Eredivisie - preview 21. kola

31.01.2020, 08:43, aktualizováno 02.02.2020, 08:40
Previews
Alkmaar zvládl páteční předehrávku s Waalwijkem a nyní čeká na odpověď Ajaxu, ten hraje doma s PSV Eindhoven. Už předtím jsou na programu zápasy Willem II - Heracles, Sittard - Heerenveen a Venlo - Utrecht...
Willem II - Heracles Almelo  (neděle 12:15)
Willem II letos prožívá úplně jinou sezónu než v letech předchozích. Zatímco dříve vehementně bojoval o holé přežití, teď může pomýšlet na příčky zaručující evropské poháry pro příští ročník. Po dvaceti odehraných kolech se nacházel na čtvrtém místě jen vlivem horšího skóre než třetí Feyenoord. Teď narazí na vždy nevyzpytatelný Heracles.

Domácí mají opravdu parádní formu, z posledních deseti zápasů prohráli jen jednou, a to navíc v rámci Nizozemského poháru na půdě Heerenveenu. KNVB Beker se ho již netýká, a tak se plně může soustředit právě na Eredivisie. V ní má opravdu velkou šanci výrazným způsobem prorazit. Neměl by však zbytečně ztrácet body tak jako naposledy.

V minulém kole se tilburgskému klubu nepodařilo potvrdit roli favorita a před vlastními fanoušky se zachraňujícím se Zwolle uhrál pouze plichtu. "Předpokládám, že nikdo k nám na stadion nepřijíždí s cílem třeba jen remizovat. Heracles bude útočit a bude chtít vyhrát. My se mimochodem naopak musíme pokusit udeřit z brejků," říkal kouč Adrie Koster.

Když loni v lednu opustil řady Willemu II útočník Fran Sol, který přestoupil do kyjevského Dynama, dost se mluvilo o tom, jestli vedení najde jakousi adekvátní náhradu. A evidentně se mu něco takového povedlo. Jen za dvě stě padesát tisíc eur v létě dorazil Vangelis Pavlidis z německé Bochumi a dohromady již stihl nasbírat slušných dvanáct přesných zásahů.

Právě na jeho gólech mnohokrát stojí úspěch či neúspěch celého týmu. Třeba v předchozím klání se střelecky neprosadil proti Zwolle ani on, ani nikdo z jeho spoluhráčů. V ofenzívě tentokráte musejí být domácí lepší, jestli hodlají zabrat s Heraclesem. "I když se soupeři v novém roce nedaří, výsledky nemá dobré, nehraje vůbec špatně," upozorňoval Koster.

Willem II netrápí v podstatě žádná marodka, na ní se nachází pouze Fernando Lewis. V nynější nominaci na utkání jinak chybějí i Bart Nieuwkoop a Miquel Nelom. Hosté, nacházející se v tabulce na desáté příčce budou postrádat kvůli různým zdravotním potížím celkem tři hráče, a to ve složení Robin Pröpper, Navajo Bakboord a Jesper Drost.

Mužstvo z Almela čeká dlouho na jakoukoli ligovou výhru, konkrétně hovoříme o konci listopadu, kdy skolilo Den Haag. Od té doby však z možných patnácti bodů uzmulo pouhé dva, a i proto ztratilo kontakt s první sedmičkou, zaručující play-off o Evropskou ligu. Před týdnem nestačilo doma na Feyenoord, neodvedlo ale nikterak mizernou práci.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.61 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Sittard - SC Heerenveen  (neděle 14:30)
Fortuna má záchranářské starosti, Heerenveen by naopak chtěl proklouznout do první sedmičky, zaručující play-off o Evropskou ligu. Oba týmy aktuálně nevykazují úplně dobrou pohodu, a budou tak hledat ve vzájemném zápase nějakou vzpruhu. Domácí v uplynulých třech kolech získali jen dva body, hosté třikrát z posledních čtyř případů prohráli.

Celek ze Sittardu se bude muset vypořádat hlavně s únavou z předchozího klání osmifinále KNVB Bekeru, který sehrál v průběhu tohoto týdne a které dospělo až do urputného prodloužení. Navíc v něm mužstvo trenéra Sjorse Ulteeho ani výsledkově neuspělo, neboť těsně před možným penaltovým rozstřelem inkasovalo finální nepříjemný direkt.

Prvořadým cílem je pro Fortunu vymanit se co nejrychleji a co nejdále od sestupového pásma. Po dvaceti odehraných kolech jí od šestnácté pozice dělily jen dva body a náskok by velmi ráda zase o něco navýšila. Musí však zlomit odpor soupeře, se kterým sice na podzim dokázala uhrát cennou remízu, loni ovšem v obou vzájemných utkáních padla.

Čerstvě domácí přivítali jednu novou posilu. Obranu přišel vystužit Lazaros Rota, řecký obránce, jenž naposledy hrál za slovenské Michalovce. "Pro mě je to velký krok vpřed. A jsem velmi vděčný za důvěru, kterou jsem od Fortuny dostal," říkal po svém transferu. "Jsem s tímto přestupem spokojený. Těším se, až budu hrát. Pomůžu týmu, kdy budu moct."

V Sittardu podepsal Rota smlouvu na tři a půl roku. Celkem dvě sezóny byl dvaadvacetiletý Řek neoddiskutovatelným základním článkem sestavy Zemplínu. "S Lazarosem budeme lepší v ofenzívě. Má obrovský tah dopředu," pochvaloval si technický manažer klubu Sjoerd Ars. "Může pracovat na obou krajích obrany. Potřebovali jsme náhradu za Micu Pinta."

Právě portugalský bek odešel už zkraje přestupového období do Sparty. Jinak se však kádr během měsíce v podstatě nijak nezměnil. Ve Fortuně zkrátka věří, že se ligové udržení podaří za současného stavu. Co se nynějších absencí týče, ani v tomhle případě jí příliš netrápí. Na marodce se nachází pouze dlouhodobě zraněný francouzský forvard Djibril Dianessy.

Srdíčka v lednu neměla vůbec snadný los, v lize prohrála jak ve Feyenoordu, tak naposledy s Alkmaarem. Alespoň v domácím poháru se jim podařilo skolit nepříjemný Willem II. Na výhru v Eredivisie čeká mančaft kolem kouče Johnnyho Jansena, který nebude mít k dispozici pouze záložníka Jana Rase, od začátku prosince, kdy vyloupil poslední Waalwijk.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.43 - 3.80 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VVV Venlo - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Venlo se v této sezóně snaží všemi dostupnými prostředky dokráčet k pohodlné záchraně, prozatím se však nachází až nebezpečně blízko sestupového pásma. V dosavadních dvaceti zápasech vybojovalo devatenáct bodů a patří mu patnácté místo, před šestnáctou barážovou příčkou Zwolle má náskok pouhého jediného bodu. Nyní se před vlastními fanoušky pokusí překvapit silný Utrecht, který se naopak snaží dostat do evropských pohárů.

Nicméně VVV začalo ve druhé polovině Eredivisie skvěle a ve dvou střetnutích ani jednou neprohrálo. Nejprve se postaralo o velké překvapené proti favorizovanému PSV, když s ním uhrálo remízu 1:1 a nebýt inkasované branky v nastaveném čase, tak by dokonce i zvítězilo. Uplynulý víkend otočilo vývoj nesmírně důležitého střetnutí ve Waalwijku, o poločase prohrávalo o jednu branku a díky skvělému závěru se nakonec radovalo z výhry 2:1.

Těsně před koncem zimního přestupového období opustili tým italský útočník Elia Soriano a obránce Samuel Scheimann, oba dva shodně zamířili do izraelské nejvyšší soutěže. Trenér Hans de Koning stále postrádá Bastiaanse (zlomenina zánártních kůstek), připraven ještě nebude ani Linthorst. První vzájemný duel této sezóny skončil na podzim velkým překvapením, neboť Venlo vyloupilo stadion Galgenwaard a uspělo v poměru 2:1.

FC dlouhodobě patří mezi adepty na nejvyšší příčky a i v této sezóně od nich není příliš vzdáleno. Ve dvaceti zápasech si připsalo na konto třiatřicet bodů a patří mu solidní sedmá pozice, například za třetím Feyenoordem zaostává o pouhé čtyři body. V novém roce začalo vysokou remízou 3:3 s Emmenem, pak přehrálo druholigový FC Eindhoven v osmifinále národního poháru po prodloužení (2:1) a minule si hravě poradilo s Den Haagem (4:0).

Kouč John van den Brom již v tomto zápase také nemůže počítat se dvěma jmény. Dánský brankář David Jensen odešel do amerického New Yorku, jeho krajan Simon Makienok zkusí vyztužit ofenzívu druholigových německých Drážďan. Hostující stratég se potýká s početnou marodkou, na které se nacházejí van Overeem, Maher, Paes, Ramselaar a Janssen. "Venlo bude nepříjemným soupeřem, doma umí vítězit a navíc se nachází ve skvělé formě," uvedl krátce s opatrností v hlase van den Brom.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.30 - 3.88 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AFC Ajax - PSV Eindhoven  (neděle 16:45)
Po stosedmdesáté druhé ve své dlouhé a bohaté historii na sebe narazí dva odvěcí nizozemští rivalové Ajax a PSV. Aktuální derby De Topper má v nynějším případě jednoznačného favorita, a to v podobě amsterdamského celku. Ten letos vykazuje daleko stabilnější formu i výsledky. Eindhovenský klub prostě a jednoduše zaostává v podstatě na plné čáře.

Loni oba týmy vehementně soupeřily o titul, v aktuálním ročníku jsou však tyto případné boje v nedohlednu, neboť PSV oproti Ajaxu strádá. V tabulce sice okupuje přední pozice, třeba na třetí příčku neztrácí mnoho, i tak si však vede pod svoje očekávání. Nejenže se mu na čele výrazně vzdálili právě de Godenzonen, zároveň je v trháku také druhý Alkmaar.

A to znamená hlavní nepříjemnou skutečnost. Pakliže se mu nepovede dohnat jedenáctibodovou ztrátu, v příští sezóně neokusí Ligu mistrů. Atmosféra před nynějším zápasem přitom nebyla vůbec ideální. Poté, co PSV pouze remizovalo doma s Twente, se v médiích objevovaly útočné a kritické články ohledně současného stavu v klubu.

Není se čemu divit, že i fanoušci jsou pořádně naštvaní. "Pro mě osobně to byl opravdu těžký týden. Vyčerpávající. Jsem tu už skoro dvacet let a tohle bylo vůbec to nejobtížnější období, jaké jsem zde zažil," uvedl John de Jong, technický manažer PSV. "Ta situace je vážně bolestivá. Tohle není PSV. Všechno, co se kolem nás děje, se nám nedaří," hlesl.

Pro jaro se navíc budou muset hosté obejít bez Stevena Bergwijna, jenž pláchl do anglického Tottenhamu, a tým opustil také Gastón Pereiro. Podařilo se aspoň přivést Ricarda Rodrígueze z milánského AC. "V neděli jsem řekl vedení, že budu k dispozici 24 hodin denně až do pátku, kdy končí přestupové okno," odtajňoval své pracovní vytížení de Jong.

I na něj novináři i fanoušci v poslední době útočí. "Nebudu reagovat na výčitky vůči mně. Víte, já nečtu všechny články. Vedení mi poskytlo všechnu podporu," pokračoval. "Vždy jsem bral v potaz zájmy klubu, až teprve potom přichází na řadu ten osobní. Potřebuju čas na všechna rozhodnutí. V takové době je vám ze všeho pořádně horko," zakončoval.

Ajaxu sice nemůže konkurovat PSV, pořád ovšem musí být ostražitý, neboť zezadu neustále dotírá Alkmaar, který mimochodem v pátek skolil Waalwijk. Ani domácí nejsou v Eredivisie nijak suverénní, jak by se na první pohled mohlo zdát. V uplynulých pěti ligových kolech hned třikrát prohráli, přičemž před týdnem hodně překvapivě na půdě Groningenu.

Nutno říci, že kouč Erik ten Hag se bude muset i teď vypořádat s několika nepříjemnými absencemi. Především ztráty zraněného Daleyho Blinda, Davida Nerese či Hakima Ziyecha ho tíží asi nejvíce. "Je to nepříjemné pro každého trenéra," říkal amsterdamský lodivod. "Některé automatismy totiž na hřišti zmizí. A vy je musíte řešit jiným způsobem."

Aspoň by se Ajaxu měla vrátit mezi tři tyče obvyklá jednička André Onana, jehož před týdnem musel nahradit Bruno Varela. "Jestli mi je líto PSV? Ne. Vůbec se o něj totiž nestarám," prozrazoval domácí stratég. "Je ale pravda, že podle soupeře se také organizuje příprava na daný zápas. Jedno je jasné, musíme v neděli podat dobrý výkon," dodal.
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Onana - Mazraoui, Veltman, Martínez, Tagliafico - Gravenberch, van de Beek - Tadič, Promes, Babel - Traoré
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Dumfries, Schwaab, Hendrix, Viergever - Gutiérrez, Rosario - Bruma, Ihattaren, Gakpo - Lammers
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.34 - 7.91
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
ADO Den Haag - SBV Vitesse  (sobota 18:30)
Den Haag má v tomto ročníku Eedivisie až nečekané problémy se záchranou, nelichotivou situaci se v zimní přestávce snažil vyřešit několika posilami a také změnou na trenérském postu. V prvních dvou zápasech předvedl zcela odlišné výkony, nyní na vlastním stadionu přivítá nevyzpytatelný Arnhem. ADO se momentálně nachází až na předposlední sedmnácté pozici se šestnácti body, za patnáctým Venlem zaostává o tři body.

Domácí celek získal v podzimní části pouze třináct bodů, s čímž v žádném případě nemohl být spokojen. Nepříliš úspěšného kouče Alfonse Groenendijka nahradil Angličan Alan Pardew, jenž během zimního přestupového období přivedl do týmu obránce Stubbse, De Bocka či Băluţu, ofenzívu přišli vyztužit Thomas s exslávistou van Burenem. Domácí na úvod nového roku zdolali Waalwijk 2:0, před týdnem ale utrpěli debakl 0:4 v Utrechtu.

Také Vitesse sáhlo během první poloviny sezóny ke změně na trenérském postu. Ruského lodivoda Leonida Sluckého dočasně nahradil Joseph Oosting , od letošního roku na lavici usedl Edward Sturing. Pod jeho vedení klub nejprve zvítězil v Sittardu (3:1), naposledy však nedokázal najít recept na dalšího kandidáta sestupu z Emmenu a po bídném druhém poločase s ním pouze remizoval v poměru 1:1. SBV je momentálně šesté se čtyřiatřiceti body.

"Samozřejmě jsme teprve na začátku cesty, ale jsem si jistý, že záchrana se povede v případě pravidelného bodového zisku a využití podpory skvělých fanoušků. Vitesse má výborný tým, o tom není pochyb. Na druhou stranu existují i slabiny, na které se chceme zaměřit. K vítězství v tomto utkání potřebujeme stoprocentně koncentrovaný výkon v defenzívě, navíc musíme být důrazní v pokutovém území," prohlásil pro klubové stránky Pardew.

Ten se bude muset obejít bez Beugelsdijka (poraněné zápěstí), jeho protějšek Sturing nenasadí Belgičana Musondu, Nigerijce Gonga (oba potíže s kolenem) a izraelského reprezentanta Dasu. V domácím dresu by se po jedno zápasové odmlce mohl vrátit zpět do základní sestavy třicetiletý útočník Tomáš Necid. Za hosty si konečně chce odbýt svou ligovou premiéru obránce Tomáš Hájek, jenž zatím nastoupil jen dvakrát v národním poháru. Podzimní vzájemné střetnutí obou sobotních rivalů skončilo překvapivou výhrou Den Haagu (2:0).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.66 - 3.83 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Feyenoord Rotterdam - FC Emmen  (sobota 19:45)
Feyenoord má momentálně nejlepší formu ze všech účastníků nejvyšší nizozemské soutěže a nyní se znovu pokusí přiblížit vedoucímu Ajaxu proti Emmenu. Domácí výběr momentálně zvítězil hned sedmkrát v posledních devíti ligových střetnutích, díky tomu se vyhoupl na třetí pozici se sedmatřiceti body, na druhý Alkmaar má manko sedmi bodů. FC bodovalo v úvodních dvou kolech nového roku a patří mu dvanáctá příčka s dvaadvaceti body.

Hosté byli před tímto ročníkem považováni za adepty sestupu, momentálně nejsou od barážových příček příliš daleko. Na začátku nového roku spoléhají především na pozornou práci v defenzívě, ve dvou duelech totiž inkasovali pouze jednou. Nejprve se utkali s Heraclesem a dokázali ho zdolat 1:0. Vzápětí zavítali do Arnhemu, ve druhém dějství předvedli výtečný ofenzivní výkon a nakonec dosáhli na velmi cennou remízu v poměru 1:1.

Rotterdamský klub pod novým trenérem Dickem Advocaatem jen vzkvétá a v tuto chvíli se hovoří o tom, že by dokonce ještě mohl zabojovat o mistrovský titul. Zatímco se v úvodní třetině tohoto ročníku Eredivisie potácel na hranici dolní a horní poloviny tabulky, tak nyní zaostává za vedoucím Ajaxem už "jen" o 10 bodů. Domácí si nejprve dokázali poradit s Heerenveenem (3:1), před týdnem vyhráli v Almelu (3:2) a v KNVB Beker přehráli Sittard.

"Samozřejmě to může znít trochu odvážně, ale do konce sezóny zbývá ještě hodně utkání a zisk mistrovského titulu není nereálný. Potřebujeme však zůstat nohama na zemi, ani naše výtečná forma nemusí trvat věčně. Teď se soustředíme jen na Emmen, který staví své úspěchy na dobře organizované hře s důrazem na obranu, nicméně i v útočné fázi umí být nesmírně nebezpečný. Za žádnou cenu nemůžeme nic podcenit," prohlásil Advocaat střídmě.

Ten v poslední době přišel o záložníka Ayouba (Panathinaikos), naopak ofenzívu přišel vyztužit slovenský útočník Róbert Boženík ze Žiliny a turecký reprezentant Oğuzhan Özyakup z Besiktase. Na marodce se nacházejí Haps, van Beek, Tapia a Edgar Ié, hosté postrádají Tarashaje, Besteho, Jansena, Marinuse, Bakkera, Payneho a Hamrola. První vzájemný duel obou sobotních konkurentů skončil divokým nerozhodným výsledkem 3:3.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 6.09 - 9.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - Sparta Rotterdam  (sobota 19:45)
Twente si jako nováček letošního ročníku nevede úplně špatně, nicméně po výborném vstupu do soutěže začalo především ve druhé polovině podzimní části výrazně strádat a přiblížilo se až nebezpečně blízko k sestupovým pozicím. V úvodních dvou kolech nového roku uhrálo nerozhodný výsledek, nicméně jeho čekání na ligové vítězství se protáhlo již na sedm utkání v řadě za sebou. V tabulce se momentálně nachází na třináctém místě s jednadvaceti body.

Svou nelichotivou bilanci se nyní pokusí přerušit před vlastními fanoušky proti konkurenční Spartě Rotterdam a dá se očekávat nesmírně vyrovnaný souboj. Celek z Enschede pod vedením uruguayského trenéra Gonzala Garcíi nejprve remizoval bez branek s Groningenem, před týdnem zavítal do Eindhovenu a díky vstřelené brance zhruba pět minut před závěrečným hvizdem vybojoval nesmírně cenný bod za remízu 1:1.

Rotterdamský výběr taktéž nepředvádí dobré výkony jako na začátku letošní sezóny. V posledních šesti střetnutích Eredivisie zvítězil pouze jednou, když si v 18. kole překvapivě vyšlápl na vysoce favorizovaný Alkmaar (3:0). Jinak ale prohrál v Emmenu (0:2) i v Tilburgu (0:4), po srdnatém výkonu nestačil ani na Ajax (1:2) a naposledy nedokázal potvrdit papírové předpoklady proti Sittardu (1:1). V tuto chvíli je jedenáctý se čtyřiadvaceti body.

García stále nemůže využít služeb Španěla Matose (poraněné koleno), připraven zřejmě nebude ani Brama. "Vítěz tohoto zápasu se přiblíží k horní polovině tabulky, o což rozhodně usilujeme my i náš soupeř. Sestupové příčky nejsou ani pro jeden tým příliš vzdálené, proto každý bodový zisk má svou cenu. Sparta má kvalitní kádr, spoléhá na týmový výkon a solidní produktivitu. Teď jsme odhodláni konečně potěšit naše fanoušky," prohlásil García.

Jeho protějšek Henk Fraser již možná zařadí do základní jedenáctky novou posilu, z druholigového Excelsioru totiž přišel zkušený třicetiletý kapverdský reprezentant Jeffrey Fortes. Na marodce se dlouhodobě nachází Alberto (poraněná achilovka), otazník visí nad starty Smeetse či Acheho. První vzájemný duel tohoto ročníku skončil v Rotterdamu těsným vítězstvím Sparty v poměru 2:1, ta vsítila vítěznou trefu až v 88. minutě.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.48 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - FC Groningen  (sobota 20:45)
Zwolle v této sezóně zatím neprožívá úspěšné období a v tuto chvíli je jeho cíl zcela jasný - tedy záchrana. PEC totiž v dosavadním průběhu získalo jen osmnáct bodů a nachází se na šestnácté barážové příčce. Teď na vlastním stadionu přivítá nevyzpytatelný Groningen, který po slabším období zazářil minulý týden a po nesmírně cenných třech bodech se posunul na osmou pozici s devětadvaceti body, v tomto střetnutí tak bude považován za mírného favorita.

Domácí dokázali zvítězit v posledních šesti střetnutích jen jednou, když uspěli na půdě Venla (2:1). V novém roce ještě neprohráli, na druhou stranu však ani nedosáhli na tříbodový zisk. Nejprve přivítali silný Utrecht a po divokém průběhu vybojovali remízu v poměru 3:3. Naposledy zavítali na půdu rozjetého Tilburgu a po zodpovědném výkonu při defenzivní činnosti získali další cenný bod za nerozhodný bezbrankový výsledek.

Trenér John Stegeman přišel těsně před koncem zimního přestupového období o důležitý ofenzivní pilíř sestavy, Maročan Iliass Bel Hassani totiž odešel od katarského celku Al Wakrah. "Samozřejmě může v určitých okamžicích chybět, jeho góly nám rozhodně pomáhaly. Na druhou stranu naše výkony nestojí na jednom hráči. Teď je před námi důležité utkání, ve kterém určitě chceme proti nepříjemnému Groningenu uspět," řekl Stegeman.

Hosté mají pohárové ambice a zatím nejsou daleko od svého plánu. V předchozích čtyřech ligových zápasech ani jednou neprohráli a na konto si připsali hned osm bodů. Smírně se rozešli s Den Haagem (1:1) i s Twente (0:0), porazit dokázali Emmen (2:0) a před týdnem se postarali o obrovské překvapení proti vedoucímu Ajaxu. Amsterdamského rivala totiž senzačně zdolali 2:1 a pro následující průběh si výrazně zvedli své sebevědomí.

"Je to pro nás velká věc, takovéto protivníky se nepodaří porážet každý den. Jsem rád, že jsme se drželi taktických pokynů a konečně byli produktivní, tato výhra nám může pomoci do dalších duelů. Zwolle je přeci jen odlišný soupeř, vychází ze zabezpečené obrany a snaží se hrozit z rychlých brejků, nebo po standardních situacích," vyjádřil se lodivod FC Danny Buijs. Ten má na marodce El Hankouriho s Gudmundssonem, Stegeman nemůže využít služeb Westermana a karetní trest za vyloučení v Tilburgu odpykává finský obránce Lam.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.44 - 2.81
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AZ Alkmaar - RKC Waalwijk  (pátek 20:00)
V minulém kole nizozemské nejvyšší soutěže došlo k několika velkým překvapením, kterých dokázal využít Alkmaar, jenž zvítězil na půdě konkurenčního Heerenveenu nejtěsnějším poměrem 2:1. V tabulce zůstal na druhé pozici se čtyřiačtyřiceti body, za vedoucím Ajaxem znovu zaostává o pouhé tři body. Pokud se mu nyní v páteční předehrávce 21. kola podaří vyzrát na poslední Waalwijk, tak se minimálně do nedělního večera bodově dotáhne na čelo.

RKC jako nováček soutěže má zcela opačné starosti a bude mít hodně práce, aby se ve zbývajícím průběhu vyhnulo přímému sestupu. Doposud vybojovalo pouhých jedenáct bodů a na sedmnáctou barážovou příčku Den Haagu má manko pěti bodů. Přitom výborně mu vyšel závěr podzimu, kdy na vlastním stadionu například hladce porazilo Twente (3:0). Ovšem v novém roce zatím utrpělo dvě porážky s Den Haagem (0:2) i s Venlem (1:2).

Ani bod tedy nezískalo s dvěma úhlavními rivaly v boji o udržení prvoligové licence, což ho může v konečném účtování velmi mrzet. Dosavadní trenér Fred Grim si uvědomuje vážnost situace, na druhou stranu ale odmítá naplnění nejčernějšího scénáře. "Samozřejmě nedávné dvě prohry jsou nepříjemné, hlavně doma s Venlem jsme klidně mohli vyhrát. Rozhodně se však nevzdáváme a teď v Alkmaaru se pokusíme překvapit," řekl optimisticky.

Domácí AZ v závěrečném duelu podzimní části senzačně prohrálo v Rotterdamu s místní Spartou (0:3), poté po zimní přestávce nestačilo doma na rozjetý Tilburg (1:3). Kouč Arne Slot může počítat s téměř stejným kádrem jako v první polovině sezóny, pro tento zápas mu budou chybět Řek Hatzidiakos (po operaci kolene) a Islanďan Gudmundsson (potíže s kotníkem). Grim nemůže využít služeb Elberse (zraněný zadní stehenní sval) s Drostem.

V posledních třech případech se z výhry vždy radoval Alkmaar, v úvodním vzájemném střetnutí tohoto ročníku uspěl ve Waalwijku díky dvěma brankám Oussamy Idrissiho (2:0). "Žádný duel v lize se nedá podcenit, k Waalwijku musíme přistoupit jako k jakémukoliv jinému soupeři, i když je poslední. Jeho výhodou bude to, že nemá co ztratit a může hrát bez nervů, nebezpečí hrozí hlavně ze standardních situací," prohlásil Slot s opatrností v hlase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.10 - 11.10 - 27.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax20152361:1947
2.AZ Alkmaar20142442:1544
3.Feyenoord Rotterdam20107338:3037
4.Willem II20114530:2337
5.PSV Eindhoven20106444:2536
6.SBV Vitesse20104636:2634
7.FC Utrecht20103740:2833
8.FC Groningen2085723:1929
9.SC Heerenveen2077631:2728
10.Heracles Almelo2075833:3026
11.Sparta Rotterdam2066829:3324
12.FC Emmen20641022:3522
13.FC Twente2056927:3821
14.Fortuna Sittard20551025:4620
15.VVV Venlo20611320:4619
16.PEC Zwolle20531228:4518
17.ADO Den Haag20441221:4116
18.RKC Waalwijk20321523:4711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
AjaxFans
Reagovat
Seydou Doumbia

Tak to musí být i nejmladší střelec historie všech týmu ne? Počítám že tenhle rekord se bude držet kdesik v Holandsku, Francii a nebo ted u Liverpoolu jak hrál s juniorkou pohár

Reagovat
AjaxFans

Jn,je to dost možné,ale prvně jsem myslel,že se počítá jen liga,ale Ünüvar dal gól v poháru,takže tak.Jinak Real krouží kolem našeho talentu v jongu,tak snad to neklapne Hravá u vás ten borec základ?Ten co má 16?

Reagovat
jáá

Snad ne, už se na něj dost dlouho těším v áčku...

Reagovat
AjaxFans

Dnes jsem zahlédl jeden článek,tak snad to je fake.V 10 zápasech 5 gólů je velmi solidní

Reagovat
jáá

o tom ani potom

Reagovat
Seydou Doumbia

Zatím má 380 minut odehraných, ale ten zápas v tom odkazu byl jeho první, kdy nastoupil v základní sestavě...ale ještě si určitě zahraje, protože Depay je out do konce sezony a na hrot tam je jen Dembélé, Ekambi, který nastupuje i na křídle a právě Cherki

Reagovat
Seydou Doumbia

Ale první zápas v základní sestavě a hned 2+2 v poháru proti týmu, který je aktuálně šestý v Ligue 1 to byl životní start do kariéry.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak tady hned jeden mladší střelec od nás

https://www.livesport.cz/zapas/h6wuEqEB/#prehled-zapasu

Reagovat
jáá

Reagovat
Petrinho17

Rota z Michaloviec do Fortuny Sittard. Výborný obranca

Reagovat
AjaxFans

Za kolik?Bude mít hned na základ?

Reagovat
Petrinho17

Prestupovu sumu žiaľ momentálne neviem. No, v našej lige to bol ak nie najlepší pravý obranca vôbec, tak minimálne v top 3 určite. Prototyp moderného obrancu. Bolo jasné, že dlho v Michalovciach nevydrží a pôjde za lepším. Úprimne neviem kto nastupuje za Sittard na pravej obrane ale tento hráč na to rozhodne má

Reagovat
Stiksxx

Kua jaktoze neni Brenet zpatky u nas???

Reagovat
Stiksxx

Dalsi hrac, ktery umel kopnout do balonu pryc.

Reagovat
jáá

z Bergwijna jsem trochu zaskočený, tahle z ničeho nic a mohlo to být i za víc

Reagovat
AjaxFans

Do kdy měl smlouvu?

Reagovat
Stiksxx

Jeste na dva roky.

Reagovat
Stiksxx

My to proste neumime prodavat. Pritom treba je to o nekolik parniku lepsi hrac nez traged Lozano. Ted si v Neapoli drbou sisku.

Reagovat
AjaxFans

Je to i vašim neúspěchem v Evropě.Cekam,jaká bude cena u Nerese po zranění

Reagovat
Stiksxx

To bude ostuda.

Reagovat
AjaxFans

Podiv se na tip eurofotbalu

Reagovat
Stiksxx

spatnej vtip

Reagovat
AjaxFans

Kdyby jsme tak hráli proti Groningenu,tak máme větší náskok.Ale zatím vás teda drtíme,bohužel nee výsledkově.

Reagovat
AjaxFans

Jede ti ten stream od tebe?

Reagovat
Stiksxx

Nekoukam.

Reagovat
AjaxFans

Radši ?

Reagovat
Stiksxx

Taky castecne. ale ja ted nekoukam vubec. Neni chut.

Reagovat
Raylan

Hodně jednostranné. Ten Eiting je výborný.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele