Brasil 2014 - Porto Alegre

03.06.2014, 11:02
Profily, historie
Zaujalo nás
Veselý přístav, tak se dá přeložit název tohoto města, které má téměř 1,5 milionu obyvatel. Jeho poloha je strategická, protože se nachází na soutoku pěti řek, Caí, Gravataí, Yacuy, Dos Sinos a Guaíba, která ale není ani tak řekou, jako prodloužením jezera Lagoa dos Patos.

Jedná se průmyslové centrum jihu Brazílie, jakýsi nervový uzel MERCOSULu, neboli Mercado comun do sul, obchodní organizace velkého významu v této části světa. Blízko je to do Buenos Aires, Montevidea a Rosaria. Místní jsou gaúchos, typickým jídlem je churrasco a maté je národním nápojem...

Historie

Pravděpodobně více než 11 tisíc let je tato oblast osídlena. Ale až v 18. století se Porto Alegre stalo městem. Do té doby zde vládli španělští kolonizátoři, i když minimálně sto roků se ti portugalští snažili o převzetí vlády. Ze severovýchodu pronikaly skupiny dobyvatelů, Bandeirantes. Jejich cílem bylo zajmout otroky, indiány a tropery, tedy jezdce na koních, kteří kradli dobytek po celém území státu. Na zem se dostávali rovněž z moře, proto v roce 1737 byla postavena pevnost v blízkosti Rio Grande, jednoho z historických měst jihu Brazílie.

Po podepsání Madridské dohody v roce 1750, která určila hranice mezi koloniemi Portugalska a Španělska v Jižní Americe, portugalský král nařídil sehnat a oddat 4 tisíce párů pocházejících z Azor. Nakonec se jich na jih Ameriky dostalo necelých tisíc. Osídlili většinou vnitrozemí, pouze něco okolo pětiset osob zůstalo na pobřeží, v okolí jezera Guaíba. Místo dostalo název Porto Viamao, předchůdce dnešního Porto Alegre. Ale ani dohoda z Madridu nedokázala uklidnit znepřátelené strany. Rio Grande padlo do španělských rukou roku 1763, Portugalci utekli směrem k Viamao. Až v roce 1772, přesně 26. března, se z Puerto Viamao stala Freguesia de Sao Francisco do Porto dos Casais. A v tento den se každým rokem slaví výročí vzniku města Porto Alegre.

Od roku 1777 se vše zklidnilo, objevila se nová administrace, byl postaven Palác Barro, sídlo první vlády, hřbitov, vězení, divadlo, kostel, zlepšila se kvalita ulic a silnic, začala pracovat pošta, obchod získal na důležitosti, právě tak přístav. Město se rozrůstalo, z tří tisíc obyvatel v roce 1798 dosáhlo na dvojnásobek 16 let později.

Ekonomika, turistika, náboženství, kultura

Hrubý domácí produkt dosáhl v roce 2005 výše 15 milionů dolarů, na osobu je to okolo 10.500 dolarů. Pro srovnání, HDP v České republice byl před dvěma lety 17.766 dolarů na jednoho obyvatele. Porto Alegre je na druhém místě v Brazílii co se týče zemědělské a průmyslové výroby.

Veřejné tržiště, desítky, stovky, barů, restaurací, kaváren a zábavních podniků napomáhají rozkvětu ekonomie v Porto Alegre. Západ slunce nad jezerem Guaiba je nezapomenutelný, hotely jsou na dobré úrovni, celá řada hotelových řetězců se objevila v posledních letech.

Přístav je na šestém místě v množství příjezdů cizinců do Brazílie. Mezi atrakce patří socha Gaúcha, dále Usina do Gasometro, elektrárna pocházející z roku 1928, dodávající energii až do poloviny sedmdesátých let. I když slovo gas znamená plyn, elektřina se vyráběla prostřednictvím spalování uhlí.

V oblasti převažuje katolické náboženství, vyznává jej přes 73% obyvatel, následují protestanti s necelými 10%. Na nábožensky založenou Latinskou Ameriku je zde poměrně vysoký počet bezvěrců, přes osm procent.

Celá řada muzeí, mezi nimi Umění, Vědy a technického pokroku, nachází se zde 71 kinosálů, což Porto Alegre řadí na třetí místo v Brazílii vzhledem k počtu obyvatel. Lépe jsou na tom pouze města Vitoria a Florianopolis. Nedílnou součástí života Brazilců je i hudba a je tomu tak i v tomto městě. Alternativní rock střídá lidová hudba, ale také klasika má tisíce příznivců.

Klima, příroda, geografie

Rozloha je 470 km2, z toho patří 44.45 km2 ostrůvkům jezera Guaiba. Město je rozděleno na 78 čtvrtí, na jihu dosahuje výška pohoří 311 metrů nad mořem, je zde 70 kilometrů pobřeží.

Klima je subtropické, vlhké, léto velice teplé, v zimě pak dost prší a fouká svěží vítr. V únoru a v prosinci umí teplota vyšplhat na 40 stupňů, od května do srpna se občas objeví na teploměru i méně než nula. Průměr v měsících konání MS 2014 je 15 stupňů.

Na vysoké úrovni je zde program na ochranu životního prostředí. Desítky ulic jsou lemovány stromořadím, avenida Teresopolis je zkrášlena tradičními lahvovníky. Okolní kopce patří do Ochraného pásma, kácení stromů je pod trestem zakázáno. Ale i tak se zde objevují známé "prstence chudoby". Na osobu připadá 17 m2 zelených ploch. Znečištění ovzduší je ale i tak obrovské, Porto Alegre je na druhém místě v Brazílii, těsně za Sao Paolo.


Fotbal

Město je rozděleno na dvě barevně odlišné zóny: modročernou a červenobílou. Ty první barvy patří klubu Gremio Foot-Ball Porto Alegrense, druhá kombinace reprezentuje Sport Club Internacional. Drží celou řadu národních a mezinárodních titulů, pohárů a trofejí. Vzájemně se ale nemají rádi, panuje mezi nimi možná největší rivalita mezi dvěma městskými týmy v celé Brazílii.

Gremio, nebo také "Tricolor", třetí barvou je bílá, jsou mistry země z let 1981 a 1996. Loni byli blízko, ale zároveň i daleko od přidání třetího triumfu - skončili druzí, za Cruzeirem, ale o jedenáct bodů. Dále získali čtyři Poháry Brazílie, naposledy v roce 2001. Pohár Osvoboditelů nese jejich jméno v ročnících 1983 a 1995, v roce 1983 vyhráli i Interkontinentální pohár, v němž se nejlepší celek Jižní Ameriky, vítěz Poháru Osvoboditelů, tradičně utkával s vítězem evropského PMEZ, tedy dnešní Ligy mistrů.

Původním stadiónem tohoto celku bylo Estádio Olímpico Monumental, na němž se v roce 1981 sešlo přes 85 tisíc diváků. Kapacita postupně klesala, až na nulu, před rokem byl totiž stadión srovnán se zemí. To už hráči Grémia předváděli svá kouzla na novém místě, v Arena do Gremio pro více než 60 tisíc lidí, která je jedním z nejmodernějších stadiónů v celé Jižní Americe. Přesto zůstanou jeho brány během MS 2014 zavřeny...

Internacional má přezdívku "Colorado" a je držitelem tří titulů mistra Brazílie, ale už pěkně vousatých, z let 1975, 1976, 1979. Národní Pohár získali v roce 1992. K tomu přibývají dva úspěchy v Poháru Osvoboditelů, 2006 a 2010. A pyšní se prvním místem na mistrovství světa klubů, nástupci Interkontinentálního poháru, z roku 2006, kde ve finále zdolal Barcelonu.

Červenobílí mají svůj stánek, s oficiálním jménem Estádio José Pinheiro Borda, ale známý spíše jako Estádio Beira-Rio, jen dva a půl kilometru od původního Olímpico Monumental. Otevřen byl v roce 1969 a rekordní návštěva je hodně vysoká, v roce 1972 se v ochozech při zápase výběru státu Rio Grande do Sul proti brazilské reprezentaci sešlo přesně 106.554 diváků.

Dres jednoho nebo druhého klubu oblékali i fotbalisté té nejvyšší kvality. V Gremiu to byli třeba Ronaldinho, Emerson a Renato Gaúcho, v Internacionalu pak Falcao, Taffarel, nebo Alexandre Pato.

Estadio Beira-Río © copa2014.gov.br

Estadio Beira-Río © templosdofutebol.com

MS 2014

Přestože je ve městě nově postavená a moderní Arena do Gremio, byl kvůli pořádání šampionátu přestavěný stadion Internacionalu, tedy Beira-Río. Byl slavnostně otevřen v únoru tohoto roku, je tedy jedním ze stadiónů kompletně připravených včas. Přivítá na tribunách 51.300 diváků.

Prvním utkáním, hraným 15. června, bude Francie - Honduras, následují Austrálie - Nizozemsko, Korea - Alžírsko a Nigérie - Argentina. Program bude uzavřen 30. června jedním z osmifinále.

A prosím vás, nezapomenout, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Příště: Cuiabá

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (63)

Přidat komentář
Puskas

Autor alegre:)

Reagovat
Fenri

Reagovat
smazaný uživatel

Moc kulaté. Dole za brankou nikdo nic neuvidí.

Reagovat
bobis21

krásný stadion už aby to MS bylo

Reagovat
smazaný uživatel

Stadiony jsou krásné všechny,všechny jsou taky několikrát předražené,ale to známe i z našich končin,viz. ,,Sazka Aréna",ale chápu naštvání místních obyvatel.Mimochodem tohle je ten stadion Grémia,postavený před 2 lety na kterém se MS hrát nebude... http://www.worldstadiums.com/stadium_pictures/south_america/brazil/rio_grande_do_sul/porto_alegre_gremio.shtml Přesto všechno se na šampionát těším.

Reagovat
PJ

Taky to nechápu, a docela by mě to zajímalo, proč přestavovali další stadión a nevyužili pro MS ten Gremia... Na druhou stranu - ten Beira-Rio údajně jako jedinej z těch, kde se bude hrát, patří soukromýmu vlastníkovi a ne městu nebo státu, takže nevim, jestli tu přestavbu platil stát nebo ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to bych ještě pochopil,jestli ten stadion Interu postavil soukromý vlastník,ikdyž nevím jestli tomu mám věřit.Jako chápu,že se fanoušci obou klubů nenávidí,ale aby měli v Porto Allegre 2 superstadiony a MS se hrálo na tom menším,to nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

dovod je vcelku prosty - arena do gremio sa nachadza v severnej casti PA, v casti mesta, ktora sa vola humanita a je to proste chudobna cast s favelami a pod. rovno povedane nie je to tam nejak bezpecne. na druhej strane arena lezi hned pri dialnici na letisko co je zasa jej vyhodou. beira rio zasa lezi juznej casti na brehu rieky v stvrti praia de belas, ktora patri k tym lepsim a bola kompletne prerobena nedavno.

vela ludi sa divi, ze preco to tak je, o arene do gremio sa spolu s allianz parque (palmeiras) hovori ako o rezervnych stadionoch keby sa nieco stalo (ja osobne radsej by som bral allianz ako corinthians arena.......). skyscrapercity je plny diskusii preco biera rio a nie gremio arena.

Reagovat
PJ

Aha, tak díky za vysvětlení, smysl to dává

Reagovat
smazaný uživatel

pozri si google earth, najdi si porto alegre, tak to pekne vidiet v akych castiach sa oba stadiony nachadzaju. hoci ja by som zobral oba stadiony napr. na ukor tej zufalej corinthians arena (a to nehovorim preto, ze fandim palmeiras ale proste je to trapne co sa okolo nej deje)

Reagovat
PJ

jj já na mapu koukal, co kde tam je, ale až tak do detailu, abych si všimnul, že kolem Arena do Gremio je to chudá čtvrť, jsem to nezkoumal

Reagovat
smazaný uživatel

ak si das street view (len keby si nahodou nevedel - potiahni toho oranzoveho panacika vpravo ku arene) tak uvidis vcelku slusne favely okolo. potom si to porovnaj s beira rio. ja osobne som za za arenu ale jeden nikdy nevie.... aj ked PA patri k tym bezpecnejsim mestam.

tu je inac fajn mapa kde su v PA favely. a gremio arena je tam hore okolo ruzoveho.

http://portoimagem.wordpress.com/2011/12/29/mapa-com-a-localizacao-das-vilas-favelas-de-porto-alegre/

Reagovat
bobis21

nechápu, proč se nehraje i na tom druhém stadionu mohly být klidně 2 stadiony v jednom městě ...

Reagovat
AC torino

takych je v brazilii viac, napr. Allianz Parque, kde hrava Palmeiras http://www.esportividade.com.br/wp-content/uploads/2014/03/teste2.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný stadion,ale i ten Corinthians je pěkný,tady je ale třeba říct,že Sao Paolo má asi 15 krát víc obyvatel než Porto Allegre,Je to jako srovnávat Brno a Londýn

Reagovat
smazaný uživatel

Porto Alegre s jedním L,sorry.

Reagovat
smazaný uživatel

SP ma 11 milionov, cela aglomeracia 22 milionov

PA ma 1,8 miliona a aglomeracia 4,8 miliona

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo to s nadsázkou,nestudoval jsem to přesně,ono ty výpočty obyvatel jsou stejně obecně docela nepřesné,ale každopádně je několikrát větší SP než PA.Každopádně Československo má 16 mega a největší a nejmodernější stadion je Eden A statisícové aglomerace Brněnska a Ostravska mají místo stadionů ruiny pro pár tisíc lidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Miesto tej skandaloznej Areny v Sao Paulo mohla byt prave toto nahrada.

Reagovat
penepi

To nechápem asi rovnako ako to, že ani na novom stánku Lille sa nebude hrať EURO.

Reagovat
penepi

a tak bude, sorry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bobis21

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
#33CCCC

to je dnesny svet

Reagovat
smazaný uživatel

U nás se ty nůžky taky docela rychle rozevírají a je třeba se dívat kam až to může dospět,v obrovsky bohatých zemích jako Čína,Indie,Rusko,Brazílie žijí stovky miliónů lidí v bídě...Ano,většina z nás asi patří k nižší střední třídě,ale je to k bohatství pěkně daleko a k chodobě jen krůček,ztráta zaměstnání nebo těžký úraz a game over.

Reagovat
penepi

To si nemyslím, zo svetového meradla patríme (s najväčšou pravdepodobnosťou) ja aj ty medzi zopár % najbohatších ľudí nech to znie akokoľvek hrôzostrašne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

Přesně, myslim že když se vezme srovnání se zbytkem světa, tak tady má jen zlomek lidí právo si stěžovat, že se má špatně...

Reagovat
smazaný uživatel

My žijeme v zemi, která podle životní úrovně patří mezi 40 nejvyspělejších na světě z téměř 200. Problémy, které tady drtivá většina lidí řeší, jsou problémy typické pro nejvyspělejší civilizace a lidi, kteří pořád na něco nadávají a stěžujou si, ve skutečnosti vůbec neví, co to znamená mít v životě nějaký skutečný sociální a ekonomický problém. Příjdeme domů, otočíme kohoutkem - teče, zapneme vypínač - svítí, otočíš kolečkem na radiátoru - topí, děti pošleš do školy - platí to stát, něco se ti stane - odveze tě sanitka, chceš někam jet - máš auto nebo ti jede hromadná doprava atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se ti stane, jak ty píšeš, vážný úraz, jdeš na nemocenskou, v případě ztráty zaměstnání máš velmi dobrou šanci získat nové, pokud ho nezískáš hned, můžeš jít na pracovní úřad, existuje sociální systém podpory atd. atd...

Reagovat
kubys

Ano, nemocenská ti vždycky pokryje životní náklady, práci taky seženeš hned...kluku, kluku...

Reagovat
smazaný uživatel

Neseženeš hned, závisí to třeba taky na vzdělání, věku, předchozí praxi atd., ale rozhodně se to nedá srovnávat s většinou zemí na světě. Vždycky mě pobaví, jak někteří obyvatelé země, která má nezaměstnanost něco málo přes 7%, což je jedna z nejnižších v Evropské unii a vůbec ve světě, nadávají, že tady nikdo nemá práci.

Reagovat
kubys

Něco málo přes 7%, je pro tebe i 7,5, ne? Navíc měření nezaměstnanosti je dost zábavné, protože neexistuje jen jedna metoda a dost často lidi hýbají s hodnotami.

Jinak ti asi taky uniká jedna podstatná věc - ona ta míra totiž není všude stejně velká, stejně jako pracovní příležitosti. Předpokládám, že sis k hledání práce ještě ani nepřičichl (nemyslím brigádu)

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem student, takže kromě brigád jsem zatím nějaký stálý úvazek neměl. To ale pro tuhle situaci není pdostatné. Nemusíš být kdovíjaký ekonom, abys věděl, že Španělsko, které má nezaměstnanost 25% a u čerstvých absolventů vysokých škol dokonce 50% nebo státy jako Řecko, Portugalsko a skoro všechny státy bývalého východního bloku kromě Slovinska s Estonskem jsou na tom po této stránce hůře. A to se vůbec nebavím a většině Aise, Afriky nebo střední a jižní Ameriky.

Reagovat
kubys

Tady někdo něco srovnával? Já jen narážím na to, že máš naprosto zkreslené představy o tom, jak to na pracovním trhu chodí.

Reagovat
smazaný uživatel

Já tady nedělám analýzu pracovního trhu v Česku, já jen říkám, že žijeme ve vyspělé demokratické zemi v rámci světového kontextu, kde má drtivá většina lidí veškeré životní jistoty, o kterých si může spousta lidí třeba i v té Brazílii nechat jen zdát a někteří si toho vůbec neváží a mluví tak negativisticky, že člověk neznalý zdejších poměrů by mohl nabýt dojmu, že se právě nechází někde v Gruzii. Opravdu bych těmto lidem doporučoval měsiční pobyt někde na Ukrajině, v Bělorusku, Kazachstánu nebo nedejbože na čínském venkově, aby si to aspoň na chvíli zkusili a uvědomili si, na jaké malichernosti si tady mnohdy stěžujou.

Reagovat
PJ

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Fenri

Reagovat
kubys

Samozřejmě je tady velká diverzifikace, svět nebude nikdy v rovnováze, jenže to nebylo meritem mého příspěvku. Ale když už jsme u toho - ano nedokázal bych žít ve špíně někde ve favele nebo na předměstí Dillí a jsem šťastný, že žiju tady.

Ale řeknu jednu věc - ono sice zní hrozně, že v Indii musí 90% obyvatelstva žít s míň než dolarem na den, ale na druhou stranu se tam najíš za 4-5 rupií, což prostě u nás nedáš. Samozřejmě, množství potravin je problém.

Brazílie je v tomhle dementní, protože cenová hladina je tam na daleko podobnější úrovni jako u nás, ale hlavní problém těch favel tkví jinde. Základ je ten, že často jde o lidi, kteří se prostě za výdělkem přestěhovali do metropolí a tím i sami sebe víceméně poslali do prdele. Vím, zní to jako kruté odsouzení ale víceméně je to tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Si pak vždycky říkám, jestli náhodou nepřiklusali odněkud z východu, popřípadě Afriky nebo jižní Ameriky.

Reagovat
Talker

Tak pořád ti to pokryje lepší živobytí, než co má 70% obyvatel světa... Jasně, je to výrazně níže, než plná mzda - ale není to nic tragického.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Nehledě na to, že většina lidí si třeba spoří, když zaměstnání zrovna má, popřípadě žije s manželkou, přítelkyní, má dospělé děti, bydlí u rodičů nebo tak, takže lidí, kteří by zůstali úplně na mizině a sami je strašně málo.

Reagovat
alegre

Neda mi to a prispeju s mym pohledem na vec. Nikomu nepreji nic zleho, ale nekdy bych opravdu vsem tem nespokojenym a zaroven vzpominajicim na krasna leta pred 1989 pral, prozit si par mesicu v Latinske Americe. Nebo specialne v Hondurasu. Nemas penize? Nemas NIC. Statni nemocnice bez leku, bez posteli, bez matraci, v hroznem stavu. Statni skoly bez pomucek, ale mnohdy bez strechy nad hlavou a bez lavic a zidli. Nekonecne vypadky elektricke energie. Voda 2x tydne. Placeni vypalneho. Vic nez 8 tisic vrazd za rok. Domy jsou za vysokou zdi, okna zamrizovana, vjezdy do rezidencnich casti hlidane...Duchod a zdravotni pojisteni pouze pro statni zamestnance nebo kdyz pan majitel prispeje. Atd., atd. Pro ty, kteri maji chut napsat: "A proc tam zijes?", odpovim. Deti chodily a chodi do soukromych skol. Mam pojisteni a nikdy jsem nebyl zavisly na statnim zdravotnictvi. Bydlim a pracuji na ostrove Roatan a tam je vody, zatim dost, mame vlastni generator elektricke energie, vypalne tam, zatim, neproniklo, kriminalita je na prijatelne urovni, tedy asi tak 8 vrazd za rok. Kdyz uz musim do hlavniho mesta, nebo do San Pedro Sula, jezdim s ridicem a necham se vysadit u dveri do uradu, banky, restaurace, hotelu, obchodniho strediska... Vypada to silene, ze? Faktem je, ze i tak se tady zije, lidi se mnozi. A jak rika jeden muj znamy, ktery je od roku 1984 v Mexiku: Co nam tu chybi? Slunicko sviti cely rok, je tu teplo, jidlo je dobre, holky pekny a chodi malo oblecene a co je nejdulezitejsi: pomale projizdeni krizovatkou na cervenou neni dopravnim prestupkem... Tak si toho zivota v Cesku vazte!!!!

Reagovat
kubys

Je fakt, že Venezuela je trochu něco jiného (sociální programy placené z ropy atd.), ale Caracasu jsme se fakt raděj vyhnuli obloukem.

A San Pedro Sula je asi psycho, někde jsem četl, že tam je nejvíce vražd ročně, ale to pomalu čtu tak u 5-6 měst (Caracas, Juarez, Durban, Cape Town, Bogota, Rio)

Reagovat
smazaný uživatel

Já si toho vážím, to vysvětluj těm lidem, kteří příjdou do nemocnice, dostanou tam několikrát denně najíst, kdykoliv se můžou osprchovat, jsou v čistém, v rámci možnosti pžíjemném prostředí a děsně jim vadí, když za to mají zaplatit astronomickou stokorunu denně.

Reagovat
smazaný uživatel

*příjemném

Reagovat
smazaný uživatel

Nemluvě o tom, že na střední škole nesedí na zemi, pomůcek mají až až, elektřina jede non-stop atd. atd.

Reagovat
DelPiero137

Durha strana mince je ze v nasich koncinach ti na taketo veci ide 1/4 platu....

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak,jo jasně,jsi zdravej chlap s příjmem 25 000,máš hypotéku,děti atd.,přijde těžký úraz po kterém už třeba nebudeš moct dělat práci jakou jsi dělal předtím a stát se o tebe postará...Bačův kokot se o tebe postará,dostaneš almužnu ze které už ty poplatky prostě nedáš,samozřejmě,že si ani nedokážu představit jak žijou lidi v zemích třetího světa,maximálně z dokumentu.Zase oni se tak narodili a téměř se 100% jistotou tak i umřou,my jsme se narodili v relativním přepychu a udržet ten standart je náročné a přináší sebou stres,psychické problémy atd...Je to na dlouhou debatu a asi to nerozlousknem,není univerzální recept na štěstí a ekonomickou prosperitu,teda je...Utopie

Reagovat
smazaný uživatel

borec nemá co jíst, ale dres za 2 litry má...to je dnešní svět

Reagovat
PJ

Dres za dva litry, no nevim, když sem byl malej tak sem si kupoval tyhle "dresy" u Vietnamců za stovku

Reagovat
LokoLFC

a že jich bylo

Reagovat
PJ

No jéje, taky ještě všechny mam... Owen, Cole, Siegl, Baggio

Reagovat
semiš

Del Piero

Reagovat
smazaný uživatel

včera za stovku, zítra za dva litry

Reagovat
bruchy

To samé bylo před čtyřmi lety, bude za další čtyři ... si nevybereš

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
guzman

co se tyce vizualni stranky tak Arena do Gremio se mi libi vic .

Reagovat
smazaný uživatel

nadhera

Reagovat
smazaný uživatel

Nádhera alegre

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele