Brasil 2014 - Natal

08.06.2014, 13:18
Profily, historie
Zaujalo nás
Jak krásné jméno pro město. Mnozí z nás by dali všechno možné i nemožné za příležitost napsat do svého životopisu: Narodil jsem se ve Vánocích. Nedivte se, Natal je v portugalštině úplně to samé, jako v češtině Vánoce.

Jedná se o hlavní město brazilského státu Rio Grande do Norte, datum vzniku je lehce zapamatovatelný, 25. prosince 1599. A právě proto je zde ono krásné vánoční jméno města. Žije zde 853 929 obyvatel a to vzhledem k 170 km2 znamená hustotu osídlení něco málo přes pět tisíc lidiček na km2.

Historie a to ostatní

V době svého vzniku byla Brazílie portugalskou kolonii, ale právě na tomto kousku země se usadili piráti francouzského původu. A tak 25. prosince 1597 portugalští vojáci zahájili útok, dostali se až k řece Potenji a pokusili se získat kontrolu nad celou oblastí. To se jim podařilo o 12 dní později, tedy 6. ledna 1598, v den Tříkrálový. A hned začali se stavbou pevnosti, která je až do dnešních dnů jedním z nejdůležitějších historických míst státu Rio Grande do Norte.

Později, když bylo vítězství portugalských vojenských sil nad slunce jasné, velitel jménem Jeronimo do Albuquerque, stanovil hranice po celé délce řeky Potenji. Stále se historikům nedaří jasně napsat, který z roků, 1597 nebo 1599, je tím správným, ale asi nejdůležitější je skutečnost, že se tak stalo 25. dne měsíce prosince, a proto jméno Natal.

Ale Portugalci nezůstali dlouho pány nad touto pevností, kde se vzali tu se vzali Nizozemci, nebo Holanďani, jak je libo, a v letech 1633 až 1654 vládli a vládli, a to dokonce tak, že Natal se stal Novým Amsterdamem.

Ono se toho tady moc nedělo, jednalo se asi opravdu o ospalý kousek Brazílie, a tak přeskočíme rovnou do minulého století. Stalo se totiž něco, co se mělo stát již mnohem dříve. Krásné pláže a nekonečné písečné duny, se dočkaly nové infrastruktury a to pomohlo rozvoji turistického ruchu. Avenida, třída, jménem Via Costeira, je dlouhá víc než 9 km, na jedné straně obklopena luxusními hotely a restauracemi, na straně druhé pak krásné zelené a písečné plochy, obrovský park s názvem Parque das Dunas, druhý největší městský park v Brazílii. Via Costeira spojuje prakticky všechny pláže města Natal, s výjimkou Redinha Beach. Začíná u té, která má jméno Ponta Negra a končí u pláže Meio.

Natal má ještě jedno jméno, stejné atraktivní a krásné: Město Slunce. Průměrná roční teplota je zde 28 C a slunce svítí 300 dní v roce. A pro vás, Evropany, je tu jedna dobrá zpráva: máte to tam kousek!

Forte dos Reis Magos © copa2014.gov.br

Nezapomeňte navštívit!

Tak samozřejmě se jedná o již dříve zmíněnou pevnost Tříkrálovou, Forte dos Reis Magos. Leží na břehu moře, u ústí řeky Potengi. Dále je zde Turistické centrum Natal, postavené koncem 19. století jako útulek pro žebráky, sirotčinec a věznice, lépe řečeno ústav pro převýchovu. Od roku 1976 je zde Městské centrum turistiky.

Pozornost si zaslouží i Morro do Careca, v překladu něco jako Plešatá hora. Jedná se o 120 metrů vysokou písečnou dunu, z větší části porostlou vegetací, a najdete jí na jižním konci pláže Ponta Negra. Dříve byla oblíbeným cílem turistů, teď už je ale 15 let veřejnosti nepřístupná, to kvůli její ochraně.

V nedalekém Pirangi do Norte najdete strom. Ale ne ledajaký. Maior cajueiro do mundo, tedy největší cajueiro na světě. Cajueiro má u nás název Ledvinovník západní a jestli vám to nic neříká, tak na něm rostou kešu ořechy. Neroste do výšky, ale do šířky a tenhle, zapsaný v Guinessově knize rekordů, pokrývá plochu kolem osmi tisíc metrů čtverečních. To je víc, než fotbalové hřiště...

Dále je tu nová katedrála, výstavba trvala víc než 30 let, její architektura je velice zajímavá. Maják "Mae Luiza", z roku 1951, má výšku 37 metrů nad hladinou moře a pomáhá zejména rybářům orientovat se podél pobřeží. Městský sloup rovněž přitáhne vaší pozornost, možná díky osobě, která ho darovala. Jedná se o nechvalně známého italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho. A ještě jedno místo je historicky zajímavé: jedná se o Rampu, kde přistávaly hydroplány, vykládalo a nakládalo zboží, ale také se zde setkal americký prezident Franklin Delano Roosevelt s prezidentem Brazilie Getúlio Vargasem v době 2. světové války.

Pohled na Morro do Careca z pláže Ponta Negra © Ricardo, Flickr.com

Rozvoj, vzdělání

Ekonomický rozvoj přineslo zejména vybudování a následné rozšíření přístavu. Obchodní vztahy jsou na vzestupné úrovni, turistika žije díky plážím, prohřáté mořské vodě, slunci. Zajímavostí je, že Natal je ze všech brazilských měst nejblíže Africe, a díky spojení také Evropě, tisíce turistů navštěvují město zejména z Itálie, Španělska, Portugalska, ale také z Argentiny a Uruguaye. Všichni si ovšem musejí dávat pozor na vysoké vlnobití a zrádné podmořské proudy.

Natal se chlubí také svým vzděláním, Federální Unoverzita Rio Grande a Technologická univerzita, obě podporované vládou Brazílie. Mimoto je zde celá řada soukromých škol, od středních až po vysoké. Ve městě je šest místních televizních společností, dvě letiště, kvalitní doprava.

Noční pobřeží © Beraldo Leal, Flickr.com

Fotbal

Tři kluby, které jsou zároveň nejdůležitějšími ve státě Rio Grande do norte, mají své sídlo v tomto městě. Nejstarším klubem celého státu je ABC Futebol Clube, vznikl v roce 1915. Campeonato Portiguar, mistrovství státu Rio Grande do Norte, vyhrál celkem dvaapadesátkrát. Dostal se díky tomu i do Guinessovy knihy rekordů - v letech 1932 - 1941 zvítězil desetkrát v řadě. Na celobrazilské úrovni už to tak slavné není, v nejvyšší soutěži naposled v roce 1985, před čtyřmi lety klub vyhrál Sérii C, třetí ligu, od té doby hraje ligu druhou. Svá utkání hraje na stadionu Maria Lamas Farache, lidově známý jako Frasqueirao.

Dalším je América Futebol Clube. Klub tohoto názvu působí snad v každém velkém městě Brazílie a nechybí ani v Natalu. I ten pochází z roku 1915, je ale o 14 dnů mladší, než ABC. Možná proto panuje mezi těmito celky tak velká rivalita, podobná, v menším měřítku, té mezi Boca Juniors a River Plate. Letos vyhrál mistrovství státu, celkově má ale triumfů méně, než největší rival, přesně 34. Jako jediný z celého státu Rio Grande do Norte se ale může pochlubit trofejí mezistátní úrovně, v roce 1996 vyhrál Copa do Nordeste, Pohár Severovýchodu Brazílie. Na celonárodní úrovni se América několikrát podívala do první ligy, naposledy v roce 2007. Dnes působí také v Sérii B. Soupeře donedávna vítala na stadiónu Machadão, jenž ale musel uvolnit místo novému stadiónu, stavěnému pro mistrovství světa.

Třetím vzadu je Alecrim Futebol Clube. I ten má ve svém rodném listu rok 1915, je z trojice nejmladší. A také nejmenší, Campeonato Potiguar vyhrál jen šestkrát, v rámci celé Brazílie se pak v nejvyšší soutěži objevil jen na skok v roce 1986, aktuálně je jeho místo ve čtvrté lize. I on byl doma na stadiónu Machadão, dnes hraje na stadiónku Ninho do Periquito pro pět tisíc lidí.

Arena das Dunas © copa2014.gov.br

Stadion

Postaven v roce 1972, nesl jméno Joao Cláudio de Vasconcelos Machado, neboli Machadão. Nejvíce se na něm sešlo, chvíli po otevření, 53 320 diváků. Po poslední rekonstrukci, v roce 2007, byla jeho kapacita 42 tisíc míst. Pro pořádání MS 2014 bylo ale zapotřebí postavit modernější stadion. Proto byl stávající sportovní stánek zbourán, spolu s ním také sousední hala, na místě pak vyrostl Estadio das Dunas. Jeho architektura vychází z přírodních krás celé oblasti. Na tribuny se vejde 45 tisíc diváků, v okolí vyrostla celá řada hotelů, obchodní centrum, divadlo pro děti, umělé jezero, parky a lesy. "Domov" mu budou říkat fotbalisté América FC.

MS 2014

Také zde dojde k zajímavým soubojům. Již den po slavnostním zahájení se utkají Mexiko a Kamerun, později Ghana s USA, Japonsko s Řeckem a pravděpodobně ve "vánočním" šlágru Uruguay s Itálií.

Arena das Dunas © copa2014.gov.br

Již se blíží Den "D". Pro nás, kteří považujeme fotbal za nejkrásnějsí sport na světě!

Příště: Recife

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (40)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pěknej stadion

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

neco takovyho bych bral do brna

Reagovat
smazaný uživatel

pěkně hnusnej stadion

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

stadion vypadá hodně pěkně

Reagovat
smazaný uživatel

mimochodem, chysta se nekdo se zdejsich osobne navstivit MS?

Reagovat
smazaný uživatel

Merle?

Reagovat
smazaný uživatel

Kde by na to Varle vzal. Však je na pracáku.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ja by som urcite isiel, sak v brazilii som bol zoparkrat, mal som odtial frajerku ale uz neni moja frajerka a dostat sa tam je teraz trosku drahsie (najlacnejsie to paradoxne od nas vychadza wien-istanbul-sao paulo/rio cez turkish airlines).

ale co tak registrujem, tak z miestnych borcov tusim krles sa chysta do manausu.

Reagovat
kubys

krleš

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím nejhezčí město a stadion taky pěkný.

Reagovat
smazaný uživatel

hlášky z okresního přeboru jen tak na pobavení: http://www.youtube.com/watch?v=XViWpt5gaCc&index=12&list=PLF59634E6809B7306

Reagovat
dantetomas

OT: https://uk.eurosport.yahoo.com/news/world-cup-cameroon-refuse-board-flight-brazil-bonuses-105824352--sow.html

hlavne aby boli hrdí, že môžu reprezentovať svoju krajinu na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Potom niekedy by sa zišiel článok o tom ako tam prebiehajú tie vnútroštátné ligy spolu s tými celobrazilskými....celkom zaujímavé to musí byť aj termínovo a tak a či musí hrať každé mužstvo v oboch, ku ktorým prislúcha.

Reagovat
smazaný uživatel

to ti mozem povedat aj ja v kratkosti.

serie a, serie b a tie zvysne, teda tie celobrazilske idu od polovice aprila vzdy tak do konca novembra, zaciatku decembra. klasicky format kazdy s kazdy, postup hore, zostup nadol. tak ako o nas.

statne ligy to je ina pesnicka a v pdostate su nezavisle od celostatnej ligy. kazdy stat (a tych je 26 plus federal district) ma svoju vlasnty ligu, v ktorej pocet mancaftov, struktura, sledovatelnost a to vsetko okolo sa odvija od toho ako velke staty su. statne ligy prebiehaju od januara do zaciatku aprila takze vlastne vyplnaju prestavku medzi svoma sezonami celobrazilskej ligy. najsledovanejsie a najstarsie statne ligy su campeonato paulista (sao paulo state) a campeonato carioca (rio de janeiro state). za nimi co sa kvality tyka nasleduju campeonato gaucho (mato grosso do sul), mineiro (minas gerais) a konci to malickymi ligami v statoch ako acre, roraima, amapa, rondonia, o ktorych urcite vela ludi ani netusi, ze v brazilii vobec su

kazda liga ma svoju strukturu. uvediem priklady v dvoch ligach:

1) campeonato paulista - hra ju 20 klubov z celeho statu SP, pricom cela hierarchija je rozdelena do najvyssej ligy paulisa A1, pod nou je druha liga paulista A2 a dolu je paulista A3. medzi nimi funguje opat klasicky system postup-zostup len finalov zapasy sa hraju inac. vysvetlim nizsie. A1 hra 20 druzstiev kazdy s kazdym ale iba raz ! toho roku ale uplne zmenili format - 20 druzstiev rozdelili do styroch skupin po 5 a kazdy tim z jednej skupiny odohral po jednom zapase s ostatnymi 15-timi mancaftami, pricom z tej vlastnej skupiny s nikym. kus bizarna struktura ale oni to tak menia stale. nasledne sa 2 najlepsie mancafty z kazdej skupiny stretli vo vyradovacke, pricom v prvom kole vyradovacky sa stretli prvy a druhy zo svojej skupiny a potom styria vitazi isli dalej az do finale. najhorsia mancaft z kazdej skupiny (teda styria dokopy) isli dolu do A2. vitazom toho roku sa stal club ituano fuetbol clube z mesta itu, ktory bo finale porazil santos 1:0 a 0:1 na penalty. stal sa tak len siestym klubom mimo sao paulo aglomeracie a to pritom hra len celobrazilsku serie D ! v minulosti sa okrem toho v paulista A1 hral aj "trofeu de interior", t.j. timy, ktore sa v A1 neprebojovali az do finale, a ktore boli mimo aglomeracie sao paula hrali o tento pohar. ale ten kvoli totalnemu nezaujmu zrusili

2) campeonato carioca - tam hra ligu 16 mancaftov, na zaciaktu hraju tzv. taca guanabara, v ktorej odohra kazdy s kazdym iba 15 zapasov a potom sa ide do final stage 1-4, 2-3 a finale. toho roku vyhrali opat flamengo. v minulosti bola najprv taca guanabara v dvoch skupinach po 8 timov, vo svojej skupine odohral kazdy 7 zapasov a vitaz jednej isiel do semifinale s druhym timom z druhej a naopak. potom finale. v druhom kole bolo tzv "taca rio" kde opat boli tie iste skupiny ale tentokrat kazdy mancaft odohral 8 zapasov s mancaftami z druhej skuipiny a opat klasika postup a finale. vo finale carioca sa tak stretli vitazi guanabara a rio. ak bol rovnaky vitaz, tak finale nebolo.

co sa timov tyka, tak tym, ze statne ligy su nezavisle od celobrazilskej, tak timy, ktore su hore v celostatnej su dolu v statnej a naopak. ako priklad mozno uviest uz spominane ituano, ktore hra celostatnu serie D (stvrta liga) a le vyhral paulistu ! mozno povedat, ze statne ligy su prehladom vsetkych muzstiev daneho statu skrz celostatne ligy. v paulista A1 hraju zo serie A santos, corinthians, sao paulo, palmeiras, zo serie B su tam bragantino, ponte preta a portuguesa (ti napriklad v minulej sezone hrali serie A a le iba paulista A2. nieco ako "majster sveta a treti v okrese' ) atd atd. v paulista A2 je napriklad guaratingueta, ktore zostupila minuly rok zo serie B do serie C ale ako vidiet - v paulista A1 ju predbehli manfafty z vyrazne nizsich celobrazliskych lig (comercial ribeirao preto, atletico sorocaba, paulista jundiai a pod.)

takze ako vidiet, vcelku pestre to je.

problem statnych lig je celkovo zaujem o nich. kedysi boli velmi prestizne ale ako rastie kvalita celobrazilskych lig, tak klesa uroven statnych a s nimi aj navstevy. televizne prenosy idu hadam z kazdeho zapasu, reklamy, marketing, to vsetko je urobene ale navstevy su zufale. este velke timy maju vcelku slusne cisla (10-20.000 na zapas) ale bezne to pada aj po 1000 na zapas. aby prilakali divakov, tak velke timy zvyknu hrat svoje zapasy "na vidieku", corinthinas zvykli tak svoje zapasy hrat v sao jose do rio preto na severovychod statu sao paulo, palmeiras v araraquara v strete statu sao paulo, pripadne v barueru. v carioca zvyknu hrat timy z ria svoje zapasy vo volta redonda, macae (sever statu rio), proste ako to komu vyhovuje.

takze asi tolko. hadam pomohlo.

Reagovat
smazaný uživatel

sorry za preklepy !!!

este by som dodal toto:

okrem celobrazilskeho pohara sa hraju aj statne pohare. napriklad copa paulista. vzdy tak v lete do oktobra. su v nich timy, ktore sa neprebojovali do finalnych kol celobrazilskeho pohara a vacsinou sa jedna a timy z nizisch celobrazilskych a celostatnych lig.

okrem celobrazilskeho a statnych poharov sa v brazilii hraju aj regionalne pohare. brazilia je rozdelenia do niekolko oblasti, ktore pokryvaju zopar statov. asi najznamenjsi pohar je "copa do nordeste" kam spadaju staty caera (hl. mesto fortaleza), rio grande do norte (natal), paraiba (joao pessoa), pernambuco (recife), allagoas (maceio), sergipe (aracaju) a bahia (salvador). je to taka najzivelnejsie a najpoctivejsia brazilia, pohar je sledovany a ma vysoke navstevy kedze rivalita medzi mestami a statmi je vysoka.

Reagovat
smazaný uživatel

Diki moc až takýto odborný výklad som nečakal ani v prípadom článku, slušné nato, že si tam bol párkrát za frajerkou ....majú to tam riadne bohaté a vyzerá to trochu komplikovane. Každopádne tam tímy musia odohrať obrovské množstvo zápasov počas roka.

Reagovat
smazaný uživatel

statne ligy su skor pre mensie hviezdy, na rozohratie novych hracov, vyhladavanie talentov. preto tam nie je nudza o prekvapenia v podobe uz spominaneho ituano. tych lig je tam kvantum, su rozne juniorske ligy, ktore tiez idu v telke, lokalne pohare....

Reagovat
smazaný uživatel

To je super, že sa propagujú aj "menšie" súťaže v TV. A ako tam fungujú športové kanály napríklad? Je niečo dostupné aj každej domácnosti alebo sú prevažne spoplatnené samostatne? Zaujíma ma celkom čo všetko sa dostane do TV v najfutbalovejšej zemi na svete

Reagovat
smazaný uživatel

brazilia ma vela kanalov, na ktorych ide telka. statne aj platene. brazilska liga seria A ide volne cez statne telky ako rede globo a rede bandeirantes (taka brazilska jojka alebo markiza ale dava futbal), nizsie ligy idu tiez na statnych ale sukromnych kanaloch, ktore su volne siritelne. potom su platene kanaly ako sporttv, espn brazil, ktore davaju ligu, copa libertadores, copa sudamericana. tie ale zvyknu nornamlne davat aj statne telky. celkovo futbal je tam fenomen a v kuse nejaky ide v telke. ludia to uplne bezne pozeraju, sialne reportaze, pozapasove analyzy, komentatori so sluchadlami a mikrofonom stojaci za brankou a robiac rozhovor s brankarom kym je hra na opacnej strane ihriska, to treba zazit))))

Reagovat
smazaný uživatel

Hehe paráda...diki, diki moc, teraz žiješ niekde v zahraničí zase?

Reagovat
smazaný uživatel

ale co si. v bratislave som))))

Reagovat
smazaný uživatel

s tou frajerkou to bolo pragmaticke. my sme robili vo finsku spolu, cica mica potom odisla naspat do sao paula, ja som ostal dalej v helsinkach, tak sme to tak pragmaticky zrusili. ziadne trable, len cisto rozumne sme si povedali, ze to nema zmysel. ale v kontakte sme stale, bola na slovensku, ja tam u nich, normalne sa kamaratime. dokonca som uvazoval, ze by som isiel do brazilie byvat, robim vedu a vyskym a tam to celkom ide. a urcite nie v sao paulo. to je spinave, hlucne, zasvineny vzduch. skor juh. nejaka curitiba, porto alegre....

Reagovat
smazaný uživatel

paradne info o brazilskych ligach

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Je tu nějaký uživatel déle než ty, šéfe?

Reagovat
PJ

Neni, já jsem tu ještě dýl, než se zdá

Reagovat
smazaný uživatel

...a tvuj první komentař byl: "Budiž server". Počkat, to je trochu paradox.

Reagovat
PJ

tak nějak

Reagovat
smazaný uživatel

Sauron EF

Reagovat
smazaný uživatel

čumím

Reagovat
alegre

Reagovat
CubONE

Super clanky Prijemne sa to cita.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhezčí město, stadión pěkný ale ne nejhezčí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele