Eredivisie - preview 1. kola

02.08.2019, 11:22, aktualizováno 04.08.2019, 08:26
Previews
Hned v prvním kole se v Nizozemsku hraje derby - rotterdamský Feyenoord hostí Spartu. Alkmaar je favoritem souboje s Fortunou Sittard, Den Haag přivítá Utrecht a nedělní program odstartuje souboj Heracles - Heerenveen...
Heracles Almelo - SC Heerenveen  (neděle 12:15)
Oba dva nedělní soupeři se z dlouhodobého hlediska perou o postup do evropských pohárů, ani jednomu se to však loni přeci jen nepovedlo. Zatímco Heerenveen zakončil ročník na jedenáctém místě, tak Heracles po skvělém vstupu do sezóny obsadilo sedmou příčku a probojovalo se do dodatečného play-off. V něm však poměrně hladce nestačilo na Utrecht, letos se určitě opět chce pohybovat v horních patrech Eredivisie.

Domácí celek znovu vstupuje do své další kapitoly s trenérem Frankem Wormuthem, jenž prožil celkem úspěšný ročník. "Na Evropskou ligu jsme nakonec nedosáhli, ale musím konstatovat, že jsme odvedli dobrou práci. Teď se chceme soustředit na vyrovnanost výkonů, ta nás pravděpodobně stála ještě lepší umístění. Hned na začátku to bude velmi náročné, Heerenveen má vždy velké kvality," uvedl osmapadesátiletý německý kouč s respektem.

Kádr Almela přeci jen doznal několika změn. Za bezmála 2,5 miliónů eur odešel záložník Brandley Kuwas, švédský útočník Kristoffer Peterson přestoupil do velšského celku Swansea City a důležitý španělský forvard Adrián Dalmau kývl na nabídku konkurenčního Utrechtu. Opačným směrem naopak zamířil Cyriel Dessers, jenž by si mohl odbýt svou premiéru, stejně jako nové posily Navajo Bakboord (Ajax) či srbský záložník Adrian Szöke.

Hostující výběr již v průběhu sezóny 2018/2019 sáhl ke změně na trenérském postu, Jana Oldeho Riekerinka nahradil Johnny Jansen a ten má za úkol vrátit klub z provincie Fríska na přední příčky. "Kádr se stabilizoval a všichni věříme, že se můžeme vyrovnat těm nejlepším. Samozřejmě je před námi dlouhá cesta a spousta práce, hned první duel v Almelu může být odrazovým můstkem," prohlásil Jansen optimisticky na předzápasové tiskové konferenci.

Mezi nové tváře patří mladíček Rodney Kongolo, jenž přišel na hostování z Manchesteru City. Defenzívu se pokusí vyztužit zkušený Ricardo van Rhijn z Alkmaaru, ofenzívu posílil nigerijský talent Chidera Ejuke z norské Valarengy. Naopak citelně scházet bude Michel Vlap, který za bezmála 8 miliónů odešel do belgického Anderlechtu. Almelo loni přehrálo Heerenveen na Polman Stadionu po výsledku 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.73 - 3.26
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Feyenoord Rotterdam - Sparta Rotterdam  (neděle 14:30)
Sparta se po roce stráveném ve druhé lize vrátila mezi nizozemskou smetánku a hned první zkouška pro ni bude nesmírně pikantní. V městském souboji totiž zavítá na stadion De Kuip, kde se pokusí zaskočit vysoce favorizovaný Feyenoord. V rotterdamském derby bude považován za jasného favorita domácí výběr, který loni obsadil třetí místo a již ve čtvrtek ho čeká 3. předkolo Evropské ligy s gruzínským soupeřem Dinamo Tbilisi.

Feyenoord po čtyřech letech opustil trenér Giovanni van Bronckhorst, místo něho přišel jeho někdejší spoluhráč z reprezentace Jaap Stam, který loni působil u konkurenčního Zwolle. "Giovanni odvedl výbornou práci a bude velmi těžké na něj navázat. Určitě nechci být v jeho stínu, na druhou stranu je potřeba podniknout kroky, abychom minimálně udrželi stávající výkonnost," prohlásil sedmačtyřicetiletý Stam s opatrností v hlase.

Ten si dále uvědomuje, že duo PSV - Ajax mělo v poslední době výrazně navrch. "Možná je až příliš sebevědomé říkat, že si jdeme pro titul, ale na druhou stranu proč ne? Každý ročník je jiný a já pevně věřím, že máme kvality na to potrápit PSV i Ajax," uvedl domácí stratég s vysokými ambicemi. Ten už nemůže počítat s klíčovým útočníkem Robinem van Persiem, nejlepší střelec týmu se totiž rozhodl ukončit profesionální kariéru.

Kádr dále opustil Tonny Vilhena, jenž za 9 miliónů eur zamířil do ruského Krasnodaru, naopak tým by mohlo oživit duo Leroy Fer - Luciano Narsingh, které přišlo z velšského celku Swansea City. Feyenoord v loňské sezóně naprosto vyhořel v Evropské Lize, když ve 3. předkole senzačně nestačil na slovenský Trenčín. "Našim úkolem je dostat se do základní skupiny, ale musíme jít postupnými kroky," dodal Stam závěrem.

Hosté skončili v Eerste Divisie na druhém místě a museli do baráže. V závěrečném kole nejprve prohráli doma s De Graafschapem 1:2, pak ovšem zaveleli k obratu a po výhře 2:0 v odvetě mohli slavit. "Byl to fantastický moment a na účinkování v Eredivisii se moc těšíme. Utkání s Feyenoordem určitě bude mít vynikající atmosféru a my si ji chceme užit, nejdůležitějším cílem je záchrana," vyjádřil se lodivod Sparty Henk Fraser.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.65 - 8.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - FC Utrecht  (neděle 16:45)
Oba dva nedělní protivníci se loni prali o účinkování v evropských pohárech a nakonec obsadili pozice v horních patrech nizozemské nejvyšší soutěže, o něco více se přeci jen dařilo Utrechtu. FC skončil šestý a poté zvládl i kvalifikaci Evropské ligy, o něco podobného se jistě pokusí i letos. Den Haag v závěru mocně dotahoval a play-off mu uniklo jen o vlásek, obsadil totiž deváté místo s pětačtyřiceti body.

Domácí celek provedl před sezónou výměnu na trenérském postu. Lavičku opustil světoběžník Dick Advocaat a místo něho se na ni posadil John van den Brom, jenž v předchozích pěti letech vedl asi největšího konkurenta z Alkmaaru. "V Utrechtu jsou velmi podobné cíle jako v Alkmaaru. Novou výzvu beru se vší vážností, našim cílem je bojovat o nejpřednější příčky," prohlásil van den Brom pro klubové stránky.

Nicméně soutěžní premiéra na lavičce mu příliš nevyšla, neboť se svými svěřenci senzačně vypadl ve 2. předkole Evropské Ligy s bosenským Mostarem po prodloužení. "Musíme na to co nejdříve zapomenout, vstup do ligy může být nesmírně důležitý. Samozřejmě náš vyřazení mrzí, ale teď už s tím nic nenaděláme," vyjádřil se domácí stratég, který se již snaží hledět do budoucnosti.

Tento duel by mohl být nesmírně zajímavý z pohledu českého fanouška. V hostujícím dresu by se měl objevit útočník Tomáš Necid, který se především ve druhé polovině minulého ročníku dostal do střelecké pohody a celkově vsítil devět branek. Před necelým měsícem přestoupil do Utrechtu z amsterdamského Ajaxu jiný Čech Václav Černý a nyní by si mohl odbýt v novém působišti svou ligovou premiéru.

ADO znovu povede Alfons Groenendijk a jeho plány jsou zcela jasné. "Rádi bychom navázali na minulý ročník a chceme se více prosazovat v koncovce, v Utrechtu nás opravdu čeká ostrý start," řekl Groenendijk stručně. V uplynulé sezóně dominoval ve vzájemných zápasech vždy domácí výběr. Nejprve se radoval Utrecht po vítězství 3:0, jenže v následné odvetě na stadionu Cars Jeans vyhořel a utrpěl debakl 0:5.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.25 - 3.75 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - Fortuna Sittard  (neděle 20:00)
Alkmaar znovu bude patřit mezi největší favority Eredivisie a rád by se konečně dostal ze stínu Ajaxu, PSV či Feyenoordu, i letos to ale bude mít nesmírně obtížné. Na čtvrtý celek uplynulého ročníku čeká duel s Fortunou Sittard a všechny trumfy by měly být na jeho straně, avšak na druhou stranu se bude muset vypořádat s velmi houževnatým protivníkem. Navíc hned poté se musí připravovat na 3. předkolo Evropské ligy s ukrajinským Mariupolem.

AZ se na přestupovém trhu nijak výrazně nečinil, asi největší posilou je záložník Jordy Clasie z anglického Southamptonu. Z týmu například odešel český krajánek Ondřej Mihálik, jenž šel hostovat do Plzně, ke konkurenčnímu Utrechtu se připojil záložník Adam Maher a do Heerenveenu pro změnu odešel obránce Ricardo van Rhijn. Domácí se navíc musí vypořádat ještě s jednou zásadní změnu, klub po pěti letech totiž opustil trenér John van den Brom.

Ten se rozhodl hledat novou výzvu a vybral si angažmá v Utrechtu, novým hlavním koučem AZ byl jmenován dosavadní čtyřicetiletý asistent Arne Slot a bude to pro něj premiéra v pozici hlavního stratéga na profesionální scéně. "Nervozitu trochu cítím, na druhou stranu se i nesmírně těším. Myslím si, že máme kvality na to dosáhnout velkého úspěchu a je otázkou, jestli to budeme ukazovat i na hřišti," řek s opatrností v hlase.

Slot si myslí, že Fortuna bude spoléhat na chyby jeho svěřenců. "Potřebovali bychom dát rychlý gól, abychom se uklidnili. S přibývajícím časem by soupeř mohl spoléhat na rychlé protiútoky. Rádi bychom předvedli podobný výkon jako ve čtvrtek ve Švédsku," reaguje Slot na úspěšný duel 2. předkola Evropské ligy na půdě Häckenu, kdy AZ po úvodní nepřesvědčivé bezbrankové remíze zvítězil na půdě protivníka hladce 3:0.

Sittard si v nováčkovské sezóně vedl poměrně dobře, a i když měl přeci jen slabší závěr, tak mu to na záchranu stačilo. Konečnou patnáctou pozici by nyní chtěl trenér Sjors Ultee vylepšit. "Musíme zůstat nohama na zemi a je nám jasné, že záchrana je prioritou. Nicméně v Alkmaaru druhé housle rád nechceme, budeme bojovat o každý centimetr prostoru," řekl Ultee odhodlaně. I pro něho to bude na lavičce Fortuny premiéra, neboť začátkem července nahradil svého předchůdce Reného Eijera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.75 - 11.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - AFC Ajax  (sobota 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.75 - 4.78 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Emmen - FC Groningen  (sobota 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VVV Venlo - RKC Waalwijk  (sobota 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.89 - 4.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - PSV Eindhoven  (sobota 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.32 - 4.61 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PEC Zwolle - Willem II  (pátek 20:00)
Nejvyšší nizozemská soutěž se po více než dvouměsíční přestávce probouzí ke své další kapitole a v zahajovacím zápase letošního ročníku se střetne Zwolle s Tilburgem. Domácí výběr nemohl být s uplynulou sezónou příliš spokojen, neboť obsadil až třináctou pozici a dlouho se strachoval o holé přežití. Naopak Willem skončil o tří příčky výše a probojoval se až do finále národního poháru, na něco podobného by chtěl letos navázat.

PEC se příliš nepovedla úvodní polovina minulého ročníku, poté své výkony stabilizoval a přeci jen nemusel bojovat o záchranu až do konce. Nepříliš zdařilé počínání odnesl trenér John van 't Schip, kterého nahradil Jaap Stam a tým přeci jen oživil. Nicméně bývalý reprezentační obránce kývl na nabídku rotterdamského Feyenoordu a vedení tak muselo hledat jiné řešení. Volba nakonec padla na dvaačtyřicetiletého Johna Stegemana.

Ten po čtyřech letech strávených na lavičce Heracles Almelo převzal druholigové Go Ahead Eagles a vytčený cíl nesplnil, do Eredivisie s ním totiž nepostoupil. "Je přede mnou nová výzva, určitě bychom chtěli hrát v horních patrech tabulky. Konkurence opět bude velká, alespoň kvalifikace o Evropskou ligu je pro nás velkou motivací. Tilburg patří mezi nepříjemné soupeře, očekávám vyrovnaný souboj," uvedl Stegeman pro klubové stránky.

Hosty naopak opět povede zkušený Adrie Koster, který tuší, že navázat na poslední úspěch bude nesmírně obtížné. "Sice nás mrzelo, že jsme ke konci přišli o možnost zahrát si v pohárové Evropě, i tak postup do finále KNVB Beker předčil naše očekávání. Rádi bychom se prezentovali v podobném duchu, chceme vyznávat útočný styl a bavit diváky. Do Zwolle jedeme s cílem zvítězit, start může být velmi důležitý."

Koster se musel rozloučit se svým nejlepším střelcem Alexandrem Isakem, švédský talent zamířil do španělského Realu Sociedad. Z klubu například odešel i záložník Daniel Crowley a to do anglického Birminghamu City. Naopak svou premiéru v novém působišti by si mohla odbýt trojice posil Sebastian Holmén, Ché Nunnely či Mats Köhlert. Také PEC hlásí nové tváře, v základní jedenáctce se pravděpodobně objeví Dennis Johnsen, Etiënne Reijnen, Yuta Nakayama i brankář Xavier Mous.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.58 - 2.99
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.VVV Venlo00000:00
 FC Utrecht00000:00
 ADO Den Haag00000:00
 Willem II00000:00
 Heracles Almelo00000:00
 Sparta Rotterdam00000:00
 SBV Vitesse00000:00
 AZ Alkmaar00000:00
 Feyenoord Rotterdam00000:00
 FC Emmen00000:00
 SC Heerenveen00000:00
 FC Twente00000:00
 AFC Ajax00000:00
 PSV Eindhoven00000:00
 PEC Zwolle00000:00
 RKC Waalwijk00000:00
 Fortuna Sittard00000:00
 FC Groningen00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Kixi Syhimour

Mistr v nemalých problémech zdá se

Reagovat
AjaxFans

Viděls vůbec zápas?Vždyť to bylo na jednu bránu a když netrefí Marin z malého vápna bránu, to je pak těžké.Nakonec nás sestřelí ex Bazoer

Reagovat
Kixi Syhimour

Neviděl, ale není třeba se na mě rozčilovat. Skóre hovořilo ve váš nepropspěch, tak jsem chtěl přispět do diskuse, že se mi to zdá zajímavé. Samozřejmě každy může mít smůlu v zakončení, ale zápasy v Arnhemu nejsou nikdy moc lehké.

Reagovat
Kixi Syhimour

A nemyslil jsem to jako výsměch.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele