Eredivisie - preview 15. kola

09.01.2021, 09:16, aktualizováno 10.01.2021, 08:54
Previews
Johan Cruijff Arena (© AFP)
Na velký šlágr se těší nizozemská fotbalová veřejnost, tečku za tímto kolem udělá utkání Ajax - PSV Eindhoven. Ještě předtím budou na programu tři zápasy, Feyenoord čeká derby na půdě Sparty, Heerenveen hostí Sittard a Venlo poměří síly s Willemem II...
Sparta Rotterdam - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:15)
Nedělní program prvního kola Eredivisie v novém roce odstartuje derby dvou rotterdamských klubů. A jako ve většině případů bude hájit roli favorita Feyenoord, který nutně potřebuje zabrat, aby se mohl více přiblížit vedoucímu duu v podobě PSV a Ajaxu. Sparta každopádně nemá vůbec špatnou formu, vždyť v uplynulých sedmi zápasech hned pětkrát slavila vítězství.

Protože právě Ajax s PSV absolvují svůj vzájemný zápas ještě odpoledne, je jasné, že jeden či dokonce oba celky nemůžou naplno bodovat. Příležitost dostat se těsně na dostřel jednomu z nich by tedy svěřenci trenéra Dicka Advocaata neměli propásnout, byť je určitě čeká náročný duel proti městskému rivalovi. S ním mimochodem Feyenoord už čtyřikrát v řadě neprohrál.

Pro oba mančafty je tohle klání poměrně ostrým startem po krátké zimní přestávce. "Derby jsou ovšem vždy zábavná," těšil se hostující stratég. "Je velmi nepříjemné, že na tribuny pořád nesmějí fanoušci, zvláště u tohoto typu soutěžení. Já doufám, že se situace rapidně změní, až se populace začne očkovat," vyhlíží netrpělivě jakousi dobu pokoronavirovou.

Podobně jako většina evropských lig i v Nizozemsku nabídne Eredivisie v lednu doslova vražedný program. Včetně pohárového měření sil by na De club aan de Maas mělo čekat hned sedm střetnutí. "Jestli chceme zůstat i nadále na samém čele, musíme nad Spartou vyhrát," burcoval Advocaat, který nedávno přivítal v kabině novou posilu do útoku Lucase Pratta.

Dvaatřicetiletý zkušený Argentinec bude připravený prožít svůj debut v dresu Feyenoordu, nicméně v Het Kasteelu bude Advocaatovi chybět hned čtveřice zraněných hráčů, a to ve složení Ridgeciano Haps, Róbert Boženík, Joao Carlos Teixeira a Orkun Kökcü. "Nemůžeme příliš dlouho čekat se startem Pratta. Je tu přece jenom na šest měsíců," dodal hostující kouč.

Domácí lodivod Henk Fraser postrádá dva zdravotně indisponované hráče, nezahrají si Tim Coremans ani Bart Vriends. "Pro nás je hlavně ztráta druhého jmenovaného citelná. Když se podíváte na jeho statistiky, podstoupil skoro stoprocentní porci minut na podzim," hlesl Fraser. "Musíme být disciplinovaní. A také věřit, aby neměl Feyenoord dobrý den," podotkl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.84 - 3.88 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VVV Venlo - Willem II  (neděle 14:30)
Venlu se v tomto ročníku Eredivisie příliš nedaří a zaostává za očekáváním, nyní ovšem přivítá soupeře, kterému se oproti loňskému ročníku vede ještě o něco hůře. Oba dva protivníci doposud posbírali pouhých devět bodů s naprosto shodnou bilancí a balancují na hraně sestupových pozic. Domácí celek se nachází v katastrofální formě a patří mu šestnácté barážové místo, Willem je patnáctý díky lepšímu skóre.

VVV ve čtrnácti utkáních zvítězilo pouze dvakrát, z tříbodového zisku se naposledy radovalo začátkem listopadu proti Heraclesu, když zvítězilo nejtěsnějším poměrem 3:2. V následujících šesti ligových duelech však vybojoval jediný bod za remízu se Zwolle (2:2), těsně před koncem uplynulého roku nestačilo na Feyenoord (0:3), Twente (1:2) a ani na PSV (1:4). Se svým nedělím protivníkem se letos už potkalo, a to v 9. kole.

Z vítězství se nakonec radovali svěřenci trenéra Adrieho Kostera po výsledku 2:1. "Byl to vyrovnaný zápas, my jsme bohužel zaspali začátek a vzniklé manko se nám nepodařilo dohnat. Nyní očekávám vyrovnaný průběh a určitou roli může sehrát i nervozita, vítěz se totiž lépe naladí na následující velmi náročný program. Je potřeba zachovat klid, ale v žádném případě se nesmíme bát," nastínil své plány domácí stratég Hans de Konnig.

Ten prozatím hlásí dvě nové posily do defenzívy. Tu se pokusí vyztužit německý obránce Guwara, který přišel na hostování z Utrecht, kromě něho se k týmu připojil také Da Graca ze švédského IFK Göteborg. Hosté kromě úspěchu s VVV zdolali ve 2. kole Heracles (4:0). V posledním střetnutí roku 2020 se postarali o velké překvapení, jelikož na domácím stadionu remizovali s mistrovským Ajaxem (1:1).

"Neměli jsme co ztratit a po dlouhé době jsme předvedli vyspělý taktický výkon, na tento výkon chceme navázat i v dalších zápasech. Souboj s Venlem je pro nás důležitý v mnoha ohledech, vítězství by nám opět zvedlo sebevědomí. Moc se těšíme a na trávníku chceme nechat všechno," vyjádřil se Koster odhodlaně. Tomu stále scházejí Llonch, Peters, Saddiki a kvůli pozitivnímu testu na koronavirus i Kabangu. Domácí by měli být k dispozici kompletní kádr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 3.59 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Heerenveen - Fortuna Sittard  (neděle 14:30)
Heerenveen vstoupil do tohoto ročníku nejvyšší nizozemské soutěže tou správnou nohou a vypadalo to, že by se po delší době mohl vrátit do pohárové Evropy. Jenomže celkem záhy ho zastihl výpadek formy, v předchozích sedmi ligových utkáních ani jednou nevyhrál a vybojoval pouhé čtyři body. V tabulce se postupně propadl až na osmou pozici s dvaceti body a úhlavní konkurenti se mu začali vzdalovat. Nyní bude plnit roli favorita proti Sittardu.

Domácí celek v prvních sedmi kolech získal šestnáct bodů a vyhříval se i na druhém místě, nicméně po jasné porážce s Alkmaarem (0:3) začal strádat. Cenný nerozhodný výsledek sice vydoloval s PSV (1:1) i s Vitesse (2:2), avšak v minulých dvou případech překvapivě nestačil na Heracles (1:2) a ani na Feyenoord (0:3). Naopak Fortuna zažívá zcela odlišný průběh a momentálně se dostala do výtečné formy.

V úvodních deseti duelech se nacházela na samém dně nizozemské Eredivisie a měla na kontě jen tři body, ovšem díky úžasným deseti bodům z předchozích čtyř utkání opustila sestupové písmo. Na vítěznou vlnu se naladila proti Willemu (3:2), poté v Almelu zaskočila místní Heracles a porazila ho 2:1. Vzápětí si odvezla bod z Utrechtu (1:1) a nakonec otočila vývoj proti konkurenčnímu Waalwijku (2:1).

Tabulkou se tak z ničeho nic vyhoupla na třinácté místo. Se svým nadcházejícím protivníkem se v této sezóně již jednou utkala a podlehla mu v poměru 1:3, teď mu tak rozhodně má co vracet. "Zlepšení vítáme a v krizové situaci nám pomohlo, ale v žádném případě není vyhráno. Heerenveen v každé sezóně bojuje o nejvyšší příčky a jeho kvality jsou nesporné, jako favorité se nevidíme," uvedl s respektem domácí kouč Sjors Ultee.

SC přivedlo do týmu v zimním přestupovém období Tibora Haliloviče z chorvatské Rijeky, v tomto klání zřejmě bude postrádat van Bergena. "Krize jsou součástí každého fotbalového klubu a je jen na nás, jak se s ní vypořádáme. I krátká přestávka nám určitě může pomoci, teď chceme začít od začátku a věříme si. Náš soupeř je skvělý z rychlých protiútoků, na ně si musíme dát pozor," prohlásil domácí kormidelník Johnny Jansen. Fortuna se v neděli musí obejít bez vykartovaného Seuntjense.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 4.15 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - PSV Eindhoven  (neděle 16:45)
Úvodní kolo nového roku zakončí pikantní šlágr první poloviny tohoto ročníku mezi dvěma největšími favority na titul. Mistrovský Ajax bude hájit průběžné vedení proti konkurenčnímu PSV a bude považován za mírného favorita, nicméně vzhledem k situaci ho nic jednoduchého nečeká. Amsterdamský výběr má totiž náskok pouhého jediného bodu právě před eindhovenským rivalem a rozhodně nechce zklamat.

Na oba nedělní protivníky čeká jarní část Evropské ligy, žádný jiný nizozemský zástupce se do vyřazovací fáze evropských pohárů nedostal. Ajax se představil v Lize mistrů a stejně jako loni bojoval o postup do osmifinále až do samotného konce, jenže ten mu nakonec těsně unikl. Hosté nevstoupili příliš dobře do skupinové fáze EL, ale díky fenomenálnímu závěru dokonce obsadili první místo a nyní jim v cestě stojí řecký Olympiakos.

Domácí opanovali Eredivisii v předchozích dvou ročnících a v každém případě to i letos chtějí zopakovat, PSV se naposledy radovalo z triumfu v roce 2018. Ajax v této ligové sezóně prohrál dvakrát, když překvapivě nestačil na Groningen (0:1) a Twente (1:2). V závěrečném zápase uplynulého roku trochu podcenil trápící se Willem II a pouze s ním remizoval (1:1). Klub z Eindhovenu prohrál jen jednou, ovšem zato také třikrát uhrál nerozhodný výsledek.

Ve čtrnácti utkáních nestačil pouze na Vitesse (1:2), momentálně dokázal naplno bodovat třikrát v řadě. Po remíze s Heerenveenem (2:2) nejprve přehrál Utrecht (2:1) a vzápětí si hladce poradil s Waalwijkem i Venlem (v obou případech 4:1). Ve vzájemných zápasech v Amsterdamu se mnohem více daří Ajaxu, jenž v aréně Johana Cruijffa zvítězil již čtyřikrát po sobě, naposledy se radoval z těsné výhry 1:0 v únoru loňského roku.

Na druhou stranu teď nemůže spoléhat na podporu skvělých fanoušků, kteří se na stadion už tradičně nepodívají kvůli epidemii koronaviru. "Samozřejmě nám budou chybět, ale všichni hráči se s touto nepříjemnou skutečností už smířili a i tak se snaží odvádět maximum. Na stadionu fanoušci přítomni nebudou, i přesto cítíme jejich podporu. Nyní je před námi hodně důležitý vstup do nového roku," prohlásil natěšeně domácí trenér Erik Ten Hag.

Ten v uplynulých dnech mohl přivítat velmi zvučnou posilou. Z anglického West Hamu totiž přišel francouzský rodák Sébastien Haller. Odchovanec Auxerre byl hodně vidět při svém angažmá v konkurenčním Utrechtu a poté hlavně v barvách německého Frankfurtu, ovšem v Premier League nenaplnil očekávání. Vedení klubu za něj muselo vysázet 22,5 miliónů eur, čímž z Hallera udělalo nejdražší posilu klubové historie.

Šestadvacetiletý útočník by mohl nastoupit proti PSV, ale pravděpodobně ne hned od začátku. "Jeho start nemůžu vyloučit, rozhodnu se těsně před začátkem. Tento hráč má obrovský potenciál, známe jeho kvality hlavně při angažmá v Utrechtu a může být obrovským přínosem. Kolem sebe bude mít mnoho kreativních hráčů a pevně doufám, že se stane stabilní součástí týmu," uvedl pochvalně na jeho adresu padesátiletý ten Hag.

Domácí kouč stále postrádá Kuduse s Traorém a pravděpodobně také Marzaouie či Nerese. Hosté zatím nebyli na přestupovém trhu příliš aktivní a budou spoléhat na osvědčené tváře z podzimní části. Manažer Roger Schmidt má na marodce van Ginkela a kanonýra Malena, dále jsou mimo hru Gutiérrez, Obispo, Romero, Zahavi a Thomas. K tomu má zdravotní potíže i hvězdný Götze a jeho start je tedy výrazně ohrožen.

"Velmi ostrý start do nového roku. Alespoň však můžeme ukázat, co v nás opravdu je. Ajax nemá téměř žádné slabiny, za každé situace předvádí nátlakovou hru. Musíme hrát chytře, jinak jen těžko budeme vyhrávat," řekl Schmidt krátce.
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Onana - Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico - Klaassen, Labyad, Gravenberch - Antony, Huntelaar, Tadič
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Mvogo - Dumfries, Teze, Boscagli, Max - Sangaré, Hendrix - Götze, Ihattaren - Gakpo, Madueke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.26 - 4.77
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
RKC Waalwijk - ADO Den Haag  (sobota 16:30)
Nizozemská nejvyšší soutěž se po velmi krátké zimní přestávce rozbíhá do další fáze a první duel 15. kola se odehraje ve Waalwijku. Domácí výběr si zatím nevede úplně špatně, ovšem závěr uplynulého roku mu nevyšel podle představ a v tabulce se proto nachází na čtrnácté pozici s dvanácti body. Nyní na něj čeká velmi důležitý souboj s Den Haagem, který je na tom ještě hůře a se sedmi body mu patří předposlední sedmnáctá pozice.

RKC se v uplynulém ročníku nacházelo na beznadějně poslední příčce a nebýt předčasného ukončení, tak by se jen velmi těžko zachraňovalo. V dosavadním ročníku zažilo nejúspěšnější období na přelomu listopadu a prosince, neboť vybojovalo hned sedm bodů za remízu s Heerenveenem (1:1) a za výhry nad ambiciózním Twente (2:0) i Venlem (3:2). Od této chvíle však třikrát za sebou prohrálo.

Nejprve nestačilo na Groningen (0:2), poté nemělo šanci s favorizovaným PSV (1:4) a naposledy neudrželo jednobrankové vedení v Sittardu, místní Fortuně nakonec podlehlo 1:2. "Je před námi ještě dlouhá cesta a vstup do nového roku může být velmi důležitý. Trochu smolná prohra s Fortunou nás samozřejmě mrzela, teď se ale soustředíme jen na Den Haag a za každou cenu ho hodláme porazit," řekl optimisticky domácí manažer Fred Grim.

Hosté se trápili už v předešlém ročníku a letos jsou na tom ještě hůře. Za sebou mají pouze Emmen, ve čtrnácti utkáních zvítězili jednou a to ještě začátkem října ve Venlu (2:1). V listopadu sáhli ke změně trenéra, nicméně tým se pod vedením Ruuda Brooda neprobudil. Ten v novém angažmá stále čeká na úvodní vítězství, jeho svěřenci nyní prohráli dvakrát v řadě s Ajaxem (2:4) i se Zwolle (0:2).

Vedení ADO se již na začátku přestupního období snažilo vhodně doplnit kádr. Defenzívu se pokusí vyztužit Daryl Janmaat, jenž přišel z druholigového anglického Watfordu, do Eredivisie se vrací také záložník Marko Vejinovič, který naposledy působil v polském týmu Arka Gdynia. "Nejsme v dobré situaci, ale do konce soutěže zbývá spoustu času. Případný úspěch ve Waalwijku nám může hodně pomoci po psychické stránce," uvedl Brood krátce.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.84 - 4.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Emmen - FC Twente  (sobota 18:45)
Oba dva sobotní protivníci na tom byli v předešlém ročníku velmi podobně, nicméně v tuto chvíli mají zcela jiné plány. Emmenu se vůbec nedaří, ve čtrnácti duelech jako jediný celek Eredivisie ještě ani jednou nezvítězil a s pouhými pěti body je úplně poslední osmnáctý. Naopak Twente předvádí vyrovnané výkony a rozhodně se může poprat o pohárové příčky, neboť mu patří velmi solidní sedmá pozice se čtyřiadvaceti body.

Domácí se sice nenacházejí v kritické situaci, ale pokud nezačnou brzy vyhrávat, tak se mohou vskutku dostat do obrovských problémů. Na patnáctý Willem ztrácejí čtyři body, což v žádném případě není nesmazatelné manko. Nyní proti výběru z Enschede nebudou považováni za favority, ovšem v každém případě chtějí překvapit. Koncem roku 2020 těsně nestačili na Utrecht (2:3), předtím se rozešli smírně s Den Haagem (1:1) i se Zwolle (0:0).

Svěřencům trenéra Rona Janse začal na konci podzimní části lehce docházet dech, i když například porazili Venlo (2:1) a stejným poměrem senzačně přehráli i mistrovský Ajax. Na druhou stranu překvapivě podlehli Waalwijku (0:2) a v posledním utkání roku 2020 nestačili ani na rotterdamskou Spartu (0:2). Kádr hostující týmu se prozatím téměř vůbec nezměnil, z německé Mohuče přišel na hostování jen záložník Issah.

Hlavní oporou by opět měl být nejlepší střelec Eredivisie Danilo, v ofenzivní fázi by mu měli znovu pomáhat Menig a také český krajánek Václav Černý. "Na vavřínech určitě neusneme, současný bodový zisk nám ale dává potřebnou motivaci do zbývajícího průběhu. Emmen určitě nepodceníme, za své výkony by si alespoň nějaké vítězství rozhodně zasloužil a jsem si jistý, že se nás pokusí potrápit," prohlásil Jans s opatrností v hlase.

Jeho protějšek Dick Lukkien v žádném případě nic nevzdává. "Několikrát jsme neměli štěstí, často nás zklamala koncovka. Přestávka sice byla krátká, avšak mnoho věcí jsme si vyjasnili a věřím, že to bude lepší," uvedl osmačtyřicetiletý kouč s optimistickými vyhlídkami. Domácí stále postrádají Cartyho, jistotu startu nemá ani Američan Payne a český zástupce Granečný. Hosté nemohou nasadit van Leeuwena.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.69 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
PEC Zwolle - AZ Alkmaar  (sobota 20:00)
Alkmaar je i v tomto ročníku Eredivisie považován za jednoho z hlavních adeptů na zisk mistrovského titulu a po hodně špatném začátku se mu přeci jen povedlo smazat ztrátu na přijatelnou hodnotu. V tuto chvíli se nachází na páté pozici se sedmadvaceti body a díky zaváhání ostatních konkurentů ztrácí na vedoucí Ajax sedm bodů, s čímž se dá rozhodně pracovat. Nyní se představí ve Zwolle a bude chtít naplnit papírové předpoklady.

Domácí výběr již delší dobu patří mezi tradiční účastníky Eredivisie a i letos to vypadá, že by se mohl nacházet v klidném středu tabulky. Prozatím vybojoval solidních šestnáct bodů a je jedenáctý, na sestupové příčky disponuje sedmibodovým náskokem. Ke konci uplynulého roku se mu celkem dařilo, kromě očekávané porážky s Ajaxem (0:4) remizoval bez branek s Emmenem a porazit dokázal Vitesse (2:1) i Den Haag (2:0).

K záchraně se ho pokusí dovést současný trenér John Stegeman, který však po sezóně skončí. Stávající kontrakt platný do konce června letošního roku mu totiž vedení klubu neprodloužilo. "Má práce tady určitě neskončila, naším cílem je se probojovat do horní poloviny Eredivisie a ještě zabojovat o dodatečné play-off evropských pohárů. V kádru panuje dobrá pohoda a myslím si, že tato meta je reálná," prohlásil Stegeman pro klubové stránky.

PEC zatím nebylo stejně jako většina ostatních týmů nizozemské nejvyšší soutěže příliš aktivní na přestupovém trhu, z německého Norimberku přišel pouze křídelník Virgil Misidjan. AZ momentálně neprohrálo na ligové scéně čtyřikrát za sebou. Začátkem prosince neuspělo proti Groningenu (1:2), pak si ovšem snadno poradilo s Twente i Vitesse (v obou případech 3:1) a také s Willemem (5:3). Naposledy v dohrávce 1. kola remizovalo s Utrechtem (2:2).

V tomto souboji drželo hubené vedení téměř až do samotného konce, vyrovnávací trefu inkasovalo až ve třetí minutě nastavení. "Chtěli jsme se ještě více přiblížit čelu tabulky a tato ztráta nás mrzí, nicméně všem hráčům musím poděkovat za bojovnost i nasazení. Titul není daleko a my o něj určitě chceme usilovat. Zwolle se prezentuje skvělou defenzívou a jeho standardní situace jsou velmi nebezpečné," uvedl s pokorou manažer Alkmaaru Pascal Jansen.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.12 - 3.97 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - SBV Vitesse  (sobota 20:00)
Vitesse si na průběh letošní podzimní části sezóny nemohl výrazněji stěžovat, drží se totiž v popředí tabulky a usiluje o příčky zajišťující evropské poháry pro příští ročník. Nicméně měsíc prosinec mu nevyšel úplně podle představ, z možných dvanácti bodů urval pouhé čtyři, a rád by tak zavzpomínal na staré dobré časy v prvním klání nového roku proti Heraclesu.

Porážky se Zwolle a Alkmaarem, remíza s Heerenveenem. Právě tyhle ztráty znamenaly finální propad na aktuální čtvrté místo v tabulce, v Arnhemu ale nemusejí zásadněji panikařit. Pořád nejsou nijak daleko od třetího Feyenoordu, druhého PSV či vedoucího Ajaxu. "Čeká nás rušný měsíc. I proto chceme po vánočních svátcích na úvod zabrat," říkal Thomas Letsch.

Hostující stratég bude mít v Almelu, až na Sondreho Tronstada, kompletní kádr. "Zimní pauza byla krátká. V podstatě nemůžeme mluvit o nějaké přípravě," uvedl. "Jsme každopádně připraveni. Teď narazíme na soupeře, který se jinak prezentuje doma a jinak venku. Dokázal vyhrát oba své poslední duely, vážně se bude pro nás jednat o dosti obtížný zápas," varoval.

Svěřenci trenéra Franka Wormutha prožili opravdu parádní závěr minulého roku. Vyšlápli si totiž v rychlém sledu na dva protivníky ze severu Nizozemska, skolili jak Heerenveen, tak Groningen. A to přitom před těmito dvěma úspěchy prohráli hned čtyřikrát z pěti předchozích utkání. Domácí též nemají větší potíže s absencemi, chybět bude akorát Navajo Bakboord.

Na tohle střetnutí se těší možná více než ostatní především arnhemský záložník Thomas Bruns. Právě dres Heraclesu oblékal od roku 2011 do roku 2017 a odehrál v něm dohromady úctyhodných 175 utkání. "Stále znám různé lidi, co se kolem klubu pohybují, i některé hráče. Když někde strávíte takhle dlouhou dobu, je pro vás pak vzájemný zápas zvláštní," podotýkal.

Vitesse se obecně na Heracles poměrně dobře daří, v uplynulých devíti případech, i spolu s KNVB Bekerem, s ním prohrálo pouze jednou. "Jako fotbalista chcete hlavně hrát a méně trénovat. Už se těším na restart," pokračoval nabuzený Bruns. "V Nizozemsku nejsme na takový režim zvyklí, v Anglii je třeba běžný. Jejich kluby hrály v prosinci devětkrát," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.42 - 3.55 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Utrecht - FC Groningen  (sobota 21:00)
Utrecht prožil v podzimní části Eredivisie horší období a za svým cílem v tuto chvíli zaostává. I letos se totiž chtěl poprat o přímý postup do evropských pohárů, jenomže momentálně mu patří až desátá pozice se sedmnácti body a za svým sobotním protivníkem zaostává o propastných devět bodů. Naopak výkony hostujícího výběru jsou považovány za překvapení, svěřenci trenéra Dannyho Buijse se nacházejí na výtečném pátém místě.

Domácí celek se v podzimní části výsledkově trápil a navíc se musel vypořádat se změnou na trenérském postu. Manažer John van den Brom nečekaně zamířil do belgického Genku a jeho pozici zaujal René Hake. Tomu se nejprve příliš nedařilo, ovšem teď to vypadá, že se přeci jen aklimatizoval. Své první vítězství zaznamenal na půdě Emmenu (3:2), pak jeho hráči doslova vybojovali cennou remízu v poměru 2:2 se silným Alkmaarem.

Devětačtyřicetiletý rodák z Coevordenu očekává vyrovnanou bitvu. "Groningen hrál skvěle, takhle vysoko se nachází hlavně díky stabilním výkonům. V tomto ohledu jsme zaostávali, tento zápas je tak pro nás velkou výzvou a rádi bychom odvedli maximum. Čas na přípravu nebyl téměř žádný, i přesto jsme na některých problémech zapracovali a věříme si." Ten už nemůže počítat s německým obráncem Guwarou, jenž odešel na hostování do Venla.

Hosté si v dosavadním průběhu připsali na konto několik cenných skalpů, porazit například dokázali Alkmaar (2:1) i mistrovský Ajax (1:0). V závěru právě skončeného roku však zaváhali, jelikož nestačili na Heracles (0:1). Buijs stále nemůže nasadit hvězdného Robbena, který kvůli vleklým zdravotním problémům dokonce zvažuje konec kariéry. Na marodce se dále nachází Matusiwa a pravděpodobně i da Cruz.

V zimním přestupovém období prozatím získali jednu posilu, ze švédského týmu Djurgårdens přichází na hostování norský brankář Per Kristian Bråtveit. "Utrecht je dlouhodobě naším velkým konkurentem a jeho kvalita neodpovídá současnému postavení. V tomto utkání ho považuji za mírného favorita, nicméně i přesto chceme získat všechny tři body," řekl lodivod Groningenu pro klubové stránky. Hake nenasadí Bergströma, Paese a pravděpodobně ani Mahera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.80 - 4.66
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax14111252:1034
2.PSV Eindhoven14103133:1133
3.Feyenoord Rotterdam1485129:1229
4.SBV Vitesse1492324:1229
5.AZ Alkmaar1476135:2227
6.FC Groningen1482418:1526
7.FC Twente1473426:1824
8.SC Heerenveen1455422:2120
9.Sparta Rotterdam1453624:2318
10.FC Utrecht1438318:2117
11.PEC Zwolle1437416:2216
12.Heracles Almelo1443715:2415
13.Fortuna Sittard1434720:3213
14.RKC Waalwijk1433813:2612
15.Willem II1423916:309
16.VVV Venlo1423920:429
17.ADO Den Haag1414913:357
18.FC Emmen1405915:335

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Coutinho10

Haller na lavicce Ajaxu...jsem zvedavej, co pak predvede

zive to jde na ArenaSport 1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele