Eredivisie - preview 19. kola

17.01.2020, 08:45, aktualizováno 19.01.2020, 08:30
Previews
Alkmaar selhal proti Willemu II a nabídl šanci Ajaxu, ten je velkým favoritem souboje se Spartou Rotterdam. PSV Eindhoven hraje ve Venlu, Emmen změří síly s Heraclesem a dnes se na prvoligový fotbal jde také v Haagu...
VVV Venlo - PSV Eindhoven  (neděle 12:15)
V půlce prosince byl odvolán Mark van Bommel z pozice hlavního kouče PSV kvůli neuspokojivým výsledkům. Vedení klubu ještě nerozhodlo o novém muži na lavičce, a i proto do prvního jarního zápasu povede mužstvo ve Venlo stále jen dočasně zvolený Ernest Faber. Ten má za úkol jednoznačně potvrdit roli favorita na půdě zachraňujícího se celku.

Nebyl to pro hosty vůbec jednoduchý podzim. Nejenže díky svým nevalným výkonům v podstatě ztratili možnost v následujících týdnech stíhat vedoucí Ajax, na nějž ztrácejí hned deset bodů, zároveň se jim nevedlo ani na evropské scéně. Vlastně tak chtějí letošní sezónu zachránit aspoň ziskem třeba druhé příčky. Aby mohli napříště usilovat o Ligu mistrů.

Je otázkou, jak dlouho zůstane u kormidla Faber. Zatím měl na starosti krátkou zimní přípravu právě on. "Bereme každý zápas tak, jak přijde. Chceme v nich vždy a za každou cenu bojovat," vytyčil si cíle eindhovenský stratég. "První prioritou je teď zvítězit v neděli. Sestavu nyní určitě neprozradím. Nejprve o ní informuji své hráče," tajnůstkařil.

Co se změn v kádru týče, i přes nepříliš vábnou situaci nebylo PSV na přestupovém trhu nijak aktivní. Ba naopak oslabilo o brankáře Jeroena Zoeta, který zamířil na hostování do Utrechtu, neboť ztratil pozici jedničky na úkor Larse Unnerstalla. "Chtěl si být jistý, že bude před EURO 2020 hrát. Byli jsme ochotni vyhovět," vysvětloval tento krok hostující lodivod.

Na marodce má aktuálně tři hráče, ve Venlu se nepředstaví Sam Lammers, Konstantinos Mitroglou, jenž má svalové problémy, ani nejlepší střelec týmu Donyell Malen. "Donyell je bohužel mimo hru až do konce sezóny," hlesl Faber nad velkou ztrátou ofenzívy. "Aspoň Sam na tréninku nevypadal špatně. Nechtěli bychom se však nijak ukvapovat," dodal.

VVV, podobně jako jeho protivník, neprožil vůbec povedenou první polovinu tohoto ročníku. Všudy všeho prohrálo během osmnácti kol hned třináctkrát a nachází se na barážových pozicích. I jeho hráči si zvykají na nové vedení, jen pár týdnů je totiž na lavičce trenér Hans de Koning. Zranění jsou v tuhle chvíli domácím Lee Cattermole a Bram Verbong.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.40 - 4.64 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - Sparta Rotterdam  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 13.90 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Emmen - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Fotbalisté Emmenu letos jistě pomýšlejí na přímou záchranu, nicméně po první polovině sezóny se nacházejí v blízkosti sestupového pásma a nic jistého v žádném případě nemají. V tabulce jim patří patnácté místo s osmnácti body, před šestnáctou barážovou příčkou Venla disponují náskokem tří bodů. Na úvod nového roku přivítají Heracles a pokusí se využít domácího prostředí. Celek z Almela si nevede úplně zle a je devátý se šestadvaceti body.

Emmen dlouhodobě těží z domácího prostředí, před vlastními fanoušky vybojoval hned sedmnáct bodů a venku naopak uhrál jediný bod. V tomto ohledu je vůbec nejhorší ze všech osmnácti účastníků. Těsně před zimní přestávkou například dokázal remizovat s favorizovaným PSV (1:1) a zdolal Spartu Rotterdam (2:0). Na nedělního rivala se mu z dlouhodobého hlediska vůbec nedaří, když s ním prohrál hned sedmkrát z osmi utkání a jednou remizoval.

Na podzim si z Almela nedovezl Emmen ani bod po porážce 0:2. Trenér Dick Lukkien může počítat s téměř shodným kádrem jako v první polovině tohoto ročníku, obranu pouze přišel vyztužit peruánský obránce Araujo. V přípravě tým například sehrál duel s německou Mohučí a nakonec byl úspěšnější po výhře 3:2.

Heracles v dosavadním průběhu také těžil především ze střetnutí na stadionu Erve Asito, jeho výkony však z celkové pohledu nebyly příliš vyrovnané. Kouč Frank Wormuth věří, že se jeho svěřenci probojují do evropských pohárů. "Mohlo to být lepší, na druhou stranu konkurence je velká a umístění v horní polovině Eredivisie není špatné. Našim cílem zůstává účast v předkole Evropské ligy, ke které ještě povede hodně dlouhá cesta. Emmen doma výborně brání a je nebezpečný po standardních situacích, rozhodně nám nedá nic zadarmo," předpovídá devětapadesátiletý Wormuth.

Almelo v přípravě na druhou polovinu nejprve senzačně zdolalo německý Gladbach (3:1), poté se rozešlo smírně se švýcarským Sionem (1:1) a pak přehrálo konkurenční Heerenveen (3:2). Oba dva soupeři stále mají celkem rozsáhlé potíže s marodkou. Lukkien nemůže nasadit Bakkera, Besteho, Jansena, Payneho a Hamrola, navíc karetní trest za vyloučení s Groningenem bude odpykávat Heylen. Wormuth postrádá Bakboorda s Drostem, otazník visí nad startem nemocného van der Watera a Brazilce Maura Júniora.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.77 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
ADO Den Haag - RKC Waalwijk  (neděle 16:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.80 - 3.48
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Sittard - SBV Vitesse  (sobota 18:30)
Fortuna byla jako loňský nováček opět pasována na jednoho kandidáta sestupu a zatím to vypadá, že o setrvání v nejvyšší nizozemské soutěži bude bojovat poměrně dlouho. V podzimní části sezóny obsadila třinácté místo a získala devatenáct bodů, před patnáctou barážovou příčkou Venla má náskok pouhých čtyř bodů. Nyní v domácím prostředí přivítá nevyzpytatelný Arnhem a je považována za mírného outsidera.

Domácí výběr se po katastrofálním vstupu do nového ročníku zvedl hlavně před vlastními fanoušky. Na domácím stadionu zaznamenal pět ligových výher v řadě a díky tomu opustil sestupové pásmo. Svou bilanci se pokusí prodloužit proti Vitesse, jehož výkonnost spíše měla klesající tendenci a tu nakonec odnesl ruský trenér Leonid Sluckij, kterého dočasně nahradil sedmačtyřicetiletý Joseph Oosting. SBV zakončilo podzim na šesté příčce s třiceti body.

Hostující výběr bude vstupovat do druhé poloviny Eredivisie s novým koučem Edwardem Sturingem, šestapadesátiletý rodák z Apeldoornu si tak odbude svou ostrou premiéru. Jeho svěřencům se v přípravě moc nedařilo, neboť například nestačili na švýcarský klub Servette (0:2) či německý Duisburg (1:3). Na marodce celku z Arnhemu se stále nacházejí Belgičan Musonda a anglický brankář Dasa, naopak v pořádku by už měli být Gong s Dasou.

"Čeká nás spousta práce, ale v týmu je velký potenciál, což bylo vidět na začátku sezóny. Pevně věřím, že se dokážeme koncentrovat na každé jednotlivé utkání zvlášť a probojujeme se do příštího ročníku evropských pohárů. Fortuna je soupeř, který těží z úžasné podpory fanoušků a doma příliš často neprohrává, proto musíme být opatrní ve všech směrech. Cílem i tak zůstává vítězství," prohlásil na své premiérové tiskové konferenci Sturing.

Sittard podstoupil zimní přípravu v Turecku a nevedl si úplně špatně. Překvapivě hladce porazil Basaksehir (3:0), následně těsně podlehl Antalyasporu (1:2). Na lavičce zůstává Sjors Ultee, jehož cíl je jasný. "Chceme mít jistotu záchrany, co nejdříve to půjde. Každý bod může mít cenu zlata, i přes ohromnou sílu našeho příštího protivníka nejsme bez šance." Hosté se stále musí obejít bez Fernandese a Francouze Dianessyho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.97 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - FC Groningen  (sobota 19:45)
Twente vstoupilo do nováčkovské sezóny s velkým odhodláním a dlouho to vypadalo, že se po roce stráveném ve druhé lize bude pohybovat v poklidném středu tabulky a dokonce zabojuje i o evropské poháry. Jenomže s přibývajícím průběhem jeho forma klesala, celek z Enschede zakončil podzimní část na dvanáctém místě s devatenácti body a záchranu ještě nemá v žádném případě jistou. Nyní se v novém roce pokusí dobře začít proti Groningenu.

Domácí výběr má před šestnáctou barážovou příčkou Venla náskok pouhých čtyř bodů a ten rozhodně nemusí být dostačující. Naposledy se radoval z výhry ve 13. kole proti Zwolle (2:1), od té doby prohrál hned pětkrát ze šesti střetnutí a navíc vypadl i z národního poháru. První polovinu zakončil nečekanou prohru 0:3 s posledním Waalwijkem. V přípravě nejprve remizoval s německým Düsseldorfem (1:1), následně zdolal belgický Mouscron (1:0).

Na trenérské lavičce zatím zůstává mladý uruguayský stratég Gonzalo García, který opět věří v povedený start. "Našim cílem je se co nejdříve oddálit sestupové zóně, i když víme, že to nebude snadné. Hned náš první protivník má pohárové ambice a disponuje silným kádrem, očekávám nesmírně vyrovnaný průběh. Pevně doufám, že nás fanoušci poženou kupředu a společnými silami dosáhneme na vítězství," prohlásil García odhodlaně.

Hosté začali novou sezónu Eredivisie bídně a nevypadalo to s nimi příliš dobře. Pak se však dostali na vítěznou vlnu a nakonec figurují na desáté příčce s pětadvaceti body, na nejbližší konkurenty mají minimální ztrátu. Přípravu sehráli na německé půdě s bilancí dvou výher a jedné porážky. Ani jeden ze sobotních soupeřů prozatím nebyl na přestupovém trhu výrazně aktivní a základní jedenáctky se tak oproti podzimu příliš měnit nebudou.

Twente postrádá obránce Verdonka, který si musí odpykat trest na dva zápasy po vyloučení s Waalwijkem, na marodce se nachází Španěl Matos a mimo hru možná budou i Brondeel s Verhaeghem. Hostující kouč Danny Buijs nenasadí Švéda Gudmundssona. "Twente podle mě nezklamalo a určitě má na to hrát o první polovinu tabulky. Je potřeba přistoupit k tomuto duelu zodpovědně, nic jednoduchého nás nečeká," řekl Buijs s opatrností v hlase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.31 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - SC Heerenveen  (sobota 19:45)
Feyenoord zažil velmi zvláštní první polovinu tohoto ročníku a po většinu času zažíval spíše zklamání, horší výkonnost nakonec vedla k ukončení spolupráce s trenérem Jaapem Stamem. Místo něho převzal tým Dick Advocaat a pod jeho vedením začal klub doslova vzkvétat, i když například vyřazení v základní skupině Evropské ligy už odvrátit nedokázal. Rotterdamský celek zakončil podzimní část sezóny na pátém místě s jednatřiceti body.

K přímé účasti v evropských pohárech to nemá úplně daleko, ale na vytouženou Ligu mistrů ztrácí propastných deset bodů. "Naše situace byla ještě horší, takže klidně můžeme myslet úplně nejvýš. Jsme realisté, avšak do konce chybí ještě šestnáct zápasů a v boji o titul se opravdu může stát naprosto cokoliv. Nyní se chceme plně koncentrovat na Heerenveen, je to náš velký rival a má nesmírně kvalitní tým," řekl Advocaat sebevědomě.

Feyenoord pod jeho vedením prohrál pouze jednou a to v EL na půdě Porta (2:3), na ligové scéně posbíral v sedmi střetnutích hned sedmnáct bodů. Především se mu povedly poslední dva duely, ve kterých zdolal PSV (3:1) i Utrecht (2:1). Největším tahounem týmu se stal kapitán Steven Berghuis, jenž nasázel patnáct branek a ústřední postavou by měl být i v jarní části. Feyenoord v zimní přípravě nejprve porazil německý Hoffenheimu (3:2), pak ovšem podlehl silnému Dortmundu (2:4).

Co se týče změn v kádru, tak těch opravdu mnoho není. Asi nejvýraznější přestup se zatím odehrál v polovině ledna, kdy brankář Keneth Vermeer odešel do amerického Los Angeles a post jedničky pro zbývající průběh by tak měl převzít Nick Marsman. Hosté mohou být se svým dosavadním vystoupením celkem spokojeni. V osmnácti zápasech ukořistili osmadvacet bodů a jsou osmí, rozhodně se budou chtít alespoň dostat do kvalifikace EL.

Trenérské kormidlo uchopí stejně jako na podzim Johnny Jansen, který se svými svěřenci udolal v přípravě konkurenční Heracles (3:2) i španělskou Llagosteru (2:1). Kádr SC se také příliš nezměnil, nicméně z norského Tromsø přišel vyztužit útočnou fázi Runar Espejord. Jansen nemůže nasadit Odgaarda, Rase a vykartovaného Floranuse, jistotu startu dále nemají Botman s Hoeghem. Domácím zůstal na marodce obránce Haps, otazník visí nad účastí van Beeka s Karsdorpem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.64 - 5.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Willem II  (sobota 20:45)
Alkmaar prožil hezké chvilky v první polovině tohoto ročníku a určitě ho může považovat za úspěšný. Povedlo se mu totiž postoupit do vyřazovací fáze Evropské ligy a také na domácí scéně předváděl solidní výkony. V tabulce se momentálně nachází na vynikajícím druhém místě s jednačtyřiceti body, za vedoucím Ajaxem zaostává o body tři a před třetím PSV drží sedmibodový náskok. Nyní přivítá dosavadní největší překvapení z Tilburgu.

AZ si na podzim připsal skalpy PSV i Ajaxu a ještě před posledním kolem dokonce usiloval o titul podzimního mistra, o který nakonec přišel vinou nečekané závěrečné porážky v Rotterdamu s místní Spartou (0:3). "Samozřejmě některé zápasy se nepovedou, ale my musíme být spokojeni. Zůstáváme ve hře o titul, rádi bychom zabojovali o Ligu mistrů. Už se velmi těšíme a proti Tilburgu chceme zvítězit," řekl s úsměvem ve tváři kouč AZ Arne Slot.

Ten již definitivně nemůže počítat s útočníkem Björnem Johnsenem, který po hostování v norském Rosenborgu odešel za bezmála milión eur do korejského týmu Ulsan Hyundai. Novými posilami zatím jsou Hakon Evjen (Bodø/Glimt) a zkušený obránce Ramon Leeuwin (Odense BK). "Náš tým se výrazně nezměnil a zůstává téměř stejný, sehranost rozhodně může být výhodou," doplnil vzápětí jednačtyřicetiletý Slot.

Willem byl před sezónou pasován na umístění okolo středu tabulky, ovšem v osmnácti odehraných duelech získal úctyhodných třiatřicet bodů a patří mu fantastické čtvrté místo. V posledních deseti ligových duelech hned šestkrát zvítězil a jen jednou prohrál, navíc porazit dokázal Ajax (2:0) i PSV (2:1). Se svým nadcházejícím rivalem se utkal začátkem října a před vlastními fanoušky s ním uhrál cenný nerozhodný výsledek 1:1.

Alkmaar potvrdil dobrou formu i v přípravě a vyšlápl si na belgický Mechelen, který deklasoval vysoko 5:1. Naopak Willem se střetl se skotským Hibernianem a podlehl mu 1:2. Slot se musí obejít bez brankářské jedničky Bizota, který byl naposledy vyloučen se Spartou a mezi tři tyče by se tak měl místo něho postavit de Boer. Kvůli zranění jsou mimo hru Vlaar, Hatzidiakos a Gudmundsson, stratég Tilburgu Adrie Koster postrádá Dankerluie s Lewisem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.47 - 8.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - FC Utrecht  (pátek 20:00)
Nizozemská nejvyšší soutěž se po krátké měsíční přestávce probouzí ze zimního spánku, první utkání v novém roce se v pátek odehraje na půdě Zwolle. PEC přivítá Utrecht a pokusí se překvapit, za mírné favority totiž jsou považováni hosté. Utrecht v první polovině sezóny vybojoval devětadvacet bodů a nachází se na solidním sedmém místě, jeho naděje na přímý postup do evropských pohárů tak rozhodně není nereálná.

Naopak domácímu celku se první polovina sezóny příliš nepovedla. V osmnácti utkáních posbíral pouhých šestnáct bodů a je až patnáctý, tedy těsně nad sestupovou zónou. Za čtrnáctým Emmenem zaostává o body dva, před šestnáctou barážovou příčkou Venla má náskok jediného bodu. Tým od loňského roku vede trenér John Stegeman, a pokud by se mu nepovedl ani začátek jarní části, tak by mohl na lavičce velmi brzy skončit.

Jeho svěřencům se nevedlo ani v přípravě, když například nestačili na belgické týmy Waregem (1:3) a Lutych (0:2). "Samozřejmě to není pozitivní zpráva, na druhou stranu ostré zápasy jsou úplně jiné. Naším hlavním úkolem je záchrana, nicméně rádi bychom získali klid co nejdříve. Nechceme bojovat o setrvání v Eredivisii až do úplného konce, líbilo by se nám umístění okolo středu tabulky," prohlásil Stegeman před zápasem.

Ten dále analyzuje silné stránky Utrechtu. "Jeho ofenzivní kvality jsou obrovské, o tom není pochyb. Má výborné útočníky, kteří se dokážou prosadit z jakékoliv pozice. Velké nebezpečí hrozí také z rychlého přechodu na útočnou polovinu a ze standardních situaci. Je nám jasné, že nás čeká spousta práce." V kádru PEC zatím nedošlo k výrazným změnám, největší zbraní by stejně jako na podzim měl být íránský forvard Reza Ghoochannejhad, jenž doposud skóroval šestkrát.

Hosté si v přípravě například vyšlápli na německý Leverkusen a po přestřelce ho zdolali 4:3. Ani Utrecht nebyl příliš aktivní na přestupovém trhu, ovšem do branky přivedl devětadvacetiletého brankáře Jeroena Zoeta a ten by se okamžitě mohl stát jedničkou týmu. Kouč John van den Brom nemůže počítat s Ramselaarem, trest za červenou kartu v posledním střetnutí s rotterdamským Feyenoordem bude odpykávat obránce Hoogma. Stegeman má na marodce Van Polena, otazník visí nad starty Maročana Bel Hassaniho či Fina Lama.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.72 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax18142258:1644
2.AZ Alkmaar18132339:1141
3.PSV Eindhoven18104442:2334
4.Willem II18103527:2233
5.Feyenoord Rotterdam1887332:2731
6.SBV Vitesse1893632:2430
7.FC Utrecht1892733:2529
8.SC Heerenveen1877429:2228
9.Heracles Almelo1875631:2626
10.FC Groningen1874721:1825
11.Sparta Rotterdam1865727:3023
12.FC Twente1854926:3719
13.Fortuna Sittard1854923:4219
14.FC Emmen18531020:3418
15.PEC Zwolle18511225:4216
16.VVV Venlo18501317:4415
17.ADO Den Haag18341119:3713
18.RKC Waalwijk18321322:4311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
AjaxFans

Konečně to začíná zase

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad Necid dnes nastoupí a přidá nějaký ten gól, aby se přiblížil do ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele