Bundesliga - souhrn 20. kola: Hertha letos poprvé úspěšná

10.02.2023, 22:27, aktualizováno 12.02.2023, 19:30
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Herthy (© AFP)

První vítězství v novém roce si připsala Hertha, která po čtyřech porážkách porazila Mönchengladbach. Uplynulé kolo nepřineslo žádné změny na čele tabulky a tři body mají Bayern, Union, Dortmund i Freiburg, kontakt naopak ztratilo Lipsko. Köln překvapivě a s přehledem zdolal Frankfurt, Leverkusen uspěl v Hoffenheimu a svůj podíl na tom měl i Adam Hložek...

1. FC Köln - Eintracht Frankfurt 3:0

12.02.2023 17:30

Góly: 49. Timo Hübers, 71. Ellyes Skhiri, 86. Ellyes Skhiri

V městě nad řekou Mohan věří, že se jim podaří po čtyřiatřicátém kole uzmout post zaručující start v Lize mistrů. Nicméně vědí, že k tomu, aby se to povedlo, se musí vyvarovat takovýchto ztrát. Pod jejich pátou porážku se dvěma brankami podepsal tuniský účastník mistrovství světa v Kataru Ellyes Skhiri.

V úvodu zápasu byli aktivnější hosté, ale nedokázali si vytvořit žádnou velkou šanci. V 18. minutě to chvíli vypadalo, že by se mohli dočkat penalty, jenže opakované záběry rozhodčímu Danielu Siebertovi ukázaly, že Eric Martel posunul balon ramenem. Denis Huseinbašić se pak prezentoval nepřesnou střelou.

Poté šel na bránu Randal Kolo Muani. Ve vápně zaseknul protihráče, ale než stačil vystřelit, přiletěl Benno Schmitz a situaci zachránil. Ve zbývající fázi prvního poločasu to bylo spíše taktická bitva. Až v nastavení to z první zkusil Jonas Hector. Kevin Trapp však zasahovat nemusel, a tak se šlo do šaten za bezbrankového stavu.

Přání Olivera Glasnera uhrát dobrý výsledek dostalo první trhlinu ve 48. minutě. Florian Kainz rozehrál nakrátko rohový kop na Lintona Mainu, který mu vrátil zpátky a následný centr na hranici malého vápna usměrnil hlavou do sítě Timo Hübers - 1:0. Defenziva klubu z RheinEnergieStadionu pracovala před zraky padesáti tisícovek diváků na výbornou.

Proto mohli domácí jít v 71. minutě do dvoubrankového náskoku. Sargis Adamjan sice ztroskotal na rychle vybíhajícím Trappovi, avšak odražený míč doputoval na hlavu Skhiriho, který doklepnul do odkryté svatyně - 2:0.

O kontaktní gól se pokusil Philipp Max a Marvin Schwäbe musel na zem. Pojistku přidal ze vzdálenosti jedenácti metrů v 86. minutě opět Skhiri, byť mu pomohla i lehká teč - 3:0. V každém případě platí, že hráči nadělili fanouškům 1. FC Köln v podobě této výhry krásný dárek k oslavám pětasedmdesáti roků od založení klubu.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach 4:1

12.02.2023 15:30

Góly: 30. Jessic Ngankam, 52. Márton Dárdai, 90+1. Derry Scherhant, 90+6. Dodi Lukebakio (pen.) - 17. Nico Elvedi

Z posledních deseti bundesligových duelů vyhrála Stará dáma jenom dva, a tak není divu, že stále bojuje o udržení. Díky tomuto vítězství poskočila na barážovou pozici, ale cesta za záchranou bude patrně ještě trnitá. Ostatně Hříbata v tomto ročníku nepředvádějí žádné oslnivé výkony, o čemž svědčí fakt, že z dvaceti klání hned osmkrát nebodovala.

Na veliký Olympijský stadion v hlavním městě Německa zavítalo pouze třicet tisíc diváků. První velkou šanci viděli už v 9. minutě, kdy Marcus Thuram hlavou těsně minul pravou šibenici. V minutě osmnácté svému francouzskému protihráči ukázal Nico Elvedi, kterak se danou částí těla zakončuje, protože neomylně uklidil do sítě centr Luky Netze od rohového praporku - 0:1.

Z časomíry však neuběhla ani čtvrthodinka, když se domácí prezentovali pohlednou akcí, v jejímž závěru pobídnul Marco Richter před bránou číhajícího Jessica Ngankama, kterému stačilo najít si prostor mezi dvěma stopery a ze tří metrů rozvlnit síť - 1:1. Autor vyrovnávací trefy byl při chuti, avšak ve své další příležitosti se neprosadil.

Tým, do kterého ještě před mistrovství světa patřil i bývalý český reprezentant Vladimír Darida (nynější zaměstnanec Arisu Soluň), šel málem do vedení v samotném závěru úvodního poločasu, kdyby se od něj paní Štěstěna neodvrátila zády. Trenér Pál Dárdai sice už na lavičce berlínského klubu nesedí, avšak jeho syn Márton nadále patří do základní sestavy.

Necelých osm minut po startu druhé půle Tolga Ciğerci viděl, že těla před sebou nepropálil, a tak posunul na svého zmíněného spoluhráče, který to z dvaceti metrů trefil nártem naprosto čistě, takže se míč od břevna odrazil za čáru - 2:1. Tenhle parádní zásah se ukázal býti vítězným, nicméně v tento okamžik zbývalo do finálního hvizdu rozhodčího Christiana Dingerta dalších čtyřicet minutek.

Hosté očividně znervózněli, protože s takovým vývojem nepočítali. V 88. minutě se přesto málem dočkali vyrovnání, jenže Oliver Christensen střelu Marcuse Thurama výborně vychytal. A tak fotbalisté v modrobílém dvakrát trestali. Nejdříve to byl Derry Scherhant, jehož skrytý pokus pravačkou putoval po zemi přesně k levé tyči - 3:1. A definitivní podobu výsledku obstaral v šesté nastavené minutě rovněž střídající Dodi Lukébakio, když pomstil Lucase Tousarta, jehož v pokutovém území fauloval Kouadio Koné - 4:1.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Union Berlín 1:2

11.02.2023 18:30

Góly: 24. Benjamin Henrichs - 61. Janik Haberer, 72. Robin Knoche (pen.)

Bayern při sobotním odpoledni skolil očekávaně Bochum, možná si přitom trochu maloval, že by dotírající Union mohl v bitvě o východ Německa ztratit. Ale ne. Jestliže Lipsku se více dařilo v prvním poločase, po přestávce jeho sokovi. Domácí přišli o sérii bez porážky napříč všemi soutěžemi, jež trvala od září loňského roku, hosté naopak v roce 2023 stále nezaváhali.

Oba celky působily zprvu opravdu hodně opatrně. Možná že o chlup aktivnější, lépe řečeno po střelecké stránce, byli domácí, nicméně třeba Laimer ve 14. minutě neseřídil mířidla na onu potřebnou úroveň a zacílil vedle brány. Ve 24. minutě se každopádně z ničeho nic ujali vedení Die Roten Bullen. André Silva míč ve středu pole posunul k Henrichsovi, ten si ho za šestnáctkou narovnal na svou pravačkou a bez otálení udeřil na bližší tyčku. Parádní dělovka.

Union na tohle inkasování dlouho nemohl vůbec reagovat. Jeho protivník působil v obraně opravdu kompaktně, především nechtěl udělat zbytečnou chybu, tahle taktika přitom dlouhou dobu slavila úspěch. Jenže jak už lipský stratég Marco Rose hovořil před zápasem, berlínský výběr umí být nesmírně efektivní. Sice se ke své první šanci propracoval vlastně až po hodině hry, přesto ji okamžitě přetavil ve vyrovnávací trefu. Dopomohl si přitom standardní situací.

A jestliže Henrichs v první půli vyprodukoval opravdu nechytatelnou pumelici, pak protihráč Haberer možná jeho tvrdé zakončení ještě trumfnul. Bránící Szoboszlai se snažil odvrátit pas od rohového čtvrtkruhu, který zasílal Giesselmann, do bezpečí, jenže merunu dostal k hranici pokutového území. A tam se s nikým a ničím nemazal osmadvacetiletý záložník. Vší silou ji napálil z voleje tak dobře, že gólman Blaswich plachtil vzduchem opravdu zcela bezdůvodně.

Plichta by byla ve finále spravedlivým výsledkem, každopádně svěřenci kouče Urse Fischera se přece ještě nadechli k jedné, vítězné brance. V 70. minutě si ve vlastním vápně nešikovně počínal bránící Simakan, který zasáhl míč cíleně rukou, a rozhodčí Schlager, leč po krátkém zaváhání, ukázal na pokutovou značku. A exekutor Knoche následně bez problémů proměnil.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - VfL Bochum 3:0

11.02.2023 15:30

Góly: 41. Thomas Müller, 64. Kingsley Coman, 73. Serge Gnabry (pen.)

Bayern se na úterní vystoupení v Lize mistrů proti PSG naladil dobře. Bez větších problémů si doma poradil s o záchranu usilující Bochumí a potvrdil své výsostní umístění v Bundeslize. Je nicméně potřeba zmínit, že hosté v Allianz Aréně nesehrávali nijak špatnou partii do první obdržené branky. Ta přitom hodně pošramotila jejich psychiku, byla zbytečná a velmi hloupá.

Do první větší možnosti se dostali domácí v 16. minutě. Joao Cancelo obdržel přihrávku do vápna od Musialy, jemným obloučkem pak na zadní tyči pobídl sbíhajícího Choupa-Motinga, který hlavou zacílil, avšak z blízkosti zamířil pouze do boční sítě. Ve 24. minutě pálil slušně ze střední vzdálenosti Gnabry, avšak ani on neseřídil svoje mířidla správně. Ve 35. minutě již Gnabry přece napřímo ohrozil brankáře Riemanna, ten však neměl větší problém zasáhnout.

Až ve 41. minutě bavorská družina přetavila soustavný tlak v první gól. A byla pro Bochum opravdu velká škoda, že inkasovala tak lacino, protože té doby slušně držela favorita na uzdě. Vracející se Janko, poslední hráč z obrany, každopádně vůbec neodhadl intenzitu nahrávky, kterou směroval na Riemanna. Ten byl tak u míče později než atakující Müller, který s první kličkou na muže v rukavicích sice ještě nevyzrál, následně se ale už dostal ke zdárné dorážce.

V závěru první půle se ještě do velké šance propracoval Goretzka. Gnabry vyhledal centrem z rohového čtvrtkruhu hlavu de Ligta, jehož tvrdé zakončení Riemann s vypětím všech sil jen vyrážel, pouze přitom do míst, kde byl bavorský defenzivní štít. Jenže ten ukázal, že sázet do brány soupeřů jednu branku za druhou není jeho hlavní doménou, a trestuhodně tedy selhal.

Nakonec ovšem Bayernu nemuselo tohle neproměnění příležitosti tolik vadit, po obrátce se totiž zaradoval ještě ze dvou přesných zásahů, kterými pojistil tříbodový zisk. Výběr Stern des Südens přežil Hofmannův pokus hlavou, který gólman Sommer polapil u své šibenice, v 64. minutě přitom rozvlnil síť podruhé, to když Coman prostřelil nohy Riemanna po uvolnění od Musialy. V 73. minutě pak proměnil penaltu Gnabry, která byla nařízena poté, co hříšník Janko, jenž měl lví podíl i na úvodním inkasování, ve vlastní šestnáctce podrážel pozdějšího exekutora. Bavořané do konce klání hrozili ještě dvakrát, Ibrahimovic ani Tel však neuspěli.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - VfB Stuttgart 2:1

11.02.2023 15:30

Góly: 60. Vincenzo Grifo (pen.), 84. Vincenzo Grifo (pen.) - 30. Chris Führich

Povedenou otočku předvedl ve 20. kole německé Bundesligy SC Freiburg. V domácím zápase se Stuttgartem prohrával po prvním poločase 0:1, ale poté se dvakrát prosadil Vincenzo Grifo a všechny body tím pádem zůstaly v Europa Parku.

Domácím se přitom podařilo pokaždé skórovat z pokutového kopu. Grifo si věřil na oba okamžiky a oba také proměnil.

Freiburg měl první gólovku a skvěle při ní zasáhl brankář Bredlow. Sallai měl přitom ideální možnost, po pasu za obranu pálil už v pokutovém území na zadní tyč, což Bredlow očekával. Po půlhodině hry se předvedl i Stuttgart a stálo to za to. Chris Führich práskl ze střední vzdálenosti do balónu a Flekken plachtil vzduchem marně. Výstavní trefa znamenala možná trochu překvapivě vedení týmu z Bádenska-Württenberska.

S tím se domácí nehodlali smířit a pět minut po přestávce trefil rovněž výstavní gól Doan, nicméně branka kvůli ofsajdu Gregoritsche neplatila. Freiburg se dočkal až později. V 58. minutě zkoumal VAR šlapák Zagadoua na Gregoritsche a protože to bylo v pokutovém území, hrozila penalta. To se záhy potvrdilo a Vincenzo Grifo mohl z puntíku vstřelit vyrovnávací branku.

To nakonec nastartovalo obrat. Zagadou se deset minut před koncem ještě jednou provinil proti pravidlům a druhou zaviněnou penaltou posadil Freiburg do "sedla". Domácí se ujali vedení, nicméně museli se o něj strachovat. Už v nastaveném čase byl Stuttgart blízko dělbě bodů, jenomže volný přímý kop Sosy skončil na spojnici!

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - FC Augsburg 3:1

11.02.2023 15:30

Góly: 21. Jae-sung Lee, 24. Karim Onisiwo, 52. Jae-sung Lee - 28. Ermedin Demirović (pen.)

Tradiční únorový karneval oslavila Mohuč skalpem Augsburgu. Ten si počínal v klíčových situacích neuvěřitelně laxně, až příliš spoléhal na rozhodčího Jablonského, že ve správnou chvíli přisoudí v jeho prospěch přímý volný kop za nedovolené počínání, jenže ten na takové prosby vůbec nereflektoval. Hosté tak minimálně dvakrát zcela zbytečně a hloupě inkasovali.

Úvodní dvacetiminutovka fanoušky ofenzivní podívané rozhodně nadchnout nemohla. Pak se ovšem najednou, prakticky z ničeho nic, třepotala branková síť za zády hostujícího brankáře Gikiewicze. Ve 21. minutě stoper Uduokhai ztratil míč, sebral mu ho napadající Lee, a jelikož sudí Jablonski hru nepřerušil, akce pokračovala. Korejský reprezentant pobídnul Ajorqua, ale ten prostě jako by skórovat nechtěl, takže nakonec musel, a to po poněkud komické grotesce, dokončit práci až Lee. A ve 24. minutě Mohuč vedla již o dva góly. Gikiewicz boxoval balón pouze do míst, kde stál Barreiro, ten ho hlavou protáhl na Onisiwa, jenž už z blízkosti zacílil.

Ve 28. minutě každopádně Augsburg dokázal snížit stav, a to díky pokutovému kopu. Ačkoli Jablonski píšťalku zprvu nepoužil, jal se podívat na video, kde opravdu viděl, kterak bránící Barreiro po hlavičce Demiroviče zahrál ve vlastním vápně rukou, a pokutový kop byl již na světě. Bosensko-hercegovský forvard pak jakožto exekutor neselhal a s přehledem proměnil.

Ve druhém poločase se každopádně bavorský klub na vyrovnání už nezmohl. Vstup do něj se daleko lépe vydařil jeho protivníkovi, jenž mohl pohnout skóre kupředu ve 47. minutě, avšak Gikiewicz ještě proti Barreiroovi zasáhl. V 52. minutě nicméně zacílil Lee, jenž v důležitém souboji o míč přepral obránce Gumnyho a ve vyložené pozici v koncovce nemohl zaváhat.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Bayer Leverkusen 1:3

11.02.2023 15:30

Góly: 77. Stanley Nsoki - 6. Robert Andrich, 47. Moussa Diaby, 56. Adam Hložek

Hoffenheim se v tomto ročníku Bundesligy nebývale trápí a špatnou formu potvrdil i v sobotním utkání s favorizovaným Leverkusenem, kterému nakonec podlehl 1:3. V německé nejvyšší soutěži nevyhrál již podesáté v řadě a s pouhými devatenácti body na kontě mu patří až čtrnácté místo. Naopak Bayer odčinil předchozí dvě porážky a vrátil se na vítěznou vlnu, po katastrofálním vstupu do nové sezóny je momentálně osmý se sedmadvaceti body.

V základní sestavě mírného favorita se znovu neobjevil český reprezentační forvard Patrik Schick, ovšem jeho krajan Adam Hložek i nyní nastoupil od samého začátku, odehrál 73 minut a navíc vsítil poslední třetí gól svého týmu. Svěřenci španělského trenéra Xabiho Alonsa měli fantastický vstup do zápasu, svého protivníka jednoznačně přehrávali a všechny tři své góly vsítili během úvodních šestapadesáti minut.

Hned svou první větší možnost z 6. minuty přetavili v důležitou vedoucí branku. Po odvráceném centru z levé strany předložil Wirtz míč zpětně pro Roberta Andricha, jenž se do něho opřel z hranice pokutového území a nádherně ho zakroutil do pravého spodního růžku. Zhruba po odehrané půlhodině chtěl na opačné straně vyrovnat rozběhnutý Bebou, avšak ve vyložené šanci ho na poslední chvíli dokázal odzbrojit Hincapié.

Poté se do konce úvodního dějství nic zásadního nepřehodilo, Bayer dokázal zvýšit svůj náskok ihned po změně stran. Ani ne po dvou odehraných minutách utekl po pravém křídle rychlík Frimpong a bez potíží našel před zcela prázdnou brankou osamoceného Moussu Diabyho, který tisíciprocentní možností nepohrdl a snadno rozvlnil síť. O osudu tohoto utkání bylo definitivně rozhodnuto za dalších devět minut.

Stále teprve dvacetiletý Hložek po rychlém brejku 3 na 3 převzal zpětnou nahrávku z pravé strany šestnáctky od nezastavitelného Frimponga a přízemní střelou z dvanácti metrů přeci jen pokořil gólmana Baumanna, v tomto případě při něm stálo i trochu štěstí - 0:3. Leverkusen od této chvíle nikam nespěchal a polevil, TSG se i proto osmělilo v závěrečné dvacetiminutovce.

Nejprve mohl vyrovnat Kramarič, ale ten z mírného úhlu nevyzrál tváří v tvář na brankáře Hradeckého. Domácí alespoň částečně zdramatizovali toto střetnutí v 77. minutě, jelikož se prosadil obránce Stanley Nsoki přesným pokusem ze sedmi metrů k bližší konstrukci. O šest minut později se Hradecký opět vytáhl proti Kramaričovi a výsledek se tedy neměnil.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Borussia Dortmund 0:2

11.02.2023 15:30

Góly: 67. Jamie Bynoe-Gittens, 85. Julian Brandt

Ani v pátém bundesligovém utkání v roce 2023 nenašel Dortmund soupeře, jenž by jej obral o body. Ve 20. kole si Borussia poradila z Brémami, kterým tak oplatila hořkou porážku z podzimní části sezony. "Schwarzgelben" zůstávají poblíž čela tabulky, Werder se dál drží ve středu pelotonu.

Oba góly vsítil Dortmund na Weserstadionu až po změně stran. Akcie Brém dlouho držel nad vodou brankář Jiří Pavlenka, jehož ovšem nakonec pokořili Jamie Bynoe-Gittens a Julian Brandt.

O vstřelení branky nicméně Borussia usilovala již zkraje zápasu. Pavlenku zkoušel z úhlu prostřelit Guerreiro, ovšem nepochodil. Po levém bekovi Schwarzgelben zkusil štěstí také ten pravý, nicméně přízemní pokus Ryersona se mezi tři tyče nevešel. Sám norský fotbalista pak po 20 minutách málem skóroval, ovšem do vlastní brány. Celou situaci ale nakonec vyřešil gólman Dortmundu Kobel.

Postupem času se nicméně dostal do hry také Werder. Kobel měl co dělat též s volejem Wiesera. Převahu získali hosté zase až po změně stran. Ihned na začátku druhé půle vyslal Bellingham dopředu Reuse, ten však nepropálil Pavlenku. Krátce poté si Bellingham naběhl na centr Ryersona z pravé strany, avšak Pavlenka opět skvěle zasáhl.

Tempo duelu následně upadlo poté, co Schlotterbeck přišel pozdě do souboje s Wieserem, načež se oba fotbalisté srazili hlavami. Především Wieser dlouho ležel na trávníku, nakonec se ale do zápasu vrátil. V 67. minutě ovšem jen sledoval, jak se od Schlotterbecka odrazil míč ke střídajícímu Bynoe-Gittensovi, který Pavlenku překonal střelou na přední tyč.

Brémy chtěly vyrovnat, nicméně Ducksch z dobré pozice přestřelil. A tak udeřili podruhé hosté. Brandt si naběhl na přihrávku Guerreira za obranu, přehodil si míč na pravou nohu a zakončením po zemi donutil Pavlenku podruhé kapitulovat. Závěr střetnutí už si Borussia pohlídala. Nepřipustila tedy podobné selhání jako v srpnu, kdy Werder famózně otočil výsledek. Tentokrát se však radoval Dortmund, jenž v tabulce dál stíhá vedoucí Bayern.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - VfL Wolfsburg 0:0

10.02.2023 20:30

Góly: -

Bezmála jednašedesát tisícovek diváků a divaček se ve Veltins-Areně nedočkaly ani při té úplně největší možnosti, kterou byl pokutový kop z 9. minuty. Pro oba celky se po remíze prakticky nic nemění. Vlci budou mít dál čtrnáct kol na to, aby poskočily na pohárovou pozici, zatímco die Königsblauen se budou snažit, aby se jich Bundesliga týkala i v příštím ročníku. V současnosti je na samém chvostu od první nesestupové a nebarážové příčky dělí sedm bodů.

Jak bylo uvedeno, hned zkraje utkání postrčil Moritz Jenz ve vlastním vápně Patricka Wimmera. Sudí Benjamin Brand se šel podívat k monitoru a uznal, že došlo k porušení pravidel. Maximilian Arnold má výbornou kopací techniku, jenže tentokrát při sázce na razanci napálil levou tyčku! Thomas Reis si na lavičce oddychnul, jelikož naděje alespoň na uhrání třetí bezbrankové remízy v řadě stále žily.

V domácím dresu se třicítkou na zádech odehrál celou partii Alex Král. Po půl hodině se dokonce dostal do zakončení, jenže si jistě všechno představoval docela jinak. Ve zbývající fázi úvodního dějství se dění na hrací ploše neslo ve znamení nepřesností. To mohl změnit v nastaveném čase Ridle Baku, kdyby si pohlídal ofsajdovou hranu.

Záhy po startu druhé půle o sobě dal vědět čerstvý Marius Bülter, bohužel neprostřelil obránce před sebou. V 50. minutě se chopil rozehrávky standardní situace Rodrigo Zalazar. Na zadní (levé) tyči našel Krále, který z první levačkou skóroval. Naneštěstí pro něj se ukázalo, že stál o kousek v ofsajdu. Za čtvrt hodiny rozehráli hráči Schalke roh, který Král prodloužil na Jenze, toho ale výtečně vychytal Koen Casteels.

Jeho protějšek Ralf Fährmann se musel činit proti střele Jakuba Kamińskiho. V 76. minutě se opřel z otočky do balonu takřka na hranici vápna stojící Michael Frey. Krátce předtím však znovu došlo na porušení pravidla o ofsajdu, protože se do něj chytil Dominick Drexler. A ve zbývajících minutách se neprosadil ani nikdo ze čtveřice Král, Wind, Zalazar, Terodde.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
20
12
7
1
59 : 18
43
2
Union Berlín
20
13
3
4
35 : 24
42
3
Borussia Dortmund
20
13
1
6
40 : 26
40
4
SC Freiburg
20
11
4
5
32 : 31
37
5
RB Lipsko
20
10
6
4
40 : 26
36
6
Eintracht Frankfurt
20
10
5
5
40 : 29
35
7
VfL Wolfsburg
20
8
6
6
38 : 26
30
8
Bayer Leverkusen
20
8
3
9
33 : 32
27
9
Werder Brémy
20
8
3
9
31 : 39
27
10
Borussia Mönchengladbach
20
7
5
8
35 : 33
26
11
1. FC Köln
20
6
8
6
32 : 31
26
12
1. FSV Mainz 05
20
7
5
8
30 : 32
26
13
FC Augsburg
20
6
3
11
25 : 36
21
14
TSG Hoffenheim
20
5
4
11
29 : 39
19
15
VfL Bochum
20
6
1
13
24 : 49
19
16
Hertha BSC
20
4
5
11
24 : 36
17
17
VfB Stuttgart
20
3
7
10
23 : 36
16
18
Schalke 04
20
2
6
12
14 : 41
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Rustin Spencer Cohle

Union Vyhrejte BL, ať se z toho můžem všichni zesrat. Byl by to nádherný příběh

Reagovat
Studni

Bundesligu v podstatě nesleduju, ale co je prosim vás za takovým vzestupem Unionu?

Reagovat
Dirtyfoxx420

Jsou na vlně, žádný TOP hráč je netáhne, ale hrajou jako tým a mají asi správnou chemii. Krásný příběh v téhle sezóně

Příští rok budou zase v průměru, né-li po výprodeji bojovat o záchranu..

Reagovat
Rudnevs

V sezóne 2008/09 vyhrali 3. Ligu (mali trochu aj šťastie, že sa 3. Liga zrovna založila a oni boli prví majstri, z tretej je trochu ľahšie postúpiť než keby sa plácali v tých regionálnych ligách) jasným rozdielom a zároveň postavili štadión (ktorý stavali dobrovolníci z radu fanúšikov), čím postavili jasný základ pre svetlú budúcnosť. Od tej doby sa, mám pocit, každým rokom len zlepšovali a zlepšovali a ono sa to zlepšovanie proste doteraz nejak nezastavilo. Z outsidera v druhej bundeslige sa časom stal tím, ktorý pravidelne bojoval o postup (tam to chvíľku vyzeralo, že sú zaseknutí, ale tuším na druhý alebo tretí pokus to dali) a v bundeslige pokračovali v zlepšovaní.

Túto sezónu idú už jasne nad plán a nad svoje kvality, to je jasné a titul z toho asi nebude, ale aj tak je to pekné, jak sa im darí. Sú na víťaznej vlne a navyše tí ich fans určite robia svoje, to ten tím neskutočne poháňa. Majú takticky dobre pripraveného trénera, ktorý bol vyhodený z Baselu v ich časoch rozmachu kvôli tomu, že nehral atraktívny futbal. To nehrá moc ani Union, ale účelný a nejak aj so šťastím im to vychádza. Ono určite po tejto sezóne príde už trošku pád, takto hore sa nemôžu udržať dlhodobo, ale podľa mňa majú na to, stať sa pravidelným účastníkom bundesligy. Sú z hlavného mesta, majú dobrých fans, povesť tradičného či klutového klubu. Dlhé roky si ľudia mysleli, že jediný spôsob ako sa ísť pozerať na bundesligu v ostblocku bol zapredať dušu red bullu, ale Union, ktorý je 100 % vlastnený svojimi členmi, dokazuje, že to tak nie je. Aj tým, že pravidelne poráža zrovna RB.

Reagovat
Studni

Super, díky za odpověď. Koukal jsem na tabulky předchozích sezon a viděl jsem postupné každoroční zlepšování Unionu, tak jsem si říkal, že tam asi nastavili dobrou koncepci. Jak je to s nějakou rivalitou vůči Herthě a může se stát Union v Berlíně klubem číslo jedna nebo jak to tam mezi sebou maji?

Reagovat
Rudnevs

Union je už tretím rokom v tabuľke pred Herthou, má viac členov ako Hertha,… momentálne je Union klub číslo jedna v Berlíne. Pokiaľ sa pýtaš na to, či je Union schopný predbehnúť Herthu v historickej tabuľke a stať sa tak aj historická jednotka v Berlíne, tak to je vo hviezdach, ale pokiaľ budú pokračovať v nastolenom trende a Hertha padne, tak by na to mali mať.

Reagovat
Studni

Reagovat
andrew96

Vše podstatné se o historii vztahu Herthy a Unionu dočteš zde:

https://eurofotbal.cz/clanky/hertha-a-union-historie-pratelstvi-a-rivality-209975/

https://eurofotbal.cz/clanky/krizem-krazem-evropou-jak-se-berlin-konecne-dockal-441125/

Každopádně nyní, kdy konečně působí v jedné soutěži, se přirozeně vytváří konkurenční prostředí. Už první derby v sezoně 2019/20 přineslo výtržnosti na tribunách. Nicméně zásadní třecí plocha krom toho, že jeden klub je momentálně lepší než druhý, zatím schází. Historie přátelství je pořád příliš bohatá na to, aby ji přebilo současné vytváření rivality. Postupně se to ale může změnit. Rozdíly mezi západním a východním Berlínem přetrvávají a tyto sociální střety se mohou čím dál víc projevovat i při derby. Pokud tedy Hertha nespadne.

Reagovat
andrew96

Když si člověk vzpomene, že příchod Kruseho byl "wow" momentem. Nyní, kdo na něj pamatuje...

Union je fakt case study. Třeba s otevřeným Freiburgem se lze snadno identifikovat, zkrátka jeden ze skromných klubů, který dělá svou práci velmi dobře. Avšak Union je svébytný a tak nějak uzavřený fenomén, vlastní svět. Celý ten příběh výstavby stadionu, jasná převaha míst na stání, žádná Torhymne, svázání s DDR. Zajímalo by mě, jak dlouho bych se adaptoval, kdybych se chtěl stát plnohodnotnou součástí takové komunity.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele