Brasil 2014 - Manaus

05.06.2014, 09:14
Profily, historie
Zaujalo nás
Manaus, hlavní město státu Amazonas, je centrem finančního a ekonomického života severu Brazílie. Stojí uprostřed největší tropické džungle na světě, na soutoku řek Negro a Solimoes. Dál už se ta hromada vody jmenuje Amazonka. Žijí zde téměř dva miliony obyvatel a ne všichni, jak se zdá, se těší na čtyři velice zajímavé zápasy tohoto MS 2014...

Historie

Datum vzniku? Přesně 24. října 1669. Nejdříve se postavila malá pevnost z kamene a říčního bahna, v každém rohu jedno dělo. Dali ji jméno Forte de Sao Jose da Barra do Rio Negro. Po dobu 114 let chránila portugalské koloniální zájmy v této oblasti. V okolí žila celá řada indiánských kmenů, Barés, Banibas, Passés, ale zejména Manaus, kteří nakonec dali jméno městu.

Indiáni a běloši se množili a množili, křtů bylo asi víc než dost, a tak v roce 1695 se řády Karmelitánů, Jesuitů, Františkánů a některé další rozhodly postavit blízko pevnosti kapli, aby zvládli evangelizaci domorodců.

Královským dekretem z 3. března 1755 byla založena posádka v nedalekém Mariuá, dnes se toto město jmenuje Barcelos, má 60 tisíc obyvatel, včetně okolních vesnic a samot téměř 125 tisíc. Ale strach ze Španělů a jejich vpádů donutil velení vrátit se na původní místo, na strategicky výhodný soutok řek Negro a Solimoes. To se psal rok 1791. Vše trvalo pouze osm let a došlo znovu ke stěhování zpět. A kolotoč se zastavil až L.P. 1808 kdy se vojáci definitivně usídlili v místě, které se od 4. září 1856 jmenuje Manaus.

A přišla Kaučuková horečka. Proměna byla neuvěřitelná, město prosperovalo jako žádné jiné na celém světě, rozvoj byl až neuvěřitelný. V celé Brazílii jen Manaus mělo zavedenu elektrickou energii, vodovodní potrubí a kanalizaci. Jezdily zde tramvaje, široké ulice byly postaveny v původním bažinatém terénu, vyrostly luxusní domy jako Divadlo Amazonas, Vládní palác, Městské tržiště, Budova Celnice. Mnozí přezdívali tomuto městu Paříž v tropech.

Zákon č. 288 ze dne 28. února 1967 dal vznik Volné obchodní zóně. To přilákalo desítky zájemců o investice do průmyslu, ale zejména do veškeré obchodní činnosti spojené s dovozem a vývozem zboží. Celá řada úlev na daních otevřela Manaus světu a ten se nenechal dvakrát pobízet. Pro nás je zajímavá skutečnost, že také Česká republika je součástí rozvoje v této oblasti a uzavřela celou řadu výhodných smluv.

Manaus a most přes Rio Negro

Příroda a vše co s ní souvisí

Ke stručnému popisu přírody v této oblasti stačí jediné slovo. Amazonka. Jméno řeky, která drží hned několik "nej" na světě. Nejvodnatější, odvádí vodu z téměř sedmi miliónů čtverečních kilometrů a i to je zdaleka nejvíc na světě. Vzniká v Peru, u soutoku řek Marañón a Ucayali. Spolu s délkou Ucayali by byla nejdelší na světě, jinak je ale uznávána za druhou nejdelší, po Nilu. Na území Brazílie se nazývá Solimões, až od Manausu a soutoku s řekou Negro se jí říká opět Rio Amazonas, Amazonka.

Do Atlantiku přivádí tolik vody, jako žádná jiná řeka na světě. A to o pořádný parník. 209 tisíc kubíků za vteřinu, tolik nedá dohromady ani šest dalších řek v pořadí. Už v místě, kde přestává tvořit hranici mezi Peru a Kolumbií a proniká do brazilského vnitrozemí, má větší průtok, než kterákoliv jiná řeka na světě. Dalším "nej" je i počet mostů, které vás převedou z jednoho břehu na druhý. Nula. Po celé délce toku, z Peru až k moři, není ani jeden...

Ale zpátky k Manausu. Desítky ostrovů, souostroví a ekologických oblastí se nacházejí v blízkosti města. Mezi nimi vyniká souostroví Anavilhanas, přibližně 70 km proti proudu řeky Negro. Tvoří ho více než 400 ostrovů a ostrůvků, řeka zde dosahuje šířky 27 km. V období "vysoké vody" je polovina země zaplavena a pohled na "plovoucí" les je impozantní. Obrovské množství ptáků, motýlů, leguánů, různých hlodavců, opic, hadů, ti všichni zde nacházejí přírodní útočiště. Bohatý je rovněž život v tmavých a černých vodách řeky: různé druhy ryb, mezi nimi "pirarucu" dosahující délky více než 3 metry a váhy 250 kg. Dále se můžete setkat s Tucunaré nebo piraněmi, ale to snad raději ne. K obyvatelům řeky rovněž patří aligátoři, delfíni a roby, přezdívané také jako "mořské krávy".

Klima je zde tropické, vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 76 a 89%. Město se nachází v blízkosti rovníku, teploty se vyšplhají až k 37 stupňům, ale také umí spadnout na 13. Prší 180 dní v roce, nejvíce pak v březnu. A jaké počasí lze očekávat v červnu, kdy se zde hrají čtyři zápasy MS 2014? Průměrná teplota 26,4 stupňů, dnů, kdy je nebezpečí že bude pršet, je v tomto měsíci dvanáct, vlhkost vzduchu 83%. Pro našince nic moc...

Jednou z největších turistických atrakcí v Manausu je, budete se divit, voda. Ale ne ledajaká, dvoubarevná! Rio Negro má vodu doslova černou, Solimoes zase žlutohnědou od písku. Od soutoku to trvá šest kilometrů, než se smíchají dohromady...

Soutok Rio Negro a Solimoes © Immelman284 / wikipedia

Fotbal

Rivalita mezi kluby v Manaus je velká, většina ze státu Amazonas sídlí právě v tomto městě. Nejvíce mistrovských titulů, na úrovni státu, získal Nacional Futebol Clube, ale v poslední době ho z trůnu sesadil rival Sao Raimundo Esporte. Ten se začíná prosazovat také v republikovém měřítku, zejména v Poháru Brazílie dosáhl celé řady dílčích úspěchů. Atlético Río Preto Clube, Nacional Fast Club, América Futebol Clube, jsou další kluby se sídlem ve městě Manaus.

Stadion nesl jméno Vivaldo Lima, jinak Vivaldao, a je hlavním sportovním stánkem cele Amazonie. Od slavnostního otevření, 5. dubna 1970, se zde odehrály tisíce zápasů různých soutěží a kategorií. Tím prvním byl souboj Brazílie - Výběr státu Amazonas. Hrálo se těsně před odletem národního týmu na MS 1970 v Mexiku, kde "Kanárci" získali třetí titul světových šampiónů. "Selecao" vyhrála 4:1 a na utkání byl, mimo jiných, přítomen tehdejší prezident FIFA Sir Stanley Rous.

Vivaldao, na jehož tribuny se vejde 42 618 diváků, nese nyní jméno Amazonia Arena a bude jistě jedním z nejkrásnějších fotbalových stadionů tohoto MS 2014.

Arena da Amazonia © copa2014.gov.br

Arena da Amazonia © copa2014.gov.br

Arena da Amazonia © copa2014.gov.br

MS 2014

Vyrovnané souboje, Anglie - Itálie a Kamerun - Chorvatsko, zápas s mírným favoritem, Portugalsko - USA, jeden na překvapení, Honduras - Švýcarsko.

Zkusíte si se mnou odhadnout výsledky? V utkání evropských velikánů se přikláním k plichtě, Chorvati to s Kamerunci budou mít těžké, ale asi o gól vyhrají. Portugalsko se nenechá zaskočit a svěřence trénera Klinsmanna porazí. Švýcarsko je lepší evropský průměr, Honduras chce konečně něco vyhrát. Bude to jeho poslední vystoupení na tomto MS 2014? Ale co, Evropa bude mít tři body, Švýcaři to nepustí a doprovodí Francii do osmifinále.

A prosím vás, nezapomenout, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Příště: Sao Paulo

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Manaus = Džungľa

Reagovat
Amarino

Na ten zápas Itálie s Anglií se těším jak malý, ne snad z toho důvodu, že nekomu z nich fandím, ale z toho důvodu, jak tam angláni odpadnou z místních klimatických podmínek, to bude super! Anglie snad konečná už po prvním zápase

Reagovat
PJ

jojo, Anglie bude první tým v historii MS, kterej vypadne po prvnim odehranym zápase...

Reagovat
Amarino

přesně tak, dostanou naloženo alespoň 1:0 a dál už se nevzpamatují

Reagovat
smazaný uživatel

Si objavil teplu vodu? Keby len po jednom zapase odpadli, ale oni sa spamatavaju uz takmer pol storocia.

Reagovat
Amarino

Neobjevil, jen mě baví si z těch nemehel utahovat

Reagovat
Puskas

Tak ve 30. letech k tomu docházelo, že...

Reagovat
smazaný uživatel

prohrát s nějakou Itálií? To by teprve byl pořádný šok a prakticky největší překvapení mistrovství

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak, měl bych dotaz na autora: KTERÝ stadion na světě - co viděl je dle něj nejhezčí?

Reagovat
AC torino
Reagovat
Amarino

krásný a přitom jednoduchý

Reagovat
Ebola SVK
Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

Ten nový stadion bude pěkný... Ale dostává mě, kam až to nechávají zajít..

Reagovat
Neuro

botanici mají radost

Reagovat
smazaný uživatel

Nádhera

Reagovat
smazaný uživatel

Moje tipy X,X,1,2

Jinak chci poděkovat za tuto sérii článků, které si velmi rád čtu. Jsou plné zajímavých informací, které bych se jinak nedozvěděl. Jediný smutek mám, když vidím ty stadiony a potom si vybavím ty naše. Jasně že Brazílie je ekonomicky někde jinde, ale když si vezmu, že za posledních 25 let se tady postavil jenom jeden fotbalový stadion, tak vyhlídky nejsou moc dobré.

Reagovat
smazaný uživatel

pro koho by se tady stavěly stadiony

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nemyslel jsem ty megastadiony co mají v Brazílii. Ale pěkné fotbalové (bez atletické dráhy, zastřešené) pro 7-15 tisíc diváků. To by pro naši ligu bohatě stačilo.

Je tedy pravda, že se fotbalový svaz, média i kluby za posledních deset let spíš snaží svými kroky diváky z ochozů vyhnat. Ale pořád doufám v lepší budoucnost fotbalu u nás.

Reagovat
Ebola SVK

všetko čo som si myslel o manau...neplatí Je to pekné mesto a má krásny štadion. Klobúk dolu

Reagovat
Mönchengladbach

209 kubíků za vteřinu... To jste se sekli o několik řádů.

Reagovat
PJ

jenom o tři

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu Kaliningrad... Proč zrovna tam? =D Podle mě se měli dohodnout s moskevskými kluby a co nejvíc toho nacpat do Moskvy (Dynamo, CSKA, Lokomotiv, Spartak) pro každého jeden a rovnou by měli i kam dát pod jednu střechu semifinále a finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm..ja s tým nič nemám. Proste rozhodli takto, a ak to ešte FIFA NEZMENÍ, tak priebeh sa naplánoval takýto:

Luzhniki Stadium (Moscow) = Group Stage (OPENING MATCH), Round of 16, Quarter-Final and THE FINAL.

Spartak Stadium (Moscow) = Group Stage, Round of 16.

Gazprom Arena (St Petersburg) = Group Stage, Round of 16, Quarter-Final, Semi-Final.

Rubin Stadium (Kazan) = Group Stage, Round of 16, , Semi-Final.

Fisht Olympic Stadium (Sochi) = Group Stage, Round of 16, Quarter-Final, 3rd/4th Place Play-Off

Kalinigrad Stadium (Kalinigrad) = Group Stage, Round of 16, Quarter-Final

Volgograd Stadium (Volgograd) = Group Stage, Round of 16

Saransk Stadium (Saransk) = Group Stage, Round of 16

Niznhy Novgorod Stadium (Niznhy Novgorod) = Group Stage

Samara Stadium (Samara) = Group Stage

Rostov-On-Don Stadium (Rostov-On-Don) = Group Stage

Yekaterinburg Stadium (Yekaterinburg) = Group Stage

Reagovat
smazaný uživatel

Tam buduuuuu ! Už se těším England -Italy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele