Brasil 2014 - Brasília

12.06.2014, 19:20
Profily, historie
Zaujalo nás
Hlavní město Brazílie. Má historii neuvěřitelně krátkou, datum vzniku je 21. dubna 1960. Žije zde o něco víc než dva a půl miliónu obyvatel a má zde své sídlo hlava státu a jeho vláda, Kongres a Nejvyšší soud. Výstavba města byla zahájena v roce 1956, hlavním projektantem byl Lúcio Costa a architektem Oscar Niemeyer.

Historie

V roce 1716 Markýz de Pombal a Enzo Canessa zmínili před králem nutnost proniknout více do středu Brazílie a postavit zde nové hlavní město, daleko od břehů Atlantického oceánu. Až o celé století později doporučil bojovník za nezávislost, José Bonifacio, jméno Brasília. To se psal rok 1821. Původní myšlenka, vycházela z Ústavy republiky, 1891, ale k realizaci plánů bylo stále ještě daleko. Jak již víme, v době, kdy Brazílie byla kolonií, měla dvě hlavní města: Salvador a Rio de Janeiro. Snaha o vybudování nové metropole státu vycházela z celé řady důvodů. Osídlení této části země, přestěhovat desítky a stovky tisíc lidí z přelidněných měst a oblastí na pobřeží, dát jim práci jak při výstavbě, tak později při samotném provozu města.

Prvním krokem byl výběr místa a v polovině roku 1956 bylo rozhodnuto o náhorní plošině na jihovýchodě státu Goiás. Veškeré práce byly zahájeny 23. října 1956 a osídlení města začalo ihned po dokončení prvních budov. Administrace státu nebyla výjimkou, úřady se postupně stěhovaly do nových sídel jeden za druhým. Po 41 měsících nepřetržité práce, 21 dubna 1960, bylo město postaveno a oficiálně se sem přestěhoval prezident, Kongres a Nejvyšší soud.

Kdo se zasloužil největší měrou o toto dílo? Především prezident země, Juscelino Kubitschek, jež uplatnil svou politickou moc a vyčlenil ze státního rozpočtu mnohamilionové částky. Jednalo se osobu jasně orientovanou na sociální soužití, na vymazání rozdílů mezi bohatým a chudým. Obklopil se lidmi stejného smýšlení, profesionály v pravém slova smyslu, kteří se snažili vybudovat město jako z utopistických románů a filmů. Také proto se o hlavním městě Brazílie často mluví jako o Městě nadějí. Toto jméno jako první zmínil francouzský spisovatel André Malraux. Dnes je jasné, že se opravdu jednalo o utopii, ale v době výstavby ono vymazání rozdílů bylo vidět na každém kroku. Dělníci, inženýři, ředitelé, ti všichni žili za stejných podmínek ve stavebních koloniích, jedli stejné menu.

V roce 1964 došlo k vojenskému převratu a i když velení armády opovrhovala vším, co "páchlo" socialismem, nevyjímaje bývalého prezidenta, Brasília pokračovala jako hlavní město, sídlo všech vládních organizací. Dokonce také velké podniky, majetek státu, byly postupně přesídleny z pobřeží do centra země, do Brasílie.

Původní předpoklad byl, že zde bude žít 500 tisíc obyvatel. Dnes má městské centrum o 100 tisíc lidí více, ale je obklopeno výstavbou čtvrtí, sídlišť a chudinských kolonií. V nich se nachází více než 2 miliony osob, které přímo nebo nepřímo závisí na pracovních příležitostech, které jim dá federální vláda. Z perfektního města naděje se tak stalo zcela běžné město, plné problémů a sociálních rozdílů.

Brasília, společně s Petrohradem, Washingtonem, Canberrou, městem La Plata, Belo Horizonte a Putrajaya, má jednu zvláštnost. U všech jmenovaných se jedná o předem plánované založení a vybudování města jako sídlo vlády, administrace země. Jinak je tomu u ostatních měst, která se postupně rozvíjela, z osad, vesnic, měst... Hlavní město Brazílie je zároveň jediné na světě, které bylo postaveno ve 20. století a v roce 1987 bylo díky moderní architektuře zařazeno na seznam UNESCO jako Historické a kulturní dědictví lidstva.

Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida © copa2014.gov.br

Jaké bude počasí

Stále nesmíme zapomenout, že se nacházíme v tropech a jsou zde dvě období: chladnější suché a teplejší vlhké. Všechny samozřejmě zajímá, jak bude v době pořádání MS 2014. V průběhu dne 25 stupňů, v noci a k ránu klesnou teploty na 13. A pršet moc nebude. V červnu a červenci se objeví maximálně tři dešťové dny.

Ekonomická situace

Nejvíce pracovních míst nabízí, samozřejmě, vládní instituce. Od policajta až po ministra, od uklízečky až k velvyslanci. Více než 40% obyvatel pracuje ve státní správě. Následují komunikace, například Brasil Telecom, televizní společnosti TV Globo, SBT, Rede Bandeirantes, Rede Record, Rede TV!. Ale také televizní společnosti státní, které přenášejí jednání vlády, Kongresu a Nejvyššího soudu. Bankovnictví je na třetím místě, ve městě je sídlo Národní banky, Caixa Ecomnomica Federal a celé řady bankovních, finančních a pojišťovacích společností. Na řadě je vše co má do činění se zábavou, s výpočetní technikou, ale také nekonečná řada advokátních poraden. To jsme mluvili o službách, nyní se zaměříme na průmysl. Stavebnictví, kde jsou na prvním místě firmy jako Paulo Octavio, Via Construcoes nebo Irmaos Gravia. Zpracování potravin, kde jsou na čele Perigao a Sadia. Dále je to výroba nábytku, recyklace odpadků, výroba léčiv, tiskárny a nakladatelství.

Hlavními zemědělskými produkty jsou káva, guaba, jahody, pomeranče, citrony, papája, soja a mango. Na pastvinách najdete více než 110 tisíc kusů dobytka. Export je rovněž zaměřen na nábytek a vůbec vše co se ze dřeva vyrábí.

Hrubý domácí produkt je 69,844 milionů dolarů, to znamená 3,8% HDP celé Brazílie.

Velice slabým článkem infrastruktury je železnice, která má pouze 36 kilometrů. Projekt rychlodráhy mezi městy Brasília a Goiania skončil v "šuplíku" některého z ministerských úředníků. Metro je právě tak nedostačující, pouhých 41 kilometrů nemůže vyřešit dopravní problém města. Po silnicích a ulicích se pohybuje okolo 1 milionu vozidel.

Palacio da Planalto, úřad prezidenta © copa2014.gov.br

Stojí za návštěvu

Complexo Cultural da República, nachází se na takzvané Monumentální ose. Je zde umístěna Národní knihovna, má více než 300 tisíc svazků, a Národní muzeum. Obě budovy společně dosahují velikosti 28 500 m2, tedy čtyř fotbalových hřišť.

Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida, moderní stavba ze železobetonu se skleněným stropem. Podíváte-li se vzhůru, máte dojem, že vidíte samé nebe. Katedrála byla dokončena 31. května 1970, jednotlivé sekce jsou asymetrické. Sloupů je celkem šestnáct, jsou stejné velikosti a rozměrů, váží 90 tun a vyjadřují symbol dvou rukou pohybujících se směrem k nebi.

Praca dos Tres Poderes je náměstí, kde se nacházejí všechny tři státní moci: legislativní, právní a vládní. Jedno z nejnavštěvovanějších míst města.

Palacio do Planalto, neboli Palác plošiny, je pracovním místem prezidenta republiky. Ale samozřejmě, že je zde také budova, kde žije, a tou je Palacio da Alvorada, tedy Palác svítání. Jedná se o jednu z prvních budov, které byla ve městě postaveny. Má tři podlaží a uvnitř se nachází, podle pater, odpočinková místnost, kuchyň, prádelna, zdravotní středisko a kancelář správce. To je suterén, na přízemí pak najdete místnosti, kde prezident přijímá různé návštěvy, delegace. V prvním patře se nacházejí čtyři prezidentské apartmány, dva pokoje a další soukromé místnosti.

Most JK, jinak Most Presidenta JK, byl slavnostně otevřen 15 prosince 2002. Jedná se o jednu z ikon brazilské architektury, dílo architekta Alexandre Chana, který o rok později obdržel Medaili Gustava Lindenthala udělovanou Společností architektů státu Pensylvanie, USA. Odhadovaná cena stavby je 56,8 miliónů dolarů. Struktura mostu je jedinečným dílem, dá se srovnat pouze s mostem pro pěší v přístavu Nagoya v Japonsku. Samotná struktura má délku 720 metrů, rozdělena je do tří dílů, každý o délce 240 metrů. Spolu s nájezdy má ovšem most délku 1 200 metrů, šířka je 24 metrů, tři jízdní pruhy v každém směru. Na každé straně je chodník pro pěší, cyklisty a bruslaře, šířku má 1,5 metru.

Lago Paranoá je uměle vytvořené jezero za účelem zadržování vody pro celou oblast. Je zde druhý největší přístav jachet v celé Brazíli a je ideálním místem pro wakeboard a windsurf.

Ponte Juscelino Kubitschek © copa2014.gov.br

Juscelino Kubitschek

Jen v krátkosti: kdo byl JK, Juscelino Kubitschek de Oliveira? Lékař a politik, narodil se ve velice chudé rodině 12. září 1902 v Diamantina, zemřel 22. srpna 1976 v Resende. V letech 1940-1945 byl starostou Belo Horizonte, od 1951 do 1955 guvernérem státu Minas Gerais a v roce 1956 byl zvolen prezidentem Brazílie. Jeho otec byl "cesťákem", tedy vlastně podomním prodavačem. Když zemřel, měl Juscelino pouhé dva roky. Otce prakticky nepoznal, ale podědil mnoho z jeho vlastností. Vychovávala ho matka Julie, příjmení dostal po dědovi, ten se jmenoval Jan Kubíček a pocházel z Třeboně na jihu Čech. O našem polovičním rodákovi, který to dotáhl až na prezidenta jedné z největších zemí světa, by se toho dalo napsat mnohem více. Ale jednu zajímavost si přeci jen neodpustím: údajně byl jedinou hlavu státu romského, tedy cikánského původu.

Kultura, vzdělání, oslavy

Památník vlasti, Panteao da Pátria, má tvar holubice, byl navržen Oscarem Niemayerem a otevřen v roce 1986. Jeho hlavní atrakcí, pokladem, je Kniha hrdinů vlasti. Popisuje všechny události a životy těch, kteří bojovali za osvobození a jednotu národa. Další Památník nese jméno JK, Juscelina Kubitscheka. Nachází se zde osobní věci zesnulého prezidenta, fotografie, dary, které obdržel, dopisy, ale hlavně hrobka tohoto státníka idealisty.

Muzeum umění a Muzeum Centrální Banky jsou dalšími místy, kde můžete poznat historii země a města Brasília.

Portugalština je oficiálním jazykem, ale zejména na středních školách se vyučuje angličtina. Brasília dbá na vzdělání svých obyvatel a odpovědné orgány dohlíží na pravidelnou školní docházku. A kdo má schopnosti může studovat na jedné z celé řady státních nebo soukromých univerzit.

Brazilci tančí po celý rok a Brasília není výjimkou. Oslava narozenin města, 21. dubna, je důvodem ke stovkám akcí, festivalů, koncertů. Více než milion osob se podílí svou účastí na tomto svátku. Svatý Antonín a Svatý Petr, červen a znovu se slaví, tančí, zpívá, jí a pije. Vánoční svátky nezůstávají stranou, půlnoční ohňostroj je největší atrakcí.

Estádio Nacional de Brasília Mané Garrincha © copa2014.gov.br

Fotbal

Mladé je město a mladá je také historie fotbalu. Dva kluby stojí za zmínku: Sociedad Esportiva do Gama a Brasiliense Futebol Club, finalista Poháru Brazílie 2002. Celá řada sportovních akcí se zde odehrála a jakousi generálkou na MS 2014 byl světový šampionát ve futsalu, pořádaný v roce 2008.

Zápasy se hrály v moderním sportovním areálu Nilson Nelson, umístěném v bezprostřední blízkosti Národního stadionu Mané Garrincha, který má kapacitu pro 70 tisíc návštěvníků.

Ve městě jsou ovšem další fotbalové stadiony, například Serejao kde hrají Brasiliense, a Bezerrao, kompletně přestavěný a slavnostně otevřený v listopadu 2008 utkáním Brazílie - Portugalsko. Domácí vyhráli 6:2 a jejich branky stříleli Fabiano, dokonce tři, Maicon, Elano a Adriano. Za Portugalce dal vedoucí gol Danny a na 2:4 snižoval Siamao Sabrosa. Dobové komentáře říkají, že Cristiano Ronaldo připomínal "vyhořelou svíčku"...

Stadion

Nese jméno Národní a na jeho tribunách najde místo 69 349 fanoušků. Starý stadion byl zbourán, tento má novou fasádu, střechu z kovové konstrukce, nové tribuny a hrací plochu níže, než tomu bylo u jeho předchůdce. V celém areálu se dbá na ekologii, odpad se třídí, jsou sníženy emise například z výfuků aut, hromadná doprava je jediným prostředkem, jak se na stadion dostat. Hrál se zde úvodní zápas Poháru konfederací 2013, Brazílie - Japonsko 3:0, góly dávali Neymar, Paulinho a Jo.

Estádio Nacional de Brasília Mané Garrincha © copa2014.gov.br

MS 2014

Nedá se napsat, že ve skupinách se zde budou hrát nejatraktivnější zápasy. Posuďte a komentujte: Švýcarsko nastoupí proti Ekvádoru a bude to pravděpodobně utkání o druhé, postupové, místo ve skupině E. Kolumbie se střetne s Pobřežím Slonoviny, ve skupině C se snad ani nedá o favoritovi mluvit. Kamerun - Brazílie, jasný favorit, Portugalsko - Ghana, asi to samé. Osmifinále 1E - 2F, asi Francie proti Nigérii nebo Bosně. Ale tím to ještě nekončí! Přijde jeden čtvrtfinálový zápas, v něm v případě hladkého postupu Argentina, a na závěr "slzavé" utkání poražených semifinalistů, boj o 3 místo.

Brasília, a nejen toto město, nás utvrdí v tom, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Příště: Rio de Janeiro

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Stretnu sa masiar s tenistom.

Co si dnes robil? - pyta sa masiar.

-Ja som dnes porazil Samprasa.

a Ty?

- Ja som dnes tiez porazil sam prasa.

Reagovat
bayern987

Reagovat
Posledni Kovboj

vtipy o rangers ti jdou lip

Reagovat
Milan.B

slabota bratu

Reagovat
REPLIKATOR

Není nad to se zasmát svým vtipům

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Virtuos

je pravda, že je to druhý najdrahší futbaloví štadión na svete?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, stál polovinu toho co celé MS 2010

Reagovat
Virtuos

Reagovat
Shevchenko

A já chtěl zrovna napsat, že vypadá tak jednoduše, úsporně.

Reagovat
bayern987

Hluboký talíř a na něm střecha taky jsem chtěl napsat něco v tom smyslu...

Reagovat
smazaný uživatel

neskutečné v porovnání s našimi stadióny

Reagovat
smazaný uživatel

vypadá krásně, ale tu kapacitu mohli natáhnout aspoň na 80 tisíc

Reagovat
smazaný uživatel

brasilia ako mesto samo o sebe nic moc. ako po architektonickej a urbanistickej stranke boli tie prvotne predstavy uzasne. ale casom z toho, ako tam prichadzali ludia, vyliezlo jedno vcelku hlucne mesto s dost svinskym luftom a dusnom. je to v podstate betonova sterilna dzungla, ktora z dialky vyzera paradne ale zblizka vidiet, ze tie budovy maju co-to za sebou. problem je coraz viac pristahovalcov zo severnych statov, vytvaraju sa slumy na predmestiach, v podstate hned za esplanada dos ministerios su prve a potom cele zapadne predmestia. skoda, to mesto malo velky potencial.... stadion sam o sebe bohvie pre koho bude ked z brasili v prvych troch statnych najvyssich ligach nehra ziaden mancaft. bude to nevyuzity stadion za sialene prachy.

Reagovat
smazaný uživatel

Dalsi super clanek, clovek se tady neco dozvi. A stadion taky super

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Doufam, ze ten idiockej bosak zase bude rikat "hulk" misto "halk" az zas bude hrat brazilie

Reagovat
Gryphonheart

trvalo mi to presne 5 vterin: http://en.wikipedia.org/wiki/Hulk_%28footballer%29 To jen k tomu kdo to rika spravne a kdo ne..

Reagovat
smazaný uživatel

kreslená paródia na prvý zápas http://www.spiner.sk/pin/4615/

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele