play off - o 3. místo
17.07.2019 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Třetí příčku na Africkém poháru národů bere Nigérie

Na mistrovství světa bývají zápasy o bronzové medaile na góly často docela bohaté. Pro africké šampionáty v tomto století až na tři, s přimhouřením obou očí čtyři výjimky nic podobného neplatí. Letošní klání nebylo výjimkou. O jedinou trefu se postaral už ve 3. minutě Odion Ighalo.

Nigérie i Tunisko odehrály dobrý turnaj. Super Eagles ve skupině prohráli až třetí utkání s Madagaskarem, když už měli jistý postup. Ve vyrovnaném osmifinále se dvěma brankami blýsknul Ighalo, dále vedla cesta přes Jihoafrickou republiku, avšak v semifinále vystavilo stopku Alžírsko zářezem v poslední minutě nataveného času.

Orli z Kartága ve skupině remizovali všechny tři duely. Pak proti Ghaně byli střelci při penaltovém rozstřelu neomylní a ve čtvrtfinále předvedli proti Madagaskaru vynikající výkon, který znamenal ze všech nejsuverénnější postup mezi nejlepší čtyři. Tam proti Senegalu rozhodnul smolný vlastní gól Dylana Bronna, jenž se tentokrát na hřišti neobjevil.

Káhirský stadion viděl brzkou nigerijskou radost poté, co brankář Moez Ben Cherifia vyrazil měkoučký a vcelku snadno lapitelný centr jenom před sebe, kde Odion Ighalo nechal za sebou obránce Meriaha a zblízka nekompromisně poslal balon do sítě - 0:1. Kdo čekal v následujících minutách festival gólových příležitostí, ten musel být zklamaný.

Během úvodní pětačtyřicetiminutovky stála za zmínku snad akorát rána Ferjaniho Sassiho, která skončila kousíček vedle pravé tyče svatyně, kterou hájil Francis Uzoho. V závěru úvodního dějství se zranil střelec gólu. Třicetiletý Ighalo, který na klubové úrovni obléká dres čínského klubu Shanghai Shenhua, stihnul na turnaji pět branek a je nesmírně blízko k tomu, aby opanoval tabulku kanonýrů.

Tři minuty po změně stran nevyužil rozhozené defenzivy Firas Chaouat, který ještě během první půle vystřídal Tahu Khenissiho. Tuniský útočník sám před bránou zcela selhal. Svěřenci Alaina Giresse se dále snažili, nicméně jejich hře scházel nějaký moment překvapení. Nigerijci se naopak nehnali do žádných větších akcí a spíše se dále soustředili na to, aby bránili těsný náskok.

V 64. minutě se Ben Cherifia zapotil proti dalekonosné střele z kopačky Samuela Chukwuezeho. Na druhé straně pálil rovněž z dálky Ghilane Chalali, avšak nepotykal si s přesností. Do konce zápasu už Tunisanům nepomohla ani přítomnost Khazriho se Slitim. Zato tým německého kouče Gernota Rohra, jenž bude o prodloužení smlouvy teprve jednat, mohl svůj náskok ještě navýšit.

Samuel Kalu, jenž má v jednadvaceti zkušenosti se slovenským, belgickým i francouzským fotbalem, si však v zakončení nepočínal ani v jednom z obou případů dostatečně chladnokrevně. Nigerijce to mrzet nemuselo. Třetí příčka znamená pro sedmou nejlidnatější zemi světa nejlepší umístění od roku 2013, kdy celý Africký pohár národů vyhrála.

Autor: Tomáš Kordík / kicker.de

Komentáře (20)

Přidat komentář
Pharrell

0:2

Reagovat
John Obi Mikel

2:3

Reagovat
celeb

standardne 1:0 (v predlzeni)

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas v riadnom hracom čase môže skončiť remízou a po predĺžení sa prikláňam na víťazstvo Nigérie.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
johan14

Nigeria vyhrá, aj keď Alaina so Jeanom / Tiganom / som vo svojej dobe žral.

Reagovat
Seydou Doumbia

0:1 na penalty

Reagovat
smazaný uživatel

OT: kde se muzu vysmat Slovanu Bratislava za ten vykon a penalty na stadionu na urovni krajskyho preboru v prvnim predpredpredkole intertoto cupu?

Reagovat
smazaný uživatel

Sporar do Bohemky na hostovani maximalne ten borec

Reagovat
smazaný uživatel

Hocikde. Aj tu. Však si to už viacmenej urobil.

Reagovat
Logan

Tak jsem se díval na Hnida. Velký, robustní, postavou mi trochu připomínal Kostla ...

Zrychlení nic moc, ale když už se rozběhl, tak nevypadal, že by byl uplně pomalej, krátký přihrávky byly v pohodě, i celkem pod tlakem, ale většinou to posílal jen na beka nebo stopera vedle, který rozehrával.

Do obrany se mi zdálo, že co měl pohlídat, to pohlídal, hodně se snažil blokovat střely jako v hokeji, i před vápnem, což jsem u fotbalového obránce snad ještě neviděl, trochu neortodoxní. Celkově mi nepřišel jako adekvátní náhrada za Deli-MNN ale bylo to 60 minut než se zranil v debutu za nároďák, takže žádnej vzorek. a borec má pořád 22, takže čas.

Reagovat
fantomas

Tak (přímou) náhradou za Deliho-Ngadeua má bejt spíš Hovorka ne? U Hnida by se spíš doufalo, že se postupem do jednoho z těch dvou vyhraje, protože má čas, jak řikáš...

Reagovat
John Obi Mikel

Hovorka? Ten má úplně jinou postavu než ti dva.

Reagovat
fantomas

No já měl na mysli spíš hotovost hráče. Jakože Hovorka prostě přišel hrát základ.

Reagovat
John Obi Mikel

Aha, tak to ano.

Reagovat
Logan

Hovorka je imho spíš náhrada za Kúdela. Je to jeho mladší klon, ale předpokládám, že k němu budou chtít získat někoho typologicky podobnýho dvojici Ngadeu-MNN, tj vyššího silovějšího hráče, kterej to uskáče.

Tady to bylo spíš míněný, že momentálně Hnid ani náhodou není na levelu MNN, i když jsem ho viděl jen 60 minut.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky. Jsem se chtěl na něj zeptat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele