Eredivisie - preview 15. kola: Feyenoord jde na Fortunu

02.12.2021, 08:57, aktualizováno 05.12.2021, 09:08
Previews
Radost hráčů Feyenoordu (© AFP)
Feyenoord Rotterdam se může vrátit na stříbrnou pozici za Ajax, pokud tedy zvládne utkání se Sittardem. Hrají se i tři další zápasy. Alkmaar bude hostit Spartu Rotterdam. Waalwijk si to rozdá s Nijmegenem a překvapení sezony Go Ahead Eagles z Deventeru nastoupí proti Twente.
RKC Waalwijk - NEC Nijmegen  (neděle 12:15)
Waalwijk se v předešlých sezónách spíše pohyboval na hraně sestupu, loni si zajistil prvoligovou licenci pro tento ročník v předposledním kole, a zatím to vypadá, že by i letos mohl mít problémy až do samotného konce. V dosavadních čtrnácti zápasech získal jen dvanáct bodů a patří mu až patnáctá pozice, před šestnáctou barážovou příčkou Sparty drží pouhopouhý dvoubodový náskok. Nyní se pokusí rozšířit své konto proti Nijmegenu.

Nováček letošního ročníku suverénně ovládl druhou ligu a jako jediný se přímo vrátil mezi elitu, ve velké konkurenci v první polovině zatím obstál. S devatenácti body je sice na tom ze všech tří nováčků v tuto chvíli nejhůře, ale i tak může být se současným desátým místem vcelku spokojen. V předchozích třech zápasech se přeci jen trochu zasekl, neboť po remízách s Heerenveenem a AZ (1:1) nestačil v uplynulé předehrávce 14. kola na Cambuur (2:3).

"S Cambuurem jsme si věřili, neboť ho velmi dobře známe z působení ve druhé lize. Dokonce jsme otočili vývoj, jenomže pak jsme udělali zbytečné chyby a teď je potřeba začít zase od začátku. Zápas ve Waalwijku bude důležitý v mnoha ohledech, další prohra by nám totiž mohla vzít těžce vydobytý klid," řekl s vážností ve tváři trenér NEC Rogier Meijer.

RKC nevyhrálo v Eredivisii čtyřikrát po sobě, minule si přivezlo bod půdy posledního Zwolle za bezbrankovou remízu. Oba dva soupeři na sebe naposledy narazili v baráži o nejvyšší soutěž v roce 2019 a radovat se mohl Waalwijk (0:2, 3:0). Domácí postrádají vykartované duo Kramer - Touba, na marodce k tomu zůstávají Van der Venne, Pereira i Min. NEC nemůže využít služeb De Wolfa, Duelunda, Van Eijdena, Van der Sluijse, Okity a Pedra Ruize.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.96 - 3.45 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AZ Alkmaar - Sparta Rotterdam  (neděle 14:30)
Alkmaar po vlažném vstupu do této sezóny začíná přece sbírat body s větší pravidelností, ale pořád není aktuální postavení ve středu tabulky tím, jež by ho mělo z dlouhodobého hlediska zásadním způsobem uspokojovat. Ani jeho aktuální protivník z Rotterdamu nenaplňuje svoje cíle. Sparta se hlavně chce udržet na poli Eredivisie, nachází se však až na šestnácté pozici.

Pokud se dají hledat jakási pozitiva na dosavadních výkonech mužstva kouče Henka Frasera, pak se můžeme bavit o slušné defenzívě. Dosud hosté inkasovali ve čtrnácti duelech dvacet jedna branek, takové číslo v kontextu celé soutěže nevyznívá nijak špatně. Třeba naposledy na jejich půdě skóroval mistrovský Ajax pouze jednou, Feyenoord na konci října v derby taktéž.

AZ bude plnit roli favorita v tomto měření sil, domácí stratég Pascal Jansen by nicméně nerad svého soupeře podceňoval. "Sparta na mě udělala dojem zrovna nedáno, a to zkraje listopadu na půdě Willemu II," připomínal třígólové vítězství De Kasteelheren. "Má takový herní styl, který je složitě zbouratelný. Přesvědčit se tomhle faktu mohly i všechny celky z top trojky."

V posledních týdnech si domácí vedou solidně, v minulých sedmi utkáních, včetně tech na scéně evropské, padli jednou. Naposledy se jim zdařilo porazit Fortunu. "Sparta je hodně specifickým klubem. Za poslední čtyři roky v něm odvedli moc dobrou práci," chválil svého soka Jansen. "Je proslulá svými tréninkovými procesy. V podstatě si buduje vlastní pevnost."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.61 - 8.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Go Ahead Eagles - FC Twente  (neděle 14:30)
Nováček z Deventeru po svém návratu do nejvyšší soutěže zatím překvapuje celou nizozemskou soutěž a v tuto chvíli se dokonce hlásí o umístění v horní polovině tabulky, což před začátkem sezóny nečekal téměř nikdo. Go Ahead totiž doposud získalo úctyhodných dvacet bodů a nachází se na vynikajícím devátém místě, od sestupového pásma je vzdáleno na solidních deset bodů. Nyní se dá očekávat jeho další vyrovnaný duel s konkurenčním Twente.

Celek z Enschede bude považován za mírného favorita, ovšem jednoduchý úkol ho v žádném případě čekat nemusí. Po dvou prohrách s Nijmegenem (1:2) a PSV (2:5) se vrátil do solidní formy a porazil Heracles i Spartu (v obou případech 1:0), naposledy vybojoval cennou bezbrankovou remízu s Feyenoordem a v tabulce mu proto patří sedmá příčka s dvaadvaceti body. Nicméně také jeho nedělnímu rivalovi se poslední dobou daří.

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena dokázali zvítězit třikrát po sobě a pak se postarali o obrovskou senzaci v Amsterdamu s mistrovským Ajaxem (0:0). Následně sice podlehli Groningenu 0:1, jenže o uplynulém víkendu si spravili chuť v Tilburgu a Willem II porazili 1:0. S Twente se naposledy utkali ve 2. kole národního poháru v roce 2019 a ještě jako druholigový výběr ho hodně překvapivě přehráli divokým výsledkem 5:2.

"Zatím je to pro nás pohádková sezóna, takové výsledky jsme ani sami nečekali. V žádném případě však nesmíme polevit, jelikož není zdaleka vyhráno a nadále je potřeba sbírat důležité body. Twente má v kádru několik skvělých individualit, avšak skvěle funguje i jako tým a my se pokusíme najít v jeho hře slabiny," řekl s úsměvem dvaapadesátiletý Van Wonderen.

Ten postrádá Kuiperse, Tuzlacika, Giannise-Fivose Botose, Heila, Cardonu a Crowthera, ale karetní trest si již odpykalo duo Córdoba - Kramer a mohlo by se tak opět objevit na trávníku. Jeho protějšek Ron Jans nenasadí Everinka, Pierieho, Lukokiho a Misidjana, po komplikovaném zranění kolene vyhlíží svůj obnovený debut v základní jedenáctce český krajánek Václav Černý.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.37 - 3.30 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Feyenoord Rotterdam - Fortuna Sittard  (neděle 16:45)
Feyenoord má za sebou nesmírně náročný program, který tradičně vyvrcholí v prosinci. Nyní bude chtít především obstát na ligové scéně. V dosavadním průběhu vybojoval solidních dvaatřicet bodů a na vedoucí Ajax ztrácí body čtyři, oproti němu však disponuje jedním utkáním k dobru právě proti podceňované Fortuně. Hostům se v první polovině tohoto ročníku Eredivisie vůbec nedaří a nacházejí se až na sedmnáctém místě s devíti body.

Rotterdamský gigant disponuje jednobodovým náskokem na třetí PSV a na současném umístění se jistě bude chtít udržet. Uplynulou středu ho čekala dohrávka s Heraclesem a díky dvěma trefám Kolumbijce Sinisterry nakonec otočil vývoj ve svůj prospěch (2:1). Předtím pouze remizoval bez branek s Twente a v Konferenční lize si zajistil první místo ve skupině a tedy i přímý postup do osmifinále v Praze se Slavií, když vyrovnávací branku na 2:2 vsítil až ve třetí minutě nastavení.

"V tuto chvíli už je znát, že docházejí síly. Alespoň krátkou zimní přestávku máme na dosah ruky, ale ještě předtím musíme zvládnout několik zápasu hlavně v lize a rádi bychom zůstali stoprocentní. Výhra s Fortunou se na první pohled může zdát jako povinnost, nicméně protivník se nás určitě pokusí překvapit a z jeho pohledu nemá co ztratit. Ke třem bodům povede jen maximální zodpovědnost a stoprocentní koncentrace," řekl opatrně trenér Feyenoordu Arne Slot.

Tým ze Sittardu zvítězil ve čtrnácti střetnutích pouze jednou, teď prohrál dokonce šestkrát po sobě a stále prohlubuje svou krizi. Ve čtvrteční dohrávce 2. kola zavítal do Alkmaaru a předvedl srdnatý výkon, nicméně náskok z úvodu ztratil a favoritovi podlehl v poměru 1:2. Na Feyenoord se mu k tomu vůbec nedaří, protože na něj nestačil čtyřikrát v řadě. Slot nemůže využít služeb brankářské jedničky Bijlowa, jenž po pozitivním testu na COVID-19 zůstává v karanténě, Fortuna nemá k dispozici vykartovaného Janssena a zraněného Semeda.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 9.06 - 20.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - FC Utrecht  (sobota 16:30)
PSV i Utrecht se v Eredivisie v současné chvíli drží v popředí tabulky. Po čtrnácti odehraných kolech byly přímými sousedy, oddělovala je každopádně mezera pěti bodů, jež tak trochu top trojku stále odstrkovala od všech ostatních. Hosté ovšem tuhle skutečnost mohou v nynějším klání rázně pozměnit. Pokud uspějí naplno, týmu z Eindhovenu se přiblíží vlastně na dostřel.

Domácí rozhodně uvítali, že v průběhu tohoto týdne nemuseli hrát žádné soutěžní utkání. Náročný program si totiž možná vyžádal svou daň v podobě předchozího zaváhání ve Frísku, na půdě Heerenveenu pouze remizovali, a spadli na třetí příčku na úkor Feyenoordu. Teď se jim síly mohou hodit i proto, že příští čtvrtek sehrají klíčový mač v Evropské lize. Venku proti Realu Sociedad bude PSV hájit druhou pozici ve skupině B.

"Zasloužili jsme si naposledy lepší výsledek," vracel se k minulému ligovému střetnutí eindhovenský kouč Roger Schmidt. "Byli jsme v útoku kreativní, hru kontrolovali. Na hřišti si mí hráči slušně rozuměli, tvořili si šance. Je pak dost nepříjemné, když vidíte, že branky prostě nedáváte," pokračoval.

Mužstvo trenéra Reného Hakeho nemá důvod si na nizozemského giganta nevěřit. Vždyť už se mu letos zdařilo skolit Feyenoord i Ajax, tedy aktuálně první dva celky průběžného pořadí. "Opravdu si proti těm lepším počíná dobře," uvědomoval si Schmidt. "Máme výhodu, že těmi jeho výkony jsme byli varováni. Plně Utrecht respektujeme, ale nebojíme se ho. Věříme si."

Hostům se před týdnem vedlo přece lépe než jejich protivníkovi, těsným způsobem porazili Heracles. Na cizích hřištích však nevykazují nijak dobrá čísla, z možných jednadvaceti bodů urvali pouhých sedm. "Zkusíme hrát podle sebe," vzkázal Hake. "Víme, že můžeme očekávat složitý duel. Pro nás představuje výzvu, zjistíme, jestli jsme schopni se na PSV namáčknout."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.39 - 5.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cambuur Leeuwarden - SBV Vitesse  (sobota 18:45)
Cambuur jako nováček soutěže byl před tímto ročníkem považován za jednoho z kandidátů na sestup, ovšem máme za sebou téměř polovinu soutěže a všemu je jinak. SC totiž doposud posbíralo hodně nečekaných čtyřiadvacet bodů, momentálně se nachází ve vynikající formě a patří mu fantastické páté místo. Jeho sobotní protivník doposud získal o jeden bod méně a je šestý, i přes roli mírného favorita to v žádném případě nebude mít snadné.

Domácí celek zvítězil ve čtrnácti kolech už osmkrát a šestkrát prohrál, na kontě tak nemá jediný remízový výsledek a to se dá považovat za určité překvapení. V tuto chvíli dokázal naplno bodovat čtyřikrát za sebou a k tomu bez potíží zvládl i vystoupení i v úvodním kole národního poháru. Na ligové scéně si postupně poradil s Waalwijkem (1:0), Zwolle, Utrechtem (v obou případech 2:1) a před týdnem také v nováčkovském souboji s Nijmegenem (3:2).

SBV se letos účastní Konferenční ligy a ve čtvrtek ho čeká rozhodující duel o případné play-off o osmifinále této soutěže. V tabulce skupiny G mu patří druhé místo se sedmi body, na závěr si to rozdá s podceňovanou slovinskou Murou, a pokud ji porazí, tak za sebou nechá i favorizovaný anglický Tottenham. V lize nevyhrálo dvakrát v řadě, po skalpu Utrechtu (2:1) podlehlo PSV (0.2) a naposledy remizovalo bez branek s Alkmaarem.

Cambuuru se na svého nadcházejícího konkurenta příliš nedaří, jelikož s ním prohrál ve třech vzájemných střetnutích za sebou. "Cítíme se dobře a všichni věříme, že šňůra vítězství nám vydrží co nejdéle. Teď se utkáme s nesmírně silným soupeřem, který je prověřen evropskými poháry a pokusíme se s ním držet krok," řekl s respektem domácí kouč SC Heng de Jong. Ten postrádá Sambissu s Tolem, klub z Arnhemu nenasadí Tannaneho a možná ani Darfaloua, Yapiho či Reizigera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.41 - 3.72 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heracles Almelo - SC Heerenveen  (sobota 21:00)
Heracles ani Heerenveen nemohou být se svým dosavadním účinkováním v nejvyšší nizozemské soutěži příliš spokojeni, nacházejí se v dolní polovině tabulky a blíže spíše mají k sestupovému písmu než k pohárovým příčkám. O něco lépe na tom je hostující výběr, který doposud vybojoval osmnáct bodů a nachází se na jedenáctém místě, celek z Almela posbíral o čtyři body méně a patří mu čtrnáctá pozice.

Domácí klub se k tomu nenachází v úplně nejlepší formě, jelikož v posledních sedmi zápasech na ligové scéně porazil pouze předposlední Fortunu (3:1), jinak zaznamenal hned pět porážek. Oproti svému sobotnímu rivalovi má za sebou náročnější program, neboť po porážce 0:1 v Utrechtu neudržel naposledy vedení na půdě vysoce favorizovaného Feyenoordu a nakonec mu podlehl nejtěsnějším poměrem 1:2.

Hosté naopak po vlažnějším vstupu do sezóny momentálně zabrali a třikrát po sobě neprohráli. Po nerozhodném výsledku 1:1 s Nijmegenem přehráli v domácím prostředí trápící se Willem (2:1) a uplynulý víkend se postarali o překvapení díky další remíze 1:1 s eindhovenským gigantem PSV. SC nedokázalo vyzrát na Heracles již ve třech vzájemných zápasech v řadě, v uplynulém ročníku s ním navíc prohrálo v obou případech (1:2, 0:1).

Domácí trenér Frank Wormuth věří ve vítězství, které by podle jeho slov mohlo mít velký vliv pro zbytek sezóny. "Do konce roku zbývá odehrát čtyři kola a my chceme získat co nejvíce bodů, abychom se oddálili sestupovému pásmu a získali větší klid do druhé poloviny. S Heerenveenem očekávám velmi vyrovnaný souboj ve všech ohledech, ale hodláme ho zvládnout," řekl německý rodák optimisticky.

Ten až do konce této sezóny nenasadí Azzaouiho (operace kolenních vazů), kromě něho se na marodce nacházejí také Sonnenberg, Vloet, Oubella, Lunding či Szőke. Heerenveen postrádá van der Heideho s Bochniewiczem, jistotu startu nemají ani Siem de Jong s brankářem Mulderem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.63 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Groningen - PEC Zwolle  (pátek 20:00)
V pátek bude tradičně na programu jeden zápas Eredivisie, v poslední době strmě vzrůstající Groningen přivítá beznadějně poslední Zwolle a určitě bude chtít potvrdit solidní formu. FC v předchozích pěti ligových duelech nebodovalo jen jednou, navíc třikrát za sebou neprohrálo a z toho hned dvakrát vyhrálo. V tabulce se proto už posunulo na "přijatelné" třinácté místo se sedmnácti body a v případě další výhry by mohlo poskočit dokonce i do horní poloviny.

Jeden z tradičních účastníků nizozemské soutěže se v úvodu trápil a dlouho se nacházel až nebezpečně blízko sestupového pásma, ovšem teď už předvádí očekáváné výkony a může se klidně poprat i o pohárové příčky. Uplynulý víkend převedl skvělý obrat na půdě konkurenčního Sittardu a místní Fortunu nakonec zdolal vysoko v poměru 4:1, předtím si poradil s Go Ahead (1:0) a remízu 1:1 uhrál s Waalwijkem.

PEC se v posledních letech pohybovalo spíše v dolní polovině, nicméně baráži se vyhýbalo a končilo v blízkosti klidného středu tabulky. Jenomže po čtrnácti odehraných utkáních má teď na kontě jen pět bodů a je poslední osmnácté s pětibodovým mankem na šestnáctou barážovou příčku rotterdamské Sparty. Vyhrát dokázalo jednou a to nad Heraclesem (1:0), poté třikrát za sebou nebodovalo a teprve naposledy se rozešlo smírně bez branek s RKC.

"Rozhodně si více věříme, a i když proti nám nestáli úplně ti největší favoriti, tak se každé vítězství náramně hodí. Díky nedávným úspěchům se totiž můžeme poohlížet po pozicích, které jsou pro nás zajímavé. Od Zwolle očekávám houževnatý výkon a v žádném případě si nemyslím, že by pouze bránilo," vyjádřil se domácí lodivod Danny Buijs. Ten nemá k dispozici Dankerluie, Michaela de Leeuwa a Balkera, naopak po karetním testu se vrátí na trávníky Suslov. PEC postrádá Van Wermeskerkena, Van Polena i Clementa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.25 - 4.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Willem II  (čtvrtek 21:00)
15. kolo nizozemské nejvyšší soutěže začne už trochu netradičně ve čtvrtek. Obhájce mistrovského titulu Ajax přivítá v domácím prostředí trápící se Willem II a je považován za jasného adepta na tříbodový zisk. Domácí tým se i letos nachází na vedoucí pozici s dvaatřiceti body, ovšem doposud zaznamenal několik nečekaných zaváhání a v tabulce je proto jen o bod před druhým Feyenoordem a o dva před třetím PSV.

Amsterdamský gigant prozatím dominuje v Lize mistrů, jelikož naprosto nečekaně zvítězil ve všech pěti utkáních skupiny C a s předstihem si zajistil postup do osmifinálové fáze z prvního místa. Naposledy otočil vývoj v Istanbulu s Beşiktaşem (2:1), předtím například dvakrát deklasoval vysoce favorizovaný Dortmund (4:0 a 3:1). V tuto chvíli především září v jeho dresu forvard Sébastien Haller, i když byl nedávno pár dní nemocný.

Sedmadvacetiletý útočník skóroval v pěti utkáních LM hned devětkrát a společně s hvězdným Robertem Lewandowskim vládne tabulce střelců, stejný počet zaznamenal i v Eredivisii a také je v čele kanonýrů o jeden zásah před Bryanem Linssenem s Guusem Tilem (oba Feyenoord). AFCA v uplynulých týdnech na ligové scéně přeci jen trochu polevilo, neboť po dvou hodně nečekaných bezbrankových remízách s Heraclesem a Go Ahead naposledy doslova vydřelo těsné vítězství 1:0 v Rotterdamu proti o záchranu bojující Spartě.

"Program je každoročně velmi náročný a je tak téměř nemožné, abychom všechny zápasy odehráli ve vynikající formě. Je pravdou, že jsme si vybrali některé slabší chvilky, avšak celkově stále musíme být spokojení. V Lize mistrů jsme neztratili ani bod a v Eredivisii vedeme, což je pro nás dobrá zpráva. Teď nás čeká Willem II, který umí zahrát skvěle a je jen na nás, abychom nedopustili další překvapení," prohlásil klidně domácí trenér Erik ten Hag.

Výběr z Tilburgu vstoupil do této sezóny úchvatně a chvíli ohrožoval i Ajax, jenomže momentálně prohrál čtyřikrát za sebou a pocit vítězství dokonce neokusil sedm utkání v řadě. Minulý víkend nestačil na nováčka Go Ahead a podlehl mu 0:1. Ten Hag stále nebude mít k dispozici brankáře Stekelenburga, na marodce se dále nacházejí Kudus, Klaiber a Antony. Kouč Willemu Fred Grim dlouhodobě postrádá Heerkense, Spieringhse i gólmana Ruitera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.05 - 17.10 - 39.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax14103143:233
2.Feyenoord Rotterdam14102233:1432
3.PSV Eindhoven14101334:2131
4.FC Utrecht1482429:1626
5.Cambuur Leeuwarden1480626:2924
6.SBV Vitesse1472514:2123
7.FC Twente1464420:1822
8.AZ Alkmaar1462625:2020
9.Go Ahead Eagles1462618:2320
10.NEC Nijmegen1454519:2219
11.SC Heerenveen1453617:2118
12.Willem II1453616:2318
13.FC Groningen1445516:2017
14.Heracles Almelo1442815:2014
15.RKC Waalwijk1426614:2212
16.Sparta Rotterdam1424811:2110
17.Fortuna Sittard1423916:349
18.PEC Zwolle1412117:265

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
afc ajax

Dnes to bude v pohode 6:0

Reagovat
AjaxFans

Ty voe,tobě to snad vyjde

Reagovat
afc ajax

Skoro to tam bolo, na konci

Reagovat
Vopi11

Škoda

Reagovat
Vopi11

Konečně dorazil ten parádní třetí dres Ajaxu a naživo luxus♥

Reagovat
AjaxFans

Závist

Reagovat
AjaxFans

P.s Minule jsem objednával vlajku a došla ze skladu v Utrechtu

Reagovat
jáá

Reagovat
jáá

Hezky hezky. Tichá závist. Každá moje návštěva Amstru se neobešla bez návštěvy shopu. A také kolem zastávky Bijlmer ArenA se dostane člověk rychle všude a taky laciný bydlení.

Reagovat
afc ajax

To fakt.. Potichu závidím...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele