Eredivisie - preview 4. kola

24.08.2019, 08:57, aktualizováno 25.08.2019, 08:45
Previews
Utrecht z prvních tří zápasů uhrál sedm bodů a nyní bude mít obrovskou motivaci - triumf nad Venlem ho posune do čela tabulky. Stejnou možnost bude mít Sparta Rotterdam, ta cestuje do Zwolle. Nedělní program zahájí souboj Waalwijku s Den Haagem...
RKC Waalwijk - ADO Den Haag  (neděle 12:15)
Nováček z Waalwijku po svém postupu do nejvyšší soutěže hned v úvodu narazil na velkou konkurenci a ve třech zápasech ani jednou nezvítězil. Momentálně se tak nachází nad hranou sestupu a rozhodně ho nečeká nic jednoduchého v boji o udržení prvoligové licence. Nyní se pokusí zlomit nelichotivou bilanci proti Den Haagu, kterému se vede ještě hůře. Tradiční účastník Eredivisie totiž ještě nebodoval a je předposlední sedmnáctý.

Společně se Zwolle je tak jediným výběrem, který nezískal ani jeden bod. RKC při své premiéře mezi nizozemskou smetánkou po dlouhých pěti letech nezačal vůbec špatně a ve Venlu vedl 1:0, jenomže náskok neudržel a nakonec odjížděl s porážkou 1:3. Vzápětí přivítal vysoce favorizovaný Alkmaar a podlehl mu hladce po výsledku 0:2, minule sehrál hektické utkání s Twente a po divokém průběhu se s ním rozešel smírně v poměru 3:3.

"Byla hrozná škoda, že jsme v Enschede nedotáhli dobře rozjeté střetnutí do vítězného konce, nicméně i první bod pro nás může mít velkou cenu. Vůbec poprvé se nám dařilo při zakončení a hráli jsme odvážně, což nám v předchozím průběhu trochu chybělo. S Den Haagem očekávám lehce nervózní průběh, neboť stejně jako my ještě nevyhrál a jeho motivace proto bude obrovská," vyjádřil se střídmě domácí kouč Fred Grim.

Hosté si rozhodně představovali vstup do sezóny 2019/2020 zcela jinak. Nejprve nedokázali udržet dvoubrankový náskok s Utrechtem a podlehli mu 2:4, pak nepřekvapili eindhovenského rivala z PSV a minule si neporadili ani se Spartou, rotterdamskému nováčkovi totiž podlehli 1:2. RKC postrádá indisponovaného Vaessena s vykartovaným Gaarim, hosté přijedou bez lehce zraněného Gortera.

"Jestliže se chceme prát o horní polovinu tabulky, tak musíme bodovat především před vlastními fanoušky a to se nám prozatím nepodařilo. Na druhou stranu je teprve začátek sezóny a nemusíme panikařit, teď je potřeba se dobře připravit na vystoupení ve Waalwijku," prohlásil pro klubové stránky trenér Alfons Groenendijk. V dresu ADO by se opět mohl objevit v základní jedenáctce český útočník Tomáš Necid, jenž ze tří startů skóroval jednou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.84 - 2.93
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Utrecht - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Utrecht sice letos selhal v evropských pohárech, na domácí scéně se mu však daří a nyní se při případném úspěchu nad Venlem může posunout do čela celé Eredivisie. V dosavadních třech zápasech totiž získal velmi cenných sedm bodů a za vedoucím Ajaxem zaostává pouze o skóre, v tuto chvíli se dělí o čtvrtou příčku se Spartou. Hosté mají na kontě již dvě porážky a jsou v dolní polovině nizozemské ligy, teď budou plnit úlohu jasného outsidera.

FC nevstoupil do nové sezóny pozitivně a ve 2. předkole Evropské ligy senzačně vypadl s bosenským Mostarem. V Eredivisii však následně otočil duel v Den Haagu a zvítězil po výsledku 4:2, pak si poradil i se Zwolle v poměru 3:1 a minule vyválčil nesmírně důležitou remízu v Rotterdamu s favorizovaným Feyenoordem (1:1). Hosté vykročili za svým cílem skončit v poklidném středu tabulky taktéž dobře, jenomže pak začali hořet v defenzívě.

Nejprve po skvěle zvládnutém prvním poločase otočili vývoj proti nováčkovi z Waalwijku a zvítězili 3:1. O týden později ale neudrželi náskok v Rotterdamu s jiným nováčkem ze Sparty a prohráli vysoko 1:4, stejným poměrem naposledy nestačili ani na obhájce mistrovského titulu z Ajaxu. Osm inkasovaných branek ze dvou utkání je rozhodně důvod k zamyšlení a trenér Robert Maaskant si to moc dobře uvědomuje.

"Špatně jsme vykrývali prostory a dělali zbytečné chyby, kterým se chceme v dalším průběhu za každou cenu vyhnout. V Utrechtu můžeme očekávat velkou ofenzivní smršť, k tomuto utkání musíme přistoupit po všech stránkách zodpovědně. Každý bod ze stadionu takhle silného protivníka má svou hodnotu, proto se nesmíme hnát do útočení bez rozmyslu," nastínil taktické plány padesátiletý Maaskant.

Jeho protějšek John van den Brom naopak doufá, že jeho svěřenci nebudou po slibném startu příliš uspokojeni nadějnými výsledky. "Venlo nemůžeme podcenit, umí zahrozit z rychlých protiútoků a i po standardních situacích. Bude to náročný duel, o tom není pochyb," řekl van den Brom s respektem k soupeři. V neděli bude postrádat van Overeema, Dalmaua, Bahebecka a Makienoka, VVV nepošle na trávník záložníka Posta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.91 - 9.48
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - Sparta Rotterdam  (neděle 16:45)
Zwolle nemůže být v žádném případě spokojeno se svými současnými výsledky, v dosavadních třech zápasech ani jednou nezvítězilo a s hrozivým skóre 2:9 se nachází na samém dně Eredivisie. Naopak nováček ze Sparty předvádí velmi dobré výkony, ještě ani jednou neprohrál a se sedmi body mu patří dělená čtvrtá pozice. V nedělní dohrávce 4. kola tak bude považován za mírného favorita, i když procházka růžovým sadem ho nečeká.

PEC loni obsadil až třinácté místo a nyní se chtěl vrátit na pozice v horní polovině nizozemské ligy, jenomže momentálně zažívá naprosto katastrofální start. Nejprve nedokázal konkurovat Tilburgu a podlehl mu 1:3, poté stejným poměrem prohrál taktéž v Utrechtu a naposledy po solidním prvním poločase nedokázal konkurovat silnému Vitesse. Tomu nakonec nevstřelil jediný gól a musel skousnout další těžkou porážku (0:3).

"Samozřejmě to není dobrý začátek a musíme se zlepšovat, pokud tedy hodláme hrát v poklidném středu tabulky nebo třeba i výše. Na druhou stranu proti nám stáli nesmírně ambiciózní protivníci, například za první poločas s Arnhemem se stydět nemusíme. Sparta má nadstandardní kvalitu i odhodlání, zatím potrápila každého svého rivala a vůbec se nedivím, že ještě neprohrála. My se to teď pokusíme změnit," řekl John Stegeman odhodlaně.

Domácí trenér se musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Japonec Nakayama, dále pak Lam s van Duinenem (oba zlomenina nártní kosti), van Crooij (problémy s břišními svaly) a van Polen (potíže s ramenem). Rotterdamský celek po roce stráveném ve druhé lize obstál v místním derby s Feyenoordem (2:2), vzápětí heroicky otočil duel s Venlem (4:1) a před týdnem si odvezl všechny tři body z Den Haagu po výtečné první půli (2:1).

Třiapadesátiletý kouč Henk Fraser věří, že jeho svěřenci neusnou na vavřínech. "Je to jenom začátek, který nemusí vůbec nic znamenat. Už utkání ve Zwolle může být nesmírně ošemetné, neboť náš konkurent zatím nebodoval. Přitom má silný kádr i mnoho zkušeností, proto toto střetnutí nemůžeme brát na lehkou váhu. Je jen na nás, jestli navážeme na předchozí průběh."

Fraser nepošle na trávník Alberta kvůli ruptuře achilovky. V domácím dresu si možná odbude svou obnovenou premiéru záložník Mustafa Saymak, jenž se vrací do Zwolle po roce stráveném v tureckém Rizesporu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.08 - 3.81 - 2.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - FC Emmen  (sobota 18:30)
Ve 4. kole nizozemské nejvyšší soutěže se prozatím odehraje jen šest zápasů a tím prvním bude souboj mezi Willemem II a Emmenem. Za favorita bude považován domácí výběr, který v dosavadním průběhu získal šest bodů za dvě vítězství a při případném třetím úspěchu se dokonce může posunout do čela celé Eredivisie. Emmen po dvou prvotních neúspěších vyzrál před týdnem na Heerenveen a do Tilburgu tak bude odjíždět v dobrém rozpoložení.

Domácí si odvezli všechny tři body z půdy Zwolle (3:1), poté před vlastními fanoušky nestačili na silné Vitesse (0:2) a minule dokázali zvládnout duel i na půdě loňského nováčka ze Sittardu (3:2). Jejích ústřední postavou prozatím je mladý Řek Vangelis Pavlidis, jenž doposud nastřílel hned čtyři branky ze šesti stávajících. Jeho absence byla především znát proti Arnhemu, kdy byl Willem směrem dopředu naprosto neškodný.

"Nemůžeme stavět hru na jednom hráči, ale je pravdou, že nám v tuto chvíli velmi pomáhá. Emmen určitě bude chtít čekat na naše chyby, musíme být velmi pozorní při bránění jeho standardních situací. Pevně věřím, že napodruhé před skvělými fanoušky nezaváháme a tentokráte zvítězíme, i když nás nic jednoduchého v žádném případě nečeká," prohlásil pro klubové stránky domácí stratég Adrie Koster.

Hosté nejprve podlehli po vyrovnaném průběhu konkurenčnímu Groningenu v nejtěsnějším poměru 0:1, pak neměli žádnou šanci v Amsterdamu a s obhájcem mistrovské trofeje z Ajaxu utrpěli debakl 0:5. Naposledy však sehráli skvělý první poločas s Heerenveenem a díky výtečné defenzívě nakonec dokráčeli k výhře 2:0. Loni dokázali v Tilburgu překvapit, když po úvodní porážce 0:2 zvítězili v jarní odvetě po výsledku 3:2.

Koster se musí obejít bez Novozélanďana Wouda vinou poraněného stehna, jeho protějšek Dick Lukkien musí řešit rozsáhlejší problémy s marodkou. Na ní se nacházejí lehce zraněný kapitán Jansen s tureckým obráncem Görgülüem, dále pak Hiariej či Beste (oba poraněné koleno). "Je potřeba se připravit na ofenzivní kvality protivníka, které jsou vskutku obrovské. Bez boje se určitě nevzdáme," řekl s odhodláním v hlase Lukkien.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.73 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
Oba dva sobotní protivníci měli před začátkem sezóny pohárové ambice, momentálně se více daří hostům z Arnhemu. Almelo totiž v dosavadních třech zápasech ještě ani jednou nevyhrálo a nachází se až příliš blízko sestupové zóny, na kontě má jediný bod. Naopak Vitesse neokusilo hořkost porážky, se sedmi body se vyhřívá na krásném třetím místě a při případném dalším úspěchu se dokonce může posunout na vedoucí příčku Eredivisie.

Heracles hned v úvodu selhal proti Heerenveenu a utrpěl ostudnou porážku 0:4, pak nedokázal udržet náskok ze Sittardu a kvůli inkasované brance v nastaveném čase jen remizoval v poměru 1:1. Minule přivítal vysoce favorizovaný PSV Eindhoven, porážce 0:2 však zabránit nedokázal. Trápí se především v ofenzívě, neboť jediný vstřelený gól ze tří utkání je na poměry nizozemské nejvyšší soutěže opravdu málo.

To Vitesse si vstup do letošního ročníku náležitě užívá. Hned ve svém prvním utkání zaskočilo vysoce favorizovaný Ajax a remizovalo s ním v poměru 2:2, což nikdo nečekal. Svou dobrou formu vzápětí potvrdilo v Tilburgu a z jeho půdy si odvezl výhru 2:0, naposledy po nepřesvědčivém prvním poločase rozebralo protivníka ze Zwolle hned třemi brankami ve druhém dějství a jasně naznačil, že má jen ty nejvyšší ambice.

Nyní by tak měl být k vidění kontrast mezi útočnou fází Heraclesu a precizní defenzivou Vitesse, která neinkasovala již 195 minut. "Samozřejmě o kvalitách soupeře víme a máme se na co těšit, musíme předvést o mnoho lepší výkon než v předchozím průběhu. Arnhem je nesmírně silný v přechodu po křídlech a vyznačuje se důrazem v pokutovém území. Navíc má skvělé střelce, kteří se dokážou prosadit z jakékoliv pozice," prohlásil kouč Frank Wormuth.

Osmapadesátiletý německý rodák nemá k dispozici Breukerse, Drosta a Jakubiaka (všichni problémy s kolenem), na trávník se nepodívá ani důležitý egyptský záložník Osman. Hosté znovu přijedou bez Nigerijce Gonga (poraněné koleno). Arnhem v loňských třech vzájemných utkáních zvítězil hned dvakrát. Nejprve uspěl na ligové scéně (4:0) a pak i ve 2. kole národního poháru (2:0), nicméně na jaře odjížděl z Almela zklamán (2:3).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 3.72 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SC Heerenveen - FC Twente  (sobota 20:45)
Heerenveen zatím předvádí nevyrovnané výkony, teď se pokusí před vlastními fanoušky poprvé v nové sezóně zvítězit. Nicméně proti sobě nebude mít jednoduchého protivníka, neboť Twente po návratu z druhé ligy ještě ani jednou neprohrálo a kromě posledního utkání s Waalwijkem předvádělo skvělé výkony. Oba dva soupeři se nacházejí ve středu tabulky a své postavení jistě chtějí vylepšit.

Přitom Heerenveen vstoupil do sezóny více než dobře a v Almelu skóroval hned čtyřikrát, dokráčel tak k pohodlné výhře v poměru 4:0. Následně sehrál vyrovnanou partii s rotterdamským Feyenoordem a odměnou mu byla remíza 1:1, v tomto utkání navíc neproměnil pokutový kop. Teprve před týdnem naprosto vyhořel v Emmenu, v celém průběhu si prakticky nevytvořil jedinou větší gólovou šanci a musel skousnout porážku 0:2.

"Sám nevím, co se stalo. Nevyšel nám vstup do zápasu a po druhé inkasované brance jsme začali panikařit, nic nám nevycházelo. Těmto momentům se musíme vyhnout, umíme hrát o sto procent lépe a já věřím, že to proti Twente dokážeme. Šance na úspěch jsou podle mého názoru naprosto vyrovnané, rozhodovat mohou sebemenší maličkosti. Pokud zachováme chladnou hlavu v koncovce, tak by to mohlo vyjít," řekl sebevědomě kouč Johnny Jansen.

Ten nemůže nasadit Dána Høegha vinou poraněného kotníku, hosté postrádají lehce zraněného Verhaegha, dále pak Bramu (potíže s achilovkou) a Španěla Matose (problémy s kolenem). Enschede začalo svou obnovenou premiéru naprosto skvěle a po konstantním výkonu v obou poločasech se rozešlo smírně s PSV (1:1). Pak překvapivě zvítězilo v Groningenu (3:1) a minule po divokém průběhu ukořistilo bod s Waalwijkem (3:3).

V tomto střetnutí ještě v 89. minutě prohrávalo, poté se nadechlo k nevídanému obratu a vedlo 3:2, jenomže ani to nakonec nestačilo. "Takovéto zápasy zažijete málokdy, bylo to emotivní a je jen škoda, že jsme nezískali tři body. I tak mám z dosavadního průběhu dobrý pocit, jsme na správné cestě. V Heerenveenu nás může čekat cokoliv, musíme být připraveni na všechno," vyjádřil se s optimistickými myšlenkami stratég Twente Gonzalo García.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.71 - 3.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax321011:37
2.AZ Alkmaar32106:07
3.SBV Vitesse32107:27
4.FC Utrecht32108:47
 Sparta Rotterdam32108:47
6.PSV Eindhoven32106:27
7.Willem II32016:56
8.FC Twente31207:55
9.SC Heerenveen31115:34
10.FC Groningen31112:34
11.Feyenoord Rotterdam30304:43
12.VVV Venlo31025:93
13.FC Emmen31022:63
14.RKC Waalwijk30124:81
15.Fortuna Sittard30123:81
16.Heracles Almelo30121:71
17.ADO Den Haag30034:90
18.PEC Zwolle30032:90
Zbývající zápasy
25.09. 00:00PSV Eindhoven - FC Groningen
25.09. 00:00AFC Ajax - Fortuna Sittard
26.09. 00:00Feyenoord Rotterdam - AZ Alkmaar

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele