Eredivisie - preview 14. kola

23.11.2019, 09:31, aktualizováno 24.11.2019, 08:53
Previews
PSV Eindhoven je v krizi a nutně potřebuje zabrat, šanci k tomu má doma proti Heerenveenu. Vitesse po skvělém startu ubralo plyn a proti Spartě Rotterdam se hodlá vrátit na vítěznou vlnu, Feyenoord cestuje do Groningenu a na fotbal se dnes jde také ve Waalwijku a Venlu...
FC Groningen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.02 - 3.56 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - SC Heerenveen  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.84 - 7.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - FC Emmen  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.82 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VVV Venlo - FC Twente  (neděle 16:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.62 - 2.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Rotterdam - SBV Vitesse  (neděle 16:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.71 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Utrecht - AZ Alkmaar  (sobota 18:30)
Nizozemská Eredivisie započne své pokračování po reprezentační přestávce opravdu pořádně zajímavým soubojem. Narazí totiž na sebe dva soupeři z popředí tabulky. Zatímco Utrecht se nacházel po třinácti odehraných kolech na čtvrtém místě tabulky, Alkmaar byl dokonce druhý. A oběma půjde o to potvrdit své slušné výsledky z předchozích týdnů.

Ačkoli domácí naposledy jasně nestačili venku na vedoucí Ajax, předtím zvítězili hned pětkrát z šesti případů, včetně pohárového měření sil s Excelsiorem '31. Očekávaně usilují o příčky zaručující pro příští sezónu účast v evropských pohárech. Třetí PSV jim je aktuálně vzdáleno na rozdíl pouhého bodu, jejich nynější sok pak získal o šest bodů více.

Velkou motivaci skolit parádně rozjetý Alkmaar bude mít především domácí trenér John van den Brom. Ten totiž strávil v AZ od roku 2014 hned pět let, než v létě zamířil právě do Utrechtu. "Na tohle se mě ptá celý týden úplně každý. Bude to zvláštní. Nyní jsem ale tady a teď. A pro nás je nejdůležitější udržet krok se současným soupeřem," burcoval.

Je pravděpodobné, že van den Brom nebude příliš hýbat se základní jedenáctkou, i když jeho tým prohrál před dvěma týdny v Amsterdamu o čtyři góly. Chybět by mu měl akorát zraněný Adrián Dalmau. "Bude určitě hezké nastoupit proti klukům, které jsem ještě nedávno vedl s velkým potěšením. Ovšem sentiment musí jít stranou," ujišťoval fandy domácí kouč.

Hosté jsou ve velké pohodě. Napříč všemi soutěžemi vyhráli už pětkrát za sebou, přičemž ve všech pěti zápasech ani jednou neinkasovali a dokonce vsítili dohromady jednadvacet branek! Velkou otázkou zůstává, jestli delší pauza, vynucená mezinárodními zápasy, Alkmaaru pomohla nabrat čerstvé síly, nebo jestli ho zbytečně nevyhodila z obvyklého rytmu.

Arne Slot, trenér AZ, měl bezpochyby velkou radost, že v minulých dnech prožili svůj reprezentační debut za nizozemský nároďák jeho svěřenci Calvin Stengs a Myron Boadu. "Pro nás všechny to bylo přitažlivé téma," uculoval se. "Už jenom proto, že oba jsou ještě hodně mladí a prošli zde mládeží Alkmaaru. Byl to pro ně skvělý zážitek," dodával.

S van den Bromem je Slot ve stálém kontaktu. I proto se na tohle klání taktéž nesmírně těší. "Mohl jsem s ním dvě sezóny pracovat," připomínal. "Samozřejmě pokaždé přemýšlím o něm, když člověk zmíní zápas s Utrechtem. Jsme zvědaví, jak ho uvidíme v jeho novém působišti. Mezi oběma kluby, které spolu hrály mnohokrát, nejsou žádná tajemství."

I Cheeseheads by měli být, tedy až na maroda Alberta Gudmundssona, v kompletním složení. Slot musí kalkulovat i s následným čtvrtečním kláním Evropské ligy proti Partizanu, které může definitivně určit, jestli AZ postoupí i do jarní části, a může udělat pár úprav v úvodní jedenáctce. "Víme obě mužstva, co od sebe očekávat," zakončil alkmaarský lodivod.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.79 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - Fortuna Sittard  (sobota 19:45)
Zwolle si s Fortunou vedou tak, jak by určitě nechtěly po celou dobu sezóny. Oba celky totiž balancují na hranici sestupu, získaly z dosavadních třinácti kol jen tři vítězství, a rády by po reprezentační přestávce našly vzpruhu ve svém vzájemném souboji. Především hostům se venku opravdu hodně nedaří, i proto jsou pasováni do role menšího outsidera.

PEC nemělo úplně špatný start do tohoto ročníku, jenže od konce září se mu hrubě nedaří. Z posledních sedmi ligových utkání hned šestkrát prohrálo, porazilo přitom pouze Den Haag. Před delší pauzou, způsobenou mezinárodními boji, postupně nebodovalo proti Heraclesu, Ajaxu ani Twente. A dohromady v těchto třech kláních inkasovalo hned deset gólů.

Mizerná série způsobila, že Zwolle spadlo až na šestnácté místo, které znamená pouze posezónní baráž. Rozhodně by se chtělo co nejrychleji vymanit z podobných umístění směrem vzhůru. Dvoutýdenní odmlka mohla hráčům pomoci hlavně nabrat zpátky psychické síly. "Hodně jsme se podporovali sami navzájem," prozradil obránce Bram van Polen.

Ten letos nenastoupil k jedinému soutěžnímu klání, neboť si v červenci poranil rameno a nebyl k dispozici čtyři měsíce. Nicméně už se představil v nedávném přátelském měření sil proti Kolínu nad Rýnem a je pravděpodobné, že teď se objeví minimálně na lavičce. Vrátit by se do sestavy konečně mohl také již uzdravený forvard Mike van Duinen.

Taktéž Fortuna si naplánovala jeden přátelský zápas, v něm nakonec remizovala s Helmondem. Celkově si ale v uplynulých několika týdnech nevedla úplně špatně, před vlastními fanoušky mimochodem vyhrála třikrát v řadě, a to nad Feyenoordem, Venlem i naposledy nad Den Haagem. I proto má v tuhle chvíli o dva body více než Zwolle.

Když klub ze Sittardu zavítal na půdu svého protivníka v dubnu, utrpěl tam těžký pětibrankový debakl. Pakliže by padl i v aktuálním případě, v tabulce by se před něj jeho sok propracoval. Chybět mu budou Mica Pinto i Leandro Fernandes, zcela fit nejsou ani Djibril Dianessy a Wessel Dammers, avšak jejich start není ve Zwolle úplně vyloučený.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 4.25 - 4.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Ajax po třinácti odehraných kolech disponoval na čele tabulky hned šestibodovým náskokem. I kdyby tedy v nynějším souboji proti Heraclesu neuspěl, pořád by ho nikdo z dosavadního trůnu nesesadil. Amsterdamský celek ovšem nemíní nepotvrdit roli jasného favorita. Už jenom proto, že příští středu ho v Lize mistrů čeká klíčový mač na půdě Lille.

Domácí mají, oproti jiným, například papírově slabším protivníkům, tu nevýhodu, že kádr tvoří několik reprezentantů, kteří v uplynulých několika dnech plnili své povinnosti v nároďáku. Je tedy vždy otázkou, v jaké kondici se vrátí do klubu. Nutno podotknout, že kouč Erik ten Hag měl v tomto ohledu štěstí. Nikdo mu totiž na marodku nepřibyl.

Vypořádat se bude muset jen s absencí Davida Nerese, který se na trávnících neobjeví kvůli poraněnému kolenu do konce roku. "Podstoupil operaci a přichází do rehabilitačního procesu. Očekáváme jeho nástup po zimní přestávce," prozradil amsterdamský stratég. "K dispozici bude i Noussair Mazraoui, můžete být v klidu," dodal informaci k Maročanovi.

Tomu se na reprezentačním srazu slušně dařilo, zaznamenal totiž svůj premiérový gól za národní tým, který mimochodem byl vůbec tím rozhodujícím při vítězství nad Burundi. V nominaci mimochodem nechybí ani Carel Eiting, jenž letos ještě do hry ani jednou nezasáhl. "Už získal rytmus v juniorce," vysvětloval o svém svěřenci ten Hag.

Že by Ajax šetřil své hráče před následným duelem proti francouzským Dogám na evropské scéně, to se říci nedá. Alespoň tak mluvil jeho lodivod. "Nemůžeme ztrácet. Budeme hrát v nejsilnější sestavě," ujišťoval. "Teď nás čeká Heracles. O tom se bavíme, ne o Lille. Uděláme všechno pro to, abychom ho porazili, až pak se zaměříme na další klání."

Mužstvo z Almela nebylo pro de Godenzonen v letech minulých úplně oblíbeným protivníkem. V loňských dvou sezonách ho skolili jen jednou, na jeho půdě prohráli dokonce v obou případech. "Soupeř hraje vždy celých devadesát minut naplno. Zavedl do své přípravy nové prvky, zejména pak co se týče celkové kondice," varoval své hráče ten Hag.

Hosté, jimž budou chybět i nadále zranění Mohammed Osman a Jesper Drost, určitě neoplývají nijak špatnou formou, útočí na příčky zaručující play-off o Evropskou ligu, naposledy skolili třeba o pět gólů Venlo. Tři body letos urvali hned šestkrát. "Jsme si vědomi, že hrát po mezinárodních zápasech je poněkud obtížnější," zakončil domácí trenér.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 14.10 - 30.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - Willem II  (sobota 20:45)
Den Haag prozatím neprožívá povedenou sezónu a po poslední reprezentační přestávce v tomto roce doufá, že co nejdříve přijde zlepšení. Domácí výběr je totiž momentálně až na patnácté pozici s pouhými deseti body na kontě a před šestnáctou barážovou příčkou Zwolle je jen díky lepšímu skóre. Naopak Willem II musí být nadmíru spokojen, ve třinácti kolech získal dvaadvacet bodů a vyhřívá se na krásném šestém místě.

ADO v dosavadním průběhu zvítězilo pouze dvakrát, což je po více než třetině soutěže proklatě málo. Naposledy se senzačně radovalo v Arnhemu (0:2) před necelým měsícem, od té doby vypadlo v úvodním kole národního poháru se Sittardem (0:3), remizovalo s Heerenveenem (1:1) a minule podruhé během krátké chvíle nestačilo na Fortunu (0:1). To Willem II se může chlubit zcela jinou bilancí.

V předchozích šesti utkáních hned čtyřikrát zvítězil a jen jednou prohrál, neúspěch zaznamenal ve 12. kole v Groningenu (0:2). Jinak ale postoupil do další fáze KNVB Bekker, remizoval se silným Alkmaarem (1:1) a porazil Twente (1:0) i Waalwijk (2:1). Cenný skalp si připsal na konto před dvěma týdny, když přehrál trápící se PSV Eindhoven po výsledku 2:1. V loňském ročníku ve vzájemných duelech jasně dominoval Den Haag.

Ten totiž získal plný počet šesti bodů po celkem jasných výhrách 3:0 a 6:2. Trenér ADO Alfons Groenendijk by měl mít k dispozici kompletní výběr. "Samozřejmě jsme si při delší přestávce mnoho věcí vysvětlili a upozornili na chyby, kterých jsme se dopouštěli. Teď se na trávníku ukáže, jestli se dokážeme poučit. Z výkonů Willemu určitě máme respekt, ovšem uděláme vše proto, abychom zvítězili," prohlásil Groenendijk odhodlaně.

Jeho protějšek Adrie Koster nemůže nasadit lehce zraněného Řeka Vrousaie, připraven není ani Ogenia a kvůli poraněnému kolenu dlouhodobě schází Lewis. "Bude to vyrovnaný souboj, náš protivník konečně hodlá prorazit a výborné publikum společně s obrovskou motivací mu může výrazně pomoci. Nechceme nic měnit na naší hře, znovu se budeme soustředit pouze na tento zápas a uvidíme, co se bude dít," vyjádřil se s úsměvem na tváři Koster.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.51 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax13112043:935
2.AZ Alkmaar1392231:829
3.PSV Eindhoven1373329:1724
4.FC Utrecht1372428:1823
5.SBV Vitesse1372424:1923
6.Willem II1371516:1822
7.Heracles Almelo1363424:1821
8.SC Heerenveen1356220:1421
9.FC Groningen1362517:1420
10.Feyenoord Rotterdam1355325:2420
11.FC Twente1353523:2418
12.Sparta Rotterdam1344522:2416
13.FC Emmen1341816:2813
14.Fortuna Sittard1333718:3212
15.ADO Den Haag1331914:2310
16.PEC Zwolle1331919:3210
17.VVV Venlo13301012:379
18.RKC Waalwijk13111114:364

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele