Bundesliga - preview 1. kola

07.08.2009, 08:18, aktualizováno 09.08.2009, 09:38
Previews
Příznivci německé nejvyšší soutěže se dnes mohou těšit na dvě další zajímavá klání úvodního kola. Bochum na svém stadionu přivítá Borussii Mönchengladbach. Oba týmy v minulé sezoně bojovaly do poslední chvíle o záchranu. O dvě hodiny později nastoupí nováček z Freiburgu proti Hamburgeru SV.
VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart  (pátek 20:30)
Velký to duel nám přichystal los na první kolo Bundesligy. Mistr uplynulé sezóny VfL Wolfsburg doma v beznadějně vyprodané Volkswagen Aréně přivítá VfB Stuttgart, který minulou sezónu skončil na broznové pozici. Lepší úvodní zápasnového ročníku Bundesligy si fanoušci snad ani nemohli přát.

V obou klubech proběhlo přes léto mnoho změn. Tou hlavní u domácích byla změna hlavního trenéra. Místo úspěšného Felixe Magatha přišel rovněž úspěšný kouč - Armin Veh, který právě se Stuttgartem před dvěma lety dokázal vyhrát Bundesligu. O to bude pro něj páteční zápas pikantnější. Trenér vlků je před startem nového ročníku optimisticky naladěn.

"Jsme připraveni! Zbytek ligy bude velmi motivován, aby nás jako úřadujícího šampiona porazil. Navzdory tomu věřím, že se dokážeme v této sezóně udržet v užší špičce," ohodnotil Veh ambice Wolfsburgu pro novou sezónu. Jako pro bývalého lodivoda Stuttgartu nebude pro Veha tento zápas jako každý jiný. "Vždy je to něco mimořádného, když hrajete proti svému bývalému klubu," přiznává Veh a dodává: "Stuttgart má velice silný tým a budou na zápas jistě velmi dobře připraveni. Bude to těžký zápas na úvod, ale já očekávám od svých hráčů maximální soustředěnost. Vše nasvědčuje tomu, že půjde po všech stránkách o velmi dobré utkání," uzavřel trenér Wolfsburgu.

Trenér konkurečního Stuttgartu Markus Babbel je neméně dobře naladěn před startem Budnesligy. "První zápas je vždy velmi důležitý, ke všemu proti čerstvému mistrovi. V pátek musíme ze sebe vydat to nejlepší, musíme hrát co nejagresivněji. Vhodně jsme posílili. Muselo by se stát něco mimořádného, abychom neskončili na předních místech tabulky. Snad se nám budou vyhýbat zranění. Potřebuji, aby všichni hráči byli připraveni odehrát celou sezónu," řekl novinářům kouč VfB.

Wolfsburg bude mít na dnešní zápas k dispozici téměř kompletní kádr, jen Japonec Hasebe a Dán Kahlenberg jsou lehce zraněni. Z letních posil nastoupí v základu pravděpodobně jen Alžířan Karim Ziani. Obafemi Martins zůstane pro tento zápas nejspíše na lavičce a výše zmiňovaný Kahlenberg pro zranění pouze na tribuně. Dobrou zprávou pro vlky je, že špílmachr týmu Zvjezdan Misimović prodloužil smlouvu a nyní je v klubu vázán až do konce června 2013.

To Stuttgartu rovněž nikdo ze základní jedenáctky nechybí, leč letní posily Alexandr Hleb a Pavel Pogrebnyak přišly do týmu na poslední chvíli a nejsou s týmem ještě sehrané. Větší šanci nasazení do zápasu má zřejmě běloruský fotbalista, protože v týmu již dříve působil a na postu špílmachra trápí VfB bota, takže v případě nepříznivého vývoje zápasu lze jeho nasazení očekávat. To Pogrebnyak má zápasové tempo ještě z Ruské Premier ligy, leč jeho forma v posledních týdench nebyla zrovna oslnivá a přednost tak odstane Rumunský útočník Ciprian Marica. Stuttgart tak bude dnes večer postrádat pouze dva hráče - Khalida Boulahrouze a Roberta Hilberta, kteří jsou oba zranění.

Nakonec připomeňme, že Wolfsburg v uplynulém ročníku Bundesligy z domácí Volkswagen Arény ani jednou neodešel poražen a bude tak zajímavé sledovat, jestli se to právě Stuttgartu podaří hned v úvodu ročníku nového prolomit. Nyní nezbývá než si přát, aby se úvodní zápas bundesligové ročníku 2009/2010 vyvedl, padlo plno krásných gólů, jak je v Bundeslize každoročně zvykem.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Riether, Šimůnek, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Ziani, Gentner - Misimović - Grafite, Džeko
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Träsch, Tasci , Delpierre, Magnin - Khedira, Hitzlsperger - Gebhart , Rudy (Hleb) - Cacau, Marica
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Sto čtyřicet sedm kilometrů pojede Bayer Leverkusen započnout sezonu, ve které by rád po dvouleté pauze pronikl do pohárové Evropy. To nováček z Mainzu má vzhledem k množství zranění v úvodu sezóny jiný cíl - udržet se.

V poslední době to vypadá, že v týmu se prochází duch zranění. Mainzu se před startem soutěže opravdu absence nevyhnuly, mimo hru je navíc jednička týmu Dimo Wache. Pětatřicetiletý zkušený strážce tyčí ale naštěstí nebude muset podstoupit chirurgický zákrok levého kolene, v brance jej podle všeho nahradí Heinz Müller. Kromě něj je mimo hru i český záložník Filip Trojan (koleno), Eugen Polanski (zranění nohy), Marco Rose (pohmoždění nohy), Chadli Amri (zranění nohy), Jan Kirchhoff (Achillova šlacha), Srdjan Baljak (kostní onemocnění) a Felix Borja (kotník).

Nechybělo však málo a tým stál před velkým skandálem. Čtyřiadvacetiletý útočník z Burkiny Faso Aristide Bancé byl totiž obviněn z napadení mladé ženy po středečním tréninku. Nakonec byl však naštěstí obvinění zproštěn i díky zásahu manažera Christiana Heidela. Právě Heidel hrál jednu z největších úloh v odvolání norského trenéra Jörna Andersena po vypadnutí z DFB Pokalu se čtvrtiligovým Lübeckem.

"Nový trenér Thomas Tuchel měl na sžití s týmem jen dva dny, takže nemůžeme čekat, že se všechno v nejbližší době změní," řekl právě manažer Christian Heidel a dodal: "Thomas Tuchel ale už vypracoval některé pozitivní trendy a dobře jedná s týmem. I hráči mají pocit, že najeli na novou společnou cestu."

Ačkoliv se očekává proti Leverkusenu velká návštěva, ještě vyprodáno není. To však neplatí o utkání 3. kola 23. srpna, kdy na Bruchweg zavítá sám slavný Bayern Mnichov. Právě při utkání s bavorským velkoklubem by měla být naplněna celková kapacita maličkého stadionu.

K týmu z Porýní už se připojil také chilský záložník Arturo Vidal. Ten byl v Chile na návštěvě svého syna Artura Alfonsa, kvůli podezření na nádor. Dvouměsíční syn Vidala je však naštěstí v pořádku, podezření se nepotvrdilo a mladý chilský záložník se tak může soustředit na tréninkový proces. Na první letošní start v bundeslize si ještě bude muset počkat, na Bruchwegu nenastoupí kvůli trestu za žluté karty z posledního utkání v Cottbusu, kde Werkself neuvěřitelně selhala v poměru 0:3.

"Od letošní sezony si slibujeme, že se po dvou letech přestávky dostaneme do evropských pohárů. Hurá systém už není v módě, o tom jsme se přesvědčili v posledních letech. Jupp Heynckes na tom hodně zapracoval," řekl kapitán Simon Rolfes pro deník Bild. "Myslím si, že jsme dobře připraveni. Tým ukázal, že chce něco změnit. V posledních dnech jsme se intenzivně připravovali," doplnil Rolfese trenér Jupp Heynckes. "Zlepšili jsme organizaci hry a kompaktnost týmu. Chceme méně ztrácet míče. Defenziva se také oproti loňsku pohnula dopředu," uzavřel zkušený kouč.

Právě zkušený kouč, jenž v loňské sezoně zachraňoval v Bayernu co se dalo, bude mít o poznání více na výběr než letošní nejmladší trenér bundesligy Tuchel. Mimo hru je Benedikt Fernandez (čeká na operaci kolena), Lukasz Sinkiewicz (virové onemocnění), Pierre de Witt (poškozené křížové vazy), již zmiňovaný Vidal a dlouhodobě zraněný Patrick Helmes (přetržené kolenní vazy).
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Hoogland, Bungert, Noveski, van der Heyden - Keller, Karhan, Peković, Soto - Ivanschitz - Schürrle
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Schwaab, Hyypiä, M. Friedrich, Kadlec - Rofles - Augusto, Barnetta - Kroos - Kiessling, Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.25 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Werder Brémy - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Po loňském slabším ročníku se do boje o nejvyšší příčky znovu hlásí Brémy a mohlo by se zdát, že na rozjezd si nemohly přát lepší podmínky. Po pěti letech hrají první kolo doma a navíc proti oblíbenému soupeři, ovšem Frankfurt prošel změnami a bude chtít jít nahoru.

Právě utkání proti Eintrachtu loni vyšly Werderu parádně, když svého soupeře zesměšnil dvakrát 5:0. Něco podobného ovšem aktéři utkání nyní neočekávají. "Frankfurt bude odhodlaný dopadnout proti nám mnohem lépe," tuší brémský trenér Thomas Schaaf. "Nyní máme v týmu dobrou atmosféru a do Brém cestujeme s hlavami nahoře," uvedl obránce hostí Patrick Ochs.

Werder poprvé bez Diega a s novým rozestavením vypráskal v DFB-Pokalu druholigový Union Berlín 5:0 a pouze vítězství bude chtít i teď. "Musíme rychle získat sebedůvěru a jít směrem dopředu. Nesmíme nechat soupeře, aby si začal věřit," prohlásil Schaaf, kterého příliš nevzrušuje fakt, že jeho tým bude poprvé hrát při přestavbě Weserstadionu. "Důležité je, jak vypadá hřiště, ne to vzadu," prohlásil.

Ve Frankfurtu se přes léto změnil trenér a ten má jasné představy. "V první řadě chceme hlavně v domácích zápasech nabídnout atraktivní a ofenzivní fotbal. Co se týče sezónního cíle, tak jsme toho názoru, že je možné hrát na podobné úrovni jako v předloňské sezóně. Chceme tedy udělat krok kupředu," prozradil Michael Skibbe, jenž nahradil u kormidla hesenského týmu Friedhelma Funkela. První soutěžní utkání mu vyšlo, v pohárovém derby vyhrál 3:0 v Offenbachu.

Skibbe má v kádru několik zdravotně indisponovaných hráčů, zatím to však nedosahuje loňského katastrofálního stavu. Mimo hru jsou tedy Bajramović, Preuß a náhradní brankáři Fährmann s Zimmermannem, na druhé straně chybí dlouhodobě zranění Rosenberg a Jensen, na poslední chvíli vypadli ze hry i Naldo s Boenischem.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Prödl, Pasanen - Frings, Borowski - Marin, Özil - Sanogo, H. Almeida
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - Ochs, Vasoski, Russ, Spycher - Chris - Teber, Schwegler - Caio - A. Meier, Amanatidis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.15 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha BSC - Hannover 96  (sobota 15:30)
Čvrtý celek loňské sezóny Hertha vstoupí po několika letech do sezóny domácím utkáním, Berliner Olympiastadion bude hostit Hannover. Mírnými favority jsou i vzhledem k vzájemné bilanci domácí, ovšem od nich i od hostí z Dolního Saska se zatím až tak úplně neví, co čekat.

Berlínský tým přes léto kvůli finanční tísni příliš neposílil a opětovný boj o nejvyšší příčky se z jeho pohledu očekávat určitě nedají. "Máme ale sehraný tým, skvělého trenéra a týmového ducha," jmenuje přednosti týmu manažer Michael Preetz. "Chceme skončit v první polovině tabulky," dodává historicky nejlepší kanonýr Herthy.

Oba celky mají zatím za sebou stejně jako většina bundesligistů jedno soutěžní utkání a to v prvním kole DFB-Pokalu. Hertha měla na hřišti Preußenu Münster mnoho problémů a nakonec zvítězila až po prodloužení, Hannover si však vedl ještě hůře - prohrál 1:3 na půdě Eintrachtu Trier.

"Až do konce tréninkového kempu jsme pracovali dobře, ale od té doby je vše v nepořádku," říká bezradný kouč Dieter Hecking, o jehož odchodu mohutně spekulovala německá média. Vedení Hannoveru zatím trenéra ve funkci nechalo, případná prohra v hlavním městě by už ovšem nemusela být bez personální odezvy.

I kvůli momentálnímu rozpoložení experti dolnosaskému týmu příliš nevěří, v souvislosti s Hannoverem se dokonce mluví i o záchranářském boji. Týmu navíc nepřidá ani marodka, zranění jsou Schlaudraff, Pinto, Andreasen, Vinicius, Lala a mladíci Chahed s Ramou. "Hannover se může stát překvapením sezóny," varuje přesto berlínský kouč Lucien Favre.

Švýcarský perfekcionista má na marodce jen Lustenbergera, do hry se rovněž nezapojí čerstvá posila Bengtsson. Další nová, respektive staronová tvář v Berlíně, Artur Wichniarek, by naopak měl hrát i přes potíže zranění holeně. "Doufám, že s podporou fanoušků odehrajeme dobré utkání a po zápase budeme moci jít v dobré náladě domů," řekl polský útočník.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - Piszczek, A. Friedrich, von Bergen, M. Stein - Ebert, Kačar, Cícero, Nicu - Raffael - Wichniarek
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - Cherundolo, Haggui, C. Schulz, Rausch - Balitsch - Rosenthal, Krzynówek - Bruggink - Štajner, Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Norimberk - Schalke 04  (sobota 15:30)
Magathova premiéra je zajisté nemalým lákadlem na zápas, jež dnes odehraje Schalke 04 na hřišti norimberského 1. FC. Hosté si přijeli pro všechny body, domácí je ale rozhodně nedají lacino, zvláštní motivací jim bude snaha o přerušení dlouholeté série, kdy ze zápasu s hornickým klubem nikdy nevyšli plně bodově ohodnoceni.

To potvrzují i slova Andrease Wolfa, jednoho ze stoperů domácích: "Už je čas!" prohlásil rozhodně, a nepochybně má pravdu, 1. FC dokázalo Schalke porazit naposledy v roce 1999, což k dnešnímu letopočtu vytváří hrůzostrašně vypadající desetiletou sérii. Další motivací může posloužit vzpomínka na květen roku 2008, kdy v posledním kole prohrál "der Club" doma s S04 0:2 a pečetil svůj sestup o patro níže.

Deset a dost, toho se drží v Norimberku zuby nehty i trenér Michael Oenning, k dispozici má absencemi nedotčený a pěkně nažhavený kádr. "Přejí si vyhrát, my si přejeme vyhrát - a po utkání to pro nás nesmí zůstat jen pokusem," prohlásil 43letý kouč.

Neméně se očekává na druhé straně, Felix Magath z Wolfsburgu přišel s naprosto jednozančným cílem - vyhrát pro hornický klub po půl století konečně další titul. Ikdyž sám prohlásil, že to bude chvíli trvat, určitě by Schalke rád neviděl mimo evropské poháry. Uplynulých pár týdnů s týmem usilovně pracoval: "V posledních několika týdnech jsem se s týmem seznámil a udělal pár soudů. Hráči jsou připraveni k optimálnímu výkonu, jsou dobře takticky vybaveni a i jejich fyzička se vylepšila," prohlásil. Potvrdil ale i že je i nadále co zlepšovat:" Směrem dopředu musíme být agresivnější."

Schalke je pro první zápas nové sezony na rozdíl od Norimberku nutno vzít v úvahu početné absence, chybí zranění Pander, Jones, Stevanović, Loheider a Sánchez. Nejasná je i situace kolem Jana Morávka, nakonec by však talentovaný měl být způsobilý nastoupit. Tranferkarta, jejíž absence v Gelsenkirchenu byla příčinnou sporů, je již podle médií na cestě.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Schäfer - Diekmeier, Wolf, Maroh, Pinola - Mnari - Kluge, Mintál, Gündogan - Eigler, Boakye
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Zambrano, Bordon, Höwedes - Westermann - Kobiashvilli, Rakitić, Holtby - Altintop, Kuranyi
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.25 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Sobotní odpolední program v sobě skýtá i derby mezi celky ze spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. V duelu dvou klubů s velkou tradicí a obrovskou fanouškovskou základnou na sebe v Dortmundu narazí domácí Borussia a 1. FC Köln.

Dortmundu se jaro výjimečně vydařilo a nakonec jen o chlup z toho nebyla kvalifikace do pohárové Evropy. Fanoušci jsou ale i přesto natěšení, s více než padesáti tisíci skoupených pernamentek překonali rekord a na úvodní zápas sezóny se očekává osmdesátitisícová návštěva. "Začíná to a my jsme připraveni," ujištuje trenér BVB Jürgen Klopp.

Jeho týmu se celkem v přípravě dařilo a přešel i přes první kolo poháru, když vyhrál 3:1 na hřišti SpVgg Weiden. "Všechny věci, které jsme v přípravě chtěli provést, se povedly. Ačkoliv jsme ve Weidenu hráli těžce, cítíme se dobře připraveni," dodal Klopp.

Právě jeho návrat byl pro porýnskou metropoli událostí léta, i s reprezentačním útočníkem to však Kozlům v přípravných zápasech skřípalo. Stejně jako soupeř ale v DFB-Pokalu vyhrál, v Emdenu triumfoval 3:0. "Zítřejší utkání se ovšem s tím pohárovým nebo přátelskými nedá srovnávat," myslí si nový trenér 1. FC Zvonimir Soldo.

"Dortmund je favorit. Řekl bych, že jsou dokonce i černými koňmi na zisk titulu. V posledních sedmi měsících prohráli jen jediné soutěžní utkání," vyzdvihl svého nejbližšího soupeře Soldo, který by jistě rád přivezl ze Signal Iduna Parku minimálně bod, což se Kölnu naposledy povedlo v květnu roku 2001.

Soldo nemůže počítat se zraněnými oporami Podolskim, Geromelem a Novakovićem, hrát zatím zřejmě nebude ani portugalská posila Maniche, další klíčový hráč Petit by však měl být fit. Na druhé straně jsou na marodce také důležité persony, zranění trápí Dedého a Kehla, naopak Santana a Weidenfeller by měli nastoupit.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, F. Santana, Öztekin - Tinga - Blaszczykowski, Sahin - Hajnal - Barrios, Váldez
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brečko, McKenna, Mohamad, Womé - Petit, Matip - Chihi, Yalcin, Sanou - Freis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
TSG Hoffenheim - Bayern Mnichov  (sobota 18:30)
Atraktivnějí debut si Luis van Gaal na lavičce Bayernu Mnichov snad ani nemohl přát - jeho tým totiž vyjíždí zvítězit do Sinsheimu, kde se utká s domácím Hoffenheimem, který se zdá být jedním z největích otazníků nadcházející sezony. Naváží chlapci z TSG na fantastický loňský podzim, nebo spíše na tragické jaro? Získat první body májí šanci, ikdyž nikterak velkou, v novém vysílacím čase - v sobotu o půl sedmé.

První možnosti napovídá fakt, že z marodky se po půlroční pauze, kdy zmeškal právě ono neslavné jaro, vrací "Herbstkanonier" Vedad Ibisević. V prvním utkání nové sezony se však bude možná muset obejít bez svého kolegy v útoku, u kamerunského ostrostřelece Demby Ba ještě doznívá rekonvalescence. Kdo ale bude chybět určitě, jsou Weis, Gulde, Haissle a Luiz Gustavo, všichni trpí zdravotními obtížemi. Trenér Ragnick tak pravděpodobně do pole vyšle sestavu s trojčlenou zálohou a útokem, Ibiseviće v útoku doplní Obasi a v příravě veclice nadějně vypadající posila z Rio de Janeira - Maicosuel.

Zdravotní špatnosti způsobily plno nevole i na druhé straně barikády, Bayernu bude pro doznívající zranění chybět Ribéry, jež zůstane v Mnichově. Kouč Luis van Gaal se však s trenérem francouzské reprezentace Raymondem Domenechem usnesl na tom, že Ribéry na příští reprezentační sraz odcestuje - pro příští zápasy Bayernu by tak francouzský záložník měl být k dispozici. Jeho roli ofenzivního záložníka na hřišti dočasně převezme mladý Thomas Müller, teprve 19letý útočník/ofenzivní záložník tak dostane přednost před Sosou. Připraven k zápasu ke vší smůle Mnichovanů nebude ani Miroslav Klose - elitní útočník si obnovil problémy s kolenem a jeho pozici vedle Maria Gómeze tak při přesunu Müllera do zálohy pravděpodobně převezme Olić. Na několik týdnů zranění vyřadilo i třetího stopera Demichelise a nastoupit pravděpodobně nebude schopen ani Toni.

"V Hoffenheimu to bude velice obtížný začátek, alespoň ale hned budeme vědět, na čem jsme," šalamounsky prohlásil van Gaal k dnešnímu utkání. K silným stránkám soupeře pak dodal:"Vedad Ibisević je určitě velice důležitý hráč a jako k takovému k němu budeme přistupovat. Pokud ale hráči dodrží taktické pokyny, budeme dominantní a zvítězíme."
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Beck, Šimunić, Compper, Ibertsberger - C. Eduardo, Vorsah, Salihović - Obasi, Ibisević, Maicosuel
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Rensing - Lahm, van Buyten, Badstuber, Pranjić - van Bommel - Hamit Altintop, Schweinsteiger - T. Müller - Olić, Gómez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.40 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Bochum - Borussia Mönchengladbach  (neděle 15:30)
Neděle je v bundeslize vždy vyhrazena na dohrání dvou zbývajích zápasů daného kola a první kolo nového ročníku nebude výjimkou. A právě v této dohrávce přivítá VfL Bochum Borussii Mönchenglabach. Od obou celků se očekává, že budou patřit k outsiderům soutěže, ale klidně se můžeme od jednoho či druhého celku dočkat nějakého překvapení.

Domácí Bochum přes léto mnoho neposilovala a ani do úvodního zápasu nového ročníku nevyrukuje trenér Marcel Koller s žádnou novou posilou v základní sestavě. Svým stávajícím svěřencům velmi důvěřuje, a proto kádr nějak výrazně nepozměnil, spíš jen lehce doplnil. Novými akvizicemi Bochumi jsou švédský záložník Andreas Johansson a slovinský útočník Zlatko Dědić, ale jak již byklo řečeno, začnou pouze na lavičce. Koller si nemůže stěžovat ani na nepřízeň osudu, protože žádný z jeho hráčů není momentálně zraněn.

To jeho protějšek Michael Frontzek, který byl po konci uplnulé sezóny jmenován novým trenérem Borussie, má naprosto rozdílné problémy. Na marodce se mu v současné době nachází rovných pět hráčů, včetně kapitána Daemse. Zbývající čtveřicí jsou gólmanská jednička Logan Bailly (zlomený článek prstu na noze), obránce Jan-Ingwer Callsen-Bracker(pooperační bolesti), záložník Gal Alberman a útočník Rob Friend(oba po operaci kotníku). K tomu navíc nemůže pro červenozu kartu z minulého ročníku nastoupit Marcel Meeuwis, kterou si vykoledoval ještě v dresu Rody Kerkrade v Eredivisie. Největší letní posilu Gladbachu Raúla Bobadillu pak pobolívá lýtkový sval, takže jeho nedělní strat je pouze ve hvězdách.

Trenér Frontzek před zápasem rovněž prohodil pár slov. "V pohárovém zápasu jsme odvedli dobrý výkon, a proto jedeme do Bochumi dobře naladěni, ale bude to zcela odlišný zápas. Bochum je dobře fyzicky vybaveným, kompaktním celkem, který rád hraje poctivě odzadu. Dokázali se v bundeslize udržet již třetím rokem po sobě a dostat se z toho nejhoršího." uvedl Frontzek. Řiká se, že druhá sezóna je pro nováčka nejtěžší, a to přesně bude muset Frontzek s Borrusií letos vyvrátit. Zkušeností s tím má dost, vždyť donedávna trénoval Armínii Bielefeld, která se s bojem o udržení potýkala rok co rok.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Heerwagen - Pfertzel, Maltritz, Yahia, C. Fuchs - Imhof, Dabrowski - Azaouagh, Epallé - Šesták, Klimowicz
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Heimeroth - Levels, Brouwers, Dante, Jaures - T. Marx, Bradley - Matmour, Neuville, Arango - Bobadilla(Colautti)
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.30 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Freiburg - Hamburger SV  (neděle 17:30)
Freiburg chce čtyřletou odmlku ztrestat výhrou proti severoněmeckému Hamburku. Ten už i s Davidem Rozehnalem v kádru se bude chtít fanouškům omluvit za pohárové nervy z Düsseldorfu.

Freiburg se po čtyřech sezonách strávených ve 2. bundeslize vrací mezi německou elitu. Určitě by rád napravil své poslední vystoupení v německé nejvyšší soutěži, kdy o dvanáct bodů za předposlední Hansou Rostock skončil na chvostu tabulky. A dokázat, že to byl omyl může už v nedělním utkání proti Hamburku proti plnému stadionu.

"Máme dobrý tým," řekl sportovní ředitel Freiburgu Dirk Dufner. "Obrana sice není kompletně vyřešená, ale nemáme se za co stydět. Avšak ztráta Daniela Schwaaba a Ömera Topraka bude citelná."

Vítěze posledního druhobundesligového ročníku opustil v letní přestupové pauze Daniel Schwaab. Křídelní eso se upsalo Leverkusenu, zatímco Toprak, Němec s tureckými kořeny, měl v závěru loňské sezony nehodu na motokárách. Po dvou měsících však už začal trénovat. Robin Dutt tak kromě mladičkého obránce bude postrádat pouze Ekeho Uzomu.

Jedním z pozitiv pro bádensko-württemberský tým je forma kapitána Heika Butschera. Ten vítězným gólem posunul svůj tým v DFB-Pokalu přes Elversberg a dokonale šéfoval čtyřčlenné obraně, v které je i mimo jiné Pavel Krmaš.

To Hamburk měl postup v národním poháru mnohem těžší. Když düsseldorfský Lambertz ve 120. minutě 1. kola vyrovnal na 3:3, Hamburk se musel prát o svůj postup při penaltách. Ty nakonec zkušeně ovládl v poměru 1:4. Avšak hlavní trenér Bruno Labbadia, jenž do přístavního města zamířil před sezonou z Leverkusenu, se bude muset jako již tradičně vypořádat s početnou marodkou.

Mickel, Alex Silva, Reinhardt, Schmidt, Schulz, Štěpánek, Arslan, Behrens, Elia, Gross, Beister - celkem deset jmen nebude mít k dispozici třiačtyřicetiletý trenér. Mnohem radostnější zprávou pro české fanoušky však bude David Rozehnal na lavičce, kam by podle předzápasových prognóz měl usednout i bývalý hráč pražské Slavie Mickael Tavares.

"Měli jsme kvalitní přípravu a na bundesligu jsme připraveni,"řekl před utkáním sám Labbadia. "Musíme se ale soustředit na první zápas, ten bude hodně důležitý. Navíc všichni v této sezoně budou mít příležitost ukázat se."
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Pouplin - D.-R. Cha, Krmaš, Barth, Butscher - Banović, Flum - Abdessadki, Jäger - Bechmann, Idrissou
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - Benjamin, J. Boateng, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Zé Roberto - Pitroipa, Trochowski - Petrić, Guerrero
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.55 - 3.30 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Mönchengladbach00000:00
VfL Bochum00000:00
Eintracht Frankfurt00000:00
1. FC Köln00000:00
1. FSV Mainz 0500000:00
TSG Hoffenheim00000:00
SC Freiburg00000:00
1. FC Norimberk00000:00
VfL Wolfsburg00000:00
VfB Stuttgart00000:00
Hamburger SV00000:00
Schalke 0400000:00
Bayern Mnichov00000:00
Hannover 9600000:00
Hertha BSC00000:00
Werder Brémy00000:00
Bayer Leverkusen00000:00
Borussia Dortmund00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (103)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1 pro Vlf...Grafité,Martins a za Stuttgart Hleb..

Reagovat
smazaný uživatel

v telce to není

Reagovat
smazaný uživatel

nn neni sem nasranej at jdou teda do pr...e Ota Cerny by se mel vzpamatovat a nevis jestli ma čt4 pravo na vysilani Nemecke ligy????

Reagovat
smazaný uživatel

nevim

Reagovat
smazaný uživatel

ne ct4 sport uz nemeckou bundeslingu davat nebude

Reagovat
smazaný uživatel

ani nejsem překvapený

Reagovat
smazaný uživatel

bude to dávat nějakej novej Eurosport

Reagovat
smazaný uživatel

melo by to jet na eurosportu 2 myslim

Reagovat
smazaný uživatel

Pochybuju, ale divím se, že to nedává sport 1 či 2

Reagovat
smazaný uživatel

Na ARD jo, pokud to chytáš...

Reagovat
panca

a nevis jestli davaj nekde i sobotni zapasy??

Reagovat
smazaný uživatel

Nevite nekdo kdy se losuje Evropska liga??

Reagovat
smazaný uživatel

rekl bych ze dneska ve 12:00

Reagovat
smazaný uživatel

13-30 Eurosport

Reagovat
smazaný uživatel

tak bych ho poslal dívat se o hodinu a pul driv

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte někdo na jakym programu se toto utkání odehrává?

Reagovat
smazaný uživatel

na žádném českém....měl by byý na nové Eurosport 2 Bundesliga ale zatím ho zřejmě žádná ze satelitních a kabelových televizí nemá v nabídce a pak zřejmě na nějakých německých kanaléch, ale to nevím...DSF?? možná...nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, žádná z platforem jej ještě nemá...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, na atdhe.net

Reagovat
Arne

ARD (Das Erste)

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to určitě nádherný zápas, tipuju vítězství Wolfsburgu, přeci jenom ztráta Gomeze bude znát, Pogrebnak rozhodně není adekvátní náhradou, uvidíme jak si poradí Cacau s Maricou. Navíc jim pomůže Hleb. Na druhé straně také zajímavý trojlístek Džeko, Grafite, Misimovič. Myslím, že je to nádherná pozvánka na fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Bys moh dělat v reklamě

Reagovat
smazaný uživatel

proč?

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá pozvánka na fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna mě to tak napadlo napsat protože to zní pěkně....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře vybraný zápas na start Bundesligy

Reagovat
smazaný uživatel

kedy je zreb UEFA pre dalsie kola..dnes?

Reagovat
smazaný uživatel

co kdyby ses podival o par radku nahoru???

Reagovat
smazaný uživatel

LM 12-00

EL 13-30

Eurosport live

Reagovat
smazaný uživatel

jj budu koukat, sem zvědavý, ale jak uvidím Tiraspol mezi ligou mistrů tak mě to zase trochu zamrzí

Reagovat
smazaný uživatel

2:4 výhra Stuttgartu... Gebhart, Hitzelsperger a 2x Cacau...

Reagovat
Arne

Moc pěkný

Reagovat
smazaný uživatel

tak na takovej zápas bych si mile rád podíval

Reagovat
smazaný uživatel

na Bundesligu rozhodně normální možný výsledek

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám,že bude golova smršt to by bylo

Reagovat
smazaný uživatel

výsledek 0:0 je téměř unreal

Reagovat
smazaný uživatel

to v BL obvykle...

Reagovat
smazaný uživatel

právě proto je ta liga tak zajímavá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Eurosport 2 kupil prava na nemecku bundesligu uzdavno ...myslim ze od tohto kola zacnu aj vysielat

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
alias

Bundesliga v televizi volně: dnes Wolfsburg-Stuttgart ZDF, DubaiSport1

zítra: 15.30 Dortmund-Koln TRT1,DS1

Nurmberk-Schalke DS2

18.30 Hoffenheim-Bayern TRT1,DS1

neděle 15.30 Bochum-Mgladbach TRT1, DS1

17.30 Freiburg-HSV TRT1,DS1

18.30

Reagovat
smazaný uživatel

Nejkrásnější liga světa otevřela své brány...

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak autorovi...

Reagovat
herbage

Děkuji, děkuji. Tak jsem se s tím patlal od půlnoci do třičtvrtě na jednu A tobě patří rovněž díky

Reagovat
smazaný uživatel

Rádo se stalo...

Reagovat
herbage

Neva že jsme to trochu přeformuloval?

Reagovat
smazaný uživatel

Mě? Ani v nejmenším...

Reagovat
smazaný uživatel

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

krasna tabulka

Reagovat
smazaný uživatel

až na černý obdelník u Freiburgu

Reagovat
smazaný uživatel

ikdyž.. němělo by se to dělat dle abecedy?

Reagovat
smazaný uživatel

To znamená: černý kůň soutěže...

Reagovat
smazaný uživatel

promiň, ale kůň vypadá jinak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je spíš litvínovský panelák...

Reagovat
Arne

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

nevie niekto kedy uz budu vysielat Eurosport 2 bundesligu...mali zacat uz od 5. srpna a este nevidim ziadny rozdiel ked zapnem Eurosport 2 international?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bude mi to na té ČT 4chybět.Byl to už můj zvyk-v pátek nechodit do knajpy a nechat si to na sobotu.A zrovna takovej zápas!Já toho Otu roztrhnu!(ikdyž to je z tech. hlediska nereálný)

Reagovat
smazaný uživatel

vlci

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ten over, hlavně ten over...

Reagovat
Riijkark

nevite, co je s edinem ?

Reagovat
smazaný uživatel

Coby?

Reagovat
herbage

Není ani na lávce náhrandíků

Reagovat
herbage

Taky koukám. A ani Martins nehraje

Reagovat
Riijkark

beru zpet, na livesportu maj chybu, hraje zaklad

Reagovat
herbage

Aha, na skysports taky

Reagovat
smazaný uživatel

To je tím, že se nedíváte na bundesliga.de, tam byl hned od začátku...

Reagovat
herbage

Ty z toho dělaj pomalu start Olympijských her

Reagovat
panca

za ty prachy?! u nas je 5 minut pred vykopem jeste poloprazdnej stadion...

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný... ze Stuttgartu zpívá hymnu snad jenom Lehmann a CACAU

Reagovat
herbage

Mě se líbil Barzagli či kdo to byl, jak při tom žvejkal žvejku a čuměl tak nějak znechuceně

Reagovat
smazaný uživatel

Mainz - Leverkusen: Tady asi není co řešit, Mainz je jednoznačně největší adept na sestup, Leverkusen zlepšil defenzivu, takže by gól dostat neměl, navíc Derdiyok je takový štírek, že tam něco hodí. Tip: 2

Werder - Frankfurt: Werderu se na Frankfurt daří, navíc jim vyšla i generálka. Taky asi není co řešit. Tip: 1

Dortmund - Köln: Věřím Kölnu. Tip: 2

Reagovat
smazaný uživatel

TSG Hoffenheim - FC Bayern München: Van Gaal má narozeniny. Tip: 2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Všetko najlepšie Luisi, dostaneš darček v podobe dvoch fíkov v Rensingovej sieti

Reagovat
smazaný uživatel

promiň, ale za Hoffe chytá Hildebrand... přestaň si ty dva konečně plést

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak aby neměl hoffenhaim zase super podzim tip:0

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffenheim 1X

Werder 1

Dortmund 1

Hertha X2

Norimberg 1

Mainz 2

Reagovat
Shevchenko

Tak sakra dávají tu BL někde? Eurosport nic, ZDF nic, Das Erste nic, ještě k tomu z nějakého neznámého důvodu mi z UPC zmizel Sport 1 a Nova Sport, nevíte někdo proč?

Reagovat
smazaný uživatel

bwin.com

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Shevchenko

Mááártin Fééénin !

Reagovat
smazaný uživatel

kdo by chtěl vyhrát slušný prachy, ať se vyse.e na víkendový plachty,a mrkne na wosaconcept(tečka)wz(tečka)cz

Už se s nimi skládám potřetí a zatím spokojenost, + cca 30klacků

Reagovat
smazaný uživatel

K tomu navíc nemůže pro červenou kartu z minulého ročníku nastoupit Marcel Meeuwis, kterou si vykoledoval ještě v dresu Rody Kerkrade v Eredivisie.

??

To s ejako červené karty přenášejí i z jiných lig?

Reagovat
smazaný uživatel

když má trest pro jakékoliv soutěžní utkání..

Reagovat
herbage

Také se mi to zdálo podivné, ale bylo to na klubovýxh stránkách Borussie apotvrdil to i Transfermarkt

Reagovat
smazaný uživatel

Už se těším na VfL.

Reagovat
smazaný uživatel

To je nuda, vypínám....

Reagovat
Arne

VfL Borussia M'gladbach zatím dobře, no...

Reagovat
smazaný uživatel

když už jsme u toho, tak je to: Borussia vfl 1900 Mönchengladbach gmbh

Reagovat
Arne

To je jedno, ale taky VfL.

Reagovat
Bakary3

Nuda ? Gladbach ved 3:0 a už je srovnáno

Reagovat
smazaný uživatel

Právě bylo to moc jednostranné, taky špatná kvalita obrazu, sekání. Neměl jsem na to nervy. Bochum ale pěkně...

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro BL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele