Eredivisie - preview 13. kola

08.11.2019, 09:09, aktualizováno 10.11.2019, 09:02
Previews
Ajax hraje už po obědě doma s Utrechtem a očekává se jeho další triumf. PSV Eindhoven se nedaří a sérii bez výhry hodlá ukončit v Tilburgu, Alkmaar je favoritem večerního souboje s Emmenem. Feyenoord hostí Waalwijk, Twente bude měřit síly s Zwolle...
AFC Ajax - FC Utrecht  (neděle 12:15)
Ajax stejně jako loni předvádí skvělé výkony a vzhledem k jeho aktuální formě rozhodně není nemožné, že obhájí loňské semifinále Ligy mistrů i ligový titul. Na domácí scéně se v poslední době odpoutal od svého největšího rivala z PSV a s dvaatřiceti body vévodí celé soutěži o šest bodů před druhým Alkmaarem. Nyní se pokusí naplnit papírové předpoklady s Utrechtem, který však také hraje skvěle a v posledních čtyřech případech zvítězil.

Ve šlágru 13. kola sice není o favoritovi pochyb, nicméně Utrecht se kromě mírné krize na začátku sezóny prezentuje konstantními výkony a s třiadvaceti body mu patří velmi solidní čtvrtá pozice. Poslední porážku utrpěl zhruba před měsícem v Arnhemu, od té doby postupně přehrál PSV (3:0), Spartu (2:1) a minule deklasoval Sittard (6:0). Kromě toho nezaváhal ani v úvodním kole národního poháru s amatérským týmem Excelsior Rijssen (4:1).

Ajax v celém ročníku ještě neprohrál, na kontě má hned deset výher a dvě remízy. V úterý sehrál velmi kuriózní duel v Londýně. V důležitém souboji o postup do osmifinále Ligy mistrů vedl nad Chelsea už 4:1, jenomže pak během několika minut obdržel dvě červené karty a inkasoval třetí gól z pokutového kopu, po závěrečném hvizdu nakonec mohl být rádo i za bod. Z jeho strany se snesla velká kritika na adresu italského rozhodčího Rocchiho.

Tabulka skupiny H se proto nesmírně vyrovnala, neboť Ajax, Chelsea i Valencie mají na kontě sedm bodů a ve dvou zbývajících kolech se dá očekávat nesmírně dramatická bitva. "Byla to obrovská škoda, vedení 4:1 jsme měli udržet. K tomuto utkání se již nechci vracet, ale alespoň nerozhodný výsledek nám zajistil, že v následujícím průběhu budeme mít situaci ve vlastních rukách. V tuto chvíli se už soustředíme jen na Utrecht," prohlásil trenér Erik ten Hag.

S jeho jménem s v posledních dnech spojovalo angažmá v německém Bayernu Mnichov, který nedávno odvolal kouče Nika Kovače. "V této sezóně zůstanu trenérem Ajaxu," zametl ten Hag spekulace pod koberec. Ten nepošle na trávník zraněného Nerese, jeho protějšek nemůže využít služeb Španěla Dalmaua a ghanského útočníka Abasse. V uplynulé sezóně vládl v obou vzájemných střetnutích Ajax, jenž získal šest bodů po výsledcích 4:1, 3:1.

"Na tento zápas se pochopitelně nesmírně těšíme, na stadionu vždy panuje fantastická atmosféra. Zahrát si proti takovému klubu, jakým Ajax v současné chvíli je, bude pro nás svátkem. Naše naděje na body sice není příliš velká, my se však o ni popereme a budeme bojovat od začátku až do konce. Pevně věřím, že dosáhneme co možná nejlepšího výsledku," vyjádřil se s velkým odhodláním lodivod Utrechtu John van den Brom.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 6.27 - 9.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
V bitvě o Severní Brabantsko sice bude PSV mírným favoritem, ovšem Willem II bude představovat pro eindhovenský klub nepříjemného protivníka. Hosté by se přitom konečně potřebovali chytit, poněvadž v pěti po sobě jdoucích zápasech napříč všemi soutěžemi nezvítězili. Domácí by naopak rádi napravili poslední nezdar v Groningenu.

Hostující trenér Mark van Bommel si moc dobře uvědomuje, že pokud jeho mužstvo brzy nezabere, může mu definitivně ujet vlak, co se týče boje o ligový titul, a to prakticky ještě do vánoc. V Eredivisie v uplynulých třech utkáních urvalo jen jeden bod, konkrétně před týdnem na půdě Sparty Rotterdam. V Evropské lize pak předvedlo mizerný výkon v Linci.

Od rakouského soupeře inkasovalo ve čtvrtek hned čtyři branky a spadlo ve skupině na dosavadní třetí, tedy nepostupové místo. "Je jasné, že procházíme těžkým obdobím. Nemáme to vůbec jednoduché," potvrzoval van Bommel. "Nevyhrát pětkrát v řadě není hodno jakéhokoli top klubu. Skvělou věcí na fotbale ale je, že vždy existuje nový zápas."

Poslední dobou také eindhovenský stratég musí kvůli absencím často rotovat se svou sestavou. Stále nebude mít k dispozici vykartovaného Ryana Thomase, jenž pyká za svou dva týdny starou červenou kartu v duelu proti Alkmaaru, po suspendaci by se naopak mohl vrátit Jorrit Hendrix, jenže má určité zdravotní potíže a jeho start v Tilburgu je nejistý.

Zahrát by si měl po pauze aspoň Nick Viergever. Trochu se spekulovalo nad tím, jestli se už uzdravili Steven Bergwijn a nejlepší střelec týmu Donyell Malen, nicméně na hřišti se objeví nejdříve až po reprezentační přestávce. "Jsou to dobří hráči a vážně nám chybějí," hlesl van Bommel. "Trápí nás zranění i vyloučení. Musíme se každopádně dívat sami na sebe."

Ačkoli minulé kolo nevyšlo Willemu II dle vlastních představ a na hřišti Trots van het Noorden padl o dvě branky, celkově nemá úplně špatnou formu. Od začátku října vyhrál dvakrát v lize, jednou remizoval a postoupil také do další fáze Nizozemského poháru. Pro toto klání by se v úvodní jedenáctce neměl objevit pouze zraněný Fernando Lewis.

Loni tilburský klub PSV příliš nepotrápil, prohrál v obou dvou případech, a to navíc za sto osmdesát minut obdržel hned devět gólů. "Mohu tu mluvit o nejrůznějších úvahách, proč jsme tam, kde jsme, ale nemělo by to žádný smysl. Musíme dosáhnout na dobré výsledky," dodával van Bommel. "Jedeme do Tilburgu zvítězit. To je náš jednoznačný cíl," sliboval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.28 - 3.85 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Twente ani Zwolle na tom momentálně nejsou úplně nejlépe. Oba dva týmy se nacházejí v dolní polovině Eredivisie. Zatímco celek z Enschede se při případném úspěchu může posunout do středu tabulky, tak PEC nutně potřebuje body v boji o záchranu. Domácí celek doposud vybojoval patnáct bodů a je dvanáctý, hosté získali o pět bodů méně a jsou až patnáctí jen o bod před barážovými příčkami Sittardu s Venlem.

Twente se po roce stráveném ve druhé lize vrátilo do nejvyšší soutěže s velkým elánem a chvíli to dokonce vypadalo, že by mohlo bojovat o pohárové příčky. Ovšem od 7. kola upadlo do hluboké krize, když prohrálo čtyřikrát za sebou s Heracles (2:3), Feyenoordem (1:5), Spartou Rotterdam (1:2) i Tilburgem (0:1). Svou nepříznivou sérii přerušilo proti Emmenu (4:1), jenomže naposledy nemělo šanci na půdě rozjetého Alkmaaru a podlehlo mu 0:3.

Hosté by si jistě představovali, že se v této fázi budou pohybovat mnohem výše, ale zatím jim není příliš přáno. Ve dvanácti zápasech prohráli již osmkrát, v předchozích šesti ligových duelech nebodovali hned pětkrát. Nejprve nestačili na Groningen (0:2), pak utrpěli debakl s PSV (0:4) a následně i přes dobrý výkon podlehli Heerenvenu (0:1). Po úspěchu s Den Haagem (3:1) nenašli recept na Heracles (0:4) a před týdnem nepřekvapili Ajax (2:4).

V minulých pěti vzájemných střetnutích hned třikrát zvítězilo Twente, v předloňské prvoligové sezóně se vždy radoval domácích výběr (ve shodném poměru 2:0). Hostující trenér John Stegeman nemůže nasadit Zetterera (poranění ruky), Reijnena (potíže s kotníkem), van Polena (problémy s ramenem) a ani van Duinena (zlomenina zánártních kůstek). Jeho protějšek Gonzalo García tak rozsáhlé problémy s marodkou řešit nemusí.

Mimo hru je pouze Španěl Matos (po operaci kolene), avšak karetní trest za vyloučení s AZ bude odpykávat brankář Drommel a místo něj by se měl postavit mezi tři tyče náhradník Brondeel. Do základní jedenáctky by se mohl vrátit španělský obránce Pleguezuelo, jenž byl vyloučen v duelu se Spartou. "Klíčem k úspěchu jsou dobře zvládnuté domácí zápasy a všichni víme, že cesta k poklidné záchraně může vést právě tímto způsobem. Zwolle určitě bude nepříjemným soupeřem, o tom není pochyb," řekl krátce uruguayský rodák García.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.84 - 3.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - RKC Waalwijk  (neděle 16:45)
Teprve pár dnů je ve vedení Feyenoordu kouč Dick Advocaat, který na konci října nahradil nepříliš úspěšného Jaapa Stama. Prozatím vedl své nové svěřence ve dvou utkáních, a zatímco v Eredivisie urval tři body ve Venlu, v Evropské lize doma remizoval s Young Boys Bern. Navázat na tyto slušné výsledky bude chtít bezpochyby i proti Waalwijku.

Domácí si hlavně v lize dosud nevedli podle vlastních představ. Aktuálně okupují jen příčky ve středu tabulky, přitom hlavní ambicí je pro ně boj o samotné popředí. Byla by pro ně velká škoda, kdyby teď po minulém skalpu VVV jakýmkoli způsobem ztratili s posledním týmem Eredivisie. Hosté mimochodem za celou sezónu nasbírali pouhé čtyři body.

Advocaat byl určitě rád, že se mu před týdnem premiéra na lavičce vydařila. "Z hlediska konečného výsledku jsem spokojený, ne však z hlediska předvedené hry," hodnotil minulé kolo. "Všichni jsme hodně motivovaní. Udělali jsme chyby, avšak záměr kontrolovat hru se podařil, byť jsme se několikrát dostali pod menší tlak. V tom se musíme zlepšit."

Rotterdamský celek nepodstupuje v posledních několika týdnech jednoduché období. Nervydrásající bitvy totiž svádějí taktéž na evropské scéně. A ve velmi vyrovnané skupině s Portem, Young Boys Bern a Rangers drží třetí místo se stále reálnou šancí na postup do jarní fáze. "Pořád bude ve hře šest bodů. Bude to však obtížný příběh," ví Advocaat.

Feyenoord nebude mít k dispozici pořád zraněného Svena van Beeka, jinak je kádr kompletní. Vrátit do základu by se měl Leroy Fer, jenž vynechal čtvrteční klání kvůli karetnímu trestu. "Bylo to pro mě frustrující vědět, že týmu nepomůžu," popisoval svoje pocity. "Teď nás čeká jiné měření sil. Je jen na nás, abychom bojovali stejně jako proti švýcarskému celku."

Až do minulého týdne bylo RKC jediným mančaftem ligy, který nezískal jediný tříbodový rezultát. V kole číslo dvanáct přece jenom zabral a před vlastními fanoušky skolil dvěma brankami Heracles, přičemž vůbec poprvé udržel čisté konto. I tak je jeho bilance hodně mizerná. Prohrál už desetkrát, jednu jedinou remízu pak uhrál v srpnu s Twente.

Hostujícímu stratégovi Fredovi Grimovi se po střetnutí s klubem z Almela pořádně ulevilo. Dosavadní výkony Waalwijku se blížily velké ostudě. "Bylo to skvělé. Hledali jsme výhru vážně hodně dlouho," připomínal. "Když se podívám na to, kolik energie mí hráči na hřiště vynaložili a jak dobře jsme hráli, mohu jim vyseknout velkou poklonu," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.77 - 13.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - FC Emmen  (neděle 20:00)
Od roku 2016 se Alkmaar střetl s Emmenem celkem třikrát a ve všech případech urval výhru. Pokud chce s jistotou udržet současné druhé místo v tabulce a zároveň stíhat vedoucí Ajax, potřeboval by i nyní naplno uspět. Jeho soupeř, který se nachází v dolní polovině tabulky, však přijede na jeho půdu povzbuzen o minulý velmi cenný skalp Vitesse.

Domácí sice v půlce října trochu překvapivě prohráli s Heerenveenem, na tenhle neúspěch ale brzy zapomněli a jak v rámci Evropské ligy, tak v rámci Eredivisie vyhráli už čtyřikrát za sebou. Na evropské scéně mají slušně nakročeno k postupu do jarního play-off, v lize je už jenom lepší amsterdamský celek. AZ je zkrátka aktuálně ve velké pohodě.

Ve čtvrtek se svěřenci trenéra Arneho Slota skvěle vypořádali s dalekou cestou do nevyzpytatelného Kazachstánu a hned pět branek zasadili místní Astaně. Dva góly proti ní zaznamenal forvard Myron Boadu, který si dokonce řekl o reprezentaci. Nizozemský kouč Ronald Koeman ho nominoval na zápasy se Severním Irskem a Estonskem.

Ve svých osmnácti letech je vůbec nejmladším z pětadvacetičlenné soupisky. "V Astaně jsem skóroval díky mým spoluhráčům. Navíc jsem mohl vstřelit další dvě branky," hodnotil svůj výkon Boadu, který není ani vyložený pravák, ani vyložený levák. "Myslím si, že pro útočníka je důležité, aby mohl střílet z každé pozice. Hodlám v tom pokračovat."

AZ má výhodu v tom, že ho netrápí v podstatě žádné absence. I proto může poměrně snadno a optimálně rotovat se sestavou. I proto v uplynulých čtyřech utkáních ještě neinkasoval a zároveň dosáhl dohromady na dvacet přesných zásahů! I proto například nedávno naložil venku PSV. Na marodce má v nynějších chvílích jen Alberta Gudmundssona.

Hosté nebudou mít v Alkmaaru co ztratit. Za současné konstelace by bylo velkým překvapením, kdyby měření sil dopadlo jinak než domácím vítězstvím. "I když náš soupeř může být vždycky lepší, nesmíte mu góly darovat jen tak," vyzýval kouč Dick Lukkien. "Myslím si, že před týdnem proti Vitesse jsme sehráli nejlepší zápas sezóny."

Ten možná do úvodní jedenáctky již zařadí čerstvou posilu Miguela Arauja, který byl prakticky od začátku nového ročníku bez angažmá, neboť papírově je konečně vše v pořádku. Chybět ovšem budou zranění Wouter Marinus, Desevio Payne, Matthias Hamrol, Jan-Niklas Beste a Nick Bakker, otazník pak visí nad startem Anca Jansena a Shaniho Tarashaje.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.64 - 16.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - Sparta Rotterdam  (sobota 18:30)
Heerenveen i Sparta letos předvádějí podobné výkony a zatím se nacházejí ve středu tabulky, nyní se jeden z nich může posunout blíže k pohárovým příčkám. V o něco lepší formě se momentálně nachází domácí výběr, který celkově neprohrál již sedmkrát za sebou a v tabulce Eredivise se nachází na sedmém místě s osmnácti body. Rotterdamský výběr doposud vybojoval o dva body méně a je jedenáctý.

Domácí celek naposledy prohrál před téměř dvěma měsíci v Amsterdamu s vedoucím Ajaxem, kterému podlehl jasně 1:4. Od té doby dokázal přehrát Venlo (3:0), Zwolle (1:0) i silný Alkmaar (4:2), nerozhodné výsledky 1:1 uhrál s Utrechtem, Groningenem i před týdnem s Den Haagem. Kromě toho zvládl také souboj v 1. kole národního poháru s amatérským celkem Excelsior Maassluis v poměru 3:0.

Hosté měli raketový start do nováčkovské sezóny, pak se ale lehce zasekli a v předchozích devíti duelech vyhráli pouze dvakrát. Tříbodový zisk si připsali proti Waalwijku (4:0) a Twente (2:1), následně nestačili na Groningen (1:2) ani na Utrecht (0:2). Teprve naposledy byli blízko k senzaci, když až do poslední minuty základní hrací doby drželi těsné vedení s vysoce favorizovaným PSV, nakonec se museli spokojit s remízou 2:2.

Oba dva soupeři se spolu naposledy utkali v předloňské prvoligové sezóně a tehdy byl úspěšnější Heerenveen, jenž získal čtyři body po výsledcích 0:0 a 2:1. "Návrat Sparty do Eredivisie mě nepřekvapil a dalo se předpokládat, že se ve velké konkurenci neztratí. To zatím potvrzuje, její výkon proti PSV byl vskutku výborný. Nic jednoduchého nás v žádném případě nečeká, na to se musíme připravit," vyjádřil se domácí trenér Johnny Jansen.

Tomu bude v sobotním střetnutí scházet Ras (problémy s kolenem), jeho protějšek Henk Fraser nemá k dispozici Alberta (přetržená achilovka) a karetní trest za vyloučení s Groningenem stále odpykává brankář Coremans. "Bylo by odvážné tvrdit, že si do Heerenveenu jedeme pro tři body. Vyhrát samozřejmě chceme, ale favorité nejsme. Zkusíme se poprat o co možná nejlepší výsledek," prohlásil opatrně třiapadesátiletý surinamský rodák Fraser.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.85 - 3.59
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Fortuna Sittard - ADO Den Haag  (sobota 19:45)
Sittard ani Den Haag se v tuto chvíli nenacházejí v záviděníhodné situaci a patří jim umístění v blízkosti sestupového pásma, nyní tak spolu sehrají důležitý vzájemný zápas především po psychické stránce. Domácí se v poslední době přeci jen zvedli, ovšem jejich progres se zastavil v minulém kole. To ADO v předchozích dvou duelech překvapilo a vzhledem k aktuální formě určitě myslí na rozšíření svého bodového konta.

Fortuna čekala na výhru v tomto ročníku Eredivisie téměř dva měsíce, teprve začátkem října si senzačně poradila s favorizovaným Feyenoordem (4:2). Následně prohrála v Emmenu (1:2), pak ovšem našla recept na Venlo a poradila si s ním hladce v poměru 4:1. Teprve naposledy neměla žádnou šanci v Utrechtu a musela skousnout obrovský debakl 0:6, za čtvrtým týmem tabulky nizozemské nejvyšší soutěže zaostávala ve všech ohledech.

Den Haag má svému příštímu soupeři rozhodně co vracet, neboť na něj nestačil před zhruba deseti dny v 1. kole národního poháru (0:3). Až téměř do konce října se nacházel na příčkách znamenající baráž o záchranu. O největší překvapení 11. kola se postaral v Arnhemu, kde zastavil rozjeté Vitesse a zdolal ho 2:0. Minule se střetl s Heerenveenem a byl blízko k dalšímu vítězství, o vedení přišel až v 88. minutě (1:1).

Domácím momentálně patří šestnáctá příčka s devíti body, hosté vybojovali o jeden bod více a jsou čtrnáctí. V dresu Den Haagu by se rád vrátil do základní jedenáctky český útočník Tomáš Necid, který naposledy skóroval koncem srpna a v předchozích čtyřech případech se dostal na trávník jen jako střídající hráč. V uplynulé sezóně bylo ve vzájemných střetnutích úspěšnější ADO, které dosáhlo na čtyři body po výsledcích 3:1, 0:0.

Trenér Fortuny Sjors Ultee se musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí Dobos, Amiot, Mica Pinto, Fernandes, Dammers a Dianessy, jeho protějšek Alfons Groenendijk by mohl mít k dispozici kompletní výběr. "Vydali jsme se po správné cestě a chceme na ní zůstat co nejdéle. Je však stále potřeba pracovat na sto procent, v Sittardu očekávám lehce nervózní výkony z obou stran," prohlásil Groenendijk s očekáváním v hlase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.77 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heracles Almelo - VVV Venlo  (sobota 20:45)
Almelo je nepříjemným protivníkem pro všechny účastníky Eredivisie, jelikož patří mezi nejnevyzpytatelnější kluby celé soutěže. V dosavadním průběhu to rozhodně potvrzuje, neboť již několikrát zaskočilo velké favority, na druhou stranu nenašlo recept na papírově slabší soupeře. Nyní přivítá Venlo a určitě myslí na tři body, hosté totiž upadli do hluboké krize a momentálně prohráli již sedmkrát za sebou.

Heracles se v tabulce nachází na osmém místě s osmnácti body, hosté jsou až předposlední sedmnáctí s devíti body a podle nepotvrzených informací se výrazně kýve trenérská židle nad trenérem Robertem Maaskantem. Jeho svěřenci naposledy vyhráli v polovině října nad Groningenem (2:0), od té doby postupně podlehli Willemu (0:1), Heerenveenu (0:3), PSV (1:4), Arnhemu (0:4), Sittardu (1:4) i naposledy Feyenoordu (0:3).

Kromě toho navíc senzačně vypadli z 1. kola KNVB Beker s amatérským celkem Groene Ster. Očividně tak mají problémy v defenzivní činnosti, v šesti předchozích ligových duelech totiž inkasovali již devatenáctkrát. Nicméně i v útoku je to velká bída, pouhé dvě vstřelené branky ve stejném počtu utkání není bilance, se kterou by se mohli chlubit. Domácí až do uplynulého víkendu drželi sérii čtyř zápasů bez jediné porážky.

Po "povinné" výhře nad Emmenem (2:0) si odvezli nesmírně cenný bod z Rotterdamu s místním Feyenoordem (1:1), pak deklasovali Zwolle (4:0) a v národním poháru si poradili s Waalwijkem (4:3). Následně zavítali právě na půdu RKC a selhali, poslednímu celku nejvyšší nizozemské soutěže darovali první ligovou výhru této sezóny po výsledku 0:2. V minulém ročníku Heracles získalo s VVV plný počet šesti bodů (4:1, 1:0).

Trenér výběru z Almela Frank Wormuth postrádá Drosta (problémy s kolenem) a Osmana (poraněné stehno), Venlo zřejmě nenasadí brankáře Verbonga. "Ve Waalwijku jsme lehce podcenili začátek a to se nám stalo osudným, soupeř totiž nabral sebevědomí a téměř k ničemu nás nepustil. Musíme zamezit tomu, aby se něco podobného opakovalo, jinak bychom se opět mohli dostat do potíží," nabádá své hráče k zodpovědnosti devětapadesátiletý Wormuth.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.30 - 5.06
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Vitesse - FC Groningen  (pátek 20:00)
Páteční předehrávku 13. kola nejvyšší nizozemské soutěže obstarají dva celky, které mají pohárové ambice, ovšem nacházejí se v odlišném rozpoložení. Domácímu Vitesse sice v tabulce patří páté místo s dvaatřiceti body, ovšem v posledních dvou ligových duelech selhalo a teď se pokusí dostat zpět do formy právě proti Groningenu. Hosté po hrůzostrašném začátku zabrali, v posledních čtyřech střetnutích vybojovali hned deset bodů.

V tabulce Eredisivie se proto posunuli do horní poloviny, konkrétně jsou se sedmnácti body devátí. SBV začalo nebojácně a v deseti duelech utrpělo jednu porážku, debakl 0:5 si odvezlo pouze z Eindhovenu od místního PSV. Jinak hned sedmkrát zvítězilo a dvakrát remizovalo. Před čtrnácti dny naprosto selhalo proti Den Haagu a podlehlo mu 0:2, před týdnem neuspělo ani na půdě podceňovaného Emmenu a domů si odvezlo porážku 1:2.

Hosté se po osmi kolech nacházeli v blízkosti sestupového pásma a vypadalo to, že se výrazně kýve židle pod trenérem Dannym Buijsem. Nicméně poté přišel progres, který může pokračovat i v Arnhemu. Groningen se nastartoval proti poslednímu Waalwijku, který zdolalo 3:0, pak si poradilo také se Spartou Rotterdam (2:0). Následně vybojoval nesmírně cenný bod v Heerenveenu a minule přehrál konkurenční Willem II v poměru 2:0.

"Zlepšili jsme hlavně v obranné činnosti, jeden inkasovaný gól ve čtyřech utkáních je dobrá vizitka. Díky tomu si hráči více věří a při zakončení je to znát. Je nám jasné, že nějaká krize opět může přijít, ale všichni doufáme, že se to v nejbližší době nestane. Vitesse je nevyzpytatelný protivník, jemuž se nevyhýbají zaváhání, avšak v klíčových okamžicích dokáže zabrat. Favorité nejsme, ovšem prohrát nehodláme," řekl Buijs pro klubové stránky.

V posledních šesti vzájemných zápasech dokázal vždy zvítězit domácí výběr. Loni se nejprve radoval Groningen na stadionu Euroborg po výsledku 2:1, ovšem v jarní odvetě na stánku GelreDome prohrál 1:3. Buijs nemůže využít služeb Švéda Lundqvista (poraněný kotník), mimo hru jsou i Breij a Gudmundsson. Domácí mají na marodce Tannaneho, Musondu či Gonga (všichni problémy s kolenem), na trávník se nepodívají ani Blackman s Beerensem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.51 - 3.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax12102039:932
2.AZ Alkmaar1282228:826
3.PSV Eindhoven1273228:1524
4.FC Utrecht1272328:1423
5.SBV Vitesse1272323:1723
6.Willem II1261514:1719
7.SC Heerenveen1246218:1318
8.Heracles Almelo1253418:1718
9.FC Groningen1252515:1317
10.Feyenoord Rotterdam1245322:2217
11.Sparta Rotterdam1244421:2216
12.FC Twente1243521:2315
13.FC Emmen1241716:2513
14.ADO Den Haag1231814:2210
15.PEC Zwolle1231818:3010
16.Fortuna Sittard1223717:329
17.VVV Venlo1230911:319
18.RKC Waalwijk12111012:334

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
AjaxFans

Zabyad po dlouhé době v základu.Jsem zvědavý

Reagovat
AjaxFans

Jen houš´t Tilburg

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele