Brasil 2014 - Fortaleza

07.06.2014, 10:09
Profily, historie
Zaujalo nás
Fortaleza je hlavním městem státu Ceará a společně se Salvadorem a Recife patří k trojici nejvýznamnějších turistických, obchodních a finančních center severovýchodu Brazílie. Zajímavostí je skutečnost, že se jedná o brazilské město, které se nachází nejblíže od Evropy. Z Lisabonu to je rovných 5 608 km.

Historie

Vše začalo roku 1649, kdy dorazila druhá námořní expedice z Nizozemska. Ta první, z roku 1637, totiž odplula bez úspěchu, založit v těchto končinách kolonii se ji prostě nepovedlo. Nyní se Evropané dočkali, postavili, jak jinak, pevnost a dali ji jméno Schoonenborch. O mnoho let později byla pokřtěna ještě jednou, tentokráte jako Pevnost Naší Paní z Asuncionu. Katolíci jásali, evangelizace vítězila na každém kroku.

Psal se rok 1726 a pevnost byla povýšena do stavu "obec" a datum 13. dubna je zapsán jako vznik Fortalezy. Hlavním sídlem státu se pak stala v roce 1799. Císař Petr I Brazilský udělal roku 1823 další krok a prohlásil obec za město.

Čím se proslavila Fortaleza v minulosti a co jí hospodářsky dostalo na slušnou úroveň? Bavlna a její vývoz do Anglie. O něco později to byla stavba železnice, po které se přepravoval náklad zemědělských produktů do přístavu. A jak je tomu dnes? Více než 34 kilometrů překrásných pláží, které lákají v každém období statisíce turistů.

Fortaleza je pátým městem Brazílie na žebříčku počtu obyvatel. Dnes zde žije 2,5 milionu lidí a víc jich najdete jen v Sao Paulu, Rio de Janeiru, Salvador de Bahía a Brasílii.

Pláže, pláže a ještě jednou pláže

Praha je "stověžatá", Fortaleza "stoplážová". Tedy v poněkud nadneseném slova smyslu. Podívejme se nyní na některé z nich.

Praia de Iracema

Jméno, které právě tak jako celá čtvrť, kde se nachází, získala podle hlavní osoby slavné novely z roku 1865. Napsal ji známý spisovatel, rodák ze státu Ceará, José de Alencar. V letech 1930-1940 se v blízkosti stavěl přístav, Mucuripe, a to postupně přineslo celou řadu škod pro tuto pláž. Za 50 let nenávratně zmizel pás 200 metrů písečného břehu. V roce 2001 bylo rozhodnuto okamžitě zastavit tuto přírodní katastrofu, a nejen přírodní, právě tak ekonomickou, a začalo se pracovat na rekonstrukci. Navezlo se 1,5 milionu metrů kubických materiálu po délce 1 km ztraceného úseku pláže. Dnes se této části říká Aterro de Praia de Iracema, v překladu přibližně "plážová skládka". Také byl postaven vlnolam ve výši sousední ulice, která má jméno Rui Barbosa.

Od dokončení těchto prací se na "skládce", která je vlastně nádhernou pláží, uskutečnily desítky různých akcí. Vynikají mezinárodní turnaje v plážovém volejbalu a fotbalu, nebo megakoncerty. Ale zejména oslavy konce starého a příchod Nového roku, které se pořádají od roku 2005 a jsou největším svátkem "reveillon", Silvestru, v tomto státě a druhou největší akcí tohoto druhu po Brasílii. V roce 2012 zde tančilo a jinak se bavilo více než 1,5 milionu lidí.

Je zde ještě jeden úsek pláže, který se nemůže chlubit tímto druhem akcí, ale není o nic méně důležitý. Začíná u Ponte Velha, Starého Mostu, končí u vlnolamu ulice Joao Cordeiro. Nacházejí se zde dvě velké turistické atrakce: Pirata a Ponte Metálica. První je bar, ve kterém po celý den, ale zejména v noci, uslyšíte forro, typický hudební rytmus severovýchodu Brazílie a jeden ze symbolů státu Ceará. Druhý, Železný most, má snad ještě větší zvláštnost. Není to most a už vůbec ne z kovu. Původní jméno znělo Ponte dos ingleses a jedná se o dřevěné molo... Dnes přestavěné, železobetonové, všeobecně známé jako Starý most. To je ale "guláš", co?

Od roku 2008 se staví obrovské Akvárium, přímo proti moři, stane se jednou z atrakcí pro návštěvníky MS 2014. Právě tak tomu bude s mořskou promenádou, postavenou v roce 2010, s hladkým povrchem, který dává šanci pro milovníky všeho co má kola a kolečka.

Pláž ve Fortaleze © copa2014.gov.br

Praia do Náutico

Jmenuje se podle blízkého klubu Náutico Atlético Cearense, jednoho z historických tohoto města. Pláž začíná v blízkosti mola u třídy Rui Barbosa a končí u skalnatého útesu Volta da Jurama. Je zde pouze několik menších hotelů, rodinných domků střední třídy obyvatel. To celé tvoří malebný ráz s krásným výhledem na moře.

Není to pláž sama o sobě, která je hlavní atrakcí. Mnohem více návštěvníků se nachází v blízké ulici Avenida Beira-Mar. Každý den v roce je otevřen Jarmark řemeslného umění, po celé délce této třídy vystupují desítky pouličních umělců, amatérů a profesionálů. Děti mají možnost vidět loutkové divadlo, cirkus, závodit a soutěžit o ceny, nebo jen tak pro radost. To vše je obklopeno restauracemi, bary. Na opačné straně stojí většina hotelů tohoto města a tím se z Avenida Beira-Mar stává turistický střed Fortaleza.

Po rekonstrukci v roce 2000 přišla další, ta začalo o 9 let později a jejím cílem je spokojenost všech návštěvníků MS 2014. Největší změnou je tramvaj, která všechny sveze od Rui Barbaso až k Rybímu trhu.

Titanzinho

Nejmenší a právě tak nejméně navštěvovaná. Ale i tak sem každý den přicházejí stovky mladých obého pohlaví. Proč? Ve čtyřicátých letech minulého století skončila konstrukce dvou vlnolamů na obou koncích této pláže. A ráj surfařů byl na světě. Kolébka brazilského surfu, jak se jí zde říká, vychovala mnoho mistrů nejen Brazílie. Tita Tavares, Fábio Silva, Pablo Paulino, Andrés Silva...

Je zde ovšem jeden problém, brazilský, chudinský. Přímo za zády mají surfaři jednu z nejproblémovějších čtvrtí Fortalezy. Zejména kriminalita je na vysokém stupni a dochází zde k přepadávání, krádeže jsou na denním pořádku.

V roce 2010 se dlouze debatovalo o výstavbě loděnic, pracovní příležitosti pro obyvatele blízkého okolí, ale páni konšelé sedící v pohodlných křeslech na radnici projekt hodili do odpadkového koše.

Praia do Futuro

Podle posledních výzkumů pouze Mrtvé moře má vyšší stupeň oxidace než tato pláž a její okolí. Z tohoto důvodu zde nenajdete luxus hotelových řetězců. A také proto je v okolí několik favel, nebezpečných zejména v nočních hodinách. Pláži se říká "Konec týdne", nebo "Víkendová".

Paradoxem může být, že je nejvíce turistická, má vynikající infrastrukturu po celé délce 7,5 km. Jsou zde ubytovny vyšší a střední kategorie, všechny s vlastní restaurací a barem, soukromou ochrankou, bazénem, děti zde mají vlastní hřiště. V noci jsou na programu kulturní představení, večírky, všechen druh zábavy. Jen se nedoporučuje vycházet ven z hotelu...

Pobřeží žije i večer © superativa.com

Předpověď počasí

Někde jsem slyšel, že 100% předpověď je jen jediná: V noci bude tma a ve dne světlo... Ale v blízkosti moře je to vždy snazší, než v horách. A tak tedy: v době konání MS 2014 bude slunečno, teplo a nebude pršet. Teploty ve dne do 30 stupňů a v noci nespadnou pod 23. Ostatně jako po celý rok ve Fortaleze.

Nákupy a jiné kulturní vyžití

Že nakupování nemá s kulturou nic společného? Zkuste to říct manželce, snoubence nebo jiné milence! Miláčku, chceš do divadla nebo koupit něco na sebe, pro sebe? Pro mnohé je shopping jedinou kulturou víkendů. A kam jít ve Fortaleze? Zde je tip na "dvanáctku" těch nej...

Center Box je nejstarším obchodním střediskem, bylo otevřeno v roce 1974 a má 48 obchodů. O osm let později se objevilo Iguatemi, to má obchodů 300 a je jedním z největších. Boom nastal od roku 1991 a za 22 let vyrostlo 10 velkých obchodních středisek. Postupně to byly North, Avenida, Aldeota, Benfica, Del Paseo, Via Sul, Patio Dom Luis, Paranbaga, North Parangaba a staví se Riomar.

Nejvíce metrů čtverečních bude mít právě Riomar, 281 tisíc, obchodní plocha bude 90 tisíc. Pro srovnání, běžné fotbalové hřiště má velikost 6 500 m2. Asi tak 14 by se jich vešlo do tohoto centra. Riomar otevře 445 obchodů, 12 kinosálů, v tom mu konkuruje Iguatemi se stejným počtem, na parkoviště se v blízké budoucnosti vejde 6 200 aut...

Ale přeci jen musí existovat jiný, kulturnější, druh zábavy? Zde je něco na výběr: Bumba-meu-boi nebo také Boi Ceará. Jedná se o nábožensky zaměřené zpěvy a tance, uctívající vola. Ano, opravdu se jedná o vola... Je to stará tradice Portugalců a Pyrenejského ostrova.

Danca do coco má původ mezi černošským obyvatelstvem. Na pláži smít tančit pouze muži, páry pak v okolí. V úctě mají kokos... Torém je tradiční indiánský tanec, původem z kmene tremembés. Velkou tradici má také festival, kde slova písní kritizují špatné sociální poměry v zemi.

Fotbal

Nejpopulárnější jsou zde dva kluby, Ceará Sporting Club a Fortaleza Esporte Clube. Po celou dlouhou historii si rovným dílem dělí fanoušky a tituly na úrovni státu Ceará. Ale rovněž v měřítku celobrazilském dosáhly úspěchů. Ceará to v roce 1994 dotáhla až do finále poháru Brazílie, kde podlehla mužstvu Gremio, o 11 let později skončila ve stejné soutěži v semifinále. Fortaleza v lize TACA Brasil, předchůdce Mistrovství Brazílie, obsadila dvakrát druhé místo, a to v letech 1960 a 1968.

Arena Castelão © copa2014.gov.br

Stadion

Postaven v roce 1973, jméno Estádio Plácido Aderaldo Castelo, lidově Castelao. Vlastníkem je stát a pronajímá jej oběma místním velkým klubům. Rekonstrukce před MS znamenala zlepšení téměř všeho. Na tribuny se vejde 60 348 příznivců fotbalu, všichni budou sedět pod střechou, podzemní parkoviště má 1 900 míst, objevily se luxusní boxy, VIP zóna, místnost pro pořádání tiskových konferencí a salón pro novináře, šatny jsou na nejvyšší možné úrovni.

Čtyři jízdní pruhy pouze pro autobusy, příměstský vlak, dvě stanice metra, to vše usnadní příjezd do celého sportovního a společenského centra. Nesmíme totiž zapomenout, že součástí stadionu je také celá řada restaurací, kin, hotel a Olympijské středisko.


MS 2014

Celkem šest utkání se bude hrát na stadionu ve Fortaleze. Již 14. června se představí dvojice Uruguay - Kostarika. Dna nenápadné, ale sympatické týmy, ze stejně nenápadných, ale sympatických zemí. Zajímavostí je, že se střetly v baráži o postup na MS 2010 v Jižní Africe. Na stadionu Ricardo Saprissa v San José vyhráli hosté 1:0, v odvetě v Montevideu pak se oba soupeři rozešli smírně, 1:1. Přijde čas pro Kostariku na tomto MS?

Druhým utkáním bude opět souboj čistě americký a znovu CONMEBOL proti CONCACAF. Domácí Brazílie proti záhadnému Mexiku. Splní fanoušci hrozbu a budou podporovat soupeře? Další dvojice zápasů je zase evropsko - africkou záležitostí. Německo - Ghana a Řecko - Pobřeží Slonoviny.

V osmifinále se zde objeví vítěz skupiny B a druhý z "Áčka". Pravděpodobně Španělsko, ale pozor na Nizozemce, proti...? A to je oříšek k rozlousknutí pro vás, odborníky na fotbal. Chorvatsko, Mexiko, Kamerun. Kdo z nich? Na závěr pak čtvrtfinále a v něm, v případě prvenství ve skupině a postupu přes prvního soupeře, opět "Kanárci".

Fotbal byl, je a bude tím nejkrásnějším sportem na světě. Ale říkejte to těm, kteří vypadnou ve skupinách...

Příště: Natal

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (24)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Na pohled pěkný stadion, ale nedivím se Vrbovi, že nejede, na fotbal aby si člověk vzal dalekohled.

Reagovat
M11

uz at to zacne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

Můžu se zeptat nevíte v jakém městě je oblíbený tanec s těmi slunečníky. Já myslel, že to byla Fortaleza, ale možná Natal. Viděl jsem to v jednom díle toho dokumentu o MS.

Reagovat
bayern987

nevím, kdy vysílají ten dokument?

Reagovat
frankiefcb

Oni ho vysílali teď přes rok. Magazín MS nebo, co a vždycky tam představili nějaké město, kde se bude hrát. A tam byli lidi, co tančili ze slunečníky, že je to místní oblíbený tanec.

Reagovat
smazaný uživatel

dík

Reagovat
Kongo

Já mám pocit,že je to Recife.

Reagovat
frankiefcb

Je to možné. Bylo to jedno z těch 3 severovýchodních měst.

Reagovat
frankiefcb

I když zrovna Recife jsem si řekl, že mi k tomu nesedí. Věřil jsem, ež je to Fortaleza.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Neví nekdo tů stranu, kde bych si mohl naházat ty týma do pavůky? Nekde sem viděl pavůk a mohl si jich tam dávat a tipovat vítěze, ale teďka tu stránku nemožu najít..

Reagovat
smazaný uživatel

Proč snad v každém týmu nechá trenér doma někoho kdo tam má uplně jasně být? Některá ta jména tam nejsou protože jsou třeba zranění, což nevim, ale spousta z nich určitě ne.

Jenom tak namátkou - Itálie - Rossi,Toni + možná Di Natale. Místo nich jede naprosto nesmyslně Cerci a i Insigne je variabilní, ale pořád se mi jeví Toni a Rossi jako nebezpečnější pro jeden turnaj. Pobřeží Slonoviny - kde je Doumbia, Tiené, Demel, Eboué? Minimálně Doumbia je do očí bijící, pokud neřekl trenérovi, že je čůrák tak prostě neexistuje důvod proč by neměl jet! Španělsko - Llorente? Hodně dobrá sezona, jiný útočník než ostatní...místo toho jede David Villa? Naprostej nesmysl! Brazílie - Filipe Luis, Miranda...místo toho jede Henrique :D co to má jako bejt, stejně tak Kaká nebo Ronnie minimálně na lavičku kvalitní alternativa. Anglie - Caulker, Cole? Proč jede Chris Smalling. A takhle se dá pokračovat...

Reagovat
smazaný uživatel

Kaká ani Ronaldinho už nemají na MS co dělat. Ty to bereš jen podle jmen, to je tvůj problém. Toni ? na Serii A to stačí, ale jinak je za zenitem. Rossi byl půl roku zraněný, nevím co by mohl na MS velice zahrát atd atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, niekde sú dôvody proste strašnej konkurencie a niekde to je oprávnené aktuálnou situáciou u tých hráčov (po zranení, nezapadajú do koncepcie atď...)...celkovo by som k tomu napísal, tréner nehľadá najlepších hráčov ale najlepší tím !

Reagovat
frankiefcb

Ano LLorente, Felipe Miranda by si to zasloužili. Jinak Rossi zraněný. Toni myslím taky po zraněný a ukončená repre kariéra plus Di Natale, který teď ukončil kariéru. Cerci měl skvělou sezónu v Turínu.

Reagovat
frankiefcb

Reakce na Tyrone Sponga

Reagovat
Bayernista18

Tak tohle je hodně luxusní stadion.

Reagovat
smazaný uživatel

A ďalší úžasný článok za ktoré by som bol ochotný aj platiť ProFootball by si mal brať príklad

Reagovat
Counter

Alegre je poklad :-)

Reagovat
alegre

dory99, napiš to PJ, chci plat!!!! Ale jinak jsem rád, že se vám to líbí a že to čtete. Samozřejmě, že množství vstupů neni, a ani nemůže být, jako u článků o Real Madrid - Barcelona, ale každý klik a každý komentář potěší.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Je to perfektné fakt

Reagovat
smazaný uživatel

Suprově se to čte, odvádíte super práci

Reagovat
Ángel di María 22

Kdy bude Rio? Na to jediný se těšim.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele