Bundesliga - preview 24. kola

01.03.2013, 08:39, aktualizováno 03.03.2013, 08:33
Previews
Bayern suverénním způsobem kráčí za ziskem titulu a další výhru bude chtít přidat na půdě trápícího se Hoffenheimu. Šanci na poháry má stále Mainz, jemuž by se nyní hodil nějaký ten bod z Düsseldorfu...
TSG Hoffenheim - Bayern Mnichov  (neděle 15:30)
V neděli bude v Rhein-Neckar-Aréně k vidění souboj Davida s Goliášem. Na jedné straně tápající klub bojující o uhájení své prvoligové příslušnosti, na straně druhé tým nahánějící strach celé fotbalové Evropě. Situaci obou klubů dobře vystihují dvě sedmnáctky: FCB má sedmnáctibodový náskok před druhým BVB, naopak o každý bodík bude urputně bojovat TSG pohybující se momentálně na 17. příčce tabulky.

Ačkoliv se Hoffenheim zařadil na chvost současného osmnáctičlenného pelotonu nejvyšší něm. soutěže, je ze všech outsiderů pro mnichovský Bayern tím nejméně oblíbeným soupeřem. Čtyřikrát uvítali fotbalisté TSG bavorský velkoklub na svém stadionu a pokaždé favoritovi zle zatápěli. Hned třikrát se museli hosté smířit s remízovým výsledkem, jednou prohráli Hoffenheimští těsně 1:2. Momentální síla něm. rekordmana je však zase o něco větší než dříve. V novém roce má FCB na kontě 6 výher ze šesti zápasů a jen jednomu soupeři se podařilo překonat gólmana Neuera.

TSG v minulém kole utrpěl velmi bolestivou porážku od přímého konkurenta v boji o udržení. Nad síly týmu trenéra Kurze byl i FC Augsburg, jenž nyní hájí důležitou "barážovou pozici". Také, že museli dát po tomto utkání hoffenheimští borci hlavy dohromady, a trenér Kurz byl nucen vést dlouhý a uším nelahodící monolog. O to méně řečí bude třeba před příjezdem top-atrakce prvoligové soutěže - mnichovským FCB. "Před utkáním s klubem číslo jedna není nutné hráče jakkoliv motivovat," potvrdil očekávané Kurz.

"Možná našemu mužstvu trochu prospělo, že aktuálně nemáme vůbec dobré výsledky. Hráči jsou v posledních dnech vůči sobě dosti kritičtí," uvedl dále Kurz, jenž proti gigantovi nebude moci do hry nasadit vykartované Andrease Becka a Eugena Polanskiho, stejně jako zraněného Matthieu Delpierra. "Nepůjde mi tentokrát tolik o výsledek. Možná nebudeme schopni držet s Bayernem krok, ale co můžeme ukázat, je odhodlání a vášeň, což je koneckonců u takového zápasu samozřejmost," dodal šéftrenér TSG.

Už tak sebevědomím oplývající Bayern se během uplynulého týdne ještě více psychicky posilnil poté, co získal skalp velkého rivala z Dortmundu. Na FCB se ze všech možných stran hrnou slova chvály, avšak zkušení mnichovští borci dobře vědí, že ani ligový titul nemají v kapse. Rozhodně by se tak neměl podcenit výjezd na půdu na první pohled neškodného Hoffenheimu. S relativně novým aktérem bundesligové scény ze Sinsheimu doposud Bayern v deseti vzájemných zápasech neprohrál, avšak hra TSG Bavorům zas tak tolik nesedí.

Každopádně na sebe v neděli narazí nejsilnější ofenzíva ligy (63 branek) a nejslabší obranná řada (48 inkasovaných gólu TSG). Krom toho na sebe narazí dobří známí: Brankář Tom Starke, obránce David Alaba a středopolař Luiz Gustavo dříve nosili právě trikot Hoffenheimu. Z jejich současných spoluhráčů nebude moci do hry zasáhnout nejen stále odpočívající Holger Badstuber, ale i jihoamerické duo Rafinha-Pizarro, které skolila chřipková infekce.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Gomes - Ochs, Abraham, Vestergaard, Johnson - Williams, Weis, Schröck, Volland, Usami - de Camargo
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Javi Martinez, Schweinsteiger, Robben, Shaqiri, Ribéry - Gómez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 5.50 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fortuna Düsseldorf - 1. FSV Mainz 05  (neděle 17:30)
Fotbalisté Düuseldorfu letos zažívají vcelku úspěšnou sezónu a nacházejí se kolem středu tabulky, nyní zatím nemusí bojovat o záchranu. Avšak jejich náskok zatím rozhodně není dostačující a každý bod se určitě hodí. Nyní vyzvou na souboj jedno z překvapení německé ligy, Mainz je totiž v kontaktu s pohárovou Evropou, i když se mu v poslední době tolik nedaří a propadl se až na devátou pozici. Před Düsseldorfem má náskok šesti bodů.

V jarní části Fortuna zatím získala v šesti zápasech šest bodů za dvě výhry proti zachraňujícímu se Stuttgartu a Fürthu, v minulém kole po boji padala na půdě Schalke poměrem 1:2. Mainz v jarní části dokázal porazit pouze Fürth, ovšem na druhou stranu prohráli jen s Bayerem Mnichov a na kontě má čtyři remízy, naposledy 1:1 s Wolfsburgem. Mainz navíc v úterý skončil i v národním poháru, když vypadl po penaltách s Freiburgem.

V podzimním vzájemném zápase zvítězil Mainz těsně v poměru 1:0, nyní se čeká přeci jen o něco vyrovnanější partie, Fortuna je totiž silná především na vlastním stánku. Domácí celek se musí obejít bez Papadopulose, mimo hru je i Bruno Soraes, Erat a zraněný Reisnger s Voroninem. Hosté budou mít v sestavě českého krajánka Zdeňka Pospěcha, chybět jim bude Bungert, Junior Diaz, Kirchhoff, Rukavytsya a Soto.

Domácí trenér Norbert Meier doufá, že jeho svěřenci se opět přiblíží středu tabulky. "Boj o záchranu není sice aktuální, nicméně sezóna ještě bude hodně dlouhá. Já doufám, že se popereme o umístění v horní polovině tabulky, v tom případě však musíme tato utkání v domácím prostředí zvládnout. Mainz je letos hodně silný a hraje velmi disciplinovaně, určitě nebude lehké překonat jeho obranu," řekl s mírnými obavami.

Hostující trenér Thomas Tuchel by rád překonal současnou situaci a chce se svým celkem konečně vítězit. "V takovéto konkurenci se o evropské poháry nedá bojovat bez vítězství. Remízové výsledky sice nejsou špatné a určitě je nezahazujeme, nyní ale chceme plný bodový zisk. Fortuna bude hrát tradičně defenzivněji, avšak její útočné výpady jsou hodně nebezpečné. Klíčem k úspěchu je už v zárodku je zastavovat," řekl hostující trenér.
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Giefer - Balogun, Latka, Malezas, J. van den Bergh - Bodzek, Tesche, Kruse, O. Fink, Bellinghausen - Schahin
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Pospěch, Svensson, Noveski, Zabavnik - Baumgartlinger, N. Müller, Zimling - Ivanschitz - S. Parker, Szalai
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamburger SV - Greuther Fürth  (sobota 15:30)
Další z velmi důležitých utkání čeká na Greuther, který se pokusí vylepšit svoji obtížnou pozici na hřišti hamburské Imtech Areny. Nováčka však nečeká snadné zadání, neboť Rothosen mají co napravovat...

...přístavní mužstvo během letošního ročníku opět potvrzuje neustálé zlepšení a vše vyvrcholilo po krátké zimní přestávce, kdy svěřenci Thorstena Finka dokonce rázně vykročili na cestu s cílem v pohárové Evropě. Přesvědčivá výhra na Westfalenstadionu (1:4) a domácí úspěch s druhou Borussií toto tvrzení jen utvrzovaly, ovšem rázem se nejdéle sloužící bundesligový celek vrátil zpátky na zem.

Postaral se o to další severský tým z Hannoveru, který si z ničeho nic zavzpomínal na staré časy a hostující ekipě nadělil potupného bůra (5:1). Nestálá situace na pohárových příčkách tak nyní velí Hamburku jasně - brát proti SpVgg tři body. "Potřebujeme tento zápas vyhrát," stanovil před své ovečky jasné zadání Fink, jehož celek zůstává na domácím hřišti jako jediný bez remízového výsledku.

Situace Franků vypadá při pohledu na tabulku opravdu hrozivě: Greuther za třiadvacet kol zaznamenal pouhopouhých třináct bodů a tato bilance logicky nemůže stačit na lepší než poslední flek. Co je však na takřka beznadějném postavení skromného nováčka nejvíce do očí bijící - Fürth dokázal soupeře zatížit jen třinácti brankami - další "magickou" číslici už navíc zdolal v porážkách (má jich 14).

Tohle všechno už Michael Büskens nemohl unést a před duelem s Bayerem ho proto vedení Greutheru odvolalo, přičemž na jeho místo dočasně "vytáhlo" dosavadního trenéra rezervy Ludwiga Preise, kterému pomáhá rovněž sportovní ředitel Rouven Schröder. Ambiciózní dvojice potom rozhodně nehází flintu do žita. "Měli jsme konečně dostatek času na práci. Na zápas se těšíme," řekl Preis.

Maximilian Beister se může premiérově od začátku prosince těšit na start v základní sestavě, kde "nahradí" defenzivněji laděného Pera Skjelbreda. Hrát stále nebude Mancienne (kotník), Iličević (břišní svaly) a Lam (koleno).

Opora záložní formace Fürthu Edgar Prib si při tréninku poranil stehenní sval a znovu si tak nuceně pobude na marodce. Dlouhodobě pak nejsou připraveni nastoupit Stieber a Fall.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Diekmeier, Rajković, Westermann, Jansen - Badelj - Son, Aogo - van der Vaart - Rudņevs, Beister
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Hesl - M. Zimmermann, Sobiech, Mavraj, Baba - Geis - Klaus, Fürstner, Varga, Pledl - Đurđić
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Norimberk - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Freiburg letos prožívá dobrou sezonu a tajně si myslí na pohárové umístění; aktuálně pátý tým bundesligové tabulky má před sebou dvě příležitosti, jak tohoto cíle dosáhnout.

Tento týden je pro bádensko-württemberský celek zatím úspěšný - v domácím poháru totiž vyřadil Mainz a postoupil už do semifinále. Za určitých okolností může k zajištění Evropské ligy stačit už jen jediná výhra; záleží na případném finálovém oponentovi. V lize se navíc pohárová jistota vztahuje na prvních šest týmů, a šance skromného klubu jsou tak více než slušné.

I přes výborně rozehranou sezonu se však ve Freiburgu o Evropě nemluví. "Zatím je to sezona snů," pochvaluje si záložník Daniel Caligiuri, ale dodává: "Nesmíme však dopustit, abychom se Evropskou ligou příliš zabývali." Pokud se odvážný cíl podaří splnit, půjde o nejúspěšnější rok v klubové historii.

"Semifinále? Nevím ani, jak se to hláskuje," žertoval po pohárovém úspěchu ředitel Fritz Keller. Kouč Christian Streich se zase snaží mermomocí udržet hráče na zemi a nedopustit, aby se příliš zaobírali možností úspěchu: "Nepřepisujeme historii, hrajeme fotbal. Fotbalový zápas nikdy není historickou událostí."

O výsledcích Freiburgu samozřejmě dobře ví i v Norimberku, kam úspěšný klub dnes přijíždí; domácí jsou sice až čtrnáctí, ale na barážovou šestnáctou příčku mají komfortní devítibodový náskok. "Musíme najít řešení na všechno, s čím na nás vyrukují," plánuje trenér Michael Wiesinger.

"Myslím, že můžeme říct, že Freiburg je favorit. Ať už hrají doma nebo venku, vždy se snaží co nejvíce útočit," dodává kouč, jemuž sice bude chybět distancovaný Timothy Chandler, ale do hry se naopak vracejí Timm Klose a Róbert Mak.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Balitsch, Nilsson, Klose, Pinola - Feulner, Simons - Mak, Kiyotake, Esswein - Pekhart
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Schmid, Ginter, Diagne, Sorg - Schuster, Makiadi - M. Kruse, D. Caligiuri - Rosenthal, Flum
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Werder Brémy - FC Augsburg  (sobota 15:30)
Brémy letos místo pohárového boje kotví ve středu tabulky, zatímco Augsburg se snaží ubránit šestnáctou, barážovou pozici, a vyhnout se tak přímému sestupu. Jsou to tedy hosté, kdo dnes hraje papírově důležitější zápas.. nebo ne?

Thomas Schaaf, dlouholetý lodivod Werderu, si před zápasem stěžoval na stagnaci svého týmu, a bývalý hráč Uli Borowka si myslí, že třetí sezona bez pohárů v řadě bude po 14 letech zároveň i Schaafovou poslední. Podle Borowky není vidět žádný progres, a sám kouč s ním souhlasí.

Werder má dnes jednu z posledních šancí odstartovat stíhací jízdu za místem v první šestce, na niž momentálně ztrácí 6 bodů. Případná porážka by zároveň zúžila rozdíl mezi oběma celky na 7 bodů - a to už by mohlo vyvolat lehké záchranářské starosti..

"Během zimního tréninkového kempu jsme vedli nekonečné debaty o tom, co se stalo v první polovině sezony," přiznává Schaaf. "Přesto se nezměnilo nic. Naneštěstí jsme pouze stále dokola mluvili o věcech, které nejsou vidět na hřišti. Jsme zklamaní z toho, že ne vždy naplňujeme byť jen 60, 70 nebo 80 procent našeho potenciálu," dodává.

Minulý víkend si brémský klub odnesl drtivou porážku 1:6 ze zápasu s Bayernem Mnichov, a přestože Bavoři vypadají letos téměř neporazitelně, podrobil nespokojený Schaaf celý zápas důkladné taktické analýze, která by prý mohla přinést kýžené výsledky. "Jednou věcí je mluvit, jinou konat," shrnuje kouč. "Jestliže se nám nedaří oboje, můžeme z toho vinit jen sami sebe."

Augsburgu se v novém roce naopak daří, a jeho kouč Markus Weinzierl doufá, že to bude pokračovat i nadále. Minulý víkend porazil zvedající se celek přímého konkurenta z Hoffenheimu 2:1 a uprchl tak z přímých sestupových pozic, nicméně Weinzierl zdůrazňuje, že je tu stále mnoho práce: "Ještě jsme ničeho nedosáhli. Vykročili jsme správným směrem, ale to je prozatím vše."
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Ignjovski, Lukimya, Sokratis, Schmitz - Junuzovic - Arnautovic, Hunt, de Bruyne, Ekici - Petersen
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Amsif - Parkhurst, Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek - Baier - Koo, Vogt, Ji, Werner - Mölders
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Schalke 04  (sobota 15:30)
Z dosavadních patnácti zápasů na hřišti Vfl Wolfsburg dokázalo FC Schalke vyhrát jen jeden. "Tato hra čísel mne a můj manšaft vůbec nezajímá," reagoval odhodlaně na řeč statistiky trenér S04 Jens Keller. Mnohem důležitější než zaprášená historie je aktuální rozpoložení klubu. A Königsblauen jsou zřejmě na dobré cestě z krize. Zdařilé vystoupení v Istanbulu v rámci LM borce z Vestfálska nakoplo. U Dolnosasů tak budou chtít navázat na vítězství nad düsseldorfskou Fortunou z předešlého týdne.

Königsblauen zůstávají neporaženi tři soutěžní utkání v řadě a tuto sérii budou chtít Kellerovi svěřenci prodloužit i po utkání ve Wolfsburgu. "Musíme v prvé řadě navázat na všechno pozitivní z nedávných zápasů. Na utkání proti Wolfsburgu se tak plně koncentrujeme," nenechal nikoho na pochybách coach, podle něhož postavení příštího soupeře v tabulce nevypovídá o jeho skutečné kvalitě. S kým však do města automobilů trenér S04 vyrazí, zatím neví ani on sám.

Roman Neustädter a Marco Höger se v posledních dnech potýkali s chřipkou a zejména u druhého jmenovaného je start velmi nejistý. Od úterka se kvůli bolavým zádům nezapojil do tréninkového procesu obránce Christian Fuchs a trenér s ním pravděpodobně počítat nebude. K tomu přičtěme absentujícího Uchidu a Afellaye. Pozitivem je tak alespoň úspěšná rekonvalescence Christopha Moritze, jenž se pomalu vrací po zranění kotníku. Pokroky dělá po své operaci kolene řecký bek Papadopoulos.

V úterý si Vlci pochutnali na třetiligovém Offenbachu, čímž si zajistili účast v semifinále ligového poháru, a tak by rádi týden uzavřeli vydařeným utkáním proti Schalke 04. Avšak Königsblauen představují úplně jiný kalibr, než úterní sok. "Schalke hraje Champions league, od čehož jsme my pořád ještě dost vzdáleni. Přijede tedy manšaft, který se rozhodně nedá podcenit," podtrhl rozložení sil Marcel Schäfer. Nikdo v táboře VfL nezůstává na pochybách, že sobotní soupeř bude mírným favoritem, a to i navzdory skutečnosti, že právě neprožívá skvělé období.

Rovněž Jan Polák pěl na sobotního soka slova chvály: "Schalke má velkou tradici, každou sezónu se účastní evropských pohárových soutěží. Nyní jsou opět na vzestupu, v čemž bychom je rádi zastavili. Důležité jistě bude, abych přecházeli po získání balonu do rychlých protiútoků. V posledních zápasech jsme velmi dobře bránili, avšak směrem dopředu to v našem podání pořád dost skřípe," glosoval situaci český reprezentant. Z jeho spoluhráčů do hry jistě nezasáhne Alexander Madlung, jež si bude muset odpykat červenou kartu.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Fagner, Naldo, Kjaer, M. Schäfer - Josué, Polák - Vieirinha, Diego, Perišič - Dost
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Höger, Höwedes, Matip, Kolasinac - J. Jones, Neustädter - Farfán, Draxler, Michel Bastos - Huntelaar
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Dortmund - Hannover 96  (sobota 15:30)
Dortmundská Borussia má v těchto dnech více než těžký program. Mnichov, Doněck a Schalke - jména těchto soupeřů stojí v kalendáři německého mistra, přičemž prvního ze jmenovaných soupeřů má BVB za sebou. Minulostí je však i účinkování Borussie v letošním ročníku ligového poháru, ze kterého byli Schwarzgelben vyřazeni arci-rivalem z Mnichova. Domácí utkání s Hannoverem 96 však vůbec nemusí být snadným balzámem na zachmuřené duše fanoušku dortmundského týmu.

Zklamání bylo po středeční pohárové prohře na straně BVB veliké. Avšak mohlo být i mnohem větší, jak správně upozornil trenér Klopp, když zmínil, že na tutové šance zápas skončil 0:4. Je však nejvyšší čas zvednout hlavu. Úkol pro následující dny zní jasně: Vítězstvím nad Hannoverem pojistit druhou příčku v tabulce a se sebevědomím tak vstoupit do úterního klání LM proti ukrajinskému Doněcku. Hannoverští by přitom mohli posloužit jako dobrý vzor v tom, jak rychle hodit nepovedený zápas za hlavu.

Hannover 96 se po svém vyřazení z Evropské ligy nenechal vyvést z míry a dva dny nato vypráskal ze svého stadionu nebohý Hamburger SV. Dva roky se dolnosaský klub pohybuje po prknech evropské fotbalové scény. Aby u toho Šestadevadesátky mohly znovu být i v příští sezóně se však bude muset ještě leccos udělat, jelikož Hannover se momentálně při obsazování pohárových příček pohybuje těsně pod čarou.

Zatímco pro Dolnosasy bude klání s německým mistrem tak trochu svátkem, hrozí na straně favorita, že se bude ve svých myšlenkách až příliš zaobírat důležitým bojem s "Ukrajinci" a do utkání s Hannoverem nevstoupí v plné koncentrovanosti. Pravda, mužstvu formátu BVB by se to stát nemělo, a přinejmenším trenér Klopp hovořil jen o nejbližším soupeři. Vyzdvihnout musel nespornou kvalitu soupeře v ofenzívě. Připomenut byl však i vysoký počet branek, které Šestadevadesátky inkasovaly. K tomu dortmundský šéftrenér jen v nadsázce poznamenal, že "o slabinách by se nemělo mluvit, ale využít jich."

Otázka obsazení pozice útočného hrotu se po verdiktu soudu německého fotbalového svazu vyřešila. Třízápasový trest pro Roberta Lewandowskiho byl rozsudkem zredukován na dva soutěžní zápasy, čímž se pro Kloppa stal polský forvard volbou číslo jedna již pro sobotní bitvu s 96kami. Problematičtější bude rozhodování o složení obranných řad. Zda-li se Mats Hummels stihne vykurýrovat z chřipky, zůstává zatím nejisté.

Na druhé straně barikády si pochvalovali, jakým způsobem byl v předešlém kole sestřelen přímý konkurent v tabulce HSV. "Byla to naše šance, jak se s vyřazením z pohárové Evropy vypořádat tím nejlepším možným způsobem, a my jsme tuto šanci chytli za pačesy," těšil se z nedávné vysoké výhry Christian Schulz. Avšak dobrou náladu jistě kazí pech na množící se zranění hannoverských fotbalistů.

V obraně chybí její dva stabilní pilíře Mario Eggimann (pochroumaný kotník) a Steven Cherundolo (problémy s kolenem), mimo hru je navíc Felipe (kde je na vině kyčel). Kvůli křížovému vazu opět vypadl absencemi dlouhodobě zkoušený Leon Andreasen a v zápase proti HSV musel být střídán i jeden z klíčových hráčů Szabolcs Huszti, když si při zahrání pokutového kopu přivodil zranění stehenního svalu.

To zranění se dokonce ukázalo tak vážným, že Maďara čeká operace a následná několikatýdenní rehabilitace. A aby toho nebylo málo, hrozí dolnosaskému klubu i absence nejlepšího střelce Dioufa, který vypadl z tréninku pro bolavý kotník. Na tomto postu však má trenér Slomka kam sáhnout - šanci tak dostane Abdellaoue, Schlaudraff či Ya Konan, jenž v posledních dnech zvažuje své možné budoucí angažmá v anglické lize.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Santana, Schmelzer - Gündogan, Kehl - Blaszczykowski, M. Götze, Reus - Lewandowski
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Chahed, Djourou, C. Schulz, Pocognoli - da Silva Pinto, Hoffmann - Ya Konan, Rausch - Schlaudraff, Abdellaoue
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart  (sobota 18:30)
Jedním ze šlágrů čtyřiadvacátého kola bude dozajista utkání v Leverkusenu, kam si to namíří další dlouhodobý aspirant o pohárové příčky ze Stuttgartu. Farmaceutici se mohou spoléhat na statistiku, proti nikomu jinému se jim tak nedaří...

Tradiční porýnské mužstvo zažívá opět výrazně pozitivnější období, které příznivcům Werkself zároveň přineslo tolik chybějící útočný fotbal, ovšem po zimním oddechu to zatím domácí ekipě nefunguje ideálně: Bayer na ligové scéně zapsal hned tři nerozhodné výsledky a navrch ještě padl s Dortmundem. Ne úplně povedené období navíc doplnilo vyřazení z Evropské ligy od portugalské Benfiky.

Pokud se však může Leverkusen na něco spolehnout, bude to stoprocentně domácí prostředí, kde se ambiciózní družině opravdu daří a s jedinou porážkou (2:3 od BVB) a dvěma remízami ji v tomto ohledu řadí šestadvacet bodů na třetí místo. Proti nikomu jinému pak Bayer nemá takovou úspěšnou bilanci jako proti VfB (rekordních 27 výher!). "Stuttgart má velmi rychlé protiútoky, proto musíme být opatrní," nabádá spoluhráče Gonzalo Castro. "Zaměřujeme se pouze na nadcházející utkání, které vyžaduje stoprocentní koncentraci," uvedl týmový vedoucí a bývalý stoper Sami Hyypiä.

Když dostaneme za úkol napsat německý tým, který stále ještě figuruje ve všech soutěžích (domácí liga, pohár a jedna z evropských pohárových soutěží), jistě každého napadne absolutní suverén letošní sezóny z Mnichova, avšak hned poté bychom mohli dodat jméno nedalekého Stuttgartu. To se VfB povedlo i navzdory velmi úzkému kádru, jenž po postupu přes Genk do osmifinále EL za sebou nechal i druholigovou Bochum a může se těšit na semifinále DFB-Pokalu.

Možná i na úkor pohárových úspěchů se pak hostujícímu týmu moc nedaří na domácí scéně, kde si sice výhrou v Sinsheimu (0:1) a remízou proti FCN (1:1) trochu vylepšil reputaci, ovšem i přesto ztrácí na šesté místo plných pět bodů! "Leverkusen je jeden z nejsilnějších protivníků," nepochybuje Bruno Labbadia, jenž sezónu 2008/09 strávil na domácí lavičce. "Samozřejmě chceme tři body," doplnil.

Karim Bellarabi stále dohání tréninkový výpadek vinou zranění třísel a připraven nebude ani Junior Fernandes, který se vrátil do Chile, aby byl přítomen narození potomka.

Na druhé straně je marodka hojnější: Georg Niedermeier si stěžuje na stehenní sval, zatímco chybět bude i nadále čtveřice Hoogland, Audel, Torun a dlouhodobě vyřazený Cacau.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Carvajal, Wollscheid, Toprak, Boenisch - L. Bender, Reinartz, Rolfes - Castro, Kießling, Schürrle
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - G. Sakai, Tasci, Rüdiger, Boka - Kvist - Harnik, Gentner, Okazaki, Traoré - Ibišević
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach  (pátek 20:30)
Jedna konfrontace s výrazným historickým podtextem se odehraje ve Frankfurtu, kde místní celek vyzve tradiční protivník ze Severního Porýní-Vestfálska. Borussia má proti Orlům i z dlouhodobého pohledu co vylepšovat...

Staronový účastník německé nejvyšší soutěže se po krátkém intermezzu ve druhém podlaží vrátil až nečekaně suverénně a prozatím ho můžeme směle označovat jako nejpříjemnější překvapení letošního bundesligového ročníku. Eintracht těží především z bilance před vlastními fanoušky, kde do této chvíle poznal jednu jedinou porážku (Commerzbank Arenu ve 14. kole nečekaně vyloupil Mainz).

Ekipa vedená Arminem Vehem se již nějaký ten pátek drží na čtvrté příčce, znamenající kvalifikaci o milionářskou Champions League, a právě utkání proti Gladbachu by mohlo mít pro Orly v tomto ohledu zásadní význam. "Tříbodovým ziskem bychom si vytvořili opravdu velmi dobrou výchozí pozici do zbývajících utkání. Bylo by to opravdu pěkné, kdybychom vyhráli," pronesl Veh, jenž dříve za Mönchengladbach odehrál pět sezón. "Borussia je zvláštní klub. Při každé návštěvě to cítím znovu a znovu," vysekl zkušený kouč pochvalu svému bývalému chlebodárci.

Mnoha změnami si v letošním ročníku prochází Gladbach, který má po úspěchu z minulé sezóny rozhodně na co navazovat, ovšem to se po odchodu tří velkých opor (Dante, Neustädter a Reus) jeví jako takřka nesplnitelná mise. Lamentovat mohou na opačné straně barikády zejména na výsledku posledních zápasů, kdy die Fohlen nevyhrála čtyři ligová utkání v řadě (dvě remízy), navíc vypadla z EL.

Ostatně cesta obou týmů se v lecčems podobá, avšak jen za předpokladu, že bychom do úvahy započetli roční odstup... Rovněž frankfurtské mužstvo se vytrvale drží na špici a mohlo by si tak, při udržení současné výkonnosti, zajistit místenky do pohárové Evropy. "Frankfurt má velmi dobrý tým," uvedl Lucien Favre, jenž by jistojistě rád navázal na poslední vzájemný výsledek (2:0). "Hráli jsme velmi efektivně a nedovolili soupeři mnoho šancí," vzpomíná.

Zpátky do základní sestavy by se měli vrátit Takashi Inui (disciplinární trest) a Srdjan Lakić (záda), jimž tak opět uvolní pozice obvykle nepříliš využívaná dvojice Celozzi - Matmour.

Juan Arango již vykurýroval bolavý kotník a bude tak znovu připraven. Wendt se tímto vrátí zpátky na levý kraj obranné formace a zkušený Daems zaujme pouze místo na lavičce.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - S. Jung, Zambrano, Anderson, Oczipka - Schwegler, Rode - Aigner, Meier, Inui - Lakić
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Álvaro Domínguez, Wendt - Nordtveit, Marx - Herrmann, Arango - Younes, L. de Jong
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov23193163:860
2.Borussia Dortmund23127451:2743
3.Bayer Leverkusen23126543:3042
4.Eintracht Frankfurt23115738:3438
5.SC Freiburg2398629:2235
6.Hamburger SV23104928:3234
7.Hannover 96231031046:4233
8.1. FSV Mainz 052396831:2833
9.Schalke 042396837:3833
10.Borussia Mönchengladbach23710632:3431
11.VfB Stuttgart23851025:4029
12.Werder Brémy23841139:4728
13.Fortuna Düsseldorf23761028:3127
14.1. FC Norimberk2369823:3027
15.VfL Wolfsburg23761023:3327
16.FC Augsburg23391120:3618
17.TSG Hoffenheim23441527:4816
18.Greuther Fürth23271413:3613
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach
sobota 15:30Borussia Dortmund - Hannover 96
sobota 18:30Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart
neděle 15:30TSG Hoffenheim - Bayern Mnichov
neděle 17:30Fortuna Düsseldorf - 1. FSV Mainz

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (93)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Frankfurt zrejme vyhra

Reagovat
stas87

1:0 po haluzi

Reagovat
smazaný uživatel

tak nějak

Reagovat
db18

hm, tak Strach (z) tribun má asi smůlu

Reagovat
smazaný uživatel

L`Equipe: Lewandowski v létě 2014 přestoupí do Bayernu...

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Frankfurt-M´gladbach

1 Výhra domácích 2.05

Bremen-Augsburg

1 Výhra domácích 1.80

Dortmund-Hannover

Hannover nedá gól 2.10

Hamburg-Fürth

1 Výhra domácích 1.64

Nürnberg-Freiburg

0 Remíza 3.05

Wolfsburg-Schalke

0 Remíza 3.20

Hoffenheim-Bayern

Hoffenheim nedá gól 1.70

Leverkusen-Stuttgart

Obě mužstva dají gól - ANO 1.57

Düsseldorf-Mainz

2 Výhra hostů 2.30

Celkový kurz 761.41

Reagovat
smazaný uživatel

Ta sázka na Bayern je docela odvážná. Stejně jako na Plzeń.

Reagovat
db18

aj - to vidim až teď, že nemam hc u Bayernu 0:1 ale tak 1:4 v tom bude

stejně tak u Plzně to tipuju na 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Co říkáš na mou BL?

Reagovat
db18

Düsseldorg - Mainz nevím, to si netroufnu tipovat - stejně tak FCA, které se docela zvedlo a Werder je na tom jak kdy... navíc nebude hrát Fritz (ale asi anni Gebre a Ignjovski zas napravo)

...pak jen že možná Schalke nedá gól no (ten tým mi přijde taky že má výkony podle nálady )

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, ale, hrát by měli, tady na EF se navíc tipuje dvojka, takže by ten gól dát mohli.

Reagovat
db18

...ale koukam, že o naději mne připraví Sembolo

Reagovat
db18

...hmm, tak Jahn už se moc ani nemusí snažit

Reagovat
smazaný uživatel

Já dával jedničku na Padeborn, ani nevim proč.

Reagovat
smazaný uživatel

Mainz vyhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Lewa může o víkendu hrát - super

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

smlouvu má do roku 2016, cena se odhaduje na asi 33 mega a schopných záložníků má Bayern snad dost, ne?

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Já jen sdílím spekulací a ptám se na názor. Nic víc, nic min. :D Ale, pokud by nikdo neodešel, asi by nebyl třeba.

Reagovat
smazaný uživatel

však jasné

Reagovat
db18

První investice do kádru 2013/14 půjde snad do prodloužení van Buytena

Reagovat
smazaný uživatel

Já se obávám, že příchodem Kirchofa pro něj už nebude místo, lepší by bylo, kdyby po sezóně skončil, na vrcholu. Pokud teda Kirchof nepůjde někam hostovat.

Reagovat
db18

No, teď ukazuje, že je naším druhým nejlepším stoperem Ale asi bude záležet i na Guardiolovi a v průběhu března věřím, že se o tom ještě budou bavit

Reagovat
smazaný uživatel

až tak? myslíš, že je i lepší než Holger, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

On to myslel asi tak, že když je Holger zraněný.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Bayern +

Ako u Neymara, zadarmo sa mu branit nebudem, inak ale zbytocnost.

Reagovat
božský John

Rode zatim nezvlada, sice je vsude, ale na hovno

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že dnes Hannover dostane

Reagovat
smazaný uživatel

Neříkej hop....... Dnes mám takovej divnej pocit, snad se pletu

Reagovat
Pospovič

aby Dortmund nešetřil na Šachtar

Reagovat
smazaný uživatel

Co dneska ta Hertha? Vyhraje?

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Hamburk hraje dva zápasy?

Reagovat
smazaný uživatel

dneska dá mario gol... cítím to

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou blázni ta fifa. Když hraju online, tak se mi tam sestava z minulého kola aktualizuje až den před začátkem dalšího.

Reagovat
smazaný uživatel

Blaszczykowski jako bek?

Reagovat
slovaňáák

Kevin.

Reagovat
smazaný uživatel

Fuuuuck, já zapomněl že se dneska hraje. A zrovna 1:4

Reagovat
smazaný uživatel

To jde?

Reagovat
smazaný uživatel

No když jdu jednou za čtvrt roku v sobotu do práce, tak se mi to nějak pomíchá

Reagovat
smazaný uživatel

Stark je trochu slepej.

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi docela líto VfB. Sice si prohrát zasloužili, ale přijít o vedení v posledních osmi minutách, to je celkem k vzteku.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska bych klidně nechal chytat Starkeho.

Reagovat
Bayern +

Prave som na to myslel. A tiez na LB Contenta a DM Tymoscuka.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo nebude hrát? Schweini nebo JaviMar?

Reagovat
db18

Starke si taky potřebuje odpočinout

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Ten Hoffenheim mě pěkně sere... ale asi dobrá taktika, naštěstí ne každej klub má takový *** jako fotbalisty

Reagovat
db18

...Robben neni ani na lavičce

Reagovat
smazaný uživatel

Tooor!

Reagovat
db18

vzpomněl jsem si akorát v 35. minutě, tak jsem asi ani o moc nepřišel

Reagovat
OVi.77

MARIOOO !!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Hoffe hraje dobře... agresivně a občas i něco vymyslej... po gólu je to už jen boj o to, kolik jich do konce zápasu dostanou

Reagovat
OVi.77

Nemám co dodat Hrajou dobře, ale postrádá to tak nějak finální přihrávku nebo akci na gól, prostě to zavání dílnou Hoffe

Reagovat
smazaný uživatel

Schweini ale asi bude pěkně nasranej na toho skrčka

Reagovat
OVi.77

Reagovat
db18

...ten balon na Ribéryho poslal Dante nebo Boateng?

Reagovat
Bayern +

Boa.

Reagovat
db18

tak jsem si to myslel dobře (akorát na tom streamu vypadají oba skoro stejně )

Hodně povedený

Reagovat
Bayern +

Aj Ribery to daval skvelo z prvej a zbytocne to nepristavoval.

Reagovat
Bayern +

Uvod asi najslabsi v roku 2013, nastastie sa to ku koncu zlepsilo. Akurat skoda, ze Robben nie je ani na lavicke, rad by som ho dnes videl so Shaqom a Riberym.

Btw ten Camargo, to je zviera proste.

Reagovat
OVi.77

Celkem se bojím, aby jednou neutekl za obranu plus Starke v bráně mi moc jistý nepříjde

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo tak vtipný vyboxování, co teď předvedl...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ten Martinéz mi dneska nějak extra dobrej nepřijde, několik zkažených přihrávek, alibistický nahrávky, brzdí akce...

Reagovat
smazaný uživatel

Byla v 1. půli už otázka?

Reagovat
db18

...to je úroveň - Hoffenheim je v šanci, ale komentátor raději uvede upoutávku na Skyfall na Sky select... a za tohle by člověk měl správně platit

Reagovat
smazaný uživatel

Schweini, letos super přímáky.

Reagovat
smazaný uživatel

A ten druhej, tak úžasnej..

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole! jak to kopnul...

Reagovat
OVi.77

Basti druhé břevno škoda

Reagovat
smazaný uživatel

To byla tyč, ne?

Reagovat
OVi.77

No je to docela možné, nemám ten stream v moc dobré kvalitě

Reagovat
smazaný uživatel

Schweini

Reagovat
smazaný uživatel

ToniKlose

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá pecka od Alaby

Reagovat
smazaný uživatel

Těžko stravitelná záležitost. Možná se měla dát přednost studiu. Ale tři povinné body získány. Škoda, že Müller zkazil mnoho finálních přihrávek. Taky trochu postrádám někdejší Ribéryho rychlost.

Reagovat
smazaný uživatel

Mluvili o té soutěži?

Reagovat
Pospovič

jj

Reagovat
smazaný uživatel

A co bylo za otázku?

Reagovat
Pospovič

Kdo dal první gol v Allianz areně

Reagovat
smazaný uživatel

Mrdky, to zrovna vim, Milchraum.

Reagovat
Pospovič

Reagovat
smazaný uživatel

Tys odpovídal?

Reagovat
Pospovič

já na to seru, neměl bych jak sehnat odvoz

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že na to serou všichni. To jsem pak mohl vyhrát. Sice jsem to poslal o hodinu později, ale třba jsou všichni takový.

Reagovat
Pospovič

tak viel glück

Reagovat
Bayern +

Nebolo to ono, ale pan Boh zaplat. MIA SAN MIA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele