Brasil 2014: svátek je tu!

26.05.2014, 11:45
Profily, historie
Zaujalo nás
Ligy po celé Evropě již skončily, nebo brzy skončí, jiné si dají na několik týdnů pauzu a celý fotbalový svět se bude soustředit jen na jedno. Na největší svátek, na mistrovství světa, které se po čtyřech letech znovu hlásí o slovo, a to ze země fotbalu zaslíbené. Z Brazílie...

Brazílie se představuje

Ti, kdo si něco pamatují ze školní docházky, zcela jistě vědí, že Brazílie je asi tak 110x větší než naše země a má 20x víc obyvatel. Hranice s ostatními státy Jižní Ameriky a Atlantickým oceánem měří přesně 14 691 km. Jen dvě země tohoto subkontinentu nesousedí s Brazílií: Chile a Ekvádor. Hlavním městem je Brasilia, nejvíce lidí žije v Sao Paulo. Oficiálním jazykem je portugalština, prezidentkou je paní Dilma Rousseff, platí se měnou, která nese jméno real, krásné mulatky a vynikající fotbalisté jsou živou chloubou...

Historie

Než v roce 1500 připlula flotila portugalských lodí, jimž velel kapitán Pedro Álvares Cabral, žilo na pobřeží něco kolem 2 milionů Indiánů a ti se mezi sebou mydlili hlava nehlava. Portugalci zjistili, že je zde stále doba kamenná a rozhodli se vše změnit, civilizovat. Kolonizace začala oficiálně v roce 1534, kdy Jan III. rozdělil celé území na 12 částí. Ale moc to asi nefungovalo, a tak o 12 let později změnil své rozhodnutí, jmenoval hlavního gubernátora a vše rozdělené znovu spojil. Někteří domorodci nové pány přijali za své, jiní skončili v otroctví nebo byli pobiti. A pár desítek tisíc odešlo na věčnost, protože jejich organismus nevydržel útok těch našich "evropských" nemocí. V polovině XVI. století se stal hlavním vývozním zbožím cukr, a jelikož zájem stále stoupal, začal masivní dovoz otroků z Afriky.

Války s Francouzi byly většinou vítězné, Portugalci rozšířili území směrem jihovýchodním a stali se pány nad Rio de Janeirem. To se psal rok 1567. O 48 let později jim patřila velká část severovýchodu. Vojsko zahájilo další invazi, tentokráte do Amazonského pralesa, padly pevnosti které patřily Britům a Irům, těm severním. V roce 1680 se kolonizátoři zmocnili jižní části území, tam kde je dnes Uruguay, což vyprovokovalo celou řadu dalších místních válek.

Poptávka po cukru začala klesat, ale záchrana čekala za dveřmi. Okolo 1693 byla objevena velká naleziště zlata a to tuto kolonii zachránilo od ekonomického kolapsu. Tisíce Brazilců a Portugalců se stěhovaly do těchto oblastí a to se zase nezamlouvalo Španělům. Odvolávali se na různé dohody a ujednání, ale moc platné jim to nebylo. Od roku 1777 bylo již vše jasné. Portugalská Brazílie měla papíry na vlastnictví teritorii a tehdejší hranice jsou téměř totožné jako ty současné.

Psal se rok 1808, když Napoleon Bonaparte, císař francouzský, dával celé Evropě na frak a nejinak tomu bylo i s Portugalskem. Královská rodina sbalila kufry a utekla do Rio de Janeira. Tím ho učinila hlavním městem Portugalska. O 7 let později princ Jan VI, jménem své matky Marie I, prohlásil Brazílii státem. Do Evropy se vrátil v roce 1821 a jmenoval svého prvorozeného syna Pedra de Alcántara správcem.

V září roku 1822 přišel první pokus o vyhlášení samostatnosti, které ale nemělo podporu většiny obyvatel. Začaly boje, místní války, které skončily v březnu 1824. 29. srpna 1825 konečně Portugalsko uznalo závěry jednání v Rio de Janeiro a tím také nezávislost Brazílie.

15. listopadu 1889 padla monarchie, ale lid znovu nejevil velký zájem o změnu, o republikánský systém. V čele země stanula Vojenská klika, vládli generálové a později jistý Getúlio Vargas. Následovala celá řada pokusů o převrat, mezi nimi snaha o převzetí moci ze strany bohatých Paulistů v roce 1932 nebo komunistů v roce 1935, obě hnutí byla poražena. Ale právě obava z rozšíření myšlenek Marxe a Lenina vedla vojenskou kliku k ráznému kroku, zakázání voleb a nastolení diktatury. To se psal rok 1937... Jen v květnu 1938 se trůn na chvíli zatřásl, to se zase moci zachtělo brazilským fašistům.

Po skončení 2. světové války, v níž Brazílie bojovala po boku Spojenců, ta samá armáda Vargase odstranila, ale ten se naposledy vrátil do čela země po demokratických volbách v roce 1950, aby z tohoto světa vlastní rukou odešel v době politické krize v srpnu 1954. Tedy byl prezidentem od MS 1950 v Brazílii do toho následujícího hraného ve Švýcarsku. Následovalo několik loutkových vlád, až v roce 1956 byl prezidentem jmenován Juscelino Kubitschek, neboli potomek český, Kubíček. Pozvedl ekonomii, průmysl, usmířil znesvářené strany a postavil nové hlavní město, Brasílii. Volby, vojenský převrat, volby, vojenský převrat... Tak nějak to probíhalo v následujících letech. Až od roku 1985 se vše uklidnilo a Brazílie má civilní a ve volbách zvolené státní orgány.

O počasí, státoprávním uspořádání, ekonomice, přírodním bohatství, geografii, turistice, dopravě, energetických zdrojích, o mnohém dalším, si povíme v krátkosti u každého jednotlivého města, kde se budou zápasy MS 2014 hrát.

Vzpomínky...

Pro některé bude toto MS prvním v životě. Narodili se totiž až v tomto století, je jim okolo 10 let, to poslední, v Jihoafrické republice, ani nezaznamenali. Pro další fandy fotbalu je to světový šampionát číslo dvě, možná tři, někteří další už na počítání budou potřebovat prsty obou rukou. A pak nastoupíme my, veteráni... Nemusel jsem si brát kalkulačku, tak špatně na tom z pamětí ještě nejsem, abych s trochou nostalgie napsal: těším se na mé MS číslo 14.

To první bylo ještě bez televiznich přenosů. Zápasy naší, tehdy ještě československé, reprezentace jsme sledovali s uchem přitisknutým k reproduktoru a vzhledem k časovému posunu jediným osvětlením v místnosti bylo zelené magické oko stařičkého rádia. Stříbrné medaile byly sladkou odměnou nejen pro tehdy jedenáctiletého kluka, ale pro všechny Čechoslováky.

Ještě jedno, tentokráte mé soukromé, výročí se vztahuje k letošnímu mistrovství světa: je tomu deset let, co jsem začal psát tyto články. Portugalsko, Německo, Švýcarsko a Rakousko, Jihoafrická republika, Ukrajina a Polsko. Po Evropě a Africe jsem se konečně dočkal, je tu událost číslo 1 u nás. Tedy v Latinské Americe, kde 22 roků žiji. I když kousek severněji, v Hondurasu.

A nyní již konečně FOTBAL

Brazilská fotbalová federace, CBF, vznikla v roce 1914 a členem FIFA je od 1923. Brazílie získala 5x titul mistra světa, 8x vyhrála Copu América, 5x světový šampionát hráčů do 20 let a 3x do 17 let. V místnostech, kde sídlí CBF, můžete rovněž vidět tři poháry za vítězství v Konfederačním poháru, dalších pět titulů mistrů světa vybojovali futsalisté, čtyři plážoví fotbalisté. Desítky a desítky pohárů, medailí, titulů... To je Brazílie, bláznivě zamilovaná do své největší lásky: fotbalu a kulatého nesmyslu.

Vypadá to jako nádherný a sladký čokoládový dort ozdobený právě tak sladkým marcipánem. Ale je na něm jeden hořký a nechutný kousek: MS 1950 a finálová prohra s týmem Urugaye. Maracaná, 174 tisíc fotbalových nadšenců, prohra 1:2, slzy bezmoci a zklamání. A později nenávist vycházející z pokoření, z potupy. Ano, i taková je Brazílie, fanaticky zblázněná, neuznávající, že někdo může být právě o ten gól, jeden jediný, lepší.

Brazilci fotbal milují, ale jsou zde také jiné sporty, které jsou sice ve stínu, ale i tak si získaly srdce milionů: volejbal, basketbal, tenis, formule 1.

Král je jen jeden a tím je Pelé, O rei Pelé. Brazílie ovšem dala světu mnoho dalších vynikajících hráčů: Leonidas, Garincha, Didi, Vavá, Zagallo, Tostao, Zico, Jairzinho, Carlos Alberto, Socrates, Bebeto, Romario, Cafú, Ronaldo, Roberto Carlos... Jen malý kousek hvězdného brazilského fotbalového nebe. Samozřejmě že jsou zde také ti, kteří běhají po trávnících celého světa v současnosti: Neymar, Leandro, Ronaldinho, Kaká...

Co nás čeká? Zápasů? 64... Týmů? 32... Měst a stadionů? 12... Skupin? 8... Mistr? 1... Fanoušků? Miliardy... Již 12 června to vše vypukne. Začne mistrovství světa, svátek svátků pro nás, pro které je FOTBAL tou nejkrásnější hrou na světě!

Příště: Belo Horizonte

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (238)

Přidat komentář
smazaný uživatel

konečně

Reagovat
kmotor corleone

ked to bude mat uroven ako ms 2010, tak si to strcte do rici.

Reagovat
dantetomas

Reagovat
Diego2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

přesně....každé druhé mistrovství by mělo být v Evropě neli každé 3 mimo Evropu....jsem zvědav zda bude zase platit že nejlepší MS poslední let bylo Německo, nebo Francie....už se pomalu můžeme těšít na propadák jménem KATAR

Reagovat
smazaný uživatel

jakou úroveň máš na mysli ? Nelíbilo se ti snad něco z organizace nebo co ??? Týmy budou vesměs stejný a i rozhodčí, takže nevim oč ti jde. Já se bál nějakýho průseru, protože šlo o Afriku, ale nestalo se. Sna jen ty vuvuzely mě srali, ale ty už budou zakázaný.

Reagovat
bayern987

Reagovat
Messier

Já ty vuvuzely miloval

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
smazaný uživatel

jako mě vadily hlavně hlediska toho, že nebylo moc slyšet pak chorálový fandění, který mam na fotbale rád, na druhou stranu tomu dávaly takovou "zvláštní africkou" atmosféru, kdy ten hluk měl jakousi živou energii, což bylo i celkem fajn ,)

Reagovat
ACSeRw!n

ted se muzeme tesit na pravou fotbalovou atmosferu a to nejenom na stadionech

Reagovat
smazaný uživatel

jj :) no koukal jsem dnes na stadiony a až na pár vypadaji všechny dost dobře po akustický stránce :) takže až se tam při začátku utkání rozjede Anglická God save the queen, budu mít husinu po celym těle safra jak já se těším !

Reagovat
smazaný uživatel

to god save the queen tam bude znít při každém zápase?

Reagovat
smazaný uživatel

tak minimálně 4x tam bude ,) ...Víš, ono když někdo napíše, že se při začátku zápasu rozezní to a to, systematicky to neznamená, že při každém zápase a s prominutím je to od tebe reakce jak od blba, když si to vyložíš takhle.

Reagovat
smazaný uživatel

taky to ode mě byla rejpavá

Reagovat
smazaný uživatel

a pak, třeba angláni budou až ve finále a uslyšíme jí 8x :)) ikdyž jasně že pochybuju...ale tak co, německá je taky pěkná Mě se líbí hodně hymen, taky třeba: nizozemská, japonská, ale i americká a ruská, pak franczouzská, italská, španělská...Dojímaj mě (pro rýpaly, samozřejmě je má nejoblíbenější Česká hymna, která mě při každym poslechu neskutečně dojme, ale tu žel na šampionátu neuslyšíme ,) leda si nás tam popletou třeba s Chorvatama nebo tak...což by bylo vostrý faux pas

Reagovat
smazaný uživatel

to by byl celkem slušný skandál no ale není to tak dávno, kdy hráli naši davis cup někde v prdeli a pustili nám tam slovenskou hymnu :D. ale to už je několik let, to mysím ani eště nehrál berdych

Reagovat
smazaný uživatel

no, je to pár let co v přáteláku s našima pustili někomu špatnou hymnu, ale teď už si nevzpomenu co to bylo za tým...Vim jen, že hráli v Edenu...jo našel sem to - Litevcům tam tehdy pustili Lotyšskou hymnu

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=CF-xtZZkIMQ v článku stálo, že jim i na stadionu pověsili vlajku vzhůru nohama co si budem povidat, já taky neznám vlajky litvy, lotyšska (tu trochu jo díky hokeji teda) a estonska, natož jejich hymny, ale já nejsem pořadatel mezinárodního fotbalovýho utkání fakt ostuda jak hrom

Reagovat
smazaný uživatel

jo tak anglický název pro Lotyšsko je Latvia, tak to k tomu docela svádí, na tohle si taky vzpomínám

Reagovat
smazaný uživatel

mě se líbí ruská, koukal jsem tedka na hokej finále MS, to bylo soidní na konci, jak to znělo

Reagovat
smazaný uživatel

no a já jí prošvih, protože jak tam bylo předtim mrtě těch ceremonií a vyhlašování, tak sem si šel balit a nestihl to :/ ...Joojoo Ruská má grády ,)

Reagovat
smazaný uživatel

btw, víš kdo si mimochodem dlouho nechal říkat "Koba" ? ,)

Reagovat
smazaný uživatel

vím, vím

Reagovat
smazaný uživatel

ale není to myšleno tak, žebych měl jeho smýšlení nebo jej tím nickem podporoval

Reagovat
smazaný uživatel

ne já to nijak nenaznačoval, to jen tak pro zajímavost :)

Reagovat
smazaný uživatel

;-)

Reagovat
ACSeRw!n

ja se tesim na hymnu brazilie hned v uvodnim zapase, to bude psycho

Reagovat
smazaný uživatel

..určitě jim daj dobrej úvodní chorálek na úvod a pro povzbuzení taky se těšim.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
DelPiero137

Zivou energii? mna to pravidelne dostavalo do limba a zaspaval som.

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle bude giga akce, fotbaloví Oscaři, fotbalová Olympiáda, fotbalová symfonie, fotbalová gastronomie michelinského střihu. Nechal jsem se vyhodit z práce pro neschopnost, abych se mohl od 12. června válet doma a sledovat tenhle svátek. Těším se. P.S.: moc

Reagovat
smazaný uživatel

to jako fakt?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli byl nějakej vysokej manažer, ani se mu nedivim. Práce jak nas****, nutnost neustálýho toku myšlenek a ten měsíční plat, který průměrnej Čech vydělá sotva za rok spolu s vnucujícíma se sekretářkama prostě neni dostatečná odměna za tak malý množství volnýho času.

Reagovat
smazaný uživatel

A nebo mu jen špatně pak předali výpověď a teď bude doma a brát peníze stejné ano to je v ČR možné , ale to by měl asi tolik že by si tam zajel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám podobné dilema, aktuálně hledám práci, ale asi teď přestanu posílat životopisy a začnu zase až po MS. Co kdyby mě teď náhodou někdo přijal, to by bylo jak naschvál.

Reagovat
-Carles-

stačí sa pozrieť v akých časoch pôjdu prenosy a musí ti byť jasné, že pokiaľ sa nechceš zamestnať niekam na nočné služby, tak ti to môže byť jedno.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono kvůli těm časům stačí chodit na ranní a nemáš moc šancí to dávat Naopak na noční se dívat na notesu na fotbal ... celkem ideál

Reagovat
smazaný uživatel

No už vidím, jak budu v továrně u pásu koukat do notebooku na fotbal...

Reagovat
smazaný uživatel

Já dělám v továrně na mašině a jde to v pohodě ... Záleží na práci

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš mě se*e, že jsem měl zlomenou nohu a 2 měsíce doma, teď se vracím ... Je to jak naschvál

Reagovat
smazaný uživatel

Haha, tak teď jsem se dozvěděl, že zítra mám pracovní pohovor a to na pozici, o které vůbec nic nevím. Takže se tam pěkně ztrapním, že já blbec jsem se tam vůbec hlásil... Ale aspoň budu mít čas na ten fotbal, no.

Reagovat
kmotor corleone

su tam zapasy, ktore s pokojnym svedomim mozno vynechat...

Reagovat
smazaný uživatel

No právě proto, že je to tak pozdě. Některé zápasy i od půlnoci. A když bydlím na vesnici a musím dojíždět, tak bych musel vstávat strašně brzo a to s těmi časy zápasů nejde dohromady.

Reagovat
cetto

v jakých časech se to bude hrát?? Jsem myslel, že se ty časy přizpůsobí Evropě...

Reagovat
smazaný uživatel

Výkopy od 18:00-0:00, jednou ve 3 Tím pádem stačí mít odpolední a spousty zápasů neuvidíš

Reagovat
cetto

Tak já jsem sova, takže mi nevadí být dlouho vzhůru, ale chtěl jsem na léto brigádu, což asi teda padá .((

Reagovat
Jardin

Reagovat
Bayernista18

To chceš makat v bordelu nebo co?

Reagovat
madridcan

PRaveze byt nejaky recepcny v hoteli a v pohode mat tam telku pripadne a notebook a pozerat futbal...pohoda

Reagovat
-Carles-

Byť majiteľom hotela, tak chlapík letí ešte pred koncom MS

Reagovat
madridcan

Preco? Normalna vec.

Reagovat
cetto

Kámoš dělá v hotelu noční směny na recepci a právě říká, že je to mega luxus - má z toho celkem dost prachů, když jsou to noční, navíc mu tam skoro nikdo nechodí a může u toho psát seminárky, koukat na fotbal atd. Jako majitel bys ho podle mě nevyhodil, jelikož ti musí být jasný, že v noci tam prostě není co dělat a že tam přece nebude 12 hodin jen sedět a čumět do stěny..

Reagovat
Puskas

Jen nesmí hostu říct, ať neotravuje, že jsou právě penalty...

Reagovat
cetto

No jednou jsem přišel do fitka a typek si hrál na mobilu a že prej mám počkat..jenže se mu zrovna nějak moc dařilo a jel na rekord, tak jsem čekal 8 minut a mezitím za mnou byli už další 4 lidi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
C0br

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

jasně že nevyhodil, protože není za co. Pokud máš za úkol pouze být na recepci a obsluhovat zákazníky, tak tvá práce začíná, až někdo přijde. Stejné je to třeba na noční u policie, lékařů či hasičů. Třeba v nemocnici sice musíš ty pacienty jednou za hodinu, dvě obejít ale mezitím si klidně můžeš zdřímnout. Když ti ale zavolají, nebo někoho přivezou, tak musíš okamžitě vstát a jít.

Reagovat
smazaný uživatel

To by me zajimalo kde dela, kdyz z toho ma hodne prachu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Kily

a dokonce sis kvůli tomu na EF založil i nový nick, ty na to opravdu musíš být natěšený

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo to je původně?

Reagovat
smazaný uživatel

Masopust nebo PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Já právě tipoval masopusta, ale ten se tu objevuje i jako masopust

Reagovat
smazaný uživatel

ještě mě napadl Kowar

Reagovat
bandwagoner

Reagovat
smazaný uživatel

Zabiják :D

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smetos

Takze divat se na fotbal od 8 do 3, jit, neco hodku pokutat, jit na ranni a po sichte spat. A v noci zase cucet na fotbal

Reagovat
Puskas

Tak jsem to praktikoval v 94. Jen jsem chodil spát jen v noci, vydržel jsem to do čtvrtfinále.

Reagovat
ajurik

už se těším

Reagovat
smazaný uživatel

az bude nekde ta oficialni fanta tak mi nekdo prosim hodte odkaz do zprav. diky

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Od 8.6. by měla být, alespoň se to píše na stránkách

Reagovat
fantomas

Takle pozdě??

Reagovat
smazaný uživatel

Je tam milion nějakých přiblblých her, ale když chceš hrát fantassy tak tě odkáží, že se máš vrátit 8.6. a poskládat si tým ...

Reagovat
madridcan

Rozmyslal som, ze ci si nedame Seria A,B,C MS fantu

Reagovat
smazaný uživatel

Muzem. A nebo nas 6 co hralo Cecko hrali jednu skupinu, ze bysme taky udelali draft aby nemeli vsichni stejne hrace. Sice by to bylo slozitejsi, ale jako ambasador nepujdes trikrat do hospody a nejak to vymyslis Neco podobneho tady uz zkousek herbage s ligou mistru a bylo to celkem zajimave... otazka jestli by do toho sel i zbytek

Reagovat
madridcan

Ano...tu Ligu Majstrov som hral aj ja. Mohli by byt zjeby. Skusim to ocekovat a nejak vymysliet.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
olis

dobry napad, som za

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek, těším se.

Neznáte někdo internetový portál, kde si budete moct vybírat sestavy pro určitá herní kola a hráči budou následně bodování za určité akce ? např. vstřelený gól, udržení čistého konta, hráč je ve vítězném týmu apod. Mám takové akce rád

Reagovat
smazaný uživatel

mělo by to být na sport.cz, jinak možná espn.com, těch fantasy bude určitě kotel

Reagovat
Miguel19

Určitě. Třeba na sport. cz bude fantasy, tam můžeš něco vyhrát. Pak bude určitě i něco oficiálního..

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.fifa.com/index.html

vpavo hore klikni na panacika

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Absolutně se nemůžu dočkat. England, Belgium - come on!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvědavý... Ale myslím si, že to bude bordel

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle článek měl vyjít až za 17 dní.

Reagovat
PJ

Vzhledem k tomu, že je to úvod k představování měst a stadiónů, tak nemohl, protože by se to pak nestihlo všechno vydat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak by to chtělo zvolit lepší nadpis.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fajdax

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dantetomas

tešiť sa teším, ale už to proste nie je také nadšenie ako kedysi... fotbal (nie iba v Houslicích) proste nebude co bejval

Reagovat
Jolly Roger

Kdo je Leandro??

Reagovat
smazaný uživatel

Řekl bych, že Leandro Damiao, momentálně hraje v Santosu (a fanoušci ho zatím solidně kritizují).

Reagovat
cetto

Škoda ho..stejně tak Ganso. Měli oba jít do Evropy dokud na to měli

Reagovat
Jolly Roger

I Pato nějak zcela vyšuměl do ztracena.

Reagovat
cetto

Ten je zas opačnej případ - prehypovaná hvězda, která nezvládla ten tlak. Ganso a Damiao na to podle mě měli, ale uškodilo jim, že když byli na vrcholu formy, tak nešli za lepším, zůstali, začli stagnovat případně se i zhoršovat

Reagovat
cetto

Kdybychom sestavili nej tým z hráčů, jejichž země se nedostaly na turnaj, myslíte si, že by ten tým byl třeba na MS konkurenceschopný??

-----------------------Čech-----------------------

Ivanovic-------Škrtel------Subotic------Alaba

---------------Ramsey-----Matic---------------

Aubameyang--------Hamšík--------------Bale

--------------------Ibrahimovic------------------

a béčko:

------------------Handanovic--------------------

Souaré------Benatia-----Agger------Coleman

------------McCarthy-------Sahin---------------

Mkhitaryan--------Rosický---------------Turan

------------------Lewandovski------------------

Reagovat
madridcan

ne...lebo je to kokotina cele

Reagovat
cetto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Vypadá to skvěle, další hráči jako Dzsudzsák, Blaszczykowski,Jarmolenko...

Reagovat
smazaný uživatel

Dzsudzsak este hra vobec nieco?

Reagovat
Puskas

v Dynamu Moskva

Reagovat
smazaný uživatel

To viem

Reagovat
smazaný uživatel

chybí Kadeřábek, Hušbauer, Dočkal....

Reagovat
smazaný uživatel

...

Reagovat
smazaný uživatel

Mkhitaryan nebo Kuba ihned do áčka místo Auby a vypadalo by to k světu

Reagovat
smazaný uživatel

Škrtěl bez ohledu na to, že to je Slovák, tak ten nemá podle mě na MS co dělat

Reagovat
smazaný uživatel

určitě by se někdo našel v tom Islandu, tam byl myslím někdo hodně solidní

Reagovat
cetto

Uvažoval jsem o tom z Tottenhamu (sry, ale v jeho jménu bych udělal tak 5 chyb) místo Rosického...

Reagovat
bayern987

Reagovat
Messier

To se absolutně nedá ani sestavit

Reagovat
Lemond Laws

Hmm, nedával jsem to sem asi před týdnem viď.. Opičáku!!!

Reagovat
minoLFC

Aspoň nejaká nahrážka, keď sa nehrá PL

Reagovat
smazaný uživatel

ak by chcel niekto trosku viac beletristicky spoznat dusu brazilie, tak odporucam precitat http://www.martinus.sk/?uItem=91250

je to nieco na pomezi sci-fi, historickeho romanu, cyberpunku, sucasnej brazilie a telenoviel. tri dejove linie iduce napriec historiou brazilie. dost tazke citanie ale nadherne urobene.

inac s tymi nadhernymi mulatkami to je len klise. drviva vacsina brazilcaniek je dost obezna, ziju nezdravo, fast food, vela masa, malo pohybu. ak su tam nejake pekne, tak to su brazilcanky, ktore maju v sebe azijske korene. bud ciste brazilske japonky (t.j. nejaka tretia generacia japoncov v brazili) alebo tie, ktore su aziou mixnute. tam genetika nepustia a su naozaj krasne.

Reagovat
smazaný uživatel

Uplny suhlas s tymi Brazilkami! Bol som tam 14 dni a stretli sme snad 3 pekne baby. To ked prides do Bratislavy, tak si mozes krk vykrutit Je fajn vidiet Gisele, Adrianu a inych na obalkach casopisov, ale absolutne to neodraza priemer populacie

Reagovat
smazaný uživatel

tak prave typy ako Gisele a Adriana su pre mna neatraktivne, lebo take stretnes aj u nas na kazdom rohu, ja preferujem trochu exotickejsie dievcata a v Brazilii je dost peknych dievcat, ale rozhodne zalezi, aj kde ich "hladat"

Reagovat
smazaný uživatel

Právě jsem Amíkům vedle, s Donovanem nebo bez něj, za lobistickou kvalifikaci prorokoval nepostup ze skupin(a to i zbytku SevStřAmeriky a říkal si co k tomu hlásá a kde je "Ten redaktor z Hondurasu"

Reagovat
smazaný uživatel

a je TADY z Historickým námětem pro začátek

Reagovat
smazaný uživatel

Jak malej kluk se těším, snad budu mít už po zkouškách a v klidu stihnu všetky zápasy

Reagovat
smazaný uživatel

ale moc slibně to nevypadá

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ať tam tu Brazílíí okatě netlačí rozhodčí....

Reagovat
smazaný uživatel

Fandím Belgii ( fandím jí už od ME 2012 kdyby chtěl někdo rýpat že jim fandím jen kvůli toho že majíí nabitý tým ) A doufám že španělé už půjdou někam

Reagovat
Sali5

No tos nás moc nepřesvědčil

Reagovat
smazaný uživatel

to sis toho fandění 2012 moc neužil..

Reagovat
Messier

Reagovat
Messier

Ale tohle je vyloženě jenom tvoje věc

Reagovat
bandwagoner

Ja jim fandim jen proto, ze maj nabity tym.

Reagovat
Manik...

já jim fandím, protože mají sympatický tým

Reagovat
smazaný uživatel

Takže tento průřez Historii skoro poodhalil kdo že si "přijel" pro Titul MistraSvěta

Reagovat
bobis21

těším se na MS, jenom škoda toho, jaké je tam pozadí toho turnaje (demonstrace, nesmyslné výdaje, ...)

Reagovat
olis

Oficialne: Prandelli predlzil do 2016

Reagovat
smazaný uživatel

alegre

Reagovat
alegre

Tajjsem to jeste jednou zkusil.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře jsi udělal... a ten Honduras mám pořád ještě v plánu, jenom musím sehnat nějakého parťáka nebo parťačku :-)

Reagovat
uff

Tiež som rád že ešte píšeš, lebo v komentoch ťa tu je málokedy vidieť. Teším sa na tvoje články k MS.

Reagovat
The Krupy

Teším sa veľmi, snáď sa dočkám dobrého umiestnenia Squadry, najlepšie prvého miesta

Reagovat
smazaný uživatel

To bude jako na posledních MS všichni natěšení, pak to vydrží asi týden a půl a začne se nadávat na pěší fotbal, na to že hráči jsou po dlouhý sezóně unavení a ve vyřazovacích bojích se na to nedá dívat, protože se všichni snaží hlavně nedostat gól. Takže já mám taktiku netěšit se a více to sledovat až od třetího kola základních skupin.

Reagovat
bayern987

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Jaký má smysl to sledovat až od 3. kola základních skupin? Stačí se tedy netěšit, ale sledovat to můžeš od začátku ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Sledovat jsem myslel se vším všudy, více než jen po očku.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
andkoo

hlavne prve zapasy skupin byvaju velmi nudne

Reagovat
drussbarb

Už se nemůžu dočkat. Argentina, Brazílie, Anglie, Belgie, poďme!

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna týmy, který nepřejdou osmifinále... ty máš pech

Reagovat
smazaný uživatel

mrkni se na rozlosování skupin pro případný osmifinále a tadle tvoje směšná domněnka už uplně ztratí váhu ..kterak jí vlastně už ztratila dávno předtím.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že jsi to asi nepochopil

Reagovat
Messier

*Holandsko, Chorvatsko

Reagovat
edejv

doufám ve finále Brazílie x Argentina

Reagovat
smazaný uživatel

To klidně může být

Reagovat
smazaný uživatel

Co nás čeká na MS 2014 v Brazílii? Předražené hotely, prostitutky a nemoce, gangy a hodně zlodějů, demonstrace, obrovská vlhkost vzduchu, apod Díky nechci

Reagovat
smazaný uživatel

tohle je Brazílie i bez MS ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To sice ano, ale u MS případně u LOH to bude více vidět a slyšet.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, tak tebe škrtám.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vraždy, zapomněl si na vraždy!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

kua já se nemůžu už tak dočkat...celej den jen válim šunky a čtu nejrůznější články, spekuluju o tom kdo s kym by mohl hrát osmi, čtvrt atd. (zjišťuju, že Argentina už ve čtvrtfinále v případě úspěchů obou narazí na Němce ) koukám na stadiony atd.... přitom bych měl makat jak šroub abych se pak mohl válet po čas toho šampionátu ...zejtra už se do toho pustim s vidinou toho, že si třebas 10dní neodpočinu, ale pak jen láži plážo na chajdě v jižních čechách a po večerech sledování tohodle sportovního svátku 0:o)

Reagovat
Robochelsea

Si robíš srandu? Ja som prečítal celý tvoj komentár, druhý najdlhší čo tu zatiaľ je, aby som sa dozvedel že sa na to tešíš a že nemáš cez deň čo robiť? Nabudúce to skús kratšie. Napr.: Mám chatu v južných Čechách. Hrozne sa teším na MS a strašne veľa o nich čítam, lebo nemám čo robiť.

Reagovat
smazaný uživatel

já tě snad nutil ho číst ? chápu, že v něm nebylo moc hodnotnejch informací, ale je tu svoboda a já si můžu psát co chci, pokavaď nikoho neurážim....pičo

Reagovat
Pony Slaystation

England VS Ronaldinho 2002 TOP !

Reagovat
PISTOLERO

Už se nemůžu dočkat C'mon Albion !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Už aby to bylo Přeji Anglii a Belgii, ale hlavně dobrému fotbalu :)

Reagovat
Darren Fletcher

kurz 51 na rooneyho ako naj hraca turnaja

Reagovat
Pasha

Už sa nemôžem dočkať

Reagovat
smazaný uživatel

Tento svátek ve svém životě označuji zatím za ten, kterého si nejvíce považuji, protože fotbal je neskutečně nádherná hra a bude to hukot a to z toho důvodu, že se hraje právě v zemi jakou je Brazílie, ale hlavní je, že své poslední mistrovství si zde odkorutí DIDIER DROGBA. Těším se na to co SLONI v čele s DIDIM předvedou, doufám v zázrak:-)

Reagovat
smazaný uživatel

já ho měl taky vždycky rád, ale už je to důchodce...bohužel.

Reagovat
dextroza_m

Pánové, jak tady můžete psát, že Portugalsko je slaboučké? Vždyt oni jsou skoro na každém turnaji do top4, tak si nechte těch alibistických keců, kdyby to vašemu Ronaldíčkovi nevyšlo! Argentina je na stejné úrovni = naprosto!

Reagovat
ACSeRw!n

do top4 urcite ne

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

ME 2000 – semifinále, 3. místo dělené (prohra s Francií)

ME 2004 – finále, 2. místo (prohra s Řeckem)

MS 2006 – semifinále, 4. místo (prohra s Francií a posléze Německem)

ME 2012 – semifinále, 3. místo dělené (prohra se Španělskem)

+ čtvrtfinále na ME 2008 (prohra s Německem) Německo finalista

+ osmifinále na MS 2010 (prohra se Španělskem) Španělsko vítěz

Reagovat
bayern987

No to je hezké ale až na to 2006 ME ale jinak to ujde.

Reagovat
Gryphonheart

K článku: Jen myslím, že Kubitschek pozvedl spíš ekonomiku než ekonomii, nevím že by dostal nobelovku nebo tak něco.. a i to je sporný, k uklidnění situace určitě došlo, ale do blahobytu bylo v jeho době ještě daleko.. což v mnoha ohledech trvá ještě dnes..

Reagovat
alegre

Ano, mas pravdu. Ekonomie a ekonomika jsou opravdu rozdilne pojmy. Jen na mou omluvu tise dodavam: Cesky mluvim po skype asi tak 4 hodiny mesicne s mym spolecnikem, jinak jen a jen spanelsky. A tech 22 let v Hondurasu se jiz zacina projevovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Plánuješ návrat, někdy? Myslim trvalej.

Reagovat
alegre

Neeeeee, to jsem mel v planu tak do roku 1999, v poslednich 15 letech o tom vubec nepremyslim. Mam tady rodinu, slusnou obzivu. A jak rika jeden muj znamy: co nam tady chybi. celej rok chodime v kratasech, jidlo je dobry, holky polonahy a pomale projizdeni krizovatkou na cervenou neni dopravnim prestupkem. Najdi si na internetu Roatan, Honduras, podivej se na tu krasu a rekni: kdo by menil? Ja ne!

Reagovat
smazaný uživatel

Nic moc, ale neberu Ti to.

Reagovat
alegre

Roatan nic moc? Druhe nejvetsi koralove utesy na svete, na druhem miste mezi misty pro potapeni, 80% ostrova je pokrytozeleni, plaze z bileho pisku, prumerna teplota 29 C. Vzdyt to je raj na zemi!!!! Tedy ne pro lyzare, samozrejme...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jsem psal.

Nic moc se vztahuje na to žít tam. Stejné počasí "imrvére" – na můj vkus nuda. Místo pro dovolenou parádní, ale já preferuju pro život střídavé, proměnlivé období. A to je typické zejména pro mírný pás, pokud se nepletu.

Netvrdim, že Roatán není krásné místo, víš nejlépe, že je. Prostředí Střední Ameriky a Karibiku má rozhodně svůj půvab... a to včetně "Tvého Hondurasu".

Reagovat
bayern987

To záleží na vkusu člověka. V tomhle případě souhlasím s Filipem, dlouhodobě tam žít bych nechtěl. Ale musí to být krásné.

Reagovat
smazaný uživatel

!!! tyhle teplotní šoky v "našem pásmu" ti vyhovují ?!? vždyť tady není žádný stabilní počasí a sníh tu byl jen max.14 dní za celou zimu

Reagovat
smazaný uživatel

Letím do Brazílie na Anglie-Itálie, Uruguay-Anglioe a Itálie -Uruguay. Začnu v Manausu a končím v Natalu. Tak sem zvědavý hlavně na ten Manaus. To je v pralese. A já si chci pořídit domů dalšího hada. Asi Anakondu. Tak snad se tam někam budu moct kouknout

Reagovat
smazaný uživatel

jojo určitě tě nechají přivézt do EU hada z Brazílie jen tak

Reagovat
Puskas

když ho bude mít kolem krku, uhraje to na výmluvy o šátku

Reagovat
smazaný uživatel

a nebo taky NE.

Reagovat
smazaný uživatel

Tam se JEN podívat na místní hady !!!!! A pak si tady koupit toho co se mi tam třeba bude líbit.

Reagovat
smazaný uživatel

za tie styri roky co si tu pisal, zmenilo sa nieco v hondurase ? ako to tam teraz vyzera ?

Reagovat
smazaný uživatel

Jak ses tam tenkrát dostal a zabydlel(asi to už je tady někde psáno) a jaké jsou v současný době možnosti dostat se a pobývat v Hondurasu nebo přímo "ráji" Roatan

Reagovat
bobis21
Reagovat
VdV

jeblo by mě žít někde, kde je imr vére 29 stupňů...hnus

Reagovat
alegre

V noci je tady 23 C.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
alegre

Reagovat
F.Torres

si zvykneš, za měsíc už ti to ani nepřijde... Jestli jsi byl někde vyloženě jižně, tak víš o čem mluvím... Naopak, při návratu ti je potom mrtě zima

Reagovat
alegre

Vzpominam si na muj prvni navrat do Prahy, v roce 1999. Letel jsem z Tegucigalpy a bylo 28 C . Miami, Frankfurt n/M, Praha. Vysel jsem y letistni haly a zacouval zpet. Bylo -15C a jsem prisahal, ze se jiz nikdy v zime nevydam na cestu.Jen 2x jsem to porusil, vzdy v lednu, ale jinak cestuji od kvetna do zari. Teplicko je teplicko.

Reagovat
smazaný uživatel

to je muj sen

Reagovat
olis

200. pre finale Taliansko - Argentina alebo Brazilia - Argentina

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

kazdopadne Argentina

Reagovat
smazaný uživatel

mas tam chybu, Argentinu tam mas 2x

Reagovat
smazaný uživatel

já si myslím, že je lepší, že se postavili stadiony a bude tam MS. Kdyby to tam nebylo, tak není vůbec zaručeno, že se bude ta otázka chudoby a nezaměstnanosti vlbec řešit, dost možná by se ty peníze rozkradly. Takhle se můžeme my v Evropě podívat na super zápasy a ti blbečci ve slumech tam budou hnít uplně stejně jako předtím. Hlavně, že mají pořád na co nadávat, ted se jim MS jako záminka hodí, za dva roky to bude Olympiáda

Reagovat
VdV

objevil sem parádního pavouka, kde se dají doplňovat týmy a různě si to zkoušet a rýsují se hodně šílený čtvrtfinále

Reagovat
smazaný uživatel

link?

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.bloomberg.com/visual-data/world-cup/#0,0,-1,4gi18a6b,18loctblp,3vtv,59fvel135fe15ev5,pu4somtg9vl3v11e

Zajímavá predikce. Každý zápas byl nasimulován 100 000x. Dle tvůrců je tedy vysoká pravdepodobnost, že to tak skončí. Nevím no, takové finále bych si rozhodně nepřál

Reagovat
bobis21

jasné, Brazílie v celém turnaji nedostane gól

Reagovat
smazaný uživatel

To skore se odvíjí od procentní šance. Pokud je mezi procentními šancemi na výhru jednoho či druhého týmu malý rozdíl, tak je to jako výhra o gol.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to pěkně udělané a těm jejich výsledkům se nedá nic moc vytknout... i když mně vyšlo finále Německo-Argentina :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Oni mají v plánu reálné výsledky doplňovat a poté provádět korekci celé predikce.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, jestli má Brazílie nejlepší útok ze všech. Ofenzivní síla je veliká, ale větší než Argentina nebo Německo?

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně neporazí Německo

Reagovat
smazaný uživatel

Silva a Luis - nic není nemožné :)) ale samozřejmě tomu taky nevěřim, nicméně je to matematickej model, počítající s určitejma pravděpodobnostma, takže se vsaď, že jim z těhle tipů vyjde víc než tobě ,) ...

Reagovat
smazaný uživatel

http://imgur.com/a/3yX7c

kdo by to byl řekl, brazilci, kteří nechtějí fotbal

Prý kvůli tomu, že vláda investovala miliardy na fotbal, aby si vydělali bohatí, ale na chudý serou...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele