Eredivisie - preview 9. kola

04.10.2019, 08:30, aktualizováno 06.10.2019, 12:52
Previews
Ajax chce na začátek nedělního programu naplnit úlohu favorita v Den Haagu, zatímco odvěký rival PSV Eindhoven o několik hodin později vyběhne do akce proti Venlu. Feyenoord si chce vylepšit náladu v Sittardu, další výhru hodlá přidat Alkmaar...
ADO Den Haag - AFC Ajax  (neděle 12:15)
Pokud pro tento víkend hledáte potenciální demolici, proč si nevsadit zrovna na Ajax proti ADO Den Haag? Poslední dva vzájemné zápasy skončily výsledkem 5:1 pro amsterdamské favority a nedávná forma obou stran nasvědčuje spíše pokračování trendu...

Ještě v únoru 2018 přitom haagští v Johan Cruijff Areně uhrávali pěknou remízu 0:0. V loňské sezoně se však cosi zvrtlo, když Ajax proti ADO uplácal souhrnné skóre 10:2. Žádného specialistu na Den Haag přitom napříč oběma zápasy nenašel, zato Donny van de Beek, Hakim Ziyech i Kasper Dolberg zaznamenali po dvou gólech.

Na druhou stranu, pokud bychom měli v dosavadním průběhu sezona ADO mermomocí pátrat po nějakém vzorci, čeká teď Ajax kruté vystřízlivění a vůbec první soutěžní porážka v sezoně. Den Haag totiž začal třemi prohrami, pak dvakrát vyhrál, navázal dalšími třemi prohrami, a teď... by tak logicky měly přijít dva triumfy.

Při fazóně Ajaxu se tomu však vážně nechce věřit. Senzace loňského ročníku Ligy mistrů možná v létě oslabila, ale to jí zatím nijak nepřekáží - ve všech soutěžích už amsterdamští odehráli patnáct zápasů a jen čtyřikrát přitom nevyhráli. Na přemožitele marně čekají; naposledy vybrakovali Valencii 3:0.

V onom utkání Ligy mistrů přitom v základní sestavě nefiguroval hvězdný David Neres, což by se teď mělo změnit. Ajax bude proti ADO usilovat o natažení vlastní neporazitelnosti s tímto soupeřem na 17 duelů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 23.70 - 11.70 - 1.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fortuna Sittard - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
V nováčkovské sezoně nemuseli ani do baráže, ale tentokrát to na ní zatím rozhodně vypadá. V Eredivisie je prozatím slabší akorát RKC Waalwijk, který z devíti zápasů získal jediný bod. Fortuna Sittard je na tom ovšem podobně - Feyenoordu čelí na pouhých třech bodech a 21 inkasovaných gólech...

Stejně jako Waalwijk přitom Fortuna čeká na svou první výhru v sezoně a v součtu s tou minulou neslavila vítězství už jedenáctkrát v řadě. Feyenoord je mezitím venku už šestkrát v řadě v Eredivisie neporažen a jeho současná série zahrnuje právě i květnový výlet do Sittardu (4:1).

Fortuna naposledy brala bod za bezbrankovou remízu a Sjors Ultee nejspíš nebude příliš rotovat. Ani si to nemůže úplně dovolit, protože mu není k dispozici kvarteto Carbonell-Dianessy-Dammers-Fernandes. Stam naproti tomu postrádá akorát obránce Svena van Beeka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.19 - 5.79 - 1.34
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - VVV Venlo  (neděle 16:45)
PSV Eindhoven by čistě papírově měla v neděli čekat jednoduchá šichta. Třinácté Venlo se totiž poslední dobou řadí k těm nejoblíbenějším soupeřům vicemistrů, když s nimi ve všech soutěžích prohráli už osmkrát v řadě, přičemž se šestkrát ani gólově neprosadili...

Z posledních deseti soutěžních duelů PSV nedotáhlo do vítězného konce akorát domácí derby s Ajaxem, a tak do tohoto utkání půjde plné sebevědomí. Donyell Malen má v domácí soutěži průměr gólu na zápas a celkem se po opětovném úřadování v tomto týdnu trefil už čtrnáctkrát. Steven Bergwijn připravil už pět ligových gólů svého týmu a navazuje na skvělou sezonu 2018/19, po níž ho překvapivě nekoupil lepší klub.

Venlo do sezony odstartovali výtečně, když díky tříbodovému výkony Johnatana Opokua vyhrálo 3:1 nad Waalwijkem. Od té doby však VVV zvítězilo jen dvakrát a sám Opoku stále ne a ne opustit marodku. To platí také pro tento zápas, kdežto Van Bommelovi schází v první řadě útočník Gastón Pereiro.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.54 - 19.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - AZ Alkmaar  (neděle 16:45)
Willem II se po úvodních čtyřech kolech nacházel v popředí tabulky, jenže pak na řadu přišly horší výsledky, a tak se propadl do středu průběžného pořadí. Aby se navrátil do vyšších pater, musel by nějakým způsobem uspět proti Alkmaaru, a to určitě nebude jednoduché. Vždyť jeho soupeř ve čtvrtek remizoval se slavným Manchesterem United.

Hosté prožívají opravdu povedený vstup do této sezóny. Na kontě mají od konce července, kdy započali své působení předkolem Evropské ligy, pouze jednu jedinou porážku z šestnácti utkání napříč všemi soutěžemi! Padli pouze v Arnhemu. Přitom na evropské scéně nepůsobí rovněž vůbec špatným dojmem. Bodovali nedávno proti Partizanu i proti MUFC.

Jenže hostující kouč Arne Slot jako by nebyl spokojený s tím, jak se jeho tým proti slovutnému protivníkovi prezentoval. "Netvořili jsme si jednu šanci za druhou. I kvůli tomu, že United mají velký řád v obraně. Byl to pro nás dobrý test, ale v podstatě jsme ho nemohli prohrát. Je pro nás výhodou, že Manchester United teď bude muset fungovat naplno," říkal.

Zatím AZ ani nijak netíží náročný program, jaký v posledních týdnech podstupuje. Fyzicky je na tom tým podle Slota údajně velmi dobře. "Moji hráči zatím všechno zvládají. Jsou všichni, možná až nečekaně, zdraví a fit," pochvaloval si. "Nevidíme prakticky ani žádný pokles ve výkonnosti. Pokaždé mě hráči překvapí. Tohle opravdu umějí," mnul si ruce.

Alkmaaru by měl chybět pouze jeden marod. Už v minulém ligovém klání proti Heraclesu musel hřiště předčasně opustit Albert Gudmundsson. Návrat na trávníky se u něj odkládá. "Jeho zranění kotníku je totiž těžší, než jsme očekávali," prozrazoval Slot. "Je to pro něj nepříjemná zpráva, dostával se do základu. Prozatím bude mimo hru," dodával.

Domácí, jimž by teď měli chybět zranění Fernando Lewis a Bart Nieuwkoop, naposledy neuspěli v Utrechtu. Dosud čtyřikrát zvítězili a čtyřikrát nebodovali. "Musíme si vzpomenout na loňský ročník. Dvakrát jsme v lize s Willemem II prohráli," upozorňoval stratég Alkmaaru. "Je to každopádně soupeř, proti kterému bychom chtěli využít naše vlastní zbraně."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.42 - 3.92 - 1.79
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - FC Emmen  (sobota 18:30)
Heracles se po hrůzostrašném vstupu do soutěže zvedl a začal stoupat tabulkou vzhůru, teprve naposledy skončila jeho třízápasová vítězná šňůra. Nyní se na ní znovu pokusí vrátit proti podceňovanému Emmenu. Almelo se v tuto chvíli nachází na desátém místě s jedenácti body, jeho sobotní konkurent doposud vybojoval o čtyři body méně a je čtrnáctý. Za jasného favorita jsou považováni svěřenci trenéra Franka Wormutha, Emmen se je však pokusí překvapit.

Domácí celek má každou sezónu úkol v podobě umístění v horní polovině Eredivisie, k tomu se zkouší probojovat alespoň do kvalifikace o Evropskou ligu. Letos začal naprosto otřesně a v úvodních čtyřech duelech vybojoval pouhé dva body. Do slibnější formy se dostal po remíze se silným Vitesse (1:1), pak si dokázal poradit s Groningenem (2:1), Willemem II (4:1) i s Twente (3:2). Před necelým týdnem zavítal do Alkmaaru a i proti favoritovi se držel.

Po vyrovnaném prvním poločase inkasoval krátce po změně stran a AZ pak svůj těsný náskok pojistilo až v samém závěru. "Samozřejmě jsme chtěli bodovat, ale soupeř nás téměř k ničemu nepouštěl a podle mého názoru zaslouženě zvítězil. My i přesto chceme pokračovat v nastolené cestě, našim cílem je pravidelně bodovat. Emmen se určitě nevzdá bez boje, velmi produktivní je po standardních situacích," vyjádřil se pro klubové stránky Wormuth.

Hosté doposud zvítězili pouze dvakrát, nicméně do tohoto střetnutí budou vstupovat ve výborném rozpoložení. Proti Den Haagu totiž předvedli skvělý výkon ve všech ohledech a porazili ho 3:0, díky tomu se vzdálili sestupovému pásmu. "Konečně jsme vstřelili první gól a pak zůstali koncentrovaní až do závěrečného hvizdu. V Almelu nejsme favorité, ale odvedeme maximum a uvidíme, na co to bude stačit," řekl kouč Emmenu Dick Lukkien.

Oba soupeři se potýkají s celkem početnou marodkou. Heracles nemůže využít služeb Szökeho, Rossmanna, Drosta, Osmana a Jakubiaka. Emmen je na tom ještě hůře, momentálně postrádá Laursena, Payneho, Bose, Bakkera, Kolara, Tarashaje, Hamrola i kapitána Jansena. Na druhou stranu by se po karetním trestu měl vrátit do základní jedenáctky obránce Heylen. V loňských vzájemných zápasech bylo přeci jen o něco úspěšnější Almelo, které si připsalo na konto čtyři body po výhře 2:1 a následném nerozhodném výsledku 1:1 v jarní odvetě.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.34 - 4.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - FC Twente  (sobota 19:45)
Nováčkovský souboj mezi Spartou Rotterdam a Twente určitě přinese zajímavou podívanou, oba soupeři mohou být se svým dosavadním účinkováním po návratu do nejvyšší soutěže celkem spokojeni. Rotterdamský výběr získal v devíti odehraných utkáních dvanáct bodů a patří mu sedmá příčka, Enschede dosáhlo na naprosto stejný počet bodů a na osmé pozici se nachází jen vinou horšího skóre. Do tohoto utkání bude vstupovat jako mírný favorit Sparta.

Ta v prvních čtyřech střetnutích ani jednou neprohrála a na konto si připsala hned osm bodů, za zmínku stojí hlavně remíza 2:2 v městském derby s Feyenoordem. Poté utrpěla dva debakly v řadě za sebou od Ajaxu (1:4) i od Alkmaaru (1:5), následně našla recept na Waalwijk a přehrála ho vysokým poměrem 4:0. Minule sehrála vyrovnanou partii na půdě Sittardu a skórovat nedokázala, proto si domů odvážela bod po bezbrankovém výsledku.

Hosté drželi sérii neporazitelnosti dokonce v prvních šesti zápasech sezóny. Zdolat dokázali Groningen i Utrecht (v obou případech 3:1), poté také Sittard (3:2). Teprve s Heraclesem nepředvedli dobrý výkon v defenzivě a podlehli mu 2:3, naposledy nedokázali konkurovat Feyenoordu a inkasovali hned pětkrát (1:5). V loňské sezóně ještě ve druhé lize dominovalo v obou vzájemných střetnutích Twente po výsledcích 2:1, 3:0.

Domácí kouč Henk Fraser postrádá Alberta (přetržená achilovka) s Vriendsem, karetní trest za vyloučení s Fortunou bude odpykávat důležitý ofenzivní pilíř Auassar. Naopak do základní jedenáctky by se už mohl vrátit Veldwijk. "Loni jsme bojovali s Twente o přímý návrat do Eredivisie a naplno poznali jeho kvalitu, která se podle mého názoru ještě zvýšila. Vyniká v ofenzivní činnosti a proměňuje šance, bude to opravdu těžký duel," očekává náročnou bitvu Fraser.

Celek z Enschede nenasadí lehce zraněného Verhaegha s Brumou, vinou poraněného kolene ještě nebude připraven ani Španěl Matos. "Na začátku sezóny jsme těžili z euforie, především v Rotterdamu jsme se však střetli s tvrdou realitou. V žádném případě ještě nemáme jistotu prvoligové licence pro příští sezónu a opět se potřebujeme zvednout, stát se může opravdu cokoliv," varuje před usnutím na vavřínech stratég FC Gonzalo García.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 4.04 - 3.79
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Vitesse - FC Utrecht  (sobota 19:45)
První šanci odvety za letošní play-off o účast v Evropské lize dostane dnes Vitesse proti Utrechtu, který si nakonec takové privilegium vybojoval právě až v odvetě v Arnhemu skrze výhru 2:0 (a záhy ho hned u první příležitosti v EL zahodil). Oba celky mají teď přitom docela obdobnou formu...

Květnová domácí prohra s Vitesse je v kontextu poněkud zarážející, když si vezmete, že klub z arnhemu jinak doma neprohrál dvacet z posledních 21 zápasů. Hned v devíti z minulých deseti vystoupeních před vlastním publikem navíc Vitesse vstřelilo alespoň dvě branky, takže Utrecht musí počítat s pořádnou salvou.

Pro to možná Utrecht nemá úplně nejlepší dispozice, když teprve v osmém kole udržel své první čisté konto sezony a venku nezvítězil už třikrát po sobě. Alespoň s marodkou to není tak hrozné, když chybí akorát Justin Lonwijk, Joris van Overeem a Simon Makienok. Tři hráči včetně Charlyho Musondy schází také domácím.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.75 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - PEC Zwolle  (sobota 20:45)
Herenveen naposledy konečně utnul své dlouhé čekání na výhru, které se s ním v Eredivisie táhlo od prvního kola, a nyní se pokusí udržet si své momentum proti Zwolle, jež naopak dvakrát v řadě prohrálo bez jediné vstřelené branky...

Pokud lze ukázat na společného jmenovatele tápání Zwolle, je to rozhodně defenzíva. Poslední dva zápasy tým prohrál s kombinovaným skóre 0:6 a tři nebo více gólů obdržel už ve čtyřech letošních kolech.

Heerenveen sice zatím doma jenom remizuje a sotva přitom pálí ostrými, ale tohle je pro něj perfektní příležitost vzorec přetrhnout. Minule si ostatně leccos vynahrazoval na půdě Venla, kde úřadoval poměrem 3:0, a trenéru Johnnymu Jansenovi nic nebrání v nasazení téže zahajovací jedenáctky.

Naproti tomu PEC Zwolle nebude ani omylem kompletní. Thomas Lam, Yuta Nakayama, Etiënne Reijnen, Bram van Polen a Vito van Crooij jsou všichni na marodce a speciálně Nakayama zabolí.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.33 - 5.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - RKC Waalwijk  (pátek 20:00)
Groningen se v tomto ročníku nenachází v úplně optimálním rozpoložení a zaostává za očekáváním, na druhou stranu v souboji s Waalwijkem bude považován za jasného favorita. Domácí výběr v dosavadních osmi utkáních vybojoval sedm bodů a patří mu třináctá příčka, kterou bude chtít v nejbližší době vylepšit. Nováček RKC po návratu do Eredivisie stále čeká na premiérovou výhru a je beznadějně poslední s jediným bodem na kontě.

Groningen doposud bodoval naplno pouze dvakrát, když hned v úvodu sezóny vyzrál na Emmen (1:0) a před čtrnácti dny si poradil se Zwolle (2:0). Cenný bod získal také v Alkmaaru po bezbrankové remíze, v předchozích dvou zápasech neměl jednoduchou úlohu. Nejprve v dohrávce zavítal do Eindhovenu a na místní PSV nestačil 1:3 po srdnatém výkonu. Minule se představil v Amsterdamu a za předvedenou hru s Ajaxem se také nemusel stydět.

Více jak sedmdesát minut totiž držel nerozhodný stav, teprve v oslabení neustál obrovský tlak protivníka a prohrál 0:2. "Nechceme se vymlouvat na složitý los, i když jsme vskutku hráli proti velkým favoritům na titul. Nicméně teprve další průběh ukáže, jestli dokážeme navázat na povzbudivé výkony z poslední doby. Určitě na to máme, potřebujeme jen zachovat větší klid a to hlavně v koncovce," prohlásil s vyhlídkou lepších zítřků trenér Danny Buijs.

Tomu budou scházet Sierhuis s Memiševićem (poraněná třísla), kvůli vyloučení s Ajaxem si bude odpykávat trest i Warmerdam. "Žádný zápas není jednoduchý, je potřeba se připravit na každý zvlášť s maximální pečlivostí. Waalwijk ještě ukáže svou sílu, v žádném případě se nesmí odepisovat. Na první úspěch čeká hodně dlouho a jeho odhodlání bude s přibývajícím časem stále růst," dodal s varováním v hlase sedmatřicetiletý Buijs.

RKC Waalwijk nepůsobil v Eredivisii dlouhých pět let a zatím ukořistil jedinou remízu v Enschede s Twente (3:3). Po debaklech ve Zwolle (2:6) a se Spartou (0:4) byl blízko k bodovému zisku proti Vitesse, jenž se prezentovalo více jak čtyřicet minut v deseti, avšak i přesto mu Waalwijk podlehl 1:2. Hosté nepřivezou pouze van Weerta, jinak by měli spoléhat na kompletní výběr.

Poslední vzájemné duely jsou datovány do sezóny 2013/2014, kdy Groningen získal čtyři body (4:1, 1:1).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.94 - 7.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax862027:620
2.PSV Eindhoven862022:520
3.AZ Alkmaar861118:319
4.SBV Vitesse852116:1217
5.FC Utrecht842216:1114
6.Feyenoord Rotterdam834116:1313
7.Sparta Rotterdam833216:1512
8.FC Twente833216:1612
9.Willem II840410:1312
10.Heracles Almelo832311:1411
11.SC Heerenveen824211:910
12.VVV Venlo83059:169
13.FC Groningen82157:127
14.FC Emmen821511:177
15.PEC Zwolle821513:207
16.ADO Den Haag820610:166
17.Fortuna Sittard80358:213
18.RKC Waalwijk80178:261

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Stiksxx

Pěkně jsme se tento týden nažrali bodů do koeficientu.

Reagovat
AjaxFans

Minulý rok byl nuda v Evropské lize bez NL týmů

Reagovat
Stiksxx

Jste to dost vytáhli v LM. Letos, to také nevypadá špatně.

Reagovat
AjaxFans

Rozjeté to máme dobře,Chelsea by jsme mohli dát taky

Reagovat
jáá

Také si myslím.

Reagovat
jáá

Hned se na to lépe kouká. AZ určitě mělo na to MU porazit, škoda škoda.

Reagovat
AjaxFans

Díval jsem se na Az a rozhodně byli lepší.Jinak dneska už to mohlo být 3*0 pro nás

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele