Bundesliga - preview sezóny 2008/2009

13.08.2008, 12:46, aktualizováno 14.08.2008, 09:44
Previews
Zaujalo nás
Po tříměsíční odmlce se o slovo opět hlásí německá Bundesliga a její šestačtyřicátý ročník, který startuje již tento pátek utkáním mezi mistrovským Bayernem a Hamburgem.

Nejvyšší soutěž v zemi našeho západního souseda by měla být vyrovnaná. K největším aspirantům na titul patří zcela neodmyslitelně Bayern, dále pak Schalke, Brémy a svou roli by v boji o prvenství chtěl sehrát i ambiciózní Wolfsburg. Velmi nabitý by měl být střed tabulky a silně vypadají také nováčci - Mönchengladbach, Hoffenheim a Köln.

Oproti minulému roku nebyl na trhu aktivní Bayern, který je naopak společně s Hamburgem, Stuttgartem a Karlsruhe jediný v zelených číslech. Mnichovský tým hravě zastoupil Wolfsburg (25 milionů Eur) a trio Schalke, Leverkusen, Hoffenheim, tyto týmy shodně investovaly zhruba 10 milionů. Z bundesligových klubů se nejvíce finančně zahojilo HSV, které je (prozatím) díky prodeji van der Vaarta v plusu 13 milionů.

Nejzajímavější přestupy:
Rafael van der Vaart (Hamburg - Real Madrid)
Andrea Barzagli (Palermo - Wolfsburg)
Jefferson Farfán (Eindhoven - Schalke)
Renato Augusto (Flamengo - Leverkusen)
Christian Zaccardo (Palermo - Wolfsburg)
Orlando Engelaar (Twente - Schalke)
Tim Borowski (Brémy - Bayern)
Fernando Meira (Stuttgart - Galatasaray)
Khalid Boulahrouz (Chelsea - Stuttgart)
Ivan Klasnič (Brémy - Nantes)
Petit (Benfica - Köln)
Zvjezdan Misimovič (Norimberk - Wolfsburg)
Wellington (Internacional - Hoffenheim)
Tamás Hajnal (Karlsruhe - Dortmund)

Češi v Bundeslize:
David Jarolím, Miroslav Štěpánek (oba Hamburg), Jan Šimůnek (Wolfsburg), Jan Šimák (Stuttgart), Jiří Štajner (Hannover), Martin Fenin (Frankfurt), Jaroslav Drobný (Hertha), Radim Kučera (Bielefeld).
Odešli: Papadopulos (Leverkusen - M. Boleslav), Skácel (Hertha - Southampton), Laštůvka (Bochum - Šachtar/West Ham), Drsek (Bochum - Panionios), Gabriel (Bielefeld - Žižkov), Kobylík (Bielefeld - Nikósia), Koller (Norimberk - Samara), Blažek (Norimberk - Sparta), Galásek (Norimberk - Ostrava).

BAYERN MNICHOV

V Mnichově se v létě leccos změnilo. Nový trenér, nová jednička mezi třemi tyčemi, cíl však zůstává stejný. Úřadující mistr nemůže myslet na nic jiného, než na obhajobu titulu.

Bayern před rokem utratil za posily přes sedmdesát milionů, letos však nebyl na přestupovém trhu tolik aktivní. Přesto se v bavorském týmu odehrály důležité změny. Na trenérském postu vystřídal Hitzfelda bývalý reprezentační kouč Jürgen Klinsmann, novou jedničkou se po Kahnově odchodu do důchodu stal Michael Rensing.

Úspěšný kádr, který loni vyhrál ligu o deset bodů, triumfoval v DFB-Pokalu a dosáhl semifinále Poháru UEFA, Bayern pouze doplnil o dva hráče, za které však nemusel zaplatit ani Euro. Do zálohy přišel Tim Borowski z Brém a na pozici náhradního gólmana veterán Hans-Jörg Butt z Benfiky. Kromě Kahna odešli pouze nevyužití Jan Schlaudraff (Hannover) a Sandro Wagner (Duisburg).

Tým se však bude muset zpočátku vypořádat se zraněním nejlepšího hráče loňského ročníku Francka Ribéryho, který má poraněný kotník a k dispozici bude nejdříve v průběhu září. Mimo hru je i další Francouz, obránce Willy Sagnol, jehož vyřadila poraněná achilovka.

Pravděpodobná sestava: Rensing - Lahm (Lell), Lucio, Demichelis, Jansen (Lahm) - Schweinsteiger, van Bommel, Zé Roberto, Ribéry (Altintop) - Toni, Klose (Podolski)

Prognóza: Bayern se kromě ligy bude po roční odmlce muset soustředit také na Ligu mistrů, a proto nebude dominovat jako loni. Bavoři budou hrát přirozeně na špici, v konečném zůčtování však zůstanou těsně pod vrcholem.

WERDER BRÉMY

Brémy posledních pět let vždy hrají až na úplné špici - od triumfu v sezoně 2003/2004 byly dvakrát druhé a dvakrát třetí. I letos by se Werder měl pohybovat nahoře a jistě bude i pokukovat po zisku historicky pátého ligového titulu.

Werder v minulém ročníku nejvíce ohrožoval mistrovský Bayern, v boji o první pozici však tým ze severu Německa srážely domácí ztráty se slabšími soupeři. Od Brém se i tento ročník očekává mohutná ofenziva, kterou měly v posledních třech letech vždy gólově nejproduktivnější, a s ní související okénka v zadních řadách.

Přes léto patřil Werder k těm týmům, kde se s kádrem příliš nehýbalo. Odešli útočník Ivan Klasnič (Nantes) a záložník Tim Borowski (Bayern), kterým skončila smlouva. Kromě nich kádr zelenobílých opustili také obránci Womé (Köln) a Owomoyela (Dortmund), ti toho však v minulé sezoně příliš neodehráli. Manažer Klaus Allofs do týmu přivedl mladého rakouského obránce Sebastiana Prödla ze Sturmu Graz a další dva přísliby do budoucna - obránce Andersena a ofenzivního záložníka Husejinoviče.

Trenér Thomas Schaaf nemůže pro začátek kvůli olympiádě počítat s brazilským tvůrcem Diegem, kterého pravděpodobně zastoupí mladík Özil, a obráncem Tošičem. Zraněna je i opora zadních řad Per Mertesacker, který by ale měl vynechat pouze první kolo.

Pravděpodobná sestava: Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Boenisch (Pasanen) - Frings, Baumann, Jensen - Diego (Özil) - Rosenberg, Sanogo (Almeida)

Prognóza: Werder bude opět hrát o nejvyšší pozice. Druhé místo sice neobhájí, třetí příčku, která zajišťuje předkolo Ligy mistrů, by však uhrát měl.

SCHALKE 04

S novým trenérem a velmi slibnými posilami vstoupí do nového ročníku Schalke. Cíl "Königsblauen" je evidentní - po půlstoletí opět vyhrát titul.

Schalke mělo loni vážné výkyvy formy, což odnesl trenér Slomka vyhazovem a klub tím, že nemohl konkurovat Bayernu. Třetí příčku si však vestfálský celek zajistil s přehledem a díky úspěšnému tažení Ligou mistrů mohl pokukovat po zvučných posilách.

Nový kouč Fred Rutten, který si udělal jméno úspěšnou misí v Twente Enschede, si s sebou ze svého předchozího působiště přivedl záložníka Orlanda Engelaara, který se dobře ukázal na Euru, větší posilou je však útočník Jefferson Farfán, za nějž Schalke Eindhovenu vyplatilo 10 milionů Euro. Kádr opustili pouze obránce Abel (Kaiserslautern), záložník Bajramovič (Frankfurt) a útočník Larsen (Toulouse), kteří se v minulé sezoně do hry příliš nedostávali.

"Horníci" z Gelsenkirchenu se budou muset zpočátku obejít bez dvou opor. Rafinha je na olympiádě, na kraji obrany by ho měl nahradit Höwedes nebo univerzální Kobiashvili. Minimálně do konce září je mimo hru gólmanská jednička Manuel Neuer, jenž si poranil zánártní kůstku. Mezi třemi tyčemi ho nahradí zkušený Mathias Schröber nebo velenadějný Ralf Fährmann.

Pravděpodobná sestava: Neuer (Schröber) - Rafinha (Höwedes), Bordon, Westermann, Pander (Kobiashvili) - Jones, Ernst, Engelaar - Farfán, Rakitič - Kuranyi

Prognóza: Schalke bude mít slabší začátek, přesto si ale Bayern a Werder nenechá příliš utéct a díky skvělému jaru získá poprvé od sezóny 1957/1958 mistrovský titul.

HAMBURGER SV

S novým trenérem a bez Rafaela van der Vaarta vstoupí Hamburg do nové sezony, v níž bude opět chtít hrát o pohárovou Evropu.

V týmu HSV proběhly změny na dvou nejdůležitějších postech. Trenéra Huuba Stevense, jenž svůj návrat do vlasti avizoval dlouho dopředu, nahradil další Holanďan, Martin Jol. Možná trochu překvapivě nakonec přístavní klub opustil i Rafael van der Vaart, jenž se upsal Realu Madrid. Nizozemského záložníka ve funkci kapitána nahradil český reprezentant David Jarolím, post špílmachra by mohl převzít Piotr Trochowski. Zda se vedení HSV povede někoho do ofenzivy přivést, je těžké odhadovat.

Z kádru Hamburgu odešli i Juan Pablo Sorín a Mišo Brečko, vedení naopak přivedlo z druholigového Freiburgu ofenzivního záložníka Jonathana Pitroipu a obránce Dennise Aoga. O svou šanci se bude od nové sezony rvát i 18letý český obránce Miroslav Štěpánek, který přišel z juniorky.

Jolovi bude v úvodní části soutěže chybět Romeo Castelen, který se stále nezbavil zdravotních potíží a má problémy s chrupavkou. K dispozici naopak bude Vincent Kompany, ten se vrátil z olympiády.

Pravděpodobná sestava: Rost - Boateng, Mathijsen, Kompany, Atouba - de Jong, Jarolím - Pitroipa, Trochowski, Olič - Guerrero (Zidan)

Prognóza: Odchod tahouna van der Vaarta bude znát, přesto by Hamburg měl opět hrát v širší špičce a dosáhnout na evropské poháry.

VFL WOLFSBURG

Wolfsburg bude obhajovat pro někoho možná překvapivé páté místo, posíleno zvučnými jmény by však VfL rádo ještě výš.

Před minulou sezónou přebral tým Felix Magath a od té doby jde postupnou cestou nahoru. Díky skvělému jaru skončil "VW-klub" pátý a letos se hlavně zásluhou velkých posil, za které VfL vydalo 25 milionů Eur, mluví v dolnosaském celku i o Lize mistrů.

Vlky opustil špílmachr Marcelinho (Flamengo), jehož místo pravděpodobně zaujme z Norimberku přicházivší Zvjezdan Misimovič. Dále přišel nadějný Daniel Adlung, zadní řady vyztužil Rodrigo Alvim. Hlavním Magathovým úlovkem jsou však jiní dva obránci - italští mistři světa Cristian Zaccardo a Andrea Barzagli, kteří přišli z Palerma.

Z klubu se, s výjimkou již zmíněného Marcelinha, museli pakovat hráči, se kterými se již nepočítalo. Konkrétně to byli obránci Quiroga a van der Heyden, na hostování šli Radu s Makiadim, kariéru ukončil Pablo Thiam. VfL se bude muset na začátku ligy obejít bez Edina Džeka. Bosenský útočník si v tréninku poranil vazy nad kotníkem a hrozí mu dlouhá pauza.

Pravděpodobná sestava: Benaglio - Zaccardo, Costa (Šimůnek), Barzagli, Schäfer - Hasebe, Josué, Gentner - Misimovič - Džeko (Dejagah), Grafite

Prognóza: Wolfsburg bude bojovat dlouho o Ligu mistrů, do třetího místa, které jí zajišťuje, se však nevejde a zopakuje své loňské umístění.

VFB STUTTGART

Mistr z předloňské sezony Stuttgart bude chtít opět hrát o pohárovou Evropu, což ale letos bude z jeho pohledu velmi složité.

Švábský celek loni se štěstím dosáhl na Intertoto a letos jeho ambice vypadají podobně. Tým opustil Fernando Meira, jenž odešel do Galatasaraye. Kapitánskou pásku po něm převzal německý reprezentant Thomas Hitzlsperger a ve středu obrany ho nahradil Khalid Boulahrouz, kterého vedení koupilo z Chelsea. Změnilo se i obsazení brankářského postu. Raphael Schäfer se po neúspěšné misi vrátil do Norimberku a nahradil ho dnes již ex-reprezentant a bývalý gólman Arsenalu Jens Lehmann.

Opět si podmanit fotbalové Německo se bude snažit český záložník Jan Šimák, který přišel z třetiligové Jeny. Dále kádr VfB posílil záložník Martin Lanig z Fürthu a z hostování se vrátil útočník Daniel Ljuboja. Celek Stuttgartu naopak kromě již zmiňované dvojice opustili ofenzivní záložníci Antonio da Silva (Karlsruhe), Alexander Farnerud a také obránce Andreas Beck, jenž se upsal Hoffenheimu.

Devizou týmu Armina Veha je fakt, že se mu vyhnula zranění a vstupuje tak do sezony zcela kompletní.

Pravděpodobná sestava: Lehmann - Osorio (Tasci), Boulahrouz, Delpierre, Boka (Magnin) - Pardo - Hilbert (Khedira), Hitzlsperger - Bastürk (Šimák) - Gomez, Cacau (Marica)

Prognóza: Stuttgart bude opět bojovat v horní polovině tabulky, tentokrát však skončí až za pohárovými příčkami.

BAYER LEVERKUSEN

Poprvé po pěti letech skončil Leverkusen mimo pohárová umístění, v nové sezoně tedy bude "Werkself" dělat vše pro to, aby se klub vrátil zpět do absolutní špičky.

Minulou sezonu měl Bayer dobře rozjetou, kvůli slabému finiši však skončil až sedmý a je bez pohárů. To mělo za následek vyhazov trenéra Michaela Skibbeho, jehož nástupcem se stal Bruno Labbadia, doposud trenér druholigového Fürthu.

Vedení Bayeru v létě rozhodně nelenilo. Na pozici špílmachra koupilo z Flamenga Renata Augusta, do nějž investovalo 10 milionů Euro a udělalo z něj nejdražší posilu klubové historie. Renato je náhradou za Sergeje Barbareze, jenž po sezóně ukončil kariréru. Do útoku přišel zadarmo Patrick Helmes z Kölnu, do obrany zase Constant Djakpa a na hostování z Barcelony Henrique.

Kromě již zmiňovaného Barbareze ukončil kariéru i Carsten Ramelow, do Bochumi se vrátil Paul Freier. Kádr Leverkusenu definitivně opustil Michal Papadopulos, spolu s ním i další mladík Callsen-Bracker (Gladbach). Jediným zraněným v Bayeru je obránce Lukas Sinkiewicz, který by měl chybět do začátku listopadu.

Pravděpodobná sestava: Adler - Castro, M. Friedrich, Haggui (Henrique), Sarpei (Djakpa) - Rolfes, Vidal - Schneider (Kiessling), Renato, Barnetta - Gekas (Helmes)

Prognóza: Leverkusen posílil tam, kde potřeboval a tým má dobře namixovaný. Zřejmě bude hrát i o Ligu mistrů, nakonec na ní však nedosáhne.

HANNOVER 96

Hannover má za sebou úspěšnou sezónu, kterou bude chtít jistě vylepšit a dostat se do evropských pohárů.

Dolnosaský tým v loňské sezoně získal nejvíce bodů od svého návratu mezi elitu v roce 2002. Tým trenéra Heckinga se rok od roku zlepšuje a nyní určitě bude pokukovat po evropských pohárech a hodně pomoci k dosažení tohoto cíle by měly posily klubu. Do útoku přišli Jan Schlaudraff z Bayernu a Mikael Forssell z Birminghamu. Obranu vyztužili Mario Eggimann, který byl vloni jedním z hlavních tahounů Karlsruhe, a nadějný Leon Balogun. Krýt záda jasné jedničce a kapitánovi Robertu Enkemu přišel Florian Frolmowitz z Kaiserslauternu.

Klub naopak opustili ofenzivní hráči Vahid Hashemian, který se vrátil do Bochumi, Benjamin Lauth (Mnichov 1860) a obránce Zuraw. Kariéru ukončili náhradní brankář Richard Golz a kvůli vleklým zraněnín i bývalý německý reprezentant, útočník Thomas Brdarič.

Další veterán Michael Tarnat, který odehraje v celku od řeky Leine ještě jednu sezónu, bude kvůli svalovému zranění chybět do konce října.

Pravděpodobná sestava: Enke - Cherundolo, Eggimann, Ismael, Schulz - Balitsch - Rosenthal, Bruggink, Huszti - Hanke, Schlaudraff (Forssell)

Prognóza: Hannover kvalitně posílil, přesto své loňské vystoupení nezopakuje a skončí v klidném středu tabulky.

EINTRACHT FRANKFURT

Úspěšnou sezónou namlsaný Eintracht vstoupí do nového ročníku s tím, že loňské deváté místo by chtěl minimálně obhájit.

Umístění z loňského ročníku bylo pro Frankfurt tím nejlepším za posledních čtrnáct let. Friedheim Funkel v hesenské metropoli buduje tým, který by měl v brzkých letech (a možná již letos) pravidelně hrát o evropské poháry.

Eintracht v letní pauze opustili Markus Weissenberger, který se upsal Linzu, obránce Sotirios Kyrgiakos (AEK), kterého nahradil Habib Bellaid ze Strasbourgu. Útočníkovi Mantziosovi nebylo prodlouženo hostování, jeho místo zaujme další Řek - reprezentant Nikos Liberopoulos. Dále kádr Orlů posílili nadějní ofenzivní záložníci Markus Steinhoffer (Bayern II) a Ümit Korkmaz (Rapid), střed zálohy přišel ze Schalke vystužit Zlatan Bajramovič.

Právě poslední dva jmenovaní - Korkmaz (zlomené chodidlo) a Bajramovič (poraněný nárt) - jsou zranění a nejsou v kádru Eintrachtu jediní. Mimo hru jsou i stopeři Vasoski s Galindem a defenzivní štít Preuß. Drobné zdravotní potíže měli i záložník Benjamin Köhler s brankářem Markusem Pröllem, ti by však měli být na začátek ligy připraveni.

Pravděpodobná sestava: Pröll - Ochs, Bellaid, Russ, Spycher - Inamoto (Chris), Fink (Bajramovič) - Fenin, Meier (Caio), Köhler (Meier) - Amanatidis

Prognóza: Frankfurt to bude rozhodně míti blíže k pohárům než k sestupovým vodám, velká konkurence ho však odsune až do druhé poloviny tabulky.

HERTHA BSC

Po sezóně, kdy se přebudovával kádr, má nyní Hertha za cíl hrát o evropské poháry, což se vzhledem ke stávajícímu kádru nezdá být zrovna utopie.

Již tak dobře fungující obranu Staré dámy vyztužil Marc Stein (Rostock) a brazilské duo Kaká, Rodnei. Střed zálohy posílil další Brazilec Cícero z Fluminense, ofenzivní část středové řady zase Maxmilian Nicu (Wehen), do útoku přišel Tunisan Amine Chermiti z Etoile. V čilých berlínských médiích se hovoří o příchodu klasického špílmachra, zda se tyto spekulace minou či neminou s realitou, je však ve hvězdách, či spíš v hlavě manažera Hoeneße.

Kádr BSC opustil záložník Mineiro a dále již jen hráči, se kterými se příliš nepočítalo. Mezi nimi byl i Rudolf Skácel, který se po půlročním hostování vrátil do Southamtonu.

Trenér Lucien Favre nemůže zpočátku kvůli zraněním využít služeb veteránů Fiedler s Dardaiem, problémy se zády pro první kolo zřejmě vyřadí kapitána Arneho Friedricha, nejistý start v úvodu je i u Gojka Kačara, který je na OH. Dlouhodobě zraněný Lúcio by se měl do hry zapojit v říjnu.

Pravděpodobná sestava: Drobný - A. Friedrich, Šimunič, von Bergen (Kaká) - Chahed, Kačar (Lustenberger), Cícero, Stein (Lúcio) - Raffael (Chermiti), Ebert (Piszczek) - Pantelič

Prognóza: Tým Herthy má dobře namixované zkušenosti s dravým mládím a do boje o poháry by se měl zapojit. Při dobré konstelaci hvězd by ten boj mohl být úspěšný.

KARLSRUHER SC

Jediný loňský nováček, který přežil úvodní ročník v nejvyšší soutěž, je Karlsruhe. Značně oslabenému bádenskému celku by se to letos však již podařit nemuselo.

KSC loni na podzim uchvátilo výbornými výkony celou Bundesligu, na jaře už to tak slavné nebylo a zlepšení se v nadcházející sezoně příliš očekávat nedá. Tým trenéra Edmunda Beckera totiž opustili dva hlavní tahouni.

Mario Eggimann odešel do Hannoveru, kapitánskou pásku po něm převzal Maik Franz a místo na stoperu zaplnil Tim Sebastian (Rostock). Možná ještě větší ztrátou však je odchod špílmachra Tamáse Hajnala, kterého se pokusí nahradit ze Stuttgartu přicházivší Antonio da Silva. Z Karlsruhe odešli i obránci Florian Dick (Kaiserslautern) a Christopher Reinhard (Ingolstadt), zadní řady naopak zpevnil Stefano Celozzi, jenž přišel z rezervy Bayernu.

Zadní řadám KSC bude minimálně úvodní měsíc chybět Andreas Görlitz, jehož trápí zraněný kotník. Nahradit by ho měla právě letní posila Celozzi.

Pravděpodobná sestava: Miller - Görlitz (Celozzi), Sebastian, Franz, Eichner - Porcello, Aduobe (Buck) - Mutzel (Timm), A. da Silva, Carnell (Iashvili) - Freis (Kapllani)

Prognóza: Pro nováčka bývá nejtěžší druhá sezóna, což se v tomto případě potvrdí a Karlsruhe sestoupí.

VFL BOCHUM

S vcelku posíleným kádrem vstoupí do své třetí sezony od postupu mezi elitu Bochum, která i letos bude chtít hrát v klidném středu.

Vedení VfL letos utratilo za posily přes čtyři miliony, což je pro klub z Porúří něco neobvyklého. Po čtyřech letech se v jednom týmu opět sejdou Paul Freier a Vahid Hashemian. Prvně jmenovaný se vrací z Leverkusenu, íranský útočník zase z Hannoveru. Dále přišli záložník Christina Fuchs z Mattersburgu, útočník Sinan Kaloglu (Bursaspor), brankářská naděje Andreas Lengsfel (Regensburg) a v neposlední řadě nová jednička mezi třemi tyčemi.

Tou se stal z řeckého PAOKu přicházivší Daniel Fernandes, jenž nahradil Jana Laštůvku, na kterého Bochum neuplatnila opci. Její kádr opustil i další Čech Pavel Drsek, který odešel do Panioniosu. Druholigovému Fürthu upsal obránce Meichelbeck a ve stejné soutěži budou působit i útočníci Tommy Bechmann (Freiburg) a Benjamin Auer (Aachen).

Trenér Marcel Koller má kádr téměř kompletní, jediným zraněným je náhradní brankář René Renno, jehož trápí zranění kotníku.

Pravděpodobná sestava: Fernandes - Pferzel (Concha), Maltritz, Yahia, Bönig (Fuchs) - Dabrowski, Zdebel (Imhof) - Freier, Azaouagh (Ono) - Šesták, Epalle (Hashemian)

Prognóza: Bochum zažije slabší sezónu, než ty dvě předchozí, a bude namočená do sestupových bojů, přesto v nejvyšší soutěži setrvá.

BORUSSIA DORTMUND

Třinácté místo z uplynulé sezony bylo nejhorším umístěním Borussie za posledních dvacet let, úkol pro "Schwarz-gelben" je tedy jasný - vylepšit dojem a pokud možno se přiblížit pohárovým příčkám.

Dortmund se v minulé sezoně dal charakterizovat zejména velmi nevyrovnanou formou a špatným středem obrany. Plácání se v dolním spodku tabulky stálo i přes úspěšné účinkování v DFB-Pokalu místo Thomase Dolla, kterého nahradil bývalý trenér Mainzu Jürgen Klopp.

Ten udělal průvan hlavně v zadních řadách. Z druholigového klubu si s sebou přivedl talentovaného Nevena Subotiče a koupil i další obránce - Patricka Owomoyelu (Brémy) a Felipeho Santanu. Ti nahradí dlouholetého kapitána Christiana Wörnse, který ukončil kariéru, Markuse Brzensku (Duisburg), Martina Amedicka (Kaiserslautern) a Philippa Degena (Liverpool). Posílena je i záloha, z hostování ve Feyenoordu se vrátil mladík Nuri Sahin, na pozici špílmachra vedení vestfálského klubu angažovalo Tamáse Hajnala, jenž se loni zaskvěl v dresu Karlsruhe.

V týmu BVB bude do poloviny září chybět švýcarský sniper Alex Frei, který si v úvodním utkání na Euru poranil koleno.

Pravděpodobná sestava: Weidenfeller- Rukavina (Owomoyela), Subotič, Kovač, Dedé - Kringe (Kuba), Kehl, Tinga (Sahin) - Hajnal - Petrič, Frei (Valdez)

Prognóza: Dortmund pod Kloppovou taktovkou vylepší defenzivu a díky dobrému útoku bude hrát v horní polovině tabulky. Při příznivých okolnostech a troše štěstí by mohl dosáhnout i na pohárová umístění.

ENERGIE COTTBUS

Dvakrát již Energie převrátila všechny předpoklady naruby a zachránila se. Zda se jí to povede i napotřetí, uvidíme letos.

Lužický tým se díky výborné jarní části zachránil, což se vzhledem k tragickému podzimu dá považovat za malý zázrak. Nemalou zásluhu na tom má trenér Bojan Prašnikar, který právě v průběhu podzimní části k týmu přišel. Před letošní sezónou se Cottbusu opět nedává příliš mnoho nadějí na záchranu.

I letos do týmu jediného zástupce bývalé DDR přicházeli převážně hráči z východu. Hlavními posilami by měli být stoper Çagdas Atan, který přišel z Trabzonsporu, ofenzivní záložník Ivica Iliev (dříve PAOK) či obránce Savo Pavičevič. Klub naopak opustili například Kristian Ipsa (Midtjylland), záložník Efstathios Aloneftis (Nikósie) a několik dalších hráčů, kteří zamířili na hostování či do celků nižších soutěží.

Prašnikarův celek je až na jednoho hráče kompletní. Tou výjimkou je Vragel da Silva, jehož trápí koleno.

Pravděpodobná sestava: Tremmel - V. da Silva (Pavičevič), Mitreski, Atan, (Cvitanovič), Ziebig (Kukielka) - Bassila, Rost - Skela, Iliev - Rangelov, Sörensen (Jelič)

Prognóza: Kádr Energie nemá prvoligové parametry. Bojovnost na vše stačit nebude a Cottbus se po třech letech rozloučí s elitou.

ARMINIA BIELEFELD

V minulé sezoně se Bielefeld jen tak tak zachránil na úkor Norimberku, letos to s udržením se mezi elitou bude mít ještě těžší.

Kouč Michael Frontzeck tým přes léto omladil. Kariéru ukončili záložník Jörg Böhme a náhradní brankář Dirk Heinen, další veterán mezi třemi tyčemi Mathias Hain odešel do druholigového St. Pauli. Nejvíce "na Almu" litují odchodů útočníků Christiana Eiglera, Ioanise Masmanidise (oba Norimberk) a Sibiussa Zumy (Sundowns). Do řeckého Panioniosu zamířil obránce Langkamp, v kádru Arminie již neuvidíme ani Čechy Petra Gabriela, který se upsal Žižkovu, a Davida Kobylíka, jenž odešel do Nikósie.

Nejvýraznějšími posilami vestfálského klubu je obránce Nico Herzig, jenž přišel z druholigové Alemannie Aachen, a útočník či ofenzivní záložník Chris Katongo z Bröndby. Útočnou řadu ještě doplnil Berat Sadik (Lahti), akvizicí do zálohy je Michael Lamey, jenž loni působil v Duisburgu.

Ve Frontzeckově týmu mají zdravotní problémy akorát brankář Fernandez a stoper Mijatovič. Prvně jmenovaný by měl být fit zřejmě už na první kolo, Mijatovič zřejmě až na další utkání.

Pravděpodobná sestava: Fernandez - Korzynietz, Herzig (Bollmann), Mijatovič, Schuler (Rau) - Kučera, Kauf - Marx (Kirch), Katongo (Halfar), Kamper - Wichniarek

Prognóza: Arminia má společně s Cottbusem nejslabší kádr a po pěti letech strávených v nejvyšší soutěži sestoupí.

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH

Po pouhé jednoroční odmlce se do nejvyšší soutěže vrací jeden z jejích nejtradičnějších účastníků - Mönchengladbach, jehož cílem bude pochopitelně záchrana.

Borussia loni vcelku z přehledem vyhrála druhou ligu a zákonitě se vrátila tam, kam neodmyslitelně patří. Dobré obranné řady a individuality, jako jsou Marin, Neuville, Friend či Rösler, manažer klubu Christian Ziege vhodně doplnil. Z Auxerre přišel zadarmo obránce Jéan-Sebastien Jaures, z Leverkusenu zase Callsen-Bracker, středovou řadu posílil Izraelec Alberman.

Nejvíce se vedení Gladbachu pláclo přes kapsu při koupi křídelníka Karima Matmoura z Freiburgu, za nějž zaplatilo téměř tři miliony Euro. Celek z Porýní opustili vesměs hráči, kterým skončila smlouva. Do Španělska zamířili Eugen Polanski (Getafe) a Zé Antonio (Santander), do Dánska duo Rafael, Bøgelund, druholigovému Mainzu se pro změnu upsal Fleßers.

Trenéru Josi Luhukayovi chybí akorát záložník Schachten, kterého trápí koleno, Borussia tak vstoupí do ligy téměř kompletní.

Pravděpodobná sestava: Heimeroth - Levels, Brouwers (Kleine), Daems, Jaures (Voigt) - Paauwe - Matmour (Ndjeng), Rösler, Marin - Neuville, Friend

Prognóza: Mönchengladbach by si mohl vést jako Karlsruhe v minulé sezoně. K pohárům bude mít určitě dále než k sestupovým příčkám, přesto se bez větších potíží zachrání.

TSG HOFFENHEIM

Do své historicky první sezony vstoupí TSG Hoffenheim. Klub z vesnice, která má něco málo přes tři tisíce obyvatel, bude mít jediný cíl - zachránit se.

Klub, jenž vlastní miliardář Dietmar Hopp, strávil ve druhé lize pouhý rok a díky výhře v posledním kole postoupil. Tuto sezónu bude TSG muset odehrát na Carl-Benz Stadionu v nedalekém Mannheimu, jelikož stávající stadionek má hlediště pro pouhých šest tisíc diváků a nový stadion, který bude mít třicetitisícovou kapacitu, bude dostavěn až na další sezónu či možná již na jarní část té nadcházející.

Vedení bádenského celku v pauze nelenilo a za posily utratilo deset milionů Euro. Za čtyři a půl milionu přišel útočník Wellington, ze Stuttgartu obránce Andreas Beck, na brankářský post rakouský reprezentant Ramazn Özcan ze Salzburgu, zálohu vyztužili Luiz Gustavo a Isaac Vorsah. Tým zkušeného trenéra Ralfa Ragnicka, jenž vedl dříve například Schalke, opustili pouze hráči, s nimiž se nepočítalo. Mezi nimi je i Radek Špiláček, který se upsal nováčkovi druhé ligy FSV Frankfurt.

Hoffenheim se bude muset na startu ligy obejít bez svého elitního útočníka. Nigérijec Chinedu Obasi totiž reprezentuje svoji vlast na OH.

Pravděpodobná sestava: Özcan - Beck, Compper, Nilsson, Ibertsberger - Gustavo, Teber - Salihovič, Eduardo - Ba, Obasi (Wellington)

Prognóza: Ragnickův tým se bude od počátku motat kolem sestupových vod, kvalitní individuality jako jsou Eduardo, Salihovič nebo Obasi ale pro Hoffenheim elitní soutěž udrží.

1. FC KÖLN

Po dvouleté odmlce se opět v nejvyšší soutěži představí 1. FC Köln, který by díky slušnému kádru nemusel mít se záchranou problémy.

Celek z města nad Rýnem se v loňském ročníku 2. Bundesligy vyhnul větším výkyvům a po výhře v předposledním kole nad Mainzem mohl slavit návrat mezi elitu. Po dosažení cíle oznámil odchod Christoph Daum, ten své rozhodnutí k radosti fanoušků však vzal zpátky a u týmu bude pokračovat.

Köln v létě opustili obránce Alpay, záložníci Suazo s Gambinem a především útočník Patrick Helmes, který zadarmo zamířil do týmu největšího rivala, Bayeru Leverkusen. Místo něj však vedení přivedlo Manaseha Ishiakua, jenž v minulé sezoně zaujal v dresu Duisburgu, a na hostování z Wolfsburgu Sergia Radua. Dále přišlo křídlo Sanou, obranné řady vyztužili nadějný Geromel, Mišo Brečko (HSV) a Pierre Womé (Werder), největším úlovkem Kozlů je však defenzivní záložník Petit, jenž přišel z Benfiky.

Daumovu celku bude v úvodních kolech nejspíš chybět střelec Ishiaku a mladík Pezzoni, oba si přivodili zranění kotníku.

Pravděpodobná sestava: Mondragón - Özat, Mohamad, Geromel, Womé - Petit - Sanou, Antar, Vučičevič (Chichi) - Novakovič, Ishiaku (Radu)

Prognóza: Trenér Daum dává za cíl střed tabulky, což by vzhledem k síle kádru mělo být reálné. Zachránit by se tradiční bundesligový klub každopádně měl.

Tip na konečné pořadí:

1. Schalke 04
2. Bayern Mnichov
3. Werder Brémy
4. Bayer Leverkusen
5. VfL Wolfsburg
6. Hamburger SV
7. Hertha BSC
8. VfB Stuttgart
9. Borussia Dortmund
10. Hannover 96
11. Eintracht Frankfurt
12. 1. FC Köln
13. Borussia Mönchengladbach
14. VfL Bochum
15. TSG Hoffenheim
16. Karlsruher SC
17. Energie Cottbus
18. Arminia Bielefeld

Autor: Petr Vaněček / transfermarkt.de

Komentáře (93)

Přidat komentář
smazaný uživatel

začínají moje nedělní dopoledne s DFS - Bundesliga Pur . jinak GO HAMBURGER .

Reagovat
smazaný uživatel

Bundesliga Pur je celkem fajn pořad, ale chce to si k tomu vždycky vzít minimálně noviny, kafíčko a loupáček, jinak bych to s těma reklamama asi nevydržel .

Reagovat
smazaný uživatel

zhruba takhle nějak to u mě funguje .

Reagovat
smazaný uživatel

Ich bin für Berlin, Hertha BSC

Reagovat
Arne

Ich auch.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke první? No tak tomu moc nevěřím....

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke vypadá dost silně, jsem zvědav, jak se chytne Farfán.

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha 7. pred Stuttgartom a Dortmundom?To je zbozne zelanie...Hamburg by to mohol tohto roku vyhrat,aj ked to je odvazny tip,ale Bayern tohto roku majstrom nebude,myslim...

Reagovat
Arne

Bez Vaarta asi těžko... U tý Herthy to může zavánět zaujatostí, ale vypadá to slibně a klidně bych jí dal i výše.

Reagovat
smazaný uživatel

Mozes ju dat aj vyssie,ale to je tym,ze Herthe fandis.Normalne by si ju tam nemohol dat.Tak ako ja HSV tipujem na majstra.Aj bez RvV hrali dobre,Juve si netukol a boli taktiez lepsi aj proti Realu...Jol riobi dobru pracu a myslim,ze este niekoho kupia,aj ked to nebude uroven RvV.

Reagovat
Arne

Ok, třeba máš s HSV pravdu, je to věc názoru... O tom, že se dobře jevili v přípravnejch utkáních vím, ale zas tak velkou váhu jim nepřikládám. Na první trojku, natož na mistra, prostě nemaji kvalitu...

K tý Hertě, její sedmé místo je určtiě reálnější, než první místo HSV... Kdybych nebyl objektivní, vypadala by ta natipovaná tabulka zcela jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

Vec nazoru...nemyslim si,ze HSV nema na titul,Bayern,si myslim,vyhori pod Klinsmannom a ostatne timy su vyrovnane,jak Schalke,Werder alebo aj Stuttgart a HSV.Ta Hertha,tej to prajem,je mi sympaticka,ale ten vas manazer,neviem,Dieter Hoeness mi pripada ako nespravny clovek vo vedeni klubu.

Reagovat
Arne

Mě taky ne, ale DH se teď již neplete trenérovi do přestupů, takže "posily" jako Alves, Luizao, Goor, atd. se již nebudou opakovat... V klubu bude už jen dvě sezóny (pak ho nahradí snad Preetz), takže doufám, že za tu dobu nestihne po*rat něco zásadního.

Jinak jak říkám, jiný člověk - jiný názor, uvdidí se až na hřišti.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern Mnichov

Reagovat
herbage

Velmi pěkné zhodnocení, letos to bude zase velmi vyrovnané, hlavně horní půlka o poháry, dolní bude bojvat o udržení, bude hodně nečekaných výsledků jako vždy, myslím že se máme opravdu na co těšit.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že Stuttgart bude o něco výš. Letos by se konečně mohlo slavit v Gelsenkirchenu Nejsem sice fanoušek Schalke, ale už by to jednou mohli protrhnout.

Jinak v Německu přeju hanzovním městům - Werderu a HSV

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě Rostocku, ne??

Reagovat
smazaný uživatel

A Lübecku...

Reagovat
Lothar

Na Bayern opět nikdo nebude mít šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

suhlasim aj ked champions league je tazka ale na konci bude mat najviac sil bayern ma najlepsi aj najsirsi kader

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lothar

2.9. jedu na rozlučku Oliho Kahna.To bude bomba

Reagovat
zip

doufám,že Köln bude ještě o něco lepší než v prognóze

Reagovat
smazaný uživatel

Jelikož jsem bydlel v Brémach tak jim ted přeju úspěch.

Reagovat
smazaný uživatel

schalke na 1. misto asi ne... kuranyi je ork od roku horsi :/

Reagovat
smazaný uživatel

a farfán se zranil, engelaar si ještě nerozumí se zbytkem hráčů a neuer je zraněnej...

Reagovat
Arne

Bylo by dobrý, kdybyste byli v LM i na jaře, zatímco Schalke ne...

Moc bych si přál, aby vám to Knappen vzali podobným způsobem, jako vy jim v roce 2001.

Reagovat
smazaný uživatel

my jim nic nevzali, schober nám to dal a jako za to mi nemůžem, že si schalke nepojistilo vítězství lepšíma výkonama...

Reagovat
Arne

Myslim, že Schöber tenkrát chytal za HSV, nebyl v tom inkriminovaném zápase rozhodčí...

Reagovat
smazaný uživatel

to ne, ale chytil tu malou domu, kteoru mu nahrál ujfaluši rozhodčí byl myslim markus merk a ten už nepíská...

Reagovat
Arne

Já vím, chtěl jsem trocu popíchnout. Podle se ale ta malá domů pískat nemusela, bylo to dost na hraně.

Reagovat
smazaný uživatel

to jo no, byla dost přísná, ale taky, schober měl hodně času a moh míč napálit na tribunu, tim by to zdržel a schalke by vyhrálo titul

Reagovat
Tomanatura

Leverkusen

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Shevchenko

Ke Galáskovi už můžete napsat Norimberk - Baník Ostrava.

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Kazdopadne letosni bundesliga bude zase jeste o neco vyrovnanejsi nez loni.Ja tipuju na viteze samozrejme Bayern, ale preju to spise Bremam.

Reagovat
smazaný uživatel

moc pěkný preview

kdyby schalke skutečně vyhrálo, byla by to pecka jsem na ně zvědavej, v přípravě docela váleli, ale byla to jen příprava...

s pořadím celkem souhlas, jen ta hertha

Reagovat
Arne

Měl jsem jí dát výše, co?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

BAYERN BUDE OPĚT VELMI SILNEJ A OBHÁJÍ TITUL A SEBERE OBŘÍ POHAR LIGY MISTRU FC BAYERN UKÁŽE SVĚTU KDO HRAJE NEJLEPŠÍ FOTBAL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ze by Schalke vyhrala??to ne Bayern je jasný mistr protoze je nejlepsi uz se tesim az zitra naklepeme HSV ktery nema podle mne sanci kdyz prodali Vaan der Vaarta Bayer Mnichov is BEST

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný článěk, přidávám svůj tip:

1. Bayern Mnichov

2. Schalke 04

3. Werder Brémy

4. VfL Wolfsburg

5. Bayer Leverkusen

6. VfB Stuttgart

7. Hamburger SV

8. Hertha BSC

9. Borussia Dortmund

10. Eintracht Frankfurt

11. Hannover 96

12. 1. FC Köln

13. TSG Hoffenheim

14. VfL Bochum

15. Borussia Mönchengladbach

16. Arminia Bielefeld

17. Karlsruher SC

18. Energie Cottbus

Reagovat
smazaný uživatel

Karlsruhe předposlední?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, nemám rád da Silvu.

Reagovat
smazaný uživatel

1.Bayern Mnichov

2.Werder Brémy

3.Schalke 04

4.VfB Stuttgart

Reagovat
smazaný uživatel

o tom kdo vyhraje ligu neni pochyb: FC Bayern München nebude to tak lehký jako minule ale stejně vyhraje bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Kádr Energie nemá prvoligové parametry. Bojovnost na vše stačit nebude-tak tohle si tu už čtu potřetí během tří let a pořad nic

Reagovat
smazaný uživatel

Solidni prace, Petre, kolik ti to zabralo casu?

Reagovat
Arne

Nevím, nepočítal jsem to, každopádně celkem dost.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, Bayern bude mistr, nema konkurenci... druhe bude Schalke... treti Wolfsburg... ctvrte Bremy... paty Stuttgart...

Reagovat
smazaný uživatel

Bundesliga se mi zdá jako nejvyrovnanější soutěž z TOP five.

Reagovat
smazaný uživatel

mi ne... podivej se na Serii A... Inter, ACM, ASR, Juventus, Fiorentina, Lazio, Doria, Neapol, Udine, CFC Janov... pak Premier League... Arsenal, United, Chelsea, Liverpool, Everton, Newcastle, Tottenham, Citizens...

Reagovat
smazaný uživatel

No a?

Reagovat
smazaný uživatel

no b... ja jen, ze jsi rikal neco o tom, ze bundesliga je nejvyrovnanejsi soutez z top 5, tak te presvedcuji o opaku...

Reagovat
fantomas

Aston Villa, Pompeys, Rovers.

Reagovat
smazaný uživatel

nevim jak Blackburn, Incemu prilis neverim, nemaji Bentleyho, Sunderland chce McCarthyho, Citizens podle me brzy ziskaji Santa Cruze, toho si Hughes prosadi... ale mas pravdu, Aston Villa a Portsmouth urcite, na ty jsem zapomnel, dik

Reagovat
smazaný uživatel

pl nejvyrovnanější neni, o tom svědčí fakt, že první dva - manchester a chelsea - cca 10 bodů rozdíl arsenal a dalších 10 bodů liverpool, dalších 5 bodů 5. a až pak to je naskupený...

Reagovat
smazaný uživatel

prvni dva ne, ale potom - jak rikas - je to boj a nikdy nevis, kdo vyhraje...

Reagovat
smazaný uživatel

OT:Grafitemu hrozí trest za facku

Útočník Wolfsburgu Grafite dal v úterním přátelském utkání palermskému soupeři Balzarettimu facku, což neuniklo pozornosti rozhodčího Gagelmanna. Grafite může dnes dostat od disciplinární komise trest. To se pranic nelíbí kouči Vlků Felixi Magathovi. Podle něj nejde hráče trestat za prohřešek z přípravného utkání, na hřišti se prý také odehrálo něco jiného než Grafiteho facka, tvrdí Magatth.

Po kolikáté už Grafite takhle vylítl? Si pamatuju,že letos v sezóně dostal myslím 5-ti zápasový distanc myslím za úder protihráče pěstí. Nejspíš to bude hodně problémový hráč.

Reagovat
Arne

Ono už podle kukuče je těžký ho netipovat jako magora.

Reagovat
smazaný uživatel

Otazky trochu mimo misu: bude Mirek Stepanek konecne hrat za "A" tym Hamburku? Ty jsi fanousek Herthy, Skacel se vratil do Southamptonu a pak zamitil do Ipswiche? Nebo tam zustal? Diky

Reagovat
Arne

Štěpánek asi ne, na dnešek není v kádr a myslím, že minimálně tuhle a tu další sezónu ještě v áčku nastálo nebude...

Co se týče Skácela, tak nevím, jak to je a bude s tím Ipswichem, momentálně je stále ještě hráčem Southamptonu.

Reagovat
smazaný uživatel

diky

Reagovat
smazaný uživatel

problemovy mozna, lec v lonske sezone ofensivni opora Vlku... fandim Dzekvi, at se nastalo probije do zakladu... ma na to... a Honza Simunek to same, ale ted to bude mit proti Barzaglimu tezke...

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím,že je opora,ale ty rudý za "nic" jsou u něj nějaké časté. By si mohl s Cacauem podat ruce.

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, ale vidis, ze Cacau je taky jedna z nejvetsich opor Stuttgartu podobne to mas i s Repkou, drive taky Stankovicem atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Cacau by se jako opora dal brát,nicméně ve VfB je jasná jednička Gomez. U Vlků je jednička Grafite. I když já budu raději,když si zahraje Džeko,ale co já vim,tak se teď nedávno zranil.

Reagovat
smazaný uživatel

grafite nesmí 2 záasy hrát, má trest...

Reagovat
smazaný uživatel

No a?

Reagovat
smazaný uživatel

timpadem by ulohu jednicky mohl prevzit Dzeko a pokud se mu to povede...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem se právě ptal,jestli se Džeko nezranil...A willi mi kontroval tím,že má Grafite trest,což už dávno vim.

Reagovat
Arne

No, hele, na bundesliga.de bylo, že se Džeko zranil a že mu hrozí dlouhá pauza, což jsem posléze dal i sem... Žádný upřesnění či něco podobného se od té doby neobjevilo, takže to asi byla kachna.

Reagovat
smazaný uživatel

OK.

Reagovat
smazaný uživatel

v bundesliga aktuell na dsf řikali myslim něco kolem 2 měsícu že to zatim vypadá, ale to už bylo trošku dýl

Reagovat
Liquid

1.Bayern München, 2.Werder Bremen, 3.Bayer Leverkusen, 4.Hamburger SV, 5.Schalke 04, 6.Borussia Dortmund, 7.VFL Wolfsburg, 8.VFB Stuttgart, 9.Eintracht Frankfurt, 10.1.FC Köln, 11.Hertha Berlin, 12.VFL Bochum, 13.Arminia Bielefeld, 14.Borussia Mönchengladbach, 15.Hannover 96 // 16.TSG Hoffenheim, 17.Energie Cottbus, 18.Karlsruhem SC

Reagovat
havrys99

Hannover???

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffenhaim nesestoupi, tam je hodne financnch prostredku... Hannover patnacty? si delas legraci? Dortmund sesty? to taky prilis realne nevidim... a Schalke buede dle meho take o dve tri pricky vys, s nakupy Engelaara a Farfana budou velice silni, coz dokazovali uz loni...

Reagovat
smazaný uživatel

ackoli... kdyz se tak divam na vsechny ty tymy, mozna ten Hoffenhaim preci jen sestoupi... anebo mozna spise Gladbach... uvidime

Reagovat
smazaný uživatel

Letos vyhraje Dortmund!!!!!!!!...oblibeny mančaft v německu

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám že Schalke 04 nebo Bayern Mnichov

Reagovat
$dolar$

Nejlepsi clanek tady za poslednich x tydnu

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavne nejdelsi

Reagovat
fantomas

Grrr.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Zkus to nějak obšírněji a nemyslím tím nemyslím "Grrrrrrrrrrrrrr".

Reagovat
herbage

Jedno nemyslím škrtni.

Reagovat
fantomas

Tolik životopisu tu bylo. A Huddersfield.

Ne, dělám si srandu.

Reagovat
Arne

On to asi dělí na články a veledíla, kam se počítají fejetony a ty články o klubech, případně stadionech...

Trumfl jsem tě akorát délkou.

Reagovat
fantomas

Ach tak, tak i toto by se dalo zaškatulkovat do sezonních souhrnu a previews. Každopádně musim před tebou smeknout, sám toto udělat, to sis musel máknout.

Reagovat
Arne

Což to jo... A docela dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke na prvnim iste? odvazny tip, ale myslim, ze vysoce racionalni a realny...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele