základní část, 2. kolo
13.08.2022 18:45 CET
2 : 5
(1:3)

Reportáž

PSV si v Deventeru zastřílelo a po výhře 5:2 se vyhouplo do čela Eredivisie

PSV se na začátku letošního ročníku musí vypořádat s velmi náročným programem, na druhou stranu momentálně zvládá svou situaci na jedničku a po hodně vyčerpávajícím souboji v předkole Ligy mistrů (3:2) nyní dominovalo také ve druhém vystoupení na ligové scéně, protože dokázalo přehrát houževnaté Go Ahead po divokém výsledku 5:2. Domácí dohrávali tento nedělní duel v deseti a více než šedesátiminutové oslabení je stálo příznivější výsledek.

Výběr vedený trenérem Reném Hakem tak zůstává bez jediného bodu a s hrozivým skóre 2:7 se propadl na samotné dno Eredivisie, naopak jeho favorizovaný protivník se rázem vyšvihl na vedoucí příčku o skóre před Excelsior. Svěřenci prozatím úspěšného kouče Ruuda van Nistelrooye začali naprosto fantasticky a již po necelých třech odehraných minutách vedli zásluhou hrdiny pohárového střetnutí s Monakem Luuka de Jonga.

Zkušený jednatřicetiletý útočník si po hezké kombinaci středem hřiště a následném centru Gakpa z levého křídla seběhl před branku a svou povedenou hlavičku usměrnil přímo k protější tyči. Neuběhlo však ani dalších jedenáct minut a domácí z ničeho nic srovnali stav. Přesnou mušku měl Isac Lidberg, jenž po zpětné hlavičce Matse Deijla stál ve správnou chvíli na správném místě a z první z hranice brankového území trefil vzdálenější spodní roh.

Go Ahead od tohoto okamžiku zodpovědně bránilo, nicméně svou situaci si výrazně ztížilo krátce po odehrané půlhodině. Obránce Deijl ve snaze zahrát míčem zasáhl hodně nešetrným způsobem jen kotník unikajícího Ledezmy a ostřílený rozhodčí Makkelie mu bez váhání ukázal přímou červenou kartu. PSV rozhodlo o svém tříbodovém zisku dvěma trefami v nastavení úvodního dějství.

Nejprve mu vrátil vedení Xavi Simons, který si po obrovském závaru v pokutovém území a nestřeleném břevně od De Jonga zpracoval míč elegantně na prsa a pak ho nechytatelně poslal k bližší konstrukci. O pár minut později se dokázal prosadit také Armando Obispo, neboť po perfektním pasu Simonse z pravé strany překonal marně se natahujícího gólmana De Langeho přesně umístěnou hlavičkou ze šesti metrů - 1:3.

Po změně stran tempo hry přeci jen opadlo a další góly byly k vidění až v závěrečných dvaceti minutách. Nejprve zaznamenal svůj druhý zásah nesmírně aktivní Simons, když po vynikající finální přihrávce Saibariho do volného prostoru překonal zoufalého De Langeho pohotovým obstřelem. V 80. minutě se domácí ještě zmohli na snížení díky křižné přízemní ráně norského útočníka Olivera Valakera Edvardsena, ale na více se už nezmohli.

Naopak minutu před vypršením základní hrací doby inkasovali popáté, jelikož bez potíží skóroval střídající záložník Joey Veerman. PSV bude mít příští kolo volno, aby se mohlo plně zkoncentrovat na play-off Ligy mistrů se skotským Rangers, Go Ahead by rádo vyválčilo své první body v Groningenu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele