Brasil 2014 - Cuiabá

04.06.2014, 10:34
Profily, historie
Zaujalo nás
Cuiabá je hlavním městem státu Mato Grosso a původní jméno, v jazyce guaraní, zní ikuiapá. V překladu, do pro nás jazyka srozumitelného, se jedná o "luk a šíp" nebo snad "lukostřelba"... Ale to asi ne, to je jak z Google překladatele.

Historie

Město bylo založeno 1. ledna 1727 a pánem, který to všechno spískal, byl jistý Rodrigo César de Menezes, generál kapitán velitelství v Sao Paolo. To v té době patřilo Španělům a jednalo se o provincii, která později byla základním kamenem dnešní Republiky Paraguay. O necelých pět roků dříve se zde našlo zlato, a to docela hodně moc, přesně v okolí řeky Prainha.

On je v tom všem vůbec docela zmatek. Někteří tvrdí, že Arraial da Forquilha, vznikla 8. dubna 1719, byla předchůdcem Cuiabá, ale v tomto případě se jednalo o takový ideologický tah na politické a mocenské šachovnici. Asi to má logiku, protože těžko někdo může založit město v místě a čase, které bylo objeveno až o rok později.

Zlato zmizelo, vše se vytěžilo, v polovině 18. století město zažilo ekonomický pád, krach. Změna přišla s válkou "Trojité aliance", kdy na jedné straně stála vojska Brazílie, Argentiny a Urugaye a proti nim osamocená armáda Paraguaye. Kdo prohrál je asi jasné, Paraguay ztratila 334 126 km2 území. Začala se pěstovat a vyvážet cukrová třtina. Jenže nic netrvá věčně, "ani láska k jedné slečně", a znovu přišel pád, cukr nikdo nechtěl a do roku 1930 se město ponořilo de šedě průměru, přežívalo.

Tento rok byl ovšem plný změn, železniční spojení s Goiás a Sao Paulo, obchodní letectvo, to vše přineslo nový "start" pro Cuiabá. Boom nastal po roce 1960 s přesunem hlavního města státu, s programem osídlení této oblasti. Léta sedmdesátá a osmdesátá znamenala doslova "mravenčí invazi", desetitisíce nových obyvatel, ale také infrastruktura rostla, a tak se tento nápor podařilo zvládnout. Zemědělství je s podporou federální vlády na vzestupu, město se stává moderní, průmyslovou metropolí. V devadesátých letech minulého století příliv obyvatel klesá, objevuje se nový směr, turistika, město překročí hranici 500 tisíc obyvatel, ale začíná bojovat s problémy, jako dopravní zácpy, nárůst kriminality, hygiena a sociální propasti.

Město a jeho okolí má rovněž celou řadu historických budova zcela logicky se většinou jedná o kostely, chrámy. Jednou z hlavních historických památek je Igreja de Nossa Senhora do Rosario (kostel Panny Marie do Rosario) a Capela de São Benedito (kaple svatého Benedikta). Je nejstarším zachovalým kostelem ve městě, byl postaven v roce 1722, v barokním slohu, otroky z Afriky. Lidová architektura z období koloniálního je k vidění v Coxipo de Ouro. Střed města rovněž stojí za návštěvu, zejména budovy z 18. století, které lemují křivolaké uličky, Prachárna, paláce místní šlechty...

Igreja de Nossa Senhora do Rosario
e Sao Benedito © Mateus Hidalgo
Jedna z ulic v historickém centru
© Mateus Hidalgo

Příroda a to co s ní souvisí

Cuiabá má vše, co se přírodních pokladů týče. Tři velké ekologické systémy tvoří přírodní hranici: Amazonie, pohoří a bažiny. Samozřejmě, že teploty jsou vysoké, právě tak vlhkost dosahuje maximální hranice. Dveře do amazonské džungle jsou otevřeny...

Vody je zde dostatečné množství, řeka Cuiabá je přítokem mohutnějšího toku jménem Paraguay. Povodí Amazonie a Plata, řeky Coxipo-Acu, Pari, Mutuca, Claro, Coxipo, Arica, San Lorenzo, Mortes-Manzo, Cumbuca, Suspiro, Coluene, Jangada, Casca, Cachoeirinha, Aricanzinho a to ještě chybí jména desítek říček a potoků... Co víc si může přát Cuiabá?!

Kolik vody naprší za rok? Jedná se o 1750 mm, nejvíce spadne od října do února. Od května do srpna, tedy právě v době konání MS 2014, je sucho, někdy až kritické. Teploty stoupají až ke 34 stupňům, v noci neklesnou pod 16 stupňů.

Město je v nížině, rovina bez konce, nachází se ve výšce od 146 do 250 metrů nad hladinou moře.

Kultura, gastronomie

Jedním slovem - bohatá. Na první pohled je zřejmé, že vliv několika kultur se zde smísil pro dobro věci: Portugalci, černoši, indiáni, každá jedna ze skupin přinesla svůj podíl. Nejvíce se to projevuje v gastronomii, umění tanečním, divadelním, filozofii, keramice a malířství.

Vliv náboženství je obrovský, oslavy Svatého Benedikta a jeho typické tance, jako například Cururu, tančí pouze příslušníci silnějšího pohlaví, nebo Siriri, pro páry. Další typickým tancem je Catira, ale znovu je pouze pro muže, ženy se dívají z povzdálí. Oslavy "Tříkrálové" jsou rovněž vhodné pro tanec Catira, ale nikdo se nepohorší nad tím, že se zde tančí po celý rok. Každým rokem se pořádá taneční Festival Cururu e Sirri.

Gastronomie má jako hlavní pokrm vše co se uloví z řek, jedná se o velké množství různých živočichů. Smažené nebo pečené ryby, většinou zabalené v listech banánovníků. A plněné "farofa de couve", směs na základě zelí.

Jaké jsou pokrmy nejtypičtější z typických? Sušené maso s rýží, jiné s protlakem z dýně, další s banánovou směsí, atd.

Arena Pantanal © copa2014.gov.br

Fotbal

Mixto Esporte Clube Cuiabá je nejznámějším a největším ve státě Mato Grosso. Má nejvyšší počet fanoušků v centrální oblasti Brazílie. Tygři, jak se jim přezdívá, drží absolutní rekord tohoto státu, od roku 1976 hráli nepřetržitě 11 sezon v nejvyšší brazilské ligové soutěži. Stinnou stránkou tohoto úspěchu je ovšem skutečnost, že od té doby se do nejvyšší brazilské soutěže nevrátili. Ve městě mají samozřejmě nesmiřitelné soupeře: Cuiabá Esporte Clube, Clube Esportivo Dom Bosco nebo Operário Futebol Clube ze sousedního Várzea Grande.

Arena Pantanal © Tony Ribeiro

MS 2014

Stadion nesoucí jméno Jose Fragelli, znáný jako Verdao, byl do roku 2010 nejvýznamnějším ve státě Mato Grosso. Byl dokončen v roce 1976, na tribunách se z fotbalu radovalo 45 tisíc fanoušků. Dokonce se zde čtyřikrát představil národní tým Brazílie. Naposledy v březnu 2002, kdy domácí porazili Island 6:1. Ale utkání MS 2014 se budou hrát na novém stadionu, Arena Pantanal. Již následující den po slavnostním zahájení se představí Chile a Austrálie, další dvojice tvoří Rusko - Jižní Korea, Nigérie - Bosna a Japonsko - Kolumbie.

A jako vždy, nezapomenout, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Příště: Manaús

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nepoznáte nejakú stránku, ktorá bude streamovať MS? v čo možno najlepšej kvalite, anglický komentátor, kľudne za poplatok, nemusí to byť free, radšej zaplatím, ako by som mal počúvať stále Merčiaka.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecká stanica to bude dávať zadara na nete v HDish. Ale po nemecky teda...

Reagovat
smazaný uživatel

Která stanice pls?

Reagovat
smazaný uživatel

která?

Reagovat
oli9

ty budeš mít max vycházku

Reagovat
smazaný uživatel

čt4

Reagovat
smazaný uživatel

Zatim asi nejhezci stadion

Reagovat
smazaný uživatel

vždycky sem měl za to, že když některý tým vyhraje první dva zápasy ve skupině tak má jistý postup, je to tak že jo?

Reagovat
frankiefcb

Při určité shodě náhod to nemusí platit. Teda myslím.

Reagovat
smazaný uživatel

no nie vzdy. je bezna situacia, ze po druhom kole maju tri mancafty po sest bodov a stvrty ma nulu a postup to nemusi znamenat. lebo - v tretom by vsetci remizovali, prve tri by mali po 7 bodo, posledny stvrty 1 bod a ten na tretom mieste nemusi postupit kvoli skore napr. a to mohol prva dva zapasy vyhrat.

Reagovat
PJ

Tři týmy po sedmi bodech, to se stát nemůže

Reagovat
smazaný uživatel

ano, mas pravdu. zle som si to vyratal. beriem spat co som napisal .

Reagovat
PJ

Nemusí to tak být. Může se stát, že maji tři týmy po šesti bodech a postoupí jen dva.

Reagovat
kubys

Na MS '94 se stalo dokonce ve dvou skupinách, že 3 týmy měly po šesti bodech, ovšem tenkrát postupovaly ještě 4 nej týmy ze třetích míst.

Reagovat
smazaný uživatel

jo díky, já to měl tak jaksi zafixované od Eura 2004 v naší skupině, ale tam Holanďani remizovali s Němcama vlastně

Reagovat
kubys

Ale jinak rok !82, Alžírsko 2 výhry, ale tenkrát nepostoupilo díky nechutnému zápasu Německo - Rakousko.

Reagovat
kubys

* '82

Reagovat
widlak

Kdysi jsem se nad tím zamýšlel a myslím, že jsem dospěl k tomu, že největší počet bodů, se kterým se podaří nepostoupit je 6. Naopak nejmenší, se kterým můžeš postoupit je 2.

Reagovat
smazaný uživatel

2? to jako fakt?

Reagovat
frankiefcb

Když jeden porazí všechny a zbytek spolu vždy remizuje tak to vychází. 9, 2,2,2

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda no. Já nad tím nikdy tak nepřemýšlel. Zajímavé. Moc často se to ale nestává co

Reagovat
frankiefcb

no právě asi ne.

Reagovat
kubys

To se ještě nestalo, ale mám dojem, že jednou byla skupina, kde všichni měli stejně bodů.

Reagovat
smazaný uživatel

1 výhra, 1 remíza, 1 prohra každý a je to

Reagovat
smazaný uživatel

MS 94 v USA, a jedna ze skupin, kde byli Norove... tam snad rozhodoval i los... ;)

Reagovat
PJ

Na MS 90 bylo ve skupině skončilo pět se šesti zápasů 1:1, jedinej, kterej skončil 1:0, rozhodl o tabulce

Reagovat
Puskas

Nebyla to ta skupina s Brazílií?

Reagovat
kubys

Nene, Egypt tam byl na tuty s Anglií.

Reagovat
Puskas

Tam figurovala Anglie? pak ok, já si matně pamatuji tu skupinu Brazílie, Skotsko.. ?Švédsko?., kde to bylo podobné.

Reagovat
PJ

http://www.eurofotbal.cz/mistrovstvi-sveta-1990/vysledky-rozlosovani-tabulky/skupina-f/

trochu jinak, dvakrát tam bylo 0:0, ale i tak pěkný, to si pamatuju, že o tom mluvili v televizi před poslednim kolem, že by se mohlo stát, že se bude komplet tabulka muset losovat

Reagovat
kubys

Tam právě Brazilci dominovali, i když možná si to pamatuješ takhle proto, že oni hráli pod Lazzaronim dost jiný fotbal než bylo u nich zvykem - hodně atletický + tvrdá defenziva.

A byla tam ještě Kostarika s výtečných Conejem v bráně.

Reagovat
kubys

Tak už to mám, taky '94 skupina E.

Reagovat
frankiefcb

jj 6 a 2. Taky mi to tak vychází.

Reagovat
LokoLFC

jednou se nam to s kamosem stalo v PES, hrali jsem spolu proti PC ME a postup ze druheho mista

Reagovat
frankiefcb

Jinak tkaová spíše Ot otázka. Neznáte nějakou dobrou knihu, která by hezky monitorovala ty bývalé konflikty mezi Jihoamerickými státy. Historie Jižní Ameriky mě hodně láká.

Reagovat
smazaný uživatel

ja ako braziliofil a celkovo juznoamerickofil som si kupil toto: http://www.martinus.sk/?uItem=6584

http://www.martinus.sk/?uItem=6581

Reagovat
frankiefcb

jj to vím, že jsou tyhle knihy. Jdnou ve studovně jsem narazil na ty Dějiny Uruguaye, Argentiny a Chile. Mně jde o to, jestli je něco v celku, bo pochybuji že existují dějiny Praguaye, Peru apod. Jinak tuto edici Dějin bych si chtěl v budoucnu nakoupit postupně všechny.

Reagovat
Puskas

To bych nedělal, neznáš ty autory, nevíš, jak jsou zaměřeni, zda nepíšou tendenčně, přeci jen jde o málo zkoumanou oblast, tak to může být zavádějící.

Reagovat
frankiefcb

Ale přehled ti to dá. Jaký král kdy vládl, kdo s kým válčil to je hlavní. Kdo byl viník čeho, to mě nějak netankuje. To vím, že každý má na to názor svůj. I když věřím, že v té edici dějin by autoři měli mít kvalitu. Vím, že náš profesor vedoucí katedry, který se zaměřuje i na historii si tyto knihy kupuje, jednou s ním byl dokument na čt a tam to měl ve své knihovničce.

Reagovat
Puskas

Já to začal kupovat, jak to začalo vycházet - Anglie, Francie, USA, Německo... Pak ale už ne, jedna nebyly prachy, jednak jsem si řekl, že nemusím mít vše. Spíš bych oslovil někoho, kdo se o to téma zajímá, ať mi něco doporučí. Ale kupovat naslepo lokality, kde se to hemží levičáky... Ono z té historie starší je tam tak jedna desetina.

Reagovat
frankiefcb

Já jsem právě přemýšlel, že až budu mít stálý výdělek, tak si každý měsíc koupím jednu a začnu právě Jižní Amerikou. Jednou bych se tam chtěl podívat.

Reagovat
oli9

Takže tohle není ligový stadion joLL Kolik je tam vlastně stadionu na kterych se nehraje 1. liga ??

Je zajímavé i kde se první liga hraje http://thebotafogostar.com/wp-content/uploads/2014/04/2014-Brazil-football-league-map.jpg

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele