Bundesliga - preview 23. kola

19.02.2010, 08:30, aktualizováno 21.02.2010, 08:28
Previews
Leverkusen v sobotu přišel o první místo v tabulce, nyní se může před Bayern dostat zpět, k čemuž potřebuje bodovat v Brémách. Schalke jede do Wolfsburgu a na hřišti mistra myslí na tři body. Pro Herthu je klíčový každý zápas, tentokráte hraje ve Freiburgu...
SC Freiburg - Hertha BSC  (neděle 15:30)
Vyhrocený boj o záchranu, střetnutí nejslabšího domácího celku s nejhorším týmem na soupeřových hřištích. Toť stručná, přesto vše říkající charakteristika zápasu mezi Freiburgem a Herthou, v němž může oba týmy uspokojit jen jediné a sice vítězství.

Nováček z Breisgau se stejně jako na podzim špatně rozjíždí, z úvodních pěti kol má jen bod za bezbrankovou remízu se Schalke, kterému v inkriminovaném zápase navíc nebyl uznán regulérní gól. I přes dobrý výkon Freiburg nedosáhl na body ani minulé kolo, ve Frankfurtu padl až v nastavení. Také kvůli tomu je nyní již v dosti vážné situaci a trenér Dutt přiznal, že si každého hráče pozval na pohovor.

"Chtěl jsem každému ukázat, co od něj očekáváme, co je dobré, co je naopak třeba zlepšit... Každý, kdo vede nějaký tým, oddělení nebo firmu a rozumí trochu psychologii, tak ví, že trenér nemůže kritizovat svůj mančaft před někým třetím. Otevřená kritka nikdy nepomáhá, nýbrž jen ničí důvěru," prohlásil Robin Dutt, jemuž pro toto střetnutí chybí zranění kapitán Butscher a náhradní brankář Salz. "Bude to klíčové utkání. Nastoupí dva týmy s podobnými předpoklady - oba musejí zvítězit."

Hertha ve Freiburgu vyhrála poslední tři vzájemné zápasy a domácí tým navíc nedal již pět domácích partií góla, přesto v posledním bundesligovém týmu vědí o kvalitách soupeře a to nejen zásluhou zářijového debaklu 0:4. "Narazíme na bojovný a běhavý tým, který se bude pokoušet o tlak od samého záčátku. V posledním domácím zápase se Schalke se jim to povedlo, my tak musíme od úvodu držet krok," uvedl berlínský trenér Friedhelm Funkel.

Toho jistě nepotěšila remíza 1:1 s Mainzem, která byla již čtvrtou domácí dělbou bodů v řadě, naopak stejný výsledek z úvodního utkání EL proti Benfice již byl brán pozitivněji. "Proti mezinárodnímu top mančaftu jsme hráli velmi dobře a herně jsme leccos ukázali. Musíme akorát omezit lehkovážnost v zakončení a prostě dávát góly," dodal Funkel, jehož tým i přes nevýrazné výkony stáhl manko na šestnáctou pozici z deseti na pět bodů. Do karet Berlíňanům hraje vyprázděná marodka, v tomto zápase nemůže hrát jen záložník Kačar, po dlouhé odmlce je naopak k dispozici jiný středopolař Dárdai.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - Williams, Krmaš, Toprak, Bastians - Banović, Schuster - D.-R. Cha, Makiadi, Idrissou - Cissé
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - A. Friedrich, von Bergen, Hubník, Kobiašvili - Lustenberger - Piszczek, Kringe - Raffael - Ramos, Gekas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Werder Brémy - Bayer Leverkusen  (neděle 17:30)
Klasický německý fotbal bude k vidění na Weserstadionu. Do Brém totiž zavítá dosud neporažený Bayer Leverkusen, který by kvůli loňské finálové prohře v DFB-Pokalu od Werderu tento klub rád poslal ještě do větších pekel.

Ještě na podzim to vypadalo, že to budou právě tyto dva týmy, které si to rozdají o bundesligové primát. Jenomže Brémy pak selhaly, na jaře začaly nepochopitelně ztrácet zápasy, zatímco Leverkusen pokračoval ve své cestě, která se s tou brémskou začala postupně rozcházet. Situace proto dnes vypadá tak, jak vypadá - šestý Werder ztrácí na vedoucí celek bundesligy už čtrnáct bodů a bude tak svádět boj pouze o Evropskou ligu.

Právě Evropská liga je ovšem to, na co by svěřenci Thomase Schaafa nejraději zapomněli. V Nizozemsku měli ve čtvrtek plnou nůši šancí, nakonec však gólem Janssena v Enschede prohráli a v odvetě budou muset přeřadit na vyšší level. Hra letošních Brém by se také dala označit slovy buď a nebo. Už sedm zápasů se u výsledků Werderu střídají výhry s prohrami - výstižnější by spíše bylo tvrzení, že výhry nahradily prohry, neboť na začátku února Brémy ukončily doma proti Hertě pětizápasovou šňůru proher, ve které mj. poztráceli body i na hřištích Frankfurtu a Gladbachu.

Thomas Schaaf bude mít jako víceméně vždy z čeho vybírat, tentokrát však repertoár jeho svěřenců bude chudší o Boenische, Bargfredeho, Jensena a Wagnera, navíc s hrozbou páté žluté karty v sezoně nastoupí do zápasu hned tři hráči - Fritz, Naldo a Frings. "Naším cílem je odvést dobrou práci. O naši motivaci bych strach neměl," řekl před zápasem trenér domácích Schaaf. "Přijede kompaktní, mladý a velmi talentovaný celek, který má letos ohromnou formu. Hrají velmi agresivní fotbal, navíc se jim podařilo v podobě Samiho Hyypiäi nalézt velmi důležitého a zkušeného muže, kterého léta postrádali. Teď se stará o stabilitu a má nad všemi dohled."

Ani Leverkusen už není tak nedotčený, jako tomu ještě nedávno bylo. Druhý Bayern už třináct zápasů ve všech soutěžích neprohrál, to Leverkusen v této sezoně prohrál jen v DFB-Pokalu na hřišti Kaiserslauternu, nicméně před bavorským velkoklubem vede už jen díky lepšímu skóre. Problém proti útočně laděnému brémskému celku by mohl nastat v obraně, neboť Jupp Heycnkes pro toto utkání bude postrádat hned dvě defenzivní hvězdy svého týmu - dlouhodobě zraněného kapitána Rolfese a při jeho neúčasti obranného lídra Hyypiäu, jenž pyká za pět žlutých.

Právě ztráta finského obránce by mohla mimořádně nahrát Werderu do karet - Hyypiä totiž v této sezoně chyběl jen ve dvou zápasech, poprvé celý v již zmiňovaném Kaiserslauternu, podruhé odešel ze hřiště v 76. minutě proti Schalke za stavu 2:0 pro svůj tým, který stejně nakonec vyválčil jen remízu 2:2.

Jupp Heynckes už ale ví, jak tuto rošádu vyřešit. Reinartz se posune z postu defenzivního štítu vedle dočasného kapitána Friedricha na stopera, zatímco se vrátí chilský štírek Vidal a zastoupí tak mladého Němce ve středu pole. "Stefan to zvládne, já mu věřím. Tuto sezonu hraje prvotřídně a to je to jeho první v bundeslize," řekl před zápasem Heynckes a nezapomněl také zmínit kvality soupeře. "Werder byl vždy týmem, který hrál atraktivní fotbal. Uvidíme, co s nimi udělá porážka v Enschede. My dokážeme nahradit své nedostatky. Pokud chcete hrát sofistikovaný fotbal, tak jedině jako tým."
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Pasanen - Niemeyer, Frings - Marin, Özil, Borowski - Pizarro
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Schwaab, M. Friedrich, Reinartz, Kadlec - Vidal, L. Bender - Barnetta, Kroos - Kießling, Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfL Wolfsburg - Schalke 04  (neděle 17:30)
Trenérský velmistr Felix Magath se vrací do starého známého prostředí, které loni ověnčil historicky prvním titulem v klubové historii, nyní už však předvádí svůj um na Schalke a zatím je na tom mnohem lépe než trápící se Vlci.

Wolfsburg naposledy slavil výhru ve dvanáctém kole, od té doby jen střídá remízy s o něco častějšími porážkami. Nulový zisk Vlci ukořistili i v posledních dvou kolech, zde je ale třeba na jejich obranu zmínit, že to bylo proti Bayernu a Leverkusenu, tedy hlavním favoritům na zisk titulu. Dalším kandidátem, tím třetím vzadu, je právě Schalke, které na rozdíl od VfL (se 44 góly nejvíce inkasující bundesligový tým) předvádí taktické a defenzivní orgie.

Mírnou radost si Vlci dopřáli alespoň ve čtvrtečním zápase Evropské ligy, kdy remizovali 2:2 ve Villarrealu a vypracovali si tak velmi dobrou pozici do odvety. "Mnoho lidí mě kritizovalo, že na něj furt sázím, ale já jsem o něm byl vždy přesvědčen," pochválil se trenér Lorenz-Günther Köstner skrz ojedinělý úspěch brazilského útočníka Grafiteho, jenž zařídil obě trefy německého mistra.

Rozmrzelý byl naopak brankář André Lenz, který zaplatil za své chyby v Leverkusenu a ve Španělsku dostal šanci až třetí brankář Marwin Hitz. "Jsem samozřejmě hodně zklamán, přišlo to pro mě nečekaně," uvedl Lenz, jenž až do minulého kola vcelku spolehlivě zaskakoval za zraněnou jedničku Benaglia. Druhým hráčem, kterého Köstner postrádá, je nigerijský šutér Martins.

Na opačné straně barikády je marodka o mnoho širší, Magath nemůže využít zraněných Pandera, Jonese, Keniu, Pliatsikase a Stevanoviće, mimo hru je i vykartovaný Brazilec Rafinha. Minimálně na lavičce by už měl být Westermann, na základ to ovšem zatím není. "Možná až proti BVB," uvedl německý reprezentant, jenž se zotavuje ze zranění menisku. I bez něj ale Königsblauen prošli skrz jednogólové vítězství v Osnabrücku do semifinále DFB-Pokalu a doma porazili nebezpečný Köln.

"Nemůžu popřít, že se vracím do Wolfsburgu rád, koneckonců jsem tam strávil dva krásné roky," prohlásil Magath, jenž do té doby bohaté, ale paběrkující Vlky dovedl na páté a posléze na první místo. "Příčiny krize Wolfsburgu nechci takto z dálky posuzovat. Ačkoliv VfL aktuálně není v zrovna oslnivé formě, my jej nepodceníme, protože má nadále dobrý mančaft," dodal 56letý "Meistermacher".
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Hitz - Pekarík, Madlung, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Riether, Gentner - Misimović - Grafite, Džeko
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Moritz, Höwedes, Bordon, Schmitz - Matip - Kluge, Rakitić - Farfán, Kuranyi, Sánchez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hamburger SV - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Bundesliga se o tomto víkendu překlopí do své závěrečné třetiny a Hamburger SV i Eintracht Frankfurt mají velmi dobré výchozí pozice pro boj o pohárovou Evropu. A právě v rámci 23. kola se tyto dva celky v sobotní odpoledne v NordBank Aréně střetnou. Pokud hosté z Frankfurtu dokáží Hamburk porazit, přiblíží se mu v tabulce na pouhé dva body.

Hamburk v týdnu hrál Evropskou ligu, kde narazil na nizozemský PSV Eindhoven. Ten porazil 1:0 díky gólu Marcella Jansena z 26. minuty, který zajistil HSV do odvety lepší výchozí pozici. Nicméně hráči Hamburku budou mít na odpočinek před sobotním zápasem méně než 48 hodin a mohou tak v utkání působit unaveným dojmem. Trenér domácích Bruno Labbadia se toho však neobává. "Nejlepší cestou jak hráči dobijí své baterky je tím, že budou hrát," uvedl pro klubové stránky.

Do zápasu by od začátku mohla zasáhnout dvojice Zé Roberto a Ruud van Nisterooy, kdy Brazilec chyběl poslední tři měsíce pro zranění své nohy a holandský kanonýr zase zakotvil v severoněmeckém přístavu teprve před necelými třemi týdny. Přesto však již stihnul při své ligové premiéře vstřelit za HSV během 25 minut 2 góly a utnul tak naděje Stuttgartu na zisk bodů.

Trenér hostujícího celku Michael Skibbe si je dobře vědom Nisterooyových kvalit a proto doufá, že tento hráč zasáhne do zápasu pouze jako střídající. "Nikdy nemůžete hráče jeho kalibru zcela eliminovat. Pokusíme se s ním poradit jako s každým bundesligovým útočníkem jeho kvalit. Je to velmi mazaný hráč a my budem velmi pozorní při jeho bránění a naše defenzíva co nejvíce neprostupná," prozradil své taktické záměry Skibbe.

Domácí budou postrádat čtveřici Collin Benjamin, Bastian Reinhardt, Romeo Castelen a Paulo Guerrero, která se rehabilituje po zranění kolene, dále Eljero Eliu, kterého trápí lýtko a nakonec i kapitána Davida Jarolíma, který bude stát pro nabírání pěti žlutých karet. Hostům bude chybět kvarteto dlouhodbcýh marodů Aleksandar Vasoski, Zlatan Bajramović, Ioannis Amanatidis, Martin Fenin, kteří si s výjimkou Martina Fenina v této sezóně již pravděpodobně nezahrají.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Demel, Rozehnal, Mathijsen, Aogo - Rincón, Zé Roberto - Trochowski, Jansen - Petrić, van Nistelrooy
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - P. Ochs, Franz, Russ, Spycher - Schwegler, Chris - Teber, Meier, Köhler - Halil Altintop
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FSV Mainz 05 - VfL Bochum  (sobota 15:30)
Diváci na Bruchwegu budou mít v rámci 23. bundesligového kola možnost sledovat utkání dvou aspirantů na poklidný střed tabulky a zároveň také budou mít možnost sledovat, jak se Bochum bude snažit zlomit nepříznivou bilanci pro Mainzu.

I když by to před začátkem sezony asi jen málokdo čekal, oba týmy od sebe dělí v bundesligové tabulce šest bodů, domácí Mainz je navíc jen pět bodů za evropskými poháry. Ačkoliv se na první pohled jedná o nepříliš zajímavé utkání, pohled na tabulku doma - venku jistě každého vyvede z omylu. Mainz doma ještě neprohrál a je v tabulce domácích zápasů na čtvrtém místě, Bochumi se zase daří spíše ve venkovním prostředí a v tabulce venkovních zápasů je na desátém místě. Jediné na čem tak asi bude muset zapracovat, je propustná obrana.

Největší překvapení letošní sezony se zrodilo pod rukama trenéra Thomase Tuchela. Ještě donedávna trenér mládežnických výběrů Mainzu před letošní sezonou přebral tým přeplněný marody a s tím málem, co mu zbylo, dokázal na Bruchwegu vytvořit nedobytnou tvrz. Největší slabostí Porýnsko-Falckého týmu jsou tak zápasy venku, kde triumfovali jen jednou a v tomto ohledu jsou na tom vyjma berlínské Herthy nejhůře v nejvyšší německé soutěži.

Zápasy Mainzu se také rovněž nedají považovat za příliš líbivé pro oko diváka, z posledních pěti utkání ukořistili Tuchelovci sedm bodů, prohráli v Leverkusenu a na Bayernu, zatímco remizovali v Berlíně a nejmenším možným rozdílem doma zdolali Hannover s Gladbachem.

Právě všechny tyto faktory vedly k jedinému - pohodlnému středu tabulky a lákadlu v podobě Evropské ligy. Pro Mainz také hovoří statistika z utkání s Bochumí, vždyť proti vestfálskému týmu v posledních pěti zápasech ani jednou nepohráli a dokázali na jejím hřišti ukořistit jedinou venkovní výhru v sezoně.

Mainzu v tomto utkání nepomohou brankář Wache, dále Hoogland, Kirchoff, Rose, Jeffrey a Löw. "Bochum se v posledních zápasech dostala do formy, stejně jako my na domácím hřišti," řekl na předzápasové tiskové konference trenér Mainzu Tuchel.

"Očekáváme velmi nepříjemného soupeře, který na tom zas tak špatně není a bojuje do té doby, dokud se neozve závěrečný hvizd. V tuto chvíli nám chybí trochu štěstí. Nicméně, jsem si jist, že do sobotního zápasu vykročíme správným směrem. Každý týden se hraje nový zápas a stojí před vámi nový soupeř - změny v základní jedenáctce jsou proto vždy problém, proto uvidíme, jak Andy (Ivanschitz) a Jan (Šimák) na tom budou po fyzické stránce před zápasem a rozhodneme se až potom. Musíme hrát agresivní fotbal a bojovat o každou píď,"
pokračoval.

O rozdílu podzimu a jara ví v Bochumi své. Svěřenci mladého trenéra Heika Herrlicha jsou již šest zápasů neporažení a o body dokázali obrat i takové giganty jako Schalke a Leverkusenu. Jestli však má Bochum s Mainzem něco společného, tak je to způsob vyhrávání zápasů - poslední čtyři výhry (Hamburk, Hannover, Gladbach, Hoffenheim) byli těsné o jeden gól. Tradiční odvrat od zlého v Bochumi nastává většinou na jaře. Tentokrát ale hráči ze severního Porýní tradici porušily a úspěšnou sérii začali budovat již na podzim - poslední prohra se datuje k 12. prosinci, kdy je pěti góly přejel Bayern na domácím hřišti. Od té doby za šest utkání Herrlichovci získali hned dvanáct bodů a ani jednou neprohráli.

Hosté se v tomto utkání budou muset vypořádat se ztrátou Azaouagha, Marice a Vogta, hrozba páté žluté karty a automatický stop se vznáší nad Mavrajem s Prokophem. Více než zranění tedy před Bochumí stojí silná bilance - poslední výhra je zakotvena v srpnu 2001, poslední a jediná výhra na Bruchwegu pak až v prosinci 1999. "Mainz je ve středu tabulky a doma sedmkrát vyhrál, a ani jednou neprohrál. To demonstruje jeho sílu v domácím prostředí. Nám se ale zase lépe hraj venku. Na tom budeme chtít stavět," řekl stručně před utkáním trenér VfL Herrlich.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Zabavník, Svensson, Noveski, Fathi - Karhan, Polanski, Soto - Ivanschitz, Schürrle - Bancé
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Concha, Maltritz, Mavraj, Fuchs - Dabrowski, Yahia - Freier, Dedić - Šesták, Holtby
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - Hannover 96  (sobota 15:30)
Dortmundu poslední tři zápasy nevyšly podle představ, což přineslo značné komplikace v boji o evropské poháry, nyní má však BVB ideální možnost znovu nastoupit na vítěznou cestu. Hannover totiž přijíždí s vizitkou nejhoršího týmu na jaře a s velmi pošramoceným sebevědomím.

Takřka ještě před měsícem Borussia slavila domácí výhru nad HSV a část jejích fanoušků již snila o titulu, následné prohry ve Stuttgartu, s Frankfurtem a naposledy v Mnichově je však vrátily zpět do reality. Tu momentálně charakterizují především velké potíže v obraně, ačkoliv na hřišti Bayernu předvedli Kloppovi svěřenci nebojácný výkon a nebýt tolika neproměněných šancí, mohli si domů odvést i nějaký ten bodový zisk.

"Je to pro nás dost důležité utkání, půjde o to naleznout zpět starou formu. Očekává nás kompletně jiný soupeř než minulý týden v Mnichově, na kterého bylo těžké se informovat, soustředit se však musíme hlavně na sebe. Chceme se konečně dostat na 39 bodů, a abychom toho dostáhli, musíme po 90 minut odvádět brutálně tvrdou práci," prohlásil Jürgen Klopp. Kouč aktuálně pátého týmu tabulky nemůže počítat pouze s dlouhodobými marody Kehlem, Tingou, Feulnerem a Rangelovem, do branky se ale vrací uzdravený Weidenfeller.

V zoufalých výkonech stále pokračuje Hannover, který z posledních deseti utkání prohrál devět z nich, jediný bodík paradoxně uhrál proti lídrovi z Leverkusenu. Poslední labutí písní týmu byl výkon v první půli zápasu v Hoffenheimu, kde to ale nestačilo na víc než na porážku 1:2. Pokud však fanoušci v AWD-Areně čekali další zlepšení v minulém kole, museli být zklamáni - H96 se v severoněmeckém derby proti Werderu naprosto sesypalo a výsledkem byl pětigólový debakl.

V zisk prvního jarního bodu Dolnosasové věří v Dortmundu, kde naposledy prohráli v říjnu roku 2003. "Tým v týdnu trénoval s velkou chutí a nasazením a já vycházím z toho, že si to přenese i do utkání. S prací týmu jsem naprosto spokojen," vyjádřil se trenér Mirko Slomka, který na tiskovou konferenci dorazil v překvapivě dobré náladě, ačkoliv mu jí jistě nezlepší ani pohled na marodku. Ta v současnosti čítá hned devět jmen, jimiž jsou Cherundolo, Haggui, Vinicius, Andreasen, Bruggink, Krzynówek, Rosenthal, Forssell a Ya Konan.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - Blaszczykowski, Zidan, K. Großkreutz - Barrios
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Sofian Chahed, Eggimann, Ďurica, Rausch - Balitsch, C. Schulz - Pinto, Élson, Schlaudraff - A. Koné
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.25 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Norimberk - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Dle papírových předpokladů a prognóz by mělo utkání ve Fransku mít jasný průběh. Bayern stále táhne svoji neuvěřitelnou vítěznou sérii a asi by byl překvapen, kdyby jí neprodloužil na půdě předposledního Norimberku. Ten však na jaře předvádí o poznání zlepšené výkony a svoji kůži zadarmo rozhodně nedá.

"Der Club" byl po podzimu v pozici, kdy mu už moc lidí nevěřilo, s příchody nového kouče Heckinga a roku 2010 však nastalo enormní zlepšení. Frankové herně přehráli i Schalke či Stuttgart, ale z obou utkání nemají ani bod, zatím si tak mohli přičíst remízu s Frankfurtem a výhru v tápajícím Hannoveru. Právě na něj ztrácí Norimberk momentálně jediný bod, patnáctý Freiburg je pak vzdálen tři body, což sumárně znamená slušné šance na záchranu.

Výborné výkony zatím předvádí duo Ottl - Breno, které bylo na jaro vypůjčeno právě z Bayernu. "Oba přijali situaci tak, jak jsme předběžně doufali, a ukazují, že naše mužstvo posunuli dál," je s defenzivním záložníkem a brazilským stoperem spokojen Dieter Hecking. "Bayern je ve světovém měřítku top klub, ale na hřišti je to jedenáct proti jedenácti a my ho můžeme porazit," věří sám Breno.

Proti rozjetému expresu jménem Bayern to ale nebude žádná lehká práce, vždyť Bavoři naposledy ztratili za remízu 1:1 s Leverkusenem a to už je čtvrt roku zpátky. Právě Bayer je i nadále v čele ligy, nyní však už o pouhý jeden gól ve skóre. "Musíme navázat na naši sérii, to je rozhodující. Samozřejmě jako v každém derby bude i tady výjimečná brizantnost, ale pokud chceme prodloužit vítěznou šňůru, tak to znamená, že samozřejmě musíme zvítězit i zde v Norimberku," uvedl sportovní ředitel Christian Nerlinger.

Mnichované byli vzhledem ke své formě vysoce favorizováni i ve středečním utkání Ligy mistrů proti Fiorentině, po utrápeném výkonu je ale nakonec spasil až Kloseho gól, který padl minutu před koncem z neoddiskutovatelného ofsajdu. "Vyhráli jsme, to je to hlavní. Jsme o gól napřed, ve Florencii to bude složité, ale šance jsou 50:50, nebo dokonce o trochu lepší pro nás," prohlásil kouč van Gaal, který však za vítězství zaplatil zraněním dvou opor týmu.

V poločase musel se zraněným lýtkem střídat stoper van Buyten, který bude chybě několik dní, taktéž jen krátce nebude k dispozici kvůli naraženému chodidlu Ribéry. "Je to jen preventivní opatření. Proti Hamburgu ale již bude moci hrát," uvedl van Gaal, který do obrany zřejmě pošle na hřiště bundesligového debutanta Contenta. Na druhé straně pravděpodobně vyběhne již potřetí v řadě stejný ansámbl, kouč Hecking postrádá akorát Mnariho.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Diekmeier, Wolf, Breno, Pinola - Ottl, Tavares - Mintál - Eigler, Charisteas, Bunjaku
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, Demichelis, Badstuber, Contento - Schweinsteiger, van Bommel - Robben, T. Müller - Olić, Gómez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 4.60 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Třiadvacáté bundesligové kolo neopomnělo ani souboj dvou jarních zlepšení. Köln na domácím hřišti přivítá o tři body lepší Stuttgart.

Ještě v závěru podzimní části bundesligy vše nasvědčovalo tomu, že se oba týmy budou motat kolem sestupových příček. Ve Stuttgartu ale na lavičku přišel razantní trenér Gross, Köln si ponechal Solda a oba týmy na začátku druhé poloviny sezony zaznamenal vzestup - Stuttgart by při troše štěstí mohl ještě bojovat o evropské poháry, Kozlíci jsou zase za ním v tabulce jen o tři body.

Pokud by se jednalo o souboj kozlů se šváby, jasným vítězem by zřejmě byl kolínský celek. Squadra kolem Milivoje Novakoviće dokázala zvítězit i v prvním zápase se Stuttgartem - tehdy to nikdo nečekal, neboť pro porýnský celek to byl zásluhou Freise se Sanouem v šestém kole první plný bodový zisk. Jenomže tak rychle, jak se rýnský celek dokázal v tabulce vyšvihnout, může zase klidně i zapadnout.

Dlouho očekávaná prohra Soldových svěřenců se odehrála ve čtvrtfinále DFB-Pokalu v Augsburgu, kde domácí vystavili Kölnu stopku a rozladili je tak do utkání v Gelsenkirchenu, kde třináctý tým aktuální tabulky prohrál rovněž 2:0. Předtím se však Kozlům tak špatně nevedlo - těsná prohra s Dortmundem, výhry ve Wolfsburgu a Frankfurtu, remíza doma s Hamburkem - to vše dává domácím naději i do utkání s třetím týmem loňské sezony.

K domácím bylo shovívavé také štěstí, neboť trenér Soldo bude mít snad poprvé v sezoně k dispozici celý tým, neboť na marodce se neobjevilo jediné jméno, pouze s hrozbou trestu za karty nastoupí kapitán Mohamad a Petit. "Je to pro mne zvláštní zápas, neboť když jsme na začátku sezony Stuttgart porazili, bylo to mé první vítězství na lavičce Kölnu," zdůraznil před zápasem na tiskové konferenci chorvatský trenér. "Budu mít k dispozici celý kádr, nicméně otazníky tam zůstávají - jak kvůli formě, tak i kvůli dorbným zraněním. Já jen doufám, že Stuttgart je myšlenkami už v Barceloně, což by mohla být naše výhoda."

Jestliže začala další špatná série Stuttgartu, nemohla začít v méně vhodnější dobu. Poslední bundesligové kolo Švábi hostili přístavní Hamburk a dvěmi slepenými góly je z fotbalové mapy posledního víkendu smazal Ruud van Nisterlooy. Pro Grossovy svěřence to tak byla vůbec první prohra po sedmizápasové šňůře bez prohry, během které desátý celek tabulky hned pětkrát vyhrál. Zápasem s HSV a právě sobotním v Kölnu měl nastávat vrchol formy Stuttgartu, neboť do Barcelony nemůže tým jet se špatnými myšlenkami z domácí soutěže.

Hostům se na rozdíl od domácích zranění nevyhnula. Do utkání fit zřejmě nebude Khedira, dlouhodobě zraněný Lanig a kvůli páté žluté bude absentovat znovuzrozený střelec Marica. "Máme velmi mnoho šancí, ale ve finálních okamžicích jakoby nás někdo začaroval. Nemáme v útoku dostatečnou účinnost a obraná hra se mi také nelíbí. Nicméně změny v obraně dělat nebudu," řekl před utkáním trenér Stuttgartu Gross.

"Ještě ale nevím, jestli budu hrát na dva útočníky, nebo nasadím pět záložníků. Jediným útočníkem by v takové variantě byl Pogrebňak. Pavel neustále zaměstnává obranu soupeře, je obtížné jej odstavit od míče, pracuje dobře zády k brance a má skvělé vedení míče. Jen potřebuje více gólů. Jsme na Köln plně soustředěni, Barcelona je ještě daleko," doplnil.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragon - Brečko, Geromel, Mohamad, Womé - Petit, Maniche - Chihi, Tošić - Podolski, Novaković
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Celozzi, Tasci, Delpierre, Molinaro - Träsch, Kuzmanović - Hilbert, Hleb - Cacau, Pogrebňak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
TSG Hoffenheim - Borussia Mönchengladbach  (pátek 20:30)
Zlepšit si dosavadní mizernou bilanci proti Hoffenheimu pojedou do Sinsheimu fotbalisté Mönchengladbachu. Páteční předehrávku 23. kola obstará souboj dvou trápících se mužstev.

Pro Gladbach je zápas proti Rangnickovým svěřencům učiněná katastrofa. Z pěti dosavadních střetnutí vstřelila Borussia Hoffe pouze pět branek a sebrala dva body. Tentokrát to bude mít o poznání těžší kvůli tomu, že Hoffenheim je natěšený na jakoukoliv výhru a nerad by svého pátečního soupeře pouštěl před sebe.

Hrůza, hrůza a ještě jednou hrůza. Jinak se poslední měsíce Hoffenheimu snad ani nazvat nedají - pokud pomineme výhru zpřed dvou týdnů nad trápícím se Hannoverem, svěřenci trenéra Ralfa Rangnicka zaznamenali poslední výhru 21. října minulého roku v Kölnu. Klub, který pomýšlel před sezonou také na evropské poháry se teď najednou octil ve slepé uličce - tímto tempem by se klidně mohl zamotat do sestupových tahanicí, navíc už stihl vypadnout z DFB-Pokalu, odkud byl vyřazen Brémami.

Velkou slabinou domácího celku ale budou zranění. Nastoupit nemůže jistota ze zadních řad Beck, stejně jako Conrad, Ibertsberger, Jaissle, Weis, Zuculini, Obasi a také karetní hříšníci Luiz Gustavo se Salihovićem, pod hrozbou páté žluté navíc nastoupí Eichner.

"Mönchengladbach je strašně nevyzpytatelný soupeř a my si na něj musíme dát pozor i v domácím prostředí. Potřebujeme už konečně vyhrát doma a vše tomu podřídíme," sliboval na předzápasové tiskové konferenci trenér domácích Ralf Rangnick. "Věříme, že pokud zvítězíme, výsledky se konečně otočí zase na druhou stranu a začneme vyhrávat. Zranění jsou nepříjemná, já ale věřím, že tým se tím ještě více semkne a dokáže vyhrát."

To Mönchengladbach na tom zase tak hrůzně není, vždyť z posledních pěti utkání vytěžil celkem sedm bodů za remízu v Berlíně a výhry doma nad Brémami a Norimberkem. Gladbach se ale Rhein-Neckar Areny pojede poprat i o něco jiného, než jen o zlepšení bilance a další bodový zisk. Výhra jednoho z mužstev by klub mohla nakopnout k evropským pohárům, které jsou i přes bídnou formu obou týmů stále blízko.

Trenér hostí Michael Frontzeck nedisponuje tak velkou marodkou jako jeho protějšek a kromě Callsen-Brackera, Dordy a Marxe může nasadit každého. Pozor si akorát musí dávat Arango, pro nějž by další žlutá karta znamenala stopku.

"V tabulce jsme tam, kde jsme si před sezonou stanovili, že budeme, tým je nadále velmi stabilní," řekl trenér Gladbachu Frontzeck. "Hoffenheim nebyl před sezonou do role uchazečů o evropské poháry pasován náhodou. Individuálně má jeden z nejlepších týmů v lize a já věřím, že se opět vrátí k lepším výsledkům. Na zápas se samozřejmě připravíme a uvidíme, co z toho bude."
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Raitala, Šimunić, Nilsson, Eichner - Compper, Vorsah - Carlos Eduardo, Ba - Ibišević, Maicosuel
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Daems - Meeuwis, Bradley - Reus, Arango - Colautti, Bobadilla
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.40 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen22139048:1848
2.Bayern Mnichov22146248:1948
3.Schalke 0422136333:1545
4.Hamburger SV22109343:2539
5.Borussia Dortmund22106631:2936
6.Werder Brémy2297644:2634
7.Eintracht Frankfurt2297630:3034
8.1. FSV Mainz 052287726:3031
9.TSG Hoffenheim22841030:2728
10.VfB Stuttgart2277827:2928
11.Borussia Mönchengladbach22841031:3628
12.VfL Wolfsburg2267938:4425
13.1. FC Köln2267920:2625
14.VfL Bochum2267925:3825
15.SC Freiburg22541321:4119
16.Hannover 9622451324:4117
17.1. FC Norimberk22441418:3916
18.Hertha BSC22261418:4212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (56)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No ,kdy jindy než po tomhle kole by jsme se měli dostat na první pozici s minimálně dvěma body náskoku,jen doufám ,že nás nějak nepoškodí ten výkon s Fiorentinou v LM i když jsme vyhráli

Reagovat
smazaný uživatel

no mas pravdu dufam ze bremy zdolaju leverkusen a ked nie bol by som rad keby remizuju..a aj volfsburg by mohol bodovat zo schalke ale tam to skor vidim na vyhru schalke.....Bayern do toho!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež názor na názor

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund-Hannover ja bych řekl že to bude 1 ale

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund tipuju 0:0..Hannover byl u psychologa, třeba s nima něco udělal...ta jejich šňůra je až katastrofická co předvádí....

No a v Mohuči hraje základ Radoslav Zabavník ? to jsem zjistil až teď

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund mám sice radši ale tomu Hannoveru to přeju víc, musí se udržet.

Reagovat
smazaný uživatel

a wolfsburg hlásá posilu do útoku...myslím, že s Džekem už počítají nejspíš v AC nebo jiných nabídkách

Reagovat
smazaný uživatel

dneska to vidim takhle :

Hamburk - Ein.Frankfurt 1

Fc Koln - Stuttgart 2 (spíš 02)

Norimberk - Byern MN 2

na tadyto jsem vsadil, jsem zvědavej na Stuttgart

Reagovat
smazaný uživatel

stuttgart 2,5+

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund - Hannover 1

Reagovat
smazaný uživatel

Hamburg jasná 1, Mainz 1, Dortmund X, Norimberg jasná 1, Kolín X, Hoffenheim X

Reagovat
smazaný uživatel

proč je FCN jasná 1?

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern má ťažký zápas z utorka v nohách, mínus Ribéry plus prekvapenie

Reagovat
smazaný uživatel

v úterý jsme zrovna dobře nehráli, takže s tou kondicí to tak hrozné nebude - navíc je na to Bayern připravený...

- Ribéry? ... stále máme Robbena (Ribéry v Bayernu už skoro nehraje, takže se to jako minus ani brát nedá) ... překvapení? tzn. že musím počítat i Bayern-Dusel...

Reagovat
smazaný uživatel

To že ste nehrali dobre, neznamená, že nemáte v nohách ťažký zápas, predsa vyhrať ste chceli, no nešlo to. Ribéry je len malá čerešnička na torte, a derby nie sú nikdy jednoznačné a Norimberg dokázal neraz s Bayernom bodovať.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes najväčšia strata jednoznačne Van Buyten Ribéry chýbať nebude, pretože dnes namiesto neho bude Olič alebo Klose, ktorí ho v pohode nahradia Olič posledne možno i lepší ako Franck

Reagovat
smazaný uživatel

místo van Buytena tam bude Badstuber a nalevo teda zřejmě Contento...

Reagovat
smazaný uživatel

alebo Pranjič Inak Contento keby to neposral (neodrazila by sa mu lopta od nohy) pri góle Fiorentiny - jeho výkon by sa dal nazvať za veľmi zaujímavý vzhľadom na veľkosť zápasu narozdiel od primrznutých skúsených harcovníkov Ribéryho alebo Schweinsteigera

Reagovat
smazaný uživatel

...derby nie sú nikdy jednoznačné... (ale FCN jasná 1)

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mňa ano, to bol len argument pre Bayern positive

Reagovat
Arne

Jednou za uherskej rok jim budu přát, takže dneska to urvat musejí... FCN sice hraje dobře, ale spíš venku, doma mi přijde, že nevěděj, co maj hrát. Ribéry skoro žádná ztráta, dozadu s dvěma mladíkama to bude zajímavější.

Reagovat
smazaný uživatel

namiesto FCN je jasná 1 BVB

Reagovat
smazaný uživatel

a Hoffenheim netipuj už sa to hralo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tiuji Mainz 1 Dortmund 1 a Hamburk 1 co vy na to?

Reagovat
smazaný uživatel

až na Mainz

Reagovat
smazaný uživatel

Mainz ma doma formu neco musis risknout

Reagovat
Arne

Mainz sice doma furt 1:0, ale bylo to dost se štěstím... Bochum má navíc formu a venku to umí bránit, takže tohle bych si fakt rozmyslel.

Reagovat
smazaný uživatel

tak mozna Mainz pod 2,5 golu ne?kdyz rikas furt 1:0

Reagovat
Arne

To je dobrá možnost, jeden i druhej hrajou hodně defenzivně...

Reagovat
smazaný uživatel

Práve v takých zápasoch just býva na zákon schválnosti over.

Reagovat
Arne

Ale tady nebude... Když si představím, jakým stylem oba týmy hrajou, tak rozhodne jediný gól.

Reagovat
smazaný uživatel

taky si myslim Mainz doma dostal nejmin golu jen 7 a bochum venku dala jen 10 ale stat se muze cokoliv

Reagovat
Arne

Tak co, proměnils to v nějakej ten peníz?

Reagovat
smazaný uživatel

jinak věřím v útok Brém, aby Bayer těch gólů už konečně dostal více (btw. Sami nebude hrát kvůli kartám v tomto kole nebo mu ještě karta schází?)

Reagovat
Arne

Má jich pět, hrát nebude... Když vemu, za co mu jí Kinhöfer před týdnem dal, tak

Pro Bayer je to dost velký mínus, ale snad tam Don Jupp zasune Reinartze a Sinkiewicze nechá na lavičce.

Reagovat
Arne

Zatím vše vychází pěkně...

Reagovat
jv

Der Club Vám to trochu kazí, jinak doufám ve Vaší zítřejší výhru. Ten Hannover je neskutečně marnej, ti nemůžou myslet ani na tu baráž, nám ale dneska chyběla efektivita.

Reagovat
Arne

Tak hlavně, že jste vyhráli... Ta remíza ve Frankách mě nějak neznepokojuje, je to docela v pohodě. Ztratili oba, snad ten norimberskej bod nebude na konci hrát nějakou výraznou roli.

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo nehrá Ruud? Ani na lavičke nie je.

Reagovat
Arne

I expresku jsem psal...

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmm, dobre neskoro, už som ten tiket podal. Tie previewy nestoja absolútne za nič, úplne zmýlia. Netvrdím ale , že je to tvoja chyba

Reagovat
Arne

Já jsem toto preview HSV nepsal, ale zastanu se autora, herbageho... Ty sestavy a zraněné bereme z kickeru, kterej o to má přehled a o van Nistelrooyovi se vědělo až někdy teď odpoledne. My to píšem den dopředu, takže tyto změny na poslední chvíli tu prostě reflektované být nemůžou.

Reagovat
jv

Tak Kevin konečně protrhnul tu smůlu.

Reagovat
smazaný uživatel

super BVB konečně výhra škoda jenom tý Lucasovi žlutý.....

Reagovat
jv

Tak třeba proti Bayernu jsme měli alespon na tu remízu.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda Muller v 92. minúte mohol ísť sám

Reagovat
smazaný uživatel

Zajtra Werder Bremen vyhrať

Reagovat
smazaný uživatel

Bl je skvělá ,zase výsledky jako 5:1 4:1 no to není fotbal ale hokej

Reagovat
smazaný uživatel

ta soutěž je moc zábavná krom anglie už tedka není lepšííí

Reagovat
Arne

Louis van Gallig

Reagovat
Arne

Fandí nám i bwin... "Kick off Ha Ho He" To tam fakt bylo... Jedém!

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha Freiburg

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele