Eredivisie - preview 16. kola

06.12.2019, 08:36, aktualizováno 08.12.2019, 08:41
Previews
Vitesse prohrálo pětkrát v řadě a po výměně trenéra se o bodový zisk pokusí proti Feyenoordu. Waalwijk nastoupí proti Heerenveenu, Groningen se střetne s Utrechtem a Sparta Rotterdam poměří síly s Heraclesem...
SBV Vitesse - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.87 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RKC Waalwijk - SC Heerenveen  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.08 - 3.98 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Groningen - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Groningen i Utrecht se letos zatím pohybují v klidném středu tabulky, určitě by se však rádi pokusili zabojovat o přímý postup do evropských pohárů. Domácí výběr je po velmi špatném vstupu do sezóny na desátém místě s jednadvaceti body, až do minulého kola držel pozitivní šňůru sedmi utkání bez porážky. Naopak hosté se v posledních týdnech trápí, prohráli totiž již třikrát za sebou a v Eredivisii se propadli na osmou pozici s třiadvaceti body.

Domácí se v úvodní čtvrtině této sezóny nacházeli v blízkosti sestupových pozic, pak ale zabrali a v šesti následujících střetnutích si připsali na konto velmi solidních čtrnáct bodů. Po domácích výhrách s Waalwijkem (3:0) i se Spartou (2:0) si odvezli cenný bod z Heerenveenu (1:1) a pak si poradili s konkurenčním Willemem (2:0) i s Vitesse (1:2). Po nerozhodném výsledku 1:1 s Feyenoordem minule neuspěli na půdě zachraňující se Fortuny (0:1).

"Soupeř nám ukázal svou vyspělost, skvěle bránil a pak z ojedinělé akce udeřil. Dopředu ho hnali skvělí fanoušci, což byl jeden z klíčových faktorů. Nyní hrajeme doma my a uděláme všechno proto, aby tři body tady zůstaly. Utrechtu se posledních pár zápasů nepovedlo, to však neznamená, že nemůže uspět. Nesmíme mu dovolit získat zpět ztracené sebevědomí, jinak bychom se mohli dostat do velkých problémů," prohlásil domácí trenér Danny Buijs.

Hosté se ještě zhruba před měsícem nacházeli v popředí nizozemské nejvyšší soutěže, pak ale přivítali dva vedoucí celky a jasně na ně nestačili. Po debaklu v Amsterdamu s Ajaxem (0:4) podlehli Alkmaaru (0:3) a minule naprosto senzačně darovali teprve druhou výhru v sezóně poslednímu Waalwijku (0:1). Celkově tedy neskórovali dlouhých 277 minut a tuto nepříznivou bilanci jistě budou chtít přerušit co nejdříve.

Předchozí tři vzájemné duely obou rivalů skončily nerozhodně, letos v březnu se soupeři rozešli smírně v bezbrankovém poměru. Buijs bude mít k dispozici kompletní výběr, jeho oponent John van den Brom postrádá van der Maarela se Španělem Dalmauem. "Máme co napravovat, je potřeba se vrátit k základům. V Groningenu očekávám naprosto vyrovnaný souboj, šance vidím padesát na padesát," řekl krátce třiapadesátiletý rodák z Amersfoortu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.44 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Rotterdam - Heracles Almelo  (neděle 16:45)
Sparta si po návratu do nejvyšší soutěže nevede úplně špatně a dokáže konkurovat, po necelé polovině soutěže však v žádném případě nemá jistotu udržení prvoligové licence i pro nadcházející ročník. Doposud vybojovala devatenáct bodů a nachází se na jedenáctém místě, teď se pokusí vyzrát na konkurenční Heracles. Celek z Almela si vede nad očekávání dobře a se čtyřiadvaceti body na kontě mu patří pátá příčka.

Rotterdamský celek nepředvádí tak dobré výkony jako na začátku, důležité body sbírá hlavně před vlastními fanoušky. V pěti posledních domácích utkáních získal solidních deset bodů, jedinou prohru utrpěl s Utrechtem (1:2). Jinak ale obral o body silné PSV (2:2) a porazit se mu povedlo Waalwijk (4:0), Twente (2:1) či Vitesse (2:0). Před týdnem zavítal do Tilburgu a po bídném výkonu prohrál vysoko 0:4.

Almelo má mírné problémy s nevyrovnaností výsledků, na druhou stranu i přesto spíše převažují pozitiva. Letos například darovalo první výhru v sezóně poslednímu Waalwijku (0:2), avšak své zaváhání okamžitě napravilo proti Venlu a deklasovalo ho 6:1. Příliš šancí nemělo s Ajaxem (1:4), nicméně minule výtečným taktickým výkonem naprosto rozložilo o záchranu bojující Den Haag a zdolalo ho přesvědčivě 4:0.

Oba dva celky na sebe naposledy narazily v sezóně 2017/2018 a diváci si vždy přišli na své. Plný počet šesti bodů získalo Heracles, jenž nejprve uspělo na stadionu Polman (3:2) a pak dominovalo i v jarní odvetě (5:2). Domácí kouč Frank Wormuth se stále musí obejít bez Alberta vinou ruptury achilovky, jeho protějšek Henk Fraser nenasadí Drosta (poraněné koleno) a Bakboorda (po operaci kolenních vazů).

"Zápasy s Heraclesem jsou vždy velmi unikátní. Musíte se připravit na jeho ofenzivní styl, a i když se snažíte dobře bránit, tak atmosféra a útočné pojetí vás většinou strhnou. Máme určitý taktický plán, kterého se chceme držet, ale opravdu se může stát cokoliv. Samozřejmě se nesmírně těšíme a pro výborné publikum hodláme získat tři body. Pevně věříme, že to vyjde a posuneme se do horní poloviny Eredivisie," prohlásil Fraser se širokým úsměvem ve tváři.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.89 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - FC Twente  (sobota 18:30)
Den Haag na tom není v tomto ročníku příliš dobře a ve třech zbývajících utkáních tohoto roku určitě bude chtít alespoň opustit sestupové pozice. V dosavadním průběhu posbíral pouhých jedenáct bodů a patří mu předposlední sedmnácté místo, za patnáctým Zwolle zaostává o body dva. Twente se po vynikajícím vstupu do této sezóny lehce zaseklo a už se mu tolik nedaří, momentálně je dvanácté s osmnácti body.

ADO v předchozích deseti střetnutích nizozemské nejvyšší soutěže zvítězilo pouze jednou, senzační tři body si přivezlo z Arnhemu po výsledku 2:0. Jinak před vlastními fanoušky uhrálo remízy s Heerenveenem (1:1) a s Willemem II (3:3), v uplynulých třech venkovních duelech však nebodovalo ani jednou. Po dvou prohrách se Sittardem (0:3, 0:1) v lize i v KNVB Beker nemělo před týdnem nárok v Almelu s místním Heraclesem (0:4).

Jeho nejlepším střelcem je český útočník Tomáš Necid, který má na kontě pět branek. Ten se neobjevil v základní sestavě přes dva měsíce, teprve v posledních dvou zápasech nastoupil od začátku a hned se odměnil dvěma brankami. Hosté v předchozích deseti případech třikrát zvítězili a sedmkrát prohráli. V minulých dvou kláních nejprve těsně prohráli ve Venlu (1:2), vzápětí neudrželi dvoubrankové vedení s Ajaxem a po divokém průběhu mu podlehli 2:5.

Špatné výsledky domácího týmu odnesl trenér Alfons Groenendijk, jenž byl odvolán právě po prohře v Almelu a po dvou a půl letech tak na lavici skončil. Do tohoto utkání povede hráče jeho dosavadní asistent Dirk Heesen, jeho funkce by však měla mít dočasné trvání. Ten bude mít k dispozici téměř kompletní výběr, schází pouze van Ewijk. Oba dva sobotní protivníci se spolu naposledy utkali v sezóně 2017/2018 a ADO získalo plný počet šesti bodů (3:2, 2:1).

Stratég klubu z Enschede Gonzalo García taktéž nemusí řešit nijak velké problémy s marodkou, dlouhodobě mimo hru je jen Španěl Matos (poraněné koleno). "Tenhle zápas bude po psychické stránce velmi náročný. Den Haagu se sice nedaří, nicméně má velmi kvalitní kádr a v nejbližší době čekám jeho vzestup. Musíme hrát maximálně koncentrovaně s velkou dávkou trpělivosti," řekl García s očekáváním v hlase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.69 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
PSV Eindhoven - Fortuna Sittard  (sobota 19:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.87 - 16.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VVV Venlo - FC Emmen  (sobota 19:45)
Venlo i Emmen byly před sezónou považovány za hlavní aspiranty na boj o záchranu a tyto prognózy se zatím naplňují. Po patnácti odehraných zápasech se nacházejí v blízkosti sestupového pásma, o něco lépe na tom jsou hosté. Emmen doposud vybojoval patnáct bodů a patří mu třináctá pozice. Domácí výběr před necelým měsícem odvolal trenéra Roberta Maaskanta a pod vedením Jaye Driessena se evidentně zvedl.

Maaskant skončil na začátku poslední reprezentační přestávky tohoto rohu, Venlo pod vedením Driessena předvedlo v nadcházejících dvou utkáních obstojné výkony. Nejprve přivítalo konkurenční Twente a porazilo ho 2:1, díky čemuž přerušilo svou šňůru osmi proher v řadě za sebou. Naposledy srdnatě vzdorovalo v Alkmaaru a za svůj výkon se rozhodně nemuselo stydět, domů si odvezlo těsnou porážku 0:1.

"Do konce letošního roku chceme získat co nejvíce bodů a myslím si, že jsme vykročili tím správným směrem. Rozhodně je na čem pracovat, ale hráči si více věří a na trávníku je to znát. Utkání s Emmenem je důležité hned z několika důvodů. Při případné výhře se totiž můžeme přiblížit k vytouženému středu tabulky, navíc tříbodový zisk by mohl mít pozitivní vliv na naši psychiku," prohlásil padesátiletý Driessen s optimistickými myšlenkami.

Emmen momentálně disponuje lepší formou, v uplynulých čtyřech duelech jen jednou prohrál. Po senzační výhře nad Vitesse (2:1) sice následně neměl šanci v Alkmaaru (0:3), pak si ovšem odvezl bod z Waalwijku (1:1) a stejným poměrem se v minulém kole rozešel smírně s vysoce favorizovaným PSV. Hostující výběr byl v loňských vzájemných soubojích s VVV o něco úspěšnější, na konto si připsal čtyři body po výsledcích 1:1, 2:3.

Trenér Dick Lukkien se dlouhodobě musí vypořádat s početnější marodkou, na které se stále nacházejí Beste, Payne, Hamrol, kapitán Jansen a také Bakker (problémy s kolenem). Trest za vyloučení s eindhovenským klubem si k tomu bude odpykávat důležitý obránce Bijl. Jeho protějšek Driessen nemá tak výrazné problémy se skládáním základní sestavy, mimo hru jsou pouze Verbong s anglickým záložníkem Cattermolem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.67 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - AZ Alkmaar  (sobota 20:45)
V sobotním večerním zápase není o favoritovi pochyb, vzhledem k aktuálnímu postavení obou protivníků je považován za jasného favorita hostující Alkmaar. Ten se v posledních týdnech dostal do vynikající formy, v nejvyšší nizozemské soutěži neinkasoval dlouhých 477 minut a momentálně vyhrál již pětkrát za sebou. Díky tomu se v tabulce nachází na druhé pozici s pětatřiceti body o šest bodů za vedoucím Ajaxem.

AZ navíc postupně zvyšuje svůj náskok na třetí PSV, který v tuto chvíli činí úctyhodných sedm bodů a vytoužená kvalifikace Ligy mistrů tak rozhodně není nereálná. Svěřenci trenéra Arneho Slota zvládli také své vystoupení v Evropské lize, když si po minulé těžce vydřené remíze 2:2 se srbským Partizanem vybojovali účast v jarní části této soutěže. Ve čtvrtek se pokusí zabojovat o první místo ve skupině L na půdě anglického Manchesteru United.

Před týdnem v Eredivisii se trochu natrápili proti Venlu, ale nakonec ho dokázali udolat po výsledku 1:0. To Zwolle má naprosto odlišné starosti. V patnácti kolech si připsalo na konto pouhých třináct bodů a je až patnácté těsně nad sestupovým pásmem. V posledních pěti případech hned čtyřikrát prohrálo, jediný úspěch zaznamenalo doma se Sittardem (3:1). Naposledy se pokusilo zaskočit Feyenoord, jenže v Rotterdamu mu nakonec podlehlo 0:1.

Domácí kouč John Stegeman nemůže nasadit Saymaka (zraněný zadní stehenní sval), Paala (poraněná třísla), Reijnena (potíže s kotníkem) a jistotu startu nemá ani van Polen. "Alkmaar disponuje neskutečnou ofenzivní silou, má dobře sehraný tým plný skvělých individualit. Jestliže chceme uspět, tak musíme vyzrát na jeho výbornou defenzívu, jinak to bude opravdu náročné," vyjádřil se s jasným cílem třiačtyřicetiletý Stegeman.

Slot postrádá Řeka Hatzidiakose (problémy s kolenem), Islanďan Gudmundsson pro změnu laboruje s kotníkem a na hrací plochu se zřejmě ani teď ještě nepodívá důležitý pilíř obrany Vlaar. "Do krátké zimní přestávky moc zápasů nezbývá, ovšem pokud chceme živit reálnou naději na vysněný titul, tak musíme pokračovat ve vítězném tažení. Zwolle je houževnatý celek, porazit ho vůbec nebude jednoduché," varuje Slot před možným podceněným soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.11 - 5.17 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - Willem II  (pátek 20:15)
Ajax letos zatím dominuje na ligové scéně a celkem se mu daří také v Lize mistrů, nyní těsně před koncem první poloviny sezóny určitě chce udržet nastolené tempo. Domácí výběr momentálně vévodí Eredivisii se ziskem jednačtyřiceti bodů o šest bodů před druhým Alkmaarem a o propastných třináct bodů před třetím PSV. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti Willemu II, kterému se však v tomto ročníku také nevede úplně špatně.

AFC v dosavadních patnácti odehraných kolech hned třináctkrát zvítězil a pouze dvakrát remizoval. V tuto chvíli si vytvořil solidní šňůru devíti vítězství v řadě za sebou, naposledy ztratil body před zhruba dvěma a půl měsíci. Před necelým týdnem sice začal velmi špatně v Enschede a s místním Twente prohrával po dvaceti minutách o dvě branky, pak ale ukázal obrovskou sílu a především díky hattricku mladíka Langa otočil vývoj ve svůj prospěch (5:2).

Ve skupině H Ligy mistrů má na kontě deset bodů a stále může živit svůj sen na obhajobu semifinále, nicméně na závěr proti španělské Valencii potřebuje uhrát alespoň remízu, což vzhledem k situaci nemusí být vůbec jednoduché. Willem II je na senzační čtvrté pozici se šestadvaceti body a z tohoto pohledu se jedná o šlágr 16. kola. Po úspěchu s PSV (2:1) remizoval v Den Haagu (3:3) a minule rozdrtil Spartu (4:0).

Hosté nevyzráli na amsterdamského giganta v sedmi předchozích vzájemných střetnutích. Oba dva soupeři se spolu utkali ve finále uplynulého KNVB Beker a jasně navrch měl Ajax, který zvítězil hladce 4:0. Trenér Tilburgu Adrie Koster nenasadí Lewise (poraněné koleno), připraven není ani Portugalec Queirós (problémy se zadním stehenním svalem). "Toto utkání je pro nás svátek a chceme ze sebe vydat to nejlepší. Je jasné, kdo bude favoritem, my však chceme bojovat od začátku až do konce," řekl v krátkosti pětašedesátiletý Koster.

Domácí stratég Erik ten Hag nemůže počítat s Brazilcem Neresem a Maročanem Labyadem (oba potíže s kolenem). Jistotu startu nemá ani elitní kanonýr Promes, jenž v zápase s Twente musel střídat již krátce po pětadvaceti odehraných minutách. "Willem II hraje skvěle a má můj obdiv. Dokáže být důrazný v osobních soubojích, skvěle zahrává standardní situace a také je nesmírně produktivní," prohlásil ten Hag s respektem k příštímu protivníkovi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 10.30 - 18.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax15132052:1241
2.AZ Alkmaar15112235:835
3.PSV Eindhoven1584332:1928
4.Willem II1582523:2126
5.Heracles Almelo1573529:2224
6.SC Heerenveen1566324:1824
7.Feyenoord Rotterdam1566327:2524
8.FC Utrecht1572628:2223
9.SBV Vitesse1572626:2423
10.FC Groningen1563618:1621
11.Sparta Rotterdam1554624:2819
12.FC Twente1553726:3118
13.FC Emmen1543818:3015
14.Fortuna Sittard1543820:3515
15.PEC Zwolle15411022:3413
16.VVV Venlo15401114:3912
17.ADO Den Haag15321017:3011
18.RKC Waalwijk15221116:378

Autor: EuroFotbal.cz

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele