrips se jen naprázdno proletěl vzduchem. V poslední minutě základní hrací doby se podruhé v tomto utkání prosadil Bergwijn, jenž po vynikajícím centru Antonyho z levého křídla stanul zcela osamocen v brankovém území soupeře a prudkou hlavičkou nakonec se štěstím rozvlnil síť - 3:1.

Ajax rozhodně nepolevoval ani ve druhém dějství a dvanáct minut po přestávce definitivně rozhodl o svém úspěchu. Jeho čtvrtou branku zaznamenal zkušený jednatřicetiletý útočník Steven Berghuis, neboť se po pobídce srbského špílmachra Tadiće zbavil dvou bránících protihráčů a s naprostým přehledem se trefil do vzdálenějšího horního růžku mimo dosah Verripse. O devět minut později byl rozdíl ve skóre dokonce čtyřbrankový.

Teprve dvacetiletý mladíček Kenneth Taylor se po geniálním přistrčení od Brobbeyho ocitl za defenzivou Groningenu a sám před hostujícím brankářem nezaváhal, jelikož míč uklidil mezi jeho nohy přímo doprostřed branky. Od tohoto okamžiku se zápas spíše dohrával, i přesto dvě minuty před vypršením základní hrací doby skóroval favorit pošesté.

Po hlavičce Tadiće totiž zahrál nešťastně rukou ve vlastní šestnáctce norský obránce Määttä a rozhodčí Nijhuis bez váhání ukázal na penaltový puntík. K němu se postavil Berghuis a svou druhou branku tohoto duelu vsítil pohotovou přízemní střelou do protipohybu zoufalého Verripse.

Více informací k zápasu

FC Volendam - NEC Nijmegen 1:4

14.08.2022 12:15

Góly: 11. Daryl van Mieghem - 17. Elayis Tavşan, 19. Oussama Tannane, 76. Mikkel Duelund, 90. Jordy Bruijn

Nováček z Volendamu se vrátil do Eredivisie po třinácti letech a hned na úvod předvedl bojovný výkon v Groningenu, když dohnal dvoubrankové manko a domů si odvezl nesmírně cenný bod za remízu 2:2. Nyní naopak začal dobře proti jinému konkurentovi z Nijmegenu, ale o jednobrankové vedení záhy přišel a nakonec se musel před svým soupeřem sklonit ve vysokém poměru 1:4. Na první výhru v této sezóně si proto musí ještě počkat.

NEC naopak oproti prvnímu zápasu s Twente zářilo v ofenzívě a díky premiérové výhře se prozatím vyhouplo na solidní čtvrté místo tabulky. Přitom svěřenci trenéra Wima Jonka potěšili své fanoušky na stadionu Kras již po necelých deseti odehraných minutách. Mírného outsidera dostal do vedení Daryl van Mieghem, jenž obdržel vynikající pas za obranu protivníka od Benamara a pak chladnokrevně zamířil doprostřed odkryté branky.

Hosté však na sebe nenechali čekat s odpovědí příliš dlouho a ani na o šest minut později bylo srovnáno. Po autovém vhazování a dvou vyhraných hlavičkových soubojích napřáhl ze čtrnácti metrů Elayis Tavşan a svou levačkou propálil naprosto bezmocného brankáře Stankoviče. Neuběhly ani další dvě minuty a NEC dokonce bleskově otočilo vývoj, protože Oussama Tannane využil prodloužení hlavou od Pedra Marquese a síť vzápětí rozvlnil s pomocí protější tyče.

Domácí mohli nečekaně srovnat ještě do přestávky, ale osamocený Mühren smolně orazítkoval hlavou břevno. Volendam po změně stran marně dobýval dobře organizovanou defenzívu protivníka, naopak sám inkasoval třetí rozhodující úder zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Tentokráte se dokázal prosadit Mikkel Duelund, který po parádním centru Schöneho přelstil ofsajdovou past a poté nechytatelně zavěsil hlavou do vzdálenější šibenice. V poslední minutě základní hrací doby pečetil výhru Nijmegenu střídající Jordy Bruijn, jelikož po přesně načasované kolmici Duelunda bez potíží přeloboval vyběhnutého Stankoviče.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen 0:0

13.08.2022 21:00

Góly: -

Feyenoord před týdnem předvedl naprosto obdivuhodný výkon na půdě Vitesse a z Arnhemu si odvezl nesmírně cenné vítězství po výsledku 5:2, ale po prvním utkání na vlastním stadionu De Kuip opět spadl nohama na zem. S nevyzpytatelným Heerenveenem plnil úlohu jasného favorita, jenže i přes jasnou územní převahu i více vyložených možností neskóroval a s bezbrankovou remízou proto nemůže být v žádném případě spokojen.

Rotterdamský favorit tedy hned v úvodu nové sezóny zaznamenal ztrátu, naopak SC si udrželo neporazitelnost a po druhém nerozhodném výsledku 0:0 je v tabulce na devátém místě. Svěřenci trenéra Arneho Slota měli navrch od samého začátku a do vedení se mohli dostat ani ne po dvou odehraných minutách. Nejprve po odvráceném rohovém kopu z pravé strany pálil z dvaadvaceti metrů Timber a brankář Noppert měl co dělat, aby míč vytěsnil do zámezí.

Ihned na to po dalším pasu od rohového praporku hlavičkoval z hranice brankového území Rasmussen a ke své smůle orazítkoval pouze břevno. Domácí si vytvořili další slibnou šanci krátce po dvaceti odehraných minutách, jenomže nepříjemnou ránu Dilrosuna z hranice pokutového území skvěle vyboxoval do bezpečí Noppert. Od tohoto okamžiku tlak favorita polevil a obrázek hry se příliš neměnil ani po přestávce.

Domácí znovu zahrozili až v 65. minutě, kdy po sraženém pasu Kökçüa stanul zcela sám před hostujícím strážcem jiný střídající hráč Idrissi, jenže ten promarnil stoprocentní příležitost a jen trestuhodně napálil dobře postaveného Nopperta. Feyenoord výrazně přitlačil v závěrečných deseti minutách, avšak své nadějné šance neproměnili Toornstra, Trauner, Jahanbakhsh ani Giménez a výsledek se tak překvapivě nezměnil.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Cambuur Leeuwarden 0:0

13.08.2022 20:00

Góly: -

Utrecht se po velmi matném úvodním výkonu ve Waalwijku (2:2) nedokázal zvednout ani v domácím prostředí proti jinému outsiderovi z Cambuuru a po dalším nepřesvědčivém výkonu se s ním jen rozešel smírně v bezbrankovém poměru. Na konto si proto připsal svůj druhý bod a zatím to nevypadá, že by měl atakovat přímý postup do evropských pohárů. Naopak Cambuur alespoň částečně odčinil první nepovedený duel s Excelsiorem (0:2).

Sobotní utkání sice mělo šťávu a urodilo se v něm poměrně dost vyložených možností, ovšem ani jedna v síti neskončila. Favorizovaný výběr vedený trenérem Henkem Fraserem začal aktivněji a první nebezpečnější šanci si vypracoval již po necelých třech minutách, ale pohotový pokus zkušeného kanonýra Base Dosta dokázal ukrýt ve svých rukavicích pozorný brankář Virgínia.

Domácí si vytvořili další velkou příležitost v 10. minutě, jenomže zcela volný Redan selhal tváří v tvář proti Virgíniovi a z bezprostřední blízkosti ho nepropálil. Naprosto shodně dopadl souboj obou mužů za další čtyři minuty, když Redan podnikl sólo téměř od půlícího kruhu, avšak ani v tomto případě nezvolil dobré řešení a svým přízemním obstřelem pouze trefil nohu dobře postaveného hostujícího strážce.

Krátce po odehrané půlhodině selhal v tisíciprocentní pozici Van der Kust, neboť nikým neatakován nepochopitelně minul téměř prázdnou branku. Od tohoto okamžiku se hra vyrovnala a vyložených možností s přibývajícím časem ubývalo. Cambuur neproměnil svou nejslibnější šanci krátce po změně stran, kdy Jacobs zamířil o několik decimetrů vedle vzdálenější konstrukce, poté až do závěrečného hvizdu k ničemu zásadnímu nedošlo.

Více informací k zápasu

FC Emmen - RKC Waalwijk 1:1

13.08.2022 20:00

Góly: 58. Lucas Bernadou - 89. Julen Lobete

Před týdnem Emmen jasně prohrál na půdě favorizovaného PSV, teď ho každopádně čekal daleko přijatelnější protivník. A vážně nebyl daleko od svého premiérového vítězství v nové sezóně od opětovného postupu do Eredivisie. Waalwijk každopádně nesložil zbraně, když se dostal do nepříjemností jednobrankového manka, a v Drentsku v závěru ulovil alespoň bod.

Jako první zahrozil Emmen, a to prostřednictvím Assehnouna, který z hranice šestnáctky ostře vypálil, nicméně brankář Vaessen dokázal míč vyrážet do zámezí. Ve 35. minutě se pokoušel změnit dosud bezgólový stav taktéž jeho spoluhráč Zivkovic, jehož svým pasem pobídl zleva Hardeveld poté, co se elegantně zbavil bránícího Lelievelda, avšak hlavička nebyla přesná.

Klíčové okamžiky klání tak přišly na řadu až po přestávce. Bernadou podnikl sólo přes třetinu hřiště, následně předal balón na levou stranu k Romenymu, jeho přihrávku ve vápně obránce Gaari sklepl v podstatě pouze pro prvně jmenovaného, který pak zacílil nekompromisně do šibenice. Do té doby nevýrazný Waalwijk ovšem dokázal vydolovat přece aspoň plichtu, a to v 89. minutě. Kdyby přitom v 67. minutě proměnil svou velkou tutovku Diemers, který sám před Vaessenem selhal v koncovce, asi by byl odpor RKC definitivně zlomen. Nakonec však došlo na srovnání, Julen Lobete využil uvolnění od Jozefzoona, svého parťáka ze střídačky.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - PSV Eindhoven 2:5

13.08.2022 18:45

Góly: 14. Isac Lidberg, 80. Oliver Valaker Edvardsen - 3. Luuk de Jong, 45+3. Xavi Simons, 45+10. Armando Obispo, 76. Xavi Simons, 89. Joey Veerman

PSV se na začátku letošního ročníku musí vypořádat s velmi náročným programem, na druhou stranu momentálně zvládá svou situaci na jedničku a po hodně vyčerpávajícím souboji v předkole Ligy mistrů (3:2) nyní dominovalo také ve druhém vystoupení na ligové scéně, protože dokázalo přehrát houževnaté Go Ahead po divokém výsledku 5:2. Domácí dohrávali tento nedělní duel v deseti a více než šedesátiminutové oslabení je stálo příznivější výsledek.

Výběr vedený trenérem Reném Hakem tak zůstává bez jediného bodu a s hrozivým skóre 2:7 se propadl na samotné dno Eredivisie, naopak jeho favorizovaný protivník se rázem vyšvihl na vedoucí příčku o skóre před Excelsior. Svěřenci prozatím úspěšného kouče Ruuda van Nistelrooye začali naprosto fantasticky a již po necelých třech odehraných minutách vedli zásluhou hrdiny pohárového střetnutí s Monakem Luuka de Jonga.

Zkušený jednatřicetiletý útočník si po hezké kombinaci středem hřiště a následném centru Gakpa z levého křídla seběhl před branku a svou povedenou hlavičku usměrnil přímo k protější tyči. Neuběhlo však ani dalších jedenáct minut a domácí z ničeho nic srovnali stav. Přesnou mušku měl Isac Lidberg, jenž po zpětné hlavičce Matse Deijla stál ve správnou chvíli na správném místě a z první z hranice brankového území trefil vzdálenější spodní roh.

Go Ahead od tohoto okamžiku zodpovědně bránilo, nicméně svou situaci si výrazně ztížilo krátce po odehrané půlhodině. Obránce Deijl ve snaze zahrát míčem zasáhl hodně nešetrným způsobem jen kotník unikajícího Ledezmy a ostřílený rozhodčí Makkelie mu bez váhání ukázal přímou červenou kartu. PSV rozhodlo o svém tříbodovém zisku dvěma trefami v nastavení úvodního dějství.

Nejprve mu vrátil vedení Xavi Simons, který si po obrovském závaru v pokutovém území a nestřeleném břevně od De Jonga zpracoval míč elegantně na prsa a pak ho nechytatelně poslal k bližší konstrukci. O pár minut později se dokázal prosadit také Armando Obispo, neboť po perfektním pasu Simonse z pravé strany překonal marně se natahujícího gólmana De Langeho přesně umístěnou hlavičkou ze šesti metrů - 1:3.

Po změně stran tempo hry přeci jen opadlo a další góly byly k vidění až v závěrečných dvaceti minutách. Nejprve zaznamenal svůj druhý zásah nesmírně aktivní Simons, když po vynikající finální přihrávce Saibariho do volného prostoru překonal zoufalého De Langeho pohotovým obstřelem. V 80. minutě se domácí ještě zmohli na snížení díky křižné přízemní ráně norského útočníka Olivera Valakera Edvardsena, ale na více se už nezmohli.

Naopak minutu před vypršením základní hrací doby inkasovali popáté, jelikož bez potíží skóroval střídající záložník Joey Veerman. PSV bude mít příští kolo volno, aby se mohlo plně zkoncentrovat na play-off Ligy mistrů se skotským Rangers, Go Ahead by rádo vyválčilo své první body v Groningenu.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - SBV Vitesse 3:1

12.08.2022 20:00

Góly: 14. Reda Kharchouch, 20. Reda Kharchouch, 76. Kenzo Goudmijn - 29. Nikolai Baden Frederiksen

O takovém návratu mezi nizozemskou elitu se rotterdamskému Excelsioru ani nesnilo, neboť po úvodním překvapivém úspěchu na půdě Cambuuru (2:0) dokázal v domácím prostředí zaskočit favorizované Vitesse a v páteční předehrávce 2. kola ho porazil 3:1. Díky stoprocentnímu bodovému zisku se prozatím senzačně osamostatnil na vedoucí příčce, zatímco ambiciózní celek z Arnhemu klesl na samé dno Eredivisie s hrozivým skóre 3:8.

Výběr vedený trenérem Thomasem Letschem hoří na začátku nového ročníku v defenzívě, po úvodním debaklu s Feyenoordem (2:5) totiž inkasoval v Rotterdamu třikrát a momentálně tak disponuje nelichotivou bilancí čtyř obdržených branek na zápas. Domácí tým stejně jako v Leeuwardenu zvládl na jedničku první poločas a kvůli dvěma trefám Redy Kharchouche brzy vedl 2:0, po rychlém snížení soupeře rozhodl o svém vítězství třetím gólem čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Excelsior vstoupil do tohoto střetnutí s velkým odhodláním a po necelé čtvrthodině hry se nečekaně dostal do vedení. Po chybné rozehrávce Vitesse a následném pasu Horemanse se Kharchouch zbavil bránícího protihráče a zcela osamocen zblízka prostřelil naprosto bezmocného brankáře Houwena. Neuběhlo ani dalších šest minut a Kharchouch se prosadil podruhé. Tentokráte po přesně načasovaném centru Azarkana přelstil ofsajdovou past a po krátkém sólu umístil svůj lob přímo do levého spodního růžku.

Hosté se však za žádnou cenu nechtěli vzdát a ve 29. minutě snížili zásluhou dánského forvarda Nikolaie Badena Frederiksena, jenž se po průniku na levém křídle a následné tvrdé střele Manhoefa dostal k dorážce z dvanácti metrů a s přehledem ji umístil do sítě.

Domácí od tohoto momentu pečlivě bránili a o svém úspěchu definitivně rozhodli v 76. minutě, jelikož Kenzo Goudmijn po zpětné pobídce od Kharchouche zamířil po zemi k pravé konstrukci. V samém závěru ještě neudržel nervy na uzdě Sondre Tronstad, protože nevybíravě přišlápl kotník Drioueche a rozhodčí Bos mu po přezkoumání videozáznamu udělil přímou červenou kartu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax22009:36
 PSV Eindhoven22009:36
3.SBV Excelsior22005:16
4.FC Twente22004:06
5.AZ Alkmaar22005:26
6.Feyenoord Rotterdam21105:24
7.NEC Nijmegen21014:23
8.RKC Waalwijk20203:32
9.FC Utrecht20202:22
10.SC Heerenveen20200:02
11.Sparta Rotterdam20112:31
12.Cambuur Leeuwarden20110:21
13.FC Volendam20113:61
14.FC Emmen20112:51
15.FC Groningen20113:81
16.Fortuna Sittard20022:60
17.SBV Vitesse20023:80
18.Go Ahead Eagles20022:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
REPLIKATOR

2x 0:0 v nizozemské lize

Reagovat
AjaxFans

Antony Bergwijn taky pěkně

Reagovat
ladyboy arsenal

Ajax koupili Bergwijna

Reagovat
Salfovic
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele