Brasil 2014 - Curitiba

02.06.2014, 10:08
Profily, historie
Zaujalo nás
Curitiba, hlavní město státu Paraná, je největším městem jihu Brazílie. Žije v něm, podle sčítání v roce 2006, přesně 1 764 540 obyvatel. Do hlavního města to místní mají daleko, přes 1300 kilometrů. Do Sao Paula ale jen 400, do Ria dvakrát tolik...

Historie

Curitiba přivítala první osadníky okolo roku 1630. Většinou se jednalo o přistěhovalce z oblasti Paranaguá, kde bylo objeveno zlato. Tak vznikla vesnice jménem Nossa Senhora da Luz e Bom Jesus dos Pinhais. Volně přeloženo Naše Paní ze světla a Bůh Ježíš z borových lesů. A máte to!

Naleziště drahých kovů nebylo příliš štědré, místní se tedy stěhovali za živobytím jinam, zejména do státu Minas Gerais. A tak se po dlouhé a dlouhé roky mluvilo o této oblasti pouze jako o jedné ze zastávek dobytka cestou z jihu na sever. Rozkvět nastal až začátkem 19. století. V roce 1842 byla Curitiba povýšena do kategorie měst. O devět let později se odtrhl jih a jihovýchod od provincie Sao Paolo a byla založena provincie kompletně nová: Paraná s hlavním městem Curitiba.

A ještě jedna zajímavost z historie, i když nedávné: vláda Federální republiky Brazílie, v čele s prezidentem Arthurem da Costa e Silva, se ve dnech 24. - 27. března 1969 přestěhovala do tohoto města, zasedala zde Rada ministrů, a tak se na čtyři dny Curitiba stala hlavním městem Brazílie. Nic neobvyklého v Latinské Americe.

Něco o přírodě

Curitiba je sice od Atlantiku jen nějakých 50 kilometrů, přesto se nachází v nadmořské výšce 934 metrů. To znamená, že je zde zima o malinko větší, než je tomu v ostatních hlavních městech států Brazílie. Klima je vlhké a subtropické, neexistuje takzvané suché období, dešťové přeháňky jsou prakticky stejné po celý rok. Od dubna do srpna méně než 100 mm za měsíc, v ostatním období 165 mm.

Teploty jsou ale dost rozdílné. Nejtepleji je v lednu a únoru, průměr 26 stupňů, nejchladněji v červnu, 18 stupňů. A v noci teploty klesnou až na 8 stupňů. To znamená, do Curitiby přibalit teplé oblečení. A aby toho nebylo dost, tak zde občas i sněží. Říká se, že každých deset let, ale věřte vrtošivému počasí...

Zelená se borovice Paraná, krásně kvetou stromy, jejichž jméno je "lapachos", růžové, žluté, bílé. Dost se zde kácelo, dnes platí nový zákon, a tak se zvyšuje procento zalesnění. Na jednoho obyvatele připadá 51 m2 zelených ploch.

Řeka Iguazú je tou nejdůležitější ve státě Paraná, ale co se vodních toků týče, nikdo si nemůže stěžovat. Atuba, Belén, Barigui, Passaúna, Dos Padilhas jsou některé z řek, které pomáhají zásobovat vodou celou oblast.

Ekonomika, vzdělání, kultura

Curitiba je centrem ekonomického rozvoje státu Paraná a vlastně celého jihu Brazílie. Důležitým faktorem je počet obyvatel celé oblasti, téměř 3 miliony. Nachází se zde celá státní struktura, veřejné služby, velké obchodní firmy, bankovní společnosti. V poslední době se na trhu objevila evropská farmaceutická značka Trexxon, Španělsko, která investovalo několik milionů eur a dala práci víc než pěti stům obyvatel tohoto města.

Od roku 1992 se pořádá známý divadelní festival, který přiláká desítky tisíc zájemců o tento druh umění. Jedním z největších koncertních sálů celé Jižní Ameriky je Divadlo Guaíra, s fantastickou akustikou. Ale nedávno, v roce 2008, bylo slavnostně otevřeno divadlo ještě o něco větší, pro 2 400 diváků. Úvodní koncert měl hlavního hrdinu v podobě známého tenora José Carrerase. Inspirací byly řecké amfiteátry, je vidět ze všech míst tohoto nádherného sálu a znovu, skvělá akustika. Dále divadlo Paiol, Opera Arame, další divadla jako Reitoria, Fernanda Montenegro, Lala Schneider.

Filmové umění prochází obdobím zvýšené aktivity, které střídá umělý spánek. První film z této kolébky vzešel v roce 1897, jen krátce po vynálezu bratří Lumierů. Lumièrové uskutečnili své první neveřejné filmové představení již 22. března 1895. Veřejně představili své filmy 28. prosince 1895, v pařížském Grand Café. Ale jinak se až do roku 1930 toho okolo filmu v Curitibě moc nedělo. Annibal Requiao, který natáčel v letech 1907 - 1912, Joao Baptista Groff a Arthur Rogge, pouze tato tři jména se objevují na listině filmových pokusů v Curitibě. Od šedesátých let minulého století pokračuje období "střídavě oblačno". Celá řada pokusů, ale také zmarů. Filmový festival se pořádá od roku 1997...

Co se literatury týče, je zde žijící legenda, pohádkář Dalton Trevisan, narodil se zde básník, a hodně kontroverzní, Paulo Leminski, rovněž další poeta Emiliano Perneta.

Muzeum nesoucí jméno Oscara Niemeyera má plochu 35 tisíc metrů čtverečních a téměř polovina z ní je věnována různým výstavám. Je zde rovněž divadlo pro 372 návštěvníků, společenský sál, kam se vejde rovná pětistovka hostů. Součástí je Centrum výzkumu a dokumentace, kde zájemci najdou veškeré informace o architektuře. Muzeum Parananse je místem historie a filosofie, má čtyři sály nesoucí jména Svatý František, Guvernérů, Indiánů a Vladimír Kozák. Velice zajímavá osoba, rodák z Bystřice pod Hostýnem, který se stal ve dvacátých letech minulého století ředitelem energetických závodů v tomto městě. Malíř, režisér, znalec života místních indiánů.

Curitiba má desítky muzeí, ale je také sídlem mnoha hudebních konzervatoří, symfonických orchestrů, atd.

Botanická zahrada
© copa2014.gov.br
Muzeum Oscara Niemeyera
© copa2014.gov.br

Fotbal

Dva historicky nezapomenutelné kluby brazilského fotbalu pocházejí z tohoto města. Curitiba Foot Ball Club a Clube Atletico Paranaense. Derby je jeden velký blázinec, hraje se od roku 1924 a říká se mu Atletiba.

Curitiba má přezívku Coxa, získal titul Campeonato Brasileiro v roce 1985, hraje na vlastním stadionu Couto Pereira. Atlético, jinak také Hurikáni, jsou mistři země roku 2001 a neuvěřitelně hrdí na svůj vlastní svatostánek jménem Joaquim Américo, jinak více známý jako Arena de Baixada. Ten byl přestavěn v 1999 a je dnes jedním z nejmodernějších fotbalových stadionů Brazílie.

Třetím a nejmladším klubem je Paraná Clube, vznikl v roce 1989 po sloučení Colorados a Pinheiros. Přezdívá se mu Trikolora a hraje svá domácí utkání na stadionu Durival de Britto e Silva. Jeho tráva zažila utkání MS 1950...

MS 2014

Tribuny stadionu Arena de Baixada mají dostatek místa pro 41 456 diváků. Jedná se o jeden z moderních fotbalových stánků, přestavěný v roce 2012. Hraje zde Atlético Paranaense, první zápas se uskutečnil v roce 1914. Hrát se zde budou čtyři zápasy základních skupin. Program otevře 16. června Írán s Nigérií, následovat budou souboje Honduras - Ekvádor, Austrálie - Španělsko a Alžírsko - Rusko.

Arena de Baixada © copa2014.gov.br

Arena de Baixada © copa2014.gov.br

A prosím vás, nezapomenout, že fotbal je pro nás všechny tou nejkrásnější hrou na světě!

Příště: Porto Alegre

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (27)

Přidat komentář
smazaný uživatel

len pre zaujimavost:

v jazyku indianov tupi curitiba/coritiba znamena "miesto kde rastu piniove oriesky". tiba/tuba znamena v tupi jazyku miesto. tupi jazyk je nieco ako lingua franca v juznej amerike medzi indianmi kedze s ohladom na rozlahlost juznej ameriky su si dialekty jazyka kmena tupi az napadne blizke a vzajomne sa vcelko dohovoria.

Reagovat
smazaný uživatel

sorry - miesto je "taba" (ako napr ubataba alebo taubate, mesta v state sao paulo), tuba/yba znamena rastlina.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle jazyka mého kmene to znamená kuřitba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Masopust pls

Reagovat
widlak

Myslíš, dle vašeho teplého kmene?

Reagovat
smazaný uživatel

CO je teplýho na kuřbě?

Reagovat
smazaný uživatel

Curitiba je juh Brazilie. Nebola tam pocetna kolonia nemeckych pristahovalcov, ktori tam mali oproti majoritnemu obyvatelstvu podradne postavenie?

Reagovat
smazaný uživatel

juh brazilie je vyrazne europskejsi a zaroven najvyspelejsi v brazilii. vyrazne viac svetlych, blond,modrookych ako potomkov nemcov, holandanov a prekvapujuco vela ukrajincov a poliakov. podradeni neboli, skor to cele scivilizovali. vnutrozenie statov parana alebo santa catarina (napr. londrina alebo foz do iguazu) su vcelku europske. ak bude dakto v curitibe, odporucam letiez na foz do iguazu, hodinka letu (gol airlines su lacni), mesto na hranici troch statov, paradne vodopady, uzasny park vtakov kde vam papagaju a tukany sadaju na ruky a plecia, cez most je ciudad del este v paraguaji, ktory fakt treba vidiet co to znamena "street market".

Reagovat
smazaný uživatel

OT:na discovery davaj ted serii dokumentu o tom jak se stavily/stavy jednotlivy stadiony.z toho co jsem pochopil tak by mely byt tri (Corinthians,maracana,amazonia) a dokument se jmenuje Jak se dela svetovy sampionat a dva dily jdou stahnout treba na fastshare

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

Těším se na Manaus.To je nejhezčí město.

Reagovat
smazaný uživatel

To byl i jeden Bionicle z řady LEGO.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Manau

Prosím, není někde nějaký článek, který představuje všechny stadiony MS?

Reagovat
Manau

Už to mám, sry =)

Reagovat
smazaný uživatel

Aj keď ja to nikdy neprečítam celé sa mi takéto články veľmi páčia

Reagovat
Pokahontas

Stadion

To zastřešení,krabicovost a nalepenost na hřiště(a kvůli tomu i na tamní poměry nízká kapacita),to vůbec není brazilský styl,to se do Brazílie naprosto nehodí

Ať už to byl požadavek FIFA nebo jen přehnaná horlivost pořadatelů,pak stavba podobných kreatur na úkor tradičních stadionů je jedno z velkých negativ konání každého většího turnaje v poslední době

Reagovat
smazaný uživatel

no podle těch fotek mi tam tohle vzevření stadionu právě docela zapadá

Reagovat
smazaný uživatel

Super stadion

Reagovat
smazaný uživatel

Ja souhlasim

Reagovat
smazaný uživatel

ten stadion teda hezky zrovna nevypadá...

Reagovat
smazaný uživatel

Mne ten nazev stadionu proste evokuje "kuřbu"

Reagovat
alegre

Arena de Baixada? Ale prosím, proč ne

Reagovat
smazaný uživatel

tak to mesto, mno, dneska mi to moc nejde

Reagovat
smazaný uživatel

dneska???

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele