Brasil 2014 - Sao Paulo

06.06.2014, 10:52
Profily, historie
Zaujalo nás
Česky je to Svatý Pavel, samozřejmě, že takto ho nikdo nezná. Ale zcela jistě všichni ví, že je to druhá metropole z celé Ameriky, co se množství obyvatel týče. Poslední sčítání se uskutečnilo v roce 2010 a výsledek mluví za vše: 20 893 053 lidí! Samotné město má o 9 milionů méně, ale těžko zjistíte, kde končí městská část a kde začíná ta přilehlá...

Historie

Brazílie a Sao Paulo jedno jsou, tedy minimálně co se historických údajů týče. Evropané připluli začátkem století, toho šestnáctého, život v místě, kde dnes stojí Sao Paulo, začal o nějakých 54 let později.

První byli jezuité. Psal rok 1554, přesně 25. leden, kdy postavili školu na místě mezi řekami Anhangabaú a Tamanduateí. Hlavním vyučovacím předmětem byla katecheze, což je logické, z indiánů chtěli udělat katolíky. A věřte tomu nebo ne, budova se zachovala do dnešních dnů.

Sao Paulo po staletí doslova přežívalo na pokraji chudoby. Jednalo se o nejchudší kolonii a jedinou trochu slušnou obživu přinášel lov. Ale ne na jeleny, divoká prasata, o mamutech ani nemluvě. Lovci naháněli rebelující indiány a dělali z nich otroky, hledali zlato a diamanty. A když v oblasti Minas Gerais byla odkryta velká naleziště zlata, Sao Paulo konečně získalo statut města. Psal se rok 1711 a rozvoj trval až do konce století. Když to zlato zlaté zmizelo, objevilo se zlato bílé - cukr. Třtina se pěstovala po celé provincii, svážela do města, tam se zpracovala a přepravovala do přístavu.

V roce 1828 přišlo další "zlato", tentokráte jménem vzdělání. Byla otevřena Právnická fakulta a město se plnilo studenty a profesory. Ruku v ruce s rozvojem univerzitním se na trhu objevila káva, s ní pak silná evropská migrace, zejména z Itálie. První pražírny, sklady, průmysl.

Císařské období ze začátku nijak výrazně nezměnilo provinční, vesnický, ráz města. Ale i tak se zde občas děly věci! Princ Petr I. Brazilský zde vyhlásil samostatnost, nezávislost, Brazílie. A také zde žila nejznámější milenka císaře, Markýza de Santos.

Kafíčko chutnalo, chytří podnikatelé se toho chytli, export dosahuje maxima, politika má nové tváře, kávové magnáty. V polovině 19. století končí stavba železnice, spojení s přístavem Santos pomáhá rozvoji, loučí se císařské období, začíná další. Republika Velha. Mluví se o politice "café com leite" - "káva s mlékem". Jak si to vysvětlit, přeložit? Černá káva s bílým mlékem, osvobození otroci z Afriky plus původní obyvatelé plus evropští kolonizátoři... Společně dosáhnou úspěchu, rozvoje, směs barev je jako káva s mlékem.

Postavena je další železniční stanice, Estacao da Luz, ta stále stojí na původním místě, finanční centrum se odděluje od toho historického a stěhuje se západním směrem. Z Údolí Anhangabaú se stává jedna velká zahrada, na druhé straně řeky roste Centro Novo. Joao Teodoro a Antonio Prado, starostové města, dokáží téměř nemožné: staré město zbourají a nové postaví.

Sao Paulo 20. století je moderní metropolí, z průmyslové se stala obchodní, aktivní ekonomický rozvoj, technologie, služby...

Turistika

Známe několik skupin, co se turistiky týče. Slunce a pláž, hory, architektura, pro děti, sportovní, dobrodružství, příroda, kultura, město, venkov, výletní lodě, tematické parky, svatební cesty, ... a obchodní jednání a konference.

Právě tento druh turistiky je dominantní v Sao Paulo. Největší hotelové řetězce, velké konferenční sály, 120 ze 160 veletrhů a jiných EXPO, pořádaných v Brazíli, mají svůj každoroční sraz v tomto městě. Téměř čtyři miliardy dolarů ročně "protečou" pokladnami díky těm všem hotelům, cestovním kancelářím, leteckým společnostem, atd. Sao Paulo je na prvním místě v Latinské Americe a na dvanáctém na světě v počtu pořádání mezinárodních akcí. Pro zajímavost, na místech před Sao Paulo se nacházejí Vídeň, Paříž, Barcelona, Singapur, Berlín, Budapešť, Amsterdam, Stockholm, Soul, Lisabon a Kodaň.

Ale také kultura a zábava lákají zahraniční a domácí návštěvníky. Každé dva roky se pořádá Festival umění, Sao Paulo Fashion Week, Autosalon, závody F1, Mezinárodní silvestrovský běh na 15 km. A co napsat o největším pochodu homosexuálů, lesbiček a dalších lidiček "sexu trochu odlišného"? Více než 3 milióny, opravdu TŘI milióny, se ho účastní každým rokem. Desítky výstav, koncertů, show, atd...

Ve městě je 280 kinosálů, 120 divadel, 71 muzeí, 39 kulturních center. Od luxusních až po ty lidové. A tak jako známe v Evropě kuchařské speciality francouzské, italské, dokonce i české, v Sao Paulu mají své "kuchyně". Je jich celkem 50, skoro jako členů UEFA.

Sao Paulo © Adam Jones

Další a další zajímavosti

Domy vyšší než 35 metrů mají, podle našich měřítek, 12 a více pater. V Sao Paulu jich stojí 5 667! Třetí místo na světě, těsně za Hong Kongem (7 651) a New Yorkem (5 765).

Které mrakodrapy jsou nejznámější? Italia, s vynikající italskou restaurací a panoramatickým výhledem na město, to vše ve výšce 168 metrů. Altino Arantes, z roku 1947, výška 161 metrů, 37 podlaží, architektura podle Empire State Building, s vlajkou státu Sao Paulo na stožáru umístěném na nejvyšším místě budovy. Obrem mezi obry je Mirante do Vale, konstrukce z roku 1960, 172 metrů a 51 podlaží, nemá ovšem nejlepší výhledy, protože stojí v údolí Anhangabaú.

Ta honba za dotknutím se oblak začala v roce 1920. První stála budova Sampaio Moreira, považována za "dědečka" mrakodrapů ve městě. Následoval slavný Martinelli, symbol luxusu Belle Epoque Pulistana. Dům pro apartmány ve tvaru mořské vlny, Copan, architekta Oscara Niemeyera, je největším toho druhu v celé Latinské Americe. Shoping Cidade Jardim měří 168 metrů, v prvních patrech jsou obchody, následuje několik věží, v kterých se nacházejí byty a kanceláře. Máte zájem koupit jeden apartmán? Připravte si minimálně milion dolarů, jinak máte smůlu!

V roce 1998 byla navržena stavba Maharish Sao Paulo Tower, 510 metrů a 108 pater, bydlení pro 50 tisíc lidí, ale páni radní žádost o povolení smetli ze stolu.

A poslední zajímavost: Pizza se jí po celém světě. Ale myslím si, že ani v Itálii ji nevyrobí tolik jako v Sao Paulu. Téměř jeden milion pizz denně končí v nenasytných žaludcích místních a přibyvších!

Příroda, klima, prostě životní prostředí

Okolo 90 parků, prakticky 17% rozlohy města, bojuje o přežití v této betonové džungli. Hustota zalidnění je Sao Pulo 7 383 na km2. Pro srovnání, Praha je na tom o trochu lépe, 2 601 na km2.

Park Ibirapuera, zelené plíce Sao Paula, má rozlohu dva kilometry čtvereční a patří k největším městským parkům na světě. V něm tři vzájemně propojená jezera, ty mají velikost 23 fotbalových hřišť. Dále je to Estadual da Cantareira, jeden z největších městských lesů na světě, dá se v něm provozovat ekologická turistika. Estadual do Jaraguá je součástí Cinturão verde de São Paulo "zeleného pásu" okolo města, nachází se v něm nejvyšší hora města, Pico do Jaraguá, vysoká 1135 m.

Průměrná výška nad mořem je 860 metrů, klima je subtropické, teploty se pohybují v průměru lehce pod dvacítkou. Nejtepleji je v únoru, za kamny je nejlépe v červenci. Extrémní horko a zima? Jednou bylo v září 37,4 a v srpnu -2,2. Ano, to znaménko tam má své místo. Dva pod nulou! Za rok naprší 1460 mm, nejvíce v únoru, nejméně v září. A jak bude, nebo jak by mělo být v době konání MS 2014? Ve dne 22 stupňů, v noci o deset méně. Jo, abych nezapomněl: 25. června 1918 tady sněžilo!

Park Ibirapuera © Alberto R. Ocroche

Sport je fotbal

Corinthians, Palmeiras, Sao Paulo FC. Říkají jim Železná trojice. První z nich spatřil světlo světa Corinthians, v roce 1910, díky skupině dělníků ze čtvrti Bom Retiro. Překlad fonetický je Dobrý ústup, ale v tomto případě se jedná o odchod do důchodu. Palmeiras existují od roku 1914 a to díky svému rivalovi. Corinthians. Dva kohouti na jednom smetišti nikdy nesekají dobrotu, a právě to se stalo ve vedení tohoto klubu. Jedna část členů se prostě zvedla, odešla a založila konkurenční klub. A rivalita je doslova "bratrovražedná". Sao Paulo FC byl založen v roce 1935 jako pokračovatel zanikajícího Club Paulistano.

Stadionů je zde několik. Největší, Morumbi, patří SPFC a jeho kapacita byla i 120 tisíc míst, dnes už "jen" 71 200. Corinthians byli doma na Parque Sao Jorge, malém stadiónu, který dnes slouží pro trénink a zápasy nižších kategorií. Druhým domovem byl stadión Paceambu, jeden čas až pro 70 tisíc diváků, hostil několik zápasů MS v roce 1950. Ani tam už ale Corinthians nejsou, ve čtvrti Itaquera jim stojí nová aréna, připravena na zápasy MS 2014. Pozadu nezůstávají ani Palmeiras, majitelé nové arény Palestra Italia.

A slavní a nejslavnější, kteří oblékali dresy těchto velikánů brazilského fotbalu?

Sao Paulo FC: Artur Friedenreich - dal 1 329 gólů za 26 let své fotbalové kariéry. Leonidas da Silva, známý jako "Černý diamant" - v letech 1942 až 1951 vsítil 140 branek ve 211 zápasech. V dresu národního týmu je jeho bilance 25 - 25. Co zápas to gól. Přidejme Carlose Bauera, kapitána Brazílie a nesmíme zapomenout na slavné období, léta devadesátá, spojená se jmény trenéra Tele Santana a hráče Raí. Mistrem státu se stal SPFC 22x, mistrem Brazílie 6x, má ve vitríně tři poháry za první místo v Poháru osvoboditelů, dva Interkontinentální poháry, v roce 2005 vyhráli fotbalisté SPFC mistrovství světa klubů...

Corinthians: kdo si ještě dnes pamatuje na legendární čtveřici, která dovedla tento klub k titulu v roce 1950? Zde jsou jejich jména: Baltazar, Carbone, Luisinho a Cláudio Cristovam da Pinho. Další finále přišlo až v roce 1974, ale ani mistři světa Rivellino, Ado a Zé María nedokázali zdvihnout pohár nad své hlavy. Hráli zde takové veličiny fotbalu jako Socrates, Casagrande, Zeron, Neto, Marcelinho, Ronaldo, Roberto Carlos, Carlos Tévez. Trofejí také požehnaně - 27 titulů pro mistra státu, 5x mistr celé Brazílie, 3x vítěz Poháru, jednou Copa Libertadores a dvakrát, naposledy v roce 2012, mistrovství světa klubů.

Palmeiras: Djalma Santos, Chinesinho, Julinho, díky nim přišel, po devíti letech beznaděje, titul v roce 1960. Odešel José Altafini, přišel Ademir da Guia, syn slavného Domingose. Jeden triumf v roce 1963 a pět dalších v letech 1967 až 1973. To je slušná bilance. Ademir se stal hráčem s nejvíce úspěchy v tomto klubu. Za 16 let 11 titulů. Kdo mu k tomu nejvíce pomáhal? Brankáří Valdir a Leao, obránce Luis Pereira, středopolaři Dudu a Leivinha, útočník César Maluco. A jelikož tento článek je především o městech a jejich historii a přítomnosti, již jen v krátkosti další jména: Roberto Carlos, César Sampaio, Mazinho, Zinho, Edilson, Evair, Edmundo, Rivaldo, Marcos, Alex. A mezi slavné zcela jistě patří dva trenéři: Vanderlei Luxemburgo a Luiz Felipe Scolari. A výčet trofejí? Mistr státu 22x, mistr Brazílie 8x, Pohár Brazílie 2x, Copa Libertadores 1x.

Arena Corinthians © copa2014.gov.br

Stadion

Jak se píše výše, Corinthians byli jediní, kteří neměli odpovídající stadion. A je to právě tento klub, který má nejvíce příznivců. Ve čtvrti Itaquera žije víc než 4 miliony osob, většinou bez odpovídajícího vzdělání, nezaměstnaných, s nízkým příjmem na osobu. Po dobu výstavby jich našlo práci okolo šesti tisíc.

Na tribunách bude fandit 61 606 příznivců fotbalu. Kapacita je sice pouze pro 48 tisíc, ale v době konání MS 2014 se instalují provizorní "schody" pro další tisíce fanoušků. Poněkud zvláštní, že?

Celá jedna stěna stadionu je tvořena obrovskou obrazovkou o rozměrech 170 x 20 metrů. Pro srovnání, dosud největší obrazovka na sportovním stadiónu, NRG Stadium v Houstonu, hraje se na něm americký fotbal, má plochu ani ne poloviční (84 x 16 metrů). Jiná známá velká obrazovka je také v Texasu, konkrétně v Dallasu, na Cowboys Stadium. Ta má 55 x 22 metrů a taky bývala největší. Ještě jedno srovnání, v Dallasu mají rozlišení 1 pixel na 20 milimetrů, v Areně Corinthians se jeden pixel vejde do šesti milimetrů. Obrazovku vyrobila německá firma Osram.

Arena Corinthians

MS 2014

První utkání, nervozita, radost nebo zklamání. Brazílie - Chorvatsko. Vyhrají podle očekávání domácí? Nebo se objeví další "Maracanazo"? Ani následující zápasy nepostrádají zajímavost: Uruguay - Anglie, Nizozemsko - Chile, Jižní Korea - Belgie. Přijde osmifinále, v něm vítěz skupiny F, kde je největším favoritem Argentina. Na závěr jedno ze dvou semifinále, jímž se Sao Paulo s turnajem rozloučí.

My se ovšem neloučíme, protože všichni velmi dobře víme, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Příště: Fortaleza

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (49)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pardon, ale niektoré tie štadióny sú otrasné...

Reagovat
smazaný uživatel

a to mají všechny být dokulata jako Maracaná?

Reagovat
ACSeRw!n

rekl bych ze v Brazilii by to tak melo vetsinou byt..

Reagovat
smazaný uživatel

nevidím důvod, pokud to zapadá do tváře města, tak ať je je to třeba tvar pětiúhelníku

Reagovat
ACSeRw!n

duvodem je fotbalova kultura v cele Jizni Americe

Reagovat
smazaný uživatel

co si pod tím mám představit?

Reagovat
smazaný uživatel

nemôže byť všetko ako v Trenčíne.

Reagovat
Ferguson6

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

co se ti na tom nelíbí? Náhodou mě se líbí všechny

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Výborná prácička alegre

Reagovat
celeb

tesime sa!

Reagovat
smazaný uživatel

sao paulo pre bezne europana moze byt totalnym sokom. 22 milionov ludi na kope, uplne zlyhavajuca doprava, smog, dusno, spina ale kua - ma to mesto nieco do seba ! paradoxne sa z neho da vcelku rychlo vymotat mimo aglomeracie a zrazu uplne ina brazilia - zelena, farebna, krasna priroda. teraz tam je akoze zima a tak nadherne kilometre dlhe tiahle plaze v bertioge budu prazdne, nadherna kolonialna architektura v sao sebastian a ilhabela stoja za to vidiet, o kuse dalej smerom na rio na pobrezi jednoznacne odporucam mestecko paraty a nekonecny vyber brazilskej palenky "cachaca". a tie vyhlady na more, slnko, a hory serra do mar.... ah..... alebo bude libo vnutrozemia ? aperecida z uzasnou art-deco katedralou, cerstva pomleta kava v bauru, vodopady v alto ribeira national park, rodovia dos imigrantes smerom na santos. a nezabnudnut na famoznu churrascariu !!!!

Reagovat
smazaný uživatel

To sa číta krásne .....ďalšia vec je mať nato ísť na výletik do Brazílie....inak ty si tam bol za akým účelom? Dovolena ? Aké náklady si asi mal?

Reagovat
smazaný uživatel

mal som frajerku z brazilie, tak som u nej bol. vo vychodnej casti sao paulo byva, v itaim paulista. trikrat som tam bol. takze som vcelku obehal co-to, plus sa kus po portugalsky naucil nech tam nie som jak luzer. aj ked ako svetlovlasky, modrooky europan som tam vyrane vycnieval))))

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Ako si splašil frajerku z Brazílie? ty kokso

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Nedokážu si představit bydlet ve městě kde žije téměř 21 milionů lidí. To bych si asi připadal jako mravenec v mraveništi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten stadion je hnus

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Arne

Včera prý kolona 200 kilometrů... Je to vůbec možný? Si to nedovedu představit...

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře jim tak, mají jezdit ty líný prdele třeba vlakem.

Reagovat
frankiefcb

A nebylo to hlavně kvůli té stávce v metru? A kdo ví, co jsou tam ještě za jiné stávky.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Arne

Jasně že bylo... Ale i tak. Si představ kolonu z Prahy do Brna, která se nehne.

Reagovat
frankiefcb

No je to mazec na druhou stranu ta aglomerace má 2x více lidí než celá Česká republika anebo jako čtvrtina Německa. To se musí nějak projevit.

Reagovat
smazaný uživatel

to tam budou stát až do výkopu zahajovacího zápasu, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

plíseň, svrab a neštovice,děvky,drogy,bezďáci veřim ,že lidi využijou MS jako rukojmí a bude stávkovat všechno

Reagovat
smazaný uživatel

To všechno najdete i na Žižkově . V tomto rozhodně moc nezaostáváme, spíš třetí svět rychle doháníme.

Reagovat
j_mrazik

V Jižní Americe je ohromná škoda tý kriminality. Všechno je tam prý naprosto parádní, jenom ten pocit bezpečí tam jednoduše není. A v Brazílii ve velkých městech to platí dvojnásob.

Reagovat
kubys

Jedině do Chile a Uruguaye. Fakt jako třeba Venezuela je prý peklo, pokud jsi akčnější turista.

A známého v Riu prý okradli přímo na promenádě kolem pláže, tam se s tím neserou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Ono kamarádky tam byli minulý léto a místní holka říkala, že po setmění se na červený nezastavuje, protože by přiběhli místní a z toho auta tě rovnou vytáhli a okradli. Ale kamarádi byli třeba v Peru v horách a prý super. Tam to bude bordel hlavně v těch velkých městech.

Reagovat
kubys

Jak už jsem jednou psal. Ve Venezuele jsme se Caracasu záměrně vyhli, tam je to fakt divoký.

Reagovat
Ferguson6

Parádny štadión. Rozhodne jeden z najzaujímavejších na MS

Reagovat
Shevchenko

Nejlepší stadion na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Známej(trochu dobrodružnější povahy),tam byl před lety na montáži,a do nějakýho slumu mezi favelama si šli s místním doprovodem koupit koks na odpolední vejlet ...Prodávala jim ho asi dvanáctiletá slečna a kolem tak stejně starý bodyguardi v tílkách a s AK-47... Zaťukal jsem si na čelo a zeptal se ho,jestli se cítí úplně duševně zdráv,když dělá takový voloviny? Odpověděl mi,že na co by je měli zastřelit,když věděli,že se s prachama u nich zase objevěj aby si něco nakoupili i příště... Stejně jsem to nepochopil...

Reagovat
smazaný uživatel

to je dobrý blázen nejhroší je není to, že tam nakupuje drogy, ale spíš to, že u nich nikdy nemůžeš předpovídat reakci - stačí udělat nějakou i třeba nechtěnou chybu a máš kulku v těle

Reagovat
fantomas

Dost mi tu teda chybí zmínka o problematickym vztahu Sao Paula a Selecaa. Před zahajovacim zápasem je to stoprocentně to nejžhavější téma v brazilských médiích. Dokola se řeší, jestli se zase bude bučet, jestli něco změní Scolariho premiéra v tomhle městě atp... včera se hrálo ještě na starym Morumbi a hromadný bučení po bezbrankovym poločase moc náhlý změně nenasvědčovalo.

Reagovat
frankiefcb

Ty víš něco více o tom problému?

Reagovat
fantomas

Jj, v podstatě za tim je velká politika. Sao Paulo si nese křivdu už od 30. let 20. století, kdy vojenskej převrat dosadil do čela Brazílie Getúlia Vargase právě ve chvíli, kdy se měl prezidentský funkce ujmout guvernér Sao Paula.

Vargas pak pro jistotu zahájil drsnou koncentraci moci s centrem v Riu, zasadil se o oslabení autonomie dalších států a Brazílie nakonec nikdy v historii nebyla blíž občanský válce.

Od tý doby potom Paulista dělá Selecau jenom problémy: pro MS 1930 a 1934 hnedka odmítla uvolnit veškerý hráče svých klubů, což krásně vysvětluje obě okamžitý vypadnutí, a vzhledem k sídlu fotbalový federace v Riu a sepjetí nároďáku s Maracaná (taky v Riu) postupně ta nevraživost nijak nevadne.

Bučelo se tu na Pelého před MS 1970; opakovaně na Dungu, dokonce i po hezký kvalifikační výhře 2:1 nad Uruguayí (2007); a předloni si to zažil i další miláček Neymar, přičemž Luiz po svym domácim debutu za Brazílii prohlásil "I must admit it was quite tough to handle at first". No a pak včerejšek, generálka na domácí MS... a zase to samý dokolečka.

Scolari to před pár dny na tiskovce adresoval s tim, že doufá, že se v tak klíčovym okamžiku celá země spojí v jednu a na podobný věci se zapomene. Tak schválně..

Reagovat
frankiefcb

Aha, takže Sao Paulo si jede celou dobu svou a pokud to chápu dobře, dokud bude fotbale preferované Rio, tak to bude pořád takové jo. Ale to je třeba zajímavé, já bych to čekal kvůli těm problémům ve školství nebo ve zdravotnictví či chudobě, ale kvůli tkaové "malichernosti". Fakt to si mě přkvapil, že si tam dovolili lidi bučet na Pelého. Tomu bych nevěřil.

Reagovat
fantomas

Určitě se do toho budou míchat i veškerý problémy jako to školství a zdravotnictví. Je to docela klasickej spor centra a (silný) periferie. V Argentině to samý (možná v menšim měřítku) řešili napříč dějinama taky neustále, ve Venezuele mám pocit podobně..

Reagovat
frankiefcb

Ty jo, tka v té Argentině by mě to nenapadlo. Tam jsem myslel, že jasně dané centrum Buenos Aires. (částečně Cordoba a Santa Fé, co si teď vybavím). Tak Brazílie je v tomto jasná Rio vs. Sao Paulo. Logické vyústění v Brazíliu. Podobně jako v Kanadě, ale tam je to národnostní. A když se tak zamyslím, tak v Austrálii taky.

Reagovat
fantomas

Právě proto, že je to jasně dané třeba takový Rosario má v rámci Argentiny fajn geografickou polohu a minimálně bejvalo jedničkou v otázce exportu, dokonce i opakovaně usilovalo o status hlavního města, a jakmile bylo zrovna v kurzu brojení proti BA, jakožto "státu ve státě", mám dojem, že to vždycky celý vedlo.

Obecně se tam napříč dějinama střídaly fáze nadšený centralizace a decentralizace, to ničemu nepomohlo. Lidi z periferií si vždycky uvědomili, jak prímově by se mohli mít, a o to větší šok pak při návratu k silně unitárnímu nastavení zažili.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě že se název u Sao Paula nedává do čeština ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele