Eredivisie - preview 27. kola

30.03.2019, 08:46, aktualizováno 31.03.2019, 09:33
Previews
Zřejmě rozhodující krok na cestě za titulem může udělat PSV Eindhoven, ten vede tabulku o pět bodů před Ajaxem a nyní se představí právě na půdě svého velkého rivala. Feyenoord čeká náročný duel v Utrechtu, Breda hostí Venlo a Zwolle si to rozdá s Emmenem...
NAC Breda - VVV Venlo  (neděle 12:15)
Breda se osm kol před koncem základní části nachází v kritické situaci, a jestli chce vybojovat alespoň baráž, tak potřebuje na vlastním stadionu porazit konkurenční Venlo. Hosté se však bez boje rozhodně nevzdají. Tři body by je nasměrovaly k pohodlné záchraně, naopak porážka by jim ještě mohla výrazně ztížit situaci. Domácí jsou beznadějně poslední se sedmnácti body a na předposlední Emmen ztrácejí propastných osm bodů.

VVV v posledních pěti duelech jen jednou vyhrál a hned čtyřikrát prohrál, opustil proto horní polovinu tabulky a s dvaatřiceti body je jedenáctý. Před šestnáctou barážovou příčkou De Graafschapu disponuje sedmibodovým náskokem, což vzhledem k počtu zbývajících utkání ještě není rozhodující odstup. Naposledy podlehl po statečném výkonu vedoucímu PSV 0:1, předtím stejným poměrem zdolal trápící se Excelsior.

Úkolem hostujícího výběru je záchrana a trenér Maurice Steijn dobře ví, jak důležitý může být tento zápas. "S pětatřiceti body na kontě by se nám rozhodně dýchalo lépe a tlak by opadl. Breda je sice poslední, ale momentálně bude mít obrovské odhodlání uspět, aby si ještě udržela reálnou naději. Z jejího pohledu na ní může dolehnout mírná nervozita, nicméně bojovnost a zarputilost bude na maximální úrovni," řekl s očekáváním v hlase Steijn.

Domácí se naposledy radovali z tříbodového zisku před více než třemi měsíci, v následujících devíti střetnutích vybojovali jen dva body. V předchozích třech případech inkasovali hned desetkrát, kdy podlehli Arnhemu (1:4), PSV (0:2) i Utrechtu (0:4). NAC se pokusí zachránit nový kouč Ruud Brood, který minulý týden nahradil rezignujícího Mitchella van der Gaaga. I on musí řešit rozsáhlé problémy s marodkou.

Na ní se dlouhodobě nacházejí Verschueren, Kaikai, Karami, Sporkslede, Ilić a Damen. Venlo postrádá Promese se Sušićem. "Není prostor na nějaké výrazně změny v sestavě či v herním projevu, klíčem k úspěchu by mělo být nasazení a proměňování šancí. Jsme připraveni se o svou šanci poprat, do druhé ligy jsme ještě nespadli," prohlásil Brood na premiérové tiskové konferenci. Podzimní vzájemné střetnutí skončilo hladkou výhrou Venla po výsledku 3:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.36 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Feyenoord po většinu sezóny bez potíží kráčel za třetím místem, jenomže v poslední době zaznamenal několik překvapivých ztrát a ve zbývajícím průběhu se tak ještě bude třást o současné postavení. Před čtvrtým Alkmaarem je totiž jen díky lepšímu skóre a teď ho na půdě konkurenčního Utrechtu rozhodně nečeká procházka růžovým sadem. Domácí jsou totiž ve formě a patří jim šestá příčka se čtyřiceti body.

Utrechtu se vůbec nedařilo začátkem sezóny, pak se ovšem dostal do očekávané formy a nyní atakuje předkolo Evropské ligy. Hořkost porážky naposledy ochutnal začátkem února, kdy nestačil na Zwolle a po zpackaném závěru prohrál 3:4. Od té doby bodoval šestkrát za sebou, prezentoval se například snadným vítězstvím 5:1 v Almelu či remízou 2:2 s vedoucím PSV. Naposledy si hladce poradil s poslední Bredou (4:0).

Rotterdamský klub má téměř jistotu, že letos zůstane bez trofeje. V semifinále národního poháru neměl šanci proti Ajaxu a podlehl mu snadno 0:3, v Eredivisii selhal v derby s Excelsiorem (1:2) i na půdě Groningenu (0:1). Po nerozhodném výsledku v Arnhemu (1:1) vyhořel naposledy proti Tilburgu a podlehl mu senzačně 2:3. S FC se v tomto ročníku potkal hned dvakrát a shodně ho zdolal 1:0 v podzimní části i v osmifinále KNVB Beker.

Domácí trenér Dick Advocaat se musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Emanuelson, Švéd Bergström, Belgičan Dessers a Dán Makienok. "Na tento zápas se samozřejmě těšíme a bylo by hezké, kdybychom Feyenoord porazili. Jsme výborně připravení a věříme si, avšak náš konkurent nebude chtít znovu zklamat. Šance na úspěch jsou podle mě naprosto vyrovnané," vyjádřil se Advocaat pro klubové stránky.

Hosté přijedou bez obránce St. Justeho (zranění zadního stehenního svalu) a brankáře Bijlowa (poranění nohy). Mezi tři tyče by se tak měl postavit Vermeer, jenž před reprezentační přestávkou taktéž nebyl zcela zdravotně v pořádku. "Pauza nám může pomoci, některé věci jsme si vyjasnili a ve zbytku sezóny hodláme hrát co možná nejlépe. Utkání v Utrechtu nás prověří po všech stránkách, tím jsem si jistý," řekl trenér rotterdamského týmu Giovanni van Bronckhorst.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.94 - 2.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PEC Zwolle - FC Emmen  (neděle 14:30)
Další podstatný zápas o složení nejvyšší nizozemské soutěže v příštím ročníku spolu sehraji fotbalisté Zwolle a Emmenu, oba dva nutně potřebují cenné body. O něco lépe na tom je domácí výběr, který doposud vybojoval devětadvacet bodů a patří mu dvanáctá pozice. Emmen kvůli zhoršení formy v posledních týdnech klesl na předposlední sedmnácté místo s pětadvaceti body a na patnáctou příčku Excelsioru ztrácí bod jeden.

PEC zažil nárůst formy zkraje druhé poloviny sezóny, kdy třikrát za sebou zvítězil a poté vyválčil bod z Heerenveenu (1:1). V následujících čtyřech případech ale nebodoval naplno ani jednou a za zmínku stojí pouze bezbranková remíza s Alkmaarem. Svou nepříliš příznivou bilanci zlomil naposledy v Rotterdamu, když zvládl koncovku s místním Excelsiorem a díky dvěma brankám v závěrečné desetiminutovce se radoval po výsledku 2:0.

Hosté poznali pocit vítězství před necelými dvěma měsíci, gólem dvě minuty před koncem základní hrací doby přehráli konkurenční Den Haag 3:2. Od té doby se jim nedaří, nerozhodný výsledek uhráli jen s Heracles (1:1). Těsně před reprezentační přestávkou se představili na půdě jiného nováčka ze Sittardu a trestuhodně neuspěli v poměru 1:3. Svému příštímu soupeři budou chtít vrátit podzimní porážku 0:1.

Trenér PEC Jaap Stam by měl mít k dispozici kompletní výběr. "V této fázi se láme chleba, každý bod může hrát klíčovou úlohu v konečném účtování. Všechny celky bojující o udržení začínají být stále nervóznější, a když se jim nedaří, tak přichází i frustrace. Toto vítězství opravdu potřebujeme, do dalšího klání bychom vstupovali s čistou hlavou. Všem je jasné, že rozhodnout může sebemenší detail," uvedl Stam bez větších emocí.

Emmen postrádá důležitého obránce Bijla, který uviděl přímou červenou kartu zhruba čtvrthodiny před koncem proti Fortuně a svému celku bude výrazně scházet. Vinou poraněného kolene nenastoupí Dán Pedersen, po operaci vazů se ještě nezotavil Deiman a dlouhodobě mino hru zůstávají také Bijlsma s Klokem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.62 - 5.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - PSV Eindhoven  (neděle 16:45)
Osm kol před koncem se nizozemská nejvyšší soutěž dočká nejočekávanějšího šlágru jarní části. Situace je o to zajímavější, že nedělní dohrávka 27. kola může výrazně naznačit, kdo získá cennou trofej. V tuto chvíli jsou na tom lépe hosté z Eindhovenu, kteří doposud posbírali sedmašedesát bodů a před svým největším rivalem mají k dobru pět bodů, případná výhra v Amsterdamu by je k obhajobě titulu mistra Eredivisie nesmírně přiblížila.

AFC letos prožívá opravdu zdařilou sezónu. V Lize mistrů se po dlouhých šestnácti letech probojoval do čtvrtfinále, když zdolal trojnásobného vítěze LM z posledních tří ročníků Real Madrid a mezi osmičkou nejlepších proti italskému Juventusu taktéž není bez šance na úspěch. V KNVB Beker prošel celkem hladce až do finále, začátkem května navíc bude plnit úlohu jasného favorita proti outsiderovi z Tilburgu.

Těsně před reprezentační přestávkou ztrácel na PSV dva body, jenomže v Alkmaaru nedokázal potvrdit ofenzivní kvality a poprvé od začátku února neskóroval. Svému protivníkovi podlehl 0:1. "Musíme na to zapomenout, i když tato ztráta hodně bolí. V přímé bitvě jsme se mohli dostat na první místo, jenomže teď nám nezbývá nic jiného, než se znovu pokusit o smazání ztráty," řekl v úvodu tiskové konference kouč AFC Erik ten Hag.

Jednou z klíčových postav jeho týmu je Maročan Ziyech, který je s osmnácti vstřelenými brankami druhým nejlepším střelcem amsterdamského výběru. S Alkmaarem však utrpěl zranění lýtka a kvůli tomu zmeškal reprezentační souboje s Malawi i s Argentinou. Ještě v průběhu tohoto týdne to vypadlo, že nezasáhne ani do klíčového šlágru, ovšem podle slov ten Haga se zdravotní stav nedávno šestadvacetiletého ofenzívního záložníka zlepšil.

"Je celkem slušná šance, že Hakim bude moci nastoupit od samého začátku," prohlásil s úsměvem na tváři domácí stratég. Ten bude také hodně spoléhat na střelecké schopnosti srbské superstar Dušana Tadiče, jenž nastřádal těžko uvěřitelných osmadvacet gólů a v kvalifikaci o evropský šampionát zařídil cennou remízu 1:1 v Portugalsku. "Spoléháme na něj, ale bez pomoci spoluhráčů by tolik branek nedal. Především proti PSV musíme fungovat jako tým," dodal závěrem ten Hag.

Hosté se vstupem do roku 2019 prožili mírnou krizi a prohospodařili těžce nabitý náskok, když v šesti zápasech jen dvakrát zvítězili a čtyřikrát remizovali. Poté se vrátili na vítěznou vlnu a ani jednou neinkasovali, přehrát dokázali Excelsior, Bredu (v obou případech 2:0) a před čtrnácti dny také Venlo (1:0). Trenér Mark van Bommel má k dispozici téměř všechny opory, nasadit nemůže jen Romera s Thomasem (oba problémy s kolenem).

"Myslím si, že v tomto případě jsou karty jasně rozdané. Máme malý náskok, a pokud ho navýšíme, tak budeme blízko k našemu cíli. Ať dopadne utkání jakkoliv, tak vše bude ještě otevřené. Musíme být důrazní v osobních soubojích a nesmíme podlehnout tlaku, který nás v Amsterdamu jistě čeká. Je to pro nás svátek fotbalu, připraveni jsme dobře," vyjádřil se van Bommel.

Oba dva celky se spolu střely v 5. kole a PSV byl úspěšnější po výsledku 3:0, do výsledkové listiny se zapsal i lídr tabulky střelců nizozemské ligy Luuk de Jong. "Proti Ajaxu hrát umíme, jenomže v tento okamžik jde o všechno a náš protivník určitě bude chtít útočit od úvodního hvizdu. Samozřejmě bych se rád prosadil, nicméně pokud vyhrajeme, tak nebude záležet na tom, kdo dá vítězný gól," uvedl s odhodlaným výrazem osmadvacetiletý švýcarský rodák.
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Onana - Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico - F. de Jong, Schöne - Neres, van de Beek, Tadič - Dolberg
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Zoet - Dumfries, Schwaab, Viergever, Angeliño - Hendrix, Rosario - Bergwijn, Ihattaren, Lozano - de Jong
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.35 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Willem II - Fortuna Sittard  (sobota 18:30)
Nizozemská nejvyšší soutěž vstupuje po reprezentační přestávce do své závěrečné fáze a kromě boje o titul či pohárové příčky ji tradičně čeká nesmírně dramatická bitva o záchranu. Domácí Tilburg může být celkem v klidu, v poslední době se mu daří a díky tomu se vyšplhal na devátou pozici se čtyřiatřiceti body. Naopak Fortuna doposud posbírala o pět bodů méně a je třináctá, před šestnáctou barážovou pozicí De Graafschapu drží čtyřbodový odstup.

Domácí celek zažívá úspěšnou druhou polovinu sezóny, v národním poháru se totiž probojoval až do finále a o titul si to začátkem května rozdá s vysoce favorizovaným Ajaxem. Na ligové scéně získal z posledních čtyř zápasů solidních devět bodů. Po překvapivé výhře nad Alkmaarem (2:1) nedokázal vyzrát na Heerenveen (2:4), pak ale zdolal De Graafschap (3:2) a stejným poměrem senzačně uspěl v Rotterdamu nad silným Feyenoordem.

"Stále ještě nemáme vyhráno, nicméně pokud dokážeme Sittard porazit, tak už budeme moci hrát ve zbývajícím průběhu v mnohem větší pohodě. Pevně věřím, že se nám opět bude dařit při zakončení a diváci si znovu užijí pohlednou hrou. Fortuna předvádí kompaktní výkony a prezentuje se důrazným napadáním, její odhodlání nám může způsobit velké problémy," vyjádřil se s respektem k příštímu soupeři trenér Willemu Adrie Koster.

Hosté se naposledy odpoutali od příček zaručující baráž, neboť před vlastním publikem zdolali jiného nováčka z Emmenu (3:1). "Byla to pro nás hodně důležitá výhra, avšak teď potřebujeme i nějaké body z venkovního prostředí. Tilburg se nachází ve výtečné formě a věří si, jeho ofenzivní výpady je kolikrát nesmírně těžké zastavit. Jsme připraveni, s prázdnou odjíždět nechceme," prohlásil na tiskové konferenci hostující stratég René Eijer.

Domácí nemají k dispozici nemocného Lieftinka a Novozélanďana Mcgarryho, kvůli zranění se na trávník nepodívá ani Španěl Llonch. Hosté přijedou bez Němce Syhreho, Francouze Dianessyho, Dammerse, Koota a Vlijtera (všichni problémy s kolenem). Podzimní vzájemný souboj skončil divokou remízou 4:4 a vzhledem k útočným choutkám obou rivalů se dá očekávat alespoň trochu přibližný průběh i nyní.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.97 - 4.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - SBV Vitesse  (sobota 18:30)
Reprezentační pauza přišla Den Haagu vhod. Už čtyřikrát v řadě v Eredivisie nevyhrál, navíc za toto období urval jen jeden bod. Najednou tak zabředl přímo do bojů o záchranu. Aby se přitom chytil v nynějším klání, to bude pro něj nadměrně těžký úkol. Vitesse v tabulce působí na úplně jiných pozicích a bude v tomhle duelu mírnějším favoritem.

Ačkoliv mužstvo z Arnhemu v minulých dvou zápasech získalo pouze jednu remízu, přičemž naposledy prohrálo na půdě Heraclesu, dlouhodobě si udržuje stabilní výkonnost. Jeho prvotním cílem je stanout v první sedmičce kvůli posezónnímu play-off o Evropskou ligu. A tyto ambice zatím naplňuje. Byť horší série výsledků by mu mohla hodně ublížit.

I proto by hosté nechtěli na hřišti ADO ztratit a rádi by napravili uplynulé dva nezdary, především ten v Almelu. Venku ovšem Vitesse působí spíše průměrným dojmem, vždyť v třinácti letošních kláních na cizích hracích plochách zvítězilo jen třikrát, sedmkrát přitom odešlo poraženo.

Na druhou stranu s Den Haagem padlo jen jednou v předchozích šesti vzájemných kláních. Trenér Leonid Sluckij navíc může mít radost, jelikož se mu postupně uzdravují někteří marodi, a chybět mu budou v tomto střetnutí pouze dva hráči, a to dlouhodobě zraněný Tim Matavž a obránce Jake Clarke-Salter.

ADO disponuje v tuto chvíli tříbodovým náskokem na šestnáctou příčku, která by je odsunula do baráže.. Nemá přitom ve zbytku sezóny úplně příznivý los, vždyť proti němu ještě stanou Utrecht, Alkmaar, PSV nebo Feyenoord. Bezpochyby se tak musí snažit za každou cenu získávat body v zápasech, ve kterých je šance nejreálnější.

Nebýt útočníka Abdenassera El Khayatiho, který letos vsítil v nejvyšší soutěži už čtrnáct gólů, kdo ví, kde by Den Haag v tabulce figuroval. "Ztratili jsme mnoho bodů. Doufáme, že v posledních osmi kolech budeme konstantnější. Vitesse je soupeř, který nám vyhovuje," snaží se El Khayati před závěrem soutěže nepanikařit.

Alfons Groenendijk do sestavy znovu nezařadí zraněného Trevora Davida ani Ricarda Kishnu, možná že do hry nezasáhne ani Giovanni Troupée. "Máme vše ve vlastních rukou. Musíme se zachránit," burcoval domácí stratég. "Je to důležité utkání proti tvrdému protivníkovi. Ale vždy si příležitosti umíme vytvořit. Bude klíčové je proměnit," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.69 - 3.99 - 1.93
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Nováček z Doetinchemu se po první polovině sezóny krčil na samém chvostu Eredivisie a s jeho ambicemi na udržení prvoligové licence to nevypadalo příliš dobře. Nicméně v druhé části se mu vede o poznání lépe a nyní se již prokousal na šestnáctou pozici s pětadvaceti body, na patnáctý Excelsior má manko pouhého jednoho bodu. V sobotním duelu se pokusí překvapit nevyzpytatelné Heracles, které usiluje o pohárové příčky.

De Graafschap v poslední době šokoval hlavně dvěma hladkými výhrami na půdě favorizovaných soupeřů, tři body si totiž odvezl ze Zwolle a těsně před reprezentační přestávkou z Heerenveenu po shodném výsledku 3:0. "V týmu je velká síla a odhodlání, nikdo si nepřipouští návrat do druhé ligy. Bude to ještě nesmírně obtížné, ale situaci v podstatě máme ve vlastních rukách," řekl úvodem domácí trenér Henk de Jong.

Ten dále považuje Heracles za opravdu náročného konkurenta. "V celé sezóně ukazuje, že dokáže držet krok i s těmi nejlepšími a i přes pokles formy v určitých pasážích je na jeho straně vidět obrovská kvalita. Neprohrát ani jednou s Ajaxem není náhoda, my proto potřebujeme předvést nadstandardní výkon. Rozhodovat může první vstřelená branka." Hosté v předchozích šesti ligových zápasech hned čtyřikrát vyhráli a jen jednou remizovali.

Kromě senzačního úspěchu s Ajaxem (1:0) zdemolovali na vlastním stadionu Sittard (6:0) a naposledy si poradili i s úhlavním rivalem v boji o kvalifikaci Evropské ligy z Arnhemu (3:2). V tabulce jim patří sedmé místo s devětatřiceti body a právě na páté Vitesse mají manko jediného bodu. Ve vzájemných střetnutích se mnohem více daří Almelu, které vyzrálo na De Graafschap sedmkrát v řadě. Na podzim mu nedalo šanci a zvítězilo hladce v poměru 4:0.

Domácí postrádají brankáře Jurjuse, Abdulahiho a Vremana, karetní trest za vyloučení se Zwolle stále odpykává důležitý útočník Serrarens. Trenér Heracles Frank Wormuth nemůže nasadit van de Berga s Jakubiakem (oba potíže s kolenem), dále pak Pröppera (po operaci koleních vazů) a Erkilince (problémy s kotníkem). Před necelým měsícem byl proti Utrechtu vyloučen Jesper Drost a svému výběru ani tentokráte ještě nepomůže.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.92 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - SBV Excelsior  (sobota 20:45)
Od začátku února se Heerenveen prezentoval na velmi dobré úrovni, jenže poslední zápas mu vůbec, ale vůbec nevyšel podle jeho představ. Rád by si tedy udobřil své fanoušky a porval se ještě o první sedmičku, která s jistotou zajistí posezónní play-off o Evropskou ligu. Excelsior naopak usiluje o holé přežití v nejvyšší soutěži.

Remíza na půdě Vitesse nebo ta s PSV v kombinaci s následnými třemi vítězstvími v řadě, to byly výsledky, které frískému celku slibovaly slušnou budoucnost. Ne že by přišlo tohle období úplně vniveč, každopádně se nečekalo, že by před reprezentační přestávkou mužstvo kouče Jana Oldeho Riekerinka mohlo prohrát o tři branky s De Graafschapem.

Obzvláště po sérii, díky níž se Heerenveen najednou znovu zapojil do pranice o příčky zaručující možnost zahrát si o evropské poháry. "První poločas byl špatný. Druhý poločas byl velmi špatný," čertil se domácí stratég po nečekaném debaklu. "S naší kreativitou jsme si měli vytvářet šance od nuly. Jenže dnes to bohužel absolutně nebyl náš případ."

Michel Vlap a Sam Lammers patří k hlavním oporám Srdíček, v lize letos nasázeli dohromady hned osmadvacet branek. De Graafschapu se ale právě tyto dva mladíky podařilo eliminovat, proto se nakonec radoval z konečného úspěchu. Excelsior by měl těchto poznatků rozhodně využít. Jenže aktuálně má problémy především sám se sebou.

V uplynulých šesti kolech hosté zvítězili jen jednou, a to nad nováčkem Eredivisie z Emmen. Jinak si vedli doslova bídně. Proti PSV, Venlu a Zwolle neurvali jediný bod, ba co hůře, dokonce nezaznamenali jedinou vstřelenou branku! Jejich čekání na gól trvá už dlouhých 385 minut. Od šestnácté barážové příčky je teď dělí pouhý bod.

Domácí, kteří jsou v tomto duelu pasováni do role favorita, budou postrádat dvojici zraněných - na marodce jsou Sherel Floranus a Kik Pierie. Rotterdamský klub nebude mít k dispozici Robina van der Meera. V podstatě se dá říci, že oba trenéři by se složením základní jedenáctky neměli výrazněji experimentovat.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.53 - 4.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - FC Groningen  (sobota 20:45)
Oba dva sobotní soupeři předvádějí ve druhé polovině sezóny jedny z nejlepších výkonů v celé lize a díky tomu postupně stoupají tabulkou nejvyšší nizozemské soutěže. Za favorita je považován domácí Alkmaar, kterému patří čtvrté místo se sedmačtyřiceti body a za třetím Feyenoordem zaostává pouze o skóre. Groningen se v první části tohoto ročníku nacházel v blízkosti sestupových příček, momentálně ale poskočil na osmou pozici s pětatřiceti body.

Domácí v novém roce nezvládli jen dvě utkání, když nejprve v lize prohráli v Tilburgu (1:2) a ihned na to nestačili na stejného protivníka v semifinále národního poháru po penaltovém rozstřelu, těsně tak neobhájili loňskou finálovou účast. Před čtrnácti dny se jim podařilo přehrát giganta z Amsterdamu a díky precizní hře po taktické stránce porazili Ajax nejtěsnějším poměrem 1:0, k tomu mu navíc zkomplikovali boj o titul.

"Samozřejmě nás mrzí pokažený podzim, s tím už však nic nenaděláme a teď se chceme poprat o třetí místo. Groningen se vyznačuje skvělou obranou, jen málokdy inkasuje více než jednu branku a navíc dokáže využít vhodnou chvíli ke skórování. Důležitá bude trpělivost a opatrnost v defenzívě, každá pokažená rozehrávka může mít negativní účinek. Spokojeni budeme jen s výhrou, ovšem snadný duel nás nečeká," uvedl kouč AZ John van den Brom.

FC v roce 2019 prohrál v devíti soutěžních zápasech pouze jednou a to v Eindhovenu 1:2, jinak hned šestkrát bodoval naplno a dvakrát remizoval. Na vlastním stadionu například překvapil Arnhem (2:1) i Feyenoord (1:0), bod si odvezl z Utrechtu (0:0). Svému nadcházejícímu rivalovi má rozhodně co vracet, neboť ho neporazil šestkrát za sebou, na podzim mu po celkem vyrovnaném průběhu podlehl v poměru 1:3.

Alkmaar nemůže využít služeb Boadua (potíže s kotníkem), kormidelník FC Danny Buijs má na marodce nemocného Hrustiče s Pohlem a se svalovým zraněním v oblasti stehna laboruje Warmerdam. "Víme, co nás čeká. Soupeř pravděpodobně bude chtít tvořit hru, jeho přechod do útoku po křídlech je naprosto unikátní. Oproti jiným střetnutím musíme být rychlejší při napadání, ani remíza by za určitých okolností nebyla k zahození," řekl v krátkosti hostující trenér.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.77 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven26214179:1667
2.AFC Ajax26202488:2262
3.Feyenoord Rotterdam26145755:3347
4.AZ Alkmaar26145752:3047
5.SBV Vitesse26117847:3640
6.FC Utrecht26117845:3440
7.Heracles Almelo261231146:5039
8.FC Groningen261051131:3435
9.Willem II261041243:5034
10.SC Heerenveen2689956:5933
11.VVV Venlo26951232:4432
12.PEC Zwolle26851330:4129
13.Fortuna Sittard26851343:6129
14.ADO Den Haag26771235:5228
15.SBV Excelsior26751432:5926
16.BV De Graafschap26741531:5525
17.FC Emmen26671330:6025
18.NAC Breda26451723:6217

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Stiksxx

Ty voe. To porad vidim na fb a youtube videa a fotky z vyhernich zapasu proti Ajaxu. To je zase plna huba velkych kecu a to vam rikam, ze nas Ajax na hristi prejede. My prvni puli prochrapeme, budeme slapat vodu, ty na nas vlitnou daj nam 2 fiky za prvnich 15 minut a v druhy puli budeme honit cas a ty nam daj z brejku jeste dva goly a my jeden. Konec 4:1.

Kdo dnes vyhraje, ma titul.

Reagovat
Kixi Syhimour

A co když bude remíza? Titul má Feyenoord?

Reagovat
Stiksxx

Tak je to porad 50:50?

Reagovat
Kixi Syhimour

Spíš jsem chtěl odlehčit situace a říct, že bych to rok vás neviděl tak černě

Reagovat
jáá

Když vyhrajme, tak se to vyrovná, Feye zklamání, AZ půjde na 3. flek před ně

Reagovat
Stiksxx

Mate mnohem priznivejsi los. Titul je vas.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele