Eredivisie - preview 18. kola

20.12.2019, 08:47, aktualizováno 22.12.2019, 08:36
Previews
Alkmaar v sobotu nestačil na Spartu Rotterdam a nabídl šanci Ajaxu, od toho se očekává výhra nad Den Haagem. Feyenoord jede do Utrechtu, Groningen bude měřit síly s Emmenem a podzim zakončí duel Vitesse - Venlo...
AFC Ajax - ADO Den Haag  (neděle 12:15)
Amsterdamskému Ajaxu se v závěru tohoto roku nevyhnula menší krize, kterou určitě bude chtít překonat v duelu s předposledním Den Haagem. I kdyby se mu náhodou nepodařilo bodovat, tak díky senzační prohře Alkmaaru na půdě rotterdamské Sparty (0:3) přezimuje na vedoucí pozici. V dosavadním průběhu vybojoval solidních jednačtyřicet bodů a právě před druhým AZ je díky lepšímu skóre, nyní se rozhodně bude chtít na prvním místě osamostatnit.

AFC se dostalo do problémů před zhruba čtrnácti dny, kdy nedokázalo najít recept na Tilburg a podlehlo mu po výsledku 0:2. Následně nezvládlo klíčovou bitvu o postup do osmifinále Ligy mistrů s Valencií (0:1) a poté neuspělo právě na půdě největšího konkurenta z Alkmaaru, se kterým prohrálo stejným poměrem až inkasovaným gólem z 90. minuty. Nyní tak má co napravovat a proti ADO se mu rýsuje ideální příležitost.

Hostům se v tomto ročníku totiž vůbec nedaří, po polovině soutěže mají na kontě pouhých třináct bodů a jsou až sedmnáctí, za patnáctým Zwolle zaostávají o body tři. Na ligovou výhru čekají již tři měsíce, naposledy se jim podařilo zvítězit před téměř dvěma měsíci nad Vitesse (2:0). Od té doby vypadli z národního poháru a ze šesti střetnutí získali čtyři body, v minulých dvou případech remizovali s Twente (0:0) i s Groningenem (1:1).

Trenér obhájce mistrovského titulu Erik ten Hag nemůže nově počítat s obráncem Blindem, jenž onemocněl zánětem srdečního svalu a na nějakou dobu ho čeká nucená pauza. Kromě něho určitě nebudou k dispozici Brazilec Neres (poraněné koleno) s Američanem Destem, jistotu startu nemají ani Maročan Labyad (potíže s kolenem) či elitní kanonýr Promes. Jeho protějšek Dirk Heesen postrádá pouze Beugelsdijka (dvojnásobná zlomenina zápěstí).

V základní sestavě Den Haagu by se měl opět objevit český krajánek Tomáš Necid, který před týdnem zařídil nerozhodný výsledek s Groningenem a se šesti trefami je suverénně nejlepším střelcem týmu. "Potřebujeme se vrátit k základům, o podcenění protivníka nemůže být v žádném případě řeč. Našim hlavním cílem je se rozloučit s fanoušky vítězně a uděláme všechno pro to, aby se to povedlo," řekl skromně devětačtyřicetiletý ten Hag.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 16.90 - 35.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Ve šlágru 18. kola nejvyšší nizozemské soutěže se střetnou dva týmy, které z dlouhodobého hlediska mají pohárové ambice. O něco více se zatím daří domácímu Utrechtu, jenž doposud vybojoval devětadvacet bodů a je pátý. Na závěr tohoto roku si pokusí vylepšit svou pozici s Feyenoordem, který sice zaostává za očekáváním, na druhou stranu se v poslední době zvedá. Momentálně se nachází na sedmém místě s osmadvaceti body.

Pokud rotterdamský výběr v neděli zvítězí, tak se může posunout i o dvě pozice výše. Na jeho lavičce skončil koncem října trenér Jaap Stam a vedení na jeho místo dosadilo zkušeného Dicka Advocaata. Klub pod jeho vedením prohrál v deseti střetnutích jen jednou a to v Evropské lize na půdě portugalského Porta (2:3), na ligové scéně si vytvořil šesti zápasovou šňůru neporazitelnosti. V posledních dvou případech se mu dokonce podařilo zvítězit.

Nejprve v očekávané bitvě s PSV bral všechny tři body po výsledku 3:1, hattrickem se blýskl kapitán Steven Berghuis. Ve čtvrtek zavítal na půdu druholigového Cambuuru a postoupil do další fáze národního poháru (2:1). "Výhra nad PSV nás samozřejmě nesmírně těší, na utkání jsme se dlouho připravovali a zvládli ho hlavně po taktické stránce. Utrecht je velmi kvalitní soupeř a čeká nás minimálně stejně náročný zápas," prohlásil dvaasedmdesátiletý Advocaat.

FC zažilo krizi v listopadu, kdy prohrálo třikrát za sebou. Do dobré formy se zpět vrátilo v Groningenu (1:0), následně otočilo duel v Almelu a místní Heracles zdolalo 3:1. S Groningenem se utkalo podruhé během krátké chvíle v národním poháru a i v tomto případě slavilo úspěch poměrem 1:0. V uplynulé sezóně byl ve vzájemných střetnutích úspěšnější právě Utrecht, když vybojoval čtyři body (3:2 a 1:1).

Domácí trenér John van den Brom stále nemůže využít služeb Španěla Dalmaua, kterého provázejí zranění od konce září, připraven zřejmě nebude ani Ramselaar. Na marodce hostujícího celku se nacházejí van Beek (potíže s kotníkem), Karsdorp (po operaci třísel) a Portugalec Edgar Ié (poraněný zadní stehenní sval). "Fanoušci se na závěr tohoto roku mají na co těšit, především kvůli nim chceme Feyenoord porazit," řekl v krátkosti van den Brom.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.78 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Groningen - FC Emmen  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.07 - 5.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - VVV Venlo  (neděle 16:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.23 - 7.59
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - Heracles Almelo  (sobota 18:30)
Heerenveen i Heracles neměly problémy postoupit v průběhu tohoto týdne do další fáze domácího poháru, bezpochyby by rády navázaly na svoje úspěchy i v posledním ligovém klání tohoto roku, v němž narazí právě na sebe. O něco lépe jsou na tom domácí, kteří doposud získali o dva body více a jsou aktuálně i v o něco lepší formě.

Fríský celek v uplynulých třinácti zápasech napříč všemi soutěžemi prohrál jen na půdě favorizovaného PSV a před týdnem ještě s Willemem II. Právě kvůli svému poslednímu domácí neúspěchu v Eredivisie by si tentokráte chtěl udobřit své fanoušky a zachovat své postavení v první sedmičce, která s jistotu zaručuje play-off o Evropskou ligu.

Možná že kdyby domácí uhráli na Stadionu Abeho Lenstry o nějaký ten bod víc, mohli by útočit i na samotné popředí. Přece jenom z devíti pokusů doma zvítězili jen ve třech případech. Uhráli však zároveň také pět remíz a pouze jednou prohráli, a to právě před týdnem. Útočná potence byla pro větší počet výher hlavním problémem.

Vždyť "Srdíčka" daleko více skórovala venku, konkrétně sedmnáctkrát, zatímco před vlastními fandy jen jedenáctkrát. I proto, že mnohdy jejich ofenzivní pojetí není na požadované úrovni, se rozhodlo vedení klubu už s předstihem svůj kádr posílit. Už v lednu by se mohl v sestavě objevit norský forvard Runar Espejord, jenž doposud působil v odlehlém Tromsø.

Dohromady za severonorský celek odehrál sto sedm utkání, zaznamenal dvacet pět gólů a také osm asistencí. "Každý ví, že jsme hledali nějakého útočníka," vysvětloval jeho příchod do Heerenveenu technický manažer Gerry Hamstra. "Runar je fyzicky silný forvard. Sledovali jsme ho delší dobu a zapadá do našeho konceptu. Jsme za něj rádi," dodal.

Tým z Almela, který naposledy padl s Utrechtem, si na svého soupeře věří. "Slušně jsme potrénovali. U všech jsem viděl nadšení," těšilo kouče Franka Wormutha. "Oproti minulému ročníku máme o jeden bod méně, ale lepší skóre. Heerenveen doma často vyhrál velmi těsně a zápasy byly vyrovnané. V podstatě něco podobného očekávám i teď v sobotu," dodal.

Zatímco domácím by měl chybět jen zraněný Jan Ras, hosté budou postrádat kvůli zranění trojici hráčů ve složení Jesper Drost, Navajo Bakboord a Sebastian Jakubiak. "V tuhle chvíli jsme spokojení. Hrajeme na dobré úrovni po celý ročník," uvedl Wormuth. "Až na pár výjimek máme stabilnější výkony. Dříve jsme byli častěji na maximu, ale i minimu."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.81 - 3.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - AZ Alkmaar  (sobota 19:45)
I když to ze začátku sezóny úplně nevypadalo, tak Alkmaar se svými letošními výkony výrazně zařazuje mezi kandidáty na mistrovský titul v nejvyšší nizozemské soutěži. Přesně po polovině odehraných zápasů má na kontě velmi solidních jednačtyřicet bodů a nachází se na druhém místě, za vedoucím Ajaxem zaostává jen vinou horšího skóre. Nyní uzavře působení v roce 2019 na půdě rotterdamské Sparty a bude považován za jasného favorita.

Domácí výběr si jako nováček soutěže taktéž nevede úplně špatně. S dvaceti body je jedenáctý, jenomže na druhou stranu se hlavně v prosinci dostal do nepříliš lichotivé formy. Poslední tříbodový zisk zaznamenal koncem listopadu proti Vitesse (2:0), od té doby neměl šanci v Tilburgu (0:4), bezbrankově remizoval s Heracles a minule se mu nepovedlo uspět ani v Emmenu (0:2). K tomu vypadl i ve středečním 2. kole KNVB Beker.

V tomto případě zavítal podruhé během krátké chvíle do Tilburgu a tentokráte si domů odvezl prohru 0:3. Celkově se mu nepodařilo skórovat dlouhých 367 minut, což není na nizozemské poměry příliš zvykem. Jeho sobotní rival naopak vyhrál na ligové scéně již sedmkrát. Svou úchvatnou šňůru nastartoval v 11. kole na půdě PSV (4:0), uplynulou neděli zdolal gólem Myrona Boadua z 90. minuty největšího rivala z Ajaxu (1:0).

"Chceme zvládnout poslední duel v Rotterdamu a pak uvidíme, co se bude dít dál. Rádi bychom co nejdále došli v Evropské lize a boj o mistrovský primát je také nesmírně lákavá nabídka. Nicméně nemůžeme si myslet, že skončíme nejhůře druzí, konkurence je opravdu velká. V tuto chvíli se soustředíme pouze na duel se Spartou, nečeká nás vůbec nic jednoduchého," uvedl s varováním v hlase trenér AZ Arne Slot.

Jeho svěřenci si vytvořili dlouhou sérii bez obdržené branky, která se momentálně protáhla už na těžko uvěřitelných 657 minut. Hostům se na svého nadcházejícího soupeře nadmíru daří ve vzájemných zápasech, od roku 2000 s ním neprohráli dvacetkrát za sebou a hned šestnáctkrát ho dokázali porazit. Slot postrádá obránce Vlaara (problémy s lýtkem), Řeka Hatzidiakose (poraněné koleno) a Islanďana Gudmundssona (potíže s kotníkem), Sparta nemůže využít služeb Alberta (ruptura achilovky).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.37 - 4.41 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - PEC Zwolle  (sobota 19:45)
Neúspěchů už bylo prostě přespříliš. Poté, co o minulém víkendu PSV prohrálo na půdě Feyenoordu, přišel o své místo trenér Mark van Bommel, jehož tak do konce roku nahradil Ernest Faber. Ten už jeden svůj úkol splnil, postoupit totiž s týmem do další fáze Národního poháru, a rád by ho přivedl k dalšímu vítězství na závěr podzimu proti Zwolle.

Byl to asi logický krok klubu z Eindhovenu. Van Bommelovo odvolání si vehementně žádali skalní fanoušci, mužstvo nezaznamenávalo výsledky, jaké by si všichni představovali. Evidentně na podzim tahali za kratší konec například než vedoucí Ajax, který je mu na čele Eredivisie na míle vzdálený. A navíc skončilo taktéž v evropských pohárech.

V posledním klání tohoto roku se pod dosavadním šéfem mládežnických týmů PSV může poprat o třetí příčku. Tu aktuálně drží Willem II, jenž má o bod víc. "Musíme zůstat pozitivní, to je naše motto," burcoval Faber. "Tak to musí být. Svádět vinu na někoho nemá smysl. Můžeme se navzájem posílit, pokud budeme držet při sobě," vyzýval vehementně.

Koho nakonec PSV během vánočních svátků vybere na pozici hlavního kouče, nebo jestli u kormidla zůstane Faber na delší období, to je zatím ve hvězdách. Domácí každopádně potřebují nový impuls, aby případně na jaře mohli reálně usilovat aspoň o pozici vicemistra. "Všechno je teď o našem chování vůči sobě a celkovému postoji," pokračoval Faber.

Třeba jeden krok k tomu, aby se situace zásadně posunula k lepšímu, už eindhovenští bafuňáři udělali. Slavný trenér Guus Hiddink bude působit jako konzultant. "Bude radit nám, technickému personálu," prozrazoval prozatímní domácí stratég. "Na tréninku byla pozitivní atmosféra. Bylo hezké vidět, že se mí hráči snaží motivovat. Je to jenom na nich."

PSV by mohlo zařadit do sestavy navrátivšího se Jorrita Hendrixe, spíše se však očekává, že by do hry mohl zasáhnout až z pozice náhradníka. Fit ale stále nejsou Konstantinos Mitroglou, Erick Gutiérrez, Ryan Thomas ani Michal Sadílek, jehož na závěr roku čeští fanoušci v akci neuvidí. Potrestaný je jinak klíčový obránce Denzel Dumfries.

Zwolle, podobně jako jeho sok, nemůže hodnotit své podzimní vystoupení pozitivně. Na své konto si připsalo už jedenáct proher ze sedmnácti odehraných kol a nachází se těsně nad sestupovým pásmem. Hosté, kteří s Boeren prohráli už desetkrát v řadě, budou postrádat dvojici zdravotně indisponovaných hráčů, a to Etiënneho Reijnena a Bram van Polena.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.44 - 9.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - Fortuna Sittard  (sobota 20:45)
Tilburg je považován asi za největší překvapení probíhajícího ročníku Eredivisie, neboť se přesně po polovině odehraných střetnutí nachází na krásném třetím místě se ziskem dvaatřiceti bodů. Za vedoucím duem Ajax - Alkmaar zaostává o devět bodů, před třetím PSV má náskok jednoho bodu. Teď se pokusí zakončit povedený podzim proti Fortuně, která těží především z domácího prostředí a naopak venku se jí vůbec nedaří.

Svěřenci trenéra Adrieho Kostera se postarali o několik překvapení. Ve 13. kole si vyšlápli právě na PSV a dokázali ho porazit po výsledku 2:1, zhruba před čtrnácti dny naprosto šokovali vedoucí Ajax a po úspěchu 2:0 v Amsterdamu mu uštědřili vůbec první porážku v této sezóně nejvyšší nizozemské soutěže. V posledních pěti duelech hned čtyřikrát vyhráli a jen jednou remizovali, nyní mají na kontě třízápasovou vítěznou šňůru.

Naposledy zavítali do Heerenveenu a dokázali ho porazit v poměru 2:1. "V kabině vládne dobrá pohoda a hráči si věří, což je nejdůležitější. Je nám jasné, že udržet nastolené tempo v takto velké konkurenci nebude vůbec snadné, my se o to přesto pokusíme. Teď je před námi poslední vystoupení roku a před skvělými fanoušky chceme potvrdit, že naše výkony nejsou náhoda. Na druhou stranu nesmíme Fortunu za žádných okolností podcenit," uvedl Koster.

Hosté doposud získali osmnáct bodů a patří jim čtrnáctá příčka, jenomže hned sedmnáct bodů vybojovali na vlastním stadionu. Venku je to o poznání horší, jediný získaný bod z osmi případů je společně s Emmenem vůbec nejméně z celé soutěže. Čtrnáct dní starý debakl v Eindhovenu s PSV (0:5) dokázali napravit proti poslednímu Waalwijku a otočili nepříznivý vývoj ve svůj prospěch (3:2), ve středu zvládli i 2. kolo národního poháru se Zwolle (3:0).

Také Tilburgu se v KNVB Beker dařilo, ve středečním klání přehrálo rotterdamskou Spartu taktéž 3:0. Willem dominoval v obou vzájemných duelech uplynulé sezóny, když získal plný počet šesti bodů po shodných výhrách 3:2. Koster nemůže využít služeb Portugalce Queiróse (poraněný zadní stehenní sval), Lewise (problémy se kolenem) a Zuijderwijka, jeho protějšek Sjors Ultee nenasadí Fernandese s Francouzem Dianessym (po operaci kolene).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.91 - 6.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - FC Twente  (pátek 20:00)
Páteční předehrávku posledního kola letošního roku v Eredivisii obstarají nováčci z Waalwijku a Twente. Tabulkově je na tom mnohem lépe výběr z Enschede, ovšem ten se v poslední době dostal do bídné formy a na půdě RKC to v žádném případě nebude mít snadné. Domácí výběr vybojoval v dosavadních sedmnácti kolech pouhopouhých osm bodů a je beznadějně poslední o pět bodů za sedmnáctým Den Haagem.

FC se díky povedenému vstupu nachází na dvanáctém místě s devatenácti body, ale na ligové scéně naposledy zvítězilo před téměř měsícem a půl, kdy si poradilo se Zwolle (2:1). Od té doby nestačilo na Venlo (1:2), Ajax (2:5), bezbrankově remizovalo s Den Haagem a pak po zpackaném druhém poločase prohrálo s Arnhemem (0:3). V úterý zaznamenalo ostudu ve 2. kole národního poháru, kdy ve vysokém poměru 2:5 podlehlo druholigovému Go Ahead.

Trenér Twente Gonzalo García tvrdí, že tento duel prověří charakter týmu. "Po těžké porážce s Go Ahead se potřebujeme zotavit po mentální stránce, ovšem také fyzicky. Na hráče se příliš zlobit nemohu, protože dělají, co mohou. Dostáváme příliš laciné góly, což se musí změnit. Dobře víme, že hrajeme proti poslednímu týmu tabulky, nicméně soupeř má své kvality a teď se ukáže, jestli jsme schopni zvládat krize," prohlásil uruguayský rodák.

Tomu stále bude chybět Španěl Matos vinou poraněného kolene, svalové zranění nepustí na trávník zkušeného obránce Verhaegha. RKC se oproti hrůzostrašnému vstupu do nejvyšší soutěže přeci jen zlepšilo, své premiérové výhry ukořistilo proti Heraclesu (2:0) a Utrechtu (1:0). V posledních dvou střetnutích se mu však bodovat nepodařilo, nejprve podlehlo Heerenveenu 1:3 a před týdnem neudrželo vedení 1:0 ani 2:1 v Sittardu (2:3).

První vzájemný souboj obou rivalů se v této sezóně uskutečnil v polovině srpna. Od 90. minuty byly k vidění hned tři góly a vítěz znám nebyl po nerozhodném výsledku 3:3. Pro Waalwijk byl tento bodový zisk jediným v úvodních jedenácti kolech. Kouč Fred Grim stále nemůže využít služeb Elberse (potíže se stehenním svalem), Quastena (problémy s kolenem) a Drosta, za vyloučení s Fortunou navíc bude odpykávat karetní trest Maatsen.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.78 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax17132252:1541
2.AZ Alkmaar17132239:841
3.Willem II17102527:2232
4.PSV Eindhoven1794438:2231
5.FC Utrecht1792632:2329
6.Feyenoord Rotterdam1777330:2628
7.SC Heerenveen1776428:2127
8.SBV Vitesse1783629:2427
9.Heracles Almelo1774630:2525
10.FC Groningen1764719:1822
11.Sparta Rotterdam1755724:3020
12.FC Twente1754826:3419
13.FC Emmen1753920:3218
14.Fortuna Sittard1753923:4218
15.PEC Zwolle17511124:3816
16.VVV Venlo17501217:4115
17.ADO Den Haag17341018:3113
18.RKC Waalwijk17221319:438

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
dave30

Ajax to zase solidně omladil. Tadič hraje s juniorkou (obzvlášť v ofenzívě).

Reagovat
dave30

Tak ta ofenzíva si to pěkně rozdělila...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele