Brasil 2014 - Belo Horizonte

29.05.2014, 16:24
Profily, historie
Zaujalo nás
Říká se mu BH nebo také Beagá. Město bylo založeno 12. prosince 1897, žije v něm téměř 2,5 milionu obyvatel, nachází se 716 km od hlavního města Brasília a 438 km od slavného Rio de Janeira. A mimochodem bude hostit šest zápasů mistrovství světa.

Historie

Psal se rok 1701 když jistý kapitán Joao Leite da Silva Ortiz postavil dům, hospodářství a začal chovat krávy, pravděpodobně také těžil zlato. Postupně nalákal další a další a ze samoty se stala menší vesnička, 30 nebo dokonce 40 skromných usedlostí, kaple. O necelých 50 let později již zde žilo 18 tisíc lidí. Primitivní fabriky, plantáže bavlny, malé železárny, těžba žuly, vápence, ale také sklizeň ovoce a prodej vzácného dřeva. Tím vším se místní živili. Později ovšem došlo k jistým změnám, Královská koruna, společně s katolickou církví, rozhodla o zrušení a oddělení některých farností a počet obyvatel klesl až na dva a půl tisíce.

Ouro Preto, jak se město tehdy jmenovalo, již nemělo možnost znovuvzkříšení, a tak bylo rozhodnuto hledat nové hlavní město provincie. Republika se dělila na státy, jejichž hlavní města postupně získávala na důležitosti. Na jednom zasedání mocných pánů, 17. prosince 1893, Augusto da Lima předložil Kongresu návrh, inženýři vybrali pět míst, tři vypadly v prvním kole a zvítězil Varzea do Marcal. Něco ovšem nehrálo, nebo i v tehdejší Brazilii existovala korupce, páni poslanci se sešli ještě jednou a rozhodli definitivně: novým hlavním městem se stalo budoucí Belo Horizonte.

Okolo prstenec hor, dostatek vodních zdrojů, příjemné klima, výška 800 metrů nad mořem. První jméno bylo Hornické město, lépe řečeno Město dolů. Došlo k rozsáhlé přestavbě v rámci jakési "pětiletky", plán byl splněn, a tak 12. prosince 1897 prezident státu Minas Gerais pan Crispim Jacques Bias Fortes slavnostně přestřihl pásku a prohlásil práce za úspěšně dokončené. V té době zde žilo okolo 10 tisíc obyvatel a chybělo vlastně jen to poslední: změnit jméno. Stalo se tak v roce 1901 a od té doby se tomuto kousku světa říká Belo Horizonte.

Město se rozrůstalo nebývalou rychlostí. Předpoklad, jak se postupem času ukázalo velice chybný, mluvil o stotisícovém městě za sto let, tedy koncem dvacátého století. Ale již ve dvacátých letech zde žilo lidiček 120 tisíc, o deset let později 350 tisíc. Jak šel čas, za vládnutí našeho starého dobrého známého starosty Kubíčka, Belo Horizonte mělo 700 tisíc duší. Pokračovat tuto hru čísel nemá smysl, přeskočme do dnešních časů, nyní se zde tísní 2,5 milionu obyvatel. A jak se tam vejdou nemám ponětí, hustota na čtvereční kilometr je bezmála pět tisíc, dvakrát více, než v Praze.

Něco o přírodě

Na nejnižší místo se mne neptejte, ale vím dobře, že na nejvyšší kopeček musíte šplhat skoro jako na Sněžku. Narostl nám 1 538 metrů. Klima je tropické, v létě je teplo a prší, v zimě je chladno a sucho. Ale jinak je zde příjemně, teploty se pohybují od 11 do 29 C, mezi říjnem a březnem naprší 1 600 mm. Pro srovnání v Česku je celostátní dlouhodobý roční průměr srážek, které jsou hlavním zdrojem vody, je 693 mm. K moři je to asi tak 300 kilometrů.

I když celé údolí je vlastně jedním velkým městem, zeleně je zde víc než dost. Jména všech těch stromů, keřů, květin a dalších rostlin, jsou pro mne jedním velkým shlukem písmenek, ale barvy v době konání MS jsou předem dány. Vše pokvete žlutě, růžově a fialově!

Na sto různých druhů ptáků svým zpěvem zpříjemní každý den všech obyvatel a návštěvníků. Drozd kvíčala je jedním z těch nejvíce se vyskytujících. Ale další zástupci říše zvířecí na vás vykukují z desítek míst: ještěrky, veverky, králíci, žáby. Všem kraluje symbol města, Mico estrela, Hvězda Mico, z druhu primátů.

Ekonomika, vzdělání, kultura

Obchod, bankovnictví, zemědělství, důlní průmysl, ocel, látky, jídlo, pití. Z blízkého okolí se dováží, a ve městě se zpracovává, zlato, mangan, drahé kameny. Město je rovněž známé kulturním a společenským životem, je zde celá řada univerzit, muzeí, knihoven. A říká se, mezi námi, že noční život je jeden velký karneval!

Pohled na Belo Horizonte

Kam se musíte podívat

Pampulha
Jste tam za chvíli, pouze 8,5 km od středu města se nachází toto uměle vytvořené jezero s velkým množstvím různých zajímavostí. Architektonickým skvostem je kostel Svatého Františka z Asise, design navrhl Oscar Niemeyer, obrazy jsou od Candida Portinariho a zahradní úpravy z dílny Roberta Burle Marxe. Nachází se zde také Dům baletu, Muzeum umění, Ekologický park, Botanická zahrada a ZOO.

Mangebeirské výšiny
Zde se můžete podívat na další skvost architektury, Palác guvernéra státu, Vlajkové náměstí, ale také na Náměstí papeže. Toto jméno zdomácnělo po návštěvě Jana Pavla II, který při pohledu z tohoto místa řekl: "... jak krásný horizont!"

Savassi
Zajímavou historii má také toto místo. Ve třicátých letech minulého století zde Ital Amilcare Savassi otevřel pekárnu. V jejím okolí se začala scházet zlatá mládež Belo Horizonte. Dnes již pekárna neexistuje, ale jméno se zachovalo. Desítky barů, restaurací, kabaretů. Noční život města začíná, ale také končí, právě zde.

Bary a restaurace
Belo Horizonte je údajně hlavním městem barů. Je jich zde více než 14 tisíc. Již jste to spočítali? 2,5 milionů děleno 14 tisíci, to máme... Jeden bar na 178 osob, včetně kojenců! Pivo, víno a cachaca, nebo také známá jako pinga, branquinha, caxaca, caxa, chacha, jak je panstvu libo... Rum, a vynikající, z cukrové třtiny. Famózní je dubnový festival, každoroční soutěž barů, záminka pro desetitisíce lidí navštívit je. Hledá se tira-gasto, nejlahodnější aperitiv. Kriteria jsou přísná. Čistota, správná teplota piva, perfektní obsluha a samozřejmě nej tira-gasto. Hodnotí porota, ale také se dá na "hlas lidu".

Aréna Mineirão a jezero Pampulha © copa2014.gov.br

Fotbal

Město, které dýchá fotbalem, se dělí na dva tábory a každý se vás nejprve zeptá: "Atletico Mineiro nebo Cruzeiro?" Přezdívky? Kohouti proti Liškám. V rámci státu je zde ještě jeden rival, jmenuje se America Futebol Club, jinak Králíci. Atletico Mineiro vyhrálo první ročník Campeonato Brasileiro v roce 1971 a jeho dres oblékali například Reinaldo, Toninho, Cerezo, Eder. Cruzeiro získalo titul v roce 2003, je držitelem čtyř Pohárů Brazílie, dvou trofejí Poháru osvoboditelů a chlubí se hvězdami jako Tostao a Ronaldo. Až 100 tisíc diváků bylo často svědky těchto derby.

MS 2014

Říká vám něco jméno Mineirão? Samozřejmě, jedná se o druhý největší fotbalový stadion země. A víte, že se zde hrálo volejbalové utkání a přišlo se na něj podívat 24 tisíc diváků?

Kompletně přestavěný stadion, 62 547 diváků na tribunách, bude hostit šest zápasů. Dva dny po slavnostním zahájení MS 2014, tedy 14. června, se zde představí dvojice Kolumbie - Řecko, následují zápasy Belgie - Alžírsko, Argentina - Írán a Kostarika - Anglie, dále pak jedno osmifinále a jedno semifinále. Pokud domácí Brazílie vyhraje skupinu, pak své osmifinále a v případě úspěšného tažení i semifinále odehraje právě tady, na stadiónu Mineirão.

Jedna zajímavost - při přestavbě stadionu se mimo jiné vybudovala obrovská nádrž na recyklaci dešťové vody, ta má obsah 6,270.000 litrů. To jsou, pro představu, dva velké plavecké bazény.

Aréna Mineirão © copa2014.gov.br

A prosím vás, nezapomenout, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Příště: Curitiba

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (78)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Krásně se to čte tyto články, jen tak dál

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Stálo by to za návštěvu:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybych měl tolik peníze, abych mohl jet do Brazílie, tak bych jel jinam než do Brazílie.

Reagovat
Murtago

Do Thajska?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, tam jsou nepokoje.

Reagovat
smazaný uživatel

Kazdopadne :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj bratře

Reagovat
smazaný uživatel

Irsko, Austrálie, Zéland, Švýcarsko... Všechno se dá projet na vlastní pěst v klidu. Civilizace, sport, krásná příroda, kvalitní jídlo, rozmanitost prostředí a prostor ke kulturnímu vyžití... Navíc se všude dá domluvit anglicky nebo německy

Reagovat
didosh

Nejsou to pro mě vysněné země ale rád bych je viděl,nejlépe vidět všechny země světa to by byl sen cesta kolem Země.

Reagovat
smazaný uživatel

jako v družici....jinak to kolem země asi nepůjde....nevím jak planují ty komerční lety do vesmíru, ale oblet země zatím myslím v plánu není...

Reagovat
Milan.B

ja by som siel na reunion alebo mauricius

Reagovat
smazaný uživatel

Cruzeiro

Reagovat
didosh

Miluji tyhle články ZEMĚPIS,FOTBAL A HISTORIE nejklrásnější kombinace!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
jacobT

Reagovat
semiš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak a serte to do mě, na tyhle články čekám už skoro 4 roky

Reagovat
smazaný uživatel

parádní rubrika, bravo autor, těšim se na další články

Reagovat
AC torino

América FC mohli byt spomenuti viac ako jednou vetou. Klub bol zalozeny v roku 1912, skoro o 10 rokov neskor ako Cruzeiro; z prvych 11 rocnikov Campeonato Mineiro vyhral 10x; derby s Atléticom bolo az do 60. rokov vyznamnejsie ako derby s Cruzeirom. Momentalne im stale fandi asi 15-16% obyvatelov Minais-Gerais

Reagovat
AC torino

a Tostao tam hraval tiez okrem neho napr. Gilberto Silva

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Força Seleção! (obě dvě portugalsky mluvící)

Reagovat
-Carles-

Akurát by to chcelo viac fotiek, hlavne ten štadión mohol byť aj v texte vo väčšom formáte.

Reagovat
PJ

Lepší?

Reagovat
didosh

Jj mnohem lepší.

Reagovat
-Carles-

Reagovat
fantomas

Jak pohadka... tomu uz opravdu chybi jen osloveni "mile deti"

Reagovat
alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si Vilém Hodr?

Reagovat
alegre

Jo, uz vic nez 62 let...

Reagovat
smazaný uživatel

Vilém Hodr by si zasloužil velkej dort s třešní na vrch! Vítečná práce a božský Mundial před náma!

Reagovat
alegre

Posli tresne bez dortu, tady kilo stoji asi tak 560,00 korun a vam to v Cesku zobaj spacci!

Reagovat
didosh

A kde žiješ?

Reagovat
Kongo

Honduras.

Reagovat
alegre

A 22 let...

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska přátelák s Osmanama.

Reagovat
Kongo

Těším se na tenhle tým.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

Stejně jako na Chile a Kamerun.

Reagovat
smazaný uživatel

no každý má ten "svůj" klub. Za mě tyto státy

Reagovat
smazaný uživatel

klub nebo v tomto případě stát. Pro rejpaly.

Reagovat
mithro

Reagovat
smazaný uživatel

Clanek fajn, ale ten stadion se mi moc nelibi. Prijde mi takovy obycejny..., snad maji v Brazilii postavene vetsi pecky

Reagovat
oli9

Stejně je mazec že na stadionech se bude hrát 6 zápasů někde 2 navíc

Reagovat
oli9

Nejvíc na mě zapůsobil stadion na euru 2004 ( Braga )

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/11/23/article-1332356-0C349C35000005DC-622_634x371.jpg

má svoje kouzlo

Reagovat
didosh

Jj ale mě se strašně líbily stadiony v Japonsku a Koreji.

Reagovat
ACSeRw!n

tragedie bez kotle za branou.. mne se libi tenhle http://int.soccerway.com/teams/croatia/hnk-rijeka/480/venue/

Reagovat
oli9

ta dráha

Reagovat
didosh

Doufám že se ještě dožiju šampionátu v Argentině nebo Itálii.Při té rotaci si ale ještě počkám...

Reagovat
alegre

Ja budu rad, kdyz se doziju tech dvou nasledujicich V roce 2026 bych mel, mozna, slavit 75 narozeniny a to mi asi bude uplne jedno kde se bude hrat. A o psani na EF si necham jen zdat

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
didosh

wouuu Přeji hodně zdravíčka ať těch šampionátů je co nejvíc.

Reagovat
alegre

Díky, budu se snažit! Tento je 14 v mem životě, na dvacítku to asi nedotáhnu, ale jestě párkrát vás všechny chci otravovat mymi články!

Reagovat
didosh

Týýýýjo smekám...Fotbal-celoživotní vášeň I já to tak mám,jen jsem těch šampionátů viděl podstatně míň. Obrovsky se těším!!!!!!!!

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
smazaný uživatel

Hodor,Hodor

Reagovat
smazaný uživatel

konečně na tohle jsem se těšil. vítej zpět, Alegre!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
didosh

Kde mám najít přehled stadionů na MS 2002? díky

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Rarášek

Nádherně postavený, to prostředí kolem.. paráda

Reagovat
Chlupatá máma

Pěknej článek. Tady by měl Puskas učit, jak to má vypadat.

Reagovat
PJ

To je zajímavý. Tady je Puskas pod každym svym článkem chválenej, jak je to super, ale pak napíše jeden, úplně jinej než ostatní, kterej se nelíbí (a to předevšim názorama), a už by se měl začít učit, jak to má vypadat...

Reagovat
JarousFCB

1000x souhlas!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele