Brasil 2014 - Rio de Janeiro

14.06.2014, 09:25
Profily, historie
Zaujalo nás
V době svého objevení se na mapě světa neslo toto město jméno Sao Sebastiao do Rio de Janeiro. Dnes ho všichni znají jako Rio. Nachází se na jihovýchodě Brazílie, je hlavním městem stejnojmenného státu, tedy Rio de Janeiro. Je na druhém místě v počtu obyvatel v Brazílii, 6 320 446, včetně celé metropolitní oblasti 11 385 708 lidí.

Proč Rio de Janeiro? Když 20. ledna roku 1502 námořní kapitán Gaspar de Lemos vplul do zátoky, která nesla původní jméno Guanabara, uviděl pobřeží dnešní Brazílie. Leden je portugalsky janeiro, zátoka baía, řeka je río. Jenže v té době se nedělal rozdíl mezi tím co je řeka a co zátoka a tak bylo o jménu jasno: Río de Janeiro. Lednová řeka.

Historie - 16. století

Společně s Gasparem de Lemosem byl na palubě lodi také mnohem známější Americo Vespucio, neboli také Amerigo Vespucci. Evropská přítomnost byla znát o pár let později. V roce 1519 přistály v zátoce lodě Fernanda de Magallanese, ale k jeho překvapení objevil na pobřeží francouzské pašeráky, kteří zde čile obchodovali s dřevem z místních lesů. Roku 1555 dorazil francouzský námořní kapitán Nicolas Durand de Villegaignon, na dvou lodích se nacházelo 600 vojáků a osadníků, okamžitě založil první stálou evropskou osadu v této oblasti. Dal ji jméno Francouzská Antarktida. Obyvatelé většinou pocházeli z řad francouzských hugenotů a švýcarských kalvinistů. V obou případech se jednalo o protestanty církve katolické.

Město jako takové bylo pak oficiálně založeno 1. března 1565 portugalským důstojníkem Esácio de Sá. Po celou řadu století se používala jen první část jména, tedy Sao Sebastio. Vojenská posádka zde existovala jako základna k vyhnání Francouzů, což se nakonec v roce 1567 podařilo.

Po celou dobu tohoto století mělo Rio de Janeiro strategickou pozici pro pohyb lodí mezi Brazílií, koloniemi v Africe a Evropou. Stavěly se pevnosti, byl uzavřen mír s původním obyvatelstvem, všichni spolupracovali na obraně města. Cukrová třtina byla základem rozvoje, na plantážích nejdříve pracovali indiáni, ale ti byli postupně nahrazeni otroky z Afriky.

17. století

Na jeho začátku pokračovaly nájezdy francouzských pirátů, vedených Jeanem-Francois Duclercem a René Dougary-Troinem. Století se vyznačovalo jen pomalým rozvojem. V druhé polovině začal větší příliv obyvatel, město mělo okolo 30 tisíc duší, stalo se nejlidnatějším v Brazílii, začínalo mít důležitost pro celou tehdejší kolonii.

18. století

V roce 1720 bylo nalezeno zlato a diamanty, v Minas Gerais, přístav se stal centrem rozvoje, Rio pomalu vytlačilo konkurenční Salvador. Psal se rok 1763 a portugalská koloniální administrace v Americe se přesunula do tohoto města. To trvalo až do začátku následujícího století, kdy...

Copacabana Palace hotel
© Charlesjsharp, wikipedia.org

19. století

... se zde roku 1808 z ničeho nic vylodila celá královská rodina, spolu s ní také portugalská šlechta. Všichni totiž utíkali z Evropy v hrůze z invaze vojsk slavného francouzského vojevůdce, státníka a císaře Napoleona Bonaparteho. Río de Janeiro se tím pádem stalo jediným hlavním městem Evropy mimo Evropu. Působení krále a jeho rodiny mělo dopad na rozvoj. Byly postaveny nové přístavy a tím zvýšena důležitost pro obchod. Otevíraly se vzdělávací instituce jako Vojenská akademie, Královská škola vědy, umění a řemesel, Císařská akademie výtvarného umění, ale také Národní knihovna, s největší sbírkou v celé Latinské Americe, Botanická zahrada. Objevily se také první tištěné noviny v Brazílii, Gazeta do Rio de Janeiro.

Pedro I. Brazilský a IV. Portugalský odevzdal v roce 1822 zemi samostatnost, ale trůnu se nevzdal a prohlásil se za hlavu své nové říše. Z Rio de Janeira se stalo hlavní město Říše Brazílie. Bohatství této oblasti pocházelo zejména z pěstování cukrové třtiny a kávy, první v Campos dos Goytacazes, druhá ve Valle do Paríba. Po rozkvětu, ekonomickém a politickém, přišel v druhé polovině století ústup ze slávy. Kávové plantáže upadaly, politická moc se přestěhovala do Sao Paula a Minas Gerais.

Po vyhlášení republiky v posledních desetiletích století, 1872 - 1890, se dostavily obrovské sociální problémy.

Nárůst počtu obyvatel, způsobený zrušením otroctví, přílivem lidí z Evropy a bývalých otroků z Afriky, Rio de Janeiro z 274 tisíc mělo najednou 522 tisíc lidí.


20. století

Začátek přinesl rozkvět zejména v architektuře a stavebnictví, vyrostlo mnoho budov ve stylu Belle époque, mezi nimi Městské divadlo, třída Rio Branco, nebo lanovka na Pão de Açúcar, "Cukrová homole" s nádherným výhledem na Copacabana a Botafogo.

Město se začalo rozrůstat směrem na jih, to díky stavbě tunelu Antiguo, tím došlo k propojení s Copacabana a Botafogem. Přesně 13. srpna 1923 byl slavnostně otevřen Copacabana Palace Hotel, který je chloubou města do dnešních dnů. Má osm pater, 226 pokojů a majitelem je Orient-Express Hotels a známé české křišťálové sklo upoutá vaši pozornost na každém kroku. Ceny za pokoj a noc se pohybuji od 12 do 30 tisíc korun. Mimo sezónu a mimo MS 2014...

Cristo Redentor nebo také Cristo Corcovado, Christus Spasitel, známý symbol města, byl slavnostně odhalen 12. října 1931. Měří 38 metrů + podstavec o výšce 8 metrů, je umístěn na kopci jménem Corcovado uprostřed Národního parku Tijuca, 710 metrů nad hladinou moře.

Pár čísel nikoho nezabije

- rok 1872 a 274 972 obyvatel, rok 2010 a 6 320 446 obyvatel. - hustota obyvatelstva na km2? 5 265,81. - další pozemský ráj pro muže: žije zde o 400 tisíc žen více než "pánů tvorstva"! - běloši: 51,2% míšenci: 36,5% černoši: 11,4% asiaté: 0,7% indiáni: 0,1% bez udání: 0,1% - katolíci: 51,09% protestanti: 23,37%, bez vyznání: 13,59% a následují další...

Cristo Redentor, neboli Christus Spasitel, a město pod ním © Artyominc, wikipedia.org

Klima

Občas je tu 35 stupňů, ve středu města až 40, rekord pochází z ledna 1984, kdy naměřili 43,8 stupňů Celsia. A nejnižší teplota je z července 1928: 4,8. Ale to jsou extrémy extrémů. V době konání MS 2014 se počasí bude chovat moudře, teploty se normálně v těchto měsících pohybují od 18 do 27 stupňů a pršet by nemělo. Deštivých dnů je v červnu a červenci maximálně šest.

Ekonomika

Rio de Janeiro je druhé nejbohatší město Brazílie, hned za Sao Paulem. Ve světovém žebříčku se nachází na 30. místě. V roce 2010 obsadilo 29. místo mezi nejdražšími městy světa, o rok později ho naleznete na 12. pozici. Prý je zde život nákladnější než v Londýně, Paříži, Miláně nebo New Yorku. Pro zajímavost. Praha byla v roce 2008 na 70. místě.

Rio bylo na špici ekonomického rozvoje, když fungovalo jako hlavní město Brazílie. Nejvyšší podíl na HDP mají služby, 65,52%, následuje s odstupem průmysl a zemědělství.

Celá řada nadnárodních a národních společností má své sídlo v Rio de Janeiru. Mezi nimi Projac- Rede Globo TV, NET, SKY, Globosat, EMI, Universal Music, Sony BMG, Warner Music, Coca Cola Brasil, Michelin, PSA Peugeot Citroen, Xerox Brasil, British American Tobacco. Nechybí stovky dalších, snad ještě zmíníme Shell, EBX a Esso.


Kultura je karneval a pláže

V Brazílii se karnevaly pořádají každým rokem 40 dní před Velikonoční nedělí - Domingo de Pascoa. Karneval v Riu je jedním z nejznámějších na světě. Na slavném "sambodromu" se představují desítky škol samby, které reprezentují jednotlivé čtvrti a města Státu Rio de Janeiro, Fluminense. Všechny musí splňovat přísné požadavky a regulace. Porota uděluje body za každé zobrazení, za každý originální nápad. Kdo jich má nejvíc, obdrží korunu krále karnevalu. V minulosti nejvíce titulů získala škola Beija - Flor z Nilopolis, následována Imperatriz Leopoldinense, Mocidade Independente de Padre Miguel a Mangueira, což je v překladu "hadice"...

Nejznámější je samozřejmě průvod těch nejlepších skupin na sambodromu, který od roku 1984 organizuje Liga Independente všech škol samby v Riu - LIESA, ale po celém městě jsou oslavy různých hudebních a tanečních skupin, lidové tancovačky, soukromé akce. Pochodují rovněž školy samby jakési 2. ligy, které bojují o postup, účast, v hlavním defilé na sambodromu, v následujícím roce.

Když se řekne Rio, vybaví se kromě sochy Krista Spasitele ještě dvě místa. Maracané, k tomu se ještě dostaneme, a Copacabana. Čtvrť na jihu města, známá především slavnou pláží. Ta je dlouhá čtyři kilometry, na obou koncích ji "hlídají" pevnosti, Fort Copacabana na jižním a Fort Duque de Caxias na severním konci. Možná právě tady většina kluků Ria poprvé kopne do balónu, až do roku 2007 hostila, až na pár výjimek, každoročně mistrovství světa v plážovém fotbale. Na Silvestra, každý rok, se tu pak sejde až dva a půl miliónu lidí a slaví odchod starého a příchod Nového i nového roku.

Další slavnou pláží Ria je Ipanema. I tady se sportuje, hraje se plážový fotbal i volejbal, v létě se tleská západu slunce, v zimě je to ráj surfařů. A podle amerického televizního kanálu Travel Channel je Ipanema tou nejvíce sexy pláží na světě...


Sport a fotbal zejména, ale také Maracaná

MS 2014 již začalo, za dva roky bude Rio hostit Letní olympijské hry. V Kodani, 2. října 2009, o tom rozhodlo hlasování na 121. zasedání MOV. Postupně překonalo ostatní soupeře, Chicago, Tokio a Madrid. Rio se o uspořádání Olympiády pokoušelo již dvakrát, 2004 a 2012, ale odešlo poraženo. S výjimkou fotbalového turnaje, bude se hrát také v Sao Paulu, Salvadoru, Belo Horizonte a Brasílii, se všechny ostatní sporty představí na sportovištích města. Maracaná, Barra de Tijuca, Deodoro a Copacabana, jsou ona vybraná místa.

Populární je zde celá řada sportů, kolektivní jasně vyhrávají nad individuálními. Basketbal, volejbal, samozřejmě fotbal, ale také atletika, judo a plavání.

Po celém městě a v jeho okolí najdete v každou denní a večerní hodinu tisíce a tisíce kluků každého věku s míčem doslova přilepeným k jakémukoliv druhu obuvi. Co dělají? Žonglují, driblují, přihrávají, střílejí, prostě hrají fotbal. Věří, že až vyrostou, ti mladí, budou jednou tak dobří a slavní jako Zico, Ronaldo, Romario, Jairzinho. Že jednou nastoupí v dresu jednoho ze čtyř nejpopulárnějších klubů města: Botafogo, Fluminense, Vasco da Gama a Flamengo. A jen na okraj: Flamengo má 30 milionů příznivců, nejvíce z celé Brazílie.

Fotbal je náboženstvím pro všechny cariocas a chrám má jméno Maracaná. Jeho vlastníkem je stát a nikdo nepochybuje o tom, že je to největší a nejslavnější stadion na celém světě a v blízkém okolí. Oficiálně se jmenuje Mário Filho, v uctění památky známého sportovního novináře, byl slavnostně otevřen krátce před zahájením MS 1950. Hrálo se zde 6 utkání, včetně toho finálového. Onoho smutně, pro Brazilce, radostně, pro jejich soupeře, Uruguajce, známého jako Maracanazo. Toto označení ovšem vymysleli a bohatě používají tehdejší vítězové, mistři světa.

Na Maracaná se bude hrát sedm utkání, nejvíce ze všech stadionů, a všichni věří že v tom posledním, finálovém, se Brazílie stane králem fotbalu na další čtyři roky.

Kdysi se na jeho tribunách tísnilo 200 tisíc fotbalových šílenců, v tom dobrém slova smyslu. Po rekonstrukci se počet diváků snížil na 74 738, stále nejvyšší počet v Brazílii. Nový projekt vycházel z toho původního, ale zmizel celý horní prstenec tribun, čímž bylo dosaženo lepšího výhledu ze všech řad sedadel. Nová střecha nad tribunami je instalována tak, aby všechna dešťová voda stékala do sběrných nádrží a byla připravena pro další použití. Fasáda stadionu, dílo Institutu pro zachování národního historického a kulturního dědictví, je v původní podobě.

Maracaná je druhou největší turistickou atrakcí Ria a desetitisíce turistů ho navštěvovaly i v době pokračování stavebních prací.


MS 2014

V prvním utkání se zde představí věčný rival Brazílie, nejen na fotbalovém poli, Argentina. Soueře bude mít z Evropy, Bosna a Hercegovina. Velice zajímavý bude druhý zápas: Španělsko, obhájce titulu, Chile, tým velice sympatický pro většinu obyvatel Latinské Ameriky. Překvapení na obzoru? Belgie - Rusko, vyrovnaný souboj, kde body může brát každý z obou soupeřů. Ekvádor - Francie, poslední utkání ve skupině, možná jen o čest, ale také může být o postup. Následovat bude jedno osmifinále, C1 - 2D, čtvrtfinále a velké finále. Jen v případném finále si zde zahrají domácí Brazilci.

Tímto končí náš seriál o jednotlivých městech, kde se představí všech 32 účastníků MS 2014. Snad se vám líbil a něco jste si z toho povídání vybrali, zajímalo vás. No a když nám bude sloužit zdraví, zrak a prsty zejména, tak za dva roky, na Euro 2016 ve Francii, se budu těšit Na shledanou.

Fotbal totiž stále budu tou nejkrásnější hrou na světě.


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dneska zacina Kolem Švycarska !

Reagovat
smazaný uživatel

Sagi musí

Reagovat
veikko

Co je ta kruhová budova vedle stadionu??

Reagovat
bruchy
Reagovat
smazaný uživatel

Tam se bude hrát KHL, za 2 roky.

Reagovat
Filip12

myslíte že Chile porazí Španěly ?

Reagovat
KingMaster13

Stačí jim i remíza Španělé by pak museli doufat že CHile prohraje s Oranjes a sami porazit Austrálii o 6 golů

Reagovat
LAM

Jde o to o kolik by Chile prohrálo s Holanďanama.Ale dle mě takovej zápas už nezopakujou.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad ano, Filipe!

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že už se tam nevejde 200 000 diváků jako v roce 1950...to muselo být něco neskutečného

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, ale v Ázii jsou ještě stadiony pro 100 000 a více diváků, třeba v Teheránu. :

Reagovat
smazaný uživatel

Nejen v Asii, v USA je hodně monstrózních stadionů, třeba Cowboys Stadium (pro 105 tisíc) a bývají vždy plné...

Reagovat
smazaný uživatel

krásný stadion

Reagovat
smazaný uživatel

nechtěl bych sedět v poslední řadě, ty tribuny vůbec nejsou strmý

Reagovat
alegre

No tak já zase v první řadě. Tam jsou vidět jen kotníky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale si tam! Miesto sedadla nie je podstatné.

Reagovat
smazaný uživatel

Krásny článok, Rio

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele