Bundesliga - preview 34. kola

08.05.2010, 09:04
Previews
Bayern jede do Berlína oslavit titul, domácí naopak smutní nad sestupem. Poslední kolo rozhodne, kdo půjde z třetího místa do Ligy mistrů. Nejblíže jsou Brémy, které hostí Hamburk, šanci mají i Leverkusen a Dortmund. Stejně tak se bude rozhodovat o sestupu. Bochum a Hannover hrají proti sobě, Norimberk hostí Köln.
1. FC Norimberk - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Fanoušky Norimberku čeká stejně jako v posledních dvou letech velká nervová zátěž a minimálně jeden zápas o bytí a nebytí. K poslednímu kolu do Franků zajíždí již dávno zachráněný Köln, jenž domácí musejí bezpodmínečně porazit a poté čekat, co přinese souběžně hraný duel v Bochumi.

Sestupová tajenka je letos tak zamotaná, že Rubikova kostka oproti ní vypadá až primitivně. Z trojice Hannover, Norimberk, Bochum na jednoho zbyde Černý Petr, na druhého baráž proti Augsburgu a ten nejlepší a nejšťastnější se již od sobotního podvečera bude moct těšit na příští bundesligovou sezónu. Norimberk má stejně jako Bochum 28 bodů, ale o jednu branku lepší skóre, patnáctý Hannover je na tom o dva body lépe a rozdíl ve skóre má navlas stejný jako FCN.

Je ale třeba říci, že "Der Club" mohl být dávno mimo nebezpečí, kdyby se mu hrubě nevyvedla poslední kola. Na začátku dubna po suverénní výhře nad Mainzem to s franským celkem vypadalo velmi dobře, jenže následně přišla série čtyř porážek v řadě a najednou je tradiční klub v ohrožení. "Naším úkolem je porazit Köln, tak to prostě je. Až poté se můžeme dívat do Bochumi," prohlásil Dieter Hecking.

"Tento tým si zaslouží důvěru. Hráči vědí, o co jde a co klub znamená pro celý region. Není to banda zlatokopů, kteřý by se nestarali o to, zda Norimberk sestoupí," dodal emotivně. Heckingovi bude vedle dlouhodobě zraněného Brena a náhradního brankáře Stephana chybět i Diekmeier, který fit nepřečkal debakl v minulém kole na hřišti HSV.

Co se týče Kölnu, tak ten zakončí tuto sezónu na 12. nebo 13. místě, zatím je jen o skóre před rivalem Borussií Mönchengladbach. Proti Kozlům již minulý týden po remíze 2:2 slavil záchranu Freiburg, zopakovat něco podobného ale Porýňané nemají v plánu. "Chceme svým příznivcům nabídnout skvělé ukočení sezóny a dosáhnout našeho cíle, čímž je 40 bodů," prohlásil kouč Zvonimir Soldo, který přijíždí bez mnoha hráčů - vykartovaný je Mohamad a zranění se nevyhnula Podolskému, McKennovi, Schorchovi, Womému, Chihimu a Pezzonimu.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Judt, Wolf, Nordtveit, Pinola - Ottl, Tavares - Risse, Gündogan, Frantz - Bunjaku
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brečko, Cullmann, Geromel, Ehret - Petit - Maniche, Matuschyk - Tošić, Novaković, Freis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 4.25 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Přímý souboj o osmou příčku bude v sobotu odpoledne k vidění ve Wolfsburgu. Místní VfL totiž přivítá ve Volkswagen Aréně Eintracht Frankfurt. Oběma celkům již o nic v závěru sezóny nejde a tak se dá čekat otevřený fotbal, přesto jak domácí, tak hosté, se budou chtít se sezónou důstojně rozloučit.

Wolfsburgu se letošní ročník vůbec nepovedl. Vidina obhajoby titulu mistra Bundesligy vzala za své již s koncem podzimní části, stejně jako postup týmu ze skupiny Ligy mistrů, a ani v Evropské lize se Vlkům o nic lépe nevedlo. Nyní je již jasné, že se Wolfsburgu příští sezónu do pohárové Evropy nepodívá a tak je v klubu možné přes léto menší zemětřesení. Trenér Armin Veh, který měl nahradit Felixe Magatha, po dobrém úvodu postupně ztrácel dech a v závěru svého působení u týmu naprosto selhal. Na začátku jarní části jej proto nahradil Lorenz-Günther Kostner, aby Vlky opět zvednul. To se mu částečně podařilo, avšak i tak to bude jeho poslední zápas co by hlavního trenéra klubu.

"V první řadě jsem velmi šťastný, že jsem dostal šanci vést klub jako Wolfsburg a svojí práci jsem si velmi užil. Chtěl jsme tým pozvednout a to se miz části podařilo, byť ne zcela. Pokud bychom neprohráli s Herthou a Werderem, byla by zde stále šance na evropské poháry. Přesto však tým pod mým vedením nikdy nesklonil hlavu a vždy dokázal na špatné výkony zareagovat," uvedl Kostner.

V minulém kole Vlci potrápili venku Borussii Dortmund a připravili ji o cenné dva body. Na tento výkon by Lorenz-Günter Kostner rád navázal. "Všichni v týmu chceme předvést další dobré představení a napsat vítěznou tečku za touto strastiplnou sezónou, která se nevyvíjela dle našich představ. Chceme skončit osmí, rozhodně ne desátí," pokračoval v řeči lodivod Wolfsburgu.

Jeho svěřenec Edin Džeko svede na dálku se Stegfanem Kießlingem souboj o krále střelců - oba mají na svém kontě po 21 zásazích. Džeko již minulý rok se svými 26 góly patřil k nejlepším střelcům ligy a společně s Grafitem výrazně dopomohl Vlkům k historicky prvnímu titulu. Nyní po roce je opět šance, že koruna pro nejlepšího střelce ligy zůstane znovu ve Wolfsburgu a Edinovo spoluhráči udělají vše pro to, aby tomu tak bylo. "Když vše půjde dobře, Edin se stane králem střelců," dodal Kostner.

I trenér hostů Michael Skibbe, který naopak prožil se svým týmem velmi úspěšnou sezónu, bude chtít ročník zakončit povedeným výkonem. "Chci vidět formu a nasazení svých hráčů, protože tento zápas hodně napoví o letní přípravě a nadcházející sezóně. Tohle je poslední zápas tohoto ročníku a pod závěrečné hodnocení a dojmy se výrazně podepíše, myslí si Michael Skibbe. Hostům bude scházet celá řada hráčů, avšak rozsáhlá marodka k Eintrachtu v posledních letech již patří. Markus Pröll, Marco Russ, Christopher Spycher, Aleksandar Vasoski, Zlatan Bajramović, Caio a Ioannis Amanatidis chybějí ze zravotních důvodů, Pirmin Schwegler bude stát pro karty. Ze stejného důvodu bude na opačné straně chybět brazilský kanonýr Grafite, marodku však domácí mají vyprázdněnou.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Riether, Madlung, Barzagli, M. Schäfer - Hasebe, Josué, Gentner - Misimović - Džeko, Martins
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Jung, Franz, Chris, Köhler - Clark, Teber - P. Ochs, Meier, Korkmaz - Halil Altintop
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Leverkusen v posledním bundesligovém kole letošní sezony cestuje na hřiště Mönchengladbachu, kterému už o nic nejde. Zato Bayeru ano. Pokud Brémy klopýtnou s Hamburkem, může si Leverkusen zajistit pozici pro třetí předkolo Champions League.

Když se tito dva soupeři střetli naposled, Leverkusen byl zcela v odlišné situace. Jakékoliv pochyby o tom, že by mu mohla uniknout i Liga mistrů, nepřipadaly v úvahu. Svěřenci Juppa Heynckese nakonec těsně hosty z Gladbachu předčili a díky výhře 3:2 si zajistili přezimování na první příčce tabulky, kterou uhájili před Schalke. Bilance Werkself proti Fohlen je navíc obdivuhodná. Je to více než šestnáct let, co hříbata svého sobotního soupeře porazili v bundeslize, od té doby si odnesli jen čtrnáct porážek a jedenáct remíz. Poslední výhra Gladbachu doma s Leverkusenem se datuje dokonce až k 25. února 1989, kdy při ní byl i současný kouč Borussie Michael Frontzeck.

Ten společně se svými svěřenci se bude chtít revanšovat svým fanouškům za nepovedené poslední vystoupení v Hannoveru, kde Gladbachu selhali snad všechny faktory a odvezl si prohru 1:6. "Samozřejmě, že se chceme omluvit našim fanouškům a nemůžeme to udělat lépe než tak, že vyhrajeme. Ale proti Leverkusenu to bude velmi těžké. Mají sice hodně zraněných, ale i tak se stále pyšní skvělým kádrem a výborným trenérem," řekl Frontzeck, pro nějž je jedinou ztrátou v tomto utkání absence Dordy.

Gladbach se navíc v posledním kole opět převtělil do role jazýčku na vahách. Minulou sezonu o poslední postupové místo do Evropské ligy usilovali Borussia Dortmund s Hamburkem, přičemž BVB mělo výrazně lepší skóre. Dortmund nakonec v Gladbachu dokázal vybojovat jen remízu a musel se spoléhat na pomoc Frankfurtu v domácím utkání s Hamburkem. Eintracht do devadesáté minuty směroval Dortmund do Evropské ligy, pak však Piotr Trochowski překonal Markuse Prölla v domácí brance a katapultoval tak severský tým do premiérového ročníku Europa League, v němž nakonec svěřenci trenéra Bruna Labbadia a později Ricarda Monize došli až do semifinále.

Frankfurt sehraje důležitou roli i letos v boji o cenné místo. Leverkusen musí, pokud chce do Ligy mistrů, vyhrát stůj co stůj a bude se spoléhat hlavně na góly Stefana Kiesslinga, jenž na dálku soupeři s Edinem Džekem, jehož budou moci fanoušci sledovat právě v Commberzbank-Areně, kam zavítá jeho Wolfsburg. Sám Stefan Kiessling ale v týdnu deklaroval, že by střeleckou korunu vyměnil za postup svého týmu do Champions League. K tomu ale farmaceutikům nepomůže brankářská jednička Adler, jenž kvůli zranění přijde i o mistrovství světa, vykartovaný zastupující kapitán Manuel Friedrich, dlouhodobě zraněný kapitán Rolfes a také Renato Augusto.

"Pro nás je důležité, abychom si zajistili první místo. K tomu potřebujeme vyhrát," řekl před utkáním trenér hostí Jupp Heynckes, jenž je nejlepším střelcem Gladbachu v historii s 195 góly a stále čeká na své 250. bundesligové vítězství v roli trenéra. "Co se stane dále, není v našich rukou. Proto bychom neměli myslet na další možnosti. To jsme v této sezoně již několikrát udělali a nakonec nám to stejně bylo k ničemu. Gladbach není klub jako každý jiný. To je můj klub. Je to návrat domů. Vyrostl jsem tam fotbalově a zažil mnoho úspěchů a skvělých momentů. Také má trenérská kariéra tam začala," zakončil Heynckes, jenž v neděli oslaví 65. narozeniny.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Daems - Bradley, Marx - Matmour, Arango - Reus, Bobadilla
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Giefer - Sarpei, Reinartz, Hyypiä, Castro - Vidal, L. Bender - Kaplan, Kroos - Kießling, Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 4.00 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Bochum - Hannover 96  (sobota 15:30)
V Bochumi se odehraje kellerduel na život a na smrt. Nebýt předčasného odpadnutí Herthy, mohl být závěr ligy okořeněn o strhující zápasy o přežití. V jednom přímém utkání se střetnou na bochumském Ruhrstadionu domácí VfL a hosté z Hannoveru.

Lépe na tom před posledním kolem letošní sezony je Hannover. Má dva body náskoku před dvojici Norimberk - Bochum, která dokázala během sezony nasbírat pouze 28 bodů. Hannoveru by remíza k zachránění si prvoligové příslušnosti stačila i remíza, ale to pouze za předpokladu, že by Norimberk doma s Kölnem nebodoval naplno. Pokud se Hannover chce vyhnout baráži a der Club doma s Kozly uspěje, nic jiného než výhra jej nezachrání. V o poznání horší situaci je Bochum. Ta má sice ještě naději na udržení se v lize v rámci 34 kol, to by však musela porazit H96 a ještě doufat, že Norimberk doma neporazí rýnské hosty. V případě remízy by si Bochum nemusela zajistit ani baráž. Tu by si svěřenci Dariusze Wosze díky remíze zajistili jen v případě, že by Norimberk s Kölnem nebodoval. Prohra by se pro vestfálský klub rovnala katastrofě.

Bochum navíc do utkání jde v katastrofálním rozpoložení. Za posledních deset utkání vyválčila pouze dva body, její poslední výhra je ke všemu značně vousatá, neboť poslední triumf oslavovala VfL 13. února proti tragickému Hoffenheimu. Dariusz Wosz na lavičce se navíc nebude moci spolehnout na služby Fabiana, Klimowicze a Dabrowskiho. Do utkání podle předpokladů nastoupí s útočnou dvojící Šesták & Dedić.

"Jestliže vyhrajeme, budeme moci tuto sezonu nakonec považovat jako úspěšnou," řekl na tiskové konferenci před zápasem sám Wosz. "Bude velmi důležité, abych hráče uklidnil. Potřebujeme hrát rychlý fotbal, ale dělat minimum chyb. Budeme mít fanoušky v zádech, to je také velmi důležité. Se sestupovými tahanicemi máme dlouholeté zkušenosti. Musíme být kompaktní a dobře organizovaní v defenzivě, jakmile získáme míč, přímočaře jej nasměrovat dopředu."

Hannover se nachází v poměrně odlišné situaci. Za deset posledních utkání nastřádal třináct bodů a naposled doma deklasoval 6:1 Mönchengladbach. Po divokých výsledcích tak má tým Mirka Slomky udržení se na dosah. To by ale musel oplatit Bochumi prohru ze sedmnáctého kola, kdy VfL ještě s tehdejším trenérem Herrlichem, jenž byl kvůli neuspokojivým výsledků v závěru sezony vyhozen, vyhrála 3:2. Jak je ale už u dolnosaského celku letos zvykem, jeho marodka je v porovnání se ztrátami ostatních týmů hotovou polní nemocnicí. Na seznamu marodů jsou Balogun, Vinicius, Andreasen, Krzynowek, Lala, Rosenthal, Zizzo, Forssell a A. Koné.

"Náš cíl je jednoduchý: nenechat soupeře skórovat a hlavně neztratit všechny body. Že na to máme jsme prokázali v posledním utkání. Tým si věří a má proč, je to opravdu silný tým," řekl na adresu svého týmu trenér Mirko Slomka, jenž se 96ky ujal po Andreasi Bergmannovi, který po špatném úvodu sezony nahradil Dietera Heckinga. Ten si ale pak našel angažmá v Norimberku, kde nahradil Michaela Oenninga a bude tak svému bývalému týmu přát vše nejhorší.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Pfertzel, Maltritz, Mavraj, Bönig - Marić, Azaouagh - Freier, Fuchs - Šesták, Dedić
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Haggui, Eggimann, Schulz - Schmiedebach, Pinto - Ya Konan, Bruggink, Balitsch - Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.40 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Freiburg - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Jak domácí Freiburg, tak hosté z Dortmundu mají své sezónní cíle již splněny, ať to byla záchrana či kvalifikace do evropských pohárů. V posledním zápase sezóny ovšem půjde nejen o čest, ale i o konečné umístění, na němž hlavně BVB stále ještě hodně záleží.

V minulém kole propukla ve Freiburgu radost, loňský vítěz druhé ligy si totiž zajistil příslušnost v nejvyšší německé soutěži i pro příští rok. Definitivu SC dala remíza 2:2 v Kölnu, o níž se zasloužil především dvougólový střelec Idrissou, rozhodujícími kroky k záchraně ovšem byly předešlé domácí zápasy a těsné výhry nad Norimberkem a Wolfsburgem.

Velká spokojenost byla znát na trenéru Robinu Duttovi, který ovšem ani nyní nemá hlavu v oblacích. "Naše plány se prakticky nemění, i pro příští sezónu musí být naším cílem záchrana. Prvních deset až jedenáct klubů chce hrát nahoře a ty mohou říci, že jsou v lize nastálo. Dostat se do této skupiny je skoro nemožné," prohlásil.

Naopak Borussia si před týdnem tolik radosti neužila, doma totiž jen remizovala s Wolfsburgem 1:1 a při výhře Brém na hřišti Schalke to znamená, že BVB přišlo o možnost dostat se na třetí příčku zajišťující Ligu mistrů. I nadále ovšem mají Vosy o co hrát, jde totiž o to, zda skončí čtvrté, páté nebo šesté, přičemž poslední možnost by znamenala, že by v létě musely do kvalifikace Evropské ligy a nikoliv rovnou do hlavní soutěže.

"Stále ještě jsme pod tlakem, nemůžeme se spolehnout na Hoffenheim (hraje s konkurentem BVB, Stuttgartem - pozn. red.). Není totiž jedno, zda skončíme pátí nebo šestí. Minimálně tu pátou příčku si chceme zajistit a vítězstvím nechat otevřenou možnost poskočení na čtvrté místo," uvedl dortmundský kouč Jürgen Klopp.

Oblíbený lodivod BVB má trochu problémy se sestavou, kromě dlouhodoběji zraněných Kehla, Zidana a Svena Bendera mají zdravotní problémy i Owomoyela, Blaszczykowski a Hajnal, leč všichni tři by nakonec spíš hrát měli. To na druhé straně Dutt, který by podle svých slov byl spokojen s výsledkem 4:4, má mimo hru jen Fluma a Bechmanna, možná však dá šanci některým hráčům, kteří si v poslední době moc nezahráli.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Mujdža, Barth, Toprak, Bastians - Banović - Caligiuri, Schuster, Abdessadki, Idrissou - Cissé
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Hummels, Schmelzer - Hajnal, Sahin - Blaszczykowski, Valdez, K. Großkreutz - Barrios
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.45 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FSV Mainz 05 - Schalke 04  (sobota 15:30)
Zřejmě dvě největší překvapení zakončí vydařenou sezónu vzájemným soubojem na Bruchwegu, ve kterém již ani jednomu z týmů o nic nepůjde. Domácí mají již delší dobu jisté místečko ve středu tabulky, to Schalke před týdnem přišlo o šanci na zisk titulu a skončí druhé.

Celek od soutoku Mohanu a Rýna nasbíral body potřebné k záchraně již před mnoha a mnoha koly, v těch posledních dvou tak již spíše bavil diváky. V domácím derby s Frankfurtem remizoval 3:3, před týdnem zase uhrál plichtu 2:2 na hřišti ambiciózního Stuttgartu, kterému tak mírně zkomplikoval cestu do pohárů. Ještě předtím si Mainz připsal dvě jednogólová vítězství, suma sumárum se tak dá říci, že suverénně nejlepší z letošních nováčků se na závěr sezóny dostal do pořádného laufu.

V uplynulých dnech tak došlo i na příjemné záležitosti jako prodloužení smlouvy s úspěšným koučem Thomasem Tuchelem. "Nabídka klubu v tento moment ukazuje absolutní uznání pro moji práci. Ovšem ani zdaleka nejsme na konci našeho vývoje," prohlásil se šestatřiceti lety nejmladší lodivod v bundeslize, který je tak v 1. FSV vázán do roku 2013. V tomto zápase má Tuchel mimo hru čtyři zraněné, kterými jsou Hoogland, Szalai, Wache a Löw.

Až do minulé soboty fanoušci Schalke žili svůj sen o prvním titulu za posledních více než padesát let, poněkud nešťastná prohra s Werderem Brémy a současně vítězství Bayernu ovšem znamená konec naději na zisk stříbrného talíře. Kolo před koncem mají Bavoři k dobru tři body a 18 branek, což s největší pravděpodobností nedokáže smazat ani kouzelník Felix Magath, jehož tým ale v případě vítězství zakončí sezónu coby nejlepší venkovní celek.

Zkušený stratég ovšem nyní již přemýšlí o příští sezóně, v níž Königsblauen čeká Liga mistrů, a proto možná pošle na hřiště dost hráčů z lavičky. "Budu analyzovat každého hráče a uvidím, kdo ze sebe stále vydává maximum. Nemůžete ale udělat změn příliš a dát týmu výmluvu pro případnou prohru," uvedl Magath, který možná vynechá ze sestavy i Kuranyiho, jehož odchod za lukrativnějším angažmá je stále pravděpodobnější. Jistotu volna ovšem mají jen Jones, Kenia a Pliatsikas, kteří jsou již delší dobu na marodce.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Zabavník, Svensson, Noveski, Fathi - Polanski, Karhan, Soto - Šimák - Schürrle, Bancé
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Höwedes, Bordon, Westermann - Kluge - Moritz, Rakitić - Baumjohann - Farfán, Kuranyi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.35 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
TSG Hoffenheim - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
V závěrečném kole Bundesligy přivítá TSG 1899 Hoffenheim ve švábském derby VfB Stuttgart. Oba celky prožily sezónu jako na houpačce a jejich výkony na podzim a jaře jsou jako den a noc. Zatímco po konci podzimní části se mohli v Hoffenheimu pyšnit devítibodovým náskokem na svého dnešního soka, dnes na VfB Stuttgart koukají z druhé poloviny tabulky s třináctibodovou ztrátou.

Stuttgartu se povedlo v jarní části něco téměř neskutečného. Z klubu namočeného v sestupových vodách dokázal nový kouč Christian Gross přes zimní pauzu vytvořit stroj na vítězství, kterému v současnosti stačí k zajištění účasti v Evropské lize zisk jediného bodu. Pro Grosse tak bude tento duel vyvrcholením jeho krátkého působení ve Stuttgartu. "Pracovali jsme velmi tvrdě a zápas jako tento je pro nás finále sezóny. Jsme nyní velmi blízko účasti v Evropské lize pro příští ročník a bylo by pozoruhodné, kdyby se nám to skutečně podařilo. Uděláme vše pro to, abychom ten rozhodující bod vybojovali," uvedl hlavní strůjce úspěchu Stuttgartu.

Tento zápas bude posledním představením Jense Lehmann v dresu Stuttgartu a zároveň definitivní tečkou za jeho bohatou 22-letou profesionální kariérou. Lehmann, známý pro svojí vznětlivou povahu a občasné "zkraty", pověsí kopačky a rukavice na hřebík ve věku 41 let. Přesto cítí, že odchází na svém vrcholu. "Mým cílem bylo vždy odejít na vrcholu jako nejlepší německý brankář a to se mi i podařilo," prohlásil se svým typickým sebevědomím Lehmann do novin.

Jeho místo mezi třemi tyčemi by ve VfB pro příští rok mohla zaujmout fanouškům Stuttgartu známá tvář a to Timo Hildebrand, který momentálně hájí barvy právě ligového konkurenta z Hoffenheimu. Tomu končí po sezóně smlouva a klub mu nenabídl její prodloužení, takže si Timo hledá nové angažmá. Nevylučuje ani přestup zpátky do Stuttgartu, kde zažil dny největší slávy, i když momentálně stále nemá jasno o svém příštím působišti. "Všichni znají můj vztah ke Stuttgartu. Je to můj domov, ale nemůžu říci nic bližšího o své budoucnosti. Stále si mne zde velmi váží a Stuttgart rovněž splňuje mé ambice - vždyť každý rok končí do 5. místa. Konečné rozhodnutí ale stále nepadlo a jestli se nakonec vrátím nebo skončím někdě jinde, to je ve hvězdách. Zítra po zápase by však mohlo být jasněji."

Hildebrand si proti svému bývalému týmu ani nezachytá, neboť je momentálně zraněný a v bráně ho nahradí Daniel Haas. Domácím by rovněž měla scházet trojice beků Andreas Ibertsberger, Matthias Jaissle, Per Nilsson a útočník Demba Ba. Hostům budou postrádat zase trojici marodů Sven Ulreich, Stefano Celozzi a Sebastian Rudy. Timo Gebhart si pro změnu odpykává trest za 10 žlutých karet.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Haas - Beck, Šimunić, Compper, Eichner - Weis, Luíz Gustavo, Salihović - Carlos Eduardo, Ibišević, Obasi
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Osorio, Tasci, Delpierre, Molinaro - Träsch, Khedira - Hilbert, Hleb - Cacau, Marica
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.80 - 3.35 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Werder Brémy - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Buď Champions League pro Werder Brémy, či Europa League pro Hamburk. Letošní Nordderby, přikořeněné faktem, že se jedná o poslední utkání sezony, má mimořádné grády. Nejen, že se opět bude hrát o čest a regionální převahu, rozhodne se také, který tým si zahraje jeden z evropských pohárů. Ty má zatím jisté pouze Werder.

Brémám k udržení třetí příčky nemusí stačit ani remíza. Pokud svěřenci Thomase Schaaf remizují a Leverkusen v Gladbachu vyhraje o pět branek, k čemuž po posledním vystoupení hříbat v Hannoveru nemusí být daleko, do Ligy mistrů poputuje porýnský celek. To ale Werder, jenž vyhrál své poslední čtyři bundesligová utkání, nechce připustit, navíc má Hamburku co oplácet za porážku v posledním severském derby, které HSV v rámci sedmnáctého kola vyhrálo 2:1.

To byl ale Werder v úplně jiné situaci, herně se mu moc nedařilo a navíc v současnosti takřka nehlásí ztráty, neboť mimo je pouze náhradní brankář Vander. "Nechceme nic nechávat náhodě a chceme zvítězit," prohlásila před zápasem razantně trenérská legenda Werderu Thomas Schaaf. "Chceme jednoznačně do Ligy mistrů a musíme proto odevzdat v posledním utkání všechno. Bylo by strašně nešťastné, kdybychom prohráli derby a ještě bychom díky tomu před sebe pustili čtvrtý Leverkusen."

Hamburk je na tom nepoměrně jinak. Letošní semifinalista Evropské ligy se možná do druhého ročníku mladé evropské soutěže ani nepodívá. V samotné soutěži triumfovat určitě nebude, stejně tak ani v DFB-Pokalu a jedinou možností zůstává kvalifikace se přes domácí ligu. K tomu ale bude potřebovat bodovat na hřišti soupeře, kde je v lize spíše průměrným týmem, a ještě doufat, že Stuttgart prohraje v Hoffenheimu. Této možnosti také nahrává navrácená hrdost týmu po propuštění trenéra Bruna Labbadii. Jeho nástupce Ricardo Moniz sice s Fulhamem vypadl ze semifinále EL, ale hned dva dny na to už dokázal se svým týmem doma rozbít o přežití bojující Norimberk čtyřmi góly.

Pro toto derby ale trenér, jenž udržoval s Labbadiou skvělé vztahy, nemůže počítat s Torunem, Jansenem, Caselenem a Guerrerem. "Máme před sebou další finále," řekl sám Moniz. "Řekl jsem hráčům, že je už teď pouze na nich, aby prokázali své kvality. Nikdy nemůžeme utéct své vlastní zodpovědnosti. Nebudeme dělat nic jiného, než opět hrát vyrovnaně. Hráči by si evropské poháry opět zasloužili," zakončil trenér, o jehož budoucnosti stále není rozhodnuto.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen - Frings, Bargfrede - Marin, Özil, Hunt - Pizarro
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Demel, Boateng, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Zé Roberto - Trochowski, Pitroipa - van Nistelrooy, Petrić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 4.00 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hertha BSC - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
K velmi zvláštnímu utkání se schyluje na berlínském Olympiastadionu. Zatímco Bayern, ať už v zápase uspěje či nikoliv, bude oslavovat titul, domácí Hertha se před beznadějně vyprodaným hledištěm minimálně na rok rozloučí s nejvyšší německou soutěží.

Berlíňané měli letošní osud nahnutý již delší dobu, ovšem až v minulém kole je dostihla jistota, že v příštím (a možná nejen) roce jejich soupeři budou Union, Paderborn či Aue. Hertha před týdnem stejně jako v mnoha dalších zápasech předvedla výkon hodný pohárového aspiranta, jenže na hřišti čtvrtého Leverkusenu jen remizovala 1:1 a při čtyřbodové ztrátě zhasl i ten nejposlednější plamínek naděje na záchranu.

"Ten zápas byl obrazem celého jara. Hráli jsme dobře, ale zase jsme neproměnili své šance," lamentoval nad největší neduhou svého mančaftu Friedhelm Funkel. "Stará dáma" bude proti Bayernu hrát hlavně o čest, pokud totiž nezvítězí, bude to již její šestnáctý domácí zápas bez výhry, což by znamenalo bundesligový "mínusrekord".

"V utkání proti Bayernu budeme mít možnost poděkovat před 75 tisíci diváků za jejich skvělou podporu v této sezóně. Už jsem kolikrát říkal, že výkony našich fanoušků byly výjimečné a my se přetrhneme, abychom jim nabídli smířlivé zakončení," prohlásil manažer Michael Preetz. Na zeleném pažitu se určitě neobjeví zranění Kringe, Nicu a samozřejmě také Hubník, který by podle nových informací měl v Berlíně zůstat.

To v týmu Mnichovanů bude nálada jiného ražení, FC Bayern definitivně promění svůj první ze tří matchballů na letošní triumf a do své sbírky si připočte již dvaadvacátý zisk "Meisterschale". Toto tvrzení zatím není oficiální, ovšem možnost, že by druhé Schalke v posledním kole smazalo manko tří bodů a osmnácti branek, patří do oblasti sci-fi.

O všem rozhodlo předposlední kolo, v němž Schalke doma podlehlo Brémám 0:2, zatímco Bayern v Allianz Areně porazil díky hattricku Müllera 3:1 Bochum a prakticky splnil svůj největší cíl. "Stále jsme říkali, že ligový titul je pro nás tím nejdůležitějším, protože je to v nejférovější soutěži. Proto je pro nás všechny skvělé, že v sobotu převezmeme Schale," uvedl sportovní ředitel Christian Nerlinger.

Pořádná koupel v pivě tak čeká na Louise van Gaala, jenž se k tomu ovšem nestaví úplně přívětivě. "Svým hráčům jsem řekl, že to zrovna nemiluju. Pokud se to ale uskuteční, bude to v pohodě," prohlásil nizozemský kouč. Ten má mimo hru pouze vykartovaného Demichelise a zraněného mladíka Ekiciho, s ohledem na finále DFB-Pokalu a Ligy mistrů je ovšem pravděpodobné, že některou z opor bude šetřit.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Piszczek, A. Friedrich, von Bergen, Kobiašvili - Lustenberger - Kačar, Cícero - Raffael - Ramos, Gekas
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Badstuber, Contento - Robben, van Bommel, Schweinsteiger, Ribéry - T. Müller, Olić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.60 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov331910469:3067
2.Schalke 0433197753:3164
3.Werder Brémy33179770:3960
4.Bayer Leverkusen331513564:3758
5.Borussia Dortmund33169853:3957
6.VfB Stuttgart33159950:4054
7.Hamburger SV331312855:4051
8.VfL Wolfsburg331381261:5747
9.Eintracht Frankfurt3312101146:5146
10.1. FSV Mainz 053312101136:4246
11.TSG Hoffenheim331181443:4141
12.1. FC Köln339111333:4138
13.Borussia Mönchengladbach331081542:5938
14.SC Freiburg33881732:5832
15.Hannover 9633861940:6730
16.1. FC Norimberk33771931:5828
17.VfL Bochum336101733:6128
18.Hertha BSC33591933:5324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (47)

Přidat komentář
smazaný uživatel

chce to tři body, aby se titul mohl lépe oslavit titul

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha vyhrae.... Bayern bude po a před oslavami....

Reagovat
smazaný uživatel

Ribérymu to bude jedno... jeho fotbal baví a vzhledem k tomu, že nemůže hrát finále LM, tak dá hodně i do dnešního zápasu... dále Thomas Müller může chtít ještě dokážzat, že má zůstat i v konečném kádru na MS

Reagovat
smazaný uživatel

hm no nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

tak nevěř... já zase nevim, proč by Hertha měla vyhrát...

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak, určite dnes zvíťazíme

Reagovat
smazaný uživatel

já bych to viděl na remku

Reagovat
Arne

Já pro tu svoji jedničku v preview má argument podobný tomu "Müller chce dokázat"... Plus to nějak cítím v kostech, že Tasmanii, co se mínusrekordu týče, prostě nepředeženeme.

Reagovat
smazaný uživatel

ale tak je šanca že FCB sa odvola na medzinarodnu športovu arbitraž a Ribery bude hrat...aj ked moc tomu neverim

Reagovat
smazaný uživatel

uvidíme v pondělí - dle mne bude záležet na trestu pro Tottiho...

Reagovat
smazaný uživatel

V pondelok sa to dozvieme?či jak to je?lebo čo som čital tak bayern len chystal odvolanie..či už sa odvolali?

Reagovat
smazaný uživatel

jednou se odvolali určitě... chystali asi i druhé odvolání, ale nevím, jestli k němu došlo, ale jestli Totti dostane trest do 3 zápasů tak počítám s větším nátlakem představenstva Bayernu

Reagovat
Arne

OT: Rekord, zápas bude vysílat 197 stanici... Moc dobře, nějací adepti na odchod by se mohli vytáhnout a my víc vyinkasovat.

OT2: http://www.bild.de/BILD/sport/fussball/bundesliga/2010/05/08/beste-sprueche/der-bundesliga-saison-2009-2010.html

Reagovat
Tomanatura

„Zwei Tage ohne van Gaal ist besser für die Spieler und besser für mich.“

Reagovat
Tomanatura

Jinak se mi líbí to upozornění na Poldiho. To je fakt takový lenochod?

Reagovat
smazaný uživatel

v Bayern som Poldiho videl hrat skvele 5 zapasov pod taktovkou Juppa Heynckesa..vtedy hral fakt skvele...o to viac mi bolo luto že ho predavame.a ešte za taku smiešnu sumu...ale ked vidim čo teraz predvadza v Koline,som rad že mame Ivicu

Reagovat
Tomanatura

Já jsem spíš upozorňoval na to:

„Wie merkt man, dass in Köln Donnerstag ist? Lukas Podolski kommt zum ersten Mal in der Woche zum Training.“ (Trainer-Urgestein Udo Lattek im DSF-Doppelpass zur Situation des 1. FC Köln)

Reagovat
Arne

Samozřejmě to přehání, ale má tam status hvězdy a na každém tréninku asi není, no...

Reagovat
Tomanatura

Ten to dopracoval teda...

Reagovat
Arne

Prostě že si od sebe odpočinou... Van Gaal se takto otevřeně prezentuje. I když vypadá jak generál, tak často v rozhovorech bejvá v tipnej a takovej uvolněnej.

Reagovat
Kepy_FCB

1. FC Norimberk - přeji záchranu!

Reagovat
smazaný uživatel

Hrame v plnej sile..dufam že Bremy ši Inter nezaplatili Herthe aby našich hračov zranili

Reagovat
smazaný uživatel

Svet neni jednim velkym zpyknutim proti Bayernu.

Reagovat
Arne

Reagovat
Pipo123

pohlad na Bochum ma až hreje u srdca

Reagovat
smazaný uživatel

Hannover 96!

Reagovat
Arne

Wahre Liebe kennt keine Liga!

Für euch ist Hertha: Absteigen und weggehen,

für uns: immer bleiben!!!

Reagovat
Arne

Hannover pěkně

Reagovat
smazaný uživatel

sakra Franck

Reagovat
Arne

Z vašeho pohledu měl střílet... A z našeho, Meyer neměl bejt posranej a měl zapískat faul.

Reagovat
smazaný uživatel

no, teď jsem to viděl z bližšího pohledu a nevím, co by se mělo pískat (koukal jsem jenom na ruce, tak jsem asi přehlídl nastavenou nohu) jinak doufám, že se Franck ještě odváží něco zkusit na bránu

Reagovat
Arne

Mě to tak přišlo, ale je fakt, že Stein na to hrál a ten faul chtěl... Jinak jste doma, co slyším, tak Ostkurve stávkuje a vyjde Oldies nahoře tam nikdo nefandí.

Reagovat
smazaný uživatel

nj, a už i vedem... Olić (jinak koukám, že máte "celebritu" na stadionu)

Reagovat
Arne

Jj, zapisuje si jak divej.

Reagovat
smazaný uživatel

...to by chtělo, aby šlo všechno přes Francka, aby mu to bylo k ničemu

Reagovat
Arne

Každopádně si může napsat, že to Robben rve levačkou i přes tříčlennou hradbu.

Reagovat
smazaný uživatel

proto na něj pošle hráče 4

Reagovat
Arne

Viděls teď toho Robbena? Ten náš se ho ani nedotkl a on pak jde na bobek, jako kdyby mu frantíka ukopl.

Reagovat
smazaný uživatel

asi trénuje, aby věděl jak má padat, když proti němu poběží Materazi

Reagovat
smazaný uživatel

...no, jde vidět, že o nic nejde - jinak by se Lahm asi snažil běžet za Raffaelem

...no a štve to asi jenom Butta

Reagovat
Xavi8

A Stanko Šesták prestupuje

Reagovat
smazaný uživatel

do Norimberku

Reagovat
Pipo123

bodol by prestup do Lauternu

Reagovat
smazaný uživatel

eurosport 2 BL to přepne na HSV - Bremen a co nevidim... Jarolím sebou pleskne o zem, ten se asi nikdy nezmění

Reagovat
smazaný uživatel

Werder

Reagovat
smazaný uživatel

jooo Werder ide do LM)

Reagovat
smazaný uživatel

Borussia

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele