Bundesliga - preview 8. kola

02.10.2009, 08:46, aktualizováno 04.10.2009, 09:40
Previews
Nového trenéra Herthy Friedhelma Funkela čeká ostrá premiéra, v Berlíně se představí Hamburk, aktuálně druhý tým Bundesligy. Také druhé nedělní utkání slibuje atraktivní podívanou, Stuttgart hostí Brémy.
Schalke 04 - Eintracht Frankfurt  (pátek 20:30)
Schalke přivítá v páteční předehrávce Frankfurt, proti němuž bude chtít navázat na výhru z derby a konečně zase doma bodovat. Eintracht však rozhodně nebude snadným soustem, vstup do soutěže se mu totiž nadmíru podařil, byť před týdnem přišel o svoji neprazitelnost.

Celek z Gelsenkirchenu momentálně okupuje čtvrtou příčku, na kterou se dostal po sobotním vítězství 1:0 v Dortmundu. Ve vyhrocené bitvě o Vestfálsko si S04 připsalo již třetí venkovní výhru v této sezóně, nyní je tak potřeba jen vylepšit domácí bilanci a po prohrách s Freiburgem a Wolfsburgem konečně odměnit skvělé domácí publikum.

Proti Frankfurtu by to mohlo vyjít už jen vzhledem k vzájemné bilanci - minulá tři měření vyhrálo Schalke a poslední výhru v hornickém městě vyválčil Eintracht před více než deseti lety. "Frankfurt odehrál dobré i špatné zápasy, ale nechci se soupeřem zas tak moc zabývat. My máme zápas doma a naší povinností je vyhrát. To jsme našim fanouškům také tak trochu dlužní," uvědomuje si brankář Manuel Neuer.

Jeho trenér Felix Magath už možná pošle do hry Kevina Kuranyiho. "Absolvoval celou přípravu a i s nemocí dlouho trénoval. Pokud se do zítřka nic nestane, bude v kádru," uvedl lodivod Königsblauen, jemuž však budou i nadále chybět hlavně dlouhodobě zranění Jones, Mineiro a Pander. Zdravotní indisponovaní jsou i mladíci Latza, Stevanović a Loheider, zatímco Morávek s Holtbym jsou na světovém šampionátu hráčů do 20 let.

Velice podobně jako Magath je na tom s výběrem hráčů i Michael Skibbe, trenér Eintrachtu. Na marodce jsou totiž Vasoski, Pröll, Fährmann, Korkmaz a Preuß, za červenou kartu z minulého zápasu bude pykat Russ a mladík Jung je s reprezentací v Egyptě. Do sestavy se naopak vrací Ochs, jenž si odpykal disciplinární trest, a vyléčený Amanatidis. "Cítí se dobře, takže se vrací do kádru a bude moci hrát," řekl Skibbe na adresu řeckého útočníka.

Ještě do minulé soboty byl hesenský tým společně s vedoucími HSV a Bayerem neporažen, po zápase se Stuttgartem to ovšem již neplatí. Eintracht utkání ve své aréně vůbec nezvládl a nyní bude napravovat jasnou porážku 0:3. "Od začátku jsme dělali vše špatně. Ale na Schalke budeme jako vždy venku hrát s jiným taktickým rozestavením, takže budeme více stažení a v útoku přímočařejší," prohlásil Skibbe, jenž se jako soupeř vrací do svého rodného města, ve kterém také započal svoji trenérskou dráhu.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Höwedes, Zambrano, Bordon, Westermann - Moritz - Rafinha, Schmitz - Kenia - Farfán, Halil Altintop
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - P. Ochs, Chris, Franz, Spycher - Schwegler - Steinhöfer, Köhler - Teber - A. Meier, Amanatidis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.90 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
V 8. kole Bundeligy přivítá 1.FSV Mainz 05 na své půdě TSG Hoffenheim a bude věru o co hrát. Domácí totiž tuto sezónu neodešli ze Stadion am Bruchweg poraženi a s prázdnou se odsud vracel i mnichovský Bayern. Hostům se zase poslední 4 kola nesmírně daří. Získali z nich totiž 12 bodů a nasázeli svým soupeřům dohromady 13 branek. Tak jako tak, série jednoho z nich dnes skončí.

Hosté ale přijíždí do Mainzu optimisticky naladěni. "Chceme být první tým, který Mainz na jeho půde pokoří," řekl trenér a hlavní strůjce úspěchu TSG Ralf Ragnick a navazuje: "Jsou doma obzvlášť silní; nezalezou na vlastní půlku a nebudou čekat, co uděláme, ale budou se nás snažit dostat pod tlak agresivním napadáním. Získat zde tři body nebude jednoduché, ale bude to stát mnoho sil a tvrdé práce."

Minulé kolo se hostům konečně střelecky probudil bosenský ostrostřelec Vedad Ibišević, který hattrickem výrazně pomohl k vysoké porážce Herthy a defakto tak odstřelil jejího trenéra Luciena Favreho. Po svém dlouhodobém zranění si tak připsal první bundesligové góly. Stoper Hoffenheimu Per Nilsson je potěšen, že se vrátil jeho spoluhráč vrátil mezi střelce, ale míní, že je jedno kdo bude góly dávat, hlavně když se bude vyhrávat.

To trenér domácích Thomas Tuchel řešil v týdnu jiné starosti. Chytil totiž střevní chřipku a nemohl tak ve čtvrtek vést trénink svých svěřenců. V sobotního klání tak bude z lavičky řídit hráče Mainzu jeho asistent Arno Michels.

Mainz bude postrádat pro tento duel kapitám Timo Hooglanda, Eugena Polanského či Filipa Trojana, který se stále rehabilituje po operaci kolene. Na straně hostů bude citelně scházet opora zadních řad Josep Šimunić, kterého pravděpodobně zastoupí Per Nilsson. Po zranění se do sestavy vrací Rakušan Ibertsberger, zatímco Weis i Jaissle jsou stále na marodce
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - F. Heller, Bungert, Noveski, Löw - Schürrle, Peković, B. Svensson, Soto - Ivanschitz - Bancé
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Beck, P. Nilsson, Compper, Ibertsberger - Carlos Eduardo, Luiz Gustavo, Salihović - Obasi, Ibisević, Ba
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.55 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hannover 96 - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Freiburg své poslední dva soupeře deklasoval a jede jako tank, v Hannoveru, kam nováček ligy zajíždí tentokrát, si tak na něj budou dávat sakramentský pozor. Navíc domácí tým vyhrál zatím jen jedinkrát a potřebuje body jako sůl.

Když dolnosaský celek poprvé pod Andreasem Bergmannem hrál v Nürnbergu a hned zvítězil 2:0, vypadalo to, že se pro Hannover blýská na lepší časy. Sám Bergmann si vysloužil stálé místo trenéra, jenže další výsledky už tak slavné nebyly. "96" sice remizovaly v Brémách nebo s Dortmundem, ale také podlehly Hoffenheimu a naposledy defenzivně nezvládly dolnosaské derby, když na hřišti mistrovského Wolfsburgu prohrály 2:4.

Nyní by Hannover měl zabrat, pokud se nechce zpět propadnout na sestupové příčky. "Se vší mermomocí chceme proti Freiburgu vyhrát, nebude to ale žádná lehká věc. Musíme hrát hodně soudržně," vyslovil svůj koncept sám Bergmann, jehož tým je momentálně se šesti body čtrnáctý. U řeky Leine je tradičně marodka narvaná k prasknutí, zranění jsou Enke, Eggimann, Vinicius, Andreasen, Lala, Forssell, Hanke a Schlaudraff.

To Freiburg je v jinačí pohodě, z posledních čtyř ligových zápasů totiž vytěžil devět bodů. Mráz po zádech ještě jistě jde Berlíňanům, když si vzpomenou na dva týdny starou návštěvu SCF v hlavním městě a výprask 4:0. V minulém kole nedopadl v měření s nováčkem bundesligy o moc lépe ani Gladbach, který inkasoval o jeden gól méně.

"Poslední výsledky by nám měly dodat sebedůvěru, ale samozřejmě také víme, že musíme zůstat v klidu a nic nepředceňovat," prohlásil trenér Robin Dutt, jehož tým kromě berlínského Olympiastadion vyplenil i třeba Veltins Arénu na Schalke (0:1). Loňskému mistrovi druhé ligy nyní hraje do karet i utlý seznam zraněných, na němž jsou Toprak a Jäger. K nim se možná přidá ještě Bastians, nad jehož startem visí otazník.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Flomlowitz - Cherundolo, Haggui, C. Schulz, Rausch - Balitsch - Sofian Chahed, Djakpa - Bruggink - Štajner, Ya Konan
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - D.-R. Cha, Krmaš, Bastians, Butscher - Banović, Flum - Abdessadki, Makiadi - Bechmann, Idrissou
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Bochum - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Osmé kolo německé bundesligy nám mimojiné nabídne duel dvou VfL - ta bochumská hostí tu mistrovskou z Wolfsburgu. Sám mistrovský titul v držení hostů dává nasrozuměnou, kdo do utkání půjde jako favorit. Hosté jsou s dvanácti body na šesté příčce, chtějí však výš. Domácí se se sedmi body drží na třinácté pozici a nechtějí níž. Souboj zájmů vypukne v sobotu na Ruhrstadionu v Bochumi.

V Bochumi hostí mistra, a jsou si toho vědomi: "Wolfsburg je mistr v dobré formě, my to víme a podle toho k zápasu přistoupíme. Nejsou neporazitelní," sebevědomě prohlásil domácí kouč Frank Heinemann, jenž má stále statut dočasného tranéra. Jeho tým sice čtyřikrát v řadě prohrál, minulé kolo ale nečekaně vybrakoval do posledního bodu Nürnberg a pochopitelně mu to na morálce jen přidalo. Podobný počin domácí hodlají zopakovat proti Wolfsburgu, chybět jim bude především zraněný Stanislav Šesták, dále pak Vogt, Imhof, Heerwagen a Bönig.

Vlci za sebou sice mají dvě pohárové prohry, od sebe je ale oddělilo jen vydařené utkání s Hannoverem, a tak i přesto mají ve Wolfsburgu náladu na dobré úrovni. Poslední zápas Ligy mistrů ve středu v Manchesteru navíc odehráli Dolnosasové velice solidně a brankou Džeka dokonce vedli. Právě bosenskému kanonýrovi se nadmíru daří i v lize - soupeřům už nasázel 4 branky a on i jeho spoluhráči jen doufají, že v sobotu ještě nějaké přidá.

"Chceme se v tabulce posunout ještě výš a jinak než přes Bochum to nepůjde. Jedeme si pro vítězství, věříme si,! prohlásil Marcel Schäfer, bek hostujího týmu."Chceme se dostat do první pětky, a pomocí ligového umístění se kvalifikovat do pohárů - to je náš výchozí cíl," dodal německý reprezentační obránce. Vlkům bude chybět pouze stále ještě zraněný Kahlenberg.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Luthe - Pfertzel, Maltritz, Yahia, C. Fuchs - Dabrowski - Freier, Azaouagh, Grote - Epallé, Klimowicz
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Riether, Ricardo Costa, Madlung, M. Schäfer - Josué - Hasebe, Gentner - Misimović - Grafite, Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.15 - 3.30 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayer Leverkusen - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
Pokud dnes Bayer Leverkusen porazí 1. FC Norimberk, bude to pro hlavního trenéra Juppa Heynckese již 13. ligový zápas bez porážky. Během úvodních sedmi kol totiž s Bayerem neokusil hořkost porážky a když k tomu připočteme 5 kol z působení v Bayernu Mnichov, dostaneme sérii o 12 zápasech.

A tak zatímco se Bayer vyhřívá o skóre na druhém místě bundesligové tabulky, tak Norimberk leží na jejím opačném konci. 16. příčka není pro tohoto nováčka zrovna lichotivá, zvlášť když dalším nováčkům, tedy Freiburgu s Mainzem, se prozatím velmi daří. Norimberku se vůbec nedaří na odmácí půdě, proto kouč Michael Oenning by rád odvezl nějaké body z Bay Arény. "Musíme získat nějaké body a nejjednoduší cesta jak je získat je zaútočit a snažit se skórovat. Musíme hrát útočně a pokusit se kontrolovat hru," naznačil možnou cestu k úspěchu tento mladý trenér.

Domácí sice před 10 dny vypadli z domácího poháru po prohře s Kaiserslauternem, ale ligová výhra nad Kozli z Kolína fanoušky Bayeru uspokojila. A pokud Bayer uspěje i dnes, tak si zajistí přinejmenším do neděle první příčku tabulky, což je velmi dobrá motivace. "V Bundeslize není lehkých zápasů," míní Jupp Heynckes a pokračuje: "Musíme se 100% na zápas soustředit. Norimberk má velmi kompaktní a dobře organizovanou obranu a my ji musíme překonat, což nebude jednoduché."

Že to domácí nebudou mtí jednoduché podtrhuje fakt, že Renato Augusto nebude moci k zápasu nastoupit a ofenzíva Bayeru tak bude velmi otupena. Stejně tak Michal Kadlec se stále plně nezotavil ze svého zranění a s návratem Patrciak Helmese se počítá až na jarní část Bundesligy. Hosté mají rovněž početnou marodku. Nejvíce bude Norimberk postrádat kapitána Wolfa a dále trojici útočníků Boayke, Charisteas a Eigler, tudíž na hrotu zůstane osamocený Choupo-Moting, jenž je v týmu na ročním hostováním z Hamburku a jistě by svému mateřskému klubu rád dopomohl k uhájení prvního místa v tabulce.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
R. Adler - Schwaab, M. Friedrich, Hyypiä, Castro - Vidal, Rolfes - Kroos, Barnetta - Kießling, Derdiyok
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Diekmeier, Nordtveit, Maroh, Pinola - Mnari - Risse, Kluge, Mintál, Bunjaku - Choupo-Moting
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Bayern po dvou zápasech bez vítězství potřebuje vyhrát a na první pohled by Köln neměl být soupeřem, který by v tom mnichovskému gigantu měl zabránit. Hosté se však zvedají, ikdyž v minulém kole těsně prohráli, zápas předtím vyřadili z poháru favorizovaný Wolfsburg a konečně si připsali první vítězství. Navíc mohou v dobrém vzpomínat na minulou návštěvu mnichovské Allianz Areny, ještě pod trenérem Daumem zde loňský rok zvítězili 2:1.

Tentokráte to sice nevypadá, o moc lepší vyhlídky ale Köln neměl ani minulý rok. A jak již bylo řečeno, Köln se zlepšuje. "I přes prohru to byl velice prospěšný týden, ukázali jsme, že se můžeme měřit i se špičkovým mužstvem. Týden předtím jsme si dokonce připsali i cenný skalp silného Wolfsburgu a získali první tři body, takže lze říct, že jsme v takové formě, v jaké chceme být," prohlásil hostující kouč Soldo.

"Hrát proti Bayernu Mnichov je vždycky něco speciálního, hráči jsou správně motivovaní a odhodlaní se ukázat, jsou si vědomi šance - minulý rok v Mnichově přeci zvítězili. Jestli se nám ale něco podobného má povést i teď, musíme k utkání přistoupit disciplinovaně a vyvarovat se individuálních chyb. Bayernu se sice nějací hráči zranili, mají však takový kádr, že je určitě nahradí, a spoléhat na soupeřovy absence nebudeme," dokončil chorvatský trenér svou řeč.

Ještě o něco speciálnější bude utkání pro Lukase Podolského - zatímco v Kölnu o něm nedávno natočili film, v Mnichově se mu dvakrát nevedlo a právě proto se vrátil domů k Rýnu. Teď ho čeká další návrat, tentokrát do Mnichova. "Bude to pro nás těžký zápas, jedeme tam však s cílem ukázat dobrou hru a vytvořit si šanci na tři body. V Kölnu jsem doma a jako doma se tu i cítím, na Bayern nemám pouze černé vzpomínky - je to velký klub. Domov ale mám jen jeden," dojemně se vyjádřil německý reprezentant. Pro těžkou misi mu a jeho spoluhráčům v Mnichově bude chybět vykartovaný Maniche a zraněný Chihi.

Bayern na tom momentálně není moc dobře, dvakrát po sobě ztratil body - nejdříve všechny tři v Hamburgu a pak i doma dva proti Juventusu v Lize mistrů. V posledním zápase mnichovské navíc nepostihla ztráta pouze bodová - zranila se totiž největší bavorská útočná esa, hvězdné duo "Robbéry" je mimo hru a Van Gaal tak hledá varianty: "Přirozeně to pro nás je těžká ztráta, ještě důležitější však pro nás je dlouhodobě hrát v rozestavení 4-3-3 a Olić s Thomasem jsou schopní je zastoupit," prohlásil nizozemský kouč.

Robbenovo zranění je navíc, podle předoperačních prognóz, dlouhodobé. Je proto více než záhodno, aby Thomasi Müllerovi role v útoku sedla. V záloze by ho měl nahradit Hamit Altintop. Šanci by dále měl dostat namísto Tymoschuka i Ottl, střed útoku by měl i nadále opanovat Miroslav Klose. "V mých očích se ve středu jevil velice dobře. V sobotu nastoupí," rozhodl Van Gaal.

Bayern je před reprezentační pauzou sedmý, se šestibodovu ztrátou na čelo:"V příštích týdnech musíme sbírat bodík po bodíku, tabulka je neúprosná a my jsme ve ztrátě. Postavíme se k situaci čelem a brzy budeme první," shrnul situaci šéf domácího představenstva Karl-Heinz Rummenigge. Začít Bayern tedy musí už zítra, ztíží mu to však již zmiňovaná absence Robbena s Ribérym, Van Bommel s Demichelisem zatím pouze trénují a do zápasu tak rovněž pravděpodobně nezasáhnou.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Badstuber, Braafheid - Schweinsteiger, Ottl, Hamit Altintop - Olić, Klose, Müller
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Schorch, Geromel, Mohamad, Brečko - Freis, Petit, Pezzoni, Ehret - Ishiaku, Podolski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.70 - 8.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund  (sobota 18:30)
Souboj dvou Borussií uvidí Mönchengladbach, kde domácí tým přivítá hosty z Dortmundu. Oba týmy mají kromě "křestního jména" společnou minimálně ještě jednu věc - v poslední době to s jejich formou jde od desíti k pěti.

Gladbach měl velmi dobrý rozjezd a po čtyřech kolech to vypadalo, že by mohl bez potíží hrát v první polovině tabulky. Od výhry nad Mainzem ze závěru srpna však již Hříbata jen prohrávají, jejich šňůra neúspěchů je i s pohárovým zápasem už čtyřzápasová. Proto kouč Michael Frontzek vzal své hráče na krátké soustředění do holandského Tegelenu. "Chceme mít hráče pohromadě, koncentrovat se na trénink a v klidu vést pohovory," vysvětlil svůj krok Frontzek.

Jeho tým prohrál v Norimberku, nezvládl dobře rozehrané utkání s Hoffenheimem a naposledy odjel z porážkou 0:3 ze hřiště Freiburgu, proto je nyní již na Borussii tlak. "Nehledě na to, že pro nás je každý zápas důležitý, nyní půjde o to přehodit výhybku pro další týdny. To můžeme my i hosté z Dortmundu a v tom spočívá brizantnost tohoto utkání," dodal Frontzeck, jenž nemůže využít služeb zraněných Daemse, Callsena-Brackera a Löheho.

Ani dortmundské Borussii to v poslední době příliš nešlape, poslední a zatím jediné vítězství slavil vestfálský tým v prvním kole nad Kölnem. Od té doby třikrát remizoval a třikrát prohrál, fanoušky BVB navíc hodně mrzela porážka 0:1 z minulé soboty od rivala Schalke. "Jsme o kvalitě našeho mužstva přesvědčeni," prohlásil přes špatnou formu trenér Klopp, "a v ní musíme bezmezně věřit. Je také extrémně důležité, abychom v takové situaci zachovali klid."

Vrásky na čele dělá trenérovi BVB statistika, podle níž jeho hráči naběhali v derby v průměru o dva kilometry méně než soupeř z Gelsenkirchenu, zřejmě i proto byl uplynulý týden, co se tréninku týče, obzvlášť tvrdý. "Poslední dny jsme využili k tomu, abychom zapracovali na některých věcech, které se jevili jako nejvíce potřebné," uvedl Jürgen Klopp, který se musí obejít pouze bez kapitána Kehla, po chřipce se naopak vrací Blaszczykowski.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Stalteri, Brouwers, Dante, Levels - T. Marx, Meeuwis - Matmour, Arango - Colautti, Bobadilla
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, F. Santana, Dedé - Hummels - Tinga, N. Sahin - Hajnal - Barrios, Zidan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.15 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfB Stuttgart - Werder Brémy  (neděle 15:30)
Mercedes-Benz Arena přivítá další souboj titánů. Tentokrát do Stuttgartu přijedou ofenzivně laděné Brémy, kterým na rozdíl od domácích start do soutěže vyšel.

Ve Stuttgartu si asi každý představoval letošní start do soutěže trochu jinak. Ačkoliv se od třetího týmu loňské sezony čekalo mnohem více, předsezónní předpoklady rychle zmizely do propadliště dějin, neboť Stuttgart se nacházel ještě před minulým kolem okolo pásma sestupu a před tímto kolem činil jeho náskok na šestnáctý Norimberk pouze tři body! Stuttgartu se navíc doma hrubě nedaří - jen jediná výhra, zbytečná remíza s Norimberkem a jako první Švábové připustili výhru krizí zmítaného Kölnu. Pro trenéra Markuse Babbela to vůbec není dobrá vizitka, jeho tým navíc ve 2. kole DFB Pokalu postoupil proti Lübecku až po prodloužení a v týdnu neudržel v Rumunsku vedení nad Unireou Urziceni v Lize mistrů. Alespoň v lize je to nyní lepší po týden staré výhře 3:0 ve Frankfurtu.

Zápas bude mít také dva magnetické náboje - trenér Brém Thomas Schaaf má na VfB skvělé vzpomínky, zatímco současný obránce stuttgartského celku Magnin působil ještě nedávno v Brémách. Zkušený a dlouholetý lodivod Werderu končil svou hráčskou kariéru 13. května 1995 právě proti VfB výhrou 4:1. Levý bek domácích svou kariéru v bundeslize začal právě ve Werderu pod hlavičkou holohlavého kouče, za tým z hanzovního města nastoupil do 45 utkání a čtyřikrát se gólově prosadil.

Naopak Werderu letošní sezona vychází poměrně dobře - jediná prohra přišla v prvním kole doma s Frankfurtem (na vítězném gólu se podílel Martin Fenin), pak přišla remíza v Mnichově a nově nastolený trend dvou remíz a dvou výher. Podle tohoto trendu by měl Werder ve Stuttgartu vyhrát, neboť poslední utkání pro něj skončilo jasnou výhrou 3:0 doma s Mainzem. V domácím poháru pak po velkém boji přešel přes St. Pauli. Dobře to vypadá i za německými humny - v Evropské lize totiž ještě neprohrál, po zápasech s portugalským Nacionálem a španělským Bilbaem má navíc kladné skóre 6:3 a k tomu šest bodů.

Jestliže by se v tomto utkání hrálo na zranění, hosté by utkání projeli na celé čáře - zatímco domácím bude chybět již zmiňovaný Magnin, reprezentant do dvaceti let Funk, Hleb, Lanig a karetní hříšník Gebhart, Schaaf nemůže počítat s Mielitzem, Andersenem, Boenischem, Prödlem, Artmannem, Borowskim, Husejinovicem, Ikengem, Jensenem, Perthelem, Vranješem a Hugem Almeidou.

"Kluci přijedou odpočinutí. Werder je vysoce kvalitní tým, je to mix mladých, talentovaných a zkušených hráčů. Je to tým, který může hrát jak v lize tak i na mezinárodní scéně dlouhodobě důležitou roli. Náš tým proti Lübecku, Frankfurtu a Urziceni nefungoval, jak měl. Máme teď šanci to napravit a musíme ji využít," řekl před utkáním domácí kouč Markus Babbel, který si určitě libuje, že má k dispozici plný kádr, o němž před sezonou snil.

"Utkání proti Bilbau ukázalo, že jsme velmi silní. I přes zranění jsme hráli velmi disciplinovaně. Pořád je co zlepšovat, ještě nejsem zdaleka spokojený. Všichni na nás mají nejvyšší požadavky, ale my hrajeme fantastický fotbal. Viděl jsem, že je u nás hodně pozitiv, ale plno věcí se dá stále zlepšit. Proti Stuttgartu, ač se jim nedaří, to bude těžký zápas," doplnil svého kolegu Thomas Schaaf na další předzápasové konferenci.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Celozzi, Tasci, Delpierre, Boka - Khedira, Hitzlsperger - Hilbert, Gebhart - Pogrebňak, Cacau
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen - Frings - Bargfrede, Hunt - Özil - Pizarro, Marin
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hertha BSC - Hamburger SV  (neděle 17:30)
Před sezónou by to těžko někdo tipoval, ale utkání Herthy s Hamburgem bude soubojem posledního týmu tabulky s lídrem bundesligy. Domácí však vyrukují s novým elánem v podobě nového trenéra Funkela a hosty od Labe tak nečeká nic snadného.

Berlíňané se pod úspěšným koučem z minulých dvou let Lucienem Favrem tak dlouho trápili, až byla situace neudržitelná a v pondělí proto přišlo to, co přijít zkrátka muselo - švýcarský odborník si musel pakovat své věci. Ve čtvrtečním utkání Evropské ligy stál na lavičce trenér rezervy Karsten Heine, Hertha sice prohrála 0:1, ale herně byla lepší a celý zápas tak naznačil, že by se v hlavním městě mohlo blýskat na lepší časy.

V sobotní poledne pak Stará dáma oznámila jméno trenéra, který jí má vyvést ze sestupových příček. Stal se jím exfrankfurtský Friedhelm Funkel, pro nějž je angažmá v Berlíně velmi prestižní záležitost. "Hertha je pro mě top klub, ačkoliv to nyní v tabulce nevypadá. Mančaft má potenciál, chceme ho krok po kroku zvednout," prohlásil Funkel, jenž podepsal smlouvu do konce sezóny s opcí na další působení.

"Do zápasu s HSV mi zbývá jen málo hodin, ale chci je patřičně využít - chci mluvit se všemi hráči," prohlásil 55letý zkušený kouč. Jeho úkolem bude zastavit šestizápasovou sérii ligových proher, které Hertha prodělala, v posledních dvou utkáních navíc dostala pořádně za uši - doma od Freiburgu 0:4, v Hoffenheimu 1:5. I nyní jsou stále mimo hru Drobný, Cícero, Kringe, Lustenberger a Gäng, otazníky visí nad starty kapitána Friedricha a záložníka Eberta.

To v Hamburgu je situace docela opačná, tým Bruna Labbadii byl před rozehráním osmého kola první společně s Leverkusenem, když zatím v této sezóně v lize neprohrál. Před týdnem HSV navíc doma udolalo mnichovský Bayern 1:0 a poprvé se zadařilo i ve skupině Evropské ligy - proti Hapoelu Tel Aviv přišla výhra 4:2. "Tentokrát to bude úplně jiné utkání než proti Izraelcům, ale chceme korunovat náš úspěšný týden a i v Berlíně uhrát všechny tři body," prohlásil obránce HSV Jerome Boateng, jenž je odchovancem Herthy.

V podobném duchu mluvil i Bruno Labbadia, který taktéž soupeře nepodceňuje. "Nebude to snadné utkání, nemůžeme to brát podle tabulky. Hertha má dobrý tým, který se po změně trenéra ještě více semkne. Přesto tam chceme jet vyhrát," prohlásil kouč HSV, které ovšem v Berlíně zvítězilo naposledy v roce 1997. Na marodce týmu z přístavního města nikdo neubyl ani nepřibyl, čítá tak nadále Silvu, Benjamina, Jansena, Reinhardta, Štěpánka a Guerrera.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Ochs - Janker, A. Friedrich, von Bergen, Pejčinović - Ebert, Dárdai, Kačar, Nicu - Raffael, Wichniarek
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - J. Boateng, Rozehnal, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Zé Roberto - Trochowski, Elia - Petrić, Berg
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.40 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hamburger SV752017:717
2.Bayer Leverkusen752014:517
3.TSG Hoffenheim742114:514
4.Schalke 0474129:513
5.Werder Brémy733112:612
6.VfL Wolfsburg740315:1412
7.Bayern Mnichov732213:711
8.1. FSV Mainz 05732210:1211
9.Eintracht Frankfurt72418:810
10.SC Freiburg731311:1210
11.VfB Stuttgart72239:108
12.Borussia Mönchengladbach72149:157
13.VfL Bochum72148:147
14.Hannover 9671336:86
15.Borussia Dortmund71336:136
16.1. FC Norimberk71244:85
17.1. FC Köln71155:104
18.Hertha BSC71066:173

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Schalke - Frankfurt - doufám v remízu,ale pokud by Schalke s Magathem prohrálo,tak bych se vůbec nezlobil,ba naopak.

Reagovat
Arne

Doma již konečně vyhrajou. Akorát jsem zvědavej na to, jak moc to bude koukatelný.

Reagovat
smazaný uživatel

Horníci musí....!!!!

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Jo poslouchej chci vsadit větší peníz na Hamburk,co ty nato....jako Bundesodborník

Reagovat
irik

Reagovat
smazaný uživatel

spíše Hertha-odborník

Reagovat
Arne

Já vsadil na Herhu... Kurz 4,1, to se nedalo nedat. Hertha se už zvednout musí a proti HSV se jí doma daří.

Reagovat
smazaný uživatel

tak doufám, že se jim zadaří (nejenom kvůli tomu aby ztratil HSV)

Reagovat
smazaný uživatel

Co??? hmmm

Reagovat
božský John

Pánové poraďte,na co mam dneska vsadit..

Reagovat
smazaný uživatel

Na Gladbach a Köln...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Hertha má sériu prehier a Hamburg ešte neprehral....ale každá séria sa raz skončí a dnes sa to stane....................Aufgehts HERTHA........1-0 gól Raffael alebo Kačar

Reagovat
Arne

Dneska už ten obrat přijde, věřím tomu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele