Události Bundesligy: Pohádka pokračuje, Union zůstává nejlepším týmem z východu

13.02.2023, 15:56
Názory a komentáře
Radost hráčů Unionu (© AFP)

Pouze dva bundesligové týmy neztratily v roce 2023 ani bod. Dortmund i Union tak dál stíhají vedoucí Bayern. Přitom zejména u druhého jmenovaného klubu je vítězná série překvapením. Na konci podzimu se zdálo, že "Köpenicker" dochází dech. Avšak během zimní přestávky získalo družstvo kouče Urse Fischera očividně nové zásoby kyslíku. A jen tak mu zřejmě nedojdou.

Téměř dva měsíce se Union držel na čele bundesligové tabulky. Mezi šestým a dvanáctým kolem za sebou nechával Bayern, Dortmund i Freiburg. Na svém stadionu An der Alten Försterei ztratil do začátku listopadu body pouze při remíze 1:1 s mnichovským "Rekordmeisterem". Venku sice mezitím dvakrát prohrál, nicméně zaklopýtnutí se nevyhnula ani konkurence.

Závěr podzimní části sezony ovšem Berlíňanům vůbec nevyšel. Nejprve schytali pětigólový debakl od Leverkusenu, následně jen plichtili s Augsburgem a před katarským mistrovství světa jasně podlehli Freiburgu. Union se rázem propadl na pátou příčku, na níž také přezimoval. Zdálo se, že pohádka o Popelce z východní části metropole skončila.

Chyba lávky. Spolu s Dortmundem zůstávají Köpenicker jediným klubem, který po lednovém restartu bundesligové sezony neztratil jediný bod. Své soupeře nikterak nedrtí, spíše je Fischerovo mužstvo udolá. Avšak i to funguje. Proti Hoffenheimu i Mohuči vstřelil Union vítězný gól vždy až po 80. minutě. Brémy a Lipsko pak porazil rozdílem jediné branky.

Boj o mistra "NDR"

Obzvlášť vítězství ve 20. kole nad Lipskem udělalo Berlíňanům velikou radost, neboť přišlo proti nenáviděným "Rudým býkům". Ti na bundesligové scéně fungují už pár let, přesto jejich samotná existence dál vyvolává velké vášně.

RB Lipsko není klubem s bohatou historií a početnou fanouškovskou základnou, která má vliv na to, jakým směrem se bude oddíl ubírat. Místo toho jde o projekt rakouského koncernu Red Bull, jenž sice na jednu stranu může působit sympaticky podporou mladých talentů a atraktivním stylem fotbalu. Na stranu druhou ovšem v německém prostředí působí nepatřičně, neboť obchází řadu formálních i neformálních pravidel. Nepodporuje otevřené členství v oddílu, místo diverzity si hlídá monopol a názvem "RB Leipzig" ukazuje, že zákaz užívání jména sponzora v názvu má chatrné kontury.

Výše uvedené třecí plochy vyloženě štvou zbytek fotbalového Německa. Zlost cítí zejména příznivci týmů z někdejší NDR, jejichž kluby po sjednocení východní části země se západní prošly bolestnou restruktualizací, po níž řada spadla do vážných finančních problémů. RB Lipsko žádné takové potíže nikdy neřešilo. S bohatým kapitálem vstoupilo na zelenou louku a začalo pracovat. A když si dnes hraje na reprezentanta "Ostdeutschland", působí to bizarně.

Jenže vedle Lipska zůstává Union jedinou značkou z východní části spolkové republiky, na níž se lze v Bundeslize odkazovat. Dřívější působení Hansy Rostock nebo Energie Chotěbuz žádné velké úspěchy nepřineslo. O to víc je momentální vzestup Köpenicker impozantní. Zvlášť, když přitom za sebou nechává také lipskou "náplavu".

Aktuální forma Unionu (©Livesport)

Sobotní obrat si přímo v Red Bull Areně užily tisíce fans Unionu. Ti ve svém sektoru vyvěsili rovněž bannery odkazující na Lokomotive Lipsko a Chemie Lipsko, tedy dva kluby, které dřív sbíraly slávu v rámci NDR, avšak dnes hrají až čtvrtou nejvyšší Regionalligu. Mimochodem současný kouč RB Lipska Marco Rose začínal svou trenérskou kariéru právě v Lokomotive.

V boji proti Red Bullu zkrátka táhne zbytek východního Německa za jeden provaz. A Union se ukazuje být vhodným reprezentantem tohoto proudu: odkazuje se na minulost, prošel si problémy, fanoušci si jeho směřování hlídají a napřímo komunikují s vedením. Specifická nátura se propisuje i do vystupování na hřišti. Köpenicker jsou v první řadě organizovaným mužstvem vycházejícím z pevné defenzivy. Nepřekvapí tak, že ani jedna z branek Berlíňanů v Lipsku nepadla přímo ze hry. Janik Haberer pálil přesně po rohovém kopu, Robin Knoche dokonal obrat z penalty.

Union i po sobotě zůstává nejlepším východoněmeckým celkem. Jeho pohádka rozhodně nekončí.

Hráč kola

Je to takový kolínský Tomáš Souček. Na trávníku taktéž vypadá jako pavouk, jenž ve středu pole otravuje protihráče, obírá je o míč a vystihuje přihrávky. Následně Ellyes Skhiri vyráží do útoku, kde spoluhráčům poskytuje vítanou podporu. Prostě neunavitelný všudybyl.

Vynikajícího tuniského středopolaře střeží 1. FC Köln ve svém kádru už čtvrtou sezonu. Po té probíhající jej ovšem bude horko těžko držet. Vedle brilantní obranné práce a stěžejní role při rozehrávce se totiž Skhiri v novém kalendářním roce nebývale rozstřílel. Dvěma góly se podílel na lednové demolici Brém, následně zajistil "Effzeh" cenný bod na půdě Bayernu.

Střelecky se Skhiri zase připomněl o uplynulém víkendu. Nejprve pohotovou hlavičkou zakončil rychlý brejk, poté nečekanou výhru 3:0 nad Frankfurtem pojistil dorážkou z pokutového území. Takové výkony jistě nemohou ujít zájmu klubů z Německa i zahraničí.

Gól kola

Hertha konečně zabrala. Na Olympiastadionu otočila zápas s Mönchengladbachem a díky první výhře po třech měsících poskočila alespoň na 16. místo.

Vítěznou branku BSC vsítil obránce Márton Dárdai. Ten se v základní sestavě "Staré dámy" objevil teprve podruhé v ročníku a poprvé od konce srpna. Po nedělní pumelici se však může snadno stát oblíbeným mužem kouče Sandra Schwarze.

Balon se k nohám Dárdaie příhodně dostal v 52. minutě. Mladý zadák jej z úctyhodné vzdálenosti poslal na bránu, kterou hájil Jonas Omlin. Prudký projektil se otřel o břevno a následně jej zastavila až síť. Skvělé trefě tleskal v hledišti také otec šťastného střelce, Pál Dárdai, který za Herthu v minulosti hrál a následně první mužstvo také několik let trénoval.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
20
12
7
1
59 : 18
43
2
Union Berlín
20
13
3
4
35 : 24
42
3
Borussia Dortmund
20
13
1
6
40 : 26
40
4
SC Freiburg
20
11
4
5
32 : 31
37
5
RB Lipsko
20
10
6
4
40 : 26
36
6
Eintracht Frankfurt
20
10
5
5
40 : 29
35
7
VfL Wolfsburg
20
8
6
6
38 : 26
30
8
Bayer Leverkusen
20
8
3
9
33 : 32
27
9
Werder Brémy
20
8
3
9
31 : 39
27
10
Borussia Mönchengladbach
20
7
5
8
35 : 33
26
11
1. FC Köln
20
6
8
6
32 : 31
26
12
1. FSV Mainz 05
20
7
5
8
30 : 32
26
13
FC Augsburg
20
6
3
11
25 : 36
21
14
TSG Hoffenheim
20
5
4
11
29 : 39
19
15
VfL Bochum
20
6
1
13
24 : 49
19
16
Hertha BSC
20
4
5
11
24 : 36
17
17
VfB Stuttgart
20
3
7
10
23 : 36
16
18
Schalke 04
20
2
6
12
14 : 41
12

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Filip12

DDR

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele