Bundesliga - preview 31. kola

16.04.2010, 08:10, aktualizováno 18.04.2010, 09:36
Previews
Dortmund hostí Hoffenheim a může udělat krok k ještě nedávno nemyslitelné metě - třetímu místu. BVB je aktuálně páté, ovšem jen se ztrátou dvou bodů na třetí Brémy. Ve druhém nedělním utkání jede Hertha bojovat o záchranu do Frankfurtu. Domácí jsou ve formě, Hertha ale nutně potřebuje uspět.
Borussia Dortmund - TSG Hoffenheim  (neděle 15:30)
Dortmund klepe na dveře pohárové Evropy a díky špatné formě Leverkusenu se může posunout již na třetí příčku, která zaručuje předkolo Ligy mistrů. Borussii k tomu stačí na první pohled celkem maličkost - vyhrát nad Hoffenheimem, který zažívá ohromnou krizi, sám se ale neporazí.

"Možná jejich sebevědomí není momentálně moc velké, ale určitě budou vysoce motivovaní," nezpochybňuje náročnost utkání domácí kouč Jürgen Klopp, jenž si je však také vědom vlastní pozice, která ho jasně favorizuje. "Hrajeme na vlastním stadionu a samozřejmě budeme mít v zádech naše fanoušky. Chceme ukázat od úplně prvních sekund, že hrát proti nám v našem domově není vůbec nic snadného," dodal energický lodivod.

Jeho svěřenci stejně jako loni kroutí skvělou jarní část sezóny, z posledních šesti kol čtyřikrát vyhráli a zvlášť doma se jim s výjimkou zápasu proti Frankfurtu náramně daří. "Vosy" ovšem nebudou v dobrém vzpomínat na minulé dva výjezdy mimo své hřiště, v Berlíně je pouze sudí uchránil od prohry a před týdnem v Mainzu již 0:1 skutečně prohráli. Pro toto utkání musí Klopp řešit kraje obrany, vykartovaného Schmelzera nahradí Dedé a na druhé straně si v případě absence Owomoyely odbude debut mladík Koch. Mimo hru jsou i nadále rovněž Kehl a Tinga.

Hoffenheim si může gratulovat k celkem solidnímu podzimu, protože bez něj by z loňského nováčka byl výrazný adept na sestup. Celku z Kraichgau se na jaře stejně jako před rokem hrubě nedaří, v posledních šesti zápasech uhrál jen dva body a tzv. fanoušci, kteří se na klub loni nalepili, nyní soptí a žádají padání hlav - mecenáš Dietmar Hopp ale ujistil, že kouč Rangnick i manažer Schindelmeiser mají své pozice jisté.

Loni tolik opěvovaný Ralf Rangnick je z momentální situaci hodně zklamaný, na odchod ale nemyslí. "Zamýšlím tu zůstat jako kouč, takže nemá smysl o něčem takovém mluvit. Kluci musí na nynější situaci najít odpověď a ukázat, jakým směrem se jako tým vydáme," prohlásil Rangnick. Ten má mimo hru Hildebranda, Dembu Ba, Jaissleho, Nilssona i Vorsaha, absenci tří potenciálních stoperů tak zřejmě vyřeší tím, že na hřiště pošle nezkušeného Guldeho.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Hummels, Dedé - S. Bender, Sahin - Blaszczykowski, Zidan, K. Großkreutz - Barrios
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Haas - Beck, Gulde, Šimunić, Eichner - Weis, L. Gustavo, Vukčević - C. Eduardo, Ibišević, Obasi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.90 - 6.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Hertha BSC  (neděle 17:30)
Jednatřicáté kolo zakončí souboj, v němž jednomu jde o všechno a druhému naopak jen o čest. Frankfurt i přes velmi podařenou sezónu již na poháry pravděpodobně nedosáhne, to Hertha má nůž na krku a pokud chce znovu vykřesat naději na záchranu, musí bezpodmínečně vyhrát.

Eintracht na jaře zažívá horší a lepší období, konstantnost výkonů mu ovšem chybí. Po třech porážkách v řadě hesenský celek třikrát vyhrál a vedle Bochumi porazil i Bayern a Leverkusen, tedy týmy bojující o špičku tabulky. Před týdnem ale Orli naprosto propadli v Gladbachu a po porážce 0:2 se již boj o šestou příčku zdá velmi nepravděpodobný - i když malou nadějí by mohlo být sobotní zaváhání HSV proti Mainzu.

"Prohráli jsme zcela zaslouženě, mohli jsme dostat i více branek. Evropské poháry jsou pro nás po tomhle zápase uzavřené téma," vrátil se trenér Michael Skibbe k minulému zápasu. Vedle iluzí ztratil Frankfurt i svého kapitána Spychera, který si poranil koleno a sezóna pro něj zřejmě skončila. "Zklamání je samozřejmě obrovské, ale nehodlám věšet hlavu," uvedl švýcarský bek, který se na marodce připojil k Teberovi, Jungovi, Vasoskému a Amanatidisovi.

Hertha v poslední době střídá venkovní výhry s domácími neúspěchy, tříbodové importy z Wolfsburgu a Kölnu nedokázala na Olympiastadionu patřičně zhodnotit, když s Dortmundem hrála bez branek a Stuttgartu před týdnem dokonce 0:1 podlehla. V obou domácích zápasech proti týmům bojujícím o poháry sice byli Berlíňané lepší, jenže v útoku byli takřka bezzubí, a když už se jim něco povedlo, nesprávně je zastavili rozhodčí.

Manažer "Staré dámy" Michael Preetz poslal na DFB stížnost proti výkonům a nasazování sudích, zatímco kouč Funkel se raději soustředí na zbývající zápasy. "Na cizích hřištích jsme posledně předvedli dobré výkony, proto jsem optimistou a věřím, že si i z Frankfurtu něco přivezeme. Možná trochu změním systém, hráče základní jedenáctky ale zřejmě ne," prohlásil zkušený trenér, který se vrací na místo činu - ve Frankfurtu až do loňského května působil.

Právě z Eintrachtu by si Hertha měla vzít příklad, i když z týmu hrajícího o záchranu v sezóně 1998/99. Orli tenkrát měli čtyři kola před koncem ztrátu šesti bodů, tedy o jeden více než Hertha před začátkem tohoto kola, přesto se ale po výhrách na Werderu, Schalke, proti Dortmundu a Lauternu dokázali zachránit a o tehdejším kouči Jörgu Bergerovi se říkalo, "že by býval zachránil i Titanic". O podobný zázrak se nyní pokusí i Friedhelm Funkel, který má mimo hru Hubníka s Kringem, ale Raffael, Kačar i Gekas mohou po drobných zdravotních problémech hrát.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - Franz, Chris, Russ, Köhler - Meier, Schwegler - P. Ochs, Caio, Korkmaz - Halil Altintop
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Piszczek, A. Friedrich, von Bergen, Kobiašvili - Lustenberger - Kačar, Cícero - Raffael - Ramos, Gekas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.40 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Freiburg - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
Extrémně důležitý duel sehrají na Badenova-Stadionu Freiburg a Norimberk. Oba nováčci hrají dle očekávání o záchranu a právě vzájemný zápas může o lecčems napovědět, přičemž mnohem horší výchozí pozici má domácí mužstvo.

Celek z Breisgau je vůbec nejhorším týmem na jaře a aktuálně sídlí na předposledním místě, ze kterého má na barážovou příčku dvoubodovou ztrátu a od aktuálního soupeře ho dělí bodíky tři. I Franky však k záchraně čeká ještě dlouhá cesta, ve spodku tabulky totiž každý někomu dýchá na záda a jen poslední Hertha nemá šance úplně vyrovnané.

Média zápasu přisuzují velkou důležitost, ani jeden z trenérů si ale tlak příliš nepřipouští. "Pokud vyhrajeme, nebude to znamenat naši záchranu. Není to finále, i když zápas je to velmi důležitý a neexistuje jiná priorita než výhra," prohlásil freiburský trenér Robin Dutt, jehož tým v posledních dvou kolech remizoval s Bochumí a dostal naloženo od Brém, takže teprve třetí domácí vítězství v sezóně by se nyní náramně hodilo.

"Opakuji už asi postopadesáté, že to není žádný rozhodující zápas, i letos totiž bundesliga končí 34. kolem. Každopádně je to ale velká šance a já očekávám náš úspěch - momentálně nic nenasvědčuje tomu, že bychom uspět neměli," nasadil sebevědomější tón Dieter Hecking, jehož "Der Club" si již připsal důležitá vítězství v Berlíně a proti Mainzu, v minulém kole ale i přes znatelnou převahu podlehl Wolfsburgu.

I vzhledem k pozitivním výkonům tak Norimberk pravděpodobně vyběhne potřetí za sebou ve stejné sestavě, jediný zraněný zůstává i nadále Breno. Na opačné straně barikády jsou mimo hru hned čtyři hráči a to Du-Ri Cha, Salz, Namouchi a Bechmann, naopak pomoci by Duttovu týmu již měl uzdravený stoper Toprak.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Mujdža, Toprak, Butscher, Bastians - Schuster - Jäger, Flum, Makiadi, Idrissou - Cissé
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Diekmeier, Maroh, Wolf, Pinola - Ottl, Gündogan - Risse, Frantz, Bunjaku - Choupo-Moting
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.35 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Schalke 04 - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Schalke má za sebou dvě nepříjemné porážky spojené se ztrátou prvního místa, nyní ve své aréně tedy již nutně potřebuje vyhrát. Soupeře k tomu má poměrně vhodného, Gladbachu se v Gelsenkirchenu dlouhodobě nedaří, vzhledem ke svému postavení ale může nastoupit naprosto uvolněně.

Nervydrásající finiš soutěže naopak očekávají Königsblauen, kteří se ještě před dvěma týdny vyhřívali na čele, jenže poté prohráli doma s Bayernem a před týdnem neuspěli ani na hřišti zachraňujícího se Hannoveru, kde si slabší chvilky vybrali například Neuer s Westermannem a nejlepší bundesligová obrana inkasovala potupné čtyři góly. Schalke tak mohlo děkovat Leverkusenu, že nedovolil Mnichovu odskočit na více než dva body.

"Jsou tu už jen dva týmy, které mají reálnou šanci na titul, a to FC Bayern a my. Bude to buďto červená, nebo modrá," prohlásil Felix Magath, který tak již z boje o stříbrný talíř odepsal Bayer 04, jenž na Schalke ztrácí čtyři body. "Máme výhodu v tom, že Bayern hraje semifinále Ligy mistrů. Ta vyžaduje hodně koncentrace a hodně týmů ztrácí ve svých domácích soutěžích body právě kolem těchto zápasů," dodal 56letý stratég.

Na druhé straně gladbachská Borussia celou sezónu bojovala v úplně jiných patrech tabulky a nyní má prakticky vyhráno. Matematicky sice ještě zachráněná není, s desetibodovým náskokem a čtyřmi koly do konce sezóny by jí ale o soutěž níže musel poslat opravdu jen prvotřídní zázrak. Hříbatům hodně pomohly domácí zápasy, v nichž tři body získala jak proti HSV, tak před týdnem po skvělém výkonu a výhře 2:0 nad Frankfurtem.

Hostující trenér Michael Frontzeck dával na tiskové konferenci najevo jisté uvolnění a před nejbližším zápasem si nedělá žádné starosti. "Přijímáme naši roli. Není to pro nás nepohodlné, že je Schalke favoritem a my těmi outsidery," uvedl holohlavý kouč, který pošle na zelený pažit osvědčenou sestavu, v níž znovu nebudou zranění Dorda a Friend. To Magath má dlouhodobě mimo hru Jonese, Keniu a Pliatsikase, po karetním trestu se ovšem vrací šéf obrany Bordon.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Höwedes, Westermann, Bordon, Rafinha - Matip - Kluge, Rakitić - Farfán, Kuranyi, Hao
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Daems - Bradley, Marx - Matmour, Arango - Reus, Bobadilla
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.34 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamburger SV - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
HSV na jaře dlouho nepředvádělo příliš oslnivé výkony, v právě uplynulých týdnech se mu ale začalo dařit, vyhrálo tři z posledních čtyř soutěžních zápasů a další body bude chtít proti Mainzu. Ten již delší dobu nemá o co hrát, sestupové i pohárové příčky jsou na hony vzdáleny.

Severský tým během jarní části sezóny postupně musel zapomenout na boj o titul i Ligu mistrů a bude mít ještě plné ruce práce, aby si příští rok poháry vůbec zahrál, v Evropské lize se mu ale daří na výbornou a po dvou výhrách nad Standardem Lutych už je v semifinále. Dobré rozpoložení si "Rothosen" přenesli před týdnem i do domácí soutěže, když v Bochumi trochu šťastně zvítězili 2:1 a udrželi se před dotírajícími Stuttgartem a Wolfsburgem na šestém místě.

Boj o tuto příčku, která letos zajišťuje postup do EL, bude ovšem ještě hodně složitý a Hamburgu se hodí každý bod. "Proti Mainzu to bude těžký oříšek, ale po vítězství v Bochumi chceme pokračovat v nastoleném trendu. Co se týče kvalifikace do pohárů, máme vše ve vlastních rukou," prohlásil trenér Bruno Labbadia, kterého ale rozesmutnilo svalové zranění Mladena Petriće. Ten tak musí přijmout roli diváka stejně jako Jansen, Elia, Castelen a distancovaný Guerrero.

Falckému týmu sice při cestě do města na Labi udělala čáru přes rozpočet indispozice aerolinek, jinak ale mohou být v Mainzu naprosto v pohodě a to především ze dvou důvodů - jednak je 1. FSV již dávno mimo sestupové ohrožení, druhak před týdnem doma zvítězilo premiérovou brankou Szalaie nad Dortmundem a přerušilo třízápasovou sérii porážek.

Hlavním cílem Mainzu v HSH Nordbank Areně tak bude vylepšení bilance na cizích hřištích, kde nováček získal jen deset bodů a je v tomto ohledu nejhorší z celého bundesligového pelotonu. "Alespoň jsme silní doma. Nestarám se o to, kolik bodů jsme uhráli doma a kolik venku. Důležitou věcí je pro mě, že jich máme 41," řekl kouč Thomas Tuchel. Ten má mimo hru kvarteto hráčů, vedle distancovaného Ivanschitze to jsou zranění Wache, Rose a Löw.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Demel, Boateng, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Zé Roberto - Tesche, Pitroipa - van Nistelrooy, Berg
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Zabavník, Svensson, Noveski, Fathi - Karhan, Soto - F. Heller, Szalai, Schürrle - Bancé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.25 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Leverkusen pocestuje do Stuttgartu s nadějí, že ještě něco málo může udělat pro prakticky ztracený titul. Švábský klub ale bude těžký oříšek, neboť v poslední době nabral neskutečnou formu.

Svěřenci Juppa Heynckese to budou mít v Mercedes-Benz Areně velmi složité. Musí porazit rozjetý domácí tým a ještě spoléhat, že Schalke a Bayern, tedy dva největší soupeři v boji o mistrovský titul, zaváhají. Přitom se Stuttgartem má Leverkusen lichotivou bilanci, 24x vyhrál, 16x remizoval a 21x prohrál. Domácí tak budou chtít vylepšit nejen bilanci ze vzájemných zápasů, ale také napravit dojem z posledního vystoupení proti Werkself, kdy v Porýní inkasoval letošní osmifinalista Ligy mistrů tvrdý knock-out v podobě prohry 0:4.

VfB se od nástupu Christiana Grosse na lavičku s ničím nepáře. Stíhací jízda za evropskými poháry je takřka už na konci cesty. Další z potřebných kilometrů by švábský tým mohl udělat v sobotu proti Bayeru Leverkusen. Dopomoci by mu k tomu mohla současný forma, vždyť Stuttgart už čtyři zápasy v řadě neprohrál a z posledních deseti bundesligových zápasů získal 22 bodů, když nestačil pouze na Hamburk a Schalke. V tomto utkání se ale aktuálně sedmý tým tabulky bude muset obejít bez Ulreicha, Boky a Rudyho.

"Jde o velmi důležité body, které chceme za každou cenu. Ale Bayer je velmi silný soupeř, útočně laděný s velkým držením míčem a tělesnou konstitucí," řekl na předzápasové tiskové konferenci domácí kouč Gross, jehož tým je na jaře co se bodového zisku týče nejlepší z celé ligy. "V posledních týdnech podávali skvělé výkony, ale nepodařilo se jim bodovat. Budou chtít změnu. Leverkusen má dva neomylné útočníky podporované šikovnými křídly."

Christian Gross se bude také velmi těšit na souboj s Erenem Derdiyokem, jenž s ním bojoval ještě v Basileji a možná právě díky Grossovi se dostal do německé nejvyšší soutěže. "Jsem doteď rád za každý jeho gól, ale v sobotu bych už tak rád nebyl. My totiž musíme vyhrát všechny čtyři zápasy, co jsou před námi. A také chceme napravit porážku z BayAreny. V hlavách ji máme pořád."

Bayer si s formou vůbec netyká. V současnosti se sice stále zuby nehty drží na třetím místě, za posledních deset zápasů ale dokázal na svou stranu zvrátit jen dva zápasy, čtyřikrát remizovat a čtyřikrát prohrát. Pro toto střetnutí navíc nemůže Jupp Heycnkes stále počítat s vykartovaným Schwaabem, Renatem Augustem a Rolfesem, jehož absence je v závěru sezony na nepříliš zkušeném týmu znát.

Největší bolestí týmu od řeky Rýn jsou zápasy venku. Vždyť svěřenci zkušeného kouče Heynckese letos venku zvítězili jen v Hoffenheimu, čímž získali na úvod jara teprve čtvrtou venkovní výhru k osmi remízám a třem porážkám. Leverkusenu by tak zřejmě přišel vhod zápas doma, neboť tam jsou farmaceutici nejlepší v lize. "Vše je v našich rukou. Je jen na nás, zda si zahrajeme o třetí místo zaručující kvalifikaci o Champions League, nebo jen Europa League. Tým si teď zase věří. To ukazuje, že chceme dohrát sezonu co nejvýše," řekl trenér hostí Heycnkes.

"Ve VfB se toho za posledních několik týdnů a měsíců hodně stalo. Znovu hrají nejen atraktivní, ale úspěšný fotbal. Je to velmi nebezpečný soupeř. Ale faktem je, že můj tým po zápasech s Frankfurtem a Bayernem se vrátil na dobrou cestu. Takže musíme všechny příležitosti ve Stuttgartu chytit a nepustit," dodal na závěr trenér, jenž těžce zkoušeným fanouškům Leverkusenu slíbil během sezony titul. To by teď ale musel stáhnout šestibodové manko na vedoucí Bayern a doufat, že se ještě do závěrečných dostihů nepřimíchá Schalke. Má na to čtyři utkání.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Boulahrouz, Tasci, Delpierre, Molinaro - Träsch, Kuzmanović - Gebhart, Hilbert - Marica, Pogrebňak
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Castro, Friedrich, Hyypiä, Kadlec - Vidal, Reinartz - Barnetta, Kroos - Derdiyok, Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.45 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfL Wolfsburg - Werder Brémy  (sobota 15:30)
V lize takřka neomylný Wolfsburg na domácím hřišti přivítá Brémy a o náboj bude postaráno. Pokud by se totiž domácím Vlkům podařilo zvítězit, ještě by pořádně zamotali boj o Europa League.

Na jarní zápasy s Werderem Brémy má Wolfsburg skvělé vzpomínky. 23. května minulého roku totiž Vlci góly Misimoviće, Grafiteho (2x), Džeka a vlastencem Prödla porazili hanzovní tým 5:1 a zapsali se do historických análů jako dvanáctí vítězové bundesligové Meisterschale. Tentokrát se však nic takového konat nebude a jakékoliv ceremonie jdou stranou. Wolfsburg je kvůli ospalému podzimu na osmém místě a na pátou příčku, kde se honosí právě Werder, ztrácí pět bodů. Letošní čtvrtfinalista Europa League už má své jisté, díky účasti ve finále DFB-Pokalu si v Evropě zahraje i příští rok.

Poslední zápasy Wolfsburgu připomínají loňskou jízdu. Pokud nepočítáme zápasy s aspiranty na titul Bayernem Mnichov a Bayerem Leverkusen, výpadek s Herthou, svěřencům Lorenze-Günthera Köstnera se podařilo všechno vyhrát. Do karet hraje trenérovi domácího týmu i fakt, že má k dispozici kompletní kádr. "Vypadnutí s Fulhamem mě pořád straší v hlavě. V Norimberku jsme mohli ztratit všechno a jdeme dál. Budeme se proto být až do poslední chvíle," řekl trenér, jenž po neúspěšném podzimu nahradil na lavičce Armina Veha.

"Potřebujeme se co nejvíce koncentrovat a nemyslet na nesmysly. Loňský jarní zápas s Werderem mi také prošel hlavou, ale pak následují ještě tři zápasy a nikdo neví, co se v nich stane. Nicméně máme ještě stále šanci a proto nesmíme váhat. Skutečnost, že jsme se z tak prekérní situace dokázali dostat až sem, hovoří pro nás," zakončil Köstner.

Werder je na tom ale co posledních deseti zápasů týče ještě lépe. Prohrál jen jednou v Dortmundu, jinak dokázal vytěžit 23 bodů. Brémský celek tím pádem má nyní šanci i na třetí příčku zaručující předkolo Ligy mistrů, zezadu ovšem také musí odvracet nájezdy konkurentů. "Jsme pátí a soupeři nám dýchají na záda. Nechceme nic ponechat náhodě, protože to by bylo smrtelné. Poslední zápasy ukazují, že jsme ve formě a tu musíme prodat i ve Wolfsburgu," řekl Schaaf na tiskové konferenci.

Na rozdíl od svého protivníka Köstnera se ale Schaaf nemůže spolehnout na kompletní kádr. S největší pravděpodobností totiž nenastoupí Mielitz, Vander, Niemeyer a Wagner. "Wolfsburg se dokázal oproti začátku soutěže obdivuhodně zlepšit, v Evropské lize mu scházelo k postupu velmi málo. To musíme brát na vědomí. Zároveň také jít ale do zápasu bez ostychu. Bude to krásný, ofenzivní zápas," zakončil závěrečným proroctvím Schaaf.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarík, Madlung, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Riether, Gentner - Misimović - Grafite, Džeko
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen - Frings, Bargfrede - Marin, Özil, Hunt - Pizarro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.30 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - Hannover 96  (sobota 18:30)
V sobotní podvečer na sebe narazí dva týmy nacházející se v dobrém rozpoložení. Zatímco Bayern v uplynulých týdnech postoupil v obou pohárech a navíc se vrátil do čela bundesligy, Hannover v minulém kole vystoupil z vlastního stínu a rapidně zvýšil své akcie v boji o udržení.

Mnichovský velkoklub má za sebou "týden pravdy" a nutno říci, že si vedl velmi dobře až znamenitě. Přes Schalke a Manchester United postoupil do finále DFB-Pokalu, respektive semifinále Ligy mistrů, v lize zase napravil porážku od jihoněmeckého rivala Stuttgartu výhrou v Gelsenkirchenu a remízou v Leverkusenu, díky čemuž má momentálně na čele náskok dvou bodů právě před soupeřem, na jehož půdě dvakrát vyhrál - Schalke 04.

Königsblauen by se ale bývali vrátili do sedla, jenže to by nesměl do boje o titul zasáhnout Hannover, který favorita minulou sobotu překvapil a senzačně porazil 4:2, čímž se mimochodem dostal z předposlední na barážovou pozici a "zcela suchá pevnina" je momentálně vzdálena již jen pouhý bod. Dolnosasům nehraje do karet akorát los, po výjezdu do Allianz Areny ho čeká cesta do Leverkusenu.

Bayern ve středu čeká první zápas proti francouzskému Lyonu, přes který se budou Bavoři snažit probít do prvního finále od roku 2001, veškerá koncentrace ale nyní směřuje k ligovému soupeři. "Máme domácí zápas proti Hannoveru, ne proti Lyonu. Musíme mluvit o Hannoveru a porazit ho," prohlásil trenér Louis van Gaal. Ten bude s ohledem na klání v Lize mistrů zřejmě šetřit některé hráče, nejpravděpodobněji to vypadá na pauzu pro Badstubera či hvězdného Robbena.

"Šestadevadesátky" nehodlají do bavorské metropole jet v roli obětního beránka a po Schalke by rády překvapily i dalšího favorita. "Bylo to velmi důležité vítězství pro situaci v tabulce a naši sebedůvěru. Můj tým ukázal fanouškům, že všichni jdou na hranici svých možností a na tom nyní můžeme stavět," uvedl kouč Mirko Slomka. Ten při neúčasti Koného a Élsona zřejmě vsadí na defenzivně stavěnou zálohu a jediného hrota, dalšími zraněnými jsou Andreasen, Vinicius, Lala, Rosenthal a Forssel.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Contento - Robben, van Bommel, Schweinsteiger, Ribéry - Gómez, Olić
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Eggimann, Haggui, C. Schulz - Balitsch - Sofian Chahed, Schmiedebach, Pinto, Rausch - Ya Konan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.70 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Köln - VfL Bochum  (pátek 20:30)
Na úvod jednatřicátého kola si to rozdají dva týmy ze spodku tabulky, které si dlouho předlouho vedly hodně podobně, leč v posledních kolech se jejich cesty rozešly. Zatímco domácí Köln již má k záchraně velice blízko, Bochum se velkým výpadkem formy dostala do problémů.

Köln má nyní na barážovou příčku již sedmibodový náskok a vděčí za to především výsledkům na hřištích soupeřů. V tomto ohledu jsou Kozlové dokonce pátým nejlepším týmem a potvrdili to v minulých dvou zápasech, kdy čtyřmi góly roznesli Hannover a všechny body si odvezli i ze Sinsheimu. Paradoxem ovšem zůstává, že 1. FC s výbornými fanoušky v zádech zvítězilo doma za celou sezónu pouze dvakrát a například před dvěma týdny podlehlo poslední Hertě o tři branky.

V Porýní ovšem věří, že tým by po nabytí sebejistoty mohl poprvé na jaře zažít domácí radost právě proti Bochumi. "Nyní máme šanci vzít si pozitiva z úspěšného zápasu v Hoffenheimu a přenést si je sem do Kölnu. Musíme společně s fanoušky vytvořit peklo a Bochumi tím podlomit kolena," prohlásil Michael Henke, asistent trenéra Solda. Ten nemůže využít hned sedmi hráčů, vedle distancovaných Mohamada s Manichem a nemocného Freise to jsou zranění Schorch, Womé, Pezzoni a Chihi.

To v Porúří evidují problémy v mnohem větších rozměrech, nejstarší bundesligový klub z posledních osmi zápasů získal jen tři body a sestupové vody si připustil zatraceně blízko k tělu - šestnáctý Hannover ztrácí už pouze bod. Mohlo tomu být jinak, kdyby Bochum zvládla závěr posledního zápasu proti HSV, v němž byla lepší než favorizovaný soupeř, jenže dvě minuty před koncem si dala vlastní branku a prohrála 1:2.

Kouč Heiko Herrlich ovšem neztrácí optimismus a na tiskovce kladl důraz na dobrý výkon. "Jsem přesvědčen, že pokud budeme hrát stejně jako v neděli, nebudeme se vracet s prázdnýma rukama," věří bývalý vynikající útočník, který se již nebude moci spolehnout na zkušeného Dabrowského, pro nějž po zranění achilovky sezóna skončila. Vedle absencí Azaouagha a Klimowicze Bochum trápí ještě špatná statistika - z celkových 28 vzájemných zápasů dokázala na Rýnu zvítězit pouze v jediném.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brečko, McKenna, Geromel, Ehret - Petit, Matuschyk - Tošić, Podolski, Ishiaku - Novaković
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Pfertzel, Maltritz, Yahia, Bönig - Johansson, Marić - Dědić, Holtby - Šesták, Epallé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov30179458:2860
2.Schalke 0430177649:2858
3.Bayer Leverkusen301412459:3454
4.Borussia Dortmund30157848:3552
5.Werder Brémy30149763:3751
6.Hamburger SV301212650:3448
7.VfB Stuttgart30138944:3747
8.VfL Wolfsburg301371058:5146
9.Eintracht Frankfurt301281040:4444
10.1. FSV Mainz 05301181130:3741
11.Borussia Mönchengladbach301071339:4937
12.TSG Hoffenheim30971435:3834
13.1. FC Köln308101229:3834
14.1. FC Norimberk30771628:4928
15.VfL Bochum306101432:5428
16.Hannover 9630761734:5627
17.SC Freiburg30671727:5525
18.Hertha BSC30571830:4922

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

bochum padne a druha liga ji nemine , kolin ma na konci sezony dobrou formu ... takze jasna 1

Reagovat
irik

Köln je sestřelí .

Reagovat
Arne

Zatím to vypadá dobře, snad vám - jerzymu a irikovi - ty tipy vyjdou.

Reagovat
smazaný uživatel

Zoran až na to padání je konečně ke shlédnutí to, co se čekalo od Lukase...

...bylo by dobré, kdyby ho 1.FC udrželo...

Reagovat
smazaný uživatel

Čo máte proti Bochumi ? Stanko musí hrať BL !

Reagovat
smazaný uživatel

Stanko aj tak odide ked Bochum zostupi ale Bochumu by som to neprial.Predsa je to naša fanušikovska družba Bayern + Bochum..Nech zostupi Freiburg tych by som hned poslal:Predsa keby vypadol Hannover,či Hertha ,to by bola pre BL strata.Su to tradične Nemecke kluby.ALe tak by to mohlo vyst.Freibrug,Bochum von a Hertha sa zachrani cez baraž Bolo by super keby Hertha na dalši vikend zdolala SChalke a Bayern by im vypustil posledne kolo..Može sa tak stat.je to podla mna dost realne....a dneska Bayern a GLADBACH Snad Gladbach Magathovcom uchmatne daky ten bodik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

...hlavně doufám, že Gladbach nebude schopen něco uhrát proti nám ten zápas nás může stát titul

Reagovat
smazaný uživatel

ziadne posledne kolo sa nebude pustat pre Herthu moj mily

Reagovat
smazaný uživatel

schalke a bayern inac skrachujem

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska by som rad videl utok Olič-Klose...Myslim si že je to voči Mirkovi dost ale dost nefer.Gomez hral v zaklade,a nehral nič.kto videl zapas da mi zapravdu. Mirko hral posledne minuty v Leverkusene,a za 5 minut nemože na ihrisku ukazat nič..Butt-Lahm,Demichelis,Buyten,Badstuber-Ribery,van Bommel,Schweini,Arjen-Miro,Olič...a žolici Muller,Gomez či Altintop....

Reagovat
smazaný uživatel

3 chyby Lavá obrana Contento, pravá záloha Thomas a útok Olič Goméz

Reagovat
smazaný uživatel

si sa zblaznil?:) a kto Robben na lavičku?:D

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdepak, s Contentem souhlasím, ale Müller si ještě potřebuje odpočinout... (navíc o tom ví i van Gaal, takže dnes by neměl nastoupit)

Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Contento - Altintop, Schweinsteiger, van Bommel, Ribéry - Gomez, Olić (tak to vidím já... Robben naskočí tak kolem 70. minuty - nebo bude hrát do 70. a pak se vystřídá s Müllerem nebo Altintopem)

Reagovat
smazaný uživatel

myslim že Van Gaal da to najlepšie do zakladu..je treba sa šetrit sa na Lm,ale titul ešte nemame isty..Uvidime no jak to posklada..Možno sa bude rozhodovat po vysledku SChalke

Reagovat
smazaný uživatel

...Robben zasáhne nejlépe z lavičky navíc Müllera nemůžeme brát k tomu nejlepšímu, protože ta únava je na něm znát a nehraje to na co má

Reagovat
smazaný uživatel

na co bych se mela podivat?

Reagovat
irik

W gegen W .

Reagovat
smazaný uživatel

děravá obrana Wolfsburgu a Pizzaro Werderu by mohli zajistit skvělý zápas

Reagovat
smazaný uživatel

...ale zatim se s tou obranou asi pletu

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke 1-1 zatim..super Gladbach

Reagovat
smazaný uživatel

sakraaa

Reagovat
smazaný uživatel

Džeko zas vsietil aj tak by som si najviac želal ako posilu Friedricha z Herthy..aj stopera može hrat,aj pravu obranu.Univerzal do obrany ...ma aj reprez.skusenosti..toho by som si moc želal

Reagovat
smazaný uživatel

Džeka prý ani nechceme... akorát on by si to přál - dokud máme Kloseho tak je zbytečné ho kupovat (a hlavně dokud bude stát 40 milionů €) kdyby stál tak polovinu + Klose k tomu, tak by to bylo jiné

Reagovat
irik

Tak nechávat si Kloseho je zbytečné, momentálně nám k ničemu není (neříká se mi to těžko, je to jeden z mých nejoblíbenějších hráčů vůbec) a je za zenitem,lepšit se to nebude. Pro vedení je (naštěstí) jasnou prioritou pro posílení defenziva a vyšetří se nato prostředky z ChL, tak se uvidí, kolik zbyde ...

Reagovat
smazaný uživatel

jj - Džeko by měl být maximálně třešničkou na dortu, který by byl "upečen" z jednoho pořádného stopera a levého obránce + alternativa na pravou stranu

Reagovat
smazaný uživatel

Arneho Friedricha

Reagovat
smazaný uživatel

dvě řešení v jednom hráči

Reagovat
smazaný uživatel

ja by som ho hned bral:)ak Hertha zsotupi určite prestupi..Dufam že k nam

Reagovat
smazaný uživatel

BARNETTA červena karta Cacau 1-1...Leverkusen je z boja o titul OUT

Reagovat
smazaný uživatel

to už je déle, no, ale zase přenechává místo pro LM volné pro BVB - snad Bayer ukope aspoň Evropskou ligu, je škoda, když klub s takovýma ambicema a perspektivou nehraje v Evropě

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke 2-1.....do polčasu Gladbach gol dostane...joj

Reagovat
smazaný uživatel

Tak teda nevim. Leverkusen asi ten titul nechce, kdyz se jeho skoro nejdulezitejsi hrac necha vyloucit za takovou pitomost. Kadlecovi dela na jeho strane strasne problemy Gebhart, navic to korunoval v zaveru tim micem az do horni rady tribuny.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke to už dneska z najvetšou pravdepodobnostou vyhra,takže to ešte bude riadne zamotane tajne som dufal že Gladbach im daky bodik uchmatne..ale nič to ..stejne mame všetko vo vlastnych rukach..FC BAYERN!!

Reagovat
smazaný uživatel

jen si musíme dát pozor na Gladbach, který hraje doma... naštěstí už tam neni Hans Meyer, ale přesto to bude dost nepříjemné...

Reagovat
smazaný uživatel

jj..a to ešte budeme v nohach stredajši zapas z Lyonom...

Reagovat
irik

Hm, tak nastupujeme v plnné síle .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

zatim se ale hráči moc nepředřou

Reagovat
irik

Pravda, a gólů jsme dali dost, to už bychom neměli pustit ani s vystřídáním.

Reagovat
smazaný uživatel

Síce nastupujeme s R+R ale na LB je Contento a vyšiel mi aj Muller

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele