Eredivisie - preview 11. kola

25.10.2019, 09:27, aktualizováno 27.10.2019, 08:53
Previews
Dva hodně atraktivní duely servíruje v neděli odpoledne nizozemská liga - vedoucí Ajax přivítá Feyenoord, PSV Eindhoven zase bude bojovat proti Alkmaaru. Sparta Rotterdam se střetne s Utrechtem, dnešní program zahájí souboj Heerenveenu s Groningenem...
SC Heerenveen - FC Groningen  (neděle 12:15)
Severonizozemské derby mezi Heerenveenem a Groningenem odstartuje nedělní program jedenáctého kola Eredivisie. Domácí jsou aktuálně ve velmi dobré pohodě, vyhráli už třikrát za sebou, přičemž naposledy skolili venku silný Alkmaar. Hosté ovšem v posledních dvou kolech taktéž nezaostávali, porazili doma Waalwijk i Spartu Rotterdam.

Celkově si po deseti odehraných kolech vedla o něco lépe Srdíčka, která uzmula o tři body více než jejich protivník a v tabulce jsou v kontaktu s první sedmičkou, zaručující minimálně play-off o Evropskou ligu. Prakticky po celý srpen a září nevykazovala vyloženě konstantní výkonnost, nedokázala hlavně vítězit. Až nyní jako by se konečně zmátořila.

Vylepšit musejí především bilanci před vlastními fanoušky. Byť před nimi z pěti případů ještě neprohráli, tři body získali na Stadionu Abeho Lenstry pouze jednou. "Jsme ve formě. Ale musíme jí v neděli potvrdit," říkal záložník Rodney Kongolo. "Bude to určitě jiný zápas než ten poslední v Alkmaaru. Groningen totiž bude hrát kompaktně a opírat se o obranu."

Domácí mají určitě o motivaci navíc, proč uspět v Derby van het Noorden, protože Groningen naposledy porazili v říjnu roku 2016. V uplynulých pěti vzájemných utkáních se mezi oběma celky urodila hned čtyřikrát remíza. "Potřebujeme rychlý gól. Pak totiž Groningen bude muset v defenzívě polevit. Je na nás, abychom ho donutili riskovat," dodával Kongolo.

Heerenveenský kouč Johnny Jansen bude postrádat pouze zraněného Jana Rase, obecně by ovšem zasahovat do své základní jedenáctky moc neměl. Aktuálně mu totiž tým funguje velmi dobře. "Letos už jsme zbytečně poztráceli hodně bodů. Zotavili jsme se však teď těmi třemi výhrami. Myslím zároveň, že můžeme být ještě lepší," přál by si Kongolo.

Groningen doposud inkasoval pouhých dvanáct branek, což je v rámci Eredivisie jedno z nejlepších čísel. Na druhou stranu zaznamenal jen stejný počet přesných zásahů. Výhradně spoléhá hlavně na hru ze zajištěné obrany, i minulá dvě střetnutí se mu v tomto ohledu velmi povedla, neboť jak proti Waalwijku, tak proti Spartě neobdržel jediný gól.

Hosté v Heerenveenu budou postrádat trojici zraněných hráčů ve složení Gabriel Gudmundsson, Ramon-Pascal Lundqvist a Michael Breij. "Naším hlavním bodem pro zlepšování se je vytváření si více příležitostí a střílení branek," vyzýval své svěřence kouč Danny Buijs. "Možná nebudeme favority, ale vydáme se ze všech sil pro výhru."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.56 - 3.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Rotterdam - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Sparta vstoupila do nováčkové sezóny odvážně, nicméně vzápětí poznala obrovskou konkurenci a začala ztrácet. I přesto si zatím vede nad očekávání, po deseti odehraných kolech má na kontě solidních patnáct bodů a nachází se na osmé pozici. Její protivník z Utrechtu má jediný úkol a tím je účast v příštím ročníku evropských pohárů, momentálně mu náleží páté místo se sedmnácti body.

Rotterdamský výběr začal na jedničku a v úvodních čtyřech duelech ani jednou neprohrál. Pak musel skousnout dva jasné debakly od Ajaxu (1:4) i Alkmaaru (1:5), na vítěznou vlnu se znovu vrátil v nováčkovském souboji s Waalwijkem (4:0). Vzápětí remizoval bez branek v Sittardu a doma udolal Twente (2:1). Před týdnem ale nezvládl koncovku v Groningenu a domů si odvezl porážku 0:2, navíc přišel i o brankářskou jedničku Coremanse.

Ten v závěru utkání nesmyslně udeřil hlavou Sierhuise a bude proto odpykávat čtyřzápasový karetní trest za červenou kartu, místo něj se tak mezi tři tyče nejspíše postaví izraelský gólman Harush. Na marodce se nachází pouze Alberto vinou přetržené Achillovy šlachy. Hosty v této sezóně potkalo několik nečekaných výpadků, na druhou stranu však zaznamenali i cenné skalpy velkých favoritů.

Ten poslední si připsali na konto uplynulý víkend, když po zlepšením výkonu ve druhém poločase porazili PSV 3:0. "Soupeř nám sice pomohl svou nedisciplinovaností, ale ještě předtím jsme vedli a výhru si zasloužili. Hráčům musím poděkovat za odvedenou práci, ale nesmějí usnout na vavřínech. V Rotterdamu se vždy hraje velmi těžko, čeká nás fyzicky vyspělý a velmi kvalitní soupeř," řekl s opatrností v hlase trenér FC John van den Brom.

Ten nemůže počítat s Dánem Makienokem kvůli problémům s kolenem, připraveni dále nejsou Ramselaar s Dalmauem. Po karetním trestu by se však měl vrátit do základní jedenáctky německý obránce Guwara. "Utrecht bude výrazně povzbuzen senzační výhrou nad PSV, nicméně pro nás to může být i výhoda. Naše úkoly jsou stále stejné, chceme se soustředit výhradně na naši hru," uvedl s čistou hlavou kouč Sparty Henk Fraser.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.88 - 2.12
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Jeden ze dvou šlágrů 10. kola nejvyšší nizozemské soutěže se odehraje v Eindhovenu, kde místní PSV přivítá velkého konkurenta z Alkmaaru a bude považováno za mírného favorita. V minulém kole utrpělo senzační porážku 0:3 v Utrechtu a tento duel navíc dohrávalo v devíti. V tabulce se sice udrželo na druhé pozici se šestadvaceti body, nicméně v tuto chvíli ztrácí na vedoucí Ajax již tři body. Také AZ naposledy naprosto selhalo a to ještě doma.

Hosté před reprezentační přestávkou neprohráli sedmkrát za sebou, jenomže naposledy s Heerenveenem předvedli hrůzostrašný defenzivní výkon a prohráli 2:4. "Jestliže zopakujeme podobné hrubky, tak nás PSV nemilosrdně potrestá. Máme za sebou náročný program, ale musíme se připravit nejlépe, co to půjde. Zápasy s PSV mají vždy velký náboj, proto se nemohu dočkat," prohlásil s odhodláním v hlase důležitý obránce Ron Vlaar.

Oba dva nedělní protivníci sehráli ve čtvrtek další utkání v základní skupině Evropské Ligy. Zatímco PSV jen remizoval bez branek s rakouským Linzem, tak Alkmaar přivítal kazašskou Astanu a deklasoval ji vysoko 6:0. "My i náš soupeř máme naprosto stejné podmínky. Ofenzivní síla PSV je obrovská, k vítězství potřebujeme předvést nadstandardní výkon," prohlásil realisticky hostující stratég Arne Slot.

Jeho protějšek Mark van Bommel bude muset řešit dilema se sestavou. Na půdě Utrechtu totiž obdrželi přímou červenou kartu defenzivní pilíři Viergever s Hendrixem, na marodce se navíc nachází také Lammers kvůli poraněnému kolenu. "Každé zaváhání může mít vliv v konečném účtování. V žádném případě nechceme dopustit, aby nám v této fázi ujel vlak," naráží van Bommel na možný atak Ajaxu, který v nejbližší době určitě může přijít.

"V Utrechtu jsme nesehráli úplně nejlepší první poločas, náš konkurent výtečně bránil a pak z kraje druhého dějství udeřil. Vzápětí jsme neudrželi koncentraci a začali se bát o výsledek, z čehož plynuly zbytečné chyby i tvrdší zákroky. Je potřeba na to zapomenout, nyní musíme od samého začátku nastoupit s čistou hlavou," dodal dvaačtyřicetiletý van Bommel.

Eindhovenský klub až do letošního května porazil Alkmaar desetkrát v řadě, jeho více než pět let dlouhá vítězná šňůra skončila v posledním kole uplynulé sezóny po porážce 0:1. Slot by měl mít k dispozici téměř kompletní výběr, vinou problémů s kotníkem není zdravotně v pořádku jen islandský forvard Gudmundsson. Po karetním trestu by se však měl vrátit do základní jedenáctky talentovaný útočník Boadu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.63 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam  (neděle 16:45)
Ajax ve středu utrpěl vůbec svou první porážku v sezóně, v rámci Ligy mistrů prohrál před vlastními fanoušky s Chelsea, na nějaké litování ale nemá vůbec čas, neboť v souboji s velkým rivalem z Feyenoordu bude hájit v Eredivisie svou vedoucí pozici. Rotterdamskému klubu se poslední dobou nedaří a bude v tomto mači jednoznačným outsiderem.

Ani hostům mimochodem nevyšlo působení v evropských pohárech, na půdě Young Boys Bern prohráli v rámci hlavní fáze Evropské ligy o dva góly a spadli ve skupině na dno tabulky. "Jako tým musíme pořád věřit sami v sebe. Potřebujeme zvednout hlavy. Budeme muset v neděli tvrdě pracovat," vyzýval rotterdamský útočník Steven Berghuis.

V lize on i jeho spoluhráči okupovali po deseti odehraných kolech až desáté místo. Takové postavení se rozhodně neslučuje s ambicemi De club aan de Maas. "Konfrontaci s Ajaxem bude sledovat celé Nizozemsko," dodával Berghuis. "Je to zápas s velkou historií. Je pro mě těžké říci, jaké šance vůbec máme. Soupeř je silný, ovšem občas nechává mezery."

Venku letos Feyenoord vyhrál jen jednou, na druhou stranu také pouze jednou prohrál. Dosud na cizích hřištích absolvoval čtyři zápasy, vedl si na nich v podstatě tak padesát na padesát. Celkově ho letos skolil jen Alkmaar a překvapivě i podceňovaná Fortuna Sittard. Jinak však má hlavně problém získávat tříbodové výsledky. Těch má na kontě pouhé tři.

Hostující lodivod Jaap Stam bude pro tento duel postrádat pouze zraněného Svena van Beeka, jinak by měl mít k dispozici kompletní kádr. "Nemáme zatím příliš konstantní výkonnost," uvědomoval si Berghuis. "Musíme být schopni Ajax potrápit. Dívám se také na sebe. A osobně se cítím o něco lépe, než tomu bylo v posledních týdnech," zakončil.

Sumárně se bude jednat již o historicky 193. střetnutí mezi odvěkými rvaly. De Klassieker zatím lépe vyznívá pro Ajax, který vyhrál v osmdesáti pěti případech. "Forma, ve které jsme my a Feyenoord, je úplně bezpředmětná. Jsme pro něj jako muleta pro býka," povídal domácí stratég Erik ten Hag. "Tohle derby vás totiž vždycky dokáže maximálně vyburcovat."

De Joden v lize zvítězili osmkrát, dvakrát remizovali, ani jednou neprohráli. Disponovali tříbodovým náskokem před druhým PSV po desítce odehraných utkání, k jistotě udržení první příčky jim stačí uhrát bod, pakliže eindhovenský protivník nezaváhá. "Po zápase s Chelsea je nynější duel v podstatě jako další Liga mistrů," pokračoval ten Hag.

Ajaxu se po karetním trestu vrací Nicolás Tagliafico, takže by měl nastoupit v nejsilnějším možném složení. Na marodce nemá aktuálně vůbec nikoho. "U hráčů způsobuje De Klassieker velkou agresivitu, my se tomu musíme prostě ubránit. Chceme využít vlastních sil, s nimiž zaútočíme. Neohlížíme se vůbec na nikoho," zakončil domácí lodivod.
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Onana - Dest, Veltman, Blind, Tagliafico - Álvarez, Martínez - Ziyech, van de Beek, Promes - Tadič
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Vermeer - Karsdorp, Edgar Ié, Eric Botteghin, Haps - Fer, Tapia, Toornstra - Berghuis, Sinisterra, Larsson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.37 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - RKC Waalwijk  (sobota 18:30)
Willem může být s letošním působením v nejvyšší nizozemské soutěži zatím spokojený, se šestnácti body se nachází na solidním sedmém místě a má nakročeno k tomu, aby až do samého závěru nebojoval jen o záchranu. Naopak hosté z Waalwijku se nacházejí ve zcela opačné situaci, nováček soutěže získal v deseti odehraných kolech jediný bod a je beznadějně poslední osmnáctý, za sedmnáctou Fortunou zaostává o bodů pět.

Tilburg v této sezóně zvítězil již pětkrát a na konto si připsal také jednu remízu. V poslední době se dostal do velmi přijatelné formy. Po porážce 0:2 v Utrechtu překvapil před vlastním publikem favorizovaný Alkmaar a remizoval s ním v poměru 1:1, před týdnem zavítal na půdu Twente a díky brzké brance si odvezl z Enschede všechny tři body po výsledku 1:0. RKC nebodovalo v Eredivisii sedmkrát za sebou, tedy více než dva měsíce.

Z jediného nerozhodného výsledku se radovalo v polovině srpna v Enschede po divokém průběhu (3:3), od té doby utrpělo debakly od Zwolle (2:6) i Sparty (0:4), shodně 0:3 nestačilo na Groningen ani na Den Haag. Porážku o dvě trefy zaznamenalo s vysoce favorizovaným PSV (1:3) a nejtěsnějším poměrem podlehlo Arnhemu (1:2). Před týdnem sahalo po senzační remíze s Ajaxem, ale čtvrthodiny před koncem inkasovalo podruhé a prohrálo taktéž 1:2.

"Proti Ajaxu jsme neměli co ztratit a podle toho se utkání odvíjelo. Je velká škoda, že jsme po vyrovnání přestali hrát aktivně směrem dopředu a soupeř nás za to potrestal. Nicméně dokázali jsme si, že na tom nejsme až zase tak špatně a jsme schopni v nejvyšší soutěži konkurovat. Na podobný výkon bychom rádi navázali i teď v Tilburgu," uvedl hostující trenér Fred Grim, kterému scházejí Quasten, Nieuwpoort a Bilate.

Jeho protějšek Adrie Koster nemůže využít služeb Lewise (problémy s kolenem), k dispozici ještě nejsou ani Ryan, Wood či Dankerlui. "Musíme si dát velký pozor na to, abychom Waalwijk v hlavách nepodcenili. Je celkem jedno, co si řekneme na papíře, rozhodovat se bude na hřišti. Náš protivník je sice poslední, ale v bezvýchodné situaci se nenachází a určitě nás bude chtít zaskočit," varuje se zdviženým ukazováčkem čtyřiašedesátiletý Koster.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.49 - 5.91
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Vitesse - ADO Den Haag  (sobota 19:45)
Minulý týden Vitesse ukázalo, že ani po reprezentační přestávce nic neztratilo ze svého elánu, vyhrálo snadno na půdě Venla a rádo by na svůj výkon navázalo i proti Den Haagu, jemuž se naopak od půlky září opravdu hrubě nedaří. Arnhemský celek si zatím nemůže na nic stěžovat, nachází se totiž na třetím místě tabulky jen tři body za prvním Ajaxem.

Domácí získali hned sedm výher z uplynulých deseti kol, na kontě mají jen jednu prohru, kterou utrpěli od druhého PSV, s nímž jsou na tom mimochodem v nynějších chvílích v tabulce bodově úplně stejně. Se třiadvaceti body vytvořili vlastní historický klubový rekord. Nikdy v dějinách po tomto období neodstartovali do sezóny lépe než teď.

Atmosféra kolem Vitesse je prostě nadmíru pozitivní. Udržet však současnou formu například až do konce podzimu určitě nebude jednoduché. "Hrajeme skvěle. Jako tým jsme do hry zapálení, to nás žene kupředu," uvedl obránce Armando Obispo. "Den Haag bude tvrdým soupeřem. Ale máme sebevědomí. Chceme pokračovat v naší formě," dodával.

Vitesse se daří i přesto, že ho trápí některé absence. Naposledy se ve Venlu muselo obejít poprvé v tomto ročníku bez útočníka Oussamy Tannaneho, jenž mimochodem bude hrát nejdříve až po novém roce, nicméně i bez jeho pomoci mužstvo zaznamenalo čtyři přesné zásahy. Marocký reprezentant totiž musel podstoupit nepříjemnou operaci kolene.

Kromě něho se v sestavě neobjeví ještě další čtyři zranění hráči, a to ve složení Hilary Gong, Charly Musonda, Jamal Blackman a Roy Beerens. "Jsme mentálně velmi silní," uvedl domácí trenér Leonid Sluckij. "Ale musíme být vždy soustředění, protože jenom bojový duch nám stačit nemůže. ADO má dobrý útočný potenciál, potřebujeme tedy pozorně bránit."

Hosté letos prožili již osm porážek, pětkrát v řadě už nezaznamenali jediný bod a spadli až na šestnáctou příčku. Loni s Vitesse uhráli dvakrát nerozhodný výsledek, nicméně nyní nejsou ve vůbec dobré pozici. Ani Den Haag nebude v Arnhemu kompletní, zdravotní potíže totiž sužují Donnyho Gortera i obvyklou brankářskou jedničku Roberta Zwinkelse.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 5.08 - 6.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Sittard - VVV Venlo  (sobota 19:45)
Fortuna Sittard se nenachází v příjemné situaci, v deseti odehraných zápasech získala jen šest bodů a patří ji předposlední sedmnácté místo se šesti body. Nyní se pokusí vylepšit svou pozici proti konkurenčnímu Venlu, které na tom taktéž není zrovna nejlépe a doposud vybojovalo o pouhé tři body více, v Eredivisii se proto nachází na patnácté příčce. Vzhledem k aktuální formě obou rivalů se dá očekávat nesmírně vyrovnaný souboj.

Domácí v dosavadním průběhu zvítězili jen jednou a překvapivé je, že jediné své tři body uhráli proti vysoce favorizovanému rotterdamskému Feyenoordu v 9. kole. Cennou remízu 1:1 získali proti Heraclesu a Heerenveenu, smírně bez branek se rozešli se Spartou. Naposledy se představila na půdě velkého rivala z Emmenu a dlouho drželi nerozhodný stav, nakonec ale zhruba deset minut před koncem inkasovali a prohráli 1:2.

"Je to obrovská škoda, za předvedený výkon jsme si alespoň bod určitě zasloužili. Nedá se nic dělat, jedeme dál. Nemáme za sebou ani třetinu soutěže, navíc nás teď čeká další duel proti Venlu. V končeném účtování nemusí hrát tento výsledek téměř žádnou roli, ale rozhodně nám může pomoci v následujícím průběhu především po psychické stránce. Pevně věřím, že společně s úžasnými fanoušky uspějeme," řekl s jikrou v očích kouč Sjors Ultee.

Tomu budou scházet Pinto, Amiot, Fernandes, Carbonell, Dammers a Dianessy. Hosté se nemusí trápit s tolik početnou marodkou, na trávník se nepodívá Linthorst vinou poraněné achilovky a jistotu startu nemá Verbong. VVV momentálně prohrálo čtyřikrát za sebou, po neúspěchu v Tilburgu (0:1) nezvládlo zápas s Heerenveenem, poté mělo daleko k bodům i proti PSV Eindhoven (1:4) a před týdnem taktéž s Arnhemem (0:4).

V loňském vzájemném měření sil se více dařilo Venlu, které dosáhlo na čtyři body po výsledcích 3:2, 1:1. "Nechceme se vymlouvat na náročnější los, ale je pravdou, že Fortuna bude náš papírově nejslabší protivník za poslední měsíc. Potřebujeme předvést zodpovědný a koncentrovaný výkon, každá sebemenší chyba může být klíčová. Šance vidím 50 na 50," vyjádřil se pro klubové stránky hostující lodivod Robert Maaskant.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.71 - 3.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - PEC Zwolle  (sobota 20:45)
Heracles zatím prožívá celkem úspěšnou sezónu a s dosavadním průběhem může být celkem spokojeno. Na kontě má solidních patnáct bodů, a nebýt hodně nepovedeného startu, tak bojuje o nejvyšší pozice. Nyní bude plnit úlohu favorita proti nevyzpytatelnému Zwolle, které taktéž nezačalo příliš dobře, ale postupně se rozehrálo a s deseti body je třinácté. Naposledy přerušilo svou třízápasovou šňůru bez bodového zisku a bude tak v dobrém rozpoložení.

Almelo v úvodních čtyřech zápasech dosáhlo jen na dva body, od té doby v následujících šesti utkáních hned čtyřikrát zvítězilo a pouze jednou prohrálo. Neúspěch zaznamenalo na půdě silného Alkmaaru (0:2), naopak tříbodový zisk vybojovalo proti Groningenu (2:1), Willemu (4:1), Twente (3:2) i Emmenu (2:0). Před týdnem zavítalo na půdu cílevědomého Feyenoordu a z Rotterdamu si odvezlo nesmírně cenný bod za nerozhodný výsledek 1:1.

Hosté v prvních třech střetnutích prohráli, pak se zvedli a po remíze 2:2 se Spartou zvítězili 3:1 v Emmenu. Následně deklasovali beznadějně poslední Waalwijk vysoko 6:2. Do tempa se opět vrátili v uplynulém kole, kdy otočili duel s konkurenčním Den Haagem a přehráli ho v poměru 3:1. Loni se jim na sobotního protivníka dařilo, neboť s ním získali hned čtyři body. Po domácí remíze 1:1 překvapivě zvítězili na stadionu Polman 2:0.

Trenér Almela Frank Wormuth postrádá Rossmanna (poraněný stehenní sval), Drosta (po operaci kolene), Osmana (potíže s kyčlí) a van der Watera. "Proti Zwolle se vždy hraje těžko, protože nikdy nevíte, na co se připravit. Někdy dokáže předvést naprosto úchvatný výkon a je nesmírně obtížně ho zastavit, jindy vám nabídne výhru svými hrubými chybami. Podstatné je, abychom se soustředili jen na vlastní hru," prohlásil opatrně německý rodák Wormuth.

Jeho protějšek John Stegeman nepošle na trávník Reijnena (potíže s kotníkem), van Polena (problémy s ramenem) a možná ani útočníka van Duinena. "Souboj s Den Haagem nám určitě pomohl, dostali jsme se z těžké situace a nabrali potřebné sebevědomí. Heracles disponuje kvalitním kádrem a podle mého názoru může bojovat o evropské poháry, proto ho považuji za favorita," vyjádřil se Stegeman s viditelným respektem k příštímu protivníkovi. Pro něho bude mít toto klání speciální náboj, neboť právě Heracles vedl v letech 2014 - 2018.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 4.00 - 4.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - FC Emmen  (pátek 20:00)
Twente se po skvělém vstupu do nováčkovské sezóny naprosto zaseklo, nepomohla mu ani reprezentační přestávka a momentálně prohrálo v nejvyšší nizozemské soutěži již čtyřikrát za sebou. Kvůli nepříliš oslnivé formě se propadlo na dvanáctou pozici s dvanácti body, nyní si pokusí spravit náladu proti podceňovanému Emmenu. Loňský nováček Eredivisie naposledy uspěl, s deseti body je čtrnáctý a na šestnáctý Den Haag má náskok čtyř bodů.

Enschede po roce stráveném ve druhé lize neprohrálo mezi nizozemskou smetánkou šestkrát za sebou. Nicméně od konce minulého měsíce se dostalo do krize a až doposud ji nepřekonalo. Nejprve nepředvedlo dobrý defenzivní výkon proti Heraclesu a podlehlo mu 2:3, pak utrpělo debakl 1:5 v Rotterdamu s místním Feyenoordem. Následně nezvládlo koncovku se Spartou (1:2) a minule nedokázalo skórovat proti konkurenčnímu Willemu II (0:1).

Domácí trenér Gonzalo García nemůže počítat se Španělem Matosem (poraněné koleno), karetní trest za vyloučení se Spartou stále odpykává krajan Pleguezuelo. Jistotu startu navíc nemá ani třetí španělský hráč v sestavě Aitor Cantalapiedra, jenž s Tilburgem odstoupil krátce po hodině kvůli zranění a jeho start je proto ohrožen. Pro Garcíu by to byla obrovská ztráta, neboť Aitor je s pěti brankami nejlepším klubovým střelcem.

"Základní jedenáctku neprozradím. Uvidíme, jak se situace vyvine. Je nám jasné, že jsme se dostali do složité situace a cesta z ní povede jen přes návrat k základům. Musíme vycházet za zabezpečené defenzivy, k tomu potřebujeme získat zpět ztracené sebevědomí. Úlohu favorita proti Emmenu přijímáme, ale soupeře nemůžeme v žádném případě podcenit. Rozhodovat mohou maličkosti," prohlásil s opatrností v hlase šestatřicetiletý uruguayský rodák García.

Hosté v prvních šesti duelech hned pětkrát prohráli a jen jednou zvítězili nad Heerenveenem (2:0). Od té doby však vybojovali solidních sedm bodů, po divoké remíze 3:3 s Feyenoordem dokázali porazit Den Haag (3:0) a po následné prohře v Almelu (0:2) zvládli před týdnem důležitou bitvu se Sittardem (2:1). Lodivod Emmenu Dick Lukkien se musí vypořádat s početnou marodkou, na které jsou Bos, Bakker, Payne, Tarashaj, Hamrol i kapitán Jansen.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.89 - 3.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax1082031:726
2.PSV Eindhoven1072126:923
3.SBV Vitesse1072122:1323
4.AZ Alkmaar1062221:820
5.FC Utrecht1052320:1317
6.SC Heerenveen1044216:1116
7.Willem II1051412:1416
8.Sparta Rotterdam1043318:1815
9.Heracles Almelo1043314:1515
10.Feyenoord Rotterdam1035219:1814
11.FC Groningen1041512:1213
12.FC Twente1033417:1912
13.PEC Zwolle1031616:2210
14.FC Emmen1031613:2010
15.VVV Venlo1030710:249
16.ADO Den Haag1020811:216
17.Fortuna Sittard1013613:256
18.RKC Waalwijk100199:311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
AjaxFans

Těžké kolo na tipování, ještě, že mám konto u tipaču prázdné

Reagovat
Stiksxx

To bude zase vybuch.

Reagovat
montaigne33

Dnes vyhrajeme 3:0 (zkrátka plus 3 a víc branek ) Ať žije Ajax

Reagovat
Stiksxx

Tvl...ta nase sestava?

Reagovat
AjaxFans

lekker 2*0

Reagovat
jáá

jako AZ vás slušně přehrálo

Reagovat
afc ajax

Keď dáme 1.gól tak vyhráme aspoň o 2, moj tip 4:0

Reagovat
AjaxFans

Myslels 4*0 poločas

Reagovat
afc ajax

To nie ale mi to vyšlo.

Reagovat
jáá

Reagovat
AjaxFans

Godverdomme,to jde rychle Jen tak dál

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele