Eredivisie - preview 2. kola: Ajax reaguje na výhru PSV

12.08.2022, 08:35, aktualizováno 14.08.2022, 09:08
Previews
Již v čase oběda vykopává nedělní program Eredivisie duelem mezi nováčkem z Volendamu a Nijmegenem. Hlavní chod se však servíruje až od 14:30, kdy se Groningen bude pokoušet zaskočit na jeho vlastním hřišti velkého favorita v podobě Ajaxu. Alkmaar cestuje do Rotterdamu za tamní Spartou, Twente čeká po postupu v Konferenční lize Fortuna Sittard...
FC Volendam - NEC Nijmegen  (neděle 12:15)
Nováček soutěže Volendam se vrátil mezi nizozemskou smetánku po dlouhých třinácti letech a svou obnovenou premiéru započal bojovným výkonem v Groningenu, kde senzačně dohnal dvoubrankové manko a nakonec vybojoval nesmírně cenný nerozhodný výsledek v poměru 2:2. Nyní se pokusí získat své premiérové vítězství proti Nijmegenu, který se chce pohybovat ve středu tabulky a určitě se pokusí vyhnout sestupovému pásmu.

Volendam loni obsadil ve druhé lize druhou příčku s pětasedmdesáti body a za vítězným Emmenem zaostal o propastných osm bodů, i přesto se radoval z vytouženého postupu do Eredivisie. Trenér Wim Jonk vede tým od roku 2019 a dostal důvěru i v nejvyšší soutěži, kromě příchodu několika volných hráčů se kádr až zase tolik nezměnil. Jeho svěřenci prohrávali v Groningenu po pětatřiceti minutách 0:2, pak ovšem zabrali a remíza pro ně byla odměnou za tvrdou práci.

Nedělní duel s Nijmegenem by měl být nesmírně vyrovnaný, jelikož protivník v prvním utkání dlouho vzdoroval favorizovanému Twente a o bodový zisk přišel až v nastaveném čase (0:1). NEC se vrátilo do Eredivisie v uplynulém ročníku a s konečným jedenáctým místem mohlo být celkem spokojeno. Oba celky na sebe naposledy narazily v sezóně 2020/2021 ještě v Eerste Divisie a v obou případech byl úspěšnější Nijmegen (3:1 a 1:0).

Hostující lodivod Rogier Meijer se musí obejít bez Bruijna, De Wolfa a Mattssona, naopak svou premiéru v novém působišti by si mohl odbýt zkušený brankář Cillessen a také obránce Sandler. Jonk nenasadí Buura, Flinta, Jamese, Twigta a Douiriho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.75 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - Fortuna Sittard  (neděle 14:30)
Twente po dlouhé době bojuje od začátku sezóny hned na dvou frontách a zatím může být celkem spokojeno. Na ligové scéně sehrálo velmi vyrovnaný souboj s Nijmegenem a díky pozdní trefě Sema Steijna zvítězilo nejtěsnějším poměrem 1:0. Ve 3. předkole Konferenční ligy nedalo šanci srbskému Čukarički a po jasných výhrách 3:1 a 4:1 postoupilo do závěrečného play-off, ve kterém se utká s italskou Fiorentinou.

Těsně před náročným dvojzápasem s italským favoritem ho čekají další povinnosti na ligové scéně a proti Fortuně bude považováno za favorita. Twente v poslední době nepřivedlo žádnou výraznou posilu, na druhou stranu má dostatečně široký kádr na to, aby nabitý program zvládlo. V základní sestavě by se měl znovu objevit český reprezentační obránce Michal Sadílek a minimálně na lavičce by mohl začít forvard Václav Černý.

Úspěšný trenér Ron Jans věří, že se jeho svěřenci se všemi aktuálními nástrahami vypořádají. "Pokud na to nejste zvyklí, tak hrát i tři utkání během jednoho týdne není vůbec nic jednoduchého. Koncentraci musíme dělit mezi ligu i evropské poháry a je nutné si na to co nejdříve zvyknout. Fortuna skvěle zvládá obrannou činnost a spoléhá na rohové kopy i rychlé brejky, opatrnost proto musí být na prvním místě," nastínil Jans své plány.

Celek ze Sittardu loni dlouho bojoval pouze o záchranu a nakonec doslova vyválčil patnáctou příčku s pětatřiceti body, před šestnáctým Heraclesem skončil o jediný bod. Letos začal s mistrovským Ajaxem a předvedl výborný výkon, jenomže i přes dva vstřelené góly na body nedosáhl a amsterdamskému gigantovi podlehl 2:3. Twente se na Fortunu dlouhodobě nedaří, jelikož s ní prohrál třikrát za sebou. Jans nemůže využít služeb Van Leeuwena, Bramy a Staringa, jeho protějšek Sjors Ultee má k dispozici kompletní kádr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.42 - 6.54
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - FC Groningen  (neděle 14:30)
Bude tomu skoro patnáct let, co Groningen naposledy uhrál nějaký cenný výsledek na půdě Ajaxu. Pokaždé, když zavítal od září roku 2007 do hlavní nizozemské metropole, prohrál. A jestliže v drtivé většině případů plnil roli outsidera, pak se teď na jeho pozici nic moc nemění. Úřadující šampion Eredivisie každopádně buduje nový tým a ne vše mu může dobře fungovat.

Takový fakt před týdnem potvrdila třeba i Fortuna, která dokázala amsterdamského giganta držet slušně na uzdě celý první poločas. Nakonec přece de Godenzonen přetavili vítězství na svou stranu, je nicméně potřeba říci, že k jakési úplné fotbalové harmonii zřejmě dojde až za pár týdnů, kdy domácí stratég Alfred Schreuder mužstvu vštěpí alespoň základní prvky svých myšlenek. V Sittardu se zkrátka ukázalo, že domácí mají jednoznačně stále na čem pracovat.

Groningen v prvním utkání nové sezóny pouze plichtil s nováčkem soutěže z Volendamu, a to přitom nad svým soupeřem vedl o dva góly. Sice tak utnul nelichotivou sérii sedmi porážek za sebou z loňského ročníku, představoval si ovšem asi přece blyštivější rezultát. Celek ze severu Nizozemska jako by situaci podcenil, takže premiéra novému kouči Frankovi Wormuthovi na lavičce Trots van het Noorden mohla trochu zhořknout.

"Ten duel nám ale nabídl také mnoho pozitivního," nechtěl hostující šéf lavičky výkon svého družstva vyloženě kritizovat. "Určitě jsme natipovali ty oblasti, ve kterých se musíme zlepšit. Jen je opravdu škoda té remízy, měli jsme totiž dostatek šancí, abychom Volendam porazili, vytvořili si dobrý náskok," mrzelo ho.

Ajax se čerstvě musí vypořádat s nepříjemnostmi ohledně záložníka Mohammeda Ihattarena. Ten totiž kvůli osobním problémům není součásti mužstva. V co ony potíže konkrétně ústí, nechtěl ale komentovat blíže ani sám Schreuder. "Opravdu vám nemůžu něco bližšího sdělit. Probíhají určité pohovory," suše odpověděl. "Nemáme jasno. Nevím, co se děje. Jsem rád, že takového hráče mám v kádru, jenže teď jdou události po jiné trajektorii. Uvidíme," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.46 - 18.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - AZ Alkmaar  (neděle 16:45)
Alkmaar po nepříliš povedené loňské sezóně má na domácí scéně rozhodně co napravovat a vstup do nového ročníku mu celkem vyšel, i když jeho výkony nebyly vždy stoprocentní. V dosavadních pěti odehraných duelech čtyřikrát zvítězil a k tomu utrpěl jednu porážku, nyní se pokusí navázat na vítězný začátek s Go Ahead Eagles (2:0) proti rotterdamské Spartě. Ta minulé kolo otevřela nový ročník a v Heerenveenu vybojovala bod za bezbrankovou remízu.

Domácí celek se i v této sezóně bude chtít především zachránit a jakékoli umístění okolo středu tabulky by pro něj bylo velkým úspěchem. Rotterdamský klub vloni obsadil čtrnácté místo s pětatřiceti body, nicméně prvoligovou příslušnost si udržel až díky úchvatnému závěru, jelikož v pěti závěrečných zápasech vybojoval úctyhodných jedenáct bodů. Teď bude plnit úlohu jasného outsidera, protože jeho protivník má ty nejvyšší ambice.

AZ kromě jednoho utkání v Eredivisii absolvovalo další čtyři střetnutí v předkolech Konferenční ligy. Nejprve si snadno poradilo s týmem FK Tuzla City (1:0 a 4:0), vzápětí po neúspěšném vystoupení na skotské půdě s Dundee United (0:1) předvedlo diametrálně odlišný výkon a svého soupeře deklasovalo vysokým poměrem 7:0. V loňském ročníku byl o něco úspěšnější favorit, jenž získal čtyři body za úvodní výhru 3:1 a následnou remízu 1:1.

Trenér Pascal Jansen očekává, že jeho svěřence by mohlo vysoké vítězství výrazně nabudit. "Dařilo se nám v ofenzívě a téměř každá velká šance skončila gólem, což se proti Spartě určitě nemusí opakovat. Musíme opět pracovat na sto procent a já pevně věřím, že si přeneseme dobrou formu i do tohoto zápasu." Jansen momentálně postrádá Sugawaru, Karlssona a Odgaarda, Sparta nemůže počítat s Jansem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.33 - 3.55 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Go Ahead Eagles - PSV Eindhoven  (sobota 18:45)
PSV vstoupilo do tohoto ročníku tou správnou nohou a zatím si připisuje na konto jeden úspěch za druhým, nicméně momentálně se musí vyrovnat s náročným programem a v nejbližších týdnech ho tak nic jednoduchého nečeká. Po dramatické odvetě 3. předkola Ligy mistrů musí zmobilizovat síly na ligovou scénu, jelikož zavítá na půdu nevyzpytatelného celku z Deventeru Go Ahead Eagles.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye nejprve ovládli nizozemský superpohár po úspěšné přestřelce v Amsterdamu nad Ajaxem (5:3), vzápětí si v Eredivisii snadno poradili s Emmenem (4:1) a v úterý postoupili do závěrečného předkola o Ligu mistrů, neboť po úvodní remíze 1:1 v Monaku dokázali na domácí půdě srovnat na 2:2 minutu před vypršením základní hrací doby a v prodloužení rozhodl o jejich úspěchu kanonýr Luuk de Jong.

"Máme za sebou hodně těžký zápas, ve kterém jsme ukázali naší mentální sílu, a jsem velmi rád, že jsme postoupili do play-off o Ligu mistrů. Tento souboj nás stál hodně fyzických sil, ale po psychické stránce jsme na tom opravdu skvěle a pevně věřím, že dobrou formu prokážeme i proti Go Ahead. Bude to zcela jiné utkání než proti Monaku, pozor si musíme dát na standardní situace našeho protivníka," uvedl s velkou úlevou v hlase Van Nistelrooy.

Domácí výběr v součtu s uplynulou sezónou prohrál v šesti soutěžních duelech za sebou, v úvodním kole nedokázal najít recept na silný Alkmaar a podlehl mu po výsledku 0:2. S PSV má z dlouhodobého hlediska vzájemných střetnutí hrůzostrašnou bilanci, neboť s ním od roku 1992 v patnácti případech jen jednou remizoval a hned čtrnáctkrát prohrál, na jakýkoli bodový zisk proti eindhovenskému gigantovi čeká více než sedmadvacet let.

Kouč Go Ahead René Hake nemá k dispozici Nauberse, Rashaana Fernandese, Berdena a Markela, hosté se musí obejít bez Boscagliho, Maduekeho, Vertessena a Carlose Viníciuse.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.40 - 4.69 - 1.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Utrecht - Cambuur Leeuwarden  (sobota 20:00)
Loňský nováček z Leeuwardenu se v předešlém ročníku pohyboval ve středu tabulky a se svým vystoupením mohl být spokojen, jenomže o nováčcích obecné platí, že druhá sezóna mezi elitou je pro ně velmi ošemetná a první duel to potvrdil. Cambuur totiž selhal před vlastními fanoušky s letošním rotterdamským nováčkem Excelsiorem (0:2) a teď se pokusí vylepšit si reputaci na půdě ambiciózního Utrechtu, i když je považován za jasného outsidera.

FC letos vyhlásilo jasný cíl a tím je návrat do evropských pohárů, nicméně ani jemu vstup příliš nevyšel. Svěřenci trenéra Henka Frasera totiž vůbec nezvládli první poločas ve Waalwijku a rázem prohrávali o dvě branky. Teprve po poločasovém příchodu kanonýra Base Dosta se přeci jen zlepšili a právě díky dvěma trefám zkušeného třiatřicetiletého forvarda zachránili alespoň remízu 2:2.

"Bas byl naprosto skvělý a všichni dobře víme, že nám může hodně pomoci, na druhou stranu to sám bez podpory spoluhráčů určitě nezvládne. První poločas s Waalwijkem byla katastrofa, pak jsme si ale některé věci vysvětlili a náš výkon se diametrálně lišil. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, avšak teď se už plně koncentrujeme na další utkání s Cambuurem a hodláme ho zvládnout," vyjádřil se Fraser s očekáváním v hlase.

Utrecht se momentálně musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí St. Jago, Ramselaar, Van de Streek, Warmerdam, Hendriks a nově i Van der Hoorn, jenž si ve Waalwijku vážně poranil koleno. Hosté postrádají Gullita, Van der Watera a Bergsmu. Loni ve vzájemných střetnutích byl vždy úspěšný domácí tým - v podzimní části nejprve uspěl Cambuur (2:1), nicméně v odvetě se radoval z výhry favorit (3:2).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.49 - 5.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Emmen - RKC Waalwijk  (sobota 20:00)
Emmenu po co nejrychlejším možném návratu do Eredivisie nevyšla premiéra v této sezóně nijak dobře, na druhou stranu se s body z půdy PSV, kandidáta na celkový triumf, rozhodně nepočítalo. Teď ho každopádně čeká po papírové stránce daleko přívětivější sok. Waalwijk se v úvodním kole představil proti Utrechtu a uhrál po solidním výkonu zajisté cennou remízu.

Mužstvo kouče Josepha Oostinga přitom nebylo daleko o samého tříbodového výsledku, až v závěru se podařilo protivníkovi srovnat. Zkrátka velká škoda pro hosty, že neudrželi vedení o dvě branky, které si utvořili už během prvního poločasu. Nyní tak nebudou mít sebemenší důvod nevěřit si v Drentsku proti výběru, s nímž by asi dlouhodobě měli soupeřit o záchranu.

Domácí se po minulé třígólové porážce usadili na poslední příčku tabulky, stejným poměrem padlo v úvodním kole už jenom Vitesse. "Proti PSV jsme ovšem nehráli prvních dvacet minut vůbec špatně," hledal pozitiva domácí stratég Dick Lukkien. "Jsem však hodně nespokojený, jakým způsobem jsme ty branky inkasovali. Byli jsme pak velmi rychle úplně mimo hru. I po přestávce jsme pak reagovali dobře. Plně respektuji RKC, i s malými prostředky dokáže vždy dát do kupy tým s jasnou tváří. Odchody Jense Odgaarda a Ahmeda Touby ho ale oslabily."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.59 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen  (sobota 21:00)
Feyenoord se loni namlsal finálovou účastí v Konferenční lize a letos by se po šesti letech chtěl vrátit na mistrovský trůn Eredivisie. V konkurenci Ajaxu, PSV nebo Alkmaaru to opět nebude mít vůbec jednoduché, na druhou stranu mu vyšel vstup do nového ročníku a na střelecké hody s Vitesse (5:2) by rád navázal i proti Heerenveenu. SC naopak zaváhalo a hned v úvodu pouze remizovalo s jiným rotterdamským týmem Spartou (0:0).

Domácí výběr i letos vede úspěšný trenér Arne Slot, který po svém příchodu z Alkmaaru na začátku minulého ročníku tým výrazně pozvedl. Kromě obrovského úspěchu ve třetím nejprestižnějším evropském klubovém poháru dovedl rotterdamský velkoklub na ligové scéně na třetí místo zaručující přímou účast v základní skupině Evropské ligy a nyní se tak až do začátku září může plně koncentrovat jen na ligové souboje.

V prvním duelu hrál poměrně dlouho vyrovnanou partii v Arnhemu, pak ale udeřil dokonce třikrát během pouhých osmi minut a nakonec se radoval z vysoké výhry. "V prvním poločase to z naší strany nebylo stoprocentní a hlavně s defenzivní činností jsme nebyli úplně spokojeni, ovšem za druhé dějství musím hráčům vyseknout poklonu. Heerenveen minimálně bude stejně nepříjemným soupeřem a my opět musíme předvést koncentrovaný výkon," prohlásil Slot s jasným plánem.

"Srdíčka" si naposledy zahrála evropské poháry v sezóně 2012/2013 a letos by desetileté čekání konečně ráda ukončila, jenže první zápas jim nevyšel. Ve vstupním utkání totiž předvedli bezkrevný výkon a museli se spokojit jen s nerozhodným výsledkem. V minulém ročníku na Feyenoord neměli, jelikož s ním jednoznačně prohráli v obou vzájemných střetnutích (1:3 a 0:3).

Slot oproti předchozímu týdnu již nemůže počítat se Senesim, jenž za astronomických 15 miliónů eur odešel k nováčkovi anglické Premier League Bournemouthu, náhradou by se mohl stát slovenský reprezentační obránce hájící barvy pražské Sparty Dávid Hancko. Domácí postrádají zraněné duo Kökcü - Wieffer a k dispozici ještě nejsou ani nové posily Marcos López se Santiagem Giménezem. Heerenveen naopak může počítat s kompletním kádrem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.32 - 8.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - SBV Vitesse  (pátek 20:00)
Páteční předehrávka 2. kola má mírného favorita, nicméně vzhledem k výsledkům úvodních zápasů o tom může leckdo pochybovat. Nováček soutěže Excelsior totiž vstoupil do nejvyšší soutěže po tříleté pauze naprosto skvěle a na konto si připsal tři body za překvapivé vítězství 2:0 na půdě Cambuuru. Naopak ambiciózní Vitesse při své cestě za návratem do evropských pohárů selhalo a před vlastními fanoušky utrpělo debakl 2:5 s favorizovaným Feyenoordem.

Nyní se svěřenci německého trenéra Thomase Letsche pokusí uspět proti méně slavnějšímu rotterdamskému celku, ovšem ani v tomto případě je nic jednoduchého nečeká. SBV nepředvedlo v Leeuwardenu úplně optimální výkon a téměř po celý průběh se spíše bránilo, ale fungovaly mu rychlé protiútoky a po dvou trefách v úvodním dějství již udrželo těsný náskok až do závěrečného hvizdu.

Hostující celek proti Feyenoordu vedl a pak srovnal na 2:2, nicméně vzápětí inkasoval hned třikrát během osmi minut a bylo po nadějích. Oba celky na sebe naposledy narazily před více než rokem ve čtvrtfinále národního poháru a z těsného vítězství v poměru 1:0 se radoval klub z Arnhemu. Letsch se bude muset obejít bez zraněného Schuberta, Excelsior kvůli červené kartě v předchozím duelu nenasadí Chacóna a na marodce se nacházejí Ayoub s Agrafiotisem.

"Soupeř sice nemá na papíře tak kvalitní tým jako my, na druhou stranu hned na úvod prokázal, že to se záchranou myslí vážně. Po celých devadesát minut předváděl soustředěný výkon v defenzívě. Velmi nebezpečné jsou jeho brejky, na které si vskutku musíme dát velký pozor. Teď už chceme zapomenout na nepovedený souboj s Feyenoordem, i když by se nějaká pozitiva hlavně v prvním poločase určitě našla," prohlásil Letsch klidným hlasem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.84 - 4.14 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam11005:23
2.PSV Eindhoven11004:13
3.SBV Excelsior11002:03
 AZ Alkmaar11002:03
5.AFC Ajax11003:23
6.FC Twente11001:03
7.FC Utrecht10102:21
 FC Groningen10102:21
 RKC Waalwijk10102:21
 FC Volendam10102:21
11.SC Heerenveen10100:01
 Sparta Rotterdam10100:01
13.Fortuna Sittard10012:30
14.NEC Nijmegen10010:10
15.Go Ahead Eagles10010:20
 Cambuur Leeuwarden10010:20
17.SBV Vitesse10012:50
18.FC Emmen10011:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
Pipo123

Pozerám na Ajax a ten tam má pár bežcov, slušných futbalistov a potom je tam ten Antony, strašná jeba hráčik

Reagovat
AjaxFans

Dobrý zápas neé?

Reagovat
Pipo123

Jo hráte super, ako hovorím ten Antony je super, ten pôjde za veľkú pálku niekde do PL

Reagovat
AjaxFans

Třeba do United? Jj,šikovný hráč

Reagovat
Pipo123

Presne hráč pre nich, ale tam by ho zabili

Reagovat
afc ajax

Konečne AJAX ktorý MILUJEM

Reagovat
AjaxFans

Dobrá drtička

Reagovat
afc ajax

Nebyť BLIND - A tak som aj kľudný.

Reagovat
AjaxFans

Co říkáš na Bergwijna?

Reagovat
afc ajax

Pomaly zapadá do mužstva, dávam mu 2 mesiace a bude to ok. Potrebujeme takého zakončovateľa.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele