Anglická Premier League - souhrn 31. kola

04.04.2009, 15:43, aktualizováno 05.04.2009, 19:02
Komentáře a souhrny
Liverpool i Chelsea vyhrály a vyvinuly tak tlak na vedoucí Manchester, ten ale otočil zápas s Aston Villou a stále o bod vede. Everton si doma poradil s Wiganem, stejně tak Arsenal s Manchesterem City a Bolton s Middlesbrough. Důležité body v boji o záchranu má Blackburn, hladina se naopak zavírá nad WBA...

Blackburn Rovers - Tottenham Hotspur 2:1

04.04.2009 13:45

Góly: 82. Benni McCarthy, 89. André Ooijer - 30. Robbie Keane (pen.)

V Ewood Parku to dnes vypadalo s domácími dlouho bledě. Rovers ještě deset minut před koncem prohrávali s Tottenhamem 1:0, ale nakonec dokázali využít početní převahy a dvěma brankami otočili vývoj utkání a získali tři body.

Blackburn začal na domácí půdě dobře a první šanci si vypracoval v 11. minutě. Míč ale hlavičkou po centru Pedersena poslal mimo tři tyče El-Hadji Diouf. Také na druhé straně přišla hrozba z hlavičky Ledleyho Kinga, ale ani on nedokázal přesně zamířit. Gólman Rovers Paul Robinson poté musel zasahovat proti střele Darrena Benta. V prvním poločase se hrála vskutku otevřená partie, a proto mohl Blackburn podnikat rychlé protiútoky. Diouf si na konci jednoho z nich udělal prostor ve vápně, ale jeho střelu nakonec zastavil Assou-Ekotto. Ve 26. minutě potkala Blackburn špatná zpráva, když hřiště musel se zraněním opustit Morten Gamst Pedersen. Nahradil ho David Dunn.

Skóre se nakonec poprvé měnilo po půlhodině hry. Sudí Walton totiž odpískal pokutový kop poté, co Givet po Lennonově centru ve vápně zahrál rukou. Penaltu posléze ve svůj 10. gól v sezoně přetavil Robbie Keane.

O poločase provedl neobvyklý tah kouč Rovers Sam Allardyce, když stáhl Jasona Robertse a do útoku posunul stopera Sambu. Na hřiště pak vyslal Ooijera. Nová útočná dvojice domácích Diouf - Samba se snažila v úvodních minutách druhého dějství něco vymyslet, ale buď míč nezamířil do branky, a nebo ho zneškodnil brankář Gomes. V 65. minutě zahrozil i Tottenham, kdy si v šestnáctce udělal prostor Jermaine Jenas, jenomže nikdo ho v koncovce nedoplnil.

O deset minut později mohl srovnat McCarthy, ale Dioufův centr v branku nepřetavil. Za další čtyři minuty přišel pravděpodobně rozhodující moment celého zápasu. Během dvou minut totiž obdržel dvě žluté karty Wilson Palacios a byl vyloučen. Toho okamžitě využil Blackburn, když svůj 11. gól v sezoně vstřelil v 81. minutě McCarthy a vyrovnal. Famózní obrat nakonec v 87. minutě dokončil Dioufův rohový kop, respektive Ooijer, jenž po něm dokázal vstřelit rozhodující branku.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Chelsea FC 0:2

04.04.2009 16:00

Góly: 58. Frank Lampard, 65. Florent Malouda

Chelsea napravila zaváhání z minulého kola proti Tottenhamu a v dnešním utkání si připsala tři body za výhru 2:0 nad Newcastlem. Straky nespasil ani nový trenér v podobě legendárního Alana Shearera. O výhře Blues rozhodl druhý poločas, když se trefili Lampard s Maloudou.

První poločas tohoto zajímavého střetnutí příliš nenabídl. Hrálo se sice aktivně, ale oba celky se navzájem nepouštěly do větší blízkosti svých pokutových území. Jako první ohrozili branku soupeře hráči Chelsea, v 19. minutě vytáhl hlavičku Lamparda skvělým zákrokem brankář Harper. Domácí na to odpověděli takřka stejnou akcí, Enrique poslal centr do pokutového území, kde nepřesně zakončil Obafemi Martins. I další příležitost si vypracoval domácí Newcastle, Lovenkrands obloučkem vyzval Martinse, ale tomu k zakončení scházeli milimetry. Bohužel nic dalšího souboj Newcastlu s Chelsea nepřinesl, takže se šlo do šaten za bezbrankového stavu.

Na začátku druhého poločasu se obraz hry příliš nezměnil, Obafemi Martins to zkoušel přes Johna Terryho neúspěšně. V 56. minutě padl v St. James Parku první gól utkání, z ničeho nic vybojoval Anelka míč a vzápětí sám zakončil. Anelka překonal Harpera, jenomže míč orazítkoval břevno, naštěstí pro Chelsea se míč odrazil k volnému Lampardovi, který hlavou otevřel skóre utkání - 1:0 pro Chelsea. Domácí Straky se snažily okamžitě odpovědět, ale do větší šance se svěřenci trenéra Shearera nedostali.

V 65. minutě navíc inkasovali podruhé, Anelka vybojoval důležitý hlavičkový souboj ve středu hřiště a následnou akci Malouda zakončil brankou. Francouzský záložník překonal Harpera střelou po jeho levé ruce - 2:0. Opařený Newcastle se na větší tlak nezmohl a v závěru utkání mohl ještě několikrát inkasovat. Své šance promarnili Di Santo nebo Kalou, Chelsea vyhrála na půdě Newcastlu 2:0. Situace Newcastlu je i nadále kritická.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Stoke City 0:2

04.04.2009 16:00

Góly: 2. Ricardo Fuller, 49. James Beattie

Baggies i na své půdě zapomněli útočit a lacino se nechali pokopat od Stoku. Ten West Brom ustřihl křídla prakticky se zahajovacím hvizdem a pak už jen v klidu průběh utkání kontroloval. Na konečných 0:2 z pohledu domácích zvyšoval spolehlivý střelec Beattie.

První poločas na The Hawthorns bychom do škatulky zábavných opravdu nemohli zařadit ani z legrace. Přitom to celé začalo tak nadějně. Už ve druhé minutě se totiž zleva uvolnil do středu pole Fuller a na okraji šestnáctky parádně vystřelil Stoku vedení. A hned záhy mohlo být de facto rozhodnuto, to kdyby Carson skvěle nezasáhl proti umně kroucenému přímému kopu Whelana. West Brom prakticky celé úvodní dějství tápal a nějaké šance pro něj byly naprostým tabu. Proto mohl ve 26. minutě prohrávat již 0:2, ovšem Etherington individuální akci z protiútoku nedokázal přesně zakončit. Baggies se konečně probrali až s úderem 30. minuty. Tehdy nadějně vnikl do pokutového území soupeře Fortuné, aby protáhl Sorensena. To však bylo v první půli nejen ze strany Throstles vše.

Jestli si někdo z fandů domácího celku dělal o přestávce naděje, že jeho miláčci vývoj utkání v druhém dějství otočí, byl zmražen prakticky okamžitě po návratu aktérů na hrací plochu. Už ve 47. minutě totiž za Beattieho opět mluvila přesná koncovka, když se někdejší kanonýr Sheffieldu prosadil někde kolem penaltového puntíku parádně z halfvoleje. Bohužel o tom, že je nyní rozhodnuto, se mohli přihlížející přesvědčovat pořád dokolečka a jejich trápení utnul až závěrečný hvizd sudího. Od oné minuty, kdy byla definitivně seťata hlava West Bromwiche se na The Hawthorns opravdu skoro nehrálo.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Middlesbrough FC 4:1

04.04.2009 16:00

Góly: 8. Kevin Davies, 44. Gary Cahill, 78. Matthew Taylor, 84. Ricardo Gardner - 38. Gary O'Neil

Krásná podívaná se naskytla divákům v Boltonu. Domácí totiž za nejlepší obranu zvolili útok, a tak se až do posledního gólu hrálo nahoru-dolů. Na rozdíl od svého soupeře je navíc sestupu už nejspíše nepostihne.

Bolton začal pěkně zostra a hned v osmé minutě, kdy Gardner přehrál Hoyteho a na jehož centr nedosáhl Elmander, otevřel skóre kapitán Davies. Na druhé straně se o brzké vyrovnání mohl zasloužit Downing, ale po výtečné individuální akci zakončil pouze do boční sítě. Hosty o chvíli později podržel Jones, který se zaskvěl proti přímému kopu Taylora. 23. a 24. minuta pak patřila Huthovi, ale ani jedna z jeho střel se gólově neujala. První ještě skončila zblokovaným rohem, druhá už mířila nad branku.

Další vystrašení domácích fanoušků měl na svědomí Afonso Alves. Brazilský útočník zahrával přímý kop a Jaaskelainen se jako opařený koukal, jestli míč branku trefí. A právě Alves stál u zrodu úspěšnější akce. Nahrál totiž Tuncayovi, který skvěle přiťukl O’Neilovi, jenž s chladnou hlavou domácího brankáře překonal. I přesto se do šaten za remízy nešlo. Elmander totiž svou přihrávkou našel Cahilla, který potrestal strašlivou obranu Boro.

Domácí se mohli prosadit znovu v osmé minutě druhého poločasu, tentokrát ale Elmander vyloženou šanci zahodil. Na druhé straně se zase za hlavu chytali Aliadiere s Tuncayem. Ten zklamal i po hodině hry, když po Downingově přímém kopu střílel zbytečně nad. Oba týmy stále útočily a zápas se tak hrál ve velkém tempu. Pozadu nezůstávali ani brankáři. Ten domácí se vytáhl proti střele Alvese, na Jonese si zase nepřišel Taylor.

To se však po chvíli mělo změnit. Taylor z přímého kopu centroval někam mezi penaltu a malé vápno, míče se však nikdo nedotkl a Jones doprovázel míč pohledem až do vlastní branky. Dílo zkázy pro Middlesbrough poté dokonal Gardner, jenž právě po přihrávce Taylora výborně napálil míč a nechal Jonese bez šancí. To byla taky konečná zápasu, ve kterém se Boro opět přiblížilo pádu z ligy.

Více informací k zápasu

West Ham United - Sunderland AFC 2:0

04.04.2009 16:00

Góly: 42. Junior Stanislas, 53. James Tomkins

O tom, že se investice do vlastních odchovanců vyplatí, se na vlastní kůži přesvědčili hosté ze Sunderlandu. Ty totiž dvěma brankami "popravili" devatenáctí letí mladíci z West Hamu. Ve 42. minutě se trefil Junior Stanislas, který vůbec poprvé nastoupil v základní sestavě a hned se dočkal první branky v "A" týmu. O jedenáct minut později ho napodobil James Tomkins, který se po šesti zápasech v Premier League také dočkal své první gólové trefy.

Sunderland měl v úvodních momentech míč na kopačkách častěji, ale jeho koncovka byla mizerná, střely měly blíže k rohovému praporku než k domácí brance. Až ve 20. minutě se jejich střelba zpřesnila a hned z toho mohl být úvodní gól zápasu, avšak Leadbitter nedokázal prostřelit domácího gólmana. Po půlhodině zahrozili domácí, do dvou příležitostí během pár minut se dostal Di Michele, avšak jeho pokusy se mezi tři tyče nevešly. 33letý Ital o sobě dal znovu vědět tři minuty před koncem poločasu, kdy přesnou přihrávkou poslal do šance Stanislase. Ten zachoval klidnou hlavu a povedenou střelou otevřel skóre utkání a připravil hostům před odchodem do kabin studenou sprchu.

Jak špatně pro Sunderland první poločas skončil, tím hůře ten druhý začal. V 53. minutě totiž hosté prohrávali už o dvě branky, když se prosadil další mladíček v dresu domácích "Kladivářů". Po závaru před brankou hostů se míč dostal až na kopačku Tomkinse, který upravil skóre na 2:0.

West Ham po druhé brance výrazně ožil a hosté mohou hlavně děkovat Gordonovi v jejich brance, jenž dokázal zneškodnit tři velmi dobré šance domácích. Dvacet minut před koncem ztratil zápas tempo, na hřišti byl dlouho ošetřován domácí Spector a po jeho nuceném střídání se ani jeden z týmů nedokázal dostat zpět do zápasu. Po devadesáti minutách tak svítilo na ukazateli skóre 2:0.

Domácí tým je na sedmém místě tabulky, hosté jsou v daleko složitější situaci. V posledních pěti ligových zápasech nedokázali zvítězit a "tancují" nad propastí znamenající pád do nižší soutěže.

Více informací k zápasu

Hull City - Portsmouth FC 0:0

04.04.2009 16:00

Góly: -

Portsmouth ani Hull při sobotním odpoledni nenadchly, ale ani výrazněji nenudily. Zápas s přiměřeným množstvím šancí spěl prakticky od svého začátku k remíze a ne jiným výsledkem také nakonec skončil.

Přehled zajímavých příležitostí úvodní části načínáme až ve třinácté minutě centrem Johnsona, k němuž se protlačil Peter Crouch, aby neslavnou hlavičkou zaměstnal Matta Dukea. Uběhlo dalších deset minut a málem zahřmělo tentokrát na opačné straně hřiště. To když se Manucho zbavil Campbella a dostal se na konec centrovaného pasu Barmbyho. Angolský forvard však Jamesovu svatyni netrefil. Poté přišla 28. minuta a s ní dvě kontroverzní situace, vždy posouzené ve prospěch provinilého Portsmouthu. Nejprve mohl být Johnson rád za to, že po ošklivém zajetí do Geovanniho nešel po druhé žluté kartě předčasně pod sprchy, posléze zase Crouch zahrál rukou ve vlastním pokutovém území - sudí si takového prohřešku nevšiml. A tak mohli Pompey pokračovat ve své hře, díky níž málem šli krátce před přestávkou do vedení. Crouchovou pobídkou ovšem Kaboul trestuhodně pohrdl, když zblízka klec, v níž se brankář Duke akorát bezmocně krčil, přehlavičkoval.

Do druhé půle favorizovaný Portsmouth neodstartoval zrovna střízlivě. Nejdříve zmatkoval James a nechybělo moc, aby ho vytrestal Fagan, o chvíli později zase Geovanni netrefil svůj volej zcela ideálně a minul. Navíc v 58. minutě musel anglický veterán v brance Pompey čarovat, aby protivníkovi nedovolil jít do vedení. Pak sice nadešlo několik chvil pro oddechnutí, které hosté vítali určitě s otevřenou náručí, avšak klidové rozpoložení ještě v 77. minutě narušil hříšník Johnson, jehož neustálé stíhání a faulování soupeřů již přestalo rozhodčího Foye bavit. Jenže i v početním oslabení neměl Portsmouth výraznější problémy s udržením alespoň toho bezbrankového stavu, naopak Hreidarsson v nastavení ještě hlavičkoval do tyče. Nicméně přes závěrečnou obří smůlu Pompey si nakonec obě mužstva body rozdělila.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Manchester City 2:0

04.04.2009 16:00

Góly: 8. Emmanuel Adebayor, 49. Emmanuel Adebayor

Arsenal zvládl své utkání proti Manchesteru City a bez problémů zvítězil 2:0. O obě branky se postaral útočník Adebayor, který skóroval v 8. a 49. minutě. Jeho dvorním nahrávačem se stal Fabregas, který se po tříměsíční pauze zaviněné zraněním vrátil v oslnivé formě a pro svého spoluhráče oba góly připravil.

Úvod utkání patřil hostům, kteří si vytvořili dvě příležitosti, ty ale žádné větší ohrožení branky domácích neznamenaly. Byl to právě Arsenal, který z první šance dokázal skórovat. Fabregas přesně našel v malém vápně Adebayora a ten prudkou hlavičkou do horního rohu branky rozjásal domácí příznivce poprvé. Pro útočníka Toga to už byla letošní 12. branka v dresu Arsenalu.

Domácí měli v dalším průběhu míč převážně na svých kopačkách, hostům navíc "přitížilo" zranění Wayne Bridgeho, který musel být v 17. minutě kvůli zranění kolena vystřídán. Citizens se k většímu ohrožení branky soupeře dostali až po půlhodině hry, ale dvojice Wright-Phillips - Richards si vylámala zuby na Almuniovi v domácí svatyni. O pár chvil později se do dobré příležitosti opět dostal Wright-Phillips, ale situaci nevyřešil správně a místo přihrávky na zcela osamoceného Fernandese se pokoušel akci zakončit sám.

Hosté zaspali začátek druhé půle a to se jim stalo osudným, běžela 49. minuta a míč měl na kopačkách aktivní Fabregas, který milimetrovou přihrávkou mezi hostujícími obránci našel Adebayora, který uklidil míč do sítě v tomto zápase už podruhé. Citizens se pokoušeli s nepříznivým výsledkem ještě něco udělat, ale pokusy Zabalety či Dunneho skončili v náručí domácího gólmana.

Závěr utkání již nepřinesl žádnou šanci, dvacet minut před koncem kouč Wenger vystřídal opory týmu, které šetří na blížící se duel Ligy mistrů. I přesto si Gunners dokázali svůj náskok uhlídat a do tabulky si připisují tři body za výhru 2:0.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Liverpool FC 0:1

04.04.2009 18:30

Góly: 90. Yossi Benayoun

Reds hráli znovu až do posledních minut, a tak se dostávají na úroveň Manchesteru United, který má však oproti nim nyní dva zápasy k dobru. Nicméně komu že mohou v Liverpoolu blahořečit? Youssimu Benayounovi, který se trefil až ve druhé minutě nastavení, vážení.

První desetiminutovka byla jaksepatří seznamovací, přesto do ní Liverpool zvládl vtěsnat svou první vážnější šanci. Právě na jejím konci se totiž vně pokutového území soupeře udržel obdivuhodnou dobu na balonu Torres, aby perfektně prostrčil míč k Dossenovi, který hned napoprvé Schwarzera nešetřil a pořádně ho protáhl. Následný rohový kop pro změnu vyústil v nešťastnou ránu Škrťela, respektive tečujícího Dosseny, do břevna. Reds pokračovali v jakž takž aktivní hře a taková taktika mohla nést ovoce opět ve 22. minutě. Tehdy měl Gerrard dostatek času na rozmyšlenou, a tak narýsoval parádní pas pro Torrese, který ranou již uvnitř šestnáctky donutil Schwarzera k dalšímu brilantnímu zákroku. Tentýž Španěl pak po centru Kuyta hlavičkoval těsně nad soupeřovu klec.

Právě Torres byl doteď zřejmě nejaktivnějším hráčem Liverpoolu, přičemž Fulhamu hrozil vlastně permanentně. Třeba ve 25. minutě pro změnu rozjel akci proto, aby mohl Xabi navázat střelou těsně vedle. A právě tento jeho krajan se zakrátko stal další obětí škodolibé paní štěstěny, která jeho pumelici z halfvoleje nasměrovala opět jen do horní konstrukce Schwarzerovy svatyně. Jen tak mimochodem, po minutě to zkoušel Torres znovu sám, tentokráte však soupeřova golmana zrovna nepostrašil. A pak zas a znova - Gerrard s "El Ninem" dokonale zamotali hlavy zadákům Fulhamu, ovšem druhý jmenovaný pak ve velké šanci neobstál ideálně. Koneckonců jak jinak si mohl dneska počínat než nastřelit tyčku? Nijak, a o své smůle by si mohl klidně popovídat s Dossenou, který krátce po jeho nezdaru odhlavičkoval překrásný centr Gerrarda podruhé v dnešním utkání do břevna. Ještěže okamžik na to sudí foukl do píšťalky na znamení konce první půle, jinak by se asi hosté uhryzali z toho, jakou mají dneska smůlu.

Jenže se začátkem druhého dějství jako by se Liverpool předem obával možného příchodu další "konstrukční pohromy" a dopředu se zrovna nehnal. Až v 54. minutě si na výlet troufl Gerrard, balon předal doleva Insuovi, který pěkně našel hlavu nehlídaného ďábla Torrese. Od ní se však míč odrazil přímo do náruče pozorného Marka Schwarzera. Nicméně ani tato šance nikterak nevytrhla Reds z dosud až přílišné pasivity. Pak zase až v 71. minutě brejk Gerrarda zakončoval skrze Schwarzera střídající Babel, ale včas se vrátil Paintsil a osvobodil Fulham. O deset minut později zase Fulham jen křečovitě bránil rohový kop, přičemž jejich snahu pak utnula Gerrardova střela těsně mimo.

Zápas už se chýlil ke svému konci, ovšem nebyl by to Liverpool, kdyby do jeho závěru nedal celý zbytek svých sil. A světe div se, opět se mu to náramně oplatilo. Nejprve ještě Benayoun pálil jen do boční sítě, pak se však ve druhé minutě nastavení k němu odrazil míč podruhé a tentokráte izraelský žolík nezaváhal.

Více informací k zápasu

Everton FC - Wigan Athletic 4:0

05.04.2009 16:00

Góly: 26. , 47. Marouane Fellaini, 51. , 61. Leon Osman

Everton se díky dnešní výhře dostal již jen bod za Aston Villu. Proti Wiganu se moc nenadřel. Bez větších problémů zvítězil 4:0, když se mezi střelce zapsal Jo, jenž mířil přesně hned dvakrát, Osman a Fellaini.

Utkání začalo vcelku svižně a už po patnácti minutách mohly klidně oba celky vést. Jenže nestalo se tak. První gólová šance patřila domácímu Osmanovi, k anglickému záložníkovi sklepl hlavou míč Fellaini, jenže Osman nedokázal svou následnou střelou trefit bránu a dobrou příležitost tak zazdil. Přesně po deseti minutách hry dal o sobě Everton opět vědět. Fellaini se dostal k hlavičce přes bránícího Melchiota, tentokrát mu ale scházela síla a Kirkland moc práce neměl. Následně se mohl hlavou prosadit taktéž hostující Scharner, po centru Valencii ovšem míč poslal nad.

Úvodní gól přišel v 26. minutě, kdy se do listiny střelců zapsal brazilský dlouhán Jo. Ten se stal hlavní dnešní hvězdou, když se prosadil také těsně po přestávce. Nepředbíhejme však. Do té doby mohl se skóre zamíchat třeba ještě Fellaini, jenže scházela mu přesnost. Obdobně si vedl také jeho spoluhráč Steven Pienaar.

V 47. minutě přišel zřejmě rozhodující moment celého dnešního duelu. Střelou k tyči se prosadil záložník Marouane Fellaini a třetí hřebík do rakve Wiganu přidal jen o čtyři minuty později Jo. V hlavní roli byl opět také středopolař Fellaini. Právě po jeho střele totiž dostal Jo možnost zakončovat, jelikož gólman Kirkland vyrazil míč přímo k jeho nohám a brazilský mladík už moc práce neměl.

Everton ale ani po třetím gólu nepřestal hrát a stačilo mu pouze dalších deset minut na to, aby se opět prosadil. Fellaini byl dnes k nezastavení. Také u čtvrtého přesného zásahu figurovalo jeho jméno. Po jeho střele totiž dostal možnost opět k dorážce Leon Osman a nezaváhal. Wigan se málem dočkal alespoň snížení. Pokus Hugo Rodallegy ale nebyl přesný, a tak Howarda ohrozit nemohl. Zápas se už dohrál v poklidu a Toffees se radovali z další výhry.

Více informací k zápasu

Manchester United - Aston Villa 3:2

05.04.2009 17:00

Góly: 14. Cristiano Ronaldo, 80. Cristiano Ronaldo, 90. Federico Macheda - 30. John Carew, 58. Gabriel Agbonlahor

Přiznejte se, kdo jste o něm, jakémsi Federicovi Machedovi, před tímto zápasem slyšeli? Právě on se totiž stal spolu s dvojitým střelcem Cristianem Ronaldem ústřední postavou nedělního souboje Manchesteru s Aston Villou. Ten italský forvard rozhodl přesnou ranou v nastavení.

Velmi slibně vstoupila do šlágru kola poněkud podceňovaná Aston Villa. Zejména po levé straně se poměrně snadno prosazoval Shorey s Youngem, přičemž druhý jmenovaný hned v páté minutě našel od rohového praporku na přední tyči Carewa, jehož hlavičkový pokus zastavil až na brankové čáře hlídkující Fletcher. I přes tento počáteční neúspěch však Villans pokračovali v produkci své vlastní sebevědomé hry, zatímco favorit vcelku nestíhal a očividně tápal, především při přechodu vpřed. Jenže stačila jedna hloupost a veškerá předešlá snaha vyšla vniveč. Při úniku Giggse s Nanim se Milner, kdo ví proč, rozhodl vypomoci vlastnímu brankáři a postrčit mu balon do náruče, kvůli čemuž se pochopitelně musel pískat nepřímý volný kop. Ten si vzalo pod patronát duo Giggs-Ronaldo a portugalský technik nezklamal - umně obstřelil zeď i bezmocného Friedela. Otřesené hosty mohl ihned vzápětí ještě více potopit Giggs, ovšem Cuellar se s ním stihl vrátit a jeho pokus zblokoval.

Každopádně o nějaké odevzdanosti ze strany Villy stále nemohla být řeč. Vždyť už v 19. minutě z přímého kopu Ashley Young pořádně protáhl Van der Sara. A když Manchester váhal i nadále, kapitána Barryho bezmála po půl hodině hry konečně přešla trpělivost a byla z toho vyrovnávací branka. Hostující záložník si u pravé postranní čáry troufl hned na dva protivníky, prosmýkl se mezi nimi a pak našel hlavu snadno skórujícího Carewa, který se pro změnu krátce před tím s přehledem odpoutal od Evanse. Od tohoto okamžiku se hra vcelku ustálila, vyrovnala a přes absenci větších šancí se bylo stále na co dívat. Nicméně do přestávky už ojediněle hrozil jenom domácí celek. Nejprve Ronaldo jen lízl centr Naniho ze standardní situace tak, aby ho usměrnil přímo do Friedelovy náruče, posléze Carrick kousek za šestnáctkou vypálil těsně nad soupeřovu svatyni.

Jakkoliv to bylo v úvodním dějství opačně, na začátku toho druhého si obě mužstva dávala velký pozor a v první řadě hrála ze zajištěné obrany. Jenže dřív nebo později ona premiérová nepozornost přijít musela a vězte, že se jí dopustil domácí Manchester. Ronaldovi ukradl ještě na vlastní polovině míč Barry, předal ho Carewovi a pelášil ho spolu s Agbonlahorem doplnit na pouti do zformované defenzivy United. Ta však dneska rozhodně nemá den, neboť trojici odvážných borců v modrém dovolila skórovat. Carew zleva odcentroval přesně na hlavu nehlídaného Agbonlahora, který si však následně oslavy zrovna neužil, když ji celou v bolestech proležel na zemi.

Posléze sice chvíli trvalo, než se MU probralo a začalo alespoň zvolna tlačit, nakonec se však přihlížející v "Theatre of Dreams" opravdu dočkali. Avšak ani ne tak gólových příležitostí, jako spíš pouhé územní převahy. Rudí Ďáblové byli schopni skutečně hrozit tak maximálně ze standardních situací (především prostřednictvím rohů), ze hry se příliš neprosazovali. Nakonec ale i to stačilo k vytoužené druhé trefě. V 80. minutě si na hraně velkého vápna zpracoval míč Ronaldo a levačkou ho po zemi poslal k levé Friedelově tyči tak dokonale přesně, že snad ani nebylo možno zasáhnout.

Jestli pak někomu bylo souzeno strhnout vedení na svou stranu, byli to rozhodně domácí. Villans jako by došly síly, a tak si za tři minuty uvnitř pokutového území narazil Fletcher s Ronaldem, aby pak zblízka ranou pod břevno náramně protáhl Friedela. Sám portugalský kouzelník posléze ze slušné pozice přestřelil. Fakt, že na tom v závěru utkání nebyli hosté s energií bůhvíjak dobře, svědčí i Ronaldův sprinterský souboj s Youngem, který vyústil v Portugalcovu přihrávku do vyložené šance Wellbeckovi. Birminghamské znovu bravurně podržel Friedel. Jenže proti střele střídajícího Machedy byl zakrátko mrňavý jak kdejaký trpaslík. Neznámý mladík z Itálie dostal milimetrový pas od Giggse a se soupeřem v zádech se otočil tak, aby překrásně zakroutil balon ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United30215452:2068
2.Liverpool FC311910255:2167
3.Chelsea FC31197551:1764
4.Arsenal FC311610550:2758
5.Aston Villa31157945:3952
6.Everton FC31149844:3151
7.West Ham United311281137:3544
8.Wigan Athletic311181230:3241
9.Fulham FC3110101130:2740
10.Manchester City311151546:3938
11.Tottenham Hotspur311081337:3638
12.Bolton Wanderers311141636:4537
13.Stoke City31981431:4735
14.Blackburn Rovers318101335:5034
15.Hull City318101335:5234
16.Portsmouth FC30891332:4633
17.Sunderland AFC31881529:4132
18.Newcastle United316111436:5129
19.Middlesbrough FC31691622:4627
20.West Bromwich Albion31661926:5724

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (419)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele